Tagovi

Moćna gomilica

Ni sam ne znam kako, ali ovo jutro mi je u ruke došao Poslovni dnevnik. Nemam običaj čitati te tanašne novinice, iako mi njihova smiješna boja pomalo i sviđa. Bacim pogled na naslovnicu, kotacije na burzi i sl. a pažnju mi privuče tekst koji prati redovito mjesečno istraživanje CRO-Demoskopa. Odmah da napomenem da nisam neki fan anketa a moja skepsa je rasla u drugoj polovici 90-ih kada je institut Ivo Pilar proveo nekoliko "zanimljivih" istraživanja došavši do "jako interesantih" rezultata. Zatim su uslijedile ankete u vezi predsjedničkih izbora prema kojima je Budiša uvjerljivo lebdio ka predsjedničkoj fotelji. Kako smo ušli u izbornu godinu tako raznorazne ankete opet postaju IN!

Da stvar bude još bolja TV dnevnici nas bombardiraju tim informacijama... u anketi ovoj, prema istraživanju onih, na uzorku tom i tom... onda se dobitnici anketa smješkaju a gubitnici navode kako prema njihovom istraživanju oni i ne stoje tako loše. Dakle čovjek bi morao pogledati nekoliko anketa, naći srednju vrijednost, mod, medijan i ne znam i sam što sve ne da bi imao nekakve smjernice. Neću sada duljiti s teorijom anketiranja, izborom uzorka i sl. nego ću se ograničiti na ono o čemu periodično bruje svi mediji - stanju na anketama i medijskoj prezentaciji istog.

Ne znam da li ste znali, ali moj drug Ivo Lola Ribar je bio brilijantan um i jedan od pionira istraživanja javnog mnijenja na ovim prostorima (mi smo to zvali - što misli narod o našim partizanima). Dakle prema članku Poslovnog dnevnika (naslov: Osim kao premijera, Čačić prestigao Račana i na listi pozitivaca) rejting (glupa izvedenica engleske riječi "rating") Čačića je 23,8%; Sanadera 22,9%; Račana 15% i Đapića fantastičnih 9,9%. Istovremeno rejting stranaka je HDZ 23,9%; SDP 23,6%; HNS 9,4% i HSP 8,4% Sada tu kreću znani napisi o tome kako je Čačić popularniji od stranke (skupa sa objašnjenjima kako ne biramo premijera izravno, kako će stranka s najviše mandata dati premijera i sl.), kako je stranka popularnija od Račana i kako su i Sanader i HDZ jednako (ne)popularni što izaziva umjereni optimizam u njihovom taboru. Fino bome. Imati će Maček materijala za dvije pressice.

Bacimo se sada na ova četiri imena i četiri pripadajuće stranke - tzv. moćna gomilica. Namjerno izostavljam HSS i Friščića jer je svima jasno da on u toj utrci nema što tražiti. Pa krenimo redom

1) HDZ - 23,9%, SANADER - 22,9%
Dakle premijer i njegova stranka (ipak čovjek vlada kancelarijskim stilom kako u stranci tako i u državi) uživaju potporu svakog petog Hrvata. Teoretski. Pomoći će mu solidna vanjska politika, ali to je več stara igračka tako da neće imati toliko željeni efekt. Odmoći će mu unutrašnja politika gdje ni sam ne znam koji je resor gori. Prolaznu ocjenu zaslužuje Kolinda,a ostali kod Čobankovića na janjetinu umjesto da gubite vrijeme na telefonskim sjednicama Vlade. Jednako tako molim budućeg ministra kulture da doktora Sanadera (sve neki doktori na vrhu HDZ-a) smjesti u Splitski HNK a po mogućnosti da kroz prozor može vidjeti monumentalni spomenik izvjesnom F.T. I dajte čovjeku da putuje po svijetu i gleda opere... samo da ga mi ne moramo gledati. Prognoza - 20-ak % na izborima zahvaljujući čvrstom biračkom tijelu (mahom starijim od 40 godina), a onda u pregovore o koaliciji.

2) SDP - 23,6%, RAČAN - 15,0%
Zanimljivo, zanimljivo... nepažljiv čitatelj bi mogao zaključiti da su SDP i HDZ jednako (ne)popularni a kolumnisti Ferala iskonstruirati da to znači da su i SDP i HDZ jednaki :) Priča drži vodu, velika koalicija ipak ne. Zašto? Previše osobnih taština i interesa usmrtile bi tzv. veliku koaliciju i prije nego bi stala na noge. Stabilno biračko tijelo i dalje drži stranku; vječni Ivica Račan i dalje vrti istu ploču a razmišlja o tome koliko još može izdržati na čelu SDP-a prije nego ga Bandić pomete u mirovinu. Glavni problem SDP je taj što su preuzeli odgovornost 2000. a zatim proveli cijeli mandat bježeći od nje. Ne želeći se nikome zamjeriti Račan se zapravo zamjerio svima. Jeste li možda primjetili da im više nitko ne spočitava komunističku prošlost? Čemu? Napravili su dovoljno turbo jadnih stvari u zadnjih 8 godina da je pola dosta. Prognoza - 20-ak % ako uspiju odraditi kampanju kako treba, u što čisto sumnjam. Spremite se na jumbo plakate s Račanovim likom i djelom.

3) HNS - 9,3%, ČAČIĆ - 23,8%
Fenomen ove kampanje (nemojmo se zavaravati, počela je za sve odavno) je Radimir Čačić, a nepoznanica njegova stranka - HNS. Čačić se neumorno vozika Hrvatskom, razgovara s ljudima i kao prvi na državnoj razini (ali drugi u RH jer ga je Jakovčić pretekao u tome) razgovara s ljudima. On drži govor, ali ne govoranciju. On je uspješan poduzetnik, ali i simpatični frajer koji se pojavio u Gloriji ili Teni (ili tako nešto) jer je smršao 30-ak kilograma. Ljudi ga podržavaju jer ga doživljavaju kao čovjeka od krvi i mesa. Morate priznati da niti jedan od preostalih članova moćne gomilice ne uživa takav image. S druge strane HNS kao stranka i dalje je nepoznanica. Čačić i Pusić ih vuku prema gore ali i dalje izostaje opipljiva anketna podrška birača. Obziorm da HNS puca na neopredjeljene birače (a ti su uvijek ključni) za očekivati je da mogu samo rasti što se izbori bliže. Naravno pod pretpostavkom da stranačka organizacija (pogotovo u Zagrebu gdje ih je Bandić potukao do nogu) može izdržati tempo koji nameće Čačić. Procjena - 15-ak % ako sami sebe ne sapletu. Ako se stvarno potrude mogli bi i do 20% ali kao što kaže moj prijatelj Dimnjačar - živi bili, pa vidjeli.

4) HSP - 8,4%, ĐAPIĆ - 9,9%
I kod HSP-a postoji srazmjer postotaka između popularnosti stranke i kandidata za premijera. Prije svega Anto Đapić zaslužuje moju (nevoljku) pohvalu jer je prije 8 godina bilo nezamislivo da će fotografije Pavelića zamijeniti slika crno-bijelog vuka, a visinu kukuruza u Slavoniji briga oko ZERPA ili humanitarno pitanje Branimira Glavaša. Ništa manje ne čudi (ili veseli) činjenica da HSP upošljava konzultantsku tvrtku iz, pazi sad, prijateljskog nam Izraela. U svakom slučaju ovi umiveni desničari još uvijek baštine tvrdo, desno biračko tijelo (ali samo zahvaljujući staroj "slavi") a ujedno vrše i lagani proboj prema dijelu birača HDZ-a i dijelu neopredjeljenih, mahom studenata (o ovom fenomenu jedan od narednih dana). Miroslav Rožić je "tempirana bomba" u toj stranci dok profesor Tadić igra ulogu masterminda. Najpametniji potez ovog mandata - riješili su se ridikula Slavena Letice. U mojim očima to je još 1% više. Nisu se libili napadati Vladu ali su se malo kompromitirali čudesnim stajalištima oko osječkog proračuna. Valjda se nisu mogli dogovoriti oko iznosa za potrošni uredski materijal (flomaster, selotejp i sl...). Prognoza - nešto ispod 10% ali s mogućnošću laganog pada... Izraelce čeka težak posao.

OK. Ako ste izdržali do ovog dijela teksta onda ste zavrijedili kratki rezime. Ovo bi mogli biti zanimljivi izbori a lagane "prljavštine" već su krenule po novinama. Biti će zanimljivo vidjeti u kojoj će mjeri Čačić pomoći HNS-u ili bolje rečeno može li HNS iskoristiti val Čačićeve popularnosti, kao što su to uspjeli svojedobno s Mesićem. Na drugoj strani imamo vječne (ne)prijatelje HDZ i SDP. Za sada se i jedni i drugi drže polu-rezervirano a prema mojem mišljenju SDP si je nanio blažu štetu napadom na Čačića. Afera "sat" neće ni najmanje okrnjiti ugled Sanadera ali bi mu u Splitu mogli zamjeriti što želi instalirati velikog Franju u centar grada, dok za Miljenka Smoju nema mjesta na Matejuški. Ministri u sadašnjoj Vladi prije su minus nego plus za kampanju HDZ-a a SDP s druge strane nema dovoljno sposobnih kadrova za "vladu u sjeni" (zašto o zašto to nekome ne padne na pamet da napravi). HSP će morati u nekakvu koaliciju ali u ovom trenutku ne predstavljaju poželjnu udavaču nikome, no i to bi se brzo moglo promijeniti. Inače će u stožeru slušati Novkovića i pjesmu Vukovi umiru sami.

Toliko od mene. Ribičija je bila uspješna, a Kupa predivna. Ali malo mi fali more, more sinje.

Komentari

Protestiram u ime časne

Protestiram u ime časne povijesti glazbe da se termin "moćna gomilica" koji potječe iz ruske glazbene povijesti, koristi u dnevno-političke banalne svrhe.

Tko je glasao

Svaka čast anketama, ali

Svaka čast anketama, ali još nisam vidio jednu koja bi pogodila cilj. Ipak, odlične su za ocjenu trenda u 10 naših izbornih jedinica, ali to je to, tzv. čvrsti birači/članovi stranaka disciplinirano će izaći na izbore i tada će odlučivati Meteorologija! Swingvotersi (priznajem, i sam sam među njima) nedlučni su za koga glasati, ali i glasati li uopće.
Skrenuo bih pažnju na sljedeće:
1. Sanader ima čeličnu disciplinu u stranci i naprosto može ponuditi svima koji se usude "ponudu koju ne mogu odbiti" (tj, sve osim premijera - dakle svi osim HNS i SDP).
2. IDS, Glavašev HDSSB, Ujedinjena ljevica, Jedino Hrvatska, pa čak i DC sigurno ulaze u Sabor, što je više nego dovoljno da Vlada bude nestabilna.
3. Izlazak mladih na izbore ključ je pobjede ili poraza ljevice, bez akcije "Get out to vote" i jasne vizije (liderstva), a nje još uvijek nema, poraz je vjerovatan.
P.S. Da li je tko slušao stranačke lidere na skupovima ? Povećati izdatke za školstvo i zdravstvo, povećati izvoz i javne radove, a smanjiti poreze! TOLIKE budale ipak, vjerujem nismo.

Tko je glasao

Sve je to fenomenalno, ali

Sve je to fenomenalno, ali vi svi koji stalno ističete rezultate anketa za premijera zaboravljate jednu stvar. A to je da se u Hrvatskoj ne bira premijer, nego stranačke liste u 10 izbornih jedinica na 10 potpuno odvojenih izbora, kojima se onda pribrajaju zastupnici manjina i HDZ-ovi hercegovci (to nema nikakve veze s dijasporom, to je jedna obična komedija kojima im služi da lakše dođu na vlast).
Prema tome, treba gledati rezultate stranaka i to je to. Da je Čačić toliko popularan među biračima drugih stranaka i neodlučnima, zar ne bi onda već HNS porastao. Ovako se muče i ne mogu dostići 10 posto glasova, što ne znači da na sjeveru Hrvatske i u još nekim sredinama neće imati preko 20 posto. U Dalmaciji i Slavoniji nemaju šanse.
SDP-ov problem nije toliko Račan, koliko loš način funkcioniranja i jedna posvemašnja učmalost i nesposobnost za odlučno i žestoko djelovanje, te naravno potpuno nesposobni politički marketing koji će vjerojatno ponoviti katastrofalnu kampanju iz 2003. g.
HDZ će proći lošije nego na prošlim izborima, no to samo znači da će pokušati više kupovati raznorazne trabante, kao i dosada.
Sve u svemu, opet će odlučivati politička trgovina. Ništa novo.

Tko je glasao

TZV. VLAST ne biraju

TZV. VLAST ne biraju gradjani, biracko tijelo, ljudi, vec popis stanovnistva! koji je naravno veci za 500.000, vjerovali ili ne, svima je jasno sto se sa virtualnim stanovnistvom moze ako zagusti!!!!LP

Tko je glasao

ja mislim da bi zabavni

ja mislim da bi zabavni twist na cijelu priču mogao ubaciti SDP kada bi kao svog premijerskog kandidata istaknuo nekog drugog

HNS je zanimljivi igrač, no po IRIju oni imaju i najnestabilnije biračko tijelo (dakle skloniji su HNSovci glasati za SDP, nego SDPovci za HNS), a ta cijela priča o centru mi je onako bezveze

HSP ima svoju tržišnu nišu koja je super jer je stabilna ko kamen i actually ponešto raste na pogreškama susjedne im stranke s njihove lijeve strane (jer s njihove desne je ipak slijepa ulica), no nemogu ne uočiti kako u doslovce svim situacijama u kojima su se ogrebli za vlast su nešto gadno zaribali i izbori im ne ginu (osijek je bio zadnji neokrnjeni bastion ali i on će čini se pasti)

Tko je glasao

Mrak U posjednu sam

Mrak
U posjednu sam rezultata ankete (prosinac 2006) za Međimursku županiju. Uzorak:1ooo ispitanika.
Ispitivanje provela agencija "Spem".
Između ostalog testirani i kandidati sa potencijalnog mandatara Vlade, rejting stranka i pojedinaca iz lokalnog političkog okruženja a k tome rađena struktura odgvora po svim elementima. Ukratko, rezltati:
1. Čačić 31,3
2. Račan 22
3. Sanader 18,5
4. Friščić 10
5. ne žele odgovoriti 3,5
6. ne zna 14.7

Ono što je i mene iznenadilo:
40% onih koji bi glasali za SDP žele Čačića za premijera.

Tko je glasao

upozorio bih samo da je

upozorio bih samo da je sjeverna hrvatska, dakle međimurska i varaždinska županija lokacija na kojoj je HNS koncentrirao sve svoje snage i da potpora koju možda uživa tamo nije reprezentativna na ostatak hrvatske

tako da bih rekao da je ovo rezultat kojeg bih predvidio i bez ankete (ako ne i bolji)

no vjerojatno se prava mudrost krije u ostalim pitanjima

Tko je glasao

Upravo tako Mrak, tajna je u

Upravo tako Mrak, tajna je u ostalim pitanjima i odgovorima.

Tko je glasao

Ajmo, rezultate objaviti

Ajmo, rezultate objaviti ovdje ili dati link. Ovako nema ozbiljne rasprave.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Vrlo rado ali nemoguće.

Vrlo rado ali nemoguće. Ankete nisu jeftine a objavom rezultata svojim političkim konkurentima dao bih (besplato) odgovore na mnoge dileme koje ih muće (kao što su mučile i mene dok nisam dobio rezultate). Molim te da me razumiješ, ali anketa je provođena kao dio naše i moje izborne pripreme (nastojim znati što ljudi misle, kako koga ocjenjuju, što sam dobro a što loše učinio,što mjenjati, njihovi prioriteti) i nije se bavila samo rejtingom nego daleeeeeeeko šire. Ako vjeruješ u ono što sam napisao OK ako pak ne, nažolost ne mogu ni dalje ni više. I naravno no da linka nema niti će ga biti.

Tko je glasao

Ankete uvijek daju ciljane

Ankete uvijek daju ciljane rezultate.
Pred smrt je vodeći hrvatski sociolog Županov objavio ispriku za dugo nereagiranje u vezi rezultata socioloških ispitivanja kolegice Vesne Pusić. Razultati da stalno napreduju tehnomenadžeri, da oni mogu preoblikovati društvo, su dobiveni na krivom uzorku.
Radimir Čačić kao ministar je rekao da su od prvog do zadnjeg nesposobni. On kao menadžer redom uprska (teže vidjeti, ali je tako).
Vodeći srbijanski sociolog Popov sada iznosi sumnje, koje nisu istražene, da u biti zbivanja u ovim prostorima stoji sustavna pljačka započeta prije više desetljeća.
Pitanja su dakle razna. Međimurja ima više, pitanje je koje će doći više do izražaja.

Tko je glasao

A onda ništa. Samo ću se

A onda ništa. Samo ću se nasmijati.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Prava bi priča bila kada bi

Prava bi priča bila kada bi Ivica Račan podržao Čačića kao premijerskog kandidata. To bi bio boom i po mom mišljenju dobro za obje stranke. Ispravka to bi bio BOOM! Ali vatromet Račanove taštine je izbacio i Ljubu Jurčića iz popisa potencijalnih SDP premijera. Otići kao Pele... na vrhuncu i uzdignute glave - utopija za nas.

Tko je glasao

Prava bi priča bila kada bi

Prava bi priča bila kada bi Ivica Račan podržao Čačića kao premijerskog kandidata.
Što je slijedeće? Da Račan raspusti SDP i svi prijeđu u HNS?
Pa tko brani Čačiću da bude premijerski kandidat? HNS-a. A kad se poslije izbora punti zbroje, može se na temelju dobivenih glasova dati podrška SDP-a Čačiću ako bude HNS jači (u što sumnjam) ili obratno, podrška HNS-a Račanu ako SDP bude jači.
Ljevica, ovakva kakva jest, može samo popušiti na izborima budu li godinu prije izbora licitirali premijerskim mjestom. Iako se sve prijeizborne koalicije pravdaju time da se želi zajednički okrupniti broj glasova, u ovom slučaju mislim da bi bilo kontraefektno. Koja korist HNS-u da se digne na 20%, ako SDP istovremeno padne na 10%? Od prelijevanja istih glasova od jednih k drugima nema koristi. Neka i SDP i HNS rade i jačaju samostalno bez podmetanja jednih drugima i uspjet će nešto napraviti. U suprotnom, već se polako stječe dojam da Čačiću nije ni do čega stalo osim do premijerskog mjesta, jer o ničem drugom i ne priča: "Ja premijer, ja premijer, ja premijer...".
A to nije dobra polazišna osnova za nas birače.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A zašto njih dvojica ne bi

A zašto njih dvojica ne bi podijelili premijerski mandat, 2 godine svakome, prvo Račan, pa neka se onda povuče, a poslije toga Čačić. Ionako SDP i HNS ne mogu sami na vlast, pa će biti nužan kompromis i s ostalima koji će u političkoj trgovini tražiti mnogo. Čemu da Hrvatska bude zarobljenik taštine dvojice ljudi, jednog na odlasku, drugog na dolasku. I ko kaže da u takvoj vladi ne bilo mjesta za Ljubu Jurčića kao vicepremijera, i Račanu i Čačiću?

Tko je glasao

Nikako ne mogu izjednaciti

Nikako ne mogu izjednaciti Racana i Cacica. Naime, Racan se vec dokazao kao los premijer, za Cacica jos uvijek preostaje nada.

Tko je glasao

Nada za sto? Da firmi svoje

Nada za sto? Da firmi svoje zene opet moze dati posao na izgradnji stanova za POS?

Tko je glasao

Ne vjerujem da bi se

Ne vjerujem da bi se ograničio samo na POS.

B-52

Tko je glasao

Sve je to OK dragi silverci,

Sve je to OK dragi silverci, iako si malo preozbiljno shvatio šaljivi komentar. Na žalost džaba bilo kome 49% kada je dovoljno da se svi drugi udruže i slože potrebnih 51%. Tvoja teza da bi pad SDP-a uzdrmao poziciju nazovi ljevice ne stoji. Uvažavam tvoje pravo na mišljenje ali teza da lijevo-centristička opcija ovisi isključivo o SDP-u me pomalo straši. Na svu sreću iako Račan priča "Ja premijer" već dobrih deset godina, znamo da mu je stalo do jako puno stvari... znanost, umjetnost, sport, astronomija... U suprotnom mogao bi se steći dojam da mu "nije ni do čega stalo osim premijerskog mjesta".

Ne kažem da se svi moramo pokloniti Čačiću i dati mu mandat na lijepe oči. Samo kažem da Račan nije i ne može biti taj. Potrošena baterija ne stvara energiju, iako izvana izgleda nepromijenjeno (ovo mi je rekao Jova Jovanović Zmaj jednom prilikom kada smo posjetili tvornicu baterija Zmaj).

Tko je glasao

teza da lijevo-centristička

teza da lijevo-centristička opcija ovisi isključivo o SDP-u me pomalo straši
Nisam mislio reći to. Želio sam reći da ljevica nema šanse na izborima ako će se glasovi prelijevati između dviju stranaka, a da istovremeno ukupan broj glasova jedne i druge neće rasti.
Da Ivica Račan danas sazove presicu i objavi da stoji iza Čačića u premijerskoj utrci, SDP bi jedva prešao izborni prag. Nisu ni birači glupi, jer što će ti stranka, ako ćeš kandidirati nekoga iz neke druge stranke. Bio bi to čisti autogol.
Ideju oko licitacije s premijerskim mjestom godinu dan prije izbora i inače smatram prilično stupidnom.
Na svu sreću iako Račan priča "Ja premijer" već dobrih deset godina
Oprosti, ali Račan ne ide od sela do sela i priča kako će on biti premijer.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A da sklope predizbornu

A da sklope predizbornu koaliciju i blok protiv Sanadera kao što su 2000. imali Račan i Budiša protiv HDZ-a? (samo da ne završi na isti način :-))

Tko je glasao

On to rjesava rodjenadanskim

On to rjesava rodjenadanskim tortama ;-)

Tko je glasao

Da Ivica Račan danas sazove

Da Ivica Račan danas sazove presicu i objavi da stoji iza Čačića u premijerskoj utrci, SDP bi jedva prešao izborni prag. Nisu ni birači glupi, jer što će ti stranka, ako ćeš kandidirati nekoga iz neke druge stranke. Bio bi to čisti autogol.

Podsjetio bih samo da smo takvu situaciju već imali, naime za vrijeme predsjedničke utrke 2000 godine SDP je stajao iza Budiše i to nije bilo protumačeno kao slabost SDPa.

ok, nije baš čisto usporedivo ali donekle je

Tko je glasao

Da, ali je u tom trenutku

Da, ali je u tom trenutku Račan išao na mjesto premijera, a to nije ni približno ista situacija kao sad. Bila bi jako slična da su recimo paralelno s parlamentarnim izborima i predsjednički. Pa Račan podrži Čačićža za premijera, a ovaj njega za predsjednika. U tom bi se slučaju mogla vući analogija s izborima 2000 godine.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Oprosti, ali Račan ne ide

Oprosti, ali Račan ne ide od sela do sela i priča kako će on biti premijer.

Ej, zamisli Račana da to radi. Pa koliko bi njemu trebalo vremena obići sva ta sela!?

Zato njemu dovode ljude u dvorane gdje onda drži govore.

A govori su uglavnom iz školski zadaćnica:

"Kada bih bio premijer..."

Ja to čuo, par puta.

:-))

Tko je glasao

Koliko si se trudio i nije

Koliko si se trudio i nije nešto duhovito. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da, taki ti je novinarski

Da, taki ti je novinarski posao... Neduhovit.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci