Tagovi

Misija crnog fonda HDZ-a – smrviti HSP

Ovih dana je aktualna rasprava o potezu HDZ-a na Bleiburgu na kojem su se određeni govornici pokušali dodvoriti nazočnom mnoštvu. Zvižduk koji se prolomio spasio nam je obraz. HDZ je odavno prestao biti desno orijentirana stranka, jer se politički ponaša kao centar koji naginje ljevici. Ovakav HDZ prirodni je partner SDSS-u. Imperativ ostanka na vlasti da bi se prvo pljačkalo, a onda zaštitilo od progona, diskvalificira HDZ da bi se uopće mogao nazvati političkom strankom. Kozmetički potezi nezastarjevanja ratnog profiterstva i potencijalno uvođenje branitelja u Ustav vrijeđa zdravi razum svim onim hrvatskim građanima koji lako mogu prozrijeti motive takvih odluka. Pogriješio bih kada bih te poteze nazvao jeftinim političkim poenima, jer sve nas skupa to šarlatanstvo preskupo košta. HDZ oko sebe može samo okupiti profitere, bilo političke bilo gospodarske, ali to neće spasiti od činjenice da su svojim djelovanjem i u politici i u gospodarstvu počinili zapravo čin – veleizdaje.

Ako pogledamo trenutni sastav Hrvatskog Sabora u njemu možemo naći tek jednog zastupnika autohtone desnice. Predstavnik HSP-a ostao je jedini od 150 i nešto zastupnika koji se može pogledati u ogledalo i reći da zastupa političke stavove desnice. I kada bi se uopće trebalo govoriti o okupljanju desnice, a da na jednoj strani imate desetine zastupnika HDZ-a, a na drugoj jednog jedinog zastupnika HSP-a, bez ikakve dvojbe HSP je ona stranka desnice, jedina preostala, koja ima motiva i volje da okupi ono što je od razarajućeg djelovanja crnog fonda HDZ-a ostalo. Međutim, iako bi u saborskim klupama bilo vrlo lako razlučiti desnicu(HSP) od ostatka saborskih klupa, u političkoj areni van Markovog trga situacija je puno složenija. Jer crni fondovi ni izbliza nisu nestali, samo suptlnije djeluju. Nadam se da ću donekle uspjeti raskrinkati njihovo djelovanje.

Najbolji kriterij za utvrđivanje stanja na desnici jest da se usporede izbori 2007. i oni koji nam predstoje unutar pola godine. Godine 2007. najveće razočaranje od svih stranaka doživio je HSP. Od prvotnih sedam saborskih zastupnika 2003. HSP je očekivao između 10 i 15 mandata, a jedva je osvojio samo jedan. Taj politički poraz zapečatio je sudbinu Ante Đapića koji je do tih izbora figurirao kao najbolja udavača. Trebali smo čekati pune četiri godine da bismo shvatili što se to dogodilo HSP-u kao jedinoj relevantnoj desnoj stranci. I to smo saznali iz USKOK-ovog ureda. Naime, u samo nekoliko dana iscurile su dvije šture vijesti – iz crnog fonda Marku Perkoviću je isplaćeno 500 000 eura da ne pjeva za HSP, a još toliko je iskorišteno novaca da bi se pasivizirao Hrvatski list da ne bi naudio HDZ-u. Zanimljivo je spomenuti da su te dvije akvizicije HDZ-a u vrijednosti milijun eura koje HDZ nije niti osjetio, zapravo tri puta premašile ukupni proračun HSP-a za parlamentarne izbore 2007. godine. A kada se još uzme u obzir činjenicu da je HSP napustio agilni i karizmatični Tonči Tadić samo dva mjeseca prije tih izbora, da bi se kandidirao kao nezavisni kandidat, osvojivši oko 9000 glasova, što je najbolji rezultat koji je ikada jedan nezavisni kandidat za Sabor ostvario. Ali naravno nedovoljan. Može li se što zaključiti iz činjenice da bi taj njegov rezultat i rezultat HSP-a u toj izbornoj jedinici debelo premašio broj glasova za saborskog zastupnika? Zašto je Tadić napustio sigurno mjesto u Saboru? Ima li u tome HDZ svoje prste? Iz USKOK-ovog ureda ništa za sada nije procurilo po tom pitanju.
Bez obzira na HDZ-ov crni fond, na Sanaderovu izjavu da je glas za HSP glas za SDP (u Sanaderovu istinoljubivost više čak niti Jadranka K. ne sumnja), situacija na desnici je 2011. puno gora nego 2007. godine.

Šest mjeseci prije ovih izbora HDZ se želi predstaviti kao stranka koja će ujediniti desnicu, jer su kobojage i oni desnica, pa makar i samo dan prije izbora. HDZ-ovi PR stručnjaci igraju na kartu komunističkih žrtava pokušavajući aktivirati birače desnice da glasaju za njih, a zaboravljaju da su pitanja iz Drugog svjetskog rata i poraća nekoliko svjetlosnih godina iza pitanja o Domovinskom ratu i poraću. Franjo Tuđman je najzaslužniji što smo u ratu pobjedili, a HDZ je najzaslužniji što smo u miru dobiveni rat izgubili. Stoga HDZ i inzistira na događajima iz četrdesetih, da se ne bi morao baviti Vukovarom, svojom principijelnom koalicijom sa SDSS-om, abolicijom četnika, progonom generala i svom silom otvorenih pitanja. Umirovljavanje i kupovina mira je završena. Udruge koje su dijelile branitelje danas nemaju ugleda. Te udruge kao rentijeri izgubile su smisao svog postojanja. Njihov utjecaj je danas minimalan, kao i HDZ-a na braniteljsku populaciju. Branitelji nemaju danas niti jednog razloga dati svoj glas HDZ-u. Jer svaki branitelj koji glasa za HDZ glasa za SDSS. Toga je HDZ itekako svjestan, pa je nastavio mrviti desnicu. Prvi je razlog da se HSP ne bi oporavio, a drugi je razlog taj što sitna i razjedinjena desnica puno je lakša za manipuliranje i pasiviziranje.

Za razliku od 2007. godine, 2011. godine na desnom spektru političke pozornice javili su se sljedeće stranke, pokreti i inicijative: HRAST, HSP dr. Ante Starčević, nova Sačićeva stanka te Hrvatska straža. Pet novih pretedenata na vrlo mali dio biračkog kolača. Red je da kažemo koju za svaku od ovih inicijativa: HRAST bi imao vrlo veliki potencijalni uspjeh da u svom temelju nemaju dva virusa zbog kojih su osuđeni na neuspjeh. Naime, dva glavna protagonista koja bi ovom pokretu trebala dati štih su dr. Miroslav Tuđman i dr. Josip Jurčević. Zanimljivo je napomenuti da su oni bili svaki za sebe predsjednički kandidati, da su se danas opet uspjeli pomiriti i djelovati zajedno, ali pod uvjetom da su prvi. Zbog toga ova inicijativa ne može uspjeti. Ako su njih dvojica ono najbolje što HRAST ima, onda to i nije puno. Jer oni nisu ljudi koji će svojim iskustvom poduprijeti mlađe i sposobnije kolege, već koji će pod svaku cijenu nastojati biti prvi bez obzira na rezultat. K tome, priča se da je Miroslav Tuđman važna karika u ponovnoj tuđmanizaciji HDZ-a te da je određeni aražman već postignut. Što mi je čudno. Jer gospodin Tuđman Jr. nema nikakvu političku bit koja bi bila vrijedna pažnje. Gospodin Jurčević je potentniji političar, ali je mogao puno bolje proći da se potrudio staviti na raspolaganje svoj potencijal organizaciji, nego organizaciju podvrgnuti svom potencijalu.

HSP dr. Ante Starčević je svojevrsni fenomen. Godine 1994. takva stranka se pokušala registrirati i ministarstvo uprave je odbilo tu registraciju zbog nejasne razlike u imenu s izvornim HSP-om. Što je bilo u redu, jer se negdje u to vrijeme pokušalo registrirati i HDZ 1991. pa je pokušaj propao iz istog razloga. Međutim, iako se zakon o registraciji stranaka u tom smislu nije promjenio, promjenile su se okolnosti – gospodin Ivo Sanader je ovaj put dopustio/naredio osnivanje HSP-a dr. Ante Starčević. Zapravo ta je stranka posljednja ostavština Hrvatima u Domovini. Crni fond koji je financirao prošlu kampanju vjerojatno ima i neke veze sa ovom najnovijom Sanaderovom akvizicijom. Možda nam nešto procuri iz USKOKA prije izbora. Jer nam očito nije dovoljna činjenica da je registracija ove stranke jasni prikaz vladavine prava u RH. Iako formalno nacionalna, ta stranka ima samo jednu misiju – uništavanje HSP-a na području IV. i V. izborne jedinice, jer su u te dvije jedinice pravaši uvijek imali konstantnu podršku.

Na Sačićevu stranku neću trošiti riječi, jer nije dovoljno održati dva-tri plitka govora i postati političar koji bi otišao u Sabor. Što ne znači da bi Sačić bio najgori saborski zastupnik ikada, već govori o veličini ega (ili straha?) koji vidi samo sebe i druge kao potporu sebi. Stoga si je i organizirao stranku koja će dobiti c.c.a 2500 glasova. Sasvim dovoljno HDZ-u.

Hrvatska straža Ivana Vekića slabašan je pokušaj da se učini nešto, samo se ne zna šta i na koji način. Birački potencijal joj je na razini Sačićevog, a činjenicu da je Vekić pošten čovjek, te da su mu namjere isto takve, umanjuje politička nezrelost koja je usađena u hrvatski genetski kod – bolje predsjednik male stranke, nego uvaženi član velike stranke.

Budući da će izbori uskoro pokazati rezultate moje prognoze, te da volim biti konkretan i egzaktan, postavit ću tezu na koju ću se ponovno vratiti kada budemo znali izborne rezultate: HSP sam će dobiti više glasova nego sve nabrojene stranke skupa. Da su te stranke koje nastaju kao gljive poslije Sanadera politički zrele, ili točnije rečeno slobodne od HDZ-a, te da se ujedine sa HSP-om, činili bi respektabilnu snagu u Saboru. Ovako će se dogoditi da za ove opcije glasa 200 000 Hrvata, a da u Sabor uđe jedan ili nijedan zastupnik. Što će, složit ćete se, ići na ruku i srce, ali i džep, HDZ-a. To je HDZ-u u amanet ostavio najpoznatiji stanovnik Salzburga. Koalicija stranaka HSP-a dr. Ivo Sanader protiv HSP-a. A rezultat tog obračuna određujemo u krajnjem slučaju – mi.

Komentari

Gle, ako HSP misli nesto

Gle, ako HSP misli nesto postići na slijedećim izborima, onda bi prvenstveno trebali razmisliti o Bandiću i Kerumu, jer ako taj dvojac izadje na izbore, pogotovo ako to naprave u koaliciji sa HSS-om, onda se možete oprostiti od svojeg izbornog rezultata. I Bandić i Kerum imaju nesto što HSP nema ni u tragovima, a što ciljano biračko tijelo puši - izvorni nepatvoreni nacionalni populizam, ali i debelo političko iskustvo. Zar misliš da (politički) anemican Srb moze predstavljati protutezu u ciljanom političkom tijelu? I jos jedan detalj - koja je pozicija HSP-BIH u njihovoj političkoj situaciji, i zašto je Hrvatski HSP stao iza njihove odluke da za bošnjake predstavljaju predstavnike Hrvata u BiH? Taj bi vas manevar, zbog pohlepe za nekoliko političih pozicija u BiH mogao ozbiljno koštati u Hrvatskoj - s napomenom da ovime ne izražavam svoj politički stav, već analiziram poziciju HSP-a iz perspektive ciljanog biračkog tijela.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Što je lijevica?

Što je ljevica? Mislim da će se i ljevičari i desničari složiti da Evo Morales aktualni pred sjednik Bolivije jest ljevičar Evo jedan citat: „Najveći neprijatelj čovječanstva je kapitalizam. On uzrokuje pobune poput ove naše, pobune protiv sustava, protiv neoliberalnog modela koji predstavlja divlji kapitalizam. Ako cijeli svijet ne spozna ovu realnost, nacionalne države neće biti u stanju osigurati minimalne uvjete za zdravlje, obrazovanje i prehranu, i tada su svaki dan osnovna ljudska prava prekršena.“
, evo još jedan ljevičar Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, on kaže "(It is unfair) that the (poor) be the first to pay the bills of a crisis created by the rich -- not by any blacks, by any Indians, or by any poor. This is a crisis fomented by the irrational behavior of white and blue-eyed people, who before the crisis seemed to know everything."
Dakle ovo su tipične izjave ljudi za koje i Slavoj Žižek "šaman moderne ljevice" kaže da su ljevičari i da uljevaju nadu da ipak nije sve gotovo.
Sad ja vas pitam tko u Hrvatskoj govori slično? Mislim da je najbliže toj priči HSP sa svojim NE u EU! Da nacionalnim bankama i tako dalje.
Što se tiče povremenih izleta u ksenofobiju ništa neobično ljevu stranku, zapravo posve normalno. Pogledajte samo bivšu državu koja je svi ćemo se složiti bila država s dominantnom ljevicom, ta ista država je bila duboko nacionalistička i ksenofobična. Svi Njemci bez obzira na ideologiju su iseljeni, kao i Talijani, a ni na Albance se nije baš gledalo najbolje. Dakle ljevica i desnica se kod nas posve pogrešno tumači u odnosu prema nacionalnom, dok je pravi razdjelnik odnos prema kapitalu. U Hrvatskoj prema tome postoji HSP kao stranka ljevice iako to ni oni sami ne žele i ne smiju priznati i mnoštvo desnih stranaka od kojih se neke pretvaraju da su lijeve.

Tko je glasao

hm...

Mislim da se na ovom kontinentu uvriježilo u zadnje vrijeme mišljenje da je razlika između lijevih i desnih u pitanjima poput "vjeronauk u školama", "pravo na pobačaj", "izdašnije financiranje NGO" i slično - dok se ostala - ne spominju. Zapravo su lijevi i desni prilično unisoni.

Sve dok se na karti opet nije pojavila Južna Amerika, i podsjetila cijeli svijet na neke stvari. Da su naši desničari poput navedenog Morales ili da Silve, ja bih bio najveći desničar na svijetu.

No kako su našoj desnici često idoli neki opskurni likovi (što živi što pod zemljom), ponekad mi se čini da je naša desnica više skup ljudi koje uzbuđuje ideja uniforme, vojne čizme i parada, te lupanja po stolu - u stilu, bolje biti prvi u selu (pa makar selo propada), nego drugi u gradu.

p.s. Nisam mislio vrijeđati samo desnicu, osim toga, ljevice ionako nema :)

Tko je glasao

Imaš Klarića i ASH koji je

Imaš Klarića i ASH koji je lijevo, pokušali su kroz ujedinjenu ljevicu izaći na izbore, ali su sve pokvarili plaćenici SDP-a koji su diktirali Niniću i Bombarderu da zavlače do zadnjeg trena.

Tko je glasao

Je, Ninić si je tak dobar sa

Je, Ninić si je tak dobar sa SDP-om da je za njihov račun rastakao "potentnu lijevu opciju". I ne, nikako se ne radi o (jos) tri solo igrača, koji su zavlacenjem do posljednjeg trena pokušavali maksimizirati vlastitu poziciju kako bi ju doveli u sklad sa vlastitim (i jedinim ispravnim) shvaćanjem svoje veličine i važnosti. I da, naravno da je za njihov rezultat na kraju kriv SDP, i pokvarena stranačka mašinerija, koja se cijela posvetila uništavanju izbornog rezultata navedenih.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Osnovni krivci jesu Ninić i

Osnovni krivci jesu Ninić i Bombarder pošto su u glavnim ulogama, a SDP nije kriv u tom smislu koji "navodiš", tj. djelom, nego djelom i propustom.

Ako je postojala mogućnost da Ujedinjena ljevica dobije jednog jedinog zastupnika u Saboru 2007. onda je to morao biti cilj svakog socijaldemokrata u državi.

Ali vi niste socijaldemokrati, vi ste jalova i do srži pokvarena politička trulež u utakmici dvoje trulih i pokvarenih od kojih jedan takmac nažalost nije jalov nego temeljito sije svoje zlo sjeme.

Tko je glasao

Osnovni krivci jesu Ninić i

Osnovni krivci jesu Ninić i Bombarder pošto su u glavnim ulogama, a SDP nije kriv u tom smislu koji "navodiš", tj. djelom, nego djelom i propustom.

Ako je postojala mogućnost da Ujedinjena ljevica dobije jednog jedinog zastupnika u Saboru 2007. onda je to morao biti cilj svakog socijaldemokrata u državi.

bas ne kuzim tu logiku. kojim to propustom? propustom sto nisu osigurali politickoj konkurenciji mjesto u saboru, i to onoj koja poziciju prvenstveno gradi na pljuvanju SDP-a, a kad se nadje u prilici ode koalirati sa HDZ-om, kao u Sibeniku?

ako pricas o tom "propustu", onda da - ne vidim zapravo na koji nacin bi ijedna stranka trebala kao prvenstveni cilj imati da u sabor udju neke druge stranke koje eksplicitno navode kako im ta stranka nije prihvatljiva. ti znas neki takav primjer?

Ali vi niste socijaldemokrati, vi ste jalova i do srži pokvarena politička trulež u utakmici dvoje trulih i pokvarenih od kojih jedan takmac nažalost nije jalov nego temeljito sije svoje zlo sjeme.

ok.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ako pricas o tom "propustu",

ako pricas o tom "propustu", onda da - ne vidim zapravo na koji nacin bi ijedna stranka trebala kao prvenstveni cilj imati da u sabor udju neke druge stranke koje eksplicitno navode kako im ta stranka nije prihvatljiva. ti znas neki takav primjer?
SDP nije stranka zasnovana na socijaldemokraciji, nego joj je profil definiran višegodišnjom političkom borbom protiv HDZ pokreta. Jedino čime se SDP može pohvaliti u svome oporbenjaštvu zadnjih 20 godina jeste utjecaj na HDZ-ovo povremeno pregrupiranje smjernica. Da je ovo što živimo Sims simulacija, SDP bi skupio ogromne poene za "mentorstvo" HDZ-u i njegovo profiliranje u takvu i takvu stranku ovisno o četvorogodišnjem mandatu.

I dobro navodiš razloge zašto ne podržavate alternativnu socijaldemokraciju u RH: zato da ju vama nesposobnima HDZ ne ukrade i iskoristi ju u svoje svrhe kao što i vas koristi 20 godina. Zato je najlakše ostati sam protiv pokreta, i, prema vašem mišljenju pošteno, odrađivati svoje prenapuhane saborske plaće i mirovine i upravne odbore jer za ništa drugo niste sposobni.

Na području ljevice vam dobro ide, pola oponenata je crklo, ostaju vam još samo Klarić i Ninić pa ste free at last.

Tko je glasao

Kod nas se za lijevo može

Kod nas se za lijevo može držati svijest o pripadnosti zasnovana na radu u zajednici, dok je desnima obitelj kao pojam polazišni element u radu države.

Liberalu je svejedno kako pod uvjetom da...

Tko je glasao

E sad pitanje je što smatraš

E sad pitanje je što smatraš zajednicom, ako pod tim misliš naciju državu to je definitivno mjesto u kojem težište imaju ljevičari, što postaje paradoks s obzirom na našu svakodnevnu upotrebu riječi ljevica. No, kada pogledaš konkretno utjelovljenje zaista lijeve socijalne države kao što se trude postati gore navedene Bolivija i Brazil ili možda posljednja zaista socijalistička država na svijetu Kuba. Onda se može lako zaključiti da socijalizam nije moguć bez "jake" nacije-države, bez njenog snažnog intervencionizma u ekonomiju, bez njenog protekcionizma prema domaćem tržištu itd. Sveopća revolucija , dakle revolucija koja bi dokinula naciju-državu je utopija kojom se vješto služe glavni protivnici socijalista, a to su naravno liberali.
Liberali naime, smatraju da državni utjecaj na pojedinca treba svesti na minimum kako u ekonomiji tako i u svim drugim sferama života. Liberali su zapravo pravi desničari utjelovljeni danas najtransparentnije u pokretu čajanke u SAD-u, oni idu toliko daleko da traže ukidanje Porezne uprave u pojedinim državama SAD-a. Kako je moguća socijalna pravda bez poreza? I ostaju tu još konzervativci koje ti svrstavaš u desnicu, no oni su zapravo srednja struja koja svoj fokus stavlja na tradicionalne rekao bi predmoderne zajednice kao što je obitelj, vjerska zajednica, narod, seljaštvo ...

Tko je glasao

Nisam nužno pod zajednica

Nisam nužno pod zajednica mislio državu, oslanjam se na usporedbu u kojoj desnici vidim obitelj kao polazišnu točku, te stvaram razliku definirajući lijevo kao stav da je rad/djelovanje unutar zajednice osnovna pokretačka snaga društva. Zajednica u tom prikazu može biti i bilo koji uži pojam nego li je država. Da li moj rad dovoljno doprinosi mojoj obitelji, odnosno koliki je dobitak zajednice nauštrb obitelji.

Recimo tipičan "američki" primjer s cinkanjem/omalovažavanjem kolega radi osobnog napredovanja u firmi je svakako desnije od trošenja iste količine energije da bi se poboljšao kolektivni ugovor.

Kako je moguća socijalna pravda bez poreza?
Ako je projekcija u RH, alternativno pitanje bi bilo kako je moguća socijalna pravda kad već skoro 70 godina unutar glomaznog državnog aparata dvoje ljudi radi posao jednog čovjeka?

Tko je glasao

"Ako je projekcija u RH,

"Ako je projekcija u RH, alternativno pitanje bi bilo kako je moguća socijalna pravda kad već skoro 70 godina unutar glomaznog državnog aparata dvoje ljudi radi posao jednog čovjeka?" upravo je to glavni problem svakog socijalizma.
Socijalizam ne računajući na ljudsku prirodu koja nije anđeoska želeći ostvariti socijalnu pravdu upada u zamku uranilovke u kojoj izvrsnost nije vrlina već naprotiv zločin.
I zato mi imamo veliku i inertnu administraciju i što je još gore takva su nam i javna poduzeća koja bi trebala biti pokretač razvoja.
Što se tiče nacije-države, ona je za sada, a mislim da se tu neće još dugo stvari promjeniti jedini pravi alat za očuvanje socijalne pravde. Zašto? Zato što ona u rukama ima sve instrumente kojima bi se to moglo ostvariti i što nije nevažno ima više manje homogeno stanovništvo. Naime, ostvariti socijalnu pravdu moguće je samo ako jednima uzmemo ono čega imaju viška i damo onima koji trebaju to isto naravno krećući od načela pravednosti. To jest da svako dobije ono što mu pripada ni manje ni više. Ne vidim način da se to postigne u društvu bez okvira koji nam daje nacionalna država. Internacionalni socijalizam je nerealan. Zato bi svatko kome je stalo do socijalne prave trebao odbaciti pomisao na kapitalističke neoliberalne koncepte naddržave, konkretno EU.

Tko je glasao

Napokon sam uvidjela

da sam zapravo - desničar ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

desnica i ljevica, a je li jadan političariski trik?

desnica i ljevica, a je li jadan političariski trik?

a što upamtiti kao neuki birač?
hsp - desničarska je stranka
hsp - čuva Hrvatsku od NE Hrvata

ako sam upamtio - hsp - desničarska je stranka - a što sam upamtio?
pojma nemam, NIJE - jasno, manje od ništa

ako sam upamtio - hsp - čuva Hrvatsku od NE Hrvata - a što sam upamtio?
pojma imam, sve je jasno, mogu birati i glasovati

desnica ili ljevica kao rasprava - briše - razumijevanje političarskih ideja raznih stranaka kao opciju za glasovanje,

ZAKLJUČAK birački

baš me briga ili desnica ili ljevica
daj MI političke ideje pa da biram ideje, a NE desnicu, a NE ljevicu

zanemariti, DA/NE?

adfilantrop

Tko je glasao

Taj politički poraz zapečatio

Taj politički poraz zapečatio je sudbinu Ante Đapića koji je do tih izbora figurirao kao najbolja udavača.

mislim da je u ovom citatu (tvoje recenice!) najbolje opisan uzrok politicke marginalizacije hsp-a, a da su sve ostale teorije "urote" potpuno bespotrebne i besmislene, jer ste svoj prvi kamen temeljac sami uspjesno izvadili, te se zbog toga kasnije jedino i urusili.
gdje je u ovoj tvojoj zalopojki dobroslav paraga i hrvatska stranka prava 1861!?

Tko je glasao

Paraga, Gotovac, Budisa, i

Paraga, Gotovac, Budisa, i jos neki su difamirani, medijski izblaceni i eliminirani ubacivanjem provjerenih konspirativaca - "clanova" koji su unistili te stranke.
Imaju oni svi nesto zajednicko - nisu nikad bili na pozicijama u SKJ.
Konkurenciju eliminiraj i vlast podijeli poslije HDZ-a zna se -SDP- I tako naizmjence.
Ostali su neozbiljni, mali, beznacajni i sto se vec na kruzoku medijskih urednika izdiktira sefovima..
Od tada te lignje nesmetano gmizu i lijepo se situiraju.
Dok su gore glavonosci sa 5-15 stanova, ne trebate brinuti oko poreza na nekrettnine,

Tko je glasao

hdz i sdp su po starim

hdz i sdp su po starim boljsevickim receptima podijelili pogacu medjusobno a paraginu stranku unistili ubacivanjem svojih komunistickih agenata provokatora na celu sa kosovcem djapizdom osjeckim koga bajic stiti bolje nego ijednog agenta provokatora i hrvatskog kriminalca

Tko je glasao

Autohtona desnica

Može li mi netko odgovoriti na pitanje što je to "autohtona desnica"?
Je li to ona ista desnica koja sebe vidi kao nasljednicu "izvornog" (ergo, autohtonog) tuđmanizma ? Jer, cijela desnica sebe identificira s tuđmanizmom, i cijela desnica kao da je ispala iz HDZ-ovih skuta. Jedina je razlika što dio desnice vidi HDZ u skladu s tuđmanizmom, dok ga ostatak desnice smatra premalo tuđmanističkim.

Je li to ona ista desnica koja, budimo realni, nije u zadnjih 20 godina iznjedrila niti jednu jedinu novu, originalnu ideju? Sve su to manje više Tuđmanove ideje, njegova ideologija etnonacionalnog i etnocentričnog populizma, spojena s državno nadziranim kapitalizmom i u praksi često realizirana klijentelističkom politikom radi očuvanja homogenosti vlastite političke grupe.

Koje to ideje zastupa ta "autohtona desnica"? Desnica je tradicionalno oznaka za političke stranke i svjetonazor koji zastupa tradiciju i inzistira na zajedničkom (u slučaju Hrvatske: etnonacionalnom). No, naša "autohtona desnica" često se ne može maknuti od 1995. i 1991, te 1945., a ako baš mora, onda i od 1941. Pozivaju se na Starčevića, na Radića i naposljetku na Tuđmana. Sama Tuđmanova ideologija već je zapravo 150 godina stara, te koncepcije koje je on progurao bile su aktualne tamo u 19. stoljeću. Još je značajnije da je Tuđman bio i ostao zadnji veliki mislilac hrvatske "autohtone desnice". Jer, kojeg se drugog političara možete sjetiti a da bi njegove ideje i koncepti bili noviji od onih Tuđmanovih ?

Hrvatska desnica zastupa i tzv. obiteljske vrijednosti, no, te obiteljske vrijednosti obuhvaćaju ne samo tradiciju (koju desnica tradicionalno zastupa), nego se mogu čak nazvati i reakcionarnima, jer su spojene s nekim konceptima koji su postali zastarjeli još sredinom 20. stoljeća, ne spominjući ultrakonzervativni nauk Katoličke crkve kojeg je desnica također prigrlila kao svoj. Drugim riječima, dok nas politički desnica tjera u 45., na području društvene i obiteljske politike tjera nas čak u 18. stoljeće.

Koje su druge ideje koje zastupa "autohtona desnica"? Nesuradnja s Haagom i demoniziranje Haaškog suda ( i uporno negiranje ratnih zločina koji su se nažalost dogodili i na hrvatskoj strani), no isto tako se uporno izbjegava i bilo kakvo konstruktivno djelovanje na području otklanjanja posljedica s rata na drugoj strani. Razlog je jasan: dok god na srpskoj strani postoje neprijatelji, dok god tamo postoje ultranacionalistički elementi, tako dugo je moguće i homogenizirati i huškati vlastite birače i uzimati glasove na temelju toga. Uobičajena mantra "Hrvati su pobjednici ali nakon pobjede postaju žrtva antihrvatskih elemenata". Kada se to hrvatska desnica željela konfrontirati sa svim negativnim posljedicama rata?

Zatim, "ne u EU!", bez da se nudi ikakva alternativa. Alternativom se proglašava maltene vanjskopolitička izolacija Hrvatske, a istodobno se prešućuje da bi Hrvatska, u ovakvom ekonomskom i društvenom stanju u kakvom je, neulaskom u EU zapravo završila u istoj grupi sa Srbijom. I s Kosovom. Pa tko voli, nek izvoli.

A to nas dovodi do zadnje točke, gospodarska i društvena politika. Tu nisam čula nijedan suvisli plan. Otimanje banaka iz stranog vlasništva? Trijumfalni povratak hrvatskom selu? Uvođenje još centraliziranijeg državnog kapitalizma? Dame i gospodo, s malo više realizma i uz poštivanje temeljnih ljudskih prava i hrvatskog Ustava, prosim.

Eto, voljela bi da mi netko objasni zbog čega bi se isplatilo onda glasati za tu hrvatsku autohtonu desnicu. Gdje je ta tradicija na koju se pozivaju? Gdje su suvisli programi? Gdje je prepoznavanje pravih problema u hrvatskom društvu? Gdje su nove i originalne ideje, ne one koje je još Tuđman pisao u svojim bespućima povijesnih zbiljnosti? Gdje su ideje koje zaista odgovaraju jednom pravom konzervativizmu u 21. stoljeću?

Tko je glasao

moje želje moji snovi

Kako bi bilo lijepo kad bi zagovornici autohtone desnice (ili prave, stvarne, istinske kakogod) - nakon možda minutu ili dvije ljutnje na @Viktorijin upis - suvislo i smireno odgovorili.

Ja bih platio pivu, možda čak i dvije za suvisao odgovor desne strane - jer me to stvarno zanima. Puno se čuje povika s "prave desne strane" o tome kako HDZ nije desnica, kako su izdali desna uvjerenja - i kako "oni ne bi tako" - ali kako bi - to je užasno teško čuti.

Tko je glasao

Smece

HDZ je odavno prestao biti desno orijentirana stranka, jer se politički ponaša kao centar koji naginje ljevici.

Nevjerojatna je potreba desnicara da moraju zgurati stvari u kategorije. Nemaju HdZovci nikakve veze sa suvislom politickom orijentacijom ili ideologijom jos manje s ljevicom, s desnicom bar deklarativno. Rijec je o radovima koji gledaju samo svoju guzicu, nije ih briga ni za ljude ni za drzavu, vec ih zanima ostati samo u poziciji vlasti kako bi dalje hapali. I zato nije fer gurati smradove u ljevicu.

Tko je glasao

Lijevo desno nigdje moga stana

Zanimljivo kako desna bratija gura HDZ od sebe u lijevu stranu. Naravno da im mjesto nije lijevo jer ih ih tamo nitko neće, a ni sami tamo ne bi niti griješkom. Zapravo danas ih neće više nitko iako su do jučer se svi ti jako fino mnogi utopljavali pod HDZ-jske skute.

Ovakav HDZ prirodni je partner SDSS-u
Ne samo ovakav HDZ nego i onakav, a skupa s njima i sve desne stranke koje imaju jednobojne nacionalne programe. Neugodno je shvatiti da si isti kao mrski neprijatelj.

leddevet

Tko je glasao

Jedni glume desnicu, drugi glume ljevicu.., lagali su..

Rijec je o radovima koji gledaju samo svoju guzicu, nije ih briga ni za ljude ni za drzavu, vec ih zanima ostati samo u poziciji vlasti kako bi dalje hapali. I zato nije fer gurati smradove u ljevicu.
Ljevice NEMA, osim deklarativno.

I ti koji se deklarativno proglašavaju ljevicom, podržavatelji su krupnoga kapitala, učestvovali su u nakaradnoj privatizaciji, u prvom redu banaka, zatim INE, medija, hotela,..., a kao oporba pristajali su na ucjene izvana poput odustajanja od ZERP-a, prihvaćanje Arbitraže- umjesto njih o tome je odlučivao H.Swoboda svojim papirićem, pristajali su na smanjivanje radničkih, sindikalnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih prava - sve po diktatu EU-birokrata.
A, došli su na vlast obećanjima o poništenju privatizacije, i parolom "svima, a ne samo njima",...
Slagali su.

I zato, jedni glume desnicu, drugi glume ljevicu, a jedni i drugi nisu ni jedno ni drugo - oni su provoditelji politike po diktatu EU-a, a uglavnom na štetu nacionalnih interesa RH, stanovništva RH, osim tajkunske klase i samih sebe.

Tko je glasao

"glumci"

Slazem se. No, kad i ako se pojave "prava" ljevica ( i desnica) ne bi bilo fer da nose teret hipoteke "glumaca".

Tko je glasao

gatanje

Čime si ti to frustriran, StarPil? ;)
Ja bih savjetovala HSP-u da najprije pomete prag ispred svog dvorišta, jer sa Đapićem se i srozao na jednog zastupnika; ovo je zapravo isti slučaj kao i s HSLS-om.
No, bilo kakve prognoze, gatanja iz šalice stvaraju lažne iluzije.
Politika je oduvijek bila matematika neekvivalentnih brojeva i potencija, bar je tako bilo proteklih dvadeset godina, i uvjerena sam da će ovaj puta glavni predmet biti hrvatski jezik, a matematiku ćemo ostaviti za izborni predmet, tko se želi time baviti ;)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci