Tagovi

Ministar poduzetništva i obrta odnosno ničega

Možete li uopće zamisliti da neki naš ministar suočen sa svojim neznanjem i nesposobnosti da išta napravi to obrazloži velikom mudrolijom kako je sve loše što nam se događa glede poduzetništva i obrta posljedica krize u svijetu odnosno u EU pa dok se tamo u „crnom svijetu“ zajedno sa EU nešto ne promijeni na bolje ni mi ne trebamo očekivati neki pomak.

Da ovako nešto kaže ministar turizma još bi i nekako imalo smisla jer doista umnogome ovisimo o gostima iz svijeta odnosno EU-a, ali kad ovako nešto kaže ministar poduzetništva i obrta onda se doista moramo zabrinuti ne samo za budućnost hrvatskog poduzetništva i obrt. Po svemu sudeći ministru još nitko nije rekao, pa čak nitko ni od hrpe stranačkih savjetnika, kako naša gospodarska odnosno poduzetnička kriza gotovo da nema nikakve veze sa krizom u svijetu odnosno u EU, ali i te kako ima sa nama samima odnosno onime što se događa u Hrvatskoj. Umjesto da se uhvati posla i pod hitno eliminira jasne elemente izražene antipoduzetničke klime Marasovo ministarstvo se posljednjim izjavama pridružilo ostalim ministarstvima vrišteći u isti glas kako će nam eto biti bolje već u zadnjem kvartalu ove godine odnosno u prvom slijedeće, jer eto još uvijek, kako kaže, „žanjemo ono što je radila prethodna Vlada“.

Ako će mo i samo površno analizirati danu izjavu odnosno opravdanje ministra Marasa onda dolazimo do dva jednostavna i poražavajuća zaključka. Prvi za ministra koji kaže kako nam neće biti bolje sve dok ne bude bolje u EU, a da to doslovno ničim ne potkrijepi što bi u ovom slučaju bila i nemoguća misija, Vlada odnosno Sabor treba odmah opozvati jer dotični i više no očito uopće ne zna niti razumije što mu je posao. Tvrditi u istoj izjavi kako će nam biti bolje u posljednjem kvartalu ove i u prvom iduće godine samo potvrđuje prethodno jer ispada da ministar pojma nema kako će se i kada riješiti domaći problemi koji pritišću poduzetništvo ali očito zna kada će se kriza riješiti u svijetu odnosno u EU…. Da čovjek ne povjeruje kakvog to genijalnog stručnjaka Kukuriku Vlada ima za međunarodnu ekonomiju.

O tome da česte izmjene raznih zakona, povećanje PDV-a, cijena goriva, struje, plina, cestarina itd itd djeluje destimulativno na poduzetništvo i obrt ministar Maras ni riječi nije rekao mada sve navedeno jest produkt rada baš njegove Vlade i upravo ono što umnogome doprinosi ukupnoj antipoduzetničkoj klimi u RH.

Što uostalom očekivati od ministra koji nema ni dana radnog staža u poduzetništvu ili obrtu. To što je diplomirao 1999. , pa na godinu (2000.) postao predsjednik foruma mladih SDP-a ga je očito učinilo toliko sposobnim da već 2001. bude direktor HOC-a Bjelolasica….

Nastavak je već povijest tako slična mnogima koji se bore za jednake šanse svima, a ne samo njima!

Komentari

Povratak u majčino krilo

"PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko sastao se s čelnicima Stranke umirovljenika i BUZ-om (Blok umirovljenici zajedno) Lazarom Grujićem i Milivojem Špikom te dogovorio početak procesa suradnje."
Kako komedija ima sretan kraj - slijedi i zaključak:
""Kako je obostrano istaknuta briga za budućnost umirovljenika i svih ostalih građana Hrvatske, zajednički je zaključak HDZ-a i BUZ-a da se pokrenuti razgovori i aktivnosti nastave u interesu boljeg sutra za sve građane Republike Hrvatske", stoji u priopćenju iz Hrvatske demokratske zajednice."

Čestitke DEMOS-u i penziću - trud se isplatio i slijedi nagrada za uvlačenje u....
Da, svaka šuša može doći na funkciju.

Tko je glasao

@pjastrela, jel' ti imaš

@pjastrela,
jel' ti imaš nekih problema???

Tko je glasao

Ma, vidi ti moralne vertikale

Probleme velike ima najviše onaj koji potpiše ugovor sa vragom.

Tko je glasao

malo ozbiljnosti

Evo i linka, da stvar bude vjerodostojnija: http://www.index.hr/vijesti/clanak/hdz-dogovorio-pocetak-suradnje-sa-str...

Jedino me čudi što se i ovaj tekst, kao i svi drugi objavljeni na indexu - nije našao u obliku dnevnika na ovim stranicama.

Tko je glasao

@zaphod, mogao je biti

@zaphod,
mogao je biti objavljen i ovaj ali nije....... nije naime ni z aočekivati da se svaki objavi, posebno ako je zadnja objava bila dan ranije.....
Da ostale stranke malo češće ragiraju i mi bi prorijedili svoja priopćenja, komentare i sl. koje s obzirom na razne dnevne zanimljivosti možemo pisati svaki dan.........
Ma napisali bi i nešto pohvalno ali još uvijek čekamo priliku..... dakle nije do nas

Tko je glasao

apsolutno razumijem...

Da, do sada je baš svaki dnevnik bio preslikovog Indexovog članka (pa makar ga tamo potpisao i netko drugi inicijalima, ti bi ga tu objavio kao svoje autorsko djelo) ali baš ti je ovaj promakao. Naravno.

Da si i njega prenio, možda bi drugi napisali nešto pohvalno, tko zna :)

Tko je glasao

eto jos jedne "kritike"

eto jos jedne "kritike" Vladajucih od @demosa alias R.I. alias Lazar Grujic

http://www.index.hr/vijesti/clanak/buz-nije-lako-biti-premijer-uz-minist...

u kojoj se populizam i populizam i populizam rasirio kao malarija.. fascinantno..

nadam se da priopcenje svih aliasa nece biti prezentiran kao novi @demosov autorski dnevnicki uradak...
kao do sada vec ce ostati tamo gdje je vec objavljen kao novi pamfletic minorne stranke koja je nasla mecenu za prodiranje u zutu javnost..

prikladniju estradi nego politici

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, nema što,... vidim da

@luna,
nema što,... vidim da nas pažljivo pratiš što je doista za svaku pohvalu.... i kako si stavila link na naše priopćenje mislim da sada nema nekog psoebnog razloga isti stavljati još jednom na pollitiku....... a nekaj smo prošli četvrtak opet drvili na Z1 ka kao velim...

http://youtu.be/MQaov4oE12s

Tko je glasao

ne pratim vas vec index.hr..

ne pratim vas vec index.hr.. koji je zadnje vrijeme postao oglasna ploca za pamfletice raznih strancica.. cisto zutilo..

a mozda je i doslo vrijeme da se taj portal prestane prelistavati...

danas je stvarno tesko naci tamo ista citljivo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dugo vec nisi pisao.. R.I.

dugo vec nisi pisao.. R.I. alias demos..

ajde sad objavi novi, a svoj dnevnik

http://www.index.hr/vijesti/clanak/buz-i-sto-da-normalan-covjek-kaze-na-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, samo što nisam.... a

@luna,
samo što nisam....
a ti se u međuvremenu malo zabavi.... evo možeš pogledati (ili poslušati) što smo jučer divanili na Z1.... jest da nije nešto ali kako vidim koliko smo ti simpatični...pa velim... jelte...

http://www.youtube.com/watch?v=BWMFwhtSkcQ&feature=youtu.be

Tko je glasao

ma super ste mi.. skoro kao i

ma super ste mi.. skoro kao i karamarko.. ili jaca sa svojim komentarima danas..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kako je

Meske ? :)

Provinciopolis

Tko je glasao

tesko budenje ili te more

tesko budenje

ili te more samo losi sni?

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

maras

DEMOS,

e da je samo on u pitanju, ali u pitanju je cijela Vlada na čelu s bahatim Zoranom Milanovićem koji svaki dan istrči s nekim verbalnim biserom.

S takvom ekipom, premda ništa bolji nisu bili oni Kosoričini, tako nam Bog pomogao, kad već ne možemo sami

Tko je glasao

Usporedbe radi, nova

Usporedbe radi, nova španjolska vlada ima 12 ministarstva, a mala Hrvatska 20. Španjolska, npr., kao velika turistička zemlja, nema ministarstvo turizma.

Tko je glasao

Je li to dobro ili loše? :)

Je li to dobro ili loše? :)

Tko je glasao

@vkrsnik, da, naprosto je

@vkrsnik,
da, naprosto je nevjerojatno koliko nam materijala svojim svakodnevnim gafovima serviraju..... nema doslovno dana da se ne može napisati bar jedno priopćenje - reakcija na neki od njihovih bisera koji su toliko učestali da ih se viš eteško može i pratiti...
Evo i mi smo odlučili da će mo malo usporiti - smanjiti broj svojih reakcija..... no malo mi je čudno da oporba vrlo slabo ili uopće ne koristi ova nabacivanja Kukurikavaca na čiste "voleje"

Tko je glasao

mozda im PR nije kao

mozda im PR nije kao BUZ-ov
pa ne glume PRaovskog aliju sirotanovica kako bi se stranacki duznosnici imali cime kititi tj. tude pisanim perjem..

osim toga neke stranke imaju pripadnike koji znaju i sami nesto reci i napisati.. za razliku od BUZa.. kod kojeg sav posao pripadne tom jadnom PR.. da bi celnici mogli c/p.. u nedostatku svojih izjava

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

dnevnici kao pr-ovsko smece

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, gluposti koje trkeljaš

Tko je glasao

kaj je od toga netocno? da

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, doslovno je sve

Tko je glasao

no dobro, tko pise te

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

vidim da si se potrudio

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, imaš temu dnevnika pa

Tko je glasao

da li izjava "moj dnevnik"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, pa onda čitaj onako

Tko je glasao

:))) neke stvari se

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Oćinstvo

leddevet

Tko je glasao

Brzi na c/p & rolanju

leddevet

Tko je glasao

fascinantno .. je s kojim

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Višak ministarstava

Ministarstvo poduzetništva i obrta je još jedno u nizu besmislenih ministarstava koje rade više štete nego koristi. Sve je to samo jedno veliko pranje naših novaca.

Osobno bih od postojećih ostavio samo slijedeća ministarstva:

- Ministarstvo financija
- Ministarstvo obrane
- Ministarstvo unutarnjih poslova
- Ministarstvo pravosuđa
- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sve ostalo treba ukinuti.

Tko je glasao

Ukidačnica

Sve ostalo treba ukinuti.
Kad smo ukinuli ona druga ministarstva ne vidim razloga da ne ukinemo i ova nabrojana. Zatim možemo ukinuti vladu jer što će nam vlada bez ministara. Logika ide dalje i kad ukinemo vladu možemo ukinuti i Sabor jer neće imati što raditi obzirom da nitko neće predlagati nikakve zakone, niti one žurne niti one sporne.

Eto ostane nam još jedino predsjednik države koji po logici "jedno ko nijedno" se isto može ukinuti, a kad smo ukinuli njega onda možemo ukinuti i državu i otići mirno spavati svjesni da smo ovaj put troškove stvarno maksimalno racionalizirali!

Genijalno, jelte!

leddevet

Tko je glasao

Državna megalomanija

Mislim da su vojska, policija, pravosuđe i diplomacija prirodni su poslovi države.

Ima jedna stara izreka koja kaže da bi se država trebala baviti samo onim stvarima kojima se nitko drugi ne može ili ne želi baviti. Držim to vrlo mudrim stavom jer su političari po prirodi skloni korupciji i rasipanju novaca. Nije li onda logično smanjiti njihov doseg na najmanju moguću mjeru?

Ili misliš da je logično da države zadužuju nas i našu djecu kako bi financirale sve ove megalomanske ideje?

Tko je glasao

Dio poslova vojske i policije

Dio poslova vojske i policije je vec privatiziran (npr U Iraku su si dececi vojne poslove lijepo porazdijelili svojim zastitarskim firmama, a oficijelna vojska se kao povukla), zastitari rade mnoge policijske poslove itd. Al, dobro. Stvar je u tome da je dokazano (konkretnim brojevima) da to ne ide bas tako kako si ti zamislio i da taj sabkontrakting i razlicite privatizacije javnih sluzbi na koncu drzavu (tj. porezne obveznike) kosta vise nego da drzava odredjene poslove direktno obavlja. Usput su i privatizacija javnih sluzbi i sabkontrakting generator korupcije i primjer neprirodnog spoja politike i odredjenog dijela kapitala naustrb poreznih obveznika.

Tko je glasao

Što više države to više korupcije

Stvar je u tome da je dokazano (konkretnim brojevima) da to ne ide bas tako kako si ti zamislio i da taj sabkontrakting i razlicite privatizacije javnih sluzbi na koncu drzavu (tj. porezne obveznike) kosta vise nego da drzava odredjene poslove direktno obavlja. Usput su i privatizacija javnih sluzbi i sabkontrakting generator korupcije i primjer neprirodnog spoja politike i odredjenog dijela kapitala naustrb poreznih obveznika.

Martine, nije stvar u tome da država povjeri dio svojih funkcija izabranim rođačko/prijateljskim firmama nego da se s njima uopće ne bavi. Nimalo. Gledaj, nisam ja anarhist pa da bih smatrao da nikakav oblik države nije potreban, ali smatram da je najbolje strogo ograničiti i minimalizirati njene funkcije. O tome gdje leži korupcija najbolje govore kako sudski postupci, tako i iskustva sviju nas. Gdje ima politike i javne službe ima i korupcije. Smanjenjem javnih novaca i javnih funkcija smanjujemo korupciju.

Jednostavno.

Tko je glasao

BTW, drzave nisu zaduzivale

BTW, drzave nisu zaduzivale nas i nasu djecu da bi se financiralo megalomansko javno skolstvo i zdravstvo, vec zato da bi se isfinancirali razliciti projekti 'javno-privatnog' partnerstva poput npr. rukometnih arena pri gradnji kojih je ispuhalo na stotine milijuna eura poreznih obveznika i zavrsilo u dzepovima odabrane elite koja bi sad po tebi trebala pokrenit ekonomiju. Pretpostavlja se da je u Ukrajini nestalo 4 milijarde dolara prilikom izgradnje stadiona. Kolko je ono VB dala za sanaciju privatnih banaka? Irska? Spanjolska? To je novac obicnih sljakera koji jedini placaju porez drzavama 'koje vole' dok oni koje se spasavalo placaju porez na Jerseyu ili Kajmanskim otocima. Vidi, vidi, kako socijalizam nekima odgovora:)

Tko je glasao

Nikoga spašavati

BTW, drzave nisu zaduzivale nas i nasu djecu da bi se financiralo megalomansko javno skolstvo i zdravstvo, vec zato da bi se isfinancirali razliciti projekti 'javno-privatnog' partnerstva poput npr. rukometnih arena pri gradnji kojih je ispuhalo na stotine milijuna eura poreznih obveznika i zavrsilo u dzepovima odabrane elite koja bi sad po tebi trebala pokrenit ekonomiju.

Države su se zaduživale da bi pokrile proračunski deficit nastao zbog megalomanskih projekata svake vrste. Pa i u školstvu i u zdravstvu, A da mirovinske fondove i poljoprivredne subvencije i ne spominjemo. Kao ni socijalna prava.

Eto i sam si naveo dobre primjere izgradnje rukometnih arena, a i sanaciju banaka. U liberalnoj tržišnoj ekonomiji države NE SANIRAJU BANKE. Oprosti na velikim slovima, ne vičem, samo želim posebno istaknuti ovu činjenicu prije nego netko krene s onim neoliberalnim bedastoćama. U tržišnoj ekonomiji banke koje su se zaigravale propadaju. Kao i svi drugi koji su se zaigravali. Bez iznimke. Nema pomoći. Pomoć bankama je čista keynesijanština. Zaduživanje država kako bi se pomogle banke je čista keynesijanština. Zaduživanje država da bi se spašavalo gospodarstvo od trenutnih anomalija ih pogoršava i produbljuje. Zaduživanje država je proizvelo i ovu krizu.

To je novac obicnih sljakera koji jedini placaju porez drzavama 'koje vole' dok oni koje se spasavalo placaju porez na Jerseyu ili Kajmanskim otocima. Vidi, vidi, kako socijalizam nekima odgovora:)

Da, to je novac običnih šljakera koji na kraju plaćaju sve državne gluposti i političke spletke. Ne treba živjeti u iluziji da možemo imati nekoga na vlasti tko će kvalitetno (ili "pravedno") raspolagati javnim novcem. Zato treba smanjiti poreze, proračun, javne funkcije, minimizirati djelatnosti kojima se država bavi, te uvesti puno tržišno gospodarstvo i takvih ćemo se svinjarija riješiti.

I da, spašavanje banaka jest socijalizam. I to onaj solidarni. Vidi samo pozive Njemačkoj da se solidarizira sa državama koje su se najžešće zafrkavale sa zaduženjima pa ćeš vidjeti marksizam u njegovom punom sjaju. :-)

Tko je glasao

Mini starstva

Ima jedna stara izreka koja kaže da bi se država trebala baviti samo onim stvarima kojima se nitko drugi ne može ili ne želi baviti.
Zar misliš da ne postoji ekipa koja bi htjela imati svoju privatnu vojsku ili policiju, a da o pravosuđu ne govorimo? Doduše neke od tih stvari već sad imamo privatna, npr. pravosuđe, a i policija je ponekad prilično selektivna u obavljanju svojih zadataka.

Mislim da tebi nisu jasni osnovni pojmovi kao ni poslovi kojima se ministarstva bave. Uzmimo samo prostorno planiranje koje je jedno od temeljnih interesa svake države i što si ti elegantno zanemario. To je područje gdje nikako privatni interes ne može nadvladati opći interes ako ne želimo vrlo brzo dobiti vrlo "profitabilne sadržaje" na mjestima gdje im ni u jednom slučaju nije mjesto. Zar moramo i mi proći istu školu koju je prošao npr. jedan Portugal koji si je uništio podosta vlastite obale.

Svakako me tvoja logika podsjeća na onu gdje su, nakon što su ga na kiosku prevarili kad je kupovao novine, zatvorili sve kioske pod logikom da tamo varaju.

leddevet

Tko je glasao

Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena

Zar misliš da ne postoji ekipa koja bi htjela imati svoju privatnu vojsku ili policiju, a da o pravosuđu ne govorimo? Doduše neke od tih stvari već sad imamo privatna, npr. pravosuđe, a i policija je ponekad prilično selektivna u obavljanju svojih zadataka.

Gledaj, ja sam ti rekao svoje mišljenje o tome. Da postoje ljudi koji misle da i to može biti privatno, postoje. Ne vidim tu nikakav problem. A ponašanje pravosuđa i policije vjerojatno treba tražiti u onoj staroj titovoj: "da se sudovi ne bi trebali držati zakona kao pijan plota". Taj se princip dosljedno provodio u SFRJ, a kako je RH njen funkcionalni nastavak stare navike teško umiru... Nemamo mi monitoring pravosuđa bezveze... :-)

Mislim da tebi nisu jasni osnovni pojmovi kao ni poslovi kojima se ministarstva bave. Uzmimo samo prostorno planiranje koje je jedno od temeljnih interesa svake države i što si ti elegantno zanemario. To je područje gdje nikako privatni interes ne može nadvladati opći interes ako ne želimo vrlo brzo dobiti vrlo "profitabilne sadržaje" na mjestima gdje im ni u jednom slučaju nije mjesto. Zar moramo i mi proći istu školu koju je prošao npr. jedan Portugal koji si je uništio podosta vlastite obale.

Imaš običaj svako mišljenje suprotno svojem proglašavati neznanjem? Znam ja vrlo dobro kakvim se poslovima bave ministarstva. Drago mi je da si spomenuo prostorno planiranje. Moram li te podsjećati na GUP i na igre oko kupovine jeftinog poljoprivrednog zemljišta i nakon toga skupog građevinskog. A da razne prisline otimačine zemlje pod "tržišnim" cijenama i ne spominjem. Ako je to taj famozni "opći interes", onda nam takav definitivno ne treba, hvala lijepa. Nadam se da ne moramo pretresati jasnoću mog poimanja poslovanja ostalih ministarstava.

Svakako me tvoja logika podsjeća na onu gdje su, nakon što su ga na kiosku prevarili kad je kupovao novine, zatvorili sve kioske pod logikom da tamo varaju.

Ne. Nego kad me svaki put prevare na jednom te istom kiosku dolazim do zaključka da taj kiosk treba zatvoriti. Ti, čini se, smatraš da na taj kiosk ipak treba ići jer eto svi imaju kiosk a imati kiosk je u općem interesu. Možda te sutra ne prevare, ha? :-)

Tko je glasao

Ukinimo semafore

Ne. Nego kad me svaki put prevare na jednom te istom kiosku dolazim do zaključka da taj kiosk treba zatvoriti.
Da zanimljiva logika iako mi se čini da bi ispravan odgovor trebao biti nešto drugo, npr. zamijeniti prodavača jednostavno jer nije kiosk taj koji te potkrada nego onaj koji tamo radi, jelte?

Donekle istu logiku si upotrijebio u priči o zloupotrebi GUP-a i istina je da kad ne bi imali GUP nitko ga ne bi zloupotrebljavao. Stvarno je to logično rješenje i mogli bi savršeno primijeniti istu logiku kako bi spriječili vozače da "prolaze kroz crveno". Nevjerojatno da se toga nije još nitko sjetio, doduše nešto mi se čini da postoji neka greška u tom razmišljanju . . .

Eh, nažalost upravo ta i takva greška u razmišljanju koja "dobro zna kako nešto radi" nas je dovela gdje jesmo i vodi dalje u istom smjeru.

leddevet

Tko je glasao

Stvarno je to logično

Stvarno je to logično rješenje i mogli bi savršeno primijeniti istu logiku kako bi spriječili vozače da "prolaze kroz crveno".

naravno da je logicno. treba ukinuti semafore (koji i tako samo trose struju) a promet ce regulirati "nevidljiva ruka slobodnog prometa". naravno, treba istaknuti da povremene anomalije sustava, poput sudara i par tesko ozlijedjenih, treba prepustiti samoregulaciji - dakle ozlijedjenima nikako ne pomagati! sanacijom takvih anomalija samo se produbljuje kriza svijesti kod vozaca koji se na taj nacin udaljuju od prirodne ravnoteze nevidljive ruke slobodnog prometa.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ps: zaboravio sam dodati -


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Semafori

Ukinimo semafore

Stvarno je to logično rješenje i mogli bi savršeno primijeniti istu logiku kako bi spriječili vozače da "prolaze kroz crveno". Nevjerojatno da se toga nije još nitko sjetio, doduše nešto mi se čini da postoji neka greška u tom razmišljanju . . .

Drago mi je da si ovo spomenuo. U nizozemskoj eksperimentiraju sa samoregulacijom prometa bez semafora i kažu ljudi da imaju izvrsne rezultate. Nešto poput: vozači se sami dogovore na raskršću. Ako te jako zanima potražit ću link (negdje ga zagubih). Dakle, tržište je zakon čak i u prometu... :-)

A netko se sjetio i kružnog toka. Vidiš, može se sve kad se hoće }:-)=

Da zanimljiva logika iako mi se čini da bi ispravan odgovor trebao biti nešto drugo, npr. zamijeniti prodavača jednostavno jer nije kiosk taj koji te potkrada nego onaj koji tamo radi, jelte?

Ali ne. Već desetljećima čekam poštenog prodavača pa ništa. Nema poštenih prodavača. Što prije to shvatimo to bolje. Još je stari dobri deda Jefferson rekao kako je povjerenje prema vlasti otac despotizma i da trebamo sputati one kojima moramo povjeriti moć (Kentuckyjske odluke, 1798). Ne vjerujem prodavačima ni kad darove nose :-)

Donekle istu logiku si upotrijebio u priči o zloupotrebi GUP-a i istina je da kad ne bi imali GUP nitko ga ne bi zloupotrebljavao.

Gledaj, sve te aktivnosti vlade su kontraproduktivne čak i kad nema nikakve korupcije i kad se sve radi iz najbolje namjere. Činjenica je da političari svojim miješanjem u tržište uništavaju i izobličuju njegovo normalno funkcioniranje i tako stvaraju velike probleme. Recimo, netko smatra da je minimalna plaća dobra stvar i da štiti prava radnika. I postavi minimalnu plaću iz najbolje namjere. Ali tom minimalnom plaćom zapravo postavi prepreku za zapošljavanje početnika. I kao rezultat imaš puno nezaposlenih mladih ljudi. I što sad? Naravno, napraviš se pametan kao Mrsić i ne ukineš minimalnu plaću nego napraviš neku deformiranu konstrukciju sa 1600 kn koja je ispod te minimalne plaće...

Oprosti, ali meni to nije normalno.

Minimalnu plaću treba ukinuti (kao i sve ostale slične gluposti). Znam da mi ne vjeruješ da postoji povezanost minimalne plaće i nezaposlenosti mladih, ali tako je.

Eh, nažalost upravo ta i takva greška u razmišljanju koja "dobro zna kako nešto radi" nas je dovela gdje jesmo i vodi dalje u istom smjeru.

Zapravo je istina obrnuta. Još od nastanka SFRJ (ili prije) nismo imali slobodno tržišno gospodarstvo. Gospodarstvo RH nije tržišno i slobodno štogod tko rekao. Politika je uvijek čvrsto držala tokove novca i pazila da zarađuju samo njeni miljenici i to se nije promijenilo, kao ni vječna antipoduzetnička klima. Dakle, rekao bih da je vrijeme da jednom probamo pravo punokrvno tržišno gospodarstvo. Jer sve oblike revolucionarnog socijalizma i intervencionizma pod paskom politike smo već probali. Vrijeme je za zaokret.

Tko je glasao

Minimalnu plaću treba ukinuti

Minimalnu plaću treba ukinuti (kao i sve ostale slične gluposti)

Kao netko tko razmišlja o pokretanju vlastite djelatnosti odnosno samozapošljavanja taj minimalac vidim isto kao jedan od mnogih klipova koje ljubljena država podmeće pod nogu poduzetnim građanima. Dakle, ako imam firmu, moram u početku dok još ništa ne naplatim isplaćivati sebi kao direktoru društva neku minimalnu plaću jer eto tako traži država. Zašto? Samo zato da si oni uzmu neki ziher doprinosić za zdravstvenu i mirovinsku Ponzi shemu, briga njih kako ću ja do tih novaca. Nekom to izgleda malo, ali danas u ovakvim uvjetima zaraditi i tih 3500 brutto kao recimo it konzultant početnik nije zanemarivo.
Dakle, minimalac ne šteti samo mladima, već i poduzetnicima početnicima.

Tko je glasao

direktor ne mora biti u

direktor ne mora biti u radnom odnosu, pa ne moraš isplaćivati nikakvu plaću

Tko je glasao

Samoposlužno društvo

Nema poštenih prodavača. Što prije to shvatimo to bolje.
Zanimljiva tvrdnja za jednoga koji se zalaže za tržišno društvo. Možda bi mogli imati tržišno društvo bez prodavača što bi jamačno riješilo problem onog lopovskog kioska.

Sve mi se čini da smo upravo postavili temelje za novo društveno (i prostorno) uređenje: raskršća bez semafora, kiosci bez prodavača!

E i naravno, vlada bez ministara!

leddevet

Tko je glasao

Prodavači i kiosci

Zanimljiva tvrdnja za jednoga koji se zalaže za tržišno društvo. Možda bi mogli imati tržišno društvo bez prodavača što bi jamačno riješilo problem onog lopovskog kioska.

Kakav je to štos nakon nekoliko postova svjesno zanemariti na koga se zapravo odnose "prodavač" i "kiosk" i ovakvim komentarima pokušati pobrati jeftine bodove.

Razočaran sam.

:-(

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci