Tagovi

Mlijeko naše svagdanje...

Prva sjednica Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju pokazala je da maestro nije nikakav učitelj, da se nekii baš nikad ne mogu ništa naučiti, da ministri nemaju ni srama ni straha i da se HDZ-ova pljačka nastavlja ne samo jednakim tempom nego i jednakim metodama kao i prije.

Nakon famozne revizije pretvorbe i privatizacije i sveopćeg zgražanja nad činjenicom da je 90 i nešto posto privatizacije napravljeno kršenjem tadašnjih (lopovskih, za početak) zakona, vlast je čvrsto obečala, a Sabor je to obećanje prihavtio kao svetu istinu da više neće biti privatizacije “na časnu riječ” i na način da se digne kredit kojem je pokriće tvrtka koja se tim kreditom kupuje.

Onda je došao maestro i pokazalo se da ima i gorih stvari. Pa je predjednik Upravnog odbora Fonda, ministar Polančec, rekao da ubuduće nema privatizacije bez njegove izravne odluke i bez njegovog potpisa. To je, reče ministar a potvrdio je to i premijer, garancija da više lopovluka neće biti. No, vuk svašta mijenja, ali ćud nikada.

Na prodaju je došla tvrtka KIM (Karlovačka industrija mlijeka). I dogodilo se to što se dogodilo. Kako nisam siguran da predsjednik vlade i predsjednik države znaju što im se pod nosom događa (jer u njihov integritet nema smisla sumnjati, što je onda u ovoj državi sveto?), s nekoliko vijećnika Gradskog vijeća Grada Karlovca i jendim vijećnikom Županijske skupštine Karlovačke županije poslao sam im obojici sljedeće pismo. Najprije sam mislio ne davati pismo u javnost, no onda sam se predomislio. Javnost ima pravo znati. Tako ga danas objavljujem ovdje, a u srijedu ću ga na presici dati i ostalim medijima. Dakle, pismo:

Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i predsjedniku Hrvatske vlade Ivi Sanaderu,

Obraćamo vam se ovim pismom jer ne vidimo drugi način na koji se eventualno može spriječiti štetno i nezakonito postupanje Hrvatskog fonda za privatizaciju oko prodaje, odnosno privatizacije, poduzeća KIM Karlovac.
Naime, u proljeće ove godine Fond je raspisao javni natječaj za prodaju predmetne tvrtke, koja se već dugi niz godina, od također nezakonite i štetne prodaje (poklona) famoznom Kutli i njegovoj Dioni, nalazi u očajnoj situaciji. Tvrtka KIM smještena je u predgrađu Karlovca (Mekušje) neposredno uz bivšu vojarnu JNA i čitavo se vrijeme rata nalazila na prvoj crti bojišnice. Usprkos tome, tvrtka je uspješno radila sve dok ju malverzacije privatizacije na hrvatski način nisu dovele na prosjački štap. Naime, kutlizacija je KIM ostavila s ogromnim dugom, temeljenim na kreditima koji je Kutle podigao s KIM-om kao zalogom. Nakon sloma Kutlina carstva, ostali su dugovi, a novca nije bilo. Kooperanti su se okrenuli drugim otkupljivačima (uglavnom Vindiji) i činilo se da nema druge nego proglasiti stečaj.
Usprkos očajnoj situaciji, rukovodstvo KIM-a i djelatnici izuzetnim su naporima uspjeli barem donekle oporaviti tvrtku (u pretežno državnom vlasništvu) i Fond za privatizaciju odlučio ju je prodati. Javila su se tri potencijalna kupca Danube Foods iz Holandije (iza koje stoji jedan međunarodni investicijski fond), Ranch iz Čakovca i Chemoderm iz Duge Rese . Samo jedan od njih, Danube Foods, ponudio je gotov novac i čvrste garancije ulaganja u tvrtku i dugoročni razvoj. Radi se o investicijskom fondu koji ulaže uvelike u prehrambenu industriju regije (u Srbiji i Bosni) i preko KIM-a je htio ući u Hrvatsku.
Usprkos jasnim činjenicama i garancijama Fond je ovih dana odlučio, a danas smo o tome saznali iz medija, da se KIM proda tvrtki Chemoderm iz Duge Rese, vlasnika Ivana Šimića. Radi se o tvrtki koja ima samo dva zaposlena, bavi se isključivo trgovinom, prihod joj je neznatan, a godišnja dobit na razini 5.000 EUR-a. Svi poslovni pokazatelji ove tvrtke izuzetno su nepovoljni i radi se očito o poduzeću koje ne može uzdržavati niti samo sebe, a kamoli otkupiti i dokapitalizirati stostruko veću tvrtku. Chemoderm ne nudi nikakav gotov novac, samo bankovnu garanciju i obećanja dokapitalizacije, a bankovna garancija temelji se na zalogu dionica tvrtke koju se kupuje, dakle KIM-a.
Iz ovih je podataka sasvim jasno da Chemoderm ne ispunjava sliku "strateškog partnera" za KIM, te da neće biti u stanju ispuniti obećanja jer će prihod iz kupljene tvrtke koristiti za otplatu anuiteta kredita i neće biti u stanju provesti dokapitalizaciju, pa niti održavati KIM na sadašnjem stupnju. Predstavnik sindikata KIM-a jedini je glasao protiv predmetne odluke.
Početkom ljeta ove godine saborski zastupnik iz Karlovca Nikola Vuljanić na konferenciji za tisak upozorio je javnost (pa i Fond za privatizaciju) na neodrživost odluke da se KIM proda Chemodermu i gospodinu Šimiću, navodeći gornje razloge i potkrijepivši ih podacima o poslovanju Chemoderma.
Zahvaljujući korupcijskom skandalu u Fondu za privatizaciju odluka o prodaji KIM-a odgođena je, no sada, kako taj skandal pomalo pada u zaborav, odluka je donešena.
Radi se ne samo o još jednoj privatizaciji “na časnu riječ” kakvima smo bili svjedoci devedesetih godina već i o pljački građana Karlovca, posebice radnika KIM-a i kooperanata, isporučitelja mlijeka iz karlovačkog područja i to sve pod dirigentskim štapom ministra Polančeca i ministra Vukelića (koji Karlovac doživljava kao svoje osobno imanje).
Molimo Vas da se svojim ugledom i utjecajem založite i zaustavite ovu privatizaciju, te da se odluka o prodaji KIM-a poništi i postupak prodaje provede ispočetka.

S poštovanjem,
Nikola Vuljanić, saborski zastupnik

Darko Šantić, vijećnik županijske skupštine

Davorin Belavić, vijećnik gradskog vijeća Karlovca

Vlado Benko, vijećnik gradskog vijeća Karlovca

Jasna Plevnik, vijećnica gradskog vijeća Karlovca

Franjo Ćurjak, vijećnik gradskog vijeća Karlovca

U Karlovcu, 06. kolovoza 2007. godine

Činjenica da kupac neće ni u teoriji biti u stanju otplaćivati kredit kojim je kupio tvrtku tragična je sama po sebi. No, još je tragičnije to što se kutleraj nastavlja kao da desetljeće nije prošlo i kao da je bogatstvo ove države nepresušno.

U Fondu za privatizaciju očito nisu dovoljni USKOK i Maestro. Potreban je netko s batinom da to sve najuri u vražju mater. I ministre i upravne odbore i sve pripadajuće parazite i ostalu žgadiju.

Pomalo sam očajan, ali ovakav bezobrazluk zaista se ne smije prepustiti vremenu i zaboravu. Ako to možemo, onda nam zaista nema spasa. A nismo ga ni zaslužili.

Komentari

Vidiš nvuljanicu, lijepo

Vidiš nvuljanicu, lijepo sam vam govorio dajte KIM našem rančeru iz Međimurja. Svi su bili protiv njega a čovjek se doista bavi mljekarstvom. Ali, očito je otkrivena jedna njegova jedna velika mana. "Delati, delati i delati" piše na ulazu na njegov ranč.
Šalu na stranu, očekuješ li Mesić i u Karlovac pošalje Perkovića?

Tko je glasao

Ne bi jedan Međimurec loše

Ne bi jedan Međimurec loše došal tu. A da neće Mesić poslat Perkovića, jasno mi je - on je rezerviran za bZagorce i ostalu gamad, pa s njima se može razgovarati i dogovarati, ne valjda s tobom i samnom.

nvuljanic

Tko je glasao

E danas imamo nastavak sage

E danas imamo nastavak sage - nadam se da će sljedeći linkovi pomoći:
Nizozemski Danube Food traži od HFP-a da preispita odluku o prodaji KIM-a
Nizozemci tvrde da su upravo oni dali najbolju ponudu za KIM
Jaffe ističe da je prema pravilima natječaja Danube Foods Group već trebala biti proglašena pobjednikom nadmetanja, ali je HFP odlučio zatražiti dopunu originalnih ponuda od sva tri ponuđača iako je bilo jasno da samo jedna ponuda, ona Danube Fooda, zadovoljava sve uvijete iz natječaja i da ostale dvije treba odbaciti, a jedinu valjanu usvojiti.
Takav postupak Upravnog odbora omogućio je svim akterima da vide međusobne ponude te je u dopuni Šimićev Chemoderm izmijenio svoju ponudu te povećao i ponudu za kupnju dionica sa 15,9 na 16,5 milijuna kuna te rokove ulaganja u KIM, odnosno u njegovu dokapitalizaciju.
Osim sporne promjene ponude nakon što su sve ponude javno otvorene ostaje nejasno zašto je HFP prihvatio jamstvo Cemoderma od Karlovačke banke, koje je uvjetovano stavljanjem dionica KIM-a pod hipoteku. Dakle, valjano jamstvo u trenutku davanja ponude, prema Jeffeu, ne postoji dok je Danube Food priložio jamstvo Raiffeisen banke iz Beča.

Tko je glasao

Tenori su u zatvoru, a

Tenori su u zatvoru, a orkestar sa već sada poznatim dirigentom pići i dalje. To sada treba držati u šahu i sve rasturiti.

Tko je glasao

Ma našlo se riješenje i za

Ma našlo se riješenje i za peronosporu pa će valjda i za HDZ

Tko je glasao

Je, našlo se. Ali je u

Je, našlo se. Ali je u međuvremenu pol Dalmacije otišlo u Ameriku.

nvuljanic

Tko je glasao

i to sve pod dirigentskim

i to sve pod dirigentskim štapom ministra Polančeca i ministra Vukelića (koji Karlovac doživljava kao svoje osobno imanje).
Po navodima nekih Karlovčana različite političke profilacije to Vukelić radi kako se u Karlovcu radilo stalno zadnjih desetljeća, od Jože Boljkovca do kasnijih respektabilnih drugarskih klika, što je ne samo držalo u apsolutnoj kontroli karlovačkoj područje nego se razigravalo i šire, kao sada Vukelić i njegovi kadrovi. Tu navodno paraštab kao stvarno operativno tijelo praktički dnevno sve analizira i kroji, do sitnog. To navodim ne da skrenem pažnju sa ostalih realcija, nego zato što se to ukazuje ovdje kao najmanje jedan od ključnih djelova (a nije jasan) a još više jer smatram da je to bit problema zadnjih desetljeća.

To težište problema funkcionra totalitarno. Nije problem toliki što se svuda stvaraju takve klike i dnevno štapski upravljaju situacijom. Puno veći problem je što se ostatak društva ponaša do te mjere kao da je to jedino normalno i jedino što postoji, pa se i u zadnjim rutinskim stvarima ništa ne može dok se razni takvi štabovi ne usuglase i dok zapovijedi ne stignu preko tko zna kakvih puteva. Najveći je pak problem što u nućnim krčenjima puteva kroz tako egzotičnu prašumu gubimo svi skupa većinu energije. Dakle, nije toliko problem u KIM-u, Vukelićevu štabu i sličnim po skoro svim punktovima, problem je što u takvoj instant ekskluzivi nitko nema više volje ni sredstava za propast cijelih područja a instant eksluziva to ne vidi i očekuje da će se to rješiti objavom i ukazanjima.

Iscjedio sam se braneći pravo na skepsu od uvjeravanja tih Karlovčana da će se sve rješiti tada, kad su zajahali Račan Budiša, Čačić, Linić, Fižulić i razna svita. Ništa se neće rješiti niti ako KIM procvjeta a ekskluziva nastavi dalje, problemi će buknuti na novih cca 345 mjesta.

Tko je glasao

Potpisujem svako slovo koje

Potpisujem svako slovo koje si napisao. Dugo pamtim ovaj grad i živim u njemu 58 godina (nisam nikad u njemu radio, zbog različitih moralno-političkih podobnosti) i zaista je ključ problema u vladajućim zatvorenim društvima (Joža Boljkovac, Milan Pavić, Mijo Laić, Branko Vukelić) koji na identičan način kroje živote svojih sugrađana. Pri tome je potpuno svejedno da li se to radi kroz općinski komitet ili gradski odbor i potpuno je svejedno da li mi kožu kroji Mićo ili Hrvoje. Meni su jednaki i građanima Karlovca su jednaki. I imaš pravo, to se neće riješiti dolaskom Čačića ili Milanovića na vlast. Software je kriv. Ali i on se može inovirati. Poneki puta preko mreže, a ponekad sa diska.

nvuljanic

Tko je glasao

@ap, pored svega što si

@ap, pored svega što si napisao o Boljkovcu možeš li reći je li on ipak zastupao "hrvatsku" stranu naspram Kordunaša?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ne poznam to. Po onome što

Ne poznam to. Po onome što ja znamm, što je meni bliskije i što mogu spekulirati, uz uvažavanje raznih kontroverzi, i ako se je oko toga trudio to nije doseglo velike rezultate. Pojednostavljeno, igra vremena između nekog drugog doba i sada je na scenu izbacila razno, ali je uvijek paraleno ne kao sporedna nego kao osnova igralo nešto drugo u čemu su i takvi značajni igrači kao Boljkovac bili više smetnja nego ključni. Karikirano, puno značajniji partizani s karlovačkog područja su Veco Holjevac i Stanko Lasić, puno značajniji za obranu od velikosrpske prakse su razni Srbi (npr. Svetozar Petrović, Gajin brat a i on) i mnoštvo drugih Hrvata (npr. i Zagrepčanin snimatelj Živko Krstićević), pa i Slavko Goldstein, a još značajnija poluanonimna osnova.

Obzirom da sam do srednje razine upoznao i neke anomne ljude, uoćio sam da i među njima ima značajnijih od Jože. Npr. hapšenje i osudu njegova brata suca, što je jedinstven slučaj od daleke povijesti, su proveli i podržali anonimni predstavnici te osnove za vrijeme koalicijske vlade, rukovodeći se jako dobrim uvidom da je to slučaj od kojeg se naprosto mora krenuti. Ta osnova sa tako iznimnim činom je tada bila na udaru a sada još ljigavije, pa je iz toga oprvadano spekulirati da je Stanko Lasić, možda i nehotice, obavio i više toga nego što je skromno namjeravao i misli. Mislim na značajni dio, gdje iznosi sumnje da se radi o raznim bolestima, atko i za Krležu. Opet uvažavajući njega, i ako je Joža Boljkovac praksa sa nekim lasićevskim simptomima, to ne znači da unutar takvih raznih epidemija nije napravio nešto korisno pa i šta je najbolje mogao. Ali je svakako to da i karlovačko područje obiluje boljima i da nema opravdanja da je mogao i trebao puno bolje u raznim situacijama (pa i u toj iznimnoj situaciji oko brata, dugogodišnjeg iznimnog kriminalca, to mu ta osnova tako cijeni, kao Lasić Krleži i raznima). Glupo ja karikirati zbog takve respektabilnije sredine, ali više tip kojeg je situacija isforsirala nego neki dorastao majstor.

Tko je glasao

To za brata se u ovom trenu

To za brata se u ovom trenu ne mogu sjetiti.
On se stalno hvali bliskošću s Vecom Holjevcom. Da su, između ostalog on i Veco zaslužni za uspostavu dobrih odnosa sa SRNJ, za priliv gastarbajterskih deviza...

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Moguće. Sigurno je

Moguće. Sigurno je značajan za auto-put Zagreb-Karlovac, i da ide pogrešno na središte Karlovca, što ne bi smjele ni niže ceste a auto-put gradove zaobilazi na bar 5 km (razvoj).

Također sam u poslu imao priliku vidjeti dokument gdje on oko nekih nekretnina odlučuje 1963.g. kao 1944.g., jednom rečenicom da se uzima i basta.

Tko je glasao

Nisam siguran da je Joža

Nisam siguran da je Joža Boljkovac odgovoran što autoput ide kroz središte Karlovca, a provjerio sam oko suca Jure Boljkovca. On nije Jožin brat, a niti mu je rod. Kao što mu u rodu nije ni Ivanka Boljkovac. A nije točno ni da Joža Boljkovac ima svoj otok. Riječ je o potoku Boljkovac kod Nina.
ap, dao si me u posao. Dosta je naklapanja oko Jože Boljkovca.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ja opet ove pitam, kažu

Ja opet ove pitam, kažu brat a teorijski najdalje bratić, da je sveti položaj suca bio uz njegovu potporu, što su narušile mlađe policijske snage za vrijeme SDP-a, a i sam sam čitao kad se je pridružio medijskim protestima protiv "hajke" oko suca (minuciozno obrađen slučaj, jedini od Austro-Ugarske. Taj više poslovni nego politički krug, ali raznih stranačkih sklonosti, se je o Boljkovcu izražavao a la težak slučaj.

Za auto-put nema dvojbe, prvo je zalužan što se za to izborio a za navođenje na središte kako bi bilo drukčije kad je tada i dugo prije bio glavni. Na identičan način su se u dnevniku HTV pojavili ministar Čačić, reporter na tom mjestu i premijer Račan i svi ushićeno objavili da su s punom odgovornošću rješili gordijski čvor trase kroz Karlovac (kao da diletanti isto dođu u vezi delikatne kirurgije i kažu evo mi smo vas rješili briga i to obavili). Šta hoće tvoji izvori reći, da je Joža radio po savjetu stručnjaka i onom što svatko zna zaključiti, ili da se je to napravilo protivno njegovoj volji (tako će i Čačić tvrditi ako problem bude izložen)?

U jednom složenom poslu 2 godine se rješava (i sam osobno moram obaviti puno neplaćenih putovanja i radnji, i za nagradu puno puta slušati razne karlovačke probleme) to što je on 1963.g. nekom na brzinu otipkanom rečenicom uzeo nekoliko nekretnina i tako do nedavno (a i on je to radio pretežno tako). To se već tada radilo po punoj zakonskoj proceduri i rješi se, a ovako je bio problem kako da to uopće tretiraju u jako jako puno rada i seansi raznih djelova sustava i struke.

Za pjevačicu i (p)otok nemam pojma.

Priznajem da nisam bio pažljiv oko suca (nešto sam malo to i naznačio), ali to mislim ne mjenja bit i tu su moguće i druge uzgredne netočnosti i nesporazumi. Osim što mi to nisu bliska područja, od nekih drugih prekomjernih profesionalnih činjenica sam deformiran u smislu da mi mnoštvo osobnosti nije značajno i mislim da su pojave bitno značajnije (jer su masovne, pa šta da radim sa značajem osobe u 1.657-oj istoj ili veoma sličnoj zavrzlami). Opet se radi izražavanja o pojave teško može izbjeći ilustriranje i pomoću osobe. O Boljkovcu slabo znam ali puno bolje o naznačenim pojavama, koje su u vezi puno više ljudi i problema nego sav cirkus na medijski popraćenoj sceni.

Tko je glasao

cnn je također otvorio ovu

cnn je također otvorio ovu priču - fantastično kako mediji ništa ne rade po tom pitanju - Kriminal u HFP-u ide dalje!

Tko je glasao
Tko je glasao

Nije, ali hoće sada lovom

Nije, ali hoće sada lovom od smanjenog PDV-a na novine:-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci