Tagovi

Mladež i bodež

Ovaj dnevnik je potaknut današnjom vijesti o ubojstvu mladića od 18 godina u zagrebačkom parku Ribnjak. Društvo se okupilo da proslavi rođendan (17. ili 18.), pojavilo se drugo društvo, nož . . . gotovo.

Sigurno me ta vijest ne bi toliko pogodila da moje dijete ne spada u to društvo kao i u sva ta društva koja po zagrebačkim parkovima zaposjeda nekakvu klupu, piju ono što su kupili u dućanu, puše i druže se. Često ih viđam i to su djeca srednjoškolske i nešto manje fakultetske dobi. Mirno stoje u grupama, prkose hladnoći, pričaju, ne proizvode posebnu galamu osim što iza njih ostane nered koji uredno pokupe sakupljači ambalaže od 50 lipa.

Ovdje ne želim ulaziti u svoje osjećaje i ono što bilo tko doživljava kad shvati da je njegovo dijete moglo biti ono kojeg više nema, ali bih volio napraviti neki spoj s drugim stvarima koje se događaju danas i sa nekim svojim komentarima na pollitici.
Jedna od vijesti koju bih volio povezati je najavljeno zatvaranje kluba "Močvara" s rušenjem doma kulture u Pregradi (Strukture srušile "Disko"), odnosno onim što je zajedničko za oba slučaja. Na ovo navedeno mogli bi još nadovezati moj komentar koji sam dao na dnevnik Samoubojstva mladih – ima li spolnost ikakve veze s tim? gdje sam spomenuo temu samoće mladih i prepuštenosti samima sebi.
Što je zajedničko domu kulture u Pregradi i zagrebačkoj "Močvari"? To su mjesta - klubovi gdje se okupljaju mladi i gdje postoji nekakav kulturni program koji je primjeren njihovim interesima. Tu će se sigurno naći razni dušebrižnici koje će ta mjesta proglasiti leglom narkomana, neradnika i koznakakvih poroka. Gotovo je sigurno da u takvim mjestima ima i droge i raznih drugih "tekovina" modernog društva ali to sigurno nije nešto čega u parku Ribnjak ima manje.
Ono što se treba pitati je što mi toj djeci danas nudimo kad im se već zatvaraju ti klubovi (ma kakvi god bili), sjedenje u parkovima, stajanje ispred "Melina" (upravo je zatvoren jer se to mnogima smetalo), sjedenje u raznoraznim kafićima, odlazak u klubove tipa "Bogaloo" koji rade od ponoći do 6 u jutro?
Osim toga postoji još izrabljivački Cinestar gdje za 2 sata (15 min reklame 1,45 h film) treba iskeširati 40 kn (30 kn kino + 10 kn kokice ili kola). Malo skupo, a i u kinu nema puno pravog druženja jer se tu ipak šuti.
Ispada da je najbolje je kad su svi klinci po kafićima jer je tu zarada najveća. Nađemo u pivnici Medvedgrad gomilu klinaca izbuljenih očiju iza litrene krigle pive koja je veća od njih
(maloljetnici i alkohol - tko im to prodaje).
U komentaru na dnevnik Strukture srušile "Disko" pisao sam o problemu alkoholizma u manjim mjestima:
Nije jako poznato, ali kad se maknemo iz gradova i uđemo u mala mjesta, a pogotovo u ona izvan glavnih prometnica, naći ćemo izrazito puno alkoholičara, i to vrlo mladih ljudi (malo ih doživi starost). Najčešće iz tih malih mjesta zbrišu žene i ostanu samo muškarci koji naslijede kuću i zemlju (ipak smo patriarhat) i to nasljedstvo se pretvori u njihovu nesreću.
Jad i čemer dečka od 15 godina koji je završio osnovnu školu (valjda) i sad je upravo došao s njive ili izašao iz svinjca i odlazi u lokalnu birtiju dokazati da je "muško". Pitanje što bi taj drugo mogao raditi, pisati na pollitika.com? Jeli ima kompjuter, ima li internet, zna li pisati?
I koliko godina treba da alkohol učini nepopravljivu štetu, 5, 10, 15 godina? Za 10 godina on će imati 25!

U velikim gradovima je vjerojatno stvar dosta blaža ali je daleko od bajke.

Svojevremeno je na mjestu gdje se danas nalazi bajkoviti "Kaptol centar" bila tvornica cipela "Astra", a u sklopu tvornice asfaltirana površina gdje se mogao igrati nogomet. Tu je gotovo uvijek netko igrao nogomet, barem bi to bilo kad god bi onuda prošao. Ali igranje nogometa 0,00 kn/h (slovima: nula kuna) a sjedenje u kafiću na istom mjestu danas 15 kn/cola.

Svakako je glavni krivac za takvo stanje grad ili lokalna uprava koja isključivo zaradu stavlja u prvi plan bez obzira na nastale štete i osiromašenje kulturnog i općenito neprofitnog prostora kao dijela standardne civilizacijske ponude.

Osnovni problem na koji hoću upozoriti je da se današnjim klincima (a i ne samo klincima) ne daje, a i kad nešto imaju onda im se to oduzme. I što da onda ta djeca rade, motaju se po gradu i traže prostor za sebe makar to bila klupa u parku. Problem nastane kad je ta klupa već zauzeta.

P.S. Drugi problem koji nisam dotaknuo u ovom dnevniku je nepostojanje policijskih patrola općenito, a posebno na ovakvim "rizičnim" mjestima. Zar je takav problem imati par policajaca koji će se uredno isprešetavati (a ne legitimirati i rastjeravati) između tih klinaca i samim tim prevenirati moguće sukobe. Vjerojatno je glavni razlog što bi takve patrole ometale rad dilerima, i opet dođemo do pitanja novaca.

leddevet

Komentari

malo sam se zanijela u

malo sam se zanijela u pisanju komentara, pa rekoh, ajde, neka bude post...

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

Nije dugo

Nije dugo trebalo...

Skinheadsi pretukli skupinu pankera u Zaboku
http://www.index.hr/vijesti/clanak/skinheadsi-pretukli-skupinu-pankera-u...

Tko je glasao

Žalosno, i tu se vraćamo

Žalosno, i tu se vraćamo na osnovnu temu, što da se radi u Zaboku?
Nisam dugo bio u Zaboku ali znam da ima jedna ulica s kafićima . . .
Možda je ovdje svjetlo na kraju tunela:
MOGUĆNOSTI PRENAMJENE „STARIH“ PROSTORA OB ZABOK
Radi se o prostorima i dvorcu koje je koristila bolnica prije izgradnje nove zgrade. Možda se tu nađe prostor koji će biti generator društvenog i kulturnog života za sve, i pankere i skinheadse i razne druge bez obzira na muzički ukus ili starosnu dob.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Slučaj je stravičan i

Slučaj je stravičan i pokazuje koliko su fitilji kratki. A Melin je zatvoren radi preuređenja.

Tko je glasao

policija? hm, a čemu

policija? hm, a čemu policija služi?
zamislite da nakon posla dođete po dijete u vrtić. a klinci iz obližnje osnovne škole rasturaju igračke u vrtiću (mislim na one konjiće, autiće i slično predviđeno za djecu iz tog istog vrtića). upozorite klince da prestanu a oni vas naravno ne doživljavaju pol posto. zamislite da zovete 92 i da vam glas s druge strane kaže da ne možete vi zvati policiju zbog toga nego da to mora učiniti netko iz vrtića. nemojte zamišljati je se ti konkretno dogodilo.
zamislite da da neki klinci iz te osnovne škole stoje na ogradi i šalju u materinu tete iz vrtića koje ih poznaju i koje su ih 4-5 godina prije prematale u tom istom vrtiću. već pogađate - i to se dogodilo.
zamislite tu predivnu osnovnu školu u kojoj ima droge, po čijem dvorištu se uredno na skuterima voze klinci (maloljetni) kojima su njihovi retardirani roditelji kupili te nesretne jurilice. i naravno - nikom ništa. balavci jure na skuterima i rade što hoće a kada pozovete policiju oni vas pitaju u čemu je problem.
izvrsno, pustimo da djeca od osnovne škole na dalje rade što hoće. srednje tehničke škole? pa ima ih povremeno na jubitou sa svojim uratcima (ili uradcima, nisam baš siguran što je točno) u kojima se hvali njihov primitivluk. i zamislite njihove roditelje kojima se živo fućka što njihova djeca rade.
klinci kradu po trgovinama jer znaju da im nitko ništa ne može. maltene idu sa kalkulatorom i ukradu da bude najviše 999 kn vrijednosti ukradene robe jer znaju da je to krađa "male materijalne vrijednosti" pa to policiji nije niti važno.
i onda se čudimo kada netko potegne nož ili nešto slično. u hrvatskoj treba izgraditi nekoliko radnih logora u kojima bi se liječili kriminalci na način da ih se prisili da rade. iskopaj rupu, zakopaj rupu. ako nećeš, nema ručka ni večere. pa malo samica pa nek se onda preseravaju.
i mi smo visili po klupama na štrosu i raznim drugim mjestima i cugali babića u miru. i ponekad se smotalo nešto. ali nije bilo toliko pizdarija.
zatvaranje močvare? ma odlično, možda bi trebalo umjesto močvare otvoriti narodnjački kulturni centar u kojem bi se puštale isključivo cajke u sklopu akcije pokretenjivanja rvacke. ups, sori, pa ta akcija je završena, krenuli smo dalje. :) nemojmo slučajno zatvoriti pokoji narodnjački klub jer tamo, kad se puca, onda se puca od veselja, ne zbog droge.
patrole kažeš? imaš pravo, to bi otežalo poslove raznoraznim mutnim likovima koji se motaju po čudnim mjestima i koji imaju već podeblje dosjee u policiji. pa nema smisla da se guši poduzetništvo, i kriminalci imaju svoja prava, pustimo ih da rade na miru!
i još jedna stvar, trebalo bi pokrenuti inicijativu da se sruši katedrala u zg i da se namesto nje sagradi jedan mnogo lep stambeno poslovni kompleks u koji bi mladi mogli mirno i bez ikakvih opterećenja dolaziti, pijuckati (štogod žele bez obzira na godine, je mi smo demokratska država u kojoj radiš što hoćeš) i na taj način doći u neko više stanje svijesti. više u odnosu na retardiranu amebu koju je zgazio službeni vozač nekog dužnosnika vlade.
a možda bismo osim već spomenutih radnih logora mogli osmisliti neku strategiju odkretenjivanja nacije kao takve pa da se za nekih 10-15 godina počnu nazirati znakovi zdravog razuma u mlađih generacija kad su ove koje su sada "mlade" poprilično sjebane?

Tko je glasao

I mediji i trendovi imaju

I mediji i trendovi imaju dio "zasluga" za ove "fenomene". Jer mi se cini kao su mediji sasvim pozutjeli.Razlog je jednostavan: malo trziste i male tiraze/gledanost ne dozvoljavaju financijski opstanak ozbiljnijim temama.Zato su nase dnevne i tjedne novine sve zute.Zato je TV program preplavljen sapunicama i serijama koje su prebanalne i upravo podilaze promicanju likova koji se "snalaze". Od takvih stvaraju "zvijezde".Takvi postaju "idoli".
TV odavno u 5-om planu rezervira termine za umjetnost, znanost, poduzetnistvo i manje placene sportove.
Isplivala je banalnost i banalni tipovi su postali "vazni".Iz redova nekakvih nogometasa, pevaljki i slicnog polusvijeta.Cuganja po parkovima je bilo uvijek, ali nije se zbivalo ovoliko agresije....
Jedan drugi fenomen, je jos gori!
Preneseno iz PC igrica ili PS, svjedoci smo ozivljavanja virtualnog jurcanja gradom u kojekakvim nakicenim automobilima krshevima i nakaradno preradjenim automobilima sa otpada.Kad se uz neiskustvo, pridoda i los automobil, alkohol ili jos gore droga, onda nije cudo da svakog ponedjeljka zbrajamo po crnim kronikama nove mlade i starije kolateralne zrtve, koji su poginuli radi takvog trenda.Uvijek se sjetim razgovora sa vozacem F1 Alainom Prostom, kad je rekao da se na pisti ne boji, ali je dosta ukocen i nesiguran na "obicnoj" cesti.

Tko je glasao

Sve je manje-vise jasno,

Sve je manje-vise jasno, tekst je na mjestu.

No opet ako ja krenem kritizirat sve sto se trenutno dogadja ovdje, opet cu bit negativno ocjenjen, no cinjenica je jedna, ovo zatrovanje ne treba gledati od repa (djece),nego od glave.

Kakva je to zemlja u kojoj su idoli jedni nogometasi, netko je tu naveo "zlatna mladez", tzv. sportasi koji uzivaju u duhanskim i alkoholnim prizvodima i to na balkanskim mjestima.

Zaboravili ste gdje ste, brdoviti balkan, tu nisu ista mjerila kao u Finskoj ili Danskoj, s kojom se zelimo usporedjivat. Treba se usporedjivat sa bracom balkancima, bosnjacima, srbima, rumunjima, kosovarima, albancima... a tamo nije nista bolje..

Gdje je problem?

Pa zlatna mladez studira i po 7 godina, da bi nakon toga camila na burzi jer vecina poslova je preko rodijackih veza, one strane korporacije rigoroznim selektivnim mjerama izdvoje kojeg perspektivnog momka za rad. Hrvatski poslodavac je vjerovatno gori od Talibanskog, krenimo od visine placa, prijavljivanja, beneficija i ostalog.. znaci motiv je na 0.

Onda ako mu je posao koma, hoce se malo s ekipom zabavit, ako je normalan, trazit ce normalna mjesta, mozda momak ima i sluha, pa pozeli i cut nesto dobro,ali ga onda pogodoti autobus zvan Realnost. Nalazi se u Zagrebu, gradu od milion balkanaca, gdje je normalan puk u manjini, gdje je mjerilo bmw, cajkusa i pare. I sto napravit, otic do konzuma, kupit neku cugu, jeftinu naravno jer ipak sa VSS-om crnci za 3.5k kn i ubit tugu...

Onda nadje neku zensku, ozeni se, napravi djete, i tom djetetu opet sve isto u krug...

Pitao sam jednom jednu sestru od poznatog, zasto slusas te cajke? pa to je katastrofa od glazbe (znam o ukusima se neraspravlja, al o neukusu da, no opet ni bog nedaje svakome sluh), odgovorila je vrlo jednostavno, slusam zato jer to svi slusaju, a zelim biti u drustvu. Radi se o djetetu od 14 godina...

Nismo se ni dotakli teme policije, kojoj je svrha punjenje drzv. proracuna za razne odbore naplacivanjem nebuloznih prometnih prekrsaja, oni bi terebali imati parole na automobilima poput "Punjenje drzv. proracuna" a ne kao u SAD-u "To serve and protect", jer ako vama provale u automobil, niti cete dobit serve niti protect, no ako to naprave g. Bandicu, on ce dobit full tretman, ipak placa vise poreza od vas.. no o tome bi se isto dalo pricat...

Rijesenje, ljudi sa imalo necega u glavi, sa svjesti.. pa vidite sto se dogadja.. ovaj brod tone..i to tone opako.. samo pametni opstaju.. prezivljavaju.. sjetite se sto se sa stakorima dogadja prilikom brodoloma, ili zoharima prilikom nuklearne eksplozije.

don Quijote se ne isplati bit, jer vi ste jedan, a njih je puno!

Tko je glasao

je, riba smrdi od glave al

je, riba smrdi od glave al se čisti od repa.
to je nažalost tako. gamad je stvorila uvjete da se ljudi ponašaju kao stoka i ljudi (ne svi, neki ljudi) to koriste. ali kada počneš stoku mlatit po guzici (iliti džepu) onda će ta ista stoka crvenih guzica početi korigirati svoje ponašanje. pa će se to dogoditi i gamadi na višem nivou, pa na još višem sve dok oni koji su to sve omogućili ne ostanu sami i ne počnu se ponašati normalno. no dobro, to ja fantaziram, ali ipak...

Tko je glasao

Pa zlatna mladez studira i

Pa zlatna mladez studira i po 7 godina, da bi nakon toga camila na burzi jer vecina poslova je preko rodijackih veza,
Na svu sreću ovo trenutno ne stoji, barem za mnoga zanimanja.
Ono što znam iz svog područja je da je danas gotovo nemoguće naći diplomiranog inženjera strojarstva, građevine, arhitekture, elektrotehnike . . . nema liječnika, logopeda itd. Pojedini uredi zapošljavaju nezavršene studente kako bi osigurali da radi kod njih kad diplomira. Općenito danas u građevinarstvu nedostaje svih profila, od NKV radnika do diplomiranog inženjera.
To ne vrijedi samo za Zagreb, svojevremeno je zavod za zaštitu spomenika u Osjeku tražio arhitekta, nije se javio nitko, nula!
Gotovo sve županije boluju od nedostatka referenata, inspektora isl. i zato imamo takva veselja i "neobične" referente jer jednostavno nema boljeg na lageru.

Problem je da kod nas ne postoji sistem doškolovavanja a promjena struke je rijetkost.
Drugi nezanemarivi problem je i pitanje plaća koje su vrlo često uvredljive i ne omogućavaju pristojan život.

Sljedeća stvar je da su ovi "klinci s Ribnjaka" proizvod jedne praznine sadržaja i interesa. Koliko sam uspio saznati, razgovarajući s generacijom koja završava srednju školu, velika većina nema pojma što bi htjela raditi u životu, čak nema ni romantičnih zanimanja kao astronom ili oceanolog ili kuhar što je postojalo u moje doba. Izgleda da su ova suvremena "Bang!" sredstva za pranje mozga stvarno efikasna.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Komentari su po mom sudu na

Komentari su po mom sudu na pravom tragu, a posebno je dobar onaj koji upozorava na to da problemi ne postoje samo u mlađoj dobnoj kohorti, već i (rekao bih, posebice) među ekipom 20+. Već se neko vrijeme bavim istraživanjem položaja mladih u Hrvatskoj i moram reći da mi podaci koje iskopam i zaključci do kojih dođem u pravilu pokvare dan.
Nezaposlenost mladih je među najvišim u Europi, za populaciju do 29 godina uredno se drži na preko 30%. U pojedinim županijama (pr. Splitsko- dalmatinskoj) posebice je porazan broj onih mladih koji još uopće nisu ušli na tržište rada. Obrazovni sustav Bolonjom "na hrvatski" ne postiže niti širinu obrazovanja i stvaranje većeg broja intelektualaca, niti kvalitetne kadrove konkurentne na tržištu rada. Posljednji izvori alternativne kulture polako se zatrpavaju a ostaje samo jednolična svakodnenica malograđanskog života...
Takva kombinacija nezaposlenosti, siromaštva i neobrazovanosti u društvenim se znanostima naziva socijalnim isključenjem ili deprivacijom. Ukoliko se ne pokrene odlučna politička akcija na tom planu, mislim da će u budunosti biti potpuno nemoguće se osloniti na građane (današnje mlade) u rješavanju bilo kojeg javnog problema iz vrlo jednostavnog razloga - bolit će ih ona stvar za sve...osim možda za Dinamo ili Hajduk ili paljenje automobila kao u Francuskoj.

Tko je glasao

vjerojatno dio razloga za

vjerojatno dio razloga za tako visoku nezaposlenost maldih leži u prosječnom trajanju studija koji je iznad 7 godina za 4-ogodišnji studij, što je stvarno poražavajuće.
bologna neće donijeti apsolutno ništa dobro, s obzirom na to da se prolaznost nije značajnije promijenila, na mom faksu je trajanje studija produljeno za 1 godinu, a na drugim faksevima gotovo svi računaju na onaj viši stupanj jer se boje da kao "bakalari" neće nikamo dogurati.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pazi, dvije su stvari bitne:

Pazi, dvije su stvari bitne: prvo, jako je teško ocijeniti koliki postotak mladih prolongira diplomu zbog zeke ili čiste ljenosti, a koliko je onih koji se šlepaju na studentskim pravima dokad mogu jer sumnjaju da će na tržištu rada naći svoje mjesto pod Suncem.
Drugo i bitnije, moraš se prisjetiti da je Bolonjski proces proizašao iz europskih integracijskih procesa, posebice procesa ekonomske integracije. Lisabonskom agendom 2000. proklamiran je cilj da do 2010. EU postane najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo utemeljeno na znanju. Ideja je u principu jednostavna: visokoškolsko obrazovnje komprimiraj, natjeraj studente da na fakultetu provode više vremena, pojačaj individualni rad i time nadzor nad procesom napretka svakog od njih i konačno, uža specijaizacija koja će voditi računa o zahtjevima tržišta rada. Za očekivati je, rezonirali su kreatori reforme, dobijanje velikog broja kadrova koji brzo završavaju studij te se mogu uključiti u svijet rada bez nekog posebnog uhodavanja.
Da se razumijemo, ja nikad ne bih mjenjao Bolonju za stari način studiranja. Najljepša stvar je u tome putovanju studentova sloboda - sam donosim odluke i preuzimam odgovornost za svoje zalaganje i rezultate postignute tijekom studija. Ovo mi liči na nastavak srednje, sasvim sigurno i zbog gore navedenih ciljeva. Međutim, ključna je stvar da mi u tu reformu (kao i u brojne druge) ulazimo sasvim nespremni. Tako da dobivaš ovakav ishode: nadrkane profesore i asistente koji se od nastavnih obaveza kojim su preopterećeni ne stižu baviti znanošću, istraumirane studente kojim se svakog semestra mijenjaju "pravila igre", bez garancije da će sva zajebancija biti naplaćena u budućnosti i na koncu, sve luđeg Zoleta Primorca koji braneći taj bućkuriš sve više liči na pjesnika koji ne vjeruje u vlastite stihove.

Tko je glasao

iskreno, ja studiram po

iskreno, ja studiram po bolonji i baš zato mi uopće nije bitno odakle je taj sustav potekao, što mu je cilj itd. ja vidim ono što je meni bolonja donijela i vidim u kojem smjeru stvari dalje idu. put do pakla popločen je dobrim namjerama, reklo bi se. bolonja u sebi sadrži jednu odličnu ideju i ostvarenje cilja koji je općeprihvaćen ali ne može se bolonja uvesti preko noći pa ćemo se svi pretvarati da je to super jer iza bolonje stoje dobre ideje. jednostavno stvari ne funkcioniraju tako.
još jednom smo napravili glupost. umjesto da smo uveli dobar sistem kada smo za njega bili spremni, mi smo apsolutno nespremni preko noći "uveli" dobar sistem i zato od njega nikad neće biti apsolutno ništa.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Slažem se i potpuno te

Slažem se i potpuno te razumijem. Ipak, nemoj se previše nervirati, jer se na našu politiku može primjeniti ono što je Churchill rekao za Amerikance:"Budite sigurni da će oni učiniti pravu stvar. Nakon što su pokušali sve ostalo."
Kakvo god, studiranje je najljepši period i dobro ga iskoristi.

Tko je glasao

ma bez brige, ne mogu oni

ma bez brige, ne mogu oni smisliti sistem koji bi mene skršio. ali svejedno si uzimam za pravo **** kada primorac stane pred kameru i kaže "imamo bolonju". neka to napravi na nekom fakultetu, samo neka ne zaboravi čvrst kišobran i dobre reflekse.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Lisabonskom agendom 2000.

Lisabonskom agendom 2000. proklamiran je cilj da do 2010. EU postane najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo utemeljeno na znanju.

Tocno i radi se o bitci za opstanak Europe kao bitnog svjetskog igraca.Za 10 godina ce egzistirati 3 svjetska gospodarska bloka sa svojim "prikolicama" na juznoj polutci Zemlje:
- SAD + Latinska Amerika,
-Europa+ Afrika ,
- Azija sa Japanom i otockim drzavama ispod.
Bitno je uspostaviti ravnotezu svih prije opceg globalnog (babaroge globalizacije) koncenzusa i recimo raspodjele poslova da se na Kugli lakse opstane.Cini se da ce klimatske promjene sasvim neocekivano preuzeti najveci zadatak argumentiranja ove nuznosti.
Ako Europa zeli zadrzati priblizan nivo standarda, ona ce naprosto morati ponuditi globalno znanje ( software), a kupovati hardware iz trenutno jeftinijih drzava.To je nemoguce izbjeci.
Znaci mir i ulaganje u nauku su imperativi Europe.Ostalo su kratkovidne paranoje, za koje ubrzanjem tehnoloskog razvoja ima sve manje vremena za objasnjavanje bas svima i u 4 oka.
To nije ideja politike vec najvecih umova znanosti koji su se nasli zajedno za stolom u Solvayskoj knjiznici jos 1927.godine
Politici ce trebati jos 70-ak godina od te 1927. godine dok shvati kako razvijenima ne trebaju kolonije, nego trzista, a ljevicarima da ideje koje dovode do pronalazaka, ne padaju po Partijskom planu Komitetima za dobivanje genijalnih ideja na pamet.Gromoglasno ce se stropostati 2 socijalizma ( nacionalni i internacionalni) i samo ce tehnologija i snaga privatne inicijative nadjacati "kolektivistickog" suparnika.Ovo dovodi do rusenja bitnih podjela na ljevicu i desnicu i konacno uvodi neka osnovna zivotna pitanja glasaca u prvi plan.
Ovom se svim silama opiru novi presvuceni partijasi diljem ex. Istocne Europe, koji su svi od reda postali ili "demokrati" ili "genijalni" poduzetnici, ili pak groteskni oligarsi u ruskom izdanju.
Takvima je korupcija glavni nadomjestak ili proteza za izgubljeni autoritet i polozaj kakav su uzivali u prijasnjim sistemima.

Tko je glasao

G-news, očigledno se vrše

G-news, očigledno se vrše i neke druge usklađene strategijske igre kada su se u istom trenutku više nego uzdbudila carstva moći, koja jasno pokazuju da nemaju alternative (kao i carevi bratići na zajedničkom ljetovanju nekad) pa jake snage "reda" istovremeno spašavaju svjetski poredak, duh i napredak u Zagrebu i po velikim carstvima i kontinetima a dalaj lama je prisiljen sam donositi odluke o ukupnom stanju duha, jer ostali šahisti i vizionari moraju ostati vjerni strategiji.

Po svemu sudeći Zagreb sa već krenulim uvođenjem reda (Močvara, Vili matula) i Beograd sa uvođenjem nereda predvode nova svjetska gibanja - Fidel je odavno popustio, Veliki vođa Kim također, iz Moskve se širi sama dekadencija, USA je definitivno na bizarnim stazama, Evropa po tko zna koji put poltronski izbjegava tema a sada i Maovi učenici popuštaju.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3036994/index.do;jses...

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3037512/index.do

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3037293/index.do;jses...

Tko je glasao

Di su nam ideje? Kada bi se

Di su nam ideje?

Kada bi se bombardirao Bandić sa novim idejama možda bi i prihvatio koju od njih.

Hajdemo vidjeti što se toćno nudi iz EU fondova..... npr:
Izgradnja centra za mladež..... bez alkohola, droge itd (Društveni razvoj .....EU money)
Zašto se ne napravi nekoliko šetališta kraj Save.... za romantične trenutke koje će se pamtiti jednog dana! (Uređenje okoliša po pitanju EU)

A zašto ne i malo živahne zabave: (koja može i zaraditi koju kintu za ZG) Hmmmm.... npr.....
A zamislite nešto poput Disney Land....... (možda privatni partner iz USA ..... imaju đenge!)

Nije zapad bogat zbog toga što imaju više novaca od nas..... već upravo zbog tog što osoba može birati što će i di će sa onim novcem skojim raspolaže!

Evo par ideja za Zagreb..... više nisam građanin sada sam seljanin! ali ipak sam odrastao u malom gradiću pa ću si uzeti za pravo da nešto malo i predložim mojim kolegama iz ZG!

Jakob Matovinović - Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Nije problem samo 'klinaca'

Nije problem samo 'klinaca' do 18tak godina gdje će izaći, već i nas, 'starih konja' od 25 i više ;o)

Jednostavno, Zagreb (tu živim pa samo o tome mogu i pričati) ne nudi ništa interesantno onom dijelu mladih koji svoju zabavu ne nalaze u cajkama u proizvoljnom popularnom 'klubu' i/ili nogometnim utakmicama i/ili sjedenju po kafićima na 'špici' i/ili u kinu (gdje smo ustanovili, se smatra pristojnim šutjeti, iako se svakim danom sve više i taj komadić bontona ne poštiva). Ono malo interesantnih stvari koje se i pojave, prilično brzo dođu na loš glas (npr Močvara) jer dežurni dušebrižnici to tako prezentiraju - no Pashu, Ludnicu i slične 'klubove' se u tim propovjedima ne dira, jer tamo odlazi 'zlatna mladež' i to su 'dobri dečki i cure'. A nemojmo zaboraviti i sve ostale ekscese koji prate neki alternativni event (npr securityi koji maltretiraju posjetioce na koncertu, hitna pomoć koja ne želi doći na poziv ozljeđene djevojke jer se djevojka nalazi pred Močvarom i slično).

Mi ostali smo - izgleda - od nekog drugog materijala (nismo 'zlatni') i nismo poželjni u društvu (no dobro, to smo već i prije znali), no eto, sad će jedina preostala zabava izvan stanova - sjedenje u parkićima - biti upitno, kad su parkiće počeli pohoditi neki drugi klinci...

Nadam se da postoji još roditelja koji ne bi htjeli da im djeca budu 'zlatna' (ovo valjda svi znamo: http://youtube.com/watch?v=GhzM-6Hw-BU), ali kako je krenulo, čini se da će morati sa svojom djecom poraditi na njihovoj sposobnosti samoobrane, kad već nadležne službe (policija, pravosuđe) ne obavljaju svoj posao adekvatno i miču problematične s ulica.

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

Nadam se da postoji još

Nadam se da postoji još roditelja koji ne bi htjeli da im djeca budu 'zlatna' (ovo valjda svi znamo: http://youtube.com/watch?v=GhzM-6Hw-BU), ali kako je krenulo,

U ovom filmicu, svatko moze naci nesto za sebe.Ja konkretno ne mislim Bog zna sto, o djevojkama od 18 godina, koje u cca 01h sjedaju u autombile likova koje nisu nikad vidjele.Odnosno TBF su to apsolvirali ovako:
Sitne ribe pune marice
Dok pametne glavice bize priko granice
A preplacene guzice nas vode zedne priko vode dok ispravljaju netocne navode
A na ulice su izasle curice
Nase mlade snase u lov na nogometase
Al im pase i druga mogucnost sve dok je sigurnost,izvjesna buducnost
Nabrekle lisnice,al nisu bas bistrice
Pa bi htjele bit misice i na modne pistice
To su nova iskustva koja otvaraju vrata
Auta od faca velikog formata
Ako nisu kriminalci,onda su tatini sinovi
U glavama im plinovi
Invalidi
Sve što vridi dao im roditelj
Smisao zivota tko ima bolji auto i mobitel

Uostalom vjerujem da ozbiljni roditelji djeci sa 5-7 godina vec trebaju utuviti u glavu da ne odlaze nikuda sa nepoznatim ljudima.
S druge strane ovo je druga strana medalje.Nije problematicna i sasvim je "normalna".No oni mladi koji imaju moc percepcije i razmisljaju svojom glavom su problem.Evo sto je HTV i politicarima stjeralo strah u kosti pa se nije smjelo vidjeti na HTV-u.
Vladajuca gerotokracija je htjela sakriti valjda od samih sebe istinu da svi mladi i nove generacije, koje dolaze ipak nisu bedasti kako bi oni to htjeli.Glupo je da su uveli cenzuru i time nisu malo odvrnuli ispusni ventil za bijes koji proizvode.

Tko je glasao

Elemental - Zašto te imam,

Elemental - Zašto te imam, spot.

Odlično.

Ako još obrade ostale poluge "elite" (akademike, tehnomenadžere/poduzetnike, medijske i druge neimare/štemere) i ne odaju se poznatim dražima dekadencije - dobili smo nešto the best.

Tko je glasao

dobro, malo ga pretjeruješ,

dobro, malo ga pretjeruješ, ludnica, pasha & co su daaaleko od dobrog glasa i daleko od toga da se u to "ne dira". razlog zašto opstaju je čisti profit. velik interes + visoke cijene i ta mjesta preživjet će i smak svijeta.
s druge strane, močvara &co moraju spuštati cijene jer u njih dolaze ljudi skloniji uvertiri na nekoj klupici pa klub automatski upada u financijsku krizu. ipak, koliko god da mislim da je močvara mjesto koje treba ostati, nikako ne mogu prožvakati da se to naziva nekim mjestom kulture. ta kultura koju močvara nudi u 80% slučajeva je čista sprdačina i nešto što upada jedino u onaj jako rastezljivi pojam kulture. nemojmo preuveličavati.

što se tiče općenito problema sadržaja za mlade, imam jedan svježiji primjer iz susjedstva. nasuprot moje zgrade napravljen je skate park za klince i ograđen je čvrstom ogradom. dok skate park još nije ni bio u funkciji, bilo je onih koji su se prijetili da dok su oni tu, tu neće biti i skate park. nakon što je skate park izgrađen, urlali su preko svih mogućih medija i očito dopisa gradu kako je situacija neizdrživa i kako "oka nisu sklopili" zbog tog skate parka. moj komentar: PRIČAJU GLUPOSTI!. moja soba i dnevna soba gledaju direktno na skate park i nikome od nas on niti malo ne smeta (ako ćemo iskreno, više mi smetaju djeca dolje u parkiću koja od 7 ujutro svaki dan skiiiiiiiče, cviiiiče itd toliko da dobijem glavobolju od njih, ali djeca su i treba im parkić pa mi nije niti na kraj pameti reći išta protiv toga parkića). poneki susjedi noću "oka ne mogu sklopiti", dok ja noću učim na balkonu i ne čujem gotovo nikakve zvukove (a kamoli buku) iz tog skate parka.
zaključak cijele priče je da su ljudi silno tolerantni dok se radi o manjoj djeci, ali čim ta djeca malo odrastu, odmah smetaju na svakom koraku i na sve mile i nemile načine ih se pokušava maknuti što dalje iako objektivno ni u kom smislu ne smetaju.
pitanje koje treba postaviti je zašto grad ne osmišljava više projekata i više sadržaja, ali isto tako zašto su ljudi koji čine taj grad toliko alergični na sve osim tišinu i mrak.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Samo komentar na ovaj dio o

Samo komentar na ovaj dio o pretjerivanju. Nemam razvijenu 'opću kulturu' i spoznaju o 'elitnim' mjestima izlazaka. To je činjenica ;o) (Kao i što poznavanje takvih mjesta ne smatram svojom općom kulturom ;o) )
Nadalje, ono što je isto činjenica je da čitajući članke po novinama prilično često baš Pasha i Ludnica izrone kao mjesto nekog događaja. (Šta misliš odakle mi uopće ta imena, mislim da ne bih uspjela geografski niti točno pogoditi gdje se nalaze ;o) )
E sad, koji su to događaji: neki obračun, tučnjava, pucačina s jedne strane, i izleti hrvatske 'estrade' i razni 'društveni eventi' s druge.
Što običan čovjek da zaključi kad novinari masovno imaju isti ton izvještaja tako nečega radilo se o prvom ili o drugom. Ako me sjećanje dobro služi - nogometna reprezentacija (ili neki pojedinci iste) je nešto slavila u Ludnici, nogomet u Hrvata je nešto što u nedostatku istog izaziva valjda opsesivno kompulzivni poremećaj, prema tome -> nogomet je super -> nogometaši su super -> pa je valjda i njihovo mjesto zabave - super - barem se tako u medijima iščitava, a nije da iz raznih priča po tramvaju mogu uočiti neki drugi pattern.

Stoga baš smatram da se "to ne dira", nasuprot općem dojmu pri spomenu već samog naziva Močvara. A i ton kojim se piše o jednima odnosno drugima vrlo često ima prilično omalovažavanja/napuhavanja prema Močvari i sličnima, nasuprot ublažavanja činjenica o ovima s druge strane (shema - nije govno nego se pas posro).

A i spomen 'među pukom' - Močvare izaziva kolutanje očima te komentare tipa 'tamo su sve luđaci, nisu normalni, drogiraju se, kriminalci' i slično, dok o Ludnici i Pashi pokušavaju izvući neko sjećanje iz svog korteksa :o) Point - mišljenje nije apriori negativno kao što bude za Čvaru & co.

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

pitanje koje treba postaviti

pitanje koje treba postaviti je zašto grad ne osmišljava više projekata i više sadržaja, ali isto tako zašto su ljudi koji čine taj grad toliko alergični na sve osim tišinu i mrak.
Kontrola ljudi je bila i nastavlja biti osnova društvene politike i prakse, čak i cilj obzirom da se ostali ciljevi ipak dugo po inericiji ostvaruju (pa je naglasak na onome što u okviru toga ipak ide manje pouzdano).

Ova tvrdnja nije pretjerana, bila je uredno planirana i saopćavana a i dalje je po inerciji neskrivena i provlači se u kroz namjere i planove i još više kroz praksu. Čak se i pod najnovijim programom ulaska u EU i harmonizacijom s EU koristi na isti način kako se je često koristilo, uz neka save as formatiranja i uređivanja.

Gradovi su se tako širili i šire, ruralna područja su tako gušena. Ono što je drukčije od toga, što odstupa, nije planirala i izvela osnova društvene politike i prakse nego paralelna struja, i ta praksa je stalno na udaru od strane osnove.

Taj proces je odavno takav da ga dominatno ne kreiraju ideologizirani borci iz šume, partijski apartčici i slično, odavno to kreiraju i skiciraju „vodeći“ profesori, akademici, institucije i slično. Za nešto imati i djelovati ne samo za mlade nego i za odrasle i djecu, odavno je nužno i teže ratom to isto izboriti sa tim istim „elitnim“ strukturama nego sa onima manje elitnim strukturama vlasti i drugog. Za razne i razno su do šezdesetih UDBA i CK SK ispravljali manji dio toga od Krleže i „elite“ oko njega, radi stvaranja vlastitih jakih pozicija bez pokruića je bilo nužno biti veći papa od pape i žrtvovati to „pomoćno“ u šahovkskoj igri, pa su se naknadno verificirane najrecentnije pojave u kulturi, intelektualnim djelatnostima i raznom djelovale na rubu ili zvan ruba, poluilegali ili ilegali.

Kulturni, intelektualni i javni preokret šezdesetih u Zagrebu su pokrenule i uspjele razne pojedinačne inicijative. Veliku i briljantnu svjetsku manifestaciju Muzički biennale Zagreb, koja je dovukla svijet i povukla jako puno toga za sobom, je osobno uspio pokrenuti skladatelj Milko Kelemen, a zbog logike hladnog rata, tada na vrhuncu, ju nitko više nije usudio sprječavati. Od 1972.g. do 1990.g. je opet usposatvljena kontrola, Ivica Račan je bio zadužen za taj resor na nivou Hrvatske, a današnji član poglavarstva za kulturu Ljuština neko vrijeme za Zagreb, dok je današnji potpredsjednik Vlade Uzelac bio gradski sekretar partije. Kada smo krajem sedamdesetih, kao ugledna, priznata i nagrađena pojava, trebali nešto od toga raditi u Beogradu, Ljubljani pa i izvan SFRJ, još uvijek je bilo nužno često odlaziti na određene punktove ne samo radi nekih banalnih nužnih stvari nego i radi stalne upitnosti djelovanja, prostora u nekoj baraci koja se raspada i općenito, iako su na tom punktu čelnici bili profesor i političar Ivo Družić, za kulturu nešto Slobodan Šnajder i slični intelektualci. Da je uvijek škakljivo, pazalo se u niz navrata i zvaničnim opomenama pred diskvalifikaciju i kazne i slično, što se je jdva spašavalo na razini ministra i političara profesora Šuvara.

Danas je isto, ili još malo gore. Nije slučajno da se zaboravlja po cijelim već davnije naraslim četvrtima osigurati iti i jednu prostoriju za bilo koga, pa mladi i stari kao cucki zimi i ljeti kruže. Također nije slučajno da ima sve manje i manje klupa i bilo čega. Profesionalno već 30 godina znam jako dobro da je sve to povezano.

I onda, što ti ni malo ne zamjeram, ti ne možeš znati šta to znači kada naši vršnjaci pravi štemeri iz klubova Lapidarij, Kulušić, iz SC-a i raznog, koji su zarađivali novce tako da uz održavanje reda prave i neke druge karijere uz ostalo tako što sebi u zaslugi pripisuju i to što smo mi radili (jer eto, oni su drapali karte i trpali sebi i nekome u džep), sada kao gradska vlast (Ćokić i drugi) idu zatvoriti i dsiciplinirati rijetke klubove kao Močvaru, pa bilo kakvi oni bili. Tako je i tada bilo, mi smo bili već evropski priznati ali uvijek pod upitnikom i uvijek sve sam financiraš, dok su oni neupitnaelita, štemeri. Tako trava ne raste. I uzaludno je ako nitko ni malo ne želi ni pogledati cjelinu niti se osvrtati na ništa pojedinačno, kao sada oko Močvare ili bilo čega.

Ili drukčije, ad politike.
Kako to da sva galerija onih koji su i sada na sceni, i koji se vole predstavljati malo boljim, ima takve rezulate u prostorima i programima za mlade, stare i djecu da su više toga zatvorili ili diskriminirali nego otvorili i pokrenuli, i uz ogromnu potrošnju novaca i ogromne aparate. I kako to da svi zajedno imaju osobnih rezultata manje nego mi pojedinci, kojima je to bila pomoćna i besplatna društvena djelatnost?
Nedavno smo sahranili jednu skoro pa anonimnu osobu (nevažni je što je moja rođaka), kojoj su predstavnici raznih generacija održali govore za dugo plakanje, iz kojih se vidi da je ona sama kroz dugi niz godina inicirala i servisirala razne programe neelitne kulture te ljetovanja djece i raznog, kroz koje je prošlo više od 50.000 djece i odraslih, i iz čega se je razvilo jako puno toga i jako puno siromašnih steklo odlučujuće mogućnosti, što im je promjenilo i značajno unaprijedilo život, i sve to bez ikakve službene podrške i financiranja, proseći i kupeći.
Kada se sada održavaju neke 30 godina duge suradnje s ljudima izvana, koji nemaju novaca, onda je i dalje normalno da naši vrli prijatelji i po 3x maznu neke novce predviđene za to, tako da ovima i nakon 30 godina nije sa naše strane niti plaćen put i smještaj, a sve je pod najvišim našim i međunarodnim pokroviteljstvima i financiranjima (uključujući predsjednika države, državu, grad, izvana čelne institucije), te se još i drugo oko toga žica, pa i za uzvrate vani, i od profesionalaca koji to sami jedva nose a i od nas koji to i onako besplatno radimo.

Dakle, osnove su kontrola i hapanje do daske, i ništa nije važni da se ne bi dalo podvrći tome, pri čemu je „elita“ nazajažljiva i rado operira sa štemerima, jer u svemu tome im je nužno postići i esteske ciljeve, održati svoju sliku (i moć).

P.S. Slovenski liberali, ex omladina i ŠKUC, koji su bili odlučujući za provedbu slovenske tranzicije i ulaska u EU, naši ex suradnici iz tog doba, su se razvili iz omladinskih i studentskih kulturnih i intelektualnih bavljenja. I iz toga je jasno zašto se naše snage grčevito opiru bilo čemu i dave sve, jer sve što dugo rade je za tren u pitanju, a to su i intelektulne i političke i poslovne strukture ... A slično u Srbiji je strava, tamo su slični njihovi non stop na udaru, fizički i po život prilično opasno, pa uopće nije jasno kako se uopće drže, mali krugovi koji su teglili i tegle sve što vrijedi, koji od nekih ex kolega iz Zagreba već od sredine osamdesetih najviše mogu računati eventualno da svakih 5 godina nešto pročitaju o njima i na trenutak pomisle zar su još živi.

Tko je glasao

Danas je isto, ili još malo

Danas je isto, ili još malo gore. Nije slučajno da se zaboravlja po cijelim već davnije naraslim četvrtima osigurati iti i jednu prostoriju za bilo koga, pa mladi i stari kao cucki zimi i ljeti kruže. Također nije slučajno da ima sve manje i manje klupa i bilo čega. Profesionalno već 30 godina znam jako dobro da je sve to povezano.
Na tragu toga, kada smo u VGČ NZZ 2002. godine predlagali izgradnju jednog multimedijskog centra za mlade i nismo posustajali od ideje, igrom slučaja u arhivi je pronađen projekat i nacrti jednog takvog kulturnog centra, izrađenog prije dvadeset godina. Trebao je biti izgrađen na mjestu gdje se danas nalazi Avenue Mall, istih gabarita. Kako se digla prašina oko toga, zemljište je ubrzo prodano, a projekat je vraćen u arhivu. Rečeno je da Grad nema novaca za takve projekte i da nije profitabilan...
Od tada, pa do sada niti jedna od 17 gradskih četvrti nije uspjela pokrenuti izgradnju niti jednog centra za mlade.

Tko je glasao

Od tada, pa do sada niti

Od tada, pa do sada niti jedna od 17 gradskih četvrti nije uspjela pokrenuti izgradnju niti jednog centra za mlade.
Šezdesetih je formiran i građen Novi Zagreb. Planiranje grada i značajnih gradskih projekata je vodila i izvršavala stručna ekipa od 120 ljudi, na čelu koje je bio arhitekt Josip Uhlik.

Morali su brzo odgovoriti složenim zahtjevima i uspjeti ih realizirati tako da ograničenim novcima naprave više nego što je moguće (velika eskpanzija potreba za stanovima i veliki rast industrije po Žitnjaku), omoguće razvitak i ne uprskaju dugoročni razvoj događaja.

Postavili su i realizirali logične glavne koridore (prometnice, mostove, infrastrukturu), koji su do danas izdržali sve gluposti. Uz Velesajam su brzo i jeftino realizirali montažno naselje Zapruđe, na najboljoj tadašnjoj razini jeftinih brzih evropskih naselja. Zatim su ostale četvrti realzirali različito ali tako da uz stanove, škole, vrtiće i dom zdravlja i ambulante koji idu odmah ostave solidna mijesta za daljnje potrebe – za kulturu, crkve, kina, razno.

Godine 1972.g. su krenule čistke. Ta ekipa od 120 ljudi i razni ljudi po gradskoj upravi i raznim tvrtkama, svi koji su gradili i radili i u cca 99 % se uopće nisu bavili politikom su odmah očišćeni u stupnju 100 %, jer su svrstani na nezvaničnoj listi pod 1. pod radnom oznakom Holjevac a zapravo vidljivi rezultati razdoblja, pa ni jednom pojedincu nije pomoglo ni to što je npr. Srbin (npr. sada je dobio nagradu za životno djelo jedan od aktera tada mladi arhitekt Budimirov, koji je baš zbog toga došao iz Srbije, i koji je zahvaljujući takvim referencama odmah dobio ulaznicu u Njemačkoj za ugledne poslove pa je i tamo postao ime, kao i neki drugi, prije toga npr. prof. Zdenko Strižić veliko svjetsko ime, učitelj Uhlika i ekipe, zajedno sa Turinom, Galićem, Iblerom itd.).

Čistke takvih „nepolitičkih“ ljudi su imale i drugi jaki motiv – time su očišćeni zadnji primjerci ljudi i škola preživjelih iz slavnog razdoblja tridesetih.

Nakon toga do danas, obzirom da čistači dominiraju i da su po Novom Zagrebu i drugdje nastavili raditi nepodopštine a do danas iskorištavajući plodove i mogućnosti planova i rada Uhlika i ekipe, logično je da nema ničega šta su ovi dodatno planirali te da bitka za bolju prošlost nije završena – tek sada teku grčeviti pokušaji da se raznom složenom tehnologijom predstave da je to sve isto a oni ugledni pripadnici zagrebačkog urbanizma, gradogradnje, arhitekture, graditeljstva, kulture.

Što se više trude da je to tako, isto, to im slabije ide, sami sebe ukopavaju, jer:
- toga čega nema sve jače djeluje;
- sve impresivno što je slijedilo nakon 1972.g. nije mrtva materija nego radi sve življe tako da točno profilira aktere, uključujući one kao akademike i istaknute čelnike, od kojih neki nisu medijski pozanti ali im lik i djelo pozna jako dobro kakvih 50.000 sudionika poslova. Tako se može primjetiti da se sve manje i manje slave a sve više skrivaju nekadašnja uzorita djela (npr. zgrada INA-Trgovina), da će se stadion Maksimir morati rušiti jer će UEFA uskoro zabraniti igranje na njemu a to se ne da ispraviti, da ipresivno uz pomoć IGH d.d. unaprjeđeni i izmjenjeni projekt sanacije Jakuševca pokazuje neke druge znakove, da pročistača od 11 mlrd kuna kao da nema ...;
- Uhliku, Budimirovu i raznima počinju davati nagrade za životna djela, da se zamagli, a što pak izaziva pitanja tko su ti nepoznati ljudi. Onda pak dođe do pitanja kako to da su šezdestih za male novce za manje od godinu dana završili jedno kopletno veliko naselje a nakon toga uz puno veća ulaganja, tehnologije i razno Zagreb nije više bio u stanju izvoditi niti male montažne šahtove i slično a stanovi koje grade država i grad (POS Špansko Oranice, Sesvete ex farma svinja, Lanište) koštaju neuporedivo više i još k tome su bitno ispod razine tog praktički improviziranog Zapruđa, sa puno manje sadržaja, klupa i niti 5 % stabala i zelenila kao Zapruđe,
- Sve više i više radi gruba inercija pitanja, kao npr. kako to i tko je radio i dalje evropski dojmljive komplekse a la zgrada pučkog učilišta, gdje su defilirali razni programi i još neke i kao to da od puno impozantnije hrpe toga zadnjih desetljeća nitko i ne pomišlja uočiti nešto vrijeno ni kao zgradu niti kao središte kakvih događanja, kako je to moguće;
- u globalu čak puzi najgore, kao duhovi izranjaju tridesete, učitelji ovih iz šezdesetih, kada je sagrađena i razvila se osnova industrije, glavne bolnice i škole, zgrade kulture, glavni koridori i razno, sve za kratko razdoblje, sa cca 50 x manje potencijala i sve manje više i dalje na razini i u uporabi i kada skoro 80 godina nije nitko ništa niti održavao.

Tako da je bitka za interese i bolju prošlost još jača, potpuna, svi gube sve ako ne izdrže. U okviru toga je i benigna Močvara strašna opasnost a neki centar za mlade ili centar za mlade i stare bi rasturio sve – jer tada bi se cca 300.000 napredne vojske moralo zapitati pa zašto to nitko nije radio i prije i zašto ne još toga, pa to se radi od sredine 19. stoljeća u svakom malom mijestu i selu ...

Tko je glasao

. . . Tako se može

. . . Tako se može primjetiti da se sve manje i manje slave a sve više skrivaju nekadašnja uzorita djela (npr. zgrada INA-Trgovina), da će se stadion Maksimir morati rušiti jer će UEFA uskoro zabraniti igranje na njemu a to se ne da ispraviti, da ipresivno uz pomoć IGH d.d. unaprjeđeni i izmjenjeni projekt sanacije Jakuševca pokazuje neke druge znakove, da pročistača od 11 mlrd kuna kao da nema. . .
Jesi li siguran da ti na tipkovnici ne probija struja?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Otraga. Pročistač košta

Otraga.

Pročistač košta više od 11 mlrd, s troškovima financiranja. Globalno je problem u tome da bi za osnovno trebalo razdvojiti i izgraditi odvojene mreže oborinske vode (jer u dane kiša pročistač ne čisti niti fekalne i još zagađenije vode), prikupiti veoma zagađene vode (značajne one koje nepreviđeno ispušta "sanirani" jakuševec, odavno vode OKI-a i razne) te izvršiti razne rekonstrukcije, dogradnje i obnove desetljećima ne samo zapostavljene mreže nego podosta raspadnute (pa zagađuje vodocrpilišta ispod ...), što hoće reći da su svuda u svijetu najprije rade mreže, ovdje goruće radi nepokrivensoti i zagađenja vodocrpilišta, pa onda pročistač. Kada će se to sve izgraditi, za najranije 10 godina, biti će isplećen pročistač i moći će početi raditi, ali tada će njegovo stanje i nivo tehnologije biti takvi da će puno isplativije biti maknuti ga i izgraditi novi.

Projekt sanacije Jakuševca je počeo po projektu tvrtke Elektroprojekt d.d., tada jedine veće tvrtke koja se bavi većim pa i specifičnim projektima, dakle najrenomiranije. Projekt je predviđao više razina osiguravanja tako je praktički bilo nemoguće da se pojavljuje i malo značajnija količina vode a pri dnu nikako, dok je pitanje plinova i procesa rješavao kao i prethodno, pouzdanijim inženjerskim rješenjima koja ne ovise ni o čemu (zrači se na razne strane, više nivoa osiguranja). Razne igre su dovele do angažamana poznate tvrtke IGH d.d., čiji su dioničari razni, koja je zajedno sa raznima iz vlasti i dodatnima na sva zvona predstavila unprađenja i de facto novi projekt, koji je eliminirao "zastarjela" injženejrska rješenja i praktički sve sveo na hrpu smeća na sloju gline, sa nešto običnih tankih čeličnih cijevi za odzračivanje - pa sada direktor kaže glina će izdržati, dok se ogromne vode slijevaju sa strane u tlo i preostalo največe vodocrpilište a plinovi i procesi unutra kuhaju tako da se sve stalno porpinje i po +- 10 m, sve skupa pitanje je kada ....

Stadion Maksimir je rasponima novog stanja tribina prešao mogućnosti bilo kakvog pokrivanja i gabarite, ima konstrukcijskih zavrzlama (nešto tipa ne može zadvoljiti), nema raznog što UEFA traži (od "sitnica" npr. nikakvih sanitarnih čvorova na VIP tribini i raznom) .... pa se već daju službene izjave i prihvaćeni su programi rušenja i pretvaranja u perivoj i slično, na što se nitko ne buni, čak ni oni koji su počeli (Dinamo i navijači) i od kojih bi to bilo logično (autori novog rješenja akademik Kincl i profesor Filipović te štovatelji njihova lika i djela).

O zgradi INA-Trgovina je nedavno, uz ispriku za kašnjenje i da mu nije sjelo dok nije vidio grandiozni započeti a nedovršeni projekt Boska banaj Luka istog autora akademika Neidharda, pisao arhitekt Tomislav Odak - da je to markantno imperijalno djelo gruba školska greška, od dva nepovezana djela (a arhitektonsko djelo je jedno) i još neka zapažanja o prelasku u neke druge granice. Isti autor je na istom pravcu napredovanja ostavio još neka iznimna djela, NSB za koju se autori tvrdili da nije dio prostor nego da očekuju da ključno utiče na razvoj okolnog neodređenog prostora (pa je uz taj kompleks valjda kompleks Hypo itd. to napravio, a slično i na kraaju jadranskog mosta nešto sličnog učinka, npr. da se pogldi ne rasipaju tek tako nego da se pravilno usmjere na najbolje pravce i slike) te završno najskuplju zgraadu u RH i šire, onu Croatia osiguranja d.d., gdje uz ostalo u istoj cijeni od 4.500 EUR/m2 jedinstveno postignut efekt da niži službenici iste tvrtke, smješteni u njihovoj zgradi ex Loyd do Miramarske, iz zastarjeli ali za tu svrhu korisnih ureda visine po 3,5 m i prastare koncepcije 1-2 u sobi mogu motriti i štiti poslovodstvo koje kompletno kao u akvariju slobodno igra u potpuno povezanoj i prozračnoj smjesi stakla i nešto rostfraja. Cijenjeni akademik je jedna od javnih predvodnika poznatog pristupa da više nema potebe da bilo tko o bilo čemu brine o vezi prostora i svega u prostoru te da to s punim povjerenjem i može i mora prepustiti onima koji to znaju. Tako je, nakon napredovanja i konačnog dolaska u taj nivo raznih vlasti i raznog, konačno i taj dio upotpunio sliku nivoa, ne apstraktno nego konkretno iznad religija (javno istupili liturgičari Katoličke crkve sa apelom da se minimalno uvaži praksa po Evropi i donji zahtjevi liturgije, islamska zajednica oko džamije u Rijeci jedva izdržala napade zbog apela da to nema veze sa islamom, nakon što je dvije godine star nagrađeni projekt nizozemske robne kuće izabran natječajem), iznad poznatih evropskih granica cijene i raznog.

Tako se iz te slike naprednijih pristupa vidi zašto su maknuti prevladani Uhlik i Bernardo Bernardi (aerodromska zgrada sa minimumom čelika i stakla, koja još uvijek funkcionira, sve skupa niti 10 % ovih iza), Nikšić & Bernardi (siromašno radničko i narodno sveučilište, izvorno 1911.g. prof. filozije Albert Bazala i danas pučko učilište), Vladimir Turina (ni nakon što je bio najtraženiji evropski profesor na ljetnim seminarima po Švicarskoj nije uspjevao naći put) a tek kolektivna djela pod koordinacijom Uhlika kao bezvezno Zapruđe, sa bezveznim konstrukcijskim rješenjima i raznim. Humane urbaniste (Dakić, Doklestić, Miličević, Gamulin ...), konstruktere, zaštitu kulturnih dobara, IGH, Industrogradnja u odnosu na ..., da ne spominjemo. Naprosto veliki napredak, koji nije uticao samo na Zagreb i RH nego i bitno šire.

Tko je glasao

Nikšić & Bernardi

Nikšić & Bernardi (siromašno radničko i narodno sveučilište . . .
Standard po kome je projektirano i građeno "Radničko sveučilište Moša Pijade" (iliti danas Pučko sveučilište) su nama danas nepojmljivi.
Takva zgrada pokazuje stav koje je ondašnje društvo imalo o obrazovanju i kulturi. Nije baš sve bilo tako crno.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

To pišem ironično. To je

To pišem ironično.

To je općenito nešto najuspjelije. Na jaku tradiciju (pokretač Bazala je djelovao dugo i uspio napraviti razne stvari uprkos ratova, diktatura i raznog). Opći milje šezdesetih je bio jako podsticajan, a sve što je pučko (radničko i narodno) sveučilište već trasiralo su zreli autori 1961.g. rješili i još proširili. Osim obrazovanja, prostor je servisirao raznu kulturu i drugo, ali je sve pomalo padalo osamdesetih ....

Bolja razdoblja (pred prospast habsburške monarhije, tridesete, šezdesete ...) su uspjela povezati globalnu logiku i nastavke - razvoj gospodarstva, gradnje, obrazovanje, kultura i ostali su hvatali bolja evropska strujanja jedino kada se globalno povezalo razno i to uz manje do niskih troškova te politike a više inicijativa i rada.

Razdoblja koja to lome su ratovi i jaki lom 1972.g., što pak povezuje drugi kontinuitet, sve karte na vlast i oko vlasti ....

Iako prividno dominira duh i zbilja istog, ta dva smjera su u jakim tenzijama i odvajanju, do mjere da se može govoriti do dva isprekidana razvoja dva društva a ne jednom.

Npr. već samo preko ovoga malog segmenta. Bazala je bio nešto a la Isidor kršnjavi prve polovice 20. stoljeća, ujedno okupljao razne. Bernardo Bernardi je bio asistent kod Strižića, koji odlazi a Bernardi do kraja života kao nešto slično Bazali, neumorni i vedri duh, nastavlja solo i u raznim grupama (EXAT ...), ali stalno tako da ih druga vlasti bliža i jača struja, navodna veća imena, ozbiljno ugrožava i eliminira do stupnja da ne mogu raditi, tako da je šezdesetih u igri i radi ovo, aerodrom s Uhlikom i razno a nakon 1972.g., iako u naboljoj zrelosti i formi je praktički ekskomuniciran. Nešto znači i cca podatak da je akademik Kincl naplatio svoje djelo na dogradnji stadiona Maksimir (što je zrelo za rušenje) više nego Bernardi i svi s kojima je surađivao na tim projektima i poslovima za sve to zajedno, pa ako se pridodaju i svi honorari Turine u životu. To nešto govori i o karakteru pojedinih društava - u biti se radi o strujama neke vrste socijalista/društvenih (sa naglaskom na ravnoteži i raznovrsnosti te po mjeri čovjeka kao pojedinca) i neke vrste monarhista (zavjerenika sa naglaskom na okupljanju i eliminacijom što više "iritirajućeg"), uz napomenu da je od 1972.g. do danas monarhizam potpuno uklonio socijaliste, sve šira društvena i politička praksa.

Npr. cca 1984., nakon više od 4 sata zamorne rasprave žirija Zagrebačkog salona Bernardo Bernardi praktički fizičkom snagom prisiljava veliku amorfnu ekipu manje svježih odličnika da se izjasne, naglasivši da je to zadnje jer za razliku od Antoanete Pasinović koja, iako se je raspala od alkohola i rasprave, ima stav koji on cijeni dobrim a oni ne samo tada satima nego i punih 15 godina niti imaju stava a niti su omogućili i uočili išta novog. Kako njih dvoje, crknuta Antoaneta i on imaju stav a oni ne, ako ništa nemaju mora biti po njihovu. Ekipa nakon toga šuti i vidljivo pjeni.

Tko je glasao

To je općenito nešto

To je općenito nešto najuspjelije. (radničko sveučilište op.ja)
Jeli i to ironično?
Ajde, ne treba ići ni u drugu krajnost. Nikšić je u projektu ponešto previše robovao arhitektonskoj formi i odnos prema okolini je bliže zgradi koja bi se trebala nalaziti usred šume ili većeg parka.

BTW. Navodno je arhitekta Nikšića ubilo (skoro pa i doslovno) saznanje da je kino u njegovoj zgradi pretvoreno u disko ("OTV dom" ako se ne varam, danas Bogaloo). On se strašno bunio i pokušavao to spriječiti, ali bezuspješno. Prvobitni sadržaj je bio primjereniji namjeni cjelokupnog kompleksa, pogotovo ako znamo da je dvorana mogla služiti i za nezahtjevnije kazališne predstave. Ovo što sada imamo je potpuno strani element a otvoreno sveučilište je izgubilo veliku dvoranu i mogućnost organiziranja kongresa, predavanja, predstava, projekcija i filmskih festivala, a da ne govorimo da je ta dvorana mogla udomljavati i koju kazališnu skupinu (amatersku i/ili profi).
Moram priznati da sam po tom pitanju suglasan s pokojnim arhitektom Nikšićem.
Vjerojatno su novci ponovo imali svoju ulogu (iako je trač da Bogaloo baš i ne plača prostor i da je prilično dužan bez obzira na posebno povoljne uvjete najma).

Sve pod parolom "Mlade u birtije!".

leddevet

leddevet

Tko je glasao

U dvorani su ne samo igrane

U dvorani su ne samo igrane kazališne predstave, nego igrane i zahtjevnije od onih koje se igraju u glavnim kazalištima.

Također se je odvijalo sve nabrojano.

Filmski programi su često bili najnoviji filmovi iz Evrope, nerijetko prve ili među prvima projekcijama (npr. kompletan njemački film sedamdesetih).

Nikšić je također bio veseljak, sa smislom za stvarne grube situacije, s istančanim sluhom kako pomoću gajbe pive koju sam nabavi i donese na mijesto rada/zločina pridobiti razne za rješenje kakve zahtjevne situacije. Bernardi je, po javnim izjavama suradnika (Picelj ....), cca 40 godina bio u stanju razbiti defetizam i kada je vladala prava politička i egzistencijalna panika (npr. nakon javnog napada od strane istaknutih akademika, najužeg Krležinog i partijskog jezgra), nakon čega bi slijedilo najmanje dulje stavljanje na led čak i za jela (bonovi i slično za menze).

Tako da su izvorišta i geneze sukoba ne samo neke neprilične ideologije, civilizacijski i drugi primitivizmi nego i veliko nerazumijevanje između istih i gladnih sa Olimpa duha, pri čemu se je ista struja također naslanjala na evropske uzore i monarhističku tradiciju, koja je uz ostalo ojačala ne samo prije II svjetskog rata kada su Bertolt Brecht, Russel i još nekolicina bili jedini intelektualci i umjetnici koji nisu uspjeli uhvatiti korak sa novim napretkom (opojna privlačnost vijesti i mitova o neviđenim uspjesima izgradnje novog svijeta po SSSR-u, zatim Italija i impresivna Njemačka), nego i nakon rata, kada Albert Camus jedini nije mogao izdržati novu harmoniju i patos i izazvao bure pitanjima kako to da su svi tako brzo nadahnuti i složni nakon toliko neviđene bijede duha.

Hruščovljev referat i likvidacija Berije nakon smrti cara (Staljina) su se kao noćna mora urezali i u pobjedonosnu zapadnu Evropu a i po SFRJ, tako da su opet bilo kakva iritiranja i nedisciplina mašte opet izazivali stvarno gubljenje živaca kod tek stasalih i konstituiranih elita. Kada je čuveni veseljak Milko Kelemen sa još nekolicinom drugova tragača za bizarnim tonovima došao na ideju da nekim šok trikovima probaju izvući poljsku zvijezdu novije glazbe Pendereckog, znajući da moraju zaobići i sve strukture po zapadu a Zagrebu su zaključili da jedino moguće i da je vjerojatno jedini pogoda trenutak, zbog muka na istoku i zapadu - carica Jekaterina Furcova ga je primila u operativnom štabu i sve je teklo nepredviđeno, već prvo njezino pitanje s kim je dogovorio to sastajanje glazbenika se nije odnosilo na SFRJ nego na zapad, pa je odlučno improvizirao da je dobio načelno obećanje za njujorsšku filharmoniju i Bersteina i slične fore, nakon čega je dotična odmah rekla da uz Pendereckog i neka dva tri jadnika moraju prihvatiti i par glavnih SSSR ansambala i sve strogo sa njihovom tehnikom i troškom, uključujući razne vojne avione za transport i pratnju i sto čuda. Onda je išlo sve kao domino efekt - prije zapada je za SFRJ kontakt posjetio tek postavljenog u Zagreb eks komesara i nesuđenog Titovog nasljenika Holjevca, iznio mu slučaj sa Furcovom i laž da je i zapad obećao sve te pitao da li Zagreb i SFRJ mogu preuzeti takvu grandioznu manifestaciju, Holjevac je samo nakon duboke i napete šutnje rekao DA. Uskoro je Zagreb bio napadnut avionima sa istoka i zapada te hrpom menadžerije, pravim vojskama, te je počela ludnica koju su neke već iznemogle snage brzo skopčale kao priliku za istrčavanje iz duboke konspiracije na pozornice, koje su nicale kao gljive poslije kiše po svim djelovima grada, pri čemu su već iskusni majstori Bernardi i slični povukli divizije mladih i usmjerili ih u vatru. A sve ekipe koje su bile u prvom ešaalonu su bez ikakve naredbe ili sličnog izvele discplinirano povlačenje na položaje trećeg ešalona i duboko se ukopale, da bi dio tako razjarenih snaga nakon desetak godina krenuo u odlučan protunapad svim sredstvima, koji još uvijek traje i upravo napada sam sebe.

Tko je glasao

dobro, malo ga pretjeruješ,

dobro, malo ga pretjeruješ, ludnica, pasha & co su daaaleko od dobrog glasa i daleko od toga da se u to "ne dira".

Ludnica, Pasha,... svako malo su popriste nekakvog nasilja, koje nerijetko ukljucuje i vatrena oruzja.

Kod Mocvare bude pokoji razbijeni nos. I kad se prvi put desilo ozbiljnije sr*nje (ona dva brata sto su nekoga napali, pa je jedan nastradao; inace, "narodnjacki", dakle ne-mocvarni tipovi koji su dosli iskljucivo zato da naprave sr*nje), odmah se pocne trubiti o stetnosti 'cvare i kako ju treba zatvoriti i bla, bla, bla,...

U tom smislu, narodnjacke klubove nitko ne dira.

razlog zašto opstaju je čisti profit. velik interes + visoke cijene i ta mjesta preživjet će i smak svijeta.

Tocno tako i to je bolest novokomponovanog hrvatskog "kapitalizma".

Ima u HAKu od veljace interview sa Sanaderom, uz poveci naslov na naslovnici: "dr. Ivo Sanader: Mlade zivote ne smijemo vise gubiti na cestama". Tocno, to se ne isplati, pa cemo radije te iste mlade zivote gubiti diljem svijeta na ratistima koje stvara americka expanzionisticka politika, stvarajuci samo dodatni jad i bijedu - izmedju ostalog - i nama... E, ali clanstvo u NATOu needuciranom puku zvuci "mocno", pa se tu skupljaju glasovi... a i podrska bijelog Zapada u pljacki vlastitog naroda (remember Barr, Bechtel,...?).

Nasa vladajuca "krema", hrpa korumpiranih starkelja (ima ih i mladjih, ali u dusi su starkelje), davno je zaboravila djetinjstvo. Svoju djecu posalju u Svicarsku (pa tako i "decka iz dobre obitelji" koji je, eto, samo malo pogazio dvije cure kojima i tako nije bilo mjesto na pjesackom), a za nasu djecu ih boli k... pardon, dzon.

Zabavni su mi ovi komentari "grad bi trebao ovo ili ono". Banditic moze komotno reci "Zagreb, to sam ja!". Nema tu "grada", samo seljacina koja se tu dovukla s kamenjara i prodaje nasu djecu, njihovo zdravlje i buducnost, njihove snove,... za vlastiti profit.

Dokle ce to Zagreb i Hrvatska trpiti? Barem do iducih lokalnih, odnosno parlamentarnih izbora. Na zalost, bojim se da bi moglo biti i mnogo dulje, jer vecina Hrvata manje misli o tome koga zaokruziti, nego o tome koju sminku stavti prije glas(ov)anja i koju pivu popiti nakon...
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Jednostavno, Zagreb (tu

Jednostavno, Zagreb (tu živim pa samo o tome mogu i pričati) ne nudi ništa interesantno onom dijelu mladih koji svoju zabavu ne nalaze u cajkama u proizvoljnom popularnom 'klubu' i/ili nogometnim utakmicama i/ili sjedenju po kafićima na 'špici' i/ili u kinu

Rodil sam se i odrasel u Zagrebu, ak se pod odraslim može nazivati čovjek od 20 godina. No s 20 je u ono vrijeme puno nas več bilo odraslo.

Bilo je više plesnjaka u Zagrebu i redovno smo ih posječivali.

Nekakve velike zahtjeve za nečim interesantnim nismo ni imali, jel je povezanost sa svjetom bil radio Luxenburg.

Kad sam došel u Stuttgart s 20 sam mislil da je to naj veče selo na svjetu.
Onda si možeš zamislit kakvu ponudu su oni imali za mlade.

Danas se vidi preko media sve moguče i u sekundi je cjeli svjet na monitoru od PC-a.

Jedna osoba nemože imat sve ono o čemu ima informacije i normalno je da se izgubi u realnosti.

Tko je glasao

Bolje da si rodila zimu

Bolje da si rodila zimu crnu, o mati moja, nego mene,
da si rodila medvjeda u brlogu, zmiju na logu.
I da si poljubila kamen, bolje nego lice moje.
Vimenom da me je dojila zvjerka, bolje bi bilo nego žena.

I da si porodila pticu, o mati moja, bila bi mati,
bila bi sretna, krilom bi ogrijala pticu.
Da si porodila drvo, drvo bi oživjelo na proljeće,
procvao bi šaš, zazelenjela lipa od pjesme tvoje.

Do nogu bi ti počivalo janje, da si mati janjetu,
da tepaš i da plačeš, razumjelo bi tebe milo blašče.
Ovako sama stojiš, i sama dijeliš muk svoj s grobovima.

Gorko je čovjek biti dok nož se s čovjekom brati.

Mislim da je svaki drugi komentar suvišan...

Nusha Svitlovski

Tko je glasao

Mladež RH, Herceg-bosne,

Mladež RH, Herceg-bosne, hrvatska mladež diljem svijeta, pod svim zakonima i životnim standardima, ne vidi svoju budućnost.
Čini se da je jedini uspjeh u ovoj državi onaj koji je zasnovan na pozajmljenom novcu, s kojim su pojedinci za sebe i svoje interese napravili puno više, a onda ćemo to mi morati plaćati generacijama.

Naši vladari za to vrijeme će se hvaliti time što su sve „pošteno i časno“ napravili, a sve što imaju su „pošteno i časno“ zaradili.

Problem postoji..... to znamo!

Da riješimo problem prvo moramo iscupati uzrok i to iz korijena!

Osobno živim na selu, to je moj izbor i vidim tocno što se dešava ovdje a također vidim i zašto! Možda ste i gledali na dnevniku kako su neki klinci pokušali obesiti mladića u našoj srednjoj školi nedavno. Ne moram niti spomenuti kako je ravnatelj osoba od povjerenja vladajućim. To što je ta SŠ totalno propalal od 1995 god. do danas nema veze! Neka i dalje on ostane zato što je partijski pit bull terrier!

IZGUBILA SE NADA! NE VIDI SE SUTRAŠNJICA!

PS. Suradnja s policijom puno znaći u manjim mjestima, problem je u tome što nema dovoljno Bobbya-Cipelara da se pokriju sva sela i Općinari uvijek peru ruke da nisu u mogućnosti nešto pripomoć.... što je obićna LAŽ! Nemaju volje niti vizije kako surađivati sa policijom.
Jedan projekt koji imamo na vidiku kod nas je da se postave webcam u centar i to staviti na website naše wireless udruge! Tako da se vandalizam u centru automatski smanji!!! i eto ti suradnje sa MUP! i to bez JLS, jer oni samo lažu da nešto znaju! Zna se! obićni nesposobni poltroni koji su kupili vlast a narod ih nije izabrao imenom i prezimenom! Opet napadam na ovu temu.... ali lijek za puno toga su PRAVI LJUDI na vodeća mjesta!

Jakob Matovinović - Jakša
Volim svoje i poštujem tuđe.

Obrisan

Tko je glasao

Čini se da je jedini uspjeh

Čini se da je jedini uspjeh u ovoj državi onaj koji je zasnovan na pozajmljenom novcu, s kojim su pojedinci za sebe i svoje interese napravili puno više, a onda ćemo to mi morati plaćati generacijama.
U ovoj rečenici je sažeta bit problema.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci