Tagovi

Mislim, dakle da Mig 29 treba kupiti

U noći pobjede Nikolića u Srbiji za predsjednika (ušminkanog Šešeljevca), definitivno treba razmišljati o jačanju OSRH i to svih komponenti a tako i zakoplovstva. Poznato je da je najbolja bitka ona koja je izbjegnuta, najćesće zbog međusobne ravnoteže (vojnih) snaga. Nisam stručnjak za aeronautiku, niti za oružane sustave aviona,ali pri kupovini vojne opreme često prevladaju drugi razlozi , a ne razlozi struke (Oružanih Snaga). Neki političari poput Čačića zalažu se za Mig 29 zbog velikog ofset programa što je iz njegove perspektive i normalno, za Eurofigter se zalaže Štern koji vodi njemački koncern po riječkom brodogradilištu. Vjerovali ili ne,ali po meni postoji nešto bitnije od ofset programa a to je što zemlja od koje se kupuje naoružanje može i hoće napraviti i u diplomatskom smislu. Dakle Rusija je kroz povijest na prostoru Balkana (isto kao i Njemačka preko Austro-Ugarske) imala veliki utjecaj na Balkan..pardon to je sada "jugoistočna Europa". U slučaju kupovine Migova od Rusa dolazi do znacajne vojno-gospodarske suradnje između Hrvatskih i Ruskih firmi, a time i država. Takva suradnja može zaštiti Hrvatske investicije u Srbiji, a također Rusi mogu Srbima (zbog velikog utjecaja koji imaju i zbog sporazuma o suradnji sa Srbijom) reći "dalje ruke i jezik od Hrvatske i hrvatskih firmi jer mi tamo imamo značajne gospodarske interese". Dakle kupovinom 12 zrakoplova možda bi mogli napraviti ravnotežu u regiji.Možda zato jer te stvari treba ispregovarati s Rusima,ali kad je neciji kapital u pitanju onda i takvi pregovori idu puno lakse. Ofset program koji Rusi nude zbilja je "nemoralna ponuda", jer tako nesto tesko se odbija, ALI Hrvatska je članica NATO saveza i kako bi na takvu kupovinu gledao Savez,ali i zemlje koje su uključene u Eurofighter. UK i Francuska znacajne su zemlje (obje stalne članice VS), Tu je jos i Njemačka (G8), o njihovom ofset programu u javnosti se ne zna nista ili jako malo. Pitanje je što bi se politički dobilo kupovinom Eurofightera jer članstvo u EU je tu...ukoliko se sama Unija prije ne raspadne zbog Eura. Na kraju nešto i o Šveđanima i njihovom Grippenu koji su također ozbiljan kandidat za obnovu flote HRZ. Švedska je politički jača nego se to misli, ali teško da može utjecati na susjedne zemlje kako bi ulaganja u Hrvatsku bila sigurna. Stalno govorim o sigurnosti, naravno kad na ovim našim područjima svakih 20-30 godina bude neki rat, a novac je najstrašljiviji od svega. Investicije su nam potrebne, a strane investicije posebno velikih zemalja još potrebnije kako bi osim gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti dobili i diplomatsku podršku i sigurnost. Zato treba kombinirati i kupovati oružje od različitih velikih zemalja, ovaj puta od Rusije.

Komentari

ja uopce ne kuzim sto ce

ja uopce ne kuzim sto ce hrvatskoj ti migovi i mogici raznih brojeva i oblika..

jos da kupe neke heliktoptere koji kad polete ne izlete odmah u tudi prostor, koji mogu jos nekoga i popeljati, dakle sluziti gradanima i za potrese i poplave i pozare, hitnu pomoc i slicno.. bilo bi mi to sve puno prihvatljivije..

ovako jel su 29, 21 ili 505 sa crtom.. bogu dragom svejedno.. ne trebaju nam, ne sluze nam a izgleda da ce nas nasi "pametni odabvranici" zaduziti za ogromne iznose..

bolje da potrose na neki disnilend ili tak nekaj nego na avione, moze i opci tulum sa jicem i picem.. puno korisnije od migica i migova..

ps
da su oni hurrijeri ili kak se vec zovu.. kaj mogu i vertikalno u zrak, a kad se spuste izlaze sami tomice crusovi.. bilo bi mi nekak lakse..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Igračkice,

Luna, svaka čast.

Mi zaozbiljno zagrizli u temu,
a Ti u sprdnju.

Ova ideja i jest za sprdnju. Čini se da Vladajući na Olimpu,
sorry Pantovčaku i KaraMarkovu trgu,
pojma nemaju kako im žive podanici.

No, ovo je zbilja veliko i prevažno pitanje za građane,
neznam tko nas to namjerava napasti.

Samo da ne kupe opet kakav shit,
pa da nam se rasipaju od Zagreba do Dubrovnika.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

@mirta.. ova tema uopce nije

@mirta.. ova tema uopce nije za sprdnju, nego je meni tako lakse..

ako uzmemo u obzir da su u jeku krize grci kupili gomilu naoruzanja od eu-a... i to vjerojatno pod ucjenom reprograma kredita i ostalog sto im je nuzno za prezivljavanje..

onda je ova tema kod nas vise nego ozbiljna.

smatram da drzava koja je u ekonomskom kolapsu, a nasa to zasigurno jest.. ne smije ni u kom slucaju kupovati bespotrebno i uzaludno naoruzanje.. koje ne samo da kosta, a jedine pare koje imamo su iz novih kredita, vec zahtijeva i gomilu novca za odrzavanje koje takoder nemamo.. a nemamo sto ni sa tim avionima raditi, bar ne u hrvatskoj.. a dalje po meni ne bi trebali ni ici..

zato bi bilo bolje da uzmemo kredit ako je to uvjet ulaska i reprograma kredita i nista za njega.. bar necemo trositi na odrzavanje i uzimati nove kredite za to.. pa nek se ekipa u eu veseli sto smo im platili a da nista nismo uzeli.. nek si samo zadrze avione, sami ih odrzavaju i koriste tam gdje ih vec koriste ali bez nasih ljudi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Grci se naoružavaju već dugo.

Grci se naoružavaju već dugo. Nisu počeli sad u doba krize ovo samo jako strši. Grčka je naoružana kao nekada SFRJ imaju mornaricu i zrakoplovstvo koje je sumjerljivo Turskom. A koliko je tursko gospodarstvo, a koliko grčko. To ih je i odvuklo u krizu.

SFRJ osim što je bila naoružana do zuba, je oružije i razvijala i proizvodila i izvozila. Koristio se tadašnji posebni međunarodni položaj za transfer tehnologija i sa istoka i sa zapada koliko su ovi dozvoljavali, a to je bilo dovoljno za plasman vlastite proizvodnje u zemlje trećeg svijeta.

Proizvesti borbeni avion je vrhunac razvoja konvencionalne vojne tehnologije i pokazatelj znanstveno-tehnoloških dostignuća zemlje koja ga proizvodi. Da bi se to postiglo potrebni su znanstveni i tehnološki instituti i cijeli niz proizvođača koji su u stanju proizvoditi produkte po aktualnim tehnološkim zahtjevima. To se onda reflektira i na civilnu proizvodnju odnosno na konkurentnost gospodarstva.

Koliko je dobre avione jurišnike proizvodila SFRJ najbolje se vidi u sukobu Srbije i NATO pakta. Niti jedan Super Galeb nije oboren iako su se Amerikanci hvalili da jesu, kasnije se ispostavilo da nisu. A nije oboren niti u Libiji.

Ono što SFRJ nije proizvela to je bio lovac presretač. Krajem osamdesetih radilo se na razvoju YU supersonika te se predviđala suradnja s Francuzima.

Proizvodnja vlastitog borbenog aviona ima smisla ako vlastite oružane snage imaju potrebu za barem polovicom proizvodnje, a drugu polovicu je moguće plasirati na treće tržište. Minimalan broj strojeva da se opravda razvoj vlastitog aviona je 200. I to je u SFRJ štimalo. 100 aviona za domaće potrebe 100 izvoz. Rusi su tada napravili jednu gestu i predložili da SFRJ nabavi Mig 29. Bio je to prvi slučaj da se taj avion nudi nekome izvan SSSR-a. SFRJ je nabavila jednu ekadrilu i jasno rekla da je to privremeno i da se ne odustaje od razvoja vlastitog zrakoplova.

Idealno bi bilo kad bi se nekim čudom sada mogle okupiti države bivšeg SFRJ na zajedničkom razvoju novog aviona. Ovo ne treba gledati kao glupost. Na razvoju Eurofajtera su se okupile Britanija, Njemačka, Italija i Španjolska. Pa munjevit razvoj zrakoplovne idustrije u 20. stoljeću je i započeo tako da su jedni druge bjesomučno bombardirali najnovijim tehnološkim dostignućima.

Drugo po redu je ofset u kojem se sudjeluje u razvoju nekog aviona ili ofset kakvog ga nude Rusi. Zadržavanje vojnog zrakoplovstva je važno jer se tako zadržava korak s tehnologijom što ima utjecaja na konkurentnost gospodarstva, ali to samo ako se dobro ugovori ofset koji treba pokrivati radove u takvim industrijama.

To može biti i jedno od rješenja za brodogradnju iza koje također stoje znanstveni instituti.

Tko je glasao

je..bas dobra ideja..

je..bas dobra ideja.. proizvoditi cemo letece brodove i prodavati ih protivnicima NWO po svijetu..

uz svaki "leteci brod" dobe isto toliko kila trave kao bonus-pack.. da ne izgube osjecaj lebdenja dok traje garancija

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...a đe san ja tute? ...а ђе сан ја туте?...Kje sem v to?

...bilo bi prvo pitanje pregovarača ...
ali to samo ako se dobro ugovori ...i ako se itko tog ugovora pridržava, i, jelte, ako se odma´ ne računa s aneksima, i ako se odma´ uračunaju "specifičnosti" lokalnih poslovnih navada...
...to bi bio reoplan, onaj lokalpatriotski s više lokacija...

Tko je glasao

Je, al zaboravljaš faktor "situacija"

A situacija se u okruženju sad malo komplicira, kako je već naglasio Srb, što će biti dobar razlog za štošta - http://hr.seebiz.eu/politika/daniel-srb-nakon-nikoliceva-izbora-hrvatska....

Osim toga, zar misliš da je isto vozikat se nekakvim neseksi zagrebačkim oklopnjacima ili jednim MIGom ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čemu trošiti novac za skupe

Čemu trošiti novac za skupe avijone kada je za Šešeljeve kokoši dovoljno par sačmarica.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Slažem se da je Mig 29

Slažem se da je Mig 29 najbolji izbor, ali ne iz razloga koje si naveo nego čisto matematički zanemarujući pritom geoploitičke okolnosti, koje ako idu još u prilog tome onda još i bolje.

Mig 29kao lovac-presretač uz Jak 130 kao školski jurišnik to je prema mom skromnom mišljenu optimalna kombinacija što se tiće naših potreba i cijene sustava.

Tko je glasao

igračke za političare

Što će nam avioni? Pa uskoro ćemo gladovati, pa se ne treba razbacivati novcem. Ako smo članica NATO pakta i plaćamo ogromnu članarinu, neka nas njihovi avioni čuvaju. Što fali Slovencima? Oni imaju više para, ali skupe igračke ne kupuju. Ionako će samo kojekakvi "generali" kupovati potrošene dijelove i trpati pare u džep, a Migovi će se raspadati baš kao i oni stari.

Tko je glasao

Mislim da je Bruno Kuba ovo napisao...

u kontekstu već donešene odluke da se ide u kupnju avona od... kolko ono... milijuna dolara...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kupnja oružja,

Neka Vlada kupi najjeftiniji avion,

koji zadovoljava NATO standarde.

Nije potrebno izigravati, kao i KRADEZE,

pijane milijardere,
pa sve navaliti na leđa GRAĐANA.

A TAJKUNIMA koji krše zakone MIZERNO PODILAZITI,

dati se UCJENJIVATI; favorizirati MUDRICU od t-coma i slične mafijaše;
ne skresati krila SLINIĆU i njegovim ŠTIĆENICIMA;
pokazati GAZIMIRU ČAČIĆU gdje mu je mjesto u KKoaliciji i sl.

Neka se VLADA sjeti na vrijeme da su GRAĐANI POSLODAVCI,

a ne kada bude kasno PRED SLIJEDEĆE PARLAMENTARNE IZBORE.

Mirtaflora

Tko je glasao

Pa to je upravo to. Mig 29 s

Pa to je upravo to. Mig 29 s novom elektronikom je najeftiniji avion koji ispunjava NATO kriterije. Takvu odluku su donijeli i Poljaci koji su otkupili i 29-tice koje je Njemačka naslijedila od DDR-a. To je vrh za naše potrebe. S tim da je to odličan avion. I još neku uzmu Jakovljev 130 za terening i kao jurišnika....

Tko je glasao

valjda bi ih imao ko voziti?

prošle godine su na momente kanaderi ležali, a mi gorili jer su svi kapetani istukli maksimalne smjene.. ne da nemamo dosta kanadera - nemamo dosta ljudi, a što onda s migovima?!

Tko je glasao

Obrazovati ljude, cijeniti

Obrazovati ljude, cijeniti znanje i obrazovanje, imati jasnu viziju razvoja društva, a ne funkciju države svesti na spletkarenje i krađu i tko će koga bolje zajebati.

Tko je glasao

Ok ,

Papar,

Nisam tako shvatila ovog marketing majstora.

Oprostit ćeš valjda moje neznanje na tom području.

Mislim da nam ti troškovi niti ne trebaju,
ali kad se troši, nek se troši.

Pa neće to platiti ni Vlada, ni tajkuni, već samo GRAĐANI.

Mirtaflora

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci