Tagovi

Mladen Bajić kao jedan od glavnih uzroka visokog stupnja korupcije u Hrvatskoj

U izvješću o radu državnih odvjetništava što ga je Saboru prije dva dana podnio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić najmanje je bilo riječi o širokoj korupciji kao najvećem zlu hrvatskog društva i države.

Slučaj je htio da se izvješće glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića poklopilo s izvješćem američke specijalizirane institucije „Global Financial Integrity“ o visokom stupnju korupcije u izvlačenju prljavog novca u manje razvijenim zemljama Europske unije, među kojima spada i Hrvatska. Po tom izvješću „razmjeri nezakonitih transfera kapitala i roba u zemljama u razvoju koje su članice EU su poražavajući“. Hrvatska se nalazi u skupini s Poljskom, Rumunjskom, Litvom, Bugarskom i Latvijom i u tom društvu priljev ilegalnog kapitala u Hrvatsku u 2011. godini iznosio je 441 milijun dolara, a odljev čak milijardu i 570 milijuna dolara. U skladu sa svojim istraživanjima po kojima 70 milijardi dolara u cijeloj Europskoj uniji dolazi od kriminalnih aktivnosti, korupcije i utaje poreza, američka institucija pozvala je članove Europskog parlamenta da podrže stvaranje javnog registra vlasništva kompanija uoči ključnog glasovanja o izmjenama direktiva Europske unije za spriječavanje pranja novca.

Ista američka institucija objavila je krajem 2012. godine šire izvješće o stanju u Hrvatskoj, po kojemu je u razdoblju od 2000. do 2010. godine kriminalnim radnjama, korupcijom i izbjegavanjem poreza iz Hrvatske opljačkano čak 15,2 milijarde dolara. Na to treba dodati procjenu američke obavještajne agencija CIA da je u prvih deset godina postojanja iz Hrvatska izvučeno na istim osnovama, uključujući trgovinu oružjem i drugim ratnim materijalom oko 8 milijardi dolara. Potaknuti tim izvješćima Adriatic Institut za javnu politiku u Rijeci na čelu s Natašom Srdoč uputio je pisma premijerui Zoranu Milanoviću i ministru financija Slavku Liniću, tražeći da se veći dio tog novca s tajnih bankovnih računa hrvatskih novopečenih bogataša vrati u Hrvatsku, ali ni jedan ni drugi ne samo da nisu učinili ništa nego nisu čak ni odgovorili na pismo Adriatic Instituta.

Od svega toga na optuženičkoj klupi se od brojnih kapitalaca kojima je na početku svojeg mandata prijetio predsjednik Mesić, sada i sam umiješan u aferu finske „Patrije“, našao samo bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Protiv njega je pokrenut postupak ne zahvaljujući dosljednom provođenju zakona Državnog odvjetništva na čelu s Mladenom Bajićem, nego prije svega pod snažnim međunarodnim pritiskom koji je potekao iz gubitka od 3,7 milijardi eura što ga je pretrpila bavarska BLB banka kupnjom austrijske Hypo banke, u što je bio umiješan i bivši hrvatski premijer.

Zato se izvješće glavnog državnog odvjetnika Hrvatskome saboru treba prihvatiti najblaže rečeno s rezervom, jer Mladen Bajić, kao što to dokazuje i slučaj s prijavama u posljednjoj aferi sisačko-moslavačke županice, koristi svoje ladice za ucjenjivanje saborske većine odnosno aktualne Vlade da bi i dalje zadržao svoj položaj. Jednostano rečeno, on je jedan od glavnih uzroka što u Hrvatskoj praktički još nije počela borba protiv posvemašnje korupcije, osobito na visokom nivou.

Komentari

nečista savjest i stolica

kad netko ima nečistu savjest a uspije doći na neku poziciju onda jako pazi da bi sačuvao stolicu u kojoj trenutno sjedi. zahvljujući poziciji koju uživa u mogučnosti je doči do podataka do kojih bi inače teško došao. pri tom pažljivo sluša mig trnutnih političara na vlasti i polako vadi iz tajnih ladica dijelove slučajeva koje je sakupljao. ne mojmo zaboraviti kako je prije iz DORH-a dosta toga znalo iscuriti van. u zadnje vrijeme nema toga primjer županice AMLsamo potvrđuje to.

w. ;)

Tko je glasao

Bajić je u žarištu....

ali teško da je uzrok korupcije u državi DORH.

Vlast je ogledalo naroda. Predstavnici naroda upravljaju s DORH-om.

Prije Bajića bio je Radovan Ortinski. On je predstavnicima naroda bez dlake na jeziku rekao kako utječu na rad DORH-a. Smaknuli su ga.

A Ortinski je krenuo prije toga u obračun s običnom uličnom bagrom kojoj je dojadilo da se po gradu ubijaju pištoljima pa su se počeli rokati zoljama. U samom centru grada. I još su loše ciljali pa je bilo kolateralnih žrtava tog kurčenja.

Ali i ta obična ulična bagra je bila u to doba dosta jaka da Ortinskog i njegovu Patkicu razvale na Županijskom sudu u Zagrebu. Bagru su predstavnici naroda uputili da ovo kako se ponašaju nije lijepo i da je ionako bolje da se prebace u građevinu, podjelili im parcele pa se sad svi skupa divimo novom urbanističkom izričaju metropole.

Prava banda o kojoj Krsnik ovdje piše vrti milijarde. Pa ne nose ih u džakovima preko potoka i kroz šikare nutra van iz države.

A onaj koji se okitio bankarskim banditima u svom savjetu, omiljen je od svog naroda toliko da tu nema premca u okruženju sve do Lukašenka.

Pa sad Bajić je klaun. Nema dvojbe. I biti će sve dok smo mi voljni kupovati ulaznice za cirkus "Pantovčak" i za cirkus "Sabor". Kad mi budemo ozbiljni i u DORH-u će se uozbiljiti.

Tko je glasao

Politika ima državnog odvjetnika po svom ukusu

Dook je bio u oporbi Zoki je vapio: "Treba nam Eliot Ness, a ne Mladen Bajić“, Naravno da Bajić nije uzrok korupcije, ali je njen zaštitnik i peti ortak. Svojim nečinjenjem i ne postupanjem štiti koruptivne radnje, a samim tim ih i potiče. Bajić i DORH su ono čuveno zrno pjeska u mehanizmu pravne države. Da nije tako nebi ga podržavali i lijevi i desni.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Bajić i DORH su ono čuveno

Bajić i DORH su ono čuveno zrno pjeska u mehanizmu pravne države. Da nije tako nebi ga podržavali i lijevi i desni.
Bajić i DORH su zapravo kolomast koja ima prvenstvenu funkciju prikrivanja vreća i vreća pijeska u mehanizmu, a protokolarno im je jedina funkcija da omogućuju užasno nerentabilan, ali ipak rad mehanizma kako isti nebi zaribao uslijed toliko pijeska.

Pijesak je višak trenja, odnosno predstavlja negativnu silu otpora regularne i potrebne vrtnje mehanizma.

Tko je glasao

Josipović

papar,
prije svega josipović nijem omiljen u narodu kako to sugeriraju namještene i frizirane naručene ankete. Jedan anonimna anketa, jer su sve dosad neanonimne, dala bi sasvim drukčiju sliku o rejtingu predsjednika republike.

Nekoliko puta sam napisao na Pollitici da je ključ u promjeni Ustava i izbornog zaskona po kojemu bi se ako ne u cijelosti, a onda djelomično zastupnici birali većinskim sustavom, a ne isključivo kao što je sad slučaj preko partijskih lista. Dok se to ne promijeni u Saboru se ne će promijeniti ništa i ostat će i dalje "cirkus" ili "kokošinjac".

Tko je glasao

Ne može se otići Dodigu u

Ne može se otići Dodigu u posjet i svirati klavir, a onda sa razumijevanjem obraćati se građanima Bosne i Hercegovine u svezi aktualnih događaja.
Politička inteligencija i čestitost, nažalost, zapostavljene su kategorije pri izboru građana.

Tko je glasao

kratko i jasno

Mladen Bajić, DORH, policij i pravosuđe su loši zaštitnici općeg dobra i dobre sluge loših gospodara! Dodamo li tu Banske dvore, Sabor i Poreznu upravu, smatram da su detektirani svi deficiti pravne države u Hrvata!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Mladen Bajić nije uzrok, on je obična posljedica

Gosn Slavek, pa nije vraga da ste zamijenili uzrok i posljedicu. Bajić je politički vojnik sustava koji je krahirao ali to oligarsi ne žele priznati ni po cijenu lomaće. Hrvatska kaljuža je proizvod istih onih američkih vrednota koje siju fašizam diljem svijeta - nećemo priznati, vidjet ćete sad kad se revolucija zakonom spojenih posuda prelije iz Bosne u Hrvatsku. Danas su sabornici odlučili da neće glasati o smanjenju svojih plaća jer ipak su oni dužnosnici i oni imaju zakonsko pravo parazitirati svjetinu koja i postoji da bi ju se gazilo...
Dakle da skratim, pojedinci su nebitni makar se zvali i Bajići - bitno je da sustav koji reketari narod u korist njih 85 opstaje dalje. 500 000 nezaposlenih - nek krepaju jer su lijeni, demokracija po mjeri nekolicine proizvest će more krvi gladnih i obespravljenih...
A onda će bankari po ko zna koji put ponovo uložiti u obnovu porušenih zemalja!!!

Tko je glasao

Najveći politički uspjeh

Najveći politički uspjeh Mladena Bajića je to da je uspio biti povezivan s ratnim zločinima u Lori. Nešto kao što se Kalmetu povezivalo da skriva Gotovinu, nešto kao što Thompson nosi crnu boju, nešto kao što se Seve beje na brodu, nešto kao što Mršić diže tri prsta u zrak, nešto kao što policajac šalje u bolnicu branitelja.

Takve stvari su jamstvo uspjeha u RH, bez njih su te javne osobe zanimljive poput eksplicitnog seksa u "Noćnim brodovima".

Tko je glasao

Načelo legaliteta i oportuniteta

1.) Načelo legaliteta predstavlja obvezu Državnog odvjetništva da procesuira i koristi obveze iz Zakona, u onom trenu kad postoji osnovanost sumnje za postojanje nekog kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti.
2.) Načelo oportuniteta kao kontrapunkt, pretpostavlja da Državno odvjetništvo ne pokreće kazneni progon ili od njega odustaje, kad to ukazuje "svrhovitost".

Ovo je važno razumjeti, jer po istome se države i politički sustavi razvrstavaju u totalitarne i demokratske.

U državi vladavine prava, Državni dovjetnik postupa po načelu legaliteta. Državni odvjetnik "rob" je zakona i funkcije koju obavlja. Državni odvjetnik razmišlja činjenično podatcima kojima raspolaže i postupa po ovlastima i obvezama. "Stroj" bez duše.
Totalitarne i nedemokratske države/društva vole načelo oportuniteta. Isto omogućava izravan upliv vlasti na rad Državnog odvjetništva. Osigurava neometanu vlast postojećoj poziciji, a Državnom odvjetniku mandat.

Onog trena kad se neki Državni odvjetnik odluči postupati po načelu oportuniteta - prestao je biti Državni odvjetnik u smislu ustavnog ustrojstva.
Postao je političar!

PS. Ovaj komentar je načelan i ne odnosi se na političke okolnosti bilo koje države.

Tko je glasao

"Neka institucije rade svoj posao"

"Neka institucije rade svoj posao"kako im odrede partijaši na vlasti: brzo za njihove protivnike, a berskonačno sporo ili nikako za njih.

"Neka institucije rade svoj posao"-tako da "farbaju" kriminal vladajućih, i neka "prave slona od mrava", za one koji se usude ukazivati na kriminal.

"Neka institucije rade svoj posao" neometanja u velikom kriminalu i
"Neka institucije rade svoj posao"ometanja, zatvaranja, uništavanja, ogromnih kazni, zbog 7 kn viška u blagajni, ometanja hrvatske starčadi u prodaji stare robe

"Neka institucije rade svoj posao"- zatvorenih očiju za odabrane i podobne

"Neka institucije rade svoj posao" maltretiranja sindikalaca, zviždača, običnih građana i mazanja peruškom po dugim prstićima mitu i korupciji, izvlačenju državnoga novca,.

"Neka institucije rade svoj posao"- u zadaći rušenja, uništavanja,... građana RH, gospodarstva RH i same državnosti RH, po naputcima onih koje "radeći tako svoj posao" štite od odgovornosti za zlodjela, kriminal, korupciju,...

Tko je glasao

Glavnog državnog odvjetnika bi

trebalo birati direktno kao predsjednika i mandat max 2x4.

Županijske također.

Tada bi ipak odgovarali narodu a ne političkim elitama ( tzv) oligarhijama.

Također, saborske zastupnike bi trebalo smanjiti, prepoloviti i birati ih po načelu kako se bira za EU parlament.

sve dobro...

Tko je glasao

Dopuna

Podržavam i dodajem: saborske zastupnike (kojih ima više nego u Knessetu, a građana skoro duplo manje) ograničiti na dva mandata i smanjiti im prihode. Također bi trebalo smanjiti i izborni prag kako bi više političkih stranaka dobilo mandate (i kako bi se razbila bipolarnost).

Tko je glasao

Za ponoviti

Za ponoviti je da u ovakvoj zemlji ako državni odvjetnik ne ide u oklopnom automobilu i s četiri naoružana specijalaca, slabo radi svoj posao.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci