Tagovi

Mladi lavovi (nove tehnologije u političkom marketingu)

Čovjek se može i smijati, ali i suočiti s realnošću. Izbor novog SDP čelnika je prošao, mirno, kulturno, i uzorno demokratski, što mu je dodalo pozitivnog medijskog naboja. I mnoštvo reakcija suparnika, koje više straše vlastite perspektive, nego pojava nekog mladog i praktički nepoznatog političara. Jer pravi problem jest pitanje da li Milanovića treba tretirati kao osobu ili kao pojavu.

Neki su prije SDP happeninga potiho priželjkivali unutarnji slom, što je otkrio naivni Kirin u Večernjem Vijesti 01.06.2007 : Iza SDP-ovog zahtjeva kriju se problemi kroz koje prolazi ta stranka ŠIBENIK – „Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas kako je uvjeren da se iza SDP-ovog zahtjeva za osnivanjem istražnog povjerenstva kriju problemi koje ta stranka upravo prolazi“.

Onda su poslije SDP happeninga ti isti sazvali jednu krajnje nepristojnu noćnu konferenciju za tisak, odmah poslije izbora Jandroković je pročitao izjavu (vidi u Večernjem Vijesti - 03.06.2007) (HDZ)Milanović nema hrabrosti : Nama je svejedno tko je novi predsjednik SDP-a. HDZ će ionako pobijediti na sljedećim izborima. Gospodin Milanović nema hrabrosti, sposobnosti, ni pravih ideja – kazao je Jandroković i dodao da takav izbor SDP-a najviše odgovara interesima HDZ-a.

Onda je sve to prokomentirao Milanović na HNS happeningu (vidi Večernji Vijesti - 03.06.2007.) Milanović: Zbog mene izvanredno stanje za HDZ: Tajming HDZ-ove press-konferencije s koje je to poručeno govori sam za sebe. HDZ je naime uzvratio kao da je riječ o izvanrednom stanju. ...

Onda je s „prokušanom“ metodom moći pozitivnog mišljenja komentirao arogantni spin-doctor (vidi Večernji Vijesti - 04.06.2007) Sanader: Da nismo reagirali konferencijom za novinare, svi bi pitali gdje je HDZ : Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader komentirajući danas na traženje novinara izbor Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a, istaknuo je da je SDP dobio predsjednika i da HDZ respektira tu činjenicu no i da će kako je pobijedio Račana 2003., tako pobijediti i Milanovića 2007.

A onda je (vidi u Večernjem - Vijesti 04.06.2007) i sam pomalo zbunjen no pristojno Šeks čestitao Milanoviću na izboru za predsjednika SDP-a: "Radujem se tom političkom srazu s njim. A tko će bolje proći, to će odlučiti birači. Osobno vjerujem da ću ja i HDZ polučiti dobre rezultate".

Uz malo više ili malo manje pristojnosti i tolerantnosti će se u studenom dogoditi ono što se bude trebalo dogoditi. Do tada bi svo ovi političari i politikanti trebali paziti na svaki svoj korak, mig, na frizuru, izjavu, a posebice svaki skandal kojih nam na političkoj sceni nažalost ne manjka.

Sve ovo gore nabrojano se odvija na konkretnom planu klasičnih medijskih tehnologija - ali to nije moja tema, jer bih ovdje htio akcentirati kako postoji i ona virtualna stvarnost, u kojoj su nove elektronske tehnologije sve prisutnije, sve moćnije, a informacija više nema granica ni ograničenja, pa tako ni klasični spin-doctoring (pogotovo ako je zasnovan na prijesnim lažima) ne moće tako olako prolaziti. Pogledajmo samo to razorno djelovanje naoko običnog i naivnog Jubitoa.

Penzioneri ne čitaju novine nego gledaju televiziju, a mladi su okrenuti Internetu i novim tehnologijama. Tko to prvi shvati na vrijeme će steći prednost. Na posljednjim španjolskim izborima Zapatero je neočekivano dobio izbore razmjenom SMS poruka mladih (tijelom ili duhom– jer ima i penzića koji se suvereno koriste mobilnom telefonijom i kompjuterom). Ta činjenica je ostavila jakog utjecaja na nedavne francuske izbore, gdje su se nadmetanja kandidata masovno prebacila na Internet, a SMS je opet odigrao važnu ulogu. By the way, i Crnogorci su ostvarili samostalnost masovnom primjenom SMS-ova.

I kod nas u Hrvatskoj je počelo. Ništa se više ne prepušta slučaju. I na ovom Pollitika.com-u su se pojavili propagandisti. A na Indeks portalu se može pročitati interesantan članak pod naslovom: Stranački prijatelji molimo vas da glasate za g. Sanadera! . Naime, kako je razgovor s novim predsjednikom SDP-a najavljen nekoliko dana ranije (još se nije se znalo kojim) u poznatoj i utjecajnoj TV emisiji „Otvoreno“, i kad je postalo jasno da je Milanović onaj koji će biti nasuprot Stankoviću, te da će biti elektronskog izjašnjavanja na pitanje „Tko je bolji političar: Milanović ili Sanader?", počeli su kružiti SMS-stranački nalozi članstvu i nagovaranja simpatizera:

SDP:
"Gost današnje emisije Nedjeljom u dva (HTV1 u 14h) je predsjednik SDP-a Zoran Milanović".

HDZ:
"Stranački prijatelji! Milanović je gost Nedjeljom u 2. Gledajte emisiju i glasujte 5 puta za HDZ. Proslijedite poruku našim članovima i simpatizerima. Hvala!".

Ništa neobično, to je legalno i legitimno, i na to se treba privići, odnosno naći najbolji način korištenja blagodati nove tehnologije. Tako je u emisiji „Otvoreno“ registrirano rekordnih 60.000 poziva, što ne treba čuditi s obzirom na masovnu SMS motivaciju s obje strane. Sama anketa ne znači ništa osim male indikacije da je Milanović stekao prilično veliku popularnost kao novo lice - i možda najviše baš stoga. I da zaista panika vlada u HDZ-u, ali ne radi Milanovića kao osobe nego „milanovića“ kao pojave.

Zato je zaista umjesno postaviti pitanje da li Milanovića treba tretirati kao osobu ili kao fenomen. S obzirom da je on ipak politički outsider i manje-više nepoznanica, njega u politici ipak više treba tretirati kao signifikantnu pojavu s dubljim i dalekosežniji značenjem, koja, osim što u mnogo toga može i mora biti znakovita, a u nekim vizurama ima čak zastrašujuće efekte na ustaljene i okoštale stranačke strukture (izvan SDP-a).

Dakle, kako tumačiti pojavu, koju personificira Milanović:

U sadašnjim političkim strankama postoji etablirana vrhuška koja s pomoću izbornih lista i sinekura drži u poslušnosti stranačku hijerarhiju. (To sam opisao u svome sad već pomalo zaboravljenom posti Monade ). Novi kadrovi najčešće ne mogu proći pored „stranačkih kerbera“ koji čuvaju stranačku pravovjernost i svoje pozicije, pa takav sustav vri nezadovoljstvom. Ako se novi kadrovi žele protiskati na bolja mjesta (na listama ili u stranačkoj strukturi) moraju potpisivati Faustovske ugovore (kao Jandroković i slični), ili čekati dok ne pomru oni stariji, ili da u skandalima propadne onih nekoliko ukrasnih mlađagnih poslušnika (kao Matušić i slični), da bi se oslobodila gornja mjesta na izbornim listama, pa da "mladi lavovi" uopće mogu doći u priliku reći nešto svojim riječima, ili osmisliti nešto svojom glavom.

Sam Milanović već naglašava da zna taj dio znanja, jer je kod Stankovića naglasio svoj ideal da kao u Francuskoj postigne 85 postotni izlazak na izbore, a takav postotak ovisi u prvom redu o interesu mladih, koje treba istjerati na glasačka mjesta, što se s novim tehnologijama danas može lako postići, isto tako kao što se novim tehnologijama može parirati lažima spinninga.

Dakle, u SDP-u se, umjesto svađe etabliranih SDP-ovskih sekti (koju su protivnici željno očekivali) dogodila pobuna mladih, što je za SDP dobro, ali djeluje zarazno na ukupnu političku atmosferu Hrvatske - pa je time dobro i za druge stranke. No to istovremeno znači da nema više mirnog sna za sve one, koji su još mislili opstojati na starim slavama i sigurnim unutarstranačkim odnosima. Na konkretnom SDP primjeru se jasno pokazalo da unatoč svemu "mladi lavovi" ipak mogu zauzeti značajne pozicije unutar vlastitog krda - samo treba biti hrabar, pametan i prodoran. I ne biti rob gerontologije!!

Nova vremena traže nove ljude, nove ideje, nove pristupe, nova rješenja. U SDP-u su učinili strateški iskorak, koji će nužno imati dalekosežnih posljedica. Jer, ako druge stranke ne nađu vlastita adekvatna rješenja generacijskih smjena, unutarnje nezadovoljstvo će ih sagorjeti, a na izbornoj sceni će se naklonost birača prikloniti mladima, hrabrima i radikalnima – budući da nikome više ništa ne znače obećanja tipa „iskorjenjivanje korupcije na osnovu nemuštog akcijskog programa“, „porasta BDP-a od par postotnih promila“, mjera koje se uvode na samo kraju mandata. Da bi se pokrenula ova zemlja treba mnogo više od gomile obećanja a prigovori o neiskustvu "mladih lavova" su besmislena ako se zna da današnji Milanović ima isto onoliko iskustva koliko je imao Sanader prije tri i pol godine. S time da Sanader ima jedno neplodno razdoblje iza sebe, a Milanović dobru perspektivu pred sobom.

I mnogo takvih „milanovića“ čekaju svoje šanse i u drugim strankama, oni će to uzeti silom, ako ne ide milom generacijskih smjena ili bezočnih ignoriranja javne odgovornosti za pomalo sveprisutne muljaže.

I, još jedna poruka pojave zvane „milanović“: Podjele na „komunjare“ i demokrate (iza kojih se proturaju civilizacijski poražene ideologije), te razmirice na razini „bleiburških križnih putova“ ili „jasenovačkih stratišta“ su prošlost. Nove generacije su umorne od toga, i spremne te događaje prepustiti povijesnim istraživanjima gdje im i jest mjesto.

Dakle, svojevrsna „lustracija“ će biti moguća tek kad nove generacije političara zauzmu vlast i društvenu moć, ali najviše zato što su dosadašnje ključne strukture vladale „jašući“ na prikrivanju onog što se zaista dogodilo u tim presudnim trenucima hrvatske povijesti.

Komentari

SDP uz vas sam.. Milanoviću

SDP uz vas sam.. Milanoviću pregazi "SMRANADERA"! Ne zelimo ici dalje...zelimo SDP. Dosta nam je bilo lazi i praznih obecanja. Zelimo Hrvatsku,sa Milanovicem. ZAGREB uz sdp

Tko je glasao

Dakle, svojevrsna

Dakle, svojevrsna „lustracija“ će biti moguća tek kad nove generacije političara zauzmu vlast i društvenu moć

Ova tvoja tvrdnja je ravna utopiji. Neće nikad doći nove generacije političara, zato jer se mladi političari uče od starih. Politika-kurva se prenosi kao pošast s generacije na generaciju. To je dokazao i partizan-titovac Milanović u emisiji Nedjeljom u 2.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

To su već davno prije

To su već davno prije Milanovića pokazali HDZ-ovi stvarni partizani koji su radili ono što najbolje znaju: uništavali su ljude. To mogu dokazati. A dok se to isto ne može dokazati Milanoviću on je nevin, ma koliko se HDZ njega bojao!

Tko je glasao

Milanović je nevin koliko i

Milanović je nevin koliko i baba od 80 godina. U politici nema nevinih. Nevini ne uspiju prijeći deseto mjesto na izbornoj listi. Ti kao da spavaš zimski san. Očito nemaš pojma o politici. Što se tiče tih o kojima govoriš, njih odavno nema u hdz-u. I mene su bili nagazili, kao i tebe, ali me nisu dotukli. No oni su otišli iz stranke, a ja sam ostala. Zato jer je HDZ moj, a ne njihov. Ja nisam čovjek koji mijenja svoj stav zato jer je netko drugi loš. Najlakše je seljakati se iz stranke u stranku kako vjetar puše. Beskičmenjaci! Btw. Ja sam HDZ-ov birač i dok je mene i ovakvih kao ja, HDZ se nema čega bojati. Bilo je i težih vremena pa se nismo nikog bojali, a ne da bi se sad bojali jednog partizančine koji na svako novinarsko pitanje odgovara s: Nemam pojma, Ne znam, Teško pitanje...i slično i koji nije sposoban čak ni biti premijer jedne zemlje već mora unajmljivati loklanog profesora ekonomije da mu vodi državu. Luzer!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ha,ha,ha. ova ti je

ha,ha,ha. ova ti je dobra!!!!!
Mislim da će ga ta glupost s "unajmljivati lokalnog profesora ekonomije da mu vodi državu" koštati poraza na izborima. Ma kakav Jurčić?!?! Tko je to?

Tko je glasao

Evo ja se pitam kakav si ti

Evo ja se pitam kakav si ti to čovjek koji po vlastitom priznanju glasa za one koji nisu nevini? Hajde da si rekla da ih smatraš nevinima, ali ti si otvoreno sad rekla da u HDZ-u nisu nevini.

Tko je glasao

Govorila sam o SDP-u i

Govorila sam o SDP-u i Milanoviću. Ne utrpavaj mi u usta ono što nisam rekla.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Evo ja ću "utrpat" umjesto

Evo ja ću "utrpat" umjesto njega:

U politici nema nevinih. Nevini ne uspiju prijeći deseto mjesto na izbornoj listi.

Sad, ili su HDZ-ovci u Saboru i Vladi oni što su bili ispod desetoga mjesta na izbornoj listi ili je ovo vrhunac gluposti koje ovdje već dugo vremena pišeš.

Ili se HDZ ne bavi politikom pa se tvrdnja na njih ne odnosi?

Međutim, možda si čak i u pravu. U svjetlu (samo otvrivenih) korupcijskih skandala HDZ-ovaca, čovjek bi pomislio da se umjesto politikom bave biznisom i kriminalom.

B-52

Tko je glasao

Ah, gle, sm se osjetio

Ah, gle, sm se osjetio pozvanim objašnjavati.

Slušaj, ja mislim da je vrhunac gluposti ono što ti ovdje već mjesecima pišeš. Otkad te čitam, mogla bih na prste izbrojati ono čemu bih mogla dati četvorku.

Što se tiče biznisa i kriminala, u hdz-u se nitko ne bavi biznisom i kriminalom, već sdp već duže vrijeme to hdz-u pakira i montira pomoću svih sredstava uključujući htv i dnevni tisak, da ne govorim o internetu i jubitu-isječcima. "nevinašce" milanović se povezao s jednom od najjačih novinskih kuća kako bi se dokopao vlasti, pa kad čovjek samo pomisli koje je veze pri tom uporabio, stvari su odmah jasne ko dan.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Kako je samo jak taj SDP...

Kako je samo jak taj SDP... sve imaju u svojim rukama...

Tko je glasao

Znaš kaj, onaj ko ima medie

Znaš kaj, onaj ko ima medie u rukama taj i manipulira. Komunisti su svoj kadar za vrjeme jugoslavije dobro školovali i postavili na prava mjesta. Samo jedna osoba koja nema pojma o životu može biti uvjerena da su to pustili iz ruke.

Tko je glasao

HDZ ima nesto preko 200000

HDZ ima nesto preko 200000 clanova, od toga je preko cca 80000 clanova bivse SKH....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Sunćek,a gde sam ja rekel

Sunćek,a gde sam ja rekel da među tim članovima HDZ-a nema komunista. No probal bum još jemput i to direktno, SDP ima medie u rukama i to se vidi svaki dan na HTV i u raznim novinama.

Tko je glasao

HTV se konačno odlijepio od

HTV se konačno odlijepio od HDZ i počeo objektivnije raditi, i kritizirati vlast i odmah je postao SDP-ov. Za Jutarnji, Večarnjak i Vjesnik je javna tajna da su konzervativni, desničarski, i samim time teško da ogu biti SDP-ovski. Da li je ovaj site SDP-ovski. Teško, ovdje ima svega, ali najviše ljudi koji misle svojom glavom i na osnvu toga pišu i donose odluke.
Kao što sam već u jednom komentaru napisala, HDZ-ov model riješavanja problema je da se negira postojanje istih. A svi koji pišu drukčije samo kleveću i lažu. Baš super. U tom slučaju bi svi prisatli biti idioti.

Tko je glasao

Tvrdnja je nadasve

Tvrdnja je nadasve zanimljiva. Uvijek netko jamra da onaj drugi ima medije u rukama. U pojedinim je slučajevima to moguće, posebice kad se radi o onim novijima kod koji se još ne može pouzdano zaključiti koliko su objektivni i nepristrani.

U konkretnom slučaju, sada kad pristaše HDZ-a negativno pisanje o njihovoj stranci ili bolje, pohvalno pisanje o glavnoj protivničkoj proglašavaju plaćeničkim, teško se oteti dojmu da se radi o krhkom pokušaju da se izbjegne pogledati istini u oči. Zašto?

Stvar je jednostavna. Suviše medija piše o korupcijskim aferama HDZ-a i ukazuje na selektivno prikazivanje statističkih podataka od strane aktualne vlasti, i suviše njih piše da SDP ima realne šanske preuzeti vlast jer u njemu prepoznaju neke nove tokove. Suviše je to medija da bi se ustvrdilo kako su baš svi u rukama SDP-a.

To je i tehnički nemoguće jer bi stranka koja je ovih godina napunila vlastiti proračun i koja nikada nje oskudjevala u novcu, a nije se libila ni pritisaka najrazličitije vrste, svakako mogla "kupiti" i neki za sebe. Pa da bar jedan pozitivno piše o uspjesima Sanaderove vlade. A takvih nema.
Priklanjanje modelu koji često koriste naši susjedi "ceo svet se urotio protiv nas", samo može govoriti o nemoći da se medijima ponudi nešto konkretnije osim pukih verbalnih vratolomija kojima se izvrće hrvatska stvarnost, a mogao bi biti i otvoreni znak straha od gubitka izbora koji je sve teže kontrolirati.

Primjer toga da HDZ glavinja i da doista ne može ponuditi ništa bolje od ispraznog verbalizma u kojem dominiraju uvrede na račun najjače političke stranke je i taj da oni koji govore u ime HDZ-a ni sami ne vjeruju u to što govore. I ne drže se toga.

Pa kako da onda mediji drugačije pišu?

B-52

Tko je glasao

Sad bum probal i moram

Sad bum probal i moram priznat kak mi to teško ide. Primjer onaj nekulturni Blago. Pozove dvoje različitih ljudi i s njma počne diskusiju. Jednog pusti govorit i u svojoj retorikci mu sugerira kak bi drugog mogel poklopit i omaložavat. Onog drugog kad počne nekaj obješnjavat prekida i daje mogučnost opet onom prvom govorit. No i sami znate svi koji su doma da ima još više takvih bisera i za koga delaju se ne treba puno inteligencije.

Tko je glasao

Ali gospon Skviki, svaki

Ali gospon Skviki, svaki novinar koji drži do sebe bi morao reagirati kad sugovornik počne vrijeđati inteligenciju njega kao novinara ili gledatelja.

Ako se na konkretno pitanje o jednom počne prosipati demagogija, skretati pažnja na drugo, navoditi krive ili nepotpune podatke ili tvrditi da nešto nije točno, pravi će voditelj reagirati i potpitanjem prekinuti cirkus i pokušati dobiti odgovor koji je tražio.

To nije nekultura nego racionalno gospodarenje prekratkim vremenom takvih emisija.

Primjer, kad se Šukera pita o razlozima zbog kojih država skoro godinu dana ne plaća dugove prema veledrogerijama, on počne govoriti o smanjenju deficita proračuna i višku od 2,4 milijarde kuna.
Nije li onda normalno da ga voditelj prekine i priupita zašto onda država odmah ne plati dug? Ili ono da bar objasni kako možeš istovremeno biti "dužan do grla" i hvaliti se viškom u blagajni.

To čovjek i ispodprosječne inteligencije nemre samo tako progutati (Bago to sigurno nije).

To je HDZ-ov najveći problem.

B-52

Tko je glasao

Mda, to je zanimljiva

Mda, to je zanimljiva tehnika kojom se neki sluze - pita ih se jasno i glasno, jednostavno pitanje - na koje onda oni pricaju nesto SASVIM DRUGO, po mogucnosti rijecnikom prosjecnom gledatelju nejasnom, i na kraju kaze carobnu rijec koju jedino razumiju - a ta ja da ima VISKA u blagajni - pa ako to ministar kaze, onda je valjda tako ! A taj Bago nepristojan pa ga stalno prekida. I to je ono sto ostane u sjecanju.
Velika je istina - i to je svojstveno vecini ljudi, da se ponekad ne slusa do kraja i pazljivo STO se govori, snazniji utisak ostavlja KAKO se govori, stav govornika i oratorsko umijece migoljenja i autoritativnim tonom iznosenje opcenitih tvrdnji i nejasnih mjesta, koristenje rijecnika koji nije razumljiv i zamagljivanje cinjenica protupitanjima i negativnom retorikom na racun protivnika ( nadovezivanje recenicama tipa - ali oni su napravili OVU LOSU STVAR tad i tad bla bla bla - PA NISAM TE TO PITAOOOO, SAD PRICAMO O TEBI !!! NE O NJIMA ). Pa onda imamo jednog gospodina Sanadera koji velevaznim tonom autoritativno i s punim uvjerenjem prica stvari iscupane iz konteksta i prezentira hrvatsku LSD tonovima obojanu stvarnost i to zapravo jako umiri one koji su se mozda uzrujali svakojakim glasinama, montazama i podmetanjima govoreci da je nesto trulo u drzavi Danskoj...

Tko je glasao

O gosponu Blagi nebi htel

O gosponu Blagi nebi htel diskutirat jer kad ga gledam i analiziram njegove pokrete i geste, no dobro to s Šukerom nisam gledal ali sam gledal neke druge razgovore i s drugim ljudima.

Tko je glasao

Ja ih gledam gotovo sve i

Ja ih gledam gotovo sve i nemam ništa protiv da proanaliziramo bilo koji od tih koje si gledao.

Zato samo naprijed, navedi primjer koji smatraš najboljim, a ja ću rado prihvatiti svaki argument za koji uspiješ pokazati da podupire tvoju tvrdnju.

B-52

Tko je glasao

Blago je takav i ak hočeš

Blago je takav i ak hočeš prihvatit je dobro a ak ne je isto tak.

Tko je glasao

Nije Blago nego Bago. Ima

Nije Blago nego Bago.

Ima tu jedan problem koji se javlja i kod medija koji su u državnom vlasništvu - oni moraju biti neutralni (jer se vlasti mijenjaju a država je uvijek ista), i to daje zaštitu novinarima u javnim medijima. Kad kreiraju svoj rad i ponašanje cijeli svijet je iza njih, i nema progona, jer se onda pretvaraju u kontraefekte. Ali tamo vani nije SDP nego javni međunarodni standardi.

Ipak ostaje najvažnija argumentacija: Ako recimo Šuker ima jake argumente onda mu nitko ništa ne može, ali ako se bavi glupostima i podvalama, on u gubi kredibilitet, a jedan novinar koji drži do sebe i svoje karijere više nego do Šukerovog jeftinog manevrianja se mora od njega distabcirazi i imamo to što imamo.

Bago je stvorio sebi ugled samo na tome što je postavljajući precizna pitanja tražio isto tako šrecizne odgovore, pa kad je doživljavao izvlačenje i zavlačenje, vraćao ih je uvijek na početak. To je moglo imati prizvuk nepristojnosti. Ali ako je pritom bio "nepristojan" on koji raži odgovor onda je isto tako "nepristojno" ne dogovarati na pitanja - pa su time najmanje jednaki (ali političar je uvijek krivlji radi prirode svoje pozicije).

Mislim da se ipak sve svodi opet na to da HDZ ne vodi javnu bitku na pravi način, a da li je to samo radi neznanja ili problema argumnetacije, skrivanja fakata isl., pitanje je koje će se ubrzo riješiti na izborima.

Recimo ovaj zadnji slučaj s odlukom Ustavnog suda o pravima glasovanja na referendumu (to je bio zasada prvi javni okršaj Sanadera i Milanovića -odnosno HDZ-a i SDP-a). Tko je profitirao zaključi sam:

Sud je dosudio da mogu glasovati svi oni koji su upisani u listu državljana, bez obzira gdje im je mesto stalnog boravka.

Sanader je odmah potvrdio da to tako treba biti i ostati, jer onda svi građani nisu izjednačeni u pravima - što je točno s obzirom na ustavnu formulaciju dijaspore.

Onda je bivši predsjednik Ustavnog uda Crnić rekao (isto što i što i ti nekidan) da je slijedeći istu logicu, pitanje koliko su onda u neravnopravnom položaju građani Hrvstke, koji tu žive i plaćaju poreze, a da im netko sa strane određuje što i kako će se po Hrvatskoj raditi, iako tu ne žive, i na njih se neće to odražavati.

Onda je MIlanović poentirao, rekavši da se ne smije dovoditi u pitanju glasovanje dijaspore, ali da treba redefinirati ustavne odredbe, koje tretiraju dijasporom Hrvate u BiH, jer oni nisu dijaspora - oni su tamo doma, i za razliku od Hrvatskih građana imaju dvostruka prava, a samo jednostruke obveze.

Mislim da je ta rasporava bila dalekosežna. Da se sjetimo, proglašavanje bosanskohercegovačkih Hrvata dijasporom je bilo samo radi nabijanja saborskih mjesta, koji su uvijek logično bili uz HDZ. I donešeno je mnogo odluka uz njihovu pomoć koji i nisu uvijek bili u interesu hrvatskih građana.

Ostavljanje građana Hrvatske koji su u dijasporim (kao ti), a izbacivanje građana hrvatske koji su konstutivni element druge države, će za mnoga vremena promijeniti sliku Sabora (da nije takvih HDZ ni danas u Saboru be vi imao stabilnu većinu). Ako ovo pstane izborni motiv, mnogo će njih glasovati za SDP pogotovo kad se dogodilo da se BiH HDZ rascijepio a da se sve dogodilo radi novaca koji je tamo liferovan iz našeg proračuna, našeg poreznog novca, u neograničenim količinama, i to večim dijelom u privatne džepove).

Tko je glasao

Frederik, živim u

Frederik, živim u Njemačkoj več 41 godinu. Nagledal sam se dosta takvih emisija s političarima i budi uvjeren da znam ko je neutralan a ko nije. Takvih ko Bago je bilo ali ni na jednu ruku se nemre nabrojit. Ni jedan nije dugo bil.

Koji od političara mulja i kad se izvlači s jeftinim trikovima trebaju odlučit gledatelji a ne im sugerirat jedan stranačko opredjeljeni voditelj.

Imal sam diskusiju danas s gospodinom sm i nisam našel argumente jer nisam od onih koji pišeju o onom kaj vidiju. No idem skoro doma i promjenil bum tu moju naviku.Razgovor se bu nastavil.

I još nekaj, ja nisam diaspora i imam samo jednu putovnicu i moja djeca su isto hrvatski državljani i ničiji drugi. Ja sam na privremenom radu u Njemačkoj i tu sam stranac.

Tko je glasao

Tipično. Ja ponudim

Tipično.

Ja ponudim raspravu ne uvjetujući unaprijed njezin ishod, čak obećavajući da ću prihvatiti i suprotne argumente, a ti mi nudiš paušalni zaključak "Bago je takav" po principu "uzmi ili ostavi".

Isto radi i HDZ, samo što se oni za razliku od tebe upinju da jedini izbor bude "uzmi".

Ali, nisu ni birači blesavi. Nadam se da će na izborima tražiti ipak nešto više.

B-52

Tko je glasao

Kaj bum ja s tobom tu

Kaj bum ja s tobom tu razglabal o nečem kad si zasljepljen i ideš samo po jednom. Znaš kaj. Jedna emisija je neutralna kad se pusti diskutirat i svakom dati reči svoje. Na kraju se pita da kak se to misli i da u tom obrazloženju nekaj ne štima. ak čovjek kojeg se to pita izbjegava jedan odgovor ne inzistira se na tom nego se pusti u zraku i gledateljima da odlučiju čiji argumenti držiju vodu. Dobro znaš da se nemrem upustit u tu diskusiju a isto tak znaš da sam u pravu. Jedan čovjek koji grize nokte i trza s licem no pustimo to.

Tko je glasao

Kaj bum ja s tobom tu

Kaj bum ja s tobom tu razglabal o nečem kad si zasljepljen i ideš samo po jednom.

Da rezimiramo. Ti si bez argumenta ustvrdio da su mediji SDP-ovi. Argumentirano pobijeno.

B-52

Tko je glasao

Nisi pobio niti jednim

Nisi pobio niti jednim jedinim argumentom. Ako hoćeš argumetnirano pobiti, onda analiziraj minutažu koliko tko govori na htv-u i od koje stranke, isto tako analiziraj koliko prekida od strane voditelja ima kad govori hdz-ovac, a koliko se prekida sdp-ovca. Samo tako bi mogao nešto pobiti. Na žalost ti podaci ne izlaze u javnost, a kad bi izašli, pokazali bi da je HTV zapravo sdp-ova tv-kuća, a ne nikakva javna televizija. U to se imamo prigode uvjeriti svaki dan. Dovoljno je da pogledaš tv-dnevnik i da ti je sve jasno. Pogotovo kad tv-dnevnik vodi šprajc (šprajc?).

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

HTV je bila javna i

HTV je bila javna i objektivna jedino kad ju je vodio Vrdoljak. Poslije njega dolaze luzeri koji podilaze strankama.

Tko je glasao

ajde molim te elaboriraj ovo

ajde molim te elaboriraj ovo jer slutim dobru zabavu

Tko je glasao

Malo ironije za Kraljicu.

Malo ironije za Kraljicu. Ništa drugo. :)

Tko je glasao

Stranke koje nešto rade i

Stranke koje nešto rade i imaju za pokazati, pogotovo sad kad je u tijeku predizborna kampanja i predstavljanje predizbornih programa, imaju i odgovarajuću minutažu.

One koje nemaju rezultata, nemaju konkretnih programa za budućnost i koje bi da im se vjeruje samo na temelju priča i novih obećanja, nemaju na što potrošiti minutažu koja bi im inače stajala na raspolaganju. A vjerojatno TV štiti i mentalno zdravlje gledatelja pa im ne želi prikazivati političare koji pričom vrijeđaju njihovu inteligenciju.

Ovo o prekidanju smo razjasnili. Onoga trenutka kad HDZ-ovci počnu odgovarati na ono što ih se pita i umjesto pukog hvalisanja ponude argumente (primjer Šuker i proračunski višak), voditelji ih sigurno neće prekidati.

Mislim da je ovime tema o eventualnoj naklonosti medija apsolvirana.

B-52

Tko je glasao

sve si jasno rekao, ne može

sve si jasno rekao, ne može biti jasnije. tvoje priznanje moglo bi konačno ukinuti tv-pristojbu za tzv. javnu televiziju, koja to nije. kao što upravo priznade ti, sdp-ovac!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Daj Skviki budi razuman, tko

Daj Skviki budi razuman, tko u Njemačkoj drži medije - vlasnici koji se naslanjaju na vlast ili na stranke a uvijek je goli interes u pitanju. Nema tu nikakve magije! Naši mediji su svi privatizirani i to većinom u većinskom vlasništvu stranaca.

To što je SDP se dogovorio s Pavićem na nekoj razini može samo značiti da Pavić osjeća promjene u zraku - pa tipuje na neke druge, na sigurno!. Ali ostaje Večernji pa zašto tamio nema podrške??

Jedino HTV je uvijek bio pod utjecajem tekuće vlasti (Sabora - tako su i birali novog generalnog), pa ako i tamo prevladavaju druge intonacije, onda se jedino treba pitati šta to ne valja u HDZ-u, kad ne mogu pod kontrolom držati ni ono što imaju pod rukama. Opet isti odgovor.

Zato nije tražiti nekakve razloge u nekakvoj zavjeri, nego u konkretnim mijenama politike - oni u HDZ-u radi općih kompromitacija (kojima su izloženi a to je uvijek takol kad je netko u vlasti i na masti - nije samo HDZ u pitanju) odavna više ne drže medije pod kontrolom - a to je jako loše po njih.

Da barem razumijiu nove tehnolopgije kao što su internet ili ovi blogovi i Yutube - ali ni tome ne znaju parirati. Na ovom blogu npr. ima HDZ-ovaca i mogu ravnopravno napisati bez ograničenja sve štop misle, ali toga nema (osim sitnog podbadanja). Ako im ovaj blog ne odgovara mogu osnovati svoj, ja bih na njemu rado učestvovao - ali ni tamo ih nema. Na Yutube se možeš pretplatiti i privatno za male pare i plasorati uratke - ako ti i ja ne znamo HDZ ih sigurno ima koji znaju, ili mogu ih platiti - ali zašto tzo ne čine??

Danas je to tako - i tu imaš pravo - tko ne ovlada medijima ne može ovladati ni državom - a u medijima očito gube trku. Neko bi se kod njih trebao dobro zapitati kamo idu.

Tko je glasao

Frederik ne pobijam tvoje

Frederik ne pobijam tvoje argumente i skoro u svemu imaš praf. Do prije par godina su u Njemačkoj medie u rukama imali ljevi jer su na vrjeme shvatili da je to moč. Sad se je malo preokrenulo i izjednačilo se. Nemam ja niš protiv SDP-a i može se videt kak sam orjentiran. Imam više socijalnog osječaja nego večina tu koji se stalno lupaju po prsima a između redova pokazivaju drukčije. Ja sam napisal da sam član HDZ-a i odma je počel lov. Kritizirat nedaju, misliju da su samo oni u pravu, tuđe mišljenje je neprihvatljivo jer dolazi od desne strane. Ak dragi Bog da se bumo razgovarali za dve do tri godine opet.

Tko je glasao

Ne bi se trebal nervirati,

Ne bi se trebal nervirati, samo uvijek kaži kaj misliš.

Tko je glasao

Pa dajte više ta imena da

Pa dajte više ta imena da vidimo tko su ti ljudi. Razotkrijte ih.

Tko je glasao

Rekla si da u politici nema

Rekla si da u politici nema nevinih u top 10. Ili možda smatraš da HDZ nije u top 10?

Tko je glasao

Tako je gosp. Cerovac, Takvu

Tako je gosp. Cerovac,

Takvu destrukciju, koju spominjete, obično čine poslušni vojnici stranke, koji nemaju svoje mišljenje nego recikliraju "naloge" koji su im se servirali, i to za nekakve sitne osobne probitke (ali promičući tuđe interese).

To su one poznate razlike između autoritarnog i slobodnog uma: tj. dobiti kretivne pojedince ili proizvoditi poslušnike ovisne o tuđim autoritetima. Osobno poštujem samo one ljude koji razmišljaju svojom glavom, ravnaju se prema moralnim vrijednostima, i postupaju prema vlastitim uvjerenjima (koje su uglavnom i najviše ponijeli iz vlastitoga doma - ako su ga imali). Odgajati vlastitu (i tuđu) djecu da razmišljaju vlastitom glavom i da ništa ne smiju osvajati na tuđi račun naša je najveća vrlina i generacijska dužnost.

Samo od takvih članova društva se može doživjeti dobro i ljudsko, uvijek, u svako doba i bez kalkulacija, bez obzira na to kojim i kakvim društvenim grupama pripadaju. Ovdje sam ustvari opisivao sudbinske putove dvaju finih zagrebačkih dečki (Milanović i Jandroković), koji, iako poznanici, prijatelji pa čak rodbinski vezani, danas se nalaze (vjerojatno posve zasluženo - radi osobnih potencijala) na vrlo istaknutim društvenim pozicijama Dok se jedan izborio za rijetku priliku da svojim umom, znanjem i vrlinama kreira tuđe sudbine, drugi nažalost još mora govoriti tuđim riječima, štiteći tuđe interese.

Ja im obojici želim sve najbolje, jer je moje razmišljanje u ovim postovima išlo u smijeru obojice (i svih onih koji su u sličnim situacijama): Dok se nadam da prvi neće zaboraviti da se tuđim živootima ne smije manipulirati, drugome želim da što se prije popne na ljestvici okoštalih stranačkih struktura da može sam kreirati.

Nama trebaju i HDZ i SDP, ali sve druge moderne demokratske i humano orjentirane stranke (zvale se ovako ili onako), a ne usko profilirane interesne zajednice.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan! To su uglavnom i ukratko stavovi koje ovdje stalno zastupam. Ovo je jedna tema koju vi iz vaše perspektive i iskustva možete uobličiti u jedan samostalan post (nije da vas nagovaram).

Tko je glasao

ti si sdp-ov poslušnik, ali

ti si sdp-ov poslušnik, ali sebe ne vidiš. imaš brvno.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Pa Lavice, ako nemaš što

Pa Lavice, ako nemaš što pametnije ostavi se ludosti i prestani letjeti od posta do posta pa ubadati besmislenim žalcima (koji to nisu nego otužne gluposti).

Ili se čak odjavljivati pa onda iz ilegale (kao anonimac) to isto činiti. Uvijek se rukopis prepoznaje.

Ne znam tko je ovdje rekao da je SDP-ovac ili HDZ-ovac ili bilo koje stranke, poslušni ili neposlušni - to čak nije bitno. No ti si ovdje jedina, jasno i glasno, napisala o svojoj poslušnosti - tj. da si nasreću dobro obaviještena na partijskih sastancima.

Ovako trčanje od posto do posta je prejeftino, predstavlja mrčenje tuđih riječi. Napiši neki smisleni post, obradi neko svoje mišljenje i argumentaciju, svi smo vidjeli da to to možeš, a ostavi se toga da ti pričaš drugima šta su oni rekli.

Napiši svoje riječi i snosi vlastiti rizik za njih. I ovo je moj posljednji odgovor na ovakve budalaštine. Možda se javim kad napišeš nešto što zaista ti misliš, a ne ono što ti misliš da je netko drugi mislio.

Tko je glasao

Znaš što frederiko? Ja se

Znaš što frederiko? Ja se ne javaljam iz ilegale, zato jer se ponosim izgrađenim internet-imenom LQ po kojem me prepoznaje više ljudi nego što ih ja uopće znam. O ilegali vjerojatno govoriš iz osobnog iskustva.

Što se tiče početka tvog posta, mogu ga istim riječima ponoviti tebi. Dakle:
Pa Frederiko, ako nemaš što pametnije ostavi se ludosti i prestani letjeti od posta do posta pa ubadati besmislenim žalcima (koji to nisu nego otužne gluposti).

Misliš da sam tako glupa da ne osjetim kad ispod tuđeg posta ostaviš žalac upućen meni?!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Zašto vaditi samo jednu

Zašto vaditi samo jednu rečenicu kad je cijeli paragraf slojevit i više nego znakovit pa ga ponavljam:
Dakle, svojevrsna „lustracija“ će biti moguća tek kad nove generacije političara zauzmu vlast i društvenu moć, ali najviše zato što su dosadašnje ključne strukture vladale „jašući“ na prikrivanju onog što se zaista dogodilo u tim presudnim trenucima hrvatske povijesti.

Tko je glasao

To je dokazao i

To je dokazao i partizan-titovac Milanović ...
Kako netko može biti partizan tko se nije ni rodio za vrijeme 2. svjetskog rata?

Tko je glasao

Kak neko može bit ustaša i

Kak neko može bit ustaša i fašista koji nikog ne dira i normalno živi.Samo se od vremena na vrjeme mora branit od takozvanih antifašista koji se boriju protiv aveti prošlosti.

Tko je glasao

Ovo sve ide u prilog

Ovo sve ide u prilog "mladom" Milanoviću bez obzira bio on tretiran kao pojava ili osoba. Čak štoviše, ovo bi se moglo okarakterizirati kao svojevrsna propaganda. Samo mala digresija na konstataciju da je Milanović nepznato lice u hr politici. Možda do prije cirka godinu dana nije bio medijski eksponiran kao danas, ali svakako je bio sastavni dio SDP-ove politike. Političari prićaju jedno, a čine drugo to je od davnina poznato. Vidjet ćemo kada se slegne sav taj entuzijazam s kojim je obasjan gospodin Milanović, ovaj Zoki.

Who controls the past now, controls the future...

Tko je glasao

Frederikovi postovi se mogu

Frederikovi postovi se mogu shvaćati svakojako, ali jedino ne kao propaganda. Ovdje je Milanović samo personifikacija jednog procesa koji autor (i ne samo on) nazire i koji je Milanovićevim izborom tek započeo, a kako će se razvijati, vidjet ćemo.

Činjenica je da je on najmlađi od čelnika ostalih političkih stranaka, pogotovo onih s bitnijim utjecajem, a da do sada nije imao prilike značajnije utjecati na zbivanja u politici kod nas. Izborom za predsjednika SDP-a je dobio potrebnu priliku i snagu, a za očekivati je da zbog toga što nije oterećen prošlošću i dosadašnjim političkim igrama može učiniti puno. U interesu svih, ponajviše građana.
Već sama pomisao da bi neopterećeno mogao krenuti, naravno ako SDP pobijedi na izborima, u istinsku borbu protiv korupcije budi nadu i jednostavno nas "tjera" da mu damo šansu kroz naš glas na izborima.

Zbog "već viđenog" u ostalih stranačkih lidera, logično je zaključiti da je i njima potrebno pomlađivanje toga tipa. Našoj političkoj sceni su potrebne promjene. I to krupne.

Zato je izbor ovog mladog i nekompromitiranog čovjeka više od njega samog, a čin izbora zametak nečega što može izrasti u nešto jako dobro.
Pozdravio bih slično i u drugih stranaka. Samo još nemam što. Ali ako i kad bude...svakako.

B-52

Tko je glasao

Drago mi je da je Milanović

Drago mi je da je Milanović izabran. Politika je jedino područje u kojem si mlad s 40 godina. Inače, u svim ostalim si prestar.
S druge strane sam umorna od priča o događajima za koje je i moj otac bio premlad da bi sudjelovao.
Od 1990 pa do pojave Milanovića su na političkoj sceni dominirali proljećari, i vodili neke svoje bitke iz '70-ih. Tad sam taman postala pismena, tako da su mi te bitke bile nerazumljive. Milanović je moja generacija, sa sličnim iskustvima odrastanja i školovanja. Gledajuć njegov istup na TV-u konačno sam prepoznala nekoga ko ima stavove slične mojima, i ide u smjeru u kojem i ja želim ići. Čovjek se ne poziva na prošle bitke, nema gorkih sjećanja i izgubljenih iluzija. Ime sve predpostavke za uspjeh, da pokrene generaciju koja se izgubla u ratnom vihoru, a koja nema repove prošlosti. Da li uspjeti ili će postati "političar novog kova" vidjećemo.

Tko je glasao

svaka čast nečem novom .

svaka čast nečem novom . Dosta je bilo ratova i prekopavanja grobnica. Mir mrtvima i dužno poštovanje , ali... život id edalje i samo neopterećeni mogu pokrenuti . Milanoviću , za dobrobit naše države , nikad nisi previše lijevi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci