Tagovi

Minusi i plusevi nove predsjednice

Budući da sam komentirao prve poteze bivšeg predsjednika Ive Josipovića odmah nakon što je izabran, ostajući dosljedan objektivnosti i vlastitoj profesionalnoj etici ne vidim razloga zašto bih i novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović poštedio u njezinih prvih 100 dana predsjednikovanja. Na početku njezinog mandata počet ću s minusima, a potom ću komentirati ono što je bilo pozitivno u ovih mjesec dana.
Sasvim se jasno pokazalo da je Kolinda Grabar Kitarović birajući svoj savjetnički tim odabrala nekoliko pogrešnih osoba, bez iskustva ali i znanja za djelovanje na tako važnoj funkciji kakva je savjetničko mjesto u Uredu predsjednice. Prije svega to se odnosi na savjetnika iz sjene dr. Matu Granića bivšeg Tuđmanovog ministra vanjskih poslova. On je ostao upamćen po poslušnosti svim pritiscima koji su iz raznih svjetskih centara moći vršeni na Hrvatsku kad se ona borila za svoju državnost i samostalnost. Samo jedan primjer. Mate Granić je otišao u Beograd potpisati famozni Sporazum o normalizaciji odnosa s tadašnjom SR Jugoslavijom u kojoj je uz Srbiju bila i Crna Gora, po kojemu se Hrvatska odrekla žrtve u agresorskom ratu što ga je povela Miloševićeva Srbija, pa tako i prava za naknadu ratne štete. Tek je nedavna presuda Međunarodnog suda pravde potvrdila da se radilo o agresiji na državu Hrvatsku, a ne o nekakvom građanskom ratu na čemu je ustrajavala Srbija, ali i neojugoslavenska „peta kolona“ u samoj Hrvatskoj. Uz niz drugih postupaka protivnih hrvatskih nacionalnim i državnim interesima, Mate Granić je kad se odlučivalo o pokretanju tužbe za genocid protiv Srbije bio jedan od rijetkih u tadašnjem državnom vrhu koji se protivio toj ideji. Dovoljna su i ova dva ključna podatka o bivšem Tuđmanovom ministru vanjskih poslova da bi se postavilo pitanje što Mate Granić ima tražiti u Uredu predsjednice Republike s realnom pretpostavkom da bi on želio igratu ulogu koju je u prethodnom Josipovićevom uredu imao notorni bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar.

Ako je Kolinda Grabar Kitarović očito pod određenim pritiskom pristala da joj suflira nekadašnji dijabetolog, a tek potom priučeni diplomat dr. Mate Granić, onda nije ni čudno da je njezin ured pretežito sastavljen od osoba bez stručnog i političkog autoriteta za takve funkcije. Pogledajmo profile njezinih najvažnijih savjetnika. Budući da je predsjednica države sukreatorica vanjske politike nije beznačajno tko će joj biti savjetnik u tom resoru. Izabrala je potpunog neiskusnog pa čak i nevažnog Darija Mihelina povlačeći ga s diplomatske dužnosti u Turskoj. Moglo bi se zaključiti da je on postavljen kao fasada a da će u tom resoru glavnu riječ voditi Mate Granić, osim ako predsjednica ne bude u tom dijelu svoje predsjedničke dužnosti potpuno autonomna. Njezini prvi potezi su međutim dvojbeni. Iako treba pozdraviti odluku da prvo posjeti susjednu Bosnu i Hercegovinu, gdje je, za razliku od prethodnika Ive Josipovića, potpuno ignorirala Republiku Srpsku, a da je za drugi službeni posjet odabrala Njemačku, nije bilo potrebno da, makar se radilo o radnom ručku, prihvati kao prvi susret slovenskog predsjednika Borisa Pahora. Posebice je to važno jer je glavna tema dvosatnog ručka bio projekt Brdo - Brijuni koji forsiraju Francuska i Britanija,a u stvari se radi o ustrajanju na obnovi kakve takve asocijacije država bivše Jugoslavije, odnosno o projektu tzv. Zapadnog Balkana.
Još je gori odabir Mate Radeljića na funkciju savjetnika za unutarnju politiku.. Taj HDZ-ov kadar ako se u ičemu dosad isticao bila je „šetnja bez pokrića“ od funkcije do funkcije s posljednjom kao član Nadzornog odbora HRT-a. U ozbiljnoj krizi kroz koju prolazi država uistinu je veliko pitanje koliko novoj predsjednici u rješavanju te krize može biti pri ruci osoba iza koje se po pisanju nekih medija vuku brojne afere. Slično se može kazati i za veterinara po struci Mladena Pavića bivšeg glasnogovornika Jadranke Kosor koji je ni kriv ni dužan postavo savjetnik za europske fondove (?!), poljoprivredu i ribarstvo. Ni Andro Krstulović Opara koji dolazi iz Splita.s hipotekom Sanaderovog čovjeka nije najbolje rješenje kao savjetnik za društvene znanosti. Premda se očekivalo da će predstojnica Ureda nove predsjednice biti novinarka Jadranka Jureško Kero koja je s gospođom Grabar Kitarević došla iz SAD-a, ta dužnost neočekivano je pripala čovjeku iz Hrvatske gospodarske komore Domagoju Juričiću, ali je još neočekivanije iz bivšeg Josipovićevog tima zadržala na novoj funkciji ravnatelja savjetničkog vijeća Vitu Turšića. Glasnogovornik je mladi Luka Đurić bez iskustva na toj zahtjevnoj funkciji. Jedina dva imenovanja, koja s obzirom na iskustvo odabranih osoba imaju težinu, su savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu Josip Buljević, premda je on verziran više u sigurnosnim nego u obrambenim pitanjima, te savjetnik za branitelje Ante Deur koji je došao izravno iz Savske 66.
Sve u svemu savjetnički tim kojim se okružila ne daje povoda ocijeni kako je on po sposobnosti u duhu predsjedničinog govora na inauguraciji, jer s takvim sastavom ne će moći realizirati obećanja koja je dala hrvatskim građanima. Uočljivo je da u tom timu, osim sveprisutnog „očenašeka“ ali prije svega eksponenta stranih interesa Mate Granića, nema iskusnog diplomata i političara, kakav je bez obzira što o njemu mislili, bio u Josipovićevom timu notorni Budimir Lončar.
Ono što je prema najavama iz izborne kampanje predstavilo Kolindu Grabar Kitarović u potpuno novom svjetlu za razliku od najblaže rečeno jugonostalgičara, a u stvari nacionalnog izdajice Ive Josipovića je domoljubna platforma nove predsjednice. Ona se bez ustručavanja predstavila kao Hrvatica pa čak i kao vjernica jer to nije beznačajno u državi gdje se više od 90 posto građana izjašnjava vjernicima. Ušla je odmah u sukob s bahatim premijerom koji je odbijanjem da joj čestita pokazao ne samo svoj nedemokratski karakter nego i pomankanje kućnog odgoja. Svoje domoljublje iskazala je i postupcima kojima želi obnoviti poniženo hrvatsko dostojanstvo, pa je tako najavila rehabilitaciju Bleiburga, ali i micanje skulpture diktatora Tita iz predsjedničke rezidencije. Osobito je važan njezin posjet Sarajevu i odlučna potvrda spremnosti da brani interese ugroženog hrvatskog naroda u susjednoj državi, što je u odnosu na Josipovićevo koketiranje s tzv. Republikom Srpskom radikalan zaokret prema susjednoj državi kao isključivom međunarodnopravnom subjektu. Konačno u susretima s srbijanskim čelnicima Vučićem i Dačićem nije nasjela na njihove sirenske pozive okretanju budćnosti, bez da se riješe srbijanske obveze prema prošlosti nastale kao posljedice srpsko-hrvatskog rata, a prije svega sudbina nestalih civila i branitelja. U provedbi te nove politike i novog smjera veliko je pitanje koliko joj savjetnička ekipa upitne vjerodostojnosti i stručnosti može pomoći ili odmoći, što naravno ovisi o njezinoj vlastitoj procjeni u provođenju programa kojega je okvirno najavila svojim inauguracijskim govorom.

Komentari

Opaska

Ispričavam se na upadici ali bih rado upozorio cijenjeno čitateljstvo na popis takgova kojeg nam je podastro drug vkrsnik, što jest, jest, nadasve impresivno i jedino moram primijetiti da nedostaje tag "diploma Pravnoga fakulteta u Beogradu" :-P

leddevet

Tko je glasao

Slažem se da nitko, a osobito

Slažem se da nitko, a osobito javna osoba poput predsjednice države, ne smije biti pošteđna kritike. Međutim...

Samo jedan primjer. Mate Granić je otišao u Beograd potpisati famozni Sporazum o normalizaciji odnosa s tadašnjom SR Jugoslavijom u kojoj je uz Srbiju bila i Crna Gora, po kojemu se Hrvatska odrekla žrtve u agresorskom ratu što ga je povela Miloševićeva Srbija, pa tako i prava za naknadu ratne štete.

...možete li ovo (podebljano) čime potkrijepiti? Nikad čuo.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Srbija je bila agresor na Hrvatsku

Mkn,

Pogledajte tekst famoznog Sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije potpisan u Beogradu 23. kolovozA 1996. godine, a osobito čl. 7. Sporzuma, pa će vam sve biti jasno. Nigdje u Sporazumu ne piše da je Hrvatska bila žrtvba velikosrpske agresije, što praktički znači da se odrekla statusa žrtve agresije. Štoviše po duhu tog Sporazuma proizlazi da je Hrvatska ratovala na teritoriju Srbije, a porušene kuće i objekti na teritoriju Republike Hrvatske pravno su izjednačeni u pogledu naknade štete s vikendicama građana tadašnje SR Jugoslavije. Tek je presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu potvrdila da se radilo o agresiji države Srbije na državu Hrvatsku, čime je pokopana konstrukcija o građanskom ratu na kojoj su ustrajavali horde velikosrba i jugoslavensa, čiji pripadnici i te kako vladaju ovim portalom.

NB. Sporazum je pripremio Ivan Šimonović i za to bio nagrađen šefom Misije Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Naravno da je Sporazum zbog vanjskopolitičkih razloga taktički podržao predsjednik Tuđman, ali je činjenica da ga je u Beogradu potpisao Mate Granić.

Tko je glasao

Mislim da taj sporazum

Mislim da taj sporazum tumačite ekstenzivno, i to preko svake mjere.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Srbija nije bila agresor!

Iako se mogao stvoriti dojam da je Srbija agresor, to nije istina. Na ratu su od početka radile Srbija i Hrvatska,odnosno pripadnici njenih struktura iz komunističkog perioda. Ratni cilj nije bio osvajanje teritorija iako se pominjala i nekakva crta Karlobag-Karlovac....za to je srpska diplomacija preozbiljna i nitko malo bolje informiran neće povjerovati u takvu budaleštinu. Pravi cilj rata je ipak malo bolje kamufliran, i bilo bi vrlo naivno vjerovati da nije. Također uloga komunističkih struktura je relativno dobro rasvjetljena u Hagu,ali i u dokumentima koji su se već pojavili, i iz njih se može izvući samo jedan zaključak a to je da je cilj rata bio spasiti strukture od odgovornosti za počinjene zločine u miru u periodu od 1945-1990!
Suđenje u Minhenu,Lex Perković etc. govori koliko je UDBI bilo važno da se dokopa zastare za ubojstva, a činjenica da se ratom i udbaškim sakrivanjem Gotovine dobilo 10-15 godina poštede od integracije RH u EU u kojoj je UDBU očekivalo upravo ovo suđenje, ali i početak lustracijskog procesa koji bi trebao dovesti do lustracijskog zakona i gubljenja moći komunističko-udbaških struktura! Koliko su ova moja razmišljanja bila opasna po hrvatsku vlast, govori činjenica da su me pokušali likvidirati, no za dlaku sam ipak ostao živ.

Tko je glasao

i iz njih se može izvući samo

i iz njih se može izvući samo jedan zaključak a to je da je cilj rata bio spasiti strukture od odgovornosti za počinjene zločine u miru u periodu od 1945-1990!

Pobogu, zar opet? Djetinjarija o "dogovorenom ratu" je samo još jedna duda varalica srpske propagande, koja na sve načine pokušava umanjiti srpsku odgovornosti za rat, bezbrojne pokolje, ratnu štetu i nacistički projekt Velike Srbije. Da još uvijek ima naivaca koji takve bedarije puše, pa to je za Ripleyja.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Čuo sam za to

i sam navodim da su se najprije posvađali jugoslavenski komunisti..pa udbaši i kosovci..pa ostali...

uplašili se rumunjskog scenarija.. međutim ta teza se dovodi u pitanje poznatim Načrtanijem i Memorandumom SANU... težnja Hrvata za nezavisnom državom i težnja Srba za Velikom Srbijom starija je od udbaša i komunista... moguće su samo iskoristili tu činjenicu...

sve dobro...

Tko je glasao

njihova zavidna suradnja

njihova zavidna suradnjau tzv Domovinskom, a i danas više govori da je ta "svađa" bila fingirana a manje iskrena. Uostalom sudimo po djelima a ne po pričama.

Tko je glasao

Može biti@rush

ako nije teorija zavjere ...nije za odbaciti...uostalom da hoće...kojekakve domaće i strane službe...za mjesec dva imamo rat opet i ponovo.. već se negdje upali iskra, nađe žarište...

No dobro, sirova drva ne gore...a kod nas je to planulo samo tako..još prije mjesec dana radimo zajedno...a on danas hoće da mi parkira tenk u dvorištu...ja sam to doslovce doživio u Petrinji, tj. u naselju koje nisu uspjeli protjerati.

sve dobro...

Tko je glasao

ps ;-)))

za ovo "tzv" ispred rječi Domovinski...uskoro bi mogao u zatvor...@rush

kad osporavanje Domovinskog rata bude ...sankcionirano kaznenim zakonom..poput osporavanja holokausta u nekim zemljama....

sve dobro...

Tko je glasao

stari udbaša...

... evo, koje iskreno veselje zbog mogućega skorog ponovnog uvođenja verbalnog delikta... protiv kojeg se borio :)

Tko je glasao

Znači, npr. nijekanje

Znači, npr. nijekanje Holokausta je verbalni delikt?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ne znam...

... zar mi imamo takav zakon? Može citat ili link ili nešto, fakat ne znam.

Tko je glasao

imaju neke zemlje kojih se to tiče

a Domovinski rat u RH osporavaju baš oni koji su ga izazvali..i neki korisni idioti..pa i na ovom forumu..

..znači, Tito u ropotarnicu...zabraniti osporavanje hrvatske države preko osporavanja agresije na istu..u ustavu već piše da su zabranjene jugoslavenske asocijacije...zato imamo ispod žita --regionalizam..ali to je lako politički popljuvati... i glasačkim listićima dotući..usput se zabavljati ismijavanjem podržavatelja tih tendencija..što priznajem i sam rado činim...
i tako to..

sve dobro...

Tko je glasao

verbalni delikt...

... dakle, komunjarama spočitavaš što se nije smjelo reći ovo ili ono pod njihovom vlašću (inače bi ti hrabro kritizirao mnoge postupke u partiji, naravno)... a sada bi uveo to isto?

Ti si staljinistički kriptoudbaša bokteneće!!

Jedino ne razumijem sljedeću pojavu - "regionalizam" vide isključivo ljudi koji su u mirovini. Jel to i mene čeka, ha?

Tko je glasao

drvosijek

"..zato imamo ispod žita --regionalizam..ali to je lako politički popljuvati... i glasačkim listićima dotući..usput se zabavljati ismijavanjem podržavatelja tih tendencija."
Kakav regionalizam.ko ce to sa nama,kada imamao 350.000 nezaposlenih.duzni smo ko grci,a mozda i vise.da ne govorimo o ovim privilegiranim dzabalebarosima u savskoj i oko savske.nije nitko lud jos 20-30 godina uzdrzavati drvosijeke,otpisane,glogoske i jos 50-60 godina njihove gospodje supruge,pa djecu neradnike i da ne nabrajam dalje.zato no sikiriki.ovavu drzavu koju ste sebi napravili (ti,otpisani,glogoski klemm i ......)nitko ne zeli u zajednici.

Tko je glasao

Čudo jedno

a eto primili nas u EU i NATO..upravo po Tuđmanovom strateškom planu..pristupanje euroatlanskim integracijama...

...nego..što misliš tko i koliko dugo uzdržava ove iz tzv. Antifašističke lige..

Moš mislit..Pupovac član antifašističke lige a okružen je srbonacistima koji su devedesetih sprovodili nacifašistički program...a isti podrijetlo vuku od drugosvjetskoratnih srbonacista četnika koji su zajedno s talijanskim fašistima radili komadanje Dalmacije...

Naravno da i Srbijance boli kurko dokoljenko za Jugoslaviju..ako nije Velika Srbija...

Usput ..@zap..odluči se..da li sam ustaša ili komunista..

sve dobro...

Tko je glasao

buhaha

da li sam ustaša ili komunista..

sve po potrebi, kako se namisti u taj čas.

Tko je glasao

samo da je totalitarno...

... eto, odgovorio ti @lignja - dakle, nije bitno kako, bitno je da strana u kojoj si taj tren ima čizme, kožne duge kapute, kundak - i da možeš nekažnjeno razbijati u privatnom civilnom objektu (ok, može i kontrola gejeva u grmlju oko HRT-a).

Dakle - sve si. Po mom skromnom mišljenju. Ništa posebno, vrlo pragmatično. Dok ne objašnjavaš da si Najveći Rvat.

p.s. Da mi te bilo slušati ranih 80-ih godina, govore u stilu "I nakon Tita Tito" i kako drugima objašnjavaš koliko si ti više na putu bratstva i jedinstva od dotičnog... i svih ostalih u polumjeru od 10 km.

Tko je glasao

pa da

kad voljem voljem kad ne voljem koljem...

...kad god me počnete vi neki...napadati na osobno..ono mobing Bog te...

ja zadovoljan...znači da vam preostaje samo da cvilite jer sam pomeo pod s vama...nekima..

meni starcu to uljepša dan...

sve dobro...

Tko je glasao

napadati osobno, kme, kme...

... reče partijac koji normalno - kada se ne slaže sa sugovornikom počne sa - dijete miješanog braka, dijete oficira, Srbin, četnik i slično.

Starče, ajde popij bilobil pa pričaj o napadima na osobno. Ili kako nisi bio prisebn kada si s koliko ono godina ušao u Komunističku Partiju. Bokte, bio si stariji nego ja u zengama.

Tko je glasao

nek teba nama @zap

ipak si ti bio u "zengama"..Tuđmanov plaćenik ))) naš si ma da si pun kuraca..ne možemo te se odreći...

što se ovog tiče:

""dijete miješanog braka, dijete oficira, Srbin, četnik i slično."

Kako u Hrvatskoj prepoznati jugonostalgičara s potencijalom?

Milo mi je da si se našao....

Naravno, tu bi se dalo još popis proširiti.. rojalisti, gayvolonteri, pederi kao takvi... pedofili po de faultu..jer im ovi nude sve slobode..anarhisti po definiciji..tzv. privatizacijski gubitnici i sl.

Nemoš mi imputirat da nisam bio priseban...to nisam tvrdio... pače bio sam ushićen i počašćen..to je bila čast i privilegija...koja je vukla još neke privilegije...sve sam drugove u kantini častio..moj komandir drug poručnik fregate bio je ponosan samnom...joj da..te godine je umro drug Tito, šmrc šmrc, jec jec...

Kad sam izišao iz JNA imao sam karakteristiku...da se smrzneš..

...narod koji je imao onakvu omladinu nije trebao da se brine za svoju budućnost...da parafraziram Jožu...samo što on pri tom nije mislio na hrvatski narod...

sve dobro...

Tko je glasao

Banijska jaja

to je bila čast i privilegija...koja je vukla još neke privilegije
Ma vidi iznenađenja! Pitam se samo kad si to shvatio?

Eh Drvo, Drvo, ja sam se nagledao omladinskih funkcionera koji su nadobudno gradili karijeru i bili "pravovijerni" do balčaka. Nešto mi miriše da se ti savršeno uklapaš u navedenu šablonu napuhanaca koji su onomad bili uvjereni da su ufatili samog Lenjina za jaja. Na njihovu žalost ponešto su zakasnili na komunistički vlak što ne znači da su ostali bez nečijih muda u rukama ako su se na vrijeme HDZ-izirali i time ufatili ni više ni manje nego jajca Vjekoslava Luburića, zasigurno podosta manjih od Lenjinovih, no jajca su ipak jajca :-P

Utoliko sljeduje te još jedna pričica: Podosta godina kasnije u onoj istoj mjesnoj zajednici sastanak omladinske zajednice u kojoj smo bili počašćeni prikazanjem jednog druga iz same centrale. Mašala!
Dotični egzemplar sjeo u kaubojskoj pozi prekoputa svih nas i krenuo pljuvati i vrijeđati naš nerad, a pogotovo mojeg prijatelja koji je bio preuzeo šefovanje nad lokalnom omladinskom zajednicom obzirom da su ga na to nagovorili kako bi si kroz takvu djelatnost uredili nogometno igralište (prizemno priznajem). Kritka je išla što se naš šef nije udostojio pojaviti na sastanku iako se bio ispričao i tako sve u krug stalno ista priča.

Iziritiran tim kretenom u jednom trenutku sam ustao da nešto kažem i u tom ustajanju mi je zapeo remen za stolicu koja se prilično bučno izvrnula i svih probudila iz dosade i gledanja kroz prozor. Duhoviti blesan koji je sjedio do mene me spremno uhvatio za ruku i povukao vičući "Nemoj ga, nemoj ga!!", naravno da sam prihvatio igru i krenuo se otimati urlajući "Pusti me, pusti da mu kažem!". Eh, da si vidio kako je dotični nadobudni omladinac zaveslao na rikverc skupa sa stolicom, neprocjenjivo!

leddevet

Tko je glasao

Kako je tako učenom i bistrom

Kako je tako učenom i bistrom umu, kakav je tvoj, promakla činjenica da Kolinda Grabar Kitarović nije Predsjednica RH.
Kolinda Grabar Kitarović je Predsjednik RH.

I kako to da se ne baviš matematikom izbora kad je u pitanju Kolinda Grabar Kitarović, a tako si zdušno zbrajao, oduzimao, množio i dijelio u Josipovićevom slučaju.

P.S. Uoči da moja pitanja nemaju upitnik nego točku. Dakle, ne trebaš odgovarati.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

izbacila je titovu bistu

s Pantovčaka i time započela neophodni proces detitoizacije u RH.

Da ništa više ne učini...dosta je učinila.

Evo, referirajući se na to....Zoran je rekao da je Tuđman bio najbolje što je Hrvatska u to vrijeme imala...kao da čita moje upise...hehe ..čime je detuđmanizatore bacio u bed...

dobro...još nije sazrio da se ..odrekne Tite skroz...valjda mu ćaća ne da...

sve dobro...

Tko je glasao

Već to što je zamijenila "Crvenoga predsjednika je dovoljno za +

Već to što je zamijenila "Crvenoga predsjednika" je dovoljno za veliki plus!
Savjetnike je lako otpustiti, ovise o njenoj volji, jer nisu birani na izborima.
Predsjednica ima dovoljno iskustva da zaposli i poneke "njihove"- svojim savjetima davat će joj do zannja što en treba napraviti.

Evo ja bih odmah stavila zaphoda za savjetnika, i leddeveta, i acinuma, i slične, i kada bih procijenila da me savjetuju sasvim iskreno- napravila bih suprotno..:)))
Tako bi oni bili tim za antisavjetovanje.)))

Tko je glasao

Jedna od "činjenica" navedenih u tekstu

On /Mate Granić/ je ostao upamćen po poslušnosti svim pritiscima koji su iz raznih svjetskih centara moći vršeni na Hrvatsku kad se ona borila za svoju državnost i samostalnost. Samo jedan primjer. Mate Granić je otišao u Beograd potpisati famozni Sporazum o normalizaciji odnosa s tadašnjom SR Jugoslavijom u kojoj je uz Srbiju bila i Crna Gora, po kojemu se Hrvatska odrekla žrtve u agresorskom ratu što ga je povela Miloševićeva Srbija, pa tako i prava za naknadu ratne štete.

Pa, da, poznato je da su za vrijeme Tuđmana predsjednici Vlade i ministri samostalno vodili politiku.
Tako se Granić, bez znanja Tuđmana (vjerojatno dok je ovaj haklao tenis) neprimijećen iskrao i otišao u Beograd potpisati Sporazum o normalizaciji odnosa sa SRJ.

"...ostajući dosljedan objektivnosti i vlastitoj profesionalnoj etici..."

Za krepati.

Tko je glasao

jgsrpsk glpn

lfr,

bdć d st npprvljv jgglpn, trb vs pdsjtt d Hrvtsk nj npl Srbj Crn Gr d b njzn mnstr vnjskh pslv tš Cnss (k n tmlj všg kmnstčkg šklvnj pć znt čm s rd) d s pkln npdč. Glpn, nj rjč Tđmn ng Grnć.

Tko je glasao

vkrsnik

"Glupane, nije riječ o Tuđmanu nego o Graniću."

Sad, samo glupan može misliti da je ministar vanjskih poslova RH u vrijeme dok je Tuđman bio predsjednik samostalno odlučivao kamo će ići i što će reći.
I što će potpisati. I to pogotovo sa SRJ.

I moram posebno pohvaliti Vaš 'profesionalni' način komunikacije, koji pokazuje doista visoku etičnost koja je vjerojatno rezultat Vašeg kućnog odgoja i školovanja.

I da, jesam, školovao sam se u 'komunističkoj Jugoslaviji' - obzirom na Vaš posprdni ton, Vi ste vjerojatno studirali na Harvardu? Oxfordu?

Tko je glasao

komunjarski odgoj

laufer,

ako govorimo o odgoju onda se to tiče i vas. Pitanje je svakako školovanja i kućnog odgoja optuživati mrtvog čovjeka za djelovanje Mate Granića 15 godina nakon što je predsjednik Tuđman umro. Nije mrtav predsjednik Tuđman savjetnik u sjeni Kolinde Grabar Kitarović i ona je odgovorna što Matu Granića prihvaća kao svojeg Budimira Lončara.

Kako ste vi nepopravljivi jugokomunjara pa ste samim tim u ovoj slobodnoj Hrvatskoj i politički glupan. I moja malenkost se školovala u komunističkoj Jugoslaviji u Zagrebu i Beogradu, ali nisam toliko glup da za djelovanje Mate Granića s njegovim "pola meni, pola tebi pola Bagi", optužujem čovjeka koji je umro prije 15 godina.

Tko je glasao

Ajd' još jednom, vkrsnik

"...optuživati mrtvog čovjeka za djelovanje Mate Granića 15 godina nakon što je predsjednik Tuđman umro."
Kakvo izvrtanje!

Vi ste napisali:

"On je ostao upamćen po poslušnosti svim pritiscima koji su iz raznih svjetskih centara moći vršeni na Hrvatsku kad se ona borila za svoju državnost i samostalnost. Samo jedan primjer. Mate Granić je otišao u Beograd potpisati famozni Sporazum o normalizaciji odnosa s tadašnjom SR Jugoslavijom u kojoj je uz Srbiju bila i Crna Gora, po kojemu se Hrvatska odrekla žrtve u agresorskom ratu što ga je povela Miloševićeva Srbija, pa tako i prava za naknadu ratne štete."

Dakle, Vi konkretno prebacujete Mati Graniću što je otišao u Beograd 1996. godine potpisati Sporazum sa Srbijancima.
U vrijeme kada je predsjednik Tuđman itekako bio živ i kada je svakom 'glupanu' (da Vas citiram) jasno da je taj Sporazum mogao nastati i biti potpisan isključivo po odobrenju ili bolje rečeno Tuđmanovoj zapovijedi.
Sasvim je svejedno tko je tada bio ministar vanjskih poslova, slučajno je to bio Mate Granić, Sporazum bi bio potpisan.
I licemjerno je baš taj događaj navoditi kao nekakav Granićev minus.

Zašto niste zbog tog Sporazuma prozvali onog tko je za njega doista odgovoran - predsjednika Tuđmana?

Graniću se vjerojatno može dosta zamjeriti, ali ovaj primjer je 'glupost'.

Osobno me ne zanima tko je Predsjedničin savjetnik. Njeno je pravo da izabere ljude po svom ukusu.
Važno je kakve će Predsjednica odluke donositi, jer je samo to važno.
Ako budu dobri potezi i odluke i savjetnici su dobri. Ako ne, ni savjetnici ne valjaju, ma kako se zvali.
U konačnici - Predsjednica je odgovorna.

Tko je glasao

Mate Granić je ucjenjiv

bio je osnovao firmu MAGRA koja je trebala biti spužva između proračuna i graditelja dvorane u Osjeku...podržavao je notornog Đapića kao kakti savjetnik i sl... da je bilo po njegovom dvorana bi bila duplo skuplja..

Mati Graniću vjerovati NE...potencijalno ucjenjiv ..a za takve ne znaš na čiji daljinski radi...

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci