Tagovi

Misli na lokalne, a djeluj iz Zagreba - što se to događa u (vinkovačkom) SDP-u?

U gradu Vinkovcima HDZ vlada već više od dvadeset godina. Jedino Vinkulja i Gospić dragovoljno trpe ove političke pijavice. I, čini se, da je vinkovčanima dojadilo da im grad lagano ali sigurno propada, da stalno gledaju iste face, slušaju iste laži i čekaju. Prema rezultatima parlamentarnih izbora, ali i nedavnim anketama koje su proveli kako pripadnici HDZ-a tako i oni SDP-a, HDZ će najvjerovatnije konačno izgubi vlast, a poslije toga nadamo se i slobodu u nekom od poznatih hrvatskih zatvora.

Prema tim anketama nova vlast u gradu trebala bi biti podjeljena između SDP-a i HDSSB-a. Situacija izgleda izvana dosta jasna i čista. Međutim, nama insajderima, koji će imati nekakav utjecaj na razvoj postizbornih događaja u gradu Vinkovcima, situacija je u najmanju ruku čudna. O čemu se radi?

Svi navodi koje ću u daljnjem tekstu navesti provjerljivi su jer niti jednom razgovoru kojega ću prenijeti nisam sudjelovao sam, a imena SDP-ovaca s kojima sam razgovarao ću prešutjeti, osim imena gospodina Rimca s kojim ova priča i počinje i koji je kandidat za gradonačelnika Vinkovaca iz redova SDP-a. Ovako je to bilo. Nakon HDZ-ove ankete, SDP je nekoliko dana potom također telefonski anketirao po Vinkovcima. Rezultati su gotovo identični onima koje je prikupio HDZ. Ankete su bile internog karaktera te nisu objavljene. Sjedeći na kavi sa svojim stranačkim prijateljem, pristupio nam je, slučajno naišavši po drugom poslu, upravo kandidat za gradonačelnika iz redova SDP-a, narečeni Rimac. Bio je vidno raspoložen, jer će, prema njihovim anketama, napokon iz drugog pokušaja uspjeti zasjesti u gradonačelnički stolac. Naravno, budući da iz SDP-a informacije cure kao iz USKOK-a, već smo znali sve detalje te ankete. SDP-u je jasno da vlast neće moći sastaviti bez HDSSB-a, ali je dobra vijest u tome što bi to bila stabilna vlast, jer obje stranke zajedno debelo prelaze 50%. Iako mi nismo odustali od utrke i pobjede na izborima, galantno smo razgovarali u svjetlu teze da je SDP 'uzeo' gradonačelnika. Mi smo tada rekli da očekujemo mjesto predsjednika gradskog vijeća, kao što je i red. Rimac je to odbio, govoreći da nam mogu ponuditi jedino mjesto podpredsjednika, a za ostala mjesta da ćemo se dogovoriti. Ubrzo nakon toga razgovor je prekinut.

Nekoliko dana kasnije, na istom mjestu, razgovarali smo s drugim SDP-ovcem, također iz vrha, ali ovaj put puno duže. Također je branio Rimčevu tezu da nam oni ne mogu dati mjesto predsjednika gradskog vijeća, već samo dopredsjednika, a i to će učiniti na način da se na gradskom vijeću slobodno predlože kandidati, te da će se onda većina izjasniti kako želi - naravno po našem prethodnom dogovoru to će biti jedan član HDSSB-a.

Treći, i posljednji put, također desetak dana kasnije, u jednom neformalnom druđenju s nama bio je još jedan utjecajan član SDP-a, koji nam je nakon višesatnog natezanja konačno otkrio o čemu se radi. Nakon našeg logičnog uvjeravanja da je sasvim normalno da u podjeli vlasti na lokalnom nivou između dviju stranaka, da ona koja ima (grado)načelnika ili župana, onima drugima prepusti drugu polugu vlasti, čovjek je rekao ovako: mi bismo vama svakako dali mjesto predsjednika gradskog vijeća, ali nesmijemo. Oni tamo u Zagrebu su nam zabranili. Kad je to rekao, pokušao nas je primiriti konstatacijom da se nakon izbora otvara 80 mjesta koja će biti potrebno podijeliti, a da su oni spremni biti velikodušni.

Što se tiče problema o kojem ovdje želim govoriti i za koji mi je bio potreban ovaj predugačak uvod, radi se o sljedećem: njegova izjava da im 'službeni Zagreb' brani suradnju s HDSSB-om može biti istinita ili lažna. Naravno, puno gore po SDP u Slavoniji bi bilo ako je to istina. Ako je lažna, SDP-ov stav prema HDSSB-u lokaliziran je samo na vinkovačku sredinu (i prostor utjecaja Damira Rimca unutar vukovarsko-srijemske županije). U svakom slučaju čini mi se da je taj nerazuman stav samo simptom koji mi govori da ovi koji po anketama dolaze, nisu ništa bolji od onih koji po anketama odlaze. I kakav stav sada bih ja, kao pojedinac, trebao zauzeti u ovom slučaju? Da li je jedini politički razlog djelovanja moguć pod sintagmom: samo da sjebemo HDZ? Vinkovački HDZ je zaslužio da izgubi vlas i da se nađe u Remetincu, ali da li nas ta činjenica primorava da pod svaku cijenu moramo biti u vlasti?

SDP grada Vinkovaca se grdno vara ako misli da će HDSSB popustiti bilo kakvim (u)cjenama. Očito je da se ovdje radi o 'višoj' politici, da će Vinkovci biti samo poligon na kojem će se pokušati testirati politika prisile na suradnju. HDZ-ovci su lopovi, o tome nema sumnje. Ali mi se ne sviđaju niti ovi SDP-ovci koji misle da su bogomdani jer da gore ne može. E pa SDP na državnoj razini nas uvjerava iz dana u dan da je sve moguće.

O daljnjem tijeku događaja bit će riječi u drugim dnevnicima. Sve što se bude šaptalo, ja ću ovdje objaviti, pa neka se narod zabavlja...

Komentari

Da li se na takvim i sličnim

Da li se na takvim i sličnim sastancima, makar i neformalno, razgovara što bi bilo dobro učiniti na korist Vinkovaca i njegovih građana?
Ili je tema isključivo kadroviranje?

Tko je glasao

Naravno

Naravno da se razgovara i o drugim pitanjima, ali sam ovo pitanje iznio na svjetlo da se na javi pokaže s kojim i kakvim se pitanjima moramo susretati i u neformalnim razgovorima.

Ovo sam želio reći: HDSSB ako kojim slučajem bude tek partner SDP-u koji sebe uvjerava da će osvojitivlast, ne misli prepustiti poluge upravljanja grada nekome drugome, te se na taj način distancirati i od odgovornosti na koju nas građani svojim povjerenjem obvežu.

Petar Macut

Tko je glasao

Kako ne, a sva je sreća i da

Kako ne, a sva je sreća i da im se programi slažu i nadopunjuju.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Tek kada se prljavo rublje

Tek kada se prljavo rublje nakon 20 godina vladavine HDZ-a u Vinkovcima iznese na svjetlo, svi kosturi iz ormara, i razne dubioze, tek će se onda moći dati racionalno pristupiti obnovi kako Vinkovaca, tako i VSŽ u cjelini.

Petar Macut

Tko je glasao

Iz teksta se da zaključiti da

Iz teksta se da zaključiti da si sad u HDSSB-u.

Stoji li to ili se varam?

B-52

Tko je glasao

Stoji:)

Stoji:)

Petar Macut

Tko je glasao

Jedino Vinkulja i Gospić

Jedino Vinkulja i Gospić dragovoljno trpe ove političke pijavice.
I Zadar.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci