Tagovi

Mitovi i bajke hrvatskog turizma

Turizam se u Hrvatskoj smatra strateškom granom gospodarstva, sve hrvatske vlada vole se pohvaliti dobrim rezultatima turističkih sezona.U ljetnim informativnim emisijama uobičajeno se prikazuju slike gužvi na autocestama i bubaju podaci rasta broja dolaska turista u odnosu na proslu godinu.Mnogi ekonomisti smatraju da se uspješnost turističke sezone nemože mjeriti samo po broju dolaska stranih turista.Ozbiljnije analize koje obuhvaćaju više aspekata turizma u hrvatskim medijima su vrlo rijetke,rijetke su i usporedbe Hrvatske sa ostalim europskim zemljama.
Po statistikama Svjetske turističke organizacije s obzirom na broj dolazka turista u 2011 godini Hrvatska je 14-a od europskih zemalja.Ove europske zemlje zabiljezile su bolje rezultate od Hrvatske :Francuska(79,500), Španjolska(56,694),Italija(46,119),Turska(29,343),Velika britanija(29,192),Njemačka(28,352),Austrija (23,012),Rusija(22,686),Ukrajina(21,415),Grčka(16,427),Poljska (13,350),Nizozemska (11,300),Mađarska (10,250),Hrvatska(9,927).
Zanimljivo je primjetiti da je u vrijeme recesije u 2011 godini Mađarska uspijela prestići Hrvatsku po broju posjeta turista-toliko o mediteranskoj turističkoj velesili!
U 2011 godini Hrvatska je bila 16 -a po turističkim prihodima,a 2010. godine je zabilježila 18 mjesto po prihodu po dolasku.
Statistike World Tourism Organization

Iako je Državni zavod za statistiku objavio početkom kolovoza prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju nominalno pao za 1,9, a realno za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine to nije poljuljalo optimizam ministra turizma Veljka Ostojića te je izjavio kako od ove godine očekuje sedam milijardi eura od inozemnih primitaka te milijardu od domaćih.

Turizam u BDP-u Republike Hrvatske učestvuje sa 8-10% ali je turistička djelatnost često je predstavljana kao pokretač i spasitelj hrvatskog gospodarstva,međutim investiranja u hrvatski turizam su rijetka pa po nekim procijenama 80-90% postojećih hotela je izgrađeno još u doba Jugoslavije.Hrvatska je umjesto izgradnje i poboljšanja turističkih kapaciteta i obogaćivanja turističke ponude se odlučila za ulaganje u izgradnju autocesta koje su iskorištene samo nekoliko mjeseci u godini a ostatak vremena "zjape prazne". O obujmu tih "ulaganja" i koliko su one koristile hrvatskom turizmu govori i broj pokrenutih policijskih istraga : http://www.jutarnji.hr/kako-se-kralo-u-hac-u--kilometar-ceste-placao-se-10-milijuna-kuna-previse/915413/?foto=1

Nevjerovatno zvuči da Hrvatska niti nakon 20-ak godina još uvijek nije uspijela postići neke turističke rezultate iz bivše Jugoslavije.
-Davne 1987. godine Hrvatska je zabilježila 68 160 000 noćenja/ 2010 godine je imala 56 416 379 noćenja
-1987. godine prosječan boravak turista u Hrvatskoj je bio 6,5 dana/2010 godine 5,3 dana
-1987. godine ukupan broj dolazaka turista je bio 10 487 000 / 2010.godine 10 604 116 posjeta
-1989. Hrvatska je raspolagala sa 923 000 postelja / a 2010 sa 910 000 postelja

izvor:Upravni odjel za turizam Istarske županije

Smanjenje broja noćenja,stagnacija u izgradnji smještajnih kapaciteta,sve kraći boravak turista,kratka sezona....dodajte na to i da je hrvatska poljoprivreda na izdisaju a hranu koju prodajemo turistima je sve više uvozna,propast domaće proizvodnje dovelo je do toga da i opremanje postojećih turističkih objekata se vrši sa proizvodima iz uvoza...Hrvatskoj preostaje samo prodaja ugostiteljskih usluga,stoga je teško zamisliti da će turizam u skorije vrijeme biti pokretač gospodarstva.

Izvor:dzs.hr,Upravni odjel za turizam Istarske županije,Jutarnji list,World Tourism Organization,nacional.hr

Komentari

mit koji to nije

to o čemu pričaš uopće nije mit, gledajući glupavu televiziju stječe se dojam da ljeti milijuni upadaju u naše džepove, a mi se držimo za ćune i češemo po bradi, jesmo bogati. u realnosti mi prodajemo turistima uglavnom španjolsko i talijansko voće & povrće, nizozemsko meso, mol i lukoil im prodaju gorivo, uz cestu nam se smiješe reklame bauhausa, kauflanda i interšpara; u tzv. restoranima im većinom prodajemo atlansku ribu, a jedino što nam sigurno ostaje od turista je njihovo smeće, fekalije i potrošeni kondomi. bitno da onaj što govori u sopranu ubere pdv, kao da je to smisao postojanja države.
česi i dalje donose bakse svoje vode, u dućanima nikada nisam vidio da je netko pošteno napunio kolica hranom, ugostitelji mahom kažu da su najbolji domaći gosti. jadranom vrludaju brodovi tko zna kojih vlasnika, koji nemilosrdno tovare smeće po djevičanskim prostorima, izbacuju balasne vode gdje stignu; turiste koji u japankama odlaze u planine besplatno razvoze helikopterima. jedini koji nešto zarade su privatnici koji ogule koga mogu, dok su hoteli preskupi. ako i dođu stranci i ulože lovu hrvati će biti u statusu beduina, dakle butleri, liftboj ili eventualno konobar u najboljem slučaju. postoje dakako i goleme mogućnosti za escort, obzirom da je lakše širiti noge nego cijeli dan rintati po suncu za 500€. nudimo i utrke magaraca, nadrkane konobare tisuće metara kvadratnih shopping centara.
rješenje-
faza 1. preventivno javno objesiti ministra turizma koji kaže da je turistička sezona bila dobra.
faza 2. dovesti 100 austrijskih turističkih managera, dovesti ministra austrijanca, i platiti ga po postotku od rasta zarade.
http://suite101.com/article/record-breaking-year-for-tourism-in-vienna-a...
faza 3. iseliti hrvate ( i preostale srbe) i naseliti japance, oni će znati cijeniti zemlju u kojoj žive.
faza 4. hrvate naseliti u tundru gdje od početka trebaju učiti cijeniti vrijednost prirodnih resursa.

Tko je glasao

O turizmu kao grani

O turizmu kao grani gospodarstva se zapravo puno previse govori u odnosu na ono sto turizam znaci za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Turizam je dopunska grana gospodarstva koja zaposljava u ogromnom broju niskokvalificiranu radnu snagu (uz nesto malo kvalificiranije u menedzmentu i marketingu). To je funkcija koju su nekad imale grane gospodarstva s niskom dodanom vrijednoscu, a zaposljavale su mnostvo radnika (u stvari najvise radnica)- npr. tekstilna industrija. Buduci da je to dopunska grana gospodarstva, moraju postojati i one glavne koje ce zaposljavati kvalificiraniju radnu snagu, a to gospodarstvo je u Hrvatskoj iscezlo. Zato je iluzorno ocekivati, neovisno o brojkama, da ce turizam spasiti bilo koga ili bilo sto (osim mozda neko manje mjesto u Dalmaciji ili Istri- ali nije svaki gradic Bol ili Rovinj). Ove brojke koje ti iznosis u tekstu su za Hrvatsku u stvari jako dobre- gledano u odnosu na broj stanovnika je, zajedno s Austrijom, prva u Evropi po broju turistickih dolazaka. Francusku ili Italiju sigurno nece nikd pretec- al tu se radi o drzavama koje imaju petnaestak puta brojnije stanovnistvo. Sad- zasto Hrvatska nije Austrija? Sigurno ne zbog turizma, vec zbog svega ostalog.
Iluzorno je ocekivati da ce npr.grad velicine Splita ikad zivit iskljucivo od turizma, pa i ako se otvori jos stotinu novih manjih pansiona- to znaci samo dvjesto ili tristo radnih mjesta sto je u odnosu na broj splitskih nezaposlenih kap u moru.

Tko je glasao

Kupujmo hrvatsko, a pijmo francusko

dodajte na to i da je hrvatska poljoprivreda na izdisaju a hranu koju prodajemo turistima je sve više uvozna,propast domaće proizvodnje dovelo je do toga da i opremanje postojećih turističkih objekata se vrši sa proizvodima iz uvoza
U hotelima je gotovo sve uvozno, od hrane do zahodske daske i toalet papira, no za to ne treba kriviti turizam koji, kao i bilo koja druga privredna grana, logično nastoji smanjiti troškove i time povećati zaradu.

Masu puta se govorilo da naši hoteli ne prodaju domaću hranu i da je to loše, što nije teško shvatiti, no nitko nije provjerio zašto oni ne prodaju domaću hranu. Svakako nisu hoteli neki antidržavni elementi koji namjerno ruše našu privredu već je problem što naša privreda ne zadovoljava njihove potrebe. Jednostavno za jedan veći hotel presudne je važnosti opskrba hranom koja će biti ujednačene kvalitete i u dovoljnim količinama. Takve uvjete naša poljoprivreda vrlo slabo uspjeva zadovoljiti i dobavljačima se jednostavno ne isplati riskirati. Doduše nije baš sve iz uvoza ali je svakako puno previše i na privredi je da se izbori za turističko tržište, a ne obratno.

Sljedeći faktor je da se sve rekonstrukcije hotela odvijaju pod kapom kredita koji su dobiveni od stranih banaka, što možda i nije presudno, no presudno je da bankari nemaju tu nikakav nacionalni osjećaj i jedini osjećaj kojeg imaju je onaj za profitom. Tako dolazimo do toga da nam je domaći namještaj skup i/ili nedovoljno kvalitetan i onda će se u hotelima naći srpski, bosanski ili slovenski namještaj, a da ne spominjemo kinesku robu.

Opet je tu ista priča da nisu ugostitelji antidržavni elementi nego jednostavno ugrađuju ono što im je isplativije, okrutno ali istinito. Htjeli smo tržišnu ekonomiju i privatno vlasništvo i sad smo to dobili, a tržišna ekonomija i privatnik nisu nikakvi domoljubni samaritanci.

Smjer turizma koji bi mogao zaposliti domaću privredu su mali hoteli i obiteljski pansioni (ne apartmani što je nešto sasvim drugo) koji mogu razviti mali lokalnu mrežu sa specifičnim dobavljačima i koji nemaju potrebu dnevne opskrbe hranom kao osrednja kasarna. Nažalost to nije smjer u kojem kreće naš turizam i ne vidim da će uskoro obzirom da se i dalje grade i uređuju veliki hoteli s masu ležajeva ili se grade ultraluksuzna čuda s pedeset zvijezdica, tzv. eliti turizam, gdje naša privreda nema apsolutno ništa za ponuditi.

Ovo s "elitom", gdje u luksuz ograđen visokom ogradom prosječni hrvatski pješadinac može ući samo kao vrtlar ili čistačica, je jedna od najvećih zabluda koja nam se prodaje i krivi je smjer. Dobar turizam je samo onaj turizam u kojemu je zastupljen domaći gost u relevantnom postotku, a sve druge varijante su nestabilne.

P.S. a naslov, za neupućene, je izjava Vladimira Šeksa na tulumu u Saboru kad je zaključio da je francuski konjak bolji nego Badelov Brandy.

leddevet

Tko je glasao

nije samo stvar u

nije samo stvar u "kapacitetima" vec je osnovno sto se uz te kapacitete nista ne nudi..

tko god je bio na raznim mjestima nase obale primijetiti ce da nema malih, zgodnih lokala sa jestivom i jeftinom hranom..
primijetiti ce da nema mjesta sa zgodnom pratecom muzikom, i da se sve svodi na kafice sa nekom muzikom prilagodenom klincima koji polupijani ili skroz pijani stoje unutra i vani..
primijetiti ce da nema previse sladolenih kupova i zabavnih prodavaca koktela, ili prodavaca fast food girica.. nema brodica za iznajmljivanje.. ma nema ljudi niceg.. osim buke i ribe od 10kg skupe da ne moze biti skuplja..

Tko god se setao po obalnim mjestima shvatiti ce da je Zagreb jeftin, da kava kosta bar 20% vise nego u Zagrebu, pizza duplo.. a drugo ni nema..

Turisticke zajednice i hoteli su potpuno odvojeni i pomalo se hoteli mijenjaju u all inclusive resorte, dosadne, anacionalne, ne jadranske svjetske destinacije.. mjerilo kvalitete je tv u sobama, klima, i jos poneka budalastina.. sto je ujedno i uvjet za iznajmljivanje..

niti ljudi niti hoteli niti zajednica nemaju nikakvu ideju ni smisao za razvoj turizma, zabave ili odmora.. dakle od toga nema nista.. pa je magarac u pravu za nista

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a to ništa se kamuflira

a to ništa se kamuflira pojačivačima.
prazne bezvezne manifestacije se pojačavaju sve jačom i jačom bukom iz zvučnika koji svojim preobiljem buke maskiraju da se nema ništa čuti i doživjeti. to je napad na osjetila.

jeftina hrana se presoli ili ima previše šećera tako da njihov intezitet uništi bilo kakav okus hrane, ili bolje reći izostanak okusa. zato hamburgeri i "slamnati" prženi krumpri imaju u sebi toliko soli, da prikriju istinu da nemaju okusa u sebi. žestinom se nadoknađuju finese i nijanse.

u boljim restoranima sve zapapre visokim cijenama pa da ljudi pomisle da mora biti dobro kad je teko skupo.

jeftinije i lakše je zapapriti, presoliti, podignuti buku i cijene, to toliko napada naše osjete da niti ne shvatimo da ne dobivamo ništa.

p.s. a nije li tako ni s politikom i medijima izbombardirani smo šokantnim najavama i prognozama, sve je sve gore i veće, napada naše osjete, naš osjećaj sigurnosti osjećaj pripadnosti svijetu u kojem živimo, a kad se malo odmaknemo od te buke i šarenila, možemo vidjeti prazninu sadržaja, bezidejnost, izgubljenost onih koji bi nešto trebali znati.

Tko je glasao

Kuhane lignje na žaru :)

"U ponedjeljak poslijepodne u starogradskoj jezgri, u blizini pulskog Foruma, iza Gradske vijećnice, došlo je do verbalnog sukoba između zakupca poslovnog prostora i vlasnika stanova u zgradi na Kapitolinskom trgu u kojoj se i nalazi taj poslovni prostor....dio zajedničkog dvorišta Udović je pretvorio u svoje skladište, a zbog hrane i ribe koju ondje ostavlja u raznoraznim kadama s vodom, dvorištem šeću štakori veličine mačaka."
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/lignje-u-kadama-na-plus-35-st...

Ceh ugostitelja ne reagira na ovakve pojave ( imam na stotine priča sličnog sadržaja) čime dugoročno čini štetu svima u turizmu a čudo je veliko što nema zdravstvenih posljedica po goste ( ili ih pripisuju promjeni ambijenta :))

Tko je glasao

Kuhane lignje na žaru :)

"U ponedjeljak poslijepodne u starogradskoj jezgri, u blizini pulskog Foruma, iza Gradske vijećnice, došlo je do verbalnog sukoba između zakupca poslovnog prostora i vlasnika stanova u zgradi na Kapitolinskom trgu u kojoj se i nalazi taj poslovni prostor....dio zajedničkog dvorišta Udović je pretvorio u svoje skladište, a zbog hrane i ribe koju ondje ostavlja u raznoraznim kadama s vodom, dvorištem šeću štakori veličine mačaka."
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/lignje-u-kadama-na-plus-35-st...

Ceh ugostitelja ne reagira na ovakve pojave ( imam na stotine priča sličnog sadržaja) čime dugoročno čini štetu svima u turizmu a čudo je veliko što nema zdravstvenih posljedica po goste ( ili ih pripisuju promjeni ambijenta :))

Tko je glasao

TURIZAM-KATASTROFA KOJA ČEKA

Slažem se da je turizam napuhani balon obveza i nadanja političara,koji će nam prsnuti u lice. IJF je napravio računicu,sve da su i ovi iznosi,odnosno brojke koje MT rezentira točne,turizam će na kraju sezone,ostati u MINUSU,spram svoj dospjelih obveza s početka sezone, od 2 milijarde kuna. Maruša Vizek je prije godinu dana napravila analizu za povrat ulaganja u turizam i najbolji rezultat ima mali hotel u Dalmaciji s skoro 3 % godišnjeg povrata ,kad se naravno odbiju svi rashodi i plaćanja ! više se isplati imati novce u bankama oročene. Inače,nitko ne govori o turizmu kao generatoru nelikvidnosti,jer najveći dužnici privedi/dobavljačima su upravo velike turističke tvrtke i kompleksi ,a isti se iznosi mjere u stotinama miliona dospjelih obveza,i to već više godina....

Tko je glasao

Jedino mjerilo kojim se mjeri

Jedino mjerilo kojim se mjeri doprinos turizma gospodarstvu zemlje je zarada. Broj noćenja jest nekakav pokazatelj ali je irelevantan kada se govori o 7mlrd eura. Šira elaboracija nije potrebna jer je dovoljno naznačeno u dnevniku.

Međutim, čak i broj turista treba uzeti s rezervom. Za razliku od prijašnjih godina, puno je više malih iznajmljivača koji prijavljuju goste. To ne znači da ranije nisu iznajmljivali, odnosno da turista koji se broje nije bilo kod njih, već da nisu bili registrirani. To je samo još jedan razlog više da se uspješnost turističke sezone mjeri isključivo zaradom ali prema ispravnoj tehnologiji.

Badava nam je veliki promet, od njega korist imaju samo poreznici, ukoliko je ogromna većina prodane robe uvozna. O povezanosti domaće proizvodnje i potrošnje u turizmu ministar nažalost ne govori. Ni onaj turizma ni onaj gospodarstva a ni onaj poljoprivrede. O premijeru da ni ne govorimo, on već poslovično šuti.

B-52

Tko je glasao

Sjetite se

Sjetite se da su i vodeci ljudi kukriku koalicije drugčije pričali dok su bili u oporbi!

Podsjetimo se i izjave prvog potrpedsjednika Vlade Radimira Čaćića,
"davnog srpnja 2011 godine"

"I dok svi mediji trube o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, Radimir Čačić ima drukčije mišljenje. On smatra da Ministarstvo turizma u javnost plasira podatke koji skrivaju pravu sliku o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone.

“Stvarne brojke nisu onakve kakve ih predstavlja ministar Bajs. Prve godine gospodarske krize, 2008. smo pali za 15 posto, 2009. za 9 posto, a 2010. za 2 posto – nadam se da nećemo i dalje nastaviti s rekordima u minusu”, rekao je prvi čovjek HNS-a."

izvor :http://www.poslovnipuls.com/2011/07/14/turizam-sezona-uspjesnost/

da li je itko od sada vladajućih političara ove godine iznio neku negativnu izjavu o hrvatskom turizmu ili dao predviđanje da će turistička godina završiti u minusu?

Tko je glasao

Blasfemija

Više sam vjerovao Bajsu od ovog Ostojića koji u maniri iz onog vremena barata "uspjesima" u turizmu kao da teče med i mlijeko. Autoru komentara zahvala na trudu što iznosi neke od činjenica, a koje potvrđuju da se u biti nemamo čime hvaliti, a najmanje sa sedam milijardi eura, kao da će one sjesti na račun proračuna. Da smo u kapitalizmu onda bi se manje govorilo o broju noćenja, jer taj broj sam po sebi ne znači ništa uspješno, već uspjeh znači kad se ostvaruje sve veća dobit, a o tome godinama ni riječi. Pa ono kilavljenje sa prodajom državnih hotela koji nisu u radu, a devastirani su,to je ogledalo vlasti. Potiho traže investitore koji su voljni "surađivati", ako ne nema prodaje. A kad se dogovore onda kreće magla u javnost u milijonima eura koji će se uložiti i ostale tragične gluposti. Dovoljno je pogledati koji su to SVJETSKI hotelski lanci došli i nešto kupili u Hrvatskoj. Niti jedan. To govori najviše o Onima koji u naše ime prodaju.

Tko je glasao

Park Plaza Histria Pula

Hotelska kompanija Park Plaza Hotels & Resorts vlasnik je i upravitelj luksuznih i lifestyle hotela, prvenstveno s četiri zvjezdice, u velikim europskim gradovima i regionalnim središtima.
http://business.croatia.hr/hr-HR/Kongresni-i-insentiv-ured/Kongresni-cen...

Dakle, imamo bar jedan svjetski lanac koji je u obnovu uložio cca 25 mil eura.
Pogledati zatim Rivijera Poreč, Maistra...investicije u kampove ( Nizozemci porast 11 %)-

Porediti jednog Bajsa kao ministra turizma sa Veljkom Ostojićem koji je došao sa mjesta predsjednika uprave Rivijere te 30 godina staža u turizmu je pomalo neozbiljno.
Bio bih puno sretniji da nevidljivi ministar pravosuđa ima tako dojmljiv životopis i želju za promjenama.

Tko je glasao

Da stvarno

Da stvarno, taj će Ministar Ostojić s 30 godina staža učiniti čuda za turizam u Hrvatskoj. Bajs je dokaz da Ministar turizma može biti i netko tko je normalan politički aktivist, drugim riječima, Bajs je dokaz da turizam uopće ne treba samostalno ministarstvo. No, Park Plaza Histria Pula to je svjetski lanac hotela, ja to nisam znao, odnosno nikad čuo. Valjda su mi horizonti premali.

Tko je glasao

Park Plaza Hotels & Resorts

" Nakon opsežnog renoviranja, hotel će ponovo otvoriti svoja vrata u svibnju 2012. kao dio poznatog hotelskog lanca Park Plaza Hotels & Resorts, a ime hotela će biti Park Plaza Histria Pula. Hotel će imati potpuno obnovljeni smještajni dio i kongresni centar, te preuređeni restoran, bazene i saune...."

"Together they bring our current portfolio up to 39 hotels, offering over 8,340 guest rooms across Europe, the Middle East and Africa."
http://www.pphe.com/brands/

http://www.arenaturist.hr/hoteli_hrvatska/park_plaza_histria

Tko je glasao

stručnjaci su precjenjeni, a

stručnjaci su precjenjeni, a tu je i glupa ideja, da ako netko dolazi iz struke da to nužno znači da će posao raditi na korist sviju, stručnjak može brinuti i samo za uste interese dijela npr turističke ponude (hoteli) a ne i za druge stvari, on može znanje koristiti tako da poznavanjem sistema izvlači korist za sebe i njegovu interesnu grupu, može biti dobar upravitelj hotela ali i nemati širu sliku i gledati na šire potrebe društva i tako u stvari raditi veću štetu.

i u americi i drugdje financijama upravljaju ljudi iz struke koji su u politiki došli iz banaka, ali oni prije svega vode računa o bankama i finacijskom sektoru i njihovom interesu, a kad odu iz politike onda opet idu u te banke kojima su pomagali kad su bili u politic.

Tko je glasao

Stručnjaka je i šteta potrošiti za ministra

Ministar bi trebao biti stručan u nekom drugom smislu - da organizira provođenje dugoročne vizije koju je zacrtala vlada, da surađuje s drugim ministarstvima u svrhu provođenja te vizije i sl. On bi se isto tako trebao pobrinuti da se okruži stručnjacima koji viziju trebaju uspješno tehnički provoditi i koji mogu dati kvalificirani i relevantni feedback koji treba pomoći ministru i vladi u donošenju novih odluka i smjernica. Razumijevanje konkretnog posla može biti prednost, ali pretjerano "tehničarenje" na ministarskom mjestu može biti i ograničavajući faktor.

Tehnički stručan ministar mogao bi zaključiti kako je npr. u datom trenutku najprofitabilnije skupo prodati lijepi komad obale uglednom hotelskom lancu koji će tamo izgraditi luksuzan "golf&all-inclusive", zanemarivši dugoročne štetne posljedice takve odluke za širu zajednicu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ministar mora biti strucan..

ministar mora biti strucan.. no strucan ne znaci samo tehnicko znanje nekog podrucja nego siroko obrazovanje i multikulturalnost..

osim tog atreba imati talente.. organizacijske sposobnosti, brzinu u zakljucivanju, znati govoriti i javno istupati... ponasati se u drustvu.. itd itd..

nije stvar u diplomi nekog fakulteta vec u znanju koje posjeduje, koje je neophodno za obavljanje ministraskog posla..

eto, imamo sad prvog ministra, premijera koji blagog pojma nema o gospodarsko fiskalnim stvarima.. i sto je najgore nije se nikad ni potrudio uopce obratiti paznju na te probleme.. ja mislim da je to prestrasno lose za sve nas..

pa pobogu kako mislis da netko tko nema znanja moze koordinirati kao sef poslove za koje treba znanje?

pa on, bar ja imam takav dojam, nema blagog pojma sto radi linic i ne trudi se uopce shvatiti.. isto vrijedi i za cacica..

naprosto ne mozes voditi ono sto ne poznajes.. bar ne kvalitetno i dobro..

pa sad ako to netko zove tehnicko znanje ok, ili samo znanje.. svejedno.. no ogromna kolicina znanja je potrebna za sefovska mjesta... sto vise to vise znanja, a ministri su poprilicno visoko..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ma jasno je da ne smije biti nestručnjak...

Bliskost s određenim područjem može mu biti samo prednost što se tiče određenog područja, ali doista ne vidim zašto bi stručno poznavanje npr. visećih mostova bila ultimativna preporuka za ministra graditeljstva, ako istovremeno takav ministar nije u stanju sagledati sve međuzavisnosti i konsekvence politike koju provodi u svom području.

Niti Milanoviću ne bi bio problem njegovo nepoznavanje gospodarsko fiskalne problematike, naprotiv, kad bi u tom resoru sve štimalo, svi bi rekli kako je stručno odabrao svoje ministre, koji su pak stručno odabrali svoju ekipu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne mislim da je tako..

ne mislim da je tako..

naprosto ne mozes koordinirati rad vise strucnih sluzbi ako ne znas sto koja radi..

to je ideja (takvo managiranje) koja je odavno prosla sve svoje faze i zakljuceno je da je losa.. ne znam koliko pratis ali ideja o postavljanju managera koji blage veze nemaju sa strukom koju managiraju je neo-liberalna ideja nastala u gospodarstvu druge polovice 90tih godina.. objasnjenje je bilo da distanca omogucuje neovisnost u odlucivanju i strogu ruku.. to sto nemaju pojma o predmetu odlucivanja se dakle smatralo prednost.. naravno da je rezultiralo nizom losih poslovnih odluka, od kojih je jedna preseljenje industrije u krajeve sa lose placenom radnom snagom.. gospodarstvo zapada je od toga odustalo.. jer je konacan rezultat katastrofa.. odlucivanje koje onome koji odlucuje ne daje niti mogucnost dugorocne vizije efekta odluka koje je amenovao upropastilo je mnoge koorporacije .. koje su u prvom trenu dozivljavale rast i povecanje profita..
cak se pomisljalo kako procedura nadoknaduje znanje sefa i sprecava lose odluke, sto je takoder uzrokovalo usporenje odlucivanja te jos gore rezultate u poslovanju

princip u politici je isti..krenuo je tih istih godina. makar je "sud" puno blazi, jer narod ne vidi onoliko brzo kao "gazda" kojem iscure novci zbog loseg poslovanja.. narod ne vidi sve dok se drzava moze zaduzivati i kompenzirati sve lose politicke odluke..

ps
ako ti se da razmisliti, kreni sa uspostavom skola za management... vani i kod nas.. mi smo dosta kasnili sa tim skolama upravljaca.. na zalost jos nismo odustali. jer skolovati nekog da bi bio upravljac a da ne zna s cim upravlja je potpuno suludo i kao takvo pokazalo se u svojem pravom svjetlu.. totalnom kolapsu gospodarstva i drzava.. kojima upravljaju ljudi skolovani za upravljanje a ne zato sto upravljaju onim sto poznaju.

poznavati visece mostove naravno nije nuzno za ministra graditeljstva, ali poznavati gradevinski managament i sustav je dakako nuzno. sto znaci da netko tko ne zna principe gradenja, principe javnih ili privatnih investicija, ekonomiju gradenja (koja je nauka sama za sebe), funkcioniranje gradevinskih firmi, ugovaranja, garancije, financiranja, kreditiranja.. ali i funkcioniranje birokjratskog aparata, ne da nema sanse nego moze biti samo onoliko neznalica koliko to eto nas vrdoljak jest, a da ni ne zna koliko je neuk i nemocan u svom neznanju bilo sto suvislog odluciti..

takav ti je i milanovic.. i jos mnogi drugi.. cije karijere nemaju nista opipljivog iza sebe, cije karijere nemaju nista sto bi se moglo vezati za osobnu financijsku odgovornost, sposobnost procjene i brzog osobnog odlucivanja.. ne mora se sve znati do detalja, ali principe moraju znati, osnovne elemente, kratkorocne i dugorocne utjecaje itd itd... dobar ministar graditeljstva moze biti i gradevinac i arhitekta i ekonomista ili bilo koji inzenjer ili pravnik koji je prije toga radio u investicijsko gradevinskom managamentu a da pozna funkcioniranje drzavne uprave..

to nedostaje kljucnim ljudima ove vlade, kljucnim za nas, svima onima koji trebaju svojim radom stvoriti a ne iskljucivo trositi dodjeljeno.. ako pogledas malo bolje, sva ministarstva i uprave koje po deffautu trebaju biti potrosaci funkcioniraju sa nekim napretkom ili imaju sansu za poboljsanje.. oni koji trebaju stvarati (a ne trositi) dozivjeli su kolaps..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci