Tagovi

Moj odgovor na vaše komentare

Ako su za lanac poskupljenja, divljanje cijena i zastrašujuću inflaciju krivi Milan Bandić i Željko Rohatinski, a nevini i nemoćni Ivica Todorić i Ivan Šuker, kao što tvrdi Ivo Sanader, za potrese na Zagrebačkoj burzi isključivi krivac po tom poučku može biti i isključivo Ljubo Jurčić.
Očigledno je premijer previše okupiran socijalnim nezadovoljstvom građana koje prijeti da se prelije u nemire na ulicama i prvim otvorenim konfrontacijama s koalicijskim partnerima iz HSLS-a koji su se drznuli prozvati monopoliste na čelu s »Agrokorom« zbog neopravdanog astronomskog poskupljenja hrane (usput, kako to da se skrbnik savršenog koalicijskog sporazuma na 119 stranica Damir Polančec nije oglasio i presudio laže li – sic! – koza ili rog?), kako bi naciji i onima kojima je (pro)davao dionice T-HT-a objavio kako njihovu imovinu obezvrjeđuje taj SDP-ov ekonomist Ljubo Jurčić. Bez obzira što to ovoga puta nije učinio urbi et orbi, Sanader je uvjeren da je pronašao pravog krivca, jer je još u predizbornoj utrci kada je Crobex počeo padati zaključio kako je to posljedica »neodgovornih izjava o uvođenju poreza na kapitalnu dobit«.
»Koja sam ja faca!«, tada si je samokomplimentirao Jurčić, pa nije vrag da se u ova dva mjeseca uspio pojaviti neki moćniji rušitelj i mešetar, neka veća faca od destruktivca Ljube. Sanaderova taktika svaljivanja krivice na sve oko sebe, ta proizvodnja unutrašnjih i vanjskih neprijatelja na tekućoj traci, pročitana je i u javnosti i u oporbi, ali i u njegovih partnera na vlasti kao blijedi i prozirni trik, nedostatan za imalo prosperitetnije vođenje države. Zoran Milanović ne propušta poentirati niti na jedan Sanaderov gaf, stilski se usavršavajući u ironijama i sarkazmima na premijerov račun. Čelnik oporbe pomalo posprdno u Sanaderu prepoznaje Georga Busha juniora, poznatog po svojim bushizmima, servirajući mu da, kao i američki kolega koji je »zamijenio« Sloveniju sa Slovačkom, ne razliku Estoniju od Letonije.
Velikog li državnika.
Povjerenstvo za praćenje rasta cijena, koje je formirala Vlada, Milanovića podsjeća na povjerenstvo za praćenje bure i kiše, a »Vlada se ne treba baviti analizama i praćenjem, nego zaštitom građana od bure i uklanjanjem s kiše«. No nije samo predsjednik SDP-a taj koji kritizira osnivanje »radne grupe« eda se ne bi riješilo ništa, već to čini i Damir Novotny iz koalicijskog HSS-a koji prozivanje Rohatinskog smatra neutemeljenim, a povjerenstvo naziva »prilično nespretnim dnevnopolitičkim potezom« s elementima dogovorne ekonomije. Dakle, baš istim riječima kojima su Sanader i HDZ kritizirali Jurčića!
Premijer je u ovo malo jadnog drugog mandata već zabasao u šumu problema, pa, ne bi li odagnao strah što je sam i napušten, malo zvižduče, malo viče: »To je vuk, to je vuk«. A nigdje hrabrog lovca da mu pomogne.

Tagovi

Komentari

S većinom se mogu složiti,

S većinom se mogu složiti, no bode me u oči kad toga štrebera Rohatinskog tolko veličate. On i njegova štreberska ekipa iz srednje ekonomske, nisu ništa korisno, a pogotovo ništa kreativno napravili na vrhu naše centralne banke svih ovih godina. Može li netko navesti JEDAN primjer nekog dobrog poteza, osim povremenog jamranja i zamuckivanja samom sebi u bradu?

Ja mislim da uopće niste svjesni o kako se važnoj funkciji u državi radi...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Dragi moji prijatelji, vidim

Dragi moji prijatelji, vidim da sam ubo u pravu temu. Slijedom toga očekujte opet slićno jer vidim da i vas boli što i mene. Zahvaljujem na komentarima.

Tko je glasao

Prije par min uta je

Prije par min uta je Njemačka TV (ARD1) objavil da je na svjetskom tržištu hrana sve skuplja jel je potražnja velika a manje se proizvodi.
Izgleda da bu još gorje.
Znači da je to globalni a ne samo Hrvatski problem.
Kak kod nas nema površina na kojima se može hrana proizvodit, ili kak to ide, nama ko ili je kriva vlada.
Neznam, zna to neko od ekonomskih specijalista pollitike.com.

Tko je glasao

Nisam pratio ARD zadnjih

Nisam pratio ARD zadnjih dana. Jesu li pustili prilog kako Merkel traži od Aldija da snizi cijene i da daju dio zarade potrošačima?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Malo si me iznenadil s

Malo si me iznenadil s tvojim pitanjem.
Nekaj takvog nisam čul i sad nisam siguran jel me zekaš ili misliš ozbiljno.

Tko je glasao

Ma šala, naravno. Naš

Ma šala, naravno.
Naš premijer je pozvao naše trgovce, pa računam da je možda i njemačka kancelarka. On se voli pozivati na europsku praksu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mogel si barem jednog malog

Mogel si barem jednog malog :-)) ubacit, sva sreča pa imam još zdravo srce.
Slabo sam pratil danas dnevnik i čekam onog u 20:00.

Tko je glasao

Argument protiv je da ne

Argument protiv je da ne volim Todorica, ali volim 5% vaznog financijskog parametra. Ako Todoric pobjedi u utrci za turski Migros postoji vrlo izgledna sansa da se preko toga izravno poveca robni izvoz za 500-600mil USD sto je oko 5% hrvatskog robnog izvoza. U ova olovna vremena to je mana s neba i protiv Todorica moze samo tko nema veze sa mozgom.

Vezano uz burzu. Jurcic njemu hvala, jeste utjecao na burzu, ali je to bilo lokalno (zamjerio sam samo idiotski iznudenu izjavu koja je oborila Varteks). Ovo sada sto se dogada je planetarni proces i samo je pitanje kako ce se sve odvijati, a pored toga jos je gomila vrlo utjecajnih stvari u samoj regiji tako da ima dodatnih iskusenja. Panika jos uopce nije ni izbila. Uz sve djecije bolesti i kojesta drugo da sad ne kompliciram, ipak ponosim se hrvatskom burzom koja je u zadnja tri dana pokazala solidnu snagu od nemalih 500mil kuna.

U nasoj situaciji Rohatinski jeste utjecao na inflaciju, jer su svi odmah poletjeli iskoristiti guzvu (ukljucujuci i Bandica) kad je najavio sto je najavio, ali bi ona svakako i bez te najave dosla jedino sto se mozda ne bi ovako unaprijed iznudila prepucavanja.

Razumijem ja da se bezrezervno brani i podrzava Milanovica, to je posve ljudski, medutim ovo sto sad radi Milanovic vise nije u predizborne svrhe, ali ni oporbene. On zauzima pozu kakti vode zauzete oporbe, ali sa retorikom iz predizborne utrke koja je jasno pokazala vrlo losu tenednciju i stim u svezi vise se cini da ce staviti tocku na i nego ostati glavni i nakon konvencije.

Tko je glasao

Ne znam zašto se svi

Ne znam zašto se svi obrušavaju na Todorića uz sve silne trgovačke lance koji rade u hrvatskoj. Ovdje ću spomenut samo Marcator i njegove uvjete poslovanja. Naime on diktira da se najveći dio asortimana robe uvozi, što iz slovenije što iz ostatka svijeta. mali dio ostaje za hrvatske proizvođače. To je pogrešno.
Nadalje ova cijela situacija dovodi nas do PHS-a što se pokazuje trenutno najbrži put ka ozdravljenju životnog standarda i smanjenju inflacije. Proizvodnja domaće hrane dovest će onda i do njenog pojeftinjenja. Mora se stati na kraj poljoprivrednim lobijima koji na uvozu hrane zarađaju ogromne provizije, a narod truju lošom hranom. Bitno je da je brendirana i lijepo upakovana.

Tko je glasao

Todorić nije samo

Todorić nije samo Konzum.
Todorić je i Zvijezda i Ledo i Jamnica i Belje i Mladina i Velpro itd. A bilo je neke priče i o ulasku u Podravku. Mislim da je to Polančec bio plasirao.

Dakle, proizvodnja, veleprodajni i maloprodajni lanac. Ne može ga se uspoređivati sa ostalim trgovačkim lancima.
Valjda negdje u cijelom tom lancu od proizvodnje preko veleprodaje do maloprodaje postoji prostor za skidanje marži. Valjda.

Ali da se od Todorića sad želi napraviti Pedra, to je valjda jasno svima.
Sanader ga brani, a onda Slobodna Dalmacija(iza podne će, pretpostavljam, biti i u web izdanju) objavi Todorićevu košaricu Sanaderu pod naslovom Ivica Todorić premijeru: Neću sniziti cijene iako se nigdje iz teksta ne može iščitati da je Todorić to uistinu i rekao. Stvara se dojam da je Todorić taj koji je odgovoran za inflaciju i za neefikasnost vladinih(kojih?) mjera u spriječavanju iste.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Objavljen link Todorić

Objavljen link Todorić premijeru: Neću sniziti cijene

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ne branim Mercator,ali oni

ne branim Mercator,ali oni imaju vidno istaknute hrvatske košarice,a Konzum ako ima svoju marku,tipa tunu koju uvozi iz vijetnama onda ne nudi druge dobavljače.
Recimo hrvastka obična voda sveti rok ti košta u mercatoru 3,47 kn boca 1,5 l a u konzumu je ne žele držati da bi ti prodavali janu za 4,5 do 5 kn

Tko je glasao

Konzum drži Sveti Rok, ali

Konzum drži Sveti Rok, ali se tamo zove Kplus.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

koliko košta?

koliko košta?

Tko je glasao

E, to ti ne bih znao

E, to ti ne bih znao reći.
Pretpostavljam da je jeftin jer se prodaje pod Konzumovom robnom markom.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

e pa vidiš nije,i čim

e pa vidiš nije,i čim stave svoju robnu marku ukidaju istu robu od drugih dobavljača,pod izgovorom da nemaju mjesta i napucavaju cijenu svojim proizvodima,a to je sve legitimno i kapitalizam je to,ali onda ih netreba maziti u poslovanju kao što to radi naša vlada,jer imaju gomile privilegija što drugi nemaju,jer su kao Hrvatski lanac što je jedno najobičnije sranje
oni uvoze robu više nego ostali,a prvi su nam dovezli i robu iz Srbije,izbacujući naše dobavljače

Tko je glasao

Ako Todoric pobjedi u utrci

Ako Todoric pobjedi u utrci za turski Migros postoji vrlo izgledna sansa da se preko toga izravno poveca robni izvoz za 500-600mil USD sto je oko 5% hrvatskog robnog izvoza. U ova olovna vremena to je mana s neba i protiv Todorica moze samo tko nema veze sa mozgom.

To što netko ide s određenim zahtjevima prema Todoriću, ne znači da će ga ovaj i poslušati. Mislim da investiciju u Migros ne treba tretirati kao manu s neba, jer na taj način ispada da Todorić pravi uslugu građanima RH. Radi se o interesu Todorića od kojeg on neće odustati zbog nečijeg istupa u RH, a od kojeg će vjerojatno i Hrvatska imati određene koristi u smislu koji si naveo.

U nasoj situaciji Rohatinski jeste utjecao na inflaciju, jer su svi odmah poletjeli iskoristiti guzvu (ukljucujuci i Bandica) kad je najavio sto je najavio, ali bi ona svakako i bez te najave dosla jedino sto se mozda ne bi ovako unaprijed iznudila prepucavanja.

Ako su svi poletjeli podignuti cijene zbog izjave Rohatinskog, zar to nisu znakovi dogovorne ekonomije. Znači li to da Rohatinski ne bi trebao javno istupati?

Tko je glasao

U pravu si. Povlacim izjavu

U pravu si.

Povlacim izjavu o krivnji guvernera, premda nisam ni mislio o krivnji u smislu krivnje. Ponovo sam procitao izjavu od prije mjesec rekao je savrseno precizno i tocno, cak i sto treba uciniti. Kamo srece da bude tako.
Medutim uz izjavu guvernera isli su i ludi naslovi koji su to digli u nebo (bilo je pred same izbore).

Tko je glasao

vidim da si pun

vidim da si pun statističkih brojki,koje možda i jesu točne,ali surova gospodarska relanost u hrvatskoj ti izgleda ovako:
kad radiš sa Agrokorom ili sa bilo kojom firmom iz njene grupacije moraš svima davati iste uvjete
onda se oni tih uvjeta ne pridržavaju ako je na njihovu štetu
plaćaju ako imaš sreće,veze,ili ako si im simpatičan za 120 dana,ili nikada
ako prigovaraš onda ti neće platiti nikada
za svako prodajno mjesto moraš im uplatiti naknadu zato što će prodavat tvoju robu na svojim prodajnim mjestima koja je vrlo visoka,recimo za jedan artikl 1500-3000 kn kao ulaznica po prodajnom mjestu
svake godine traže sve veće i veće rabate ili te ucjenjuju da ne rade s tobom
svu robu koja im se slabije prodaje vraćaju ti,tako da im je roba defakto u komisiji
sve što im krene dobro uvoze sami i prestaju raditi sa dobavljačem
zbog takvih uvjeta poslovanja moraš im napucati cijenu u naprijed da bi uopće opstao
kad su prošle godine kupovali Tisak nisu nikome ništa plaćali od nove godine do 5 mjeseca
tako da sačuvaj me bože ako kupe nešto u turskoj,ubiti će neplaćanjem pola hrvatskog malog poduzetništva
a nijhova pohlepa nema kraja
sad će otvarati lance book shopova jer su procjenili da knjžare poput profila i algoritam jako dobro rade
a koncesija za telekomunikacijsku mrežu je već dobivena u suradnji sa EPH
uglavnom monopolizam koji će od Hrvatske napraviti AgrokorLand
btw bio sam prisutan kada su se menađeri hvalili da su podigli cijenu žvakačih guma u Konzumu za 2o lipa i ostvarili veće godišnji profit od par miliona kuna
MONOPOL kojem nema više lijeka

Tko je glasao

"koncesija za

"koncesija za telekomunikacijsku mrežu je već dobivena u suradnji sa EPH" - nije koncesija, nego prepaid po imenu "KMOBILE", tipa Tomato (koji je baziran na VIPme). T-Mobile daje tehničku podršku, a Agrokor i EPH marketing, prodaju i ostalo netehničko.

Tko je glasao

Pitam se kakva su iskustva

Pitam se kakva su iskustva sa Kerumom, Getroom, kakva sa Dionom, Mercatorom, ali i drugim lancima (hvala Bogu ima ih). Nije lako s Agrokorom to sigurno, no nije Agrokor jedini, vec mozda samo najgori od drugih gadnih i to toliko da ti je opet nezaobilazan. I meni smeta sto nema gavrilovicke u Konzumu, sto nije bilo Dukata, ..., zato sam isao i idem gdje tog ima.
Prica sa Lidlom i Moralicem i njegovim vinom kad je Lidl njegovo vino prodavao ispod cijene.
Frajer se nije zalio vec otisao i kupio svoje vino po povoljnijoj cijeni. Dobro nismo svi Enveri, ali ima nacina, ako nista poticaj je to na mijenjanje, izvoz, ....

Tko je glasao

Daj ti nama malo opiši kak

Daj ti nama malo opiši kak se ti koji radi Agrokora jamraju odnosiju spram malih trgovcih.

Tko je glasao

u mojoj firmi se odnose

u mojoj firmi se odnose više nego dobro,i ne radimo razliku u cijeni između agrokora i nekih malih kupaca,a u naplati je ista stvar ako ne i gora,neke male kupce vučemo mjesecima

Tko je glasao

Ja sam čul od malih dučana

Ja sam čul od malih dučana da im se roba ne isporuči ak ne platiju
To ne tvrdim za tvoju firmu ali je meni rečeno da svi tak delaju.

Tko je glasao

pa ni struja se ne

pa ni struja se ne isporučuje ako je ne plačaš,zar ne?
stvar je poštivanja dogovora u poslovanju

Tko je glasao

Sad to ne razmem,

Sad to ne razmem, isporučujete robu Agrokoru makar ne plača redovno i na vrijeme, čak ni ne plati ak se protestira, a na drugoj strani se ne isporučuje malim trgovcima bez gotovine.

Tko je glasao

Sad to ne razmem,

Sad to ne razmem, isporučujete robu Agrokoru makar ne plača redovno i na vrijeme, čak ni ne plati ak se protestira, a na drugoj strani se ne isporučuje malim trgovcima bez gotovine.
Sve je jednostavno lipi moj Skviki... npr. ta "velika" firma sa nekom malom radi u oba smjera. Dakle kada je mala firmica ili obrt kupac onda mora platit unaprid i tako se ta "velika" firma financira za gradnju ....... itd, a kad ta ista "velika" firma kupuje nešto od te iste male firme ili obrta onda mu plača za cca 180 (često i puno više) dana i taj mali more bit sritan šta je ovi "veliki" uopće nešto kupija od njega.... Tako ti "veliki" postaju svaki dan sve veći, a mali, svaki zase su tu dok ih mogu financirati. Kad izduši ulazi novi mali i sve ide dalje....
.. pošteno dakako.

Tko je glasao

znam priču za jednu firmu

znam priču za jednu firmu koja je za Konzum nabavljala voće i povrće
Čovjek je u Metkoviću otvorio firmu i počeo raditi s Konzumom,i onda je posao polagano rastao,i nakon 5-6 godina čovjek podigao firmu na 30tak zaposlenih.
Jedina greška mu je bila što je 80 posto prometa radio s Konzumom
Jedan dan je Todorić poslao svog čovjeka kod njega i rekao mu da neka mu prepiše 51 posto firme za 1 kn ili više ne radi s Konzumom,što bi značilo automatski propast posla,upitno vraćanje kredita koje je dobio za podizanje posla,kupovinu voznog parka,gradnju skladišta itd.Za što je naravno garantirao osobnom imovinom,tj kućom itd....
i tako sad čovjek ima u svojoj firmi manangera iz Agrokora i ustvari je postao njegov zaposlenik.
eto.

Tko je glasao

.........poslao svog

.........poslao svog čovjeka kod njega i rekao mu da neka mu prepiše 51 posto firme za 1 kn ili više ne radi s Konzumom,što bi značilo automatski propast posla,upitno vraćanje kredita koje je dobio za podizanje posla,kupovinu voznog parka,gradnju skladišta itd.Za što je naravno garantirao osobnom imovinom,tj kućom itd....

....Pa slušaj lipo moje,... znam jednoga "ludonju" koji jednu takvu sličnu ponudu od jednog takvog sličnog "poduzetnika" 90.-ih baš i nije razumija tj. prihvatija pa je osta bez ičega..... skoro i bez glave....., a da je osta - priživija..... mnogi ovi sada "veliki" bi danas bili tamo di in je misto..... u ekonomskom smislu dakako + neki i ......

Tko je glasao

gle,ako nešto prodaješ

gle,ako nešto prodaješ onda se trudiš prodati svima,i nije upitno da nas nitko ne tjera da radimo s njma,govorim samo o drskom monopolističkom ponašanju,
ja sam svjestan toga da je to kapitalizam i s tim nemam problema
cijela tema je vezana na očekivanje nekakvih globalnih uspjeha na hrvatsku ekonomiju ako Agrokor kupi lanac trgovina u Turskoj,
a što se tiče malih trgovaca,oni kod nas imaju dobre odgode,i u principu,kad tada svi plate,ili povućemo robu nazad

Tko je glasao

a na cijene na burzi utječu

a na cijene na burzi utječu direktno fondovi koji špekulacijama i širenjem panike plaše male ulagače.
Princip je jednostavan,naglo počinju prodavati dionicu,cijena padne,mali ulagači se prepadnu i počnu prodavati i oni,a fondovi opet kupuju
tako da iskreno poserem ti se ja na našu burzu,jer je taj promet samo stvar velikih igrača koji na njoj rade šta hoće

Tko je glasao

Princip je jednostavan,naglo

Princip je jednostavan,naglo počinju prodavati dionicu,cijena padne,mali ulagači se prepadnu i počnu prodavati i oni,a fondovi opet kupuju
To je uvijek bilo tak, tak je i sad i nebu se nikad promjenilo.
Mali možeju zaradit sitnicu ak imaju puno strpljenja i ak su uložili nekaj novcih koji im nisu važni za život.
Kaj si mislil da bu se zakon burze prilagodil hrvatskim građanima.

Tko je glasao

da,ali našu burzu vodi samo

da,ali našu burzu vodi samo nekoliko večih igrača,i nema bitinijih utjecaja izvana

Tko je glasao

i nema bitinijih utjecaja

i nema bitinijih utjecaja izvana Mislim da si tu malo profulal.
Cjeli svjetski kapital je pod utjecajem nekoliko veöih igrača.

Tko je glasao

govorim o špekulacijama na

govorim o špekulacijama na dnevnoj bazi koje se događaju kod nas
vani vodeće dionice burze nemaju osiclacije po 5-10 posto svakodnevno koje se rade na umjetan način

Tko je glasao

Špekulacije su čista

Špekulacije su čista sreča. Zato se i zove špekuliranje.
Svaki dan na Njemačkoj TV se vode diskusije o raznim burzama po svijetu i svukud je gužva.
Preporučaju malim ulagačima da se smire i pustiju vrijeme da radi.

Tko je glasao

kod nas su špekulacije

kod nas su špekulacije jedna perfidna prevara malih ulagača,tj fondovi im oduzimaju profit
ali za to su si mali ulagači sami krivi,jer se bave stvarima u koje se ne razumiju,a takvih je kod nas 98 posto
a među njima sam i ja.Samo što ja ne ulažem ako nemam viška novaca pa mi se ne žuri,a mnoge male ulagače ulovi panika jer su posudili novac.

Tko je glasao

...ali za to su si mali

...ali za to su si mali ulagači sami krivi,jer se bave stvarima u koje se ne razumiju,a takvih je kod nas 98 posto........
A di si ti čuja da je u nikoj zemlji (Osim Hrvatska) još netko diga kredit za kupit dionice???? Ma nebi tija nikoga uvridit ali čovik morfa bit skroz blentav za tako nešto il išta j ejoš gore.... nekome je mora toliko puno virovat kad je to uradija...... Naivcu opraštan jer nije zna šta radi, ali bi zakovrnija vraton onome (ili onima) šta ih je bidne naveja na to.....

Tko je glasao

"A di si ti čuja da je u

"A di si ti čuja da je u nikoj zemlji (Osim Hrvatska) još netko diga kredit za kupit dionice"
Prije nego što samodopadno nešto izjaviš, trebao bi upotrijebiti Google, ako ti se već ne da pogledati HR forum (mojnovac).

Margin krediti nisu hrvatska izmišljotina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Stock#Buying
http://en.wikipedia.org/wiki/Margin_%28finance%29#Margin_buying

Tko je glasao

Prije nego što samodopadno

Prije nego što samodopadno nešto izjaviš......
...eto ti ga vraže.... dopadan se ja i još nikima.....dakle ne samo sebi :-)
... a jopet kažen da u svitu takve prakse nema: ono ... pojma neman šta je to dionica (a nije od auto-putra) i sad s neba pa u banku po kreditić z akupnju iste....
.... ajde da san veliki mačak pa da i banka zan šta radin,.. al da baš tako banka daje lovicu za kupnju dionica..... he he, more bit al ako ti nije problem dajh niku, da ljudi probaju pa šta bude jer kako ti lipo kažeš ništa se nemore izgubit.....

PS. I šta će ti tolika anonimnost?! ... mislin za zajebanciju...

Tko je glasao

Ja sam vam fino napisal da

Ja sam vam fino napisal da bute popušili s dionicama Telekoma, pogotovo oni koji su zeli kredite.
Samo izgleda da se kod nas moraju ljudi dobro speči prije nego se opametiju.

Tko je glasao

Popušit se ne može

Popušit se ne može nikako.
Dionice su se mogle kupiti kreditom pri čemu je su one same bile zalog. Dakle, dođeš u banku, kažeš da bi kupio dionice i oni ti daju dionice uz zalog samih tih dionica!
Ukoliko rastu ili se isplati dividenda, isplatiš kredit banci i staviš razliku u džep. Ukoliko pada - pa opet nisi na gubitku, jer banci prepuštaš ono što za što nisi dao ni novčića!
HT, prema Statutu, prve dvije godine isplaćuje redovitu godišnju dividendu u iznosu od min 50% zarade. Prema trenutnim pokazateljima, dividenda za prošlu godinu bi bila oko 950kn na 63 dionice. Plus, za godinu dana se dobivaju ekstra dionice, koje opet donose svoju dividendu - pojednostavljeno dodatnih 10%.

Druga je stvar što je ovakvom privatizacijom HT-a izgubljen značajan generator prihoda, a novac se pretopio u potrošnju... To je ozbiljan razlog za zabrinutst, jer se apetit proračunskih korisnika povećavaju, a velikih državnih tvrtki je sve manje.

Tko je glasao

Oprosti,ali nemoj nas

Oprosti,ali nemoj nas zaj....ati.Dosta nam drive,sad jos i ti.

Tko je glasao

Ovo se odnosi na

Ovo se odnosi na obaludaleku.

Tko je glasao

Argument protiv je da ne


Argument protiv je da ne volim Todorica, ali volim 5% vaznog financijskog parametra. Ako Todoric pobjedi u utrci za turski Migros postoji vrlo izgledna sansa da se preko toga izravno poveca robni izvoz za 500-600mil USD sto je oko 5% hrvatskog robnog izvoza. U ova olovna vremena to je mana s neba i protiv Todorica moze samo tko nema veze sa mozgom.

Što bi sve Agrokor izvozio u Tursku u vrijednosti 500-600 mil USD godisnje?

Tko je glasao

Ma ne bi izvozio

Ma ne bi izvozio ništa.
Upravo suprotno, trenutno Agrokor iz Turske uvozi tone i tone rajčice i drugog povrća. Sad se nalazi način da mu uvoz bude još jeftiniji.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nepopravljivi

Nepopravljivi pesimista.
Nekad sam se romanticno propitkivao kako mi uopce mozemo ista uz ovakav mentalitet i gledanje.
Vec odavno sam se pomirio sa ovom duboko ukorijenjenom osobinom naseg naroda, a sada sam i posve siguran da je to ustvari u drugu ruku korisno jer tako otvaraju prostor za one sposobnije medu nama (manje od par posto) i da ustvari uz ovakvo okruzenje imaju jos bolje uvjete (i radnu snagu) dok masa inertno interno i nadasve unutarnje pizdi (a vrijeme prolazi i prolazi).

Tko je glasao

Kažu da su pesimisti dobro

Kažu da su pesimisti dobro obaviješteni optimisti.

Odi do Agrokora i vidi odakle im dolazi voće i povrće. I po kojim cijenama.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Voce i povrce mi je

Voce i povrce mi je specijalnost i zato i idem u Kunzum jer inace ostale stvari kupujem drugdje.
Posve je ocigledno da je Konzum usao u rat sa Lidlom i drugima jednim vrlo jeftinim trikom (pored gomile drugih) da stalno nudi prilicno jeftino voce i ljudi su malo po malo razvili naviku dolaziti u Konzum radi tog vrlo jeftinog voca. Ja sam si kupio sokovnik i dr masineriju za miksanje raznih vrsta voca i u tome uzivam (umjesto da pizdim) vec dvije godine.
Inace Todoric uredno otkupi cijeli rod mandarina, lubenica, jabuka, ..., steta sto nema vise nasih, ali se nade, premda gledam kvalitetu prije svega.

Tko je glasao

Da , kupio je i cijeli urod

Da , kupio je i cijeli urod pšenice, dobio je Belje(kao i PIK Vrbovec..), sad gradi farme po Slavoniji i Baranji tj. apsolutni monopol na proizvodnju.
Nije uredu imati monopol

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci