Tagovi

Ministarstvo regionalnog razvitka - centralno upravljanje regionalnim razvojem

Iz subotnjeg teksta u Jutarnjem (prošli vikend) proizašla je još jedna zanimlmjiva informacija - Milanović je najavio novo ministarstvo - Ministarstvo regionalnog razvitka...Naravno s ciljem povećanja decentralizacije Hrvatske. Decentralizacije za koju je SDP svim svojim stranačkim programom, osim ako to znači da Zagreb (gdje je SDP na vlasti) ne izgubi ništa novaca u tom procesu (možda bi "bogata" Lika trebala dati više za još siromašnu Dalmatinsku zagoru? :). A na kraju ispalo da Vlada sufinancira sve velike projekte u Zg (Arena, novi aerodrom - što je i OK obzirom da su to projekti nacionalnog dosega), stoga Bandić ne mora brinuti da će mu nestati novaca. Ali pohlepa je bila toliko jaka da se eto SDP razotkrio koliko im je decentralizacija važna na cijelom hrvatskom području.... Anyway, nije to point ovog posta...

Obzirom da svaka županija ima najmanje jednu regionalnu razvojnu agenciju (koja je fokusirana upravao na svoju regiju i potrebe koje najbolje razumije), fiskalna politika i zakoni koji pogoduju regionalnom razvoju se određuju (ongoing process) u centralnoj državi (npr, Proračun za 2007 - za ravnomjerniji razvoj Hrvatske) moje pitanje - treba li nam ministarstvo regionalnog razvitka?

Što će centralna regionalizacija postići? Novac iz EU pristupnih fondova će prvo doći u ministarstvo pa će se onda djeliti dalje? Ili će ministarstvo definirati 4x4 industrijski program (baš me zanima koga će zapasti novi Obrovac!).
Ili se radi o o marketinškoj floskuli (kao onomad Pecekovo ministarstvo - targetirano na obrtnike i male poduzetnike), pravi cilje je centralizirati EU sredstva prije nego ih podjeli po nekom ključu (moža 4x4, a možda ključ podobnosti).

Zar nije efikasnije rješenje, za uspješnu decentralizaciju, definirati zakonski okvir (i postići maximalnu zakonsku i financijsku slobodu lokalne uprave) te eliminirati sve nepotrebne birokratske nivoe između proračuna (ili pristupnih fondova) i korisnika (lokalna uprava). I onda lokalci razvijaju sebe kako najbolje znaju i osjećaju da je ispravno...Oni već danas tvrde da imaju ideje, samo ima nedostaje novaca...
Sve mi se čini da onaj partijski mentalitet (mi znamo što je najbolje za drugove u Sisku, iskazan djelomično i u 4x4 programu, nikako da napusti SDP-ove stratege).

Toliko da znate, ja osobno smatram da je decentralizacija s trenutnim nivoom kvalitete urpavljanja lokalnim upravama opasna operacija kojom se lokalnim šerifima i polupismenim gradonačelnicima/načelnicima općina dajemo u ruke jedino vrijedno što nam je preostalo - prostor i prirodna dobra). A oni će to prodati ili dati u koncesiju za 30 srebrnjaka, samo da dobiju još jedan mandat (koliko takvih primjera ima već danas....). Nevjerojatno je da nitko nema političke hrabrosti i skrenuti pažnju na taj problem (koji je ustvari tipični HR problem - nedostatak kadrova) već se svi dodvoravaju....

Komentari

Očekujemo da bijesdrugi sad

Očekujemo da bijesdrugi sad partijski uputi ove kritike HDZ-u koji je u koalicijskim pregovorima s HSS/HSLS-om upravo prihvatio prijedlog osnivanja ministarstva.

Javi nam rezultate!

Opinioiuris

Tko je glasao

Slažem se, vidi moj odgovor

Slažem se, vidi moj odgovor ovdje

Odgovor na griottin dnevnik odgovara mojem osobnom stajalištu, a ovaj dnevnik ovdje je bila predizborna promidžba :)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Dakle, poanta je zašto

Dakle, poanta je zašto treba takvo ministarstvo. Osim ako nije u startu populjuvati jednu ideju koja dolazi od mrskog neprijatelja jer se još ne zna što dolazi, Čačić kaže, u "pakungu".

Dosadašnja praksa tvojih kaže sljedeće. Jedan gradonačelnik ima zanimljivih ideja što i kako treba na njegovom području za što mu treba pomoć ne samo županije nego i države.
Onda se on obrati ministarstvu gospodarstva koje kaže da nije nadležno, ne zato što je gradonačelnik druga politička opcija nego stvarno (!?). Isto kaže i Dropulićkino.

Pa se onda on obrati uredu jednog potpredsjednika vlade koji u svakoj prilici voli reći da mu je srce ovdje i da puno za svoju bazu čini. Onda on ne odgovori ništa, pa ni na požurnicu.

Ali zato poruči putem predsjednice ogranka svojih da zašto nitko ne dolazi, ne lobira i ne traži pomoć a on bi tako želio. I da nije problem da dođe direktor lokalnog poduzeća, naravno uz odgovarajuću pratnju u vidu famozne potpredsjednice i nekoliko drugih njenih. A u medijima isto, zašto gradonačelnik ne želi ići Njemu a da su vrata otvorena, samo gradonačelnik neće.

Pri slučajnom susretu s gradonačelnikom odmah kaže da zna da je ovaj nešto tražio ali taj nesposobnjaković od šefa kabineta je nešto zagubio pa se nije stiglo ali da će odmah u ponedjeljak javiti kad može. Obzirom da nije rekao koje godine, do susreta još nije došlo al` spika i dalje ide da se njega ne traži dovoljno i ne kuca na vrata. Koja da su cijelo vrijeme otvorena.

Da bi se izbjegli slični cirkusi, s bilo koje strane, iako su tvoji nenadmašni u tome, zašto ne ministarstvo na čija se vrata neće trebati kucati kao na potpredsjednikova i koje će možda imati boljeg šefa kabineta?

Možda bi se usput koje moglo i ukinuti?

B-52

Tko je glasao

"Jedan gradonačelnik ima

"Jedan gradonačelnik ima zanimljivih ideja što i kako treba na njegovom području za što mu treba pomoć ne samo županije nego i države."

Sto bi bilo kad bi bilo...
Nego sto kad jedan gradonacelnik ima zanimljivu ideju da je 50.000 gradjana potpisalo nesto, a da "ne znaju uopce sto su potpisali?" Odnosno kad su njega izabrali, onda su znali, ali kad nesto drugo potpisuju, onda ti isti ne znaju?! Kakvi su to nedokucivi i avangardni kriteriji za odredjivanje promjenjivosti stanja zdrave i pomucene pameti sitnozubana?
Ne bi li mogucnost neposredne demokracije npr. referendumom te lokalne zajednice kao meritorne uz postovanje struke i zadanih kriterija, trebalo biti dovoljan argument da se nekome i bez mjeraca stanja svjesti/nesvjesti gradi/ne gradi, npr. staklenka od 50 metara 5 metara od prozora.
Znaci u ovom slucaju gradonacelnik nema problem sa "visim" vlastima, nego sa ( navodno) onesvjestenim vlastitim birackim tijelom.
Da ne budem metropolican, tko ce uopce kontrolirati da se zelja opcinara i glavara opcine od 327 stanovnika za potporom drzave u izgradnji lokalnog stadiona sa 4000 mjesta, ne koristi kao izgovor za zaposljavanje necakova 2 prasnjava bagera u dvoristu? Znaci treba i nova komisija za nadzor trosenja. Metastaza novih tijela...

Tko je glasao

"Jedan gradonačelnik ima

"Jedan gradonačelnik ima zanimljivih ideja što i kako treba na njegovom području za što mu treba pomoć ne samo županije nego i države."

Sto bi bilo kad bi bilo...

Ono nije što bi bilo kad bi bilo. To je bilo kako je bilo. I dan danas gradonačelnik nije primljen.

A pitanje je jedino što bi da ga sad primi. Ipak je potpredsjednik u odlasku.

B-52

Tko je glasao

Organizacijske fore de-ce i

Organizacijske fore de-ce i ce, dodatni centri za koordinaciju itd. imaju veze ali ni blizu nisu jedine, jer se na isto odnosi cca 67 drugih organizacijskih linija, cca 37 oblika prakse raznih centrala, cca 78 uređenih i neuređenih oblika uplitanja vanjskog (ne)prijatelja, najmanje 6x2 lokalnih partijskih i interesnih frakcija, puno prema nečem odmah stvorenih koalicija i kontra saveza itd. Naravno, nešto odlučuje i igra na terenu.

U vezi (de)centraliziranosti i regionalnog razvitka Hrvatske su u našoj iskusnoj i složenoj domovini već prije stvorena složena stanja i ponašanja, kojem svako novo vrijeme ponešto doprinese. Sada je nedvojbeno vijeme invazije na sve točke (napada se i zadnja toška u Lici i Baranji), što će se idućih godina vjerojatno samo pojačavati. Takva složenost i netransparentnost ima, pojednostavljeno, dvojaka svojstva. Prvo, otežava bilo šta suvislo, lako je tu za birokraciju, stvara složenu praksu u kojoj se vode presložene i preiscrpljujuće bitke za sve pa npr. i za kakav priključak. Drugo, to je filter i složeni sustav obrane, koji je disciplinirao i Tita a drži se u ovoj sveopćoj invaziji. U sve su ugrađena impresivna iskustva.

Evo malo naznaka smjerova preko uspješne politike. Određeni krugovi HDZ-a su izgubili od Bandić varijante SDP-a na terenu Zagreba, spustili se na Jadran gdje imaju uspjeha ali (vidi Čačić). U SDP-u opet nešto ordinira izvjesni Linić Rijeka, ali naznake da navaljuje jer u Rijeci pitanje kakva mu je baza (Đukanoviću đe ti je baza?). Blista Čačić, kaže otvoreno opet za premijera uz kontrolni paket i impresivne uspjehe u Varaždinskoj županiji (što znači da opet gubi na terenu Jadran i brojne njegove firme i biznisi sve slabije na tržištu), grade više škola nego svi zajedno (JPP, ugradiš 20-30 % po volji), zaposlenost i izvoz skaču preko 35 % (nakon što je isti krug rasturio sve živo) itd. Bandić Zagreb i njegovi su sinteza svega i tu slijedi sve zanimljivo.

U takvoj situaciji se nezadrživo otvaraju mogućnosti za razvoj. Npr. da se slučajno pojavi neki ozbiljni strani partner i hoće nešto ozbiljno realizirati, i da se sa stvarnim namjerama obrati npr. na ovim stranicama za besplatni savjet vjerojatno se može naći povoljniji put za razno nego u raznim zemljama, uključujući uklanjanje prepreka (pitanje je samo signala i tko ih daje). Težište je na provjeri šta on stvarno hoće i može a s naše strane je to rješivo ako to njegovo zadovoljava. Zasad slični s jedne i druge strane, sa svih strana, međusobno se traže i nalaze i sve više cvile, žale se i čude, što najbolje potvrđuje da je zrelo za neke druge (šta da radiš s takvom masom koja zarađuje kao nigdje u svijetu i samo cvili).

Tko je glasao

Dodatak G-news-u, o stranim

Dodatak G-news-u, o stranim ulaganjima.

Slučajno sretnem jednog svog "agenta". Cca 6 mjeseci privremeno na usluzi (ne)prijateljima koji grade valjda najveću stranu investiciju u RH, na bezličnim zapuštenim livadama, iz prima zemlje sa prima stručnjacima, obostrano poznavanje i uvažavanje, nije palo s neba (bolje nego u Slovačkoj ili drugdje), ide dobro. Ali ovaj meni malo defetizma. Za razliku od niza puta dosad (najiskusniji), ljestvica se sve više i više diže (problem uspjeha, veći nego igdje ikad) a pamet klizi nezadrživo dolje, ruše se i njihove najrenomiranije snage, kapital je izgubio kompas, ne zna se ni tko diže ljestvice (nije tržište nego neki banalni kompjutori, veći uspjeh više se podiže), ni tko vodi (skoro da ja usput u šetnji preuzeo) itd. malo smo smirili stvar i, kao često dosad, uložili nepovratno s nekim interesom:
1. kad su svi uspjeli nije red ni da ove s najvećim ostavimo trajno obilježene neuspjehom (manjim uspjehom) a i da nam ne cvile, ipak smo mi ljudi u godinama skloni uživanju;
2. ulaganja ćemo kad tad vjerojatno povratiti a već prvi dobitak je zaključak da je to zadnje i prelazimo na novu strategiju;
3. od sada pa na dalje igrice tretiramo kao onu u kojem smo neprijatelju prepustili teren i pomogli da razvije snage i sada prelazimo u fazu poigravanja. Ne težimo sukobima pod svaku cijenu i nabijanju bodova od mrtvih neprijatelja, nego ravnopravnoj igri u kojoj se ne cvili i ne vadi na neke linkove ove i one (to je jedan od bitnih djelova nove igre, da vidiš kakvih linkova mi imamo).

Tko je glasao

Gdje ces veci uspjeh na

Gdje ces veci uspjeh na domacem terenu od situacije da novi Obrovac izgradi neki Hans, umjesto da ga financijski i ja i ti potpomazemo iz vlastita djepa. I jos mnogo njemu slicnih. Pa dok traje , nek traje na dobrobit onih lokalnih i skoro desperatnih. No tko kaze da bas i mora biti i zavrsiti kao Obrovac...

Tko je glasao

Ja sam to već obavio ali

Ja sam to već obavio ali kako.

Zove mene Hans za Hrvatsku, onaj koji najviše poslova istražuje, uglavljuje i vodi za ostale Hansove. I kod njih kardeljizam. Nakon uspješnih godina prelaze na novu fazu i tu se mene moli za mišljenje i sudjelovanje u igri. Hans ne otvara karte a ni ja. Mene intrigira otkud su me iskopali i otkud takva čast da igram ulogu 3 ministarstva, kad znam da u toliko njih zabrinutost raste i ako se benigno očitam. Hans se sastoji od dva spojena djela, jedan pravi i jedan šumar porjeklom iz naših krajeva. I taj se odaje. U novoj fazi je potražnja neopisiva, udara se na sve strane, drugi dio Hans ne nareduje nego retardira u tako iskusnoj zemlji a neki linkovi samo dižu ljestvice. Zaključujem, za hansove bi trebalo zamjeniti i Hansa, stvar je samo da apstrakcija štima. Dajem besplatno nekoliko očekivanih vau savjeta da čumar i Hans ne krenu u defetizam i time ih uputim na Obrovce i puno izglednije točke, a ja stižem. Oni su već u akcijama dok ja stignem, kakva mionistarstva, ali moram se i vode malo zabaviti i vidi prethodno pod 3. druga igra.

Tko je glasao

No tko kaze da bas i mora

No tko kaze da bas i mora biti i zavrsiti kao Obrovac...
HDZ zna!

Tko je glasao

2 koraka naprijed ( vlastita

2 koraka naprijed ( vlastita smjenjovost ako izgubi izbore i preispitivanje aristokratskih mirovina imunih ), a onda 1 korak nazad, tj. ovo izmisljanje novih birokatskih ureda za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. Kao nuszna ispomoc ionako dozlaboga dosadjujucih 450-500 lokalnih, gradskih, zupanijskih i kojecegavec ureda.
Iskreno receno, ne treba se zavaravati! Ti lokalci vjerojatno jesu sposobni skuziti da je pukla cijev u glavnoj ulici ili da se zbiva pozar, makar kad se priblizi dovoljno blizu da im nagore palci koji im
vire kroz sanale, ali sto hoce neki zutoliki sa kosim ocima i kakvim papirima mase dok pokazuje na neku livadu, tesko ce taj shvatiti...
Dakako, ne kazem da ih nema, ali ipak nesto manje od covjecjih ribica u boci grasevine.Kad se ovome doda se je trend seljenja proizvodnje van gradova, radi raskrcavanja zagusenosti, skupih stanova i zaustavljanja iseljavanja prema vecim centrima, onda je ovo jos vise upitno.Bez obzira sto bi necijem stricu ili ujaku bas takva jedna kancelarija, fikus i usluzna & ljubazna sekretarica dobro pasala.
Krajnje je vrijeme da se osnuje i putujuce kazaliste sa klaunima da podignu produktivnost i razbiju nesnosnu dosadu, ovima u tih 450-500 metastaziranih birokratskih niskoristi u drzavi velicine 1/2 Londona.
Dakle takvo sto je nonsens i horor ispod razine moderne vlasti u sladu sa vremenom.Punjenje partijskih i drugih prijatelja u novootvorene kancelarije, je Zagreb dobro upoznao kroz nove uplatnice za vodu, parkiranje i kojesta drugo. O 300 mil. Eura duga da se i ne govori, a da bis e tim prekobrojnima povecale place u zamjenu za glasove.
Dakle to je ta prica, stovise i bravar je po tom pitanju bio bolji!
Mislim da tih ispostava nije bilo vise od 120.
A nije bilo interneta ni hitrorezova koji su tek krenuli sa kosenjem nebuloznih paragrafa.Dok su najvece svjetske korporacije, sklone odustajanju od sastancenja i osnivanja podruznica gdje ih realno ne treba, pa pribjegavaju video-konferencijama i sl. blagodatima tehnologije, mi opet nudimo parne lokomotive.
Da li je u konacnici ovaj 1 korak naprijed, dovoljno velik za covjecanstvo ili nije, tek ce se vidjeti.

P.S:
EU za takvu glupost nece castiti. A banke hoce, ako im sto primamljivo podlozi kao zalog u hipoteku.( npr. lokalna infrastruktura)
Odnosno svaki ce kamatar rado nekome kockaru
koji mu jamci kucom posuditi 500 Eura, ali dati nekom 100 Eura da ih baci u vjetar - jako tesko.

Tko je glasao

Ti lokalci vjerojatno jesu

Ti lokalci vjerojatno jesu sposobni skuziti da je pukla cijev u glavnoj ulici ili da se zbiva pozar, makar kad se priblizi dovoljno blizu da im nagore palci koji im
vire kroz sanale, ali sto hoce neki zutoliki sa kosim ocima i kakvim papirima mase dok pokazuje na neku livadu, tesko ce taj shvatiti...
Dakako, ne kazem da ih nema, ali ipak nesto manje od covjecjih ribica u boci grasevine.
Lakše malo druškane...

Tko je glasao
Tko je glasao

Mozes se i ti ukljuciti u

Mozes se i ti ukljuciti u nadopunu, ako mislis da je ipak 450-500 raznoranih opcina sa 250+ stanovnika, malo previse za malu drzavu ;)
Briga me za opcenito za Partije. Bila ona HDZ , SDP ili nekava RWQ, vec za ono sto rade.
Jos jedno ministarstvo koje ce svemu tome jos dirigirati je upravo suprotno od one izravne demokracije ( referendumima) koju si spomenuo u Svicarskoj.
Btw. svidja mi se sto je u Svicarskoj predsjednik tako "nevidljiv", kao uostalom i vecina politicara. Znaci da dobro rade svoj posao. Za sto su i placeni od glasaca, pa ih stoga nema tko previse ni hvaliti niti posebno kritizirati.

Tko je glasao

Ima i u Švici općina

Ima i u Švici općina koliko hoćeš, al tamo na općini možeš izvadit putovnicu, pa te nazovu telefonom kad ti nešto obave... Takvo što mi nikada nećemo dočekat.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

E, ali ipak smo dočekali da

E, ali ipak smo dočekali da nam Kiro s TV-a poruči kako je naučio slati SMS.
Na dobrom smo putu. Šteta je što neće ostati na vlasti da nauči i drugo.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci