Tagovi

Mislim drugačije od g. Miodraga Šajatovića

Stav o krivim procjenama
Lider je 20.1.2014. objavio članak Dvije godine Kukuriku koalicije:Vlada krivih procjena, M. Šajatovića. U članku se novodi niz, kako autor kaže krivih procjena vlade, od kojih izdvaja da će ...javne investiciji povući ekonomiju., ....procjena se promijenila u vjerovanje da će to učiniti privatne investicije., .....sada se (krajem 2013. vlada op.) vraća vjerovanju da će javne investicije povući ekonomiju.

O čemu je zapravo riječ
Procjena je vrsta odluke na temelju činjenica, informacija i znanja na temelju metode procjenjivanja. Kvalitetne procjene sadržavaju i procjenu rizika, a rizik pogrešne odluke je mali.

Nagađanje, špekulacija je vrsta odluke u kojoj odlučitelj ima nedostatne činjenice i informacije odnosno nedovoljno znanja, ali uspijeva misleći uspostaviti logičku strukturu i procijeniti rizik koji je bitno veći nego kod procjenjivanja. Odluke na temelju nagađanja su često pogrešne. Kineska poslovica kaže "Nagađanje je jeftino. Pogrešno nagađanje je skupo."

Laprdanje je vrsta govora i odluka utemeljenih na nedovoljno znanja, informacija i činjenica, često je ideološki utemeljeno, ima logične greške, gotovo 100 rizično i pogrešno.

Prethodne tri vrste odluka impliciraju poštenu namjeru odlučitelja, iako posljednje dvije uključuju i neodgovornost i nestručnost odlučitelja, dakle i osnovu za pravno postupanje.

Ovaj tekst ne raspravlja o nepoštenoj namjeri odlučitelja kada se takova vrst odluke drugačije naziva.
Kada je riječ o složenim sustavima, državama, strategijama odlučitelji moraju procijenjivati jer su štete izuzetno velike.
Koja se vrsta odluke odnosi na činjenje vlade?

Procjena nije, dakle moguće je nagađanje ili laprdanje
Do 2011. godine u medijima je bilo objavljeno stotinjak razloga zašto strani investitori nemaju interesa investirati (grupe razloga su: porezni, pravosudni, korupcija, tržišni, loš javni sektor.......)
Za ispravno procjenjivanje i odluku su svi elementi bili raspoloživi. Odluka je trebala biti "privatne investicije neće povući ekonomiju" jer su za investitore uvjeti, zakoni i provođenje zakona loši. Elemenata za odlučivanje je bilo toliko, da se uz dokaze i stavove gotovo bez rizika moglo zaključiti da strani investitori neće doći.

Bilo bi interesantno vidjeti dokument na temelju kojeg je vlada donijela odluku da će razvoj temeljiti na privatnim investicijama u proteklim godinama. Bilo bi interesantno vidjeti koji znanstvenici ili stručnjaci su je potpisali. Bilo bi materijala za stend-up komedije.
Interesantno će biti vidjeti kako će se postupati s činjenicom da je potreban dokument za strateško odlučivanje loš ili da ga uopće nema.

Nesposobne vlasti vole javne investicije i kad imaju pristup novcu uvijek izvode ih i kad trebaju i kad ne trebaju. One povećavaju privremeno likvidnost u gospodarstvu, a izvrsne su za prikazivanje u medijima kao zasluga vlasti jer se o njima može dugo i ponavljajuće pričati, prije ugovora, za ugovoranja, za izvršenja projekta, za otvaranja,... (koliko besplatne reklame u medijima)......

Iskustvo govori da privremene zasluge vlasti u javnim investicijama postaju sredstva krađe proračuna, uzrok za oporezivanje građana, uzrok zaostajanja države, nedostatak novca za mirovine, školstvo i javne usluge.

Evo primjer nagađanja o tome zašto će javne investicije štetiti, i to bez ideoloških razloga. Za ovo nagađanje vjerujem će imati veću vjerojatnost točnog prosuđivanja od mnogih "procjena" dosadašnjih vlasti.

Troškovi upravljanja projektima javnih investicija su veći od troškova upravljanja privatnim sektorom. To načelo se ističe kao načelo razloga privatizacije i malog javnog sektora, a iz prakse znamo da je tako.
Troškovi projekata javnih investicija su veći i zbog troškova korupcije, zbog lošije kvalitete radova koji zahtijevaju veće održavanja objekata, stupnja korištenja projekta i drugih brojnih razloga.

Što da slijedeće očekujemo od vlasti, procjenu, nagađanje, laprdanje ili ....?
Nadam se da ćete Vi to procjenjivati.

Komentari

pitanje? kako to ide u globalnom Las Vegasu

..croupière ja podjelio označene karte, aaali za uzvrat podjelio je i igračima gratis žetone u visini 1% uloga....
...e sad´, kako se to desi da nezahvalni igrači ne odgovore oduševljeno stavljajući na stol sve što imaju samo zato da kazino bude na dobitku? jesu li ušli u njega za svoju korist ili korist kazina? tko tu treba, u kazinu, osigurati kome da se osjeti ugodno...toliko ugodno da je spreman rizikovati? da li igrači trebaju dovesti i svoje rulete, blekdžekove, animir dame i svaka čuda a da upravnik kazina ne učini ništa da i ta izvjesnost u kojoj je "kuća" uvijek u dobitku bude bar ugodna za gubitnike...
Izgleda da su potencijalni igrači prokljuvili da u ovom kažinu nemaju neke šanse...osim ako ga preuzmu i vode igru po svojim i pravilima teorije igara...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci