Tagovi

Ministar Grčić laže!

Nakon što sam pročitao tekst u Jutarnjem listu kojega je dijelom prenio i Tportal, moram reagirati kao građanin i ministru Grčiću dokazati da laže, a hrvatskim građanima pojasniti da je EU nešto puno kompleksnije nego li se to čini iz shvaćanja i izlaganja ministra i njegovog zamjenika.

Citat:
'Premda se često puta u javnosti spominjala mogućnost izdvajanja Zagreba kao posebne statističke regije, čime bi se 'riješio' problem Sjeverozapadne Hrvatske, u pregovorima s Europskom komisijom nam je jasno dano do znanja da takvo rješenje ne može proći. Osnovni problem leži u tome što Zagreb ima manje od 800.000 stanovnika, što je manje od propisane minimalne vrijednosti. Svi razgovori o mogućem širenju administrativnih granica Zagreba i povećanju broja stanovnika činili su se nerealnim, posebnom u kratkom roku koji je stajao na raspolaganju', pojasnili su Grčić i Puljiz zašto se Zagreb ne može izdvojiti samostalno."

Kao građanin Republike Hrvatske moram konstatirati da navedeni tandem, ministar i njegov zamjenik, lažu. Kao prvo, poznato je da Zagreb prema popisu stanovništva iz 2011. ima 792 650 stanovnika, i ako u to ukalkuliramo prorast broja stanovnika koji je na razini desetljeća 6,1%, jasno je da će Zagreb do 1.srpnja 2013. premašiti brojku od 800 000 stanovnika. Međutim, laž se ne nalazi u tim brojkama.

Laž je u sljedećem: NUTS 2 regije su one regije koje okvirno imaju od 800 000 do 3 o00 000 stanovnika. Međutim, kako je navedenoj gospodi poznato, to su samo okvirne brojke, a ne egzaktne. A da je tome tako, a ne onako kako ministar Grčić želi obmanuti hrvatsku javnost, navodim i neke konkretne dokaze. Prvo ću vam navesti nekoliko NUTS 2 regija koje bitno prelaze brojku od 3 milijuna stanovnika, a potom ću navesti niz primjera iz kojih se vidi da postoji niz NUTS 2 regija koje imaju puno manje stanovnika. Naravno, ti svi promjeri će pokazati da ministar i njegov zamjenik lažu, i to loše.

Npr. najnapučenija NUTS 2 regija je Ile-de-France kojoj propada Pariz sa ukupnim brojem stanovnika od 10 952 000; druga NUTS 2 regija u Francuskoj je Rona-Alpe sa 6 100 000 stanovnika; treća je Provansa-Azurna obala-Alpe sa 4.5 milijuna stanovnika. Da ne ispadne da je to samo tako u Francuskoj, napravit ćemo brzi presjek nekih NUTS 2 regija po Europi. Npr. mi volimo uzimati kao primjer Poljsku. Poljska je podjeljena na 16 vojvodstava koje su ujedno i NUTS 2 regije. Najveće od njih je Mazovjecko vojsvodstvo sa 5,16 milijuna stanovnika. Italija ima 20 NUTS 2 regija, od kojih npr. regija Lombardija ima preko 9 milijuna stanovnika, a regija Kampanija 5,8 milijuna stanovnika. Grčka ima 13 NUTS 2 regija od kojih recimo regija Atika ima 3,8 milijuna stanovnika.

Da bismo još više posramili naše diletante i lažove, navedimo za sve ove navedene države i najmanji broj koje imaju njihove NUTS 2 regije pa će nam biti još jasnije dubina laži i obmane našeg ministra za laž i njegovog zamjenika. Najmanja talijanska NUTS regija ima 119 000 stanovnika, a sljedeća ima 320 000! Grčka Zapadna Makedonija ima 303 000 stanovnika, a Južni Egej 320 000. Jonski pak otoci imaju 220 000 stanovnika (predlažem ovim putem posebnu hrvatsku NUTS 2 regiju . Jadranski otoci!).
Od 26 Francuskih NUTS 2 regija, čak ih 19! prelazi stanovništvom više od 1,3 milijuna stanovnika koliko je prema Grčiću propisano za NUTS 2 regije! Ostalih 6 se nalaze u rasponu stanovništva od 710 000 (manje nego Zagreb!), pa do 157 000 stanovnika.

Iz ovih podataka je jasno da naše političke elite neznaju koji je njihov opseg posla i zašto su izabrani. Republika Hrvatska ima i pravo i obavezu da razvija svoju zemlju onako kako misli da je najbolje za nju. Stoga ili neka se RH podijeli u onoliko statističkih regija koliko je potrebno za njezin ravnomjeran i brzi razvoj, ili neka se podijeli na Čačićevu regiju, Grčićevu regiju i Milanovićevo dvorište.

Komentari

Na stranu nasa neslaganja oko

Na stranu nasa neslaganja oko regija, no imam tri pitanja za sve diskutante:

Sto ako zbog ovog pokusaja zavaljavanja EU izvjesce o monitoringu bude negativno ili ovaj i ovakav potez vlade bude negativno utjecao na ratifikaciju koju cekamo jos od 18 drzava? (one ocito cekaju izvjesce o monitoringu)....
Hocemo onda mrziti vladu ili EU?
Hocemo li barem nasamo sebi priznati da smo si sami krivi jer smo zeljeli biti jebeni i posteni?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Bilo bi to najbolje od njih

Sto ako zbog ovog pokusaja zavaljavanja EU izvjesce o monitoringu bude negativno ili ovaj i ovakav potez vlade bude negativno utjecao na ratifikaciju koju cekamo jos od 18 drzava?Bio bi to najbolji potez ove vlade!

Tko je glasao

iskreno... meni je ama bas

iskreno... meni je ama bas svejedno sto ce biti sa tim monitoringom..

situacija je takva da nikakav EU nece pomoci, ali ni odmoci opcoj situaciji i promjenama koje se desavaju a koje su grozne.. ako dobijemo te poticaje fondova dobro ako ne ne.. apsolutno je sve besmisleno jer ce po planu biti sasvim nemoguce van drzavnog monitoringa poslovati... a drzavno poslovanje me ne zanima, niti tako zelim raditi i zivjeti..

posto se nista nece promijeniti potpuno je svejedno sto se dogada sa eu. od vlastite gluposti nece nas eu spasiti.

dakle u se i u svoje kljuse kao i uvijek.

ili biti doma i raditi minimalno ili naprosto otici negdje.

a fondove treba ostaviti onima koji misle biti poslusni i slusati big bossove u svom poslovanju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Negativna ocjena bolja od pozitivne

Meni nije svejedno.
Želim negativnu ocjenu, tako da ostanemo izvan EU.

Ostalo iz komentara mi se sviđa, a posebno ovo:
a fondove treba ostaviti onima koji misle biti poslusni i slusati big bossove u svom poslovanju

.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ovo je jako korisna slika

Preporučam i drugima da je pogledaju!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Buduci se ovo odnosi na

Buduci se ovo odnosi na cjelokupnu raspravu, a osobito u svjetlu argumentacije ZA dvije regije evo dva linka koji izrazavaju autenticna slavonska misljenja:
Neujednačeni pokazatelji ekonomskog razvoja jedan su dio razloga zbog kojih se protivite podjeli na dvije statističke regije. Što još smatrate spornim?
Nismo na istim startnim pozicijama, po financijskim i ljudskim kapacitetima. Do sada je u projektnu dokumentaciju investirao onaj tko je mogao, grad Zagreb, a država bez obzira na najave i stare i nove vlade kako će se stvoriti fond za pred-financiranje i su-financiranje projekata, nije ih pokrenula.
Slavonske općine i gradovi nemaju novac za projektnu dokumentaciju, a niti državnim tvrtkama koje su najveći investitori, osobito u području prometa, slavonski projekti nisu prioritet. Naglasak se s novom vladom automatski prebacio na sjeverozapadnu Hrvatsku.
Bivše Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, sada Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kunu se u regionalne i lokalne partnere kao potencijalno vrlo važne i ključne u izgradnji kapaciteta za pripremu i provedbu projekata. Nažalost, ništa se nije ulagalo, čak ni u smislu potrebnih edukacija i treninga.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/213365/Trebaju-nam-regije-s-kojim...
http://www.glas-slavonije.hr/175872/1/Najgore-je--sto-je-Vlada--ignorira...

Ovakva mjera vlade ne moze doprinijeti jedinstvu Hrvatske, vec samo pospjesiti daljnje podjele.
Kao sto sam vec prije rekla, HDSSB je posljedica 22 godisnjeg devastiranja Slavonije, a oni samo izrazavaju stavove svojih biraca.
To sto vlada ignorira stavove lokalnih slavonskih strucnjaka (koji nisu stranacki vojnici vec zastupaju iskljucivo profesiju na temelju struke), i agresivnom cenralistickom politikom, a protivno planu 21 namece dvije regije, lako lako moze postici negativni povratni efekt koji ce povecati emocionalne uzroke jos regionalnog veceg animoziteta pa samim tim i podjele izmedju Slavonije i Zagreba sto nikako ne moze koristiti Hrvatskoj u cjelini.
To pokazuje i katkovidnost sadasnje vlade u smislu dugorocnijih odnosa izmedju regija, i moze imati nesagledive posljedice.

I na kraju, na ovome linku
http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/pola-hrvata-radi-u-...
pazljivom citatelju nece promaknuti citat:
S obzirom na to da je morao žuriti na sjednicu Vlade, nije bio u mogućnosti čuti neke osnovne značajke obiteljskog biznisa koje je predstavila Slavica Singer sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Naime, njezina prezentacija je pokazala kako 50 posto zaposlenog stanovništva u RH radi u obiteljskom biznisu. To je čak manje nego u, primjerice Austriji koja ima 75 posto zaposlenih u obiteljskim tvrtkama. Zanimljivo je da u svijetu između 70 i 90 posto svjetskog BDP-a godišnje stvaraju obiteljske tvrtke, a u SAD-u ta brojka iznosi 64 posto.
Hrvatska na žalost, nema podataka koliko je realni utjecaj obiteljskog biznisa na ukupno gospodarstvo, ali se može pretpostaviti da je on vrlo velik.

koji u stvari zorno pokazuje zainteresiranost vlade za relevantne informacije i misljenja strucnjaka vezano za odredjeni resor koji bi trebao biti nositelj razvoja.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Za koje programe i

Za koje programe i investicije misliš da neće biti dovoljno novaca u Slavoniji ukoliko su ovako formirane statističke regije ?

Tko je glasao

acinum

Aj molio bi te da malo napišeš tko je povukao najviše novca i koji su to ljudi.
Izgleda da mnogi ne znaju.

Tko je glasao

Najbolje razvojne agencije u

Najbolje razvojne agencije u Hrvatskoj su Regionalna razvojna agencija iz Osijeka koju vodi dr. Stjepan Ribić i CTR iz Slavonskog Broda koju vodi Dado Jelić i po broju projekata i po ukupnoj količini dobivenih sredstava.

Tko je glasao

Acinum

Ok dobar odgovor.
znaš, ovo pišem jer znam da ti znaš.
da zaključimo, slavonci su povukli najviše sredstava.

Koliko znam radi se o ljudima iz HDSSB-a.
Ispravi me ako griješim.

E sad želim od tebe čuti što ti misliš dali je ovo nepovoljna stvar za Slavoniju.

p.s Inače znam da je u visokim političkim krugovima zabranjeno spominjati to što si gore napisao.

Tko je glasao

Zaboravio sam ti odgovoriti

Zaboravio sam ti odgovoriti na drugi dio pitanja.

Dakle, broj statističkih regija kao i njihov ustroj sve dok BDP u njima bude ispod 75% prosjeka EU-a ni na koji način ne šteti Slavoniji jer mogućnost da firme iz Varaždina također prijavljuju svoje projekte za financiranje kroz Fondove EU ne umanjuje mogućnost Slavonskim firmama da to isto čine .
Imajući u vidu katastrofalno loše rezultate u korištenju tih sredstava u Hrvatskoj i stanje našeg gospodarstva za očekivati je da najmanje 14 godina novoformirana statistička regija neće dostići 75% EU prosjeka, a to znači ne smetano korištenje sredstava iz EU fondova za firme iz Slavonije, a kada se to desi formirati će se nova regija koja će imati manji BDP od 75% EU prosjeka. Dali će Slavonija ponovno biti ispod tih 75% EU prosjeka najvbiše ovisi o Slavoncima iako mi odgovornost volimo prebacivati na Zagreb , u nekim slučajevima i opravdano, a što je vrlo korisno za dnevno političke svrhe i naročito pred lokalne i parlamentarne izbore.

Glavni problemi Slavonije su u Slavoniji i rješenje je također u Slavoniji . Središnja vlast može malo pomoći ili malo odmoći ali sva moguća rješenja su kod nas.

Tko je glasao

Acinum

Hvala na odgovorima.
Mislim da će sada mnogima biti jasno o ćemu se radi:):):)

Tko je glasao

Da, ova razvojna agencija iz

Da, ova razvojna agencija iz Osijeka i dr. Ribić su HDSSB, a ovi iz Slavonskog Broda su uglavnom HDZ iako u razgovorima i s Ribićem i Draganom Jelić nećete steći dojam o bitnosti pripadanju bilo kojoj političkoj opciji. Ti ljudi su posvećeni svome poslu bez obzira na političke opcije koje tim programima mogu više ili manje smetati, a vrlo malo pomoći.

Tko je glasao

etotigana

Mrš pomagat i nama Purgerima da nešto ušićarimo ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigi

Jesi vidila da nije baš sve kako se pari.

Tko je glasao

Pa nisam ja ni mislila da je

Pa nisam ja ni mislila da je ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

predlažem ovim putem posebnu

predlažem ovim putem posebnu hrvatsku NUTS 2 regiju . Jadranski otoci!

ne bi to valjalo, kao što nisu valjali prijedlozi nekih da otoci budu posebna županija, otoci su vezani za gradove i zalađe koji su im najbliži. imam ja na otoku Ugljanu više veze i zajedničkih problema i potreba s nekim iz Benkovca ili Nina, nego s nekim sa Krka ili Lastova.
škola, bolnica, sud, infrastruktura, prometna povezanost, posao sve to veže otoke s kopnom i gradovima koji su im najbliži.

Tko je glasao

Meni to sve izgleda da Vlada

Meni to sve izgleda da Vlada nastimava regije da bi zavaljala EU.
Zasto mislimo da su u EU glupavi pa da taj potez nece shvatiti kao pokusaj zavaljavanja?
Nisu li u predpristupnom ugovoru evidentirane 3 regije....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Pa naravno da naštimava kako bi zavaljala EU!

Zar to nije - dobro ;)

Samo što su to jako nespretno izveli, kao uostalom i mnoge druge stvari koje su u suštini dobre, ali zaboravljaju da pakiranje prodaje proizvod, pogotovo na ovim prostorima...

Ne smeta Slavoncima (mislim na njihovu lokalnu političku vrhušku) toliko što oni neće nešto dobiti, jer se niti do sad nisu iskazali ničim spektakularnim osim žicanja poticaja za megalomanske traktore, nego ih smeta što bi ovim statističkim peglanjem mogao i sjeverozapad bolje ušićariti.

Ugledali se u onu zagorsku - nek susjedu krepa krava...

Ako EU funkcionira makar malo po racionalnoj logici velike korporacije, onaj tamo EU birokrat je presretan što smo napokon nešto "zavaljali" pa će nam konačno moći dati neke pare... a ne da ga stalno šef pere kako ne uspjeva ostvariti plan ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Naravno da se ne slazes s

Naravno da se ne slazes s tobom, a ovakav nacin rasprave samo moze poluciti da jos vece podjele.
Naime, pricas o Slavoniji iako o njoj i samim uzrocima koji su doveli do ovakvog stanja nemas pojma.
Trenutnu lokalnu politicku vrhusku gledas kroz prizmu onoga sto je u stvari radila centralna (HDZ) vlast.
Podsjecam te da HDSSB nikada nije bio u nikakvooj koaliciji sa HDZ-om, naprotiv njegova politika je i nastala na temelju konfrontacije sa HDZ-om.
Buduci da nisi u stanju vidjeti kljucne razlike uopce sto se slavonskih politicara tice, pa samim tim niti ne mozes poloviti ostale slavonske specificnosti, ti si ta koja u stvari formiras misljenje na temelju te zagorske...

I ne, nije u redu da pokusamo zavaljati EU jer to samo pokazuje da nismo raskrstili s mentalitetom koji nas je ovdje i doveo.
Podjela na regije je uspostavljena da bi osigurala vecu razvojnu ujednacenost izmedju regija i opristi mi sto sumnjam da nemaju iste kapacitete (ni financijske, ni lgospodarske a ni u ljudskim kapacitetima) za povlacenje sredstava Viroviticko-podravska zupanija sa indeksom 20,51 razvijenosti kao Zagreb ciji je indeks 185.
Vlada koja vise vremena trosi na to da zavalja EU stvarajuci tako animozitete prvenstveno medju svojim stanovnistvom, nego da osigura kapacitete koji ce iskoristiti mogucnost razvoja nerazvijenih regija jasno pokazuje da su joj prioriteti u iskljucivo grabanju a ne u interesu dobrobiti cijele drzave.
Nova vlada argumentira krojenje dviju novih regija i navodnim odbijanjem prijedloga podjela na 4 ili 5 regija od strane EU, te tvrde da je broj stanovnika također bio jedan od odlučujućih faktora zašto je ova podjela na dvije regije prihvaćena. Ali poznato je da u EU postoje vrlo male statističke regije, sa stotinjak tisuća stanovnika čak nisu rijetkost.
Predlagana podjela na 5 regija, iz Vladina predizbornog programa 'Plan 21', ili tri donedavne regije s izdvajanjem Zagreba bile bi bolje rješenje, jer su uravnoteženiji pokazatelji, ali i prioriteti unutar takvih regija. Za razliku od nove podjele.
U dosadašnjoj podjeli, čitava je 'Panonska Hrvatska' sa svim svojim županijama spadala u skupinu najnerazvijenijih regija s indeksom razvijenosti manjim od 75 posto nacionalnog prosjeka, a u novoj podjeli su joj dodane tri kontinentalne županije s indeksom od 75 do 100 posto, Zagrebačka županija s indeksom 123 posto te grad Zagreb čiji je indeks čak 185 posto nacionalnog prosjeka!
Uzevši u obzir da je najniži indeks najmanje razvijene županije, Virovitičko-podravske, samo 20,51 posto, postavlja se pitanje kakvom 'ravnomjernom ili uravnoteženom' razvoju vodi spajanje potpuno nespojivih razlika?? Jer, ne zaboravimo da je upravo indeks razvijenosti, odnosno nerazvijenosti, podloga za skoro razrezivanje potpora EU.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/213365/Trebaju-nam-regije-s-kojim...

nadam se samo da EU nije blesava i da ce onemoguciti ovu diletantsku vladu u svojim pohlepnim i kratkovidnim pizdarijama kada vec mi sami niso to u stanju....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

nije ne slazes nego ne

nije ne slazes nego ne slazem....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

emocije su ti prerasle

emocije su ti prerasle promisljanje..

regije se mogu drugacije formirati svake tri godine..

ako dode do pomaka i ako zbog uprosjecivanja dode do mogucnosti da slavonija ostaje bez pristupa dovoljnih fondovskih novaca u roku tri godine zbog naglog uzleta i rasta svih.. kud ces vece srece za svih..

dakle ako do toga dode onda ima smisla izdvajati grad zagreb kao zasebnu cjelinu koja ce tada imati samostalno iznad 800.000 i po defautu moze biti NUTS 2 oblast bez pridruzivanja dodatnih krajeva..

do tada je logicno omoguciti i krajevima koji bi sada izgubili mogucnost dobijanja sredstava iz tih fondova.. zagrebacku zupaniju, dio zagorja ili medimurja..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u svakom slucaju nikome od

u svakom slucaju nikome od nas ne bi trebao biti cilj da do uprosjecivanja i ujednacavanja stanja svih dode zato sto neki nemaju pristup fondovima pa tako uslijed nedostatka sredstava manje napreduju... to kaze najobicnija logika..

inace, problem financiranja (ova o kojima pricas da fale u slavoniji, financiranja koje spadaju hrvatskoj.. ) da bi se uopce mogao dobiti eufondovski novac koji su u slavoniji falila su rijesena proteklih mjeseci i onjima je pisano te su i lokalno bile tribine i objasnjenja kako se moze do tih novaca doci..
dakle ne stoji to sto kazes da se centrala nije brinula.. bar ova zadnja centrala.. napravila je ono sto treba, osigurala mogucnosti.. dalje je na slavoncima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mislis na

Mislis na ovo?
http://www.profitiraj.hr/novosti/vlada-programima-potpore-zeli-pomoci-ra...
”Motiv ove inicijative je udvostručiti iznose za projekte” objasnio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, na predstavljanju Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU za 2012. godinu.
Program je osmišljen kao potpora razvojnim projektima čiji su nositelji organizacije na lokalnoj i regionalnoj razini. Potpora je namijenjena projektima koji se prijavljuju u okviru operativnih programa financiranih iz EU fondova koji se već provode, te onima koji su u okviru budućih operativnih programa.
Također, jedan od ciljeva je istovremeno omogućiti potencijalnim prijaviteljima projekata iz slabije razvijenih područja dodatne mogućnosti za pripremu projekata.
”Mi smo tek na 30 posto korištenja ukupnog iznosa fondova EU” naglasio je Grčić, ”naši prijatelji iz Europe nam kažu da moramo imati barem 50 posto više projekata nego novca kojim raspolažemo za njihovu realizaciju”.
Financijski okvir programa je 30 milijuna kuna u 2012. godini.

nedovoljno i pitanje je koliko ce biti transparentno....

No sto je sa gospodarskim i ljudskim resursima koji su logicna posljedica zaostajanja u razvoju?
Sorry, daleko mi je lakse povjerovati Slavici Singer koju poznajem barem 40 godina nego politickim naklapanjima vlasti koja se do sada pokazala lažljiva, neodgovorna i nedosljedna.
btw, na mom primjeru mozes vidjeti kako ce se odvijati i emocionalni bumerang vecine Slavonaca.
To je realitet koji samo slijepci mogu ignorirati.
Politika je umijece moguceg.. a ono sto je bilo moguce u Hrvatskoj zahvaljujuci centralnim vlastima je potpuno devastirana Hrvatska s indeksom razvijenosti od 20 do 50% i Zagreb sa indeksom razvijenosti 185.
To se, kad tad, mora vratiti kao bumerang....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

ja ti mislim da ova vlada

ja ti mislim da ova vlada nema blagog pojma o nicem.. to je gomila birokrata usporenog mozga bez inventivnosti i liderskih karakteristika.. kao i znanja koje bi trebalo biti iznadprosjecno iz raznih podrucja po jednoj osobi.. neke struke koja je i prakticno upotrebljiva van javne i drzavne uprave, psihologije, managementa, politike i svakako politicke ekonomije i diplomacije.. za liedersheep .. e za to imaju poneki talenta, ali ne i razvijenog talenta kroz praktican rad

dakle ono sto rade na fondovima i slicnom rade dobro.. to su birokratski poslovi kako iskamciti novce iz raznih fondova postujuci sve regule isto tako usporene i prekomjerne administarcije u EU.. koja ce svoj problem prenormiranosti tek u nekoj buducnosti shvatiti kao jedan od vodecih problema funkcioniranja

uz te fondovske poslove idu im dobro ljudska prava i svi ostali civilizacijski dosezi..

no ono sto mi trebamo za realan, ne birokratski zivot.. prakticnu izvrsnu vlast i takve propise, jasne, logicne i jednostavne, kao i stimuliranje gospodarstva kroz financijsko gospodarsku politiku nova vlada nema mogucnosti rijesiti.. jer ne posjeduje ni takva znanja ni talente.. i to kod svih clanova vlade.. i tu su losi, jako losi..

dakle ne bih mogla naci razloge za sumnju u uspjesnost EUfundiranja ili slicnih poslova.. to im naprosto lezi i to je ono sto znaju.

na nasu zalost to je jedino sto znaju.

a sve ostalo sto ne znaju, a ne zele dati onima koji su sposobni da odrade jer se boje njihovog preuzimanja liderstva je ono sto ce nas odvesti u propast..

mi imamo uglavnom strebere koji jesu i odlikasi, no takvi nikad nisu nista stvarno uspjesnog napravili u zivotu.. pa nece ni ovi nasi..
mi imamo na vlasti one koji su zivjeli na sustavu unutar sustava, a ne uz sustav i neovisan osobni rad..

za njih zivot van sustava ne postoji. za nas je on jedini koji imamo. i tu je kolizija i nemogucnost pomaka naprijed.. odnosno ono sto ce nas odvesti daleko unazad..

kritika koristenja sustava kao izvor zarade cini mi se, bar sto se tice ove vlade, gubljenje vremena jer to je ono sto rade dobro i jedino sto znaju.. Ono drugo je ono sto trebamo mijenjati.. odonos prema realnom zivotu i stvaranju stvarnih novih vrijednsoti, proizvodnji mimo javnih investicija i drzavne kontrole ... jer to je ono gdje su potpuno zakazali..

i gdje nema niti jednog pozitivnog pomaka

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mozes ti vjerovati da su oni

Mozes ti vjerovati da su oni i Supermeni ili majke Tereze - tvoj problem, ja vjerujem u ono sto vidim.
A ne vidim nesposobnost vec lazljivost, pokvarenost, bahatost, manipuliranje razlicitim kriterijima o istim pitanjima, ignoriranje javnosti i daleko vecu neodgovornost za posljedice njihovih odluka nego ikad prije....

Clanak:
http://www.business.hr/eu-fondovi/vapaj-korisnika-eu-fondova-ocajni-smo-...

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

to je ostatak HDZ vladavine

to je ostatak HDZ vladavine kao i ljudi koji to provode... krivo je optuzivati ovu vladu za to..

osim toga ja sam ti ionako antitalent za procjenu isplativosti uzimanja tih fondova.. meni je vecina toga uglavnom bez veze, sto se odnosi i na dosadasnje HR subvencije i poticaje.. Jednom sam odlucila prouciti sto se to nudi (a ima tome jako puno godina) i shvatila da je uglavnom za prosjecnog poduzetnika sve to vise para nego muzike.. Uvjeti nebulozni, uglavnom kad investiras mi cemo ti vratiti, projekti koji se podupiru manje vise bez svrhe i pameti, a gomilu papirina, ureda tj. cinovnika koje treba obici kao i ostalih administrativnih zahtjeva koje svakako treba ispostivati..

ako ima posla puno vise novaca mozes zaraditi najobicnijim poslovanjem umjesto gubljenjem vremena na ispunjavanje formulara, zahtjeva i izradu pps prezentacija te ostalih sarenih tablica.. a ne ovisis o milosti nekih cinovnika i ne rugas se vlastitoj masti i inovativnosti smisljajuci sto ces sve raditi ako bude ovo ili ono ili obecavajuci sulude uspjehe i rezultate opcekorisne namjene..

ti fondovi su ionako uglavnom namjenjeni javnoj i drustvenoj namjeni.. lokalnim zajednicama i slicnom.. oni imaju resurse (citaj ljude koji vole prodavati sarene papire bez sigurne prakticne izvodljivosti kao znanje) za ispunjavanje tablica i formulara koje bi placali radili oni te elaborate, studije, idejna rjesenja, razvojne analize itd itd..
tako da to njih nis ne kosta a moze dobro doci..

sto se tice privatnih potreba tj. privatnog gospodarskog sektora to je namjenjeno vecim drustvima koje takoder imaju viska sredstava i ljudi za takve poslove.. pa im to dode pride.. na ono sto vec rade..

uglavnom apsolutno me sve to ne zanima za sada, poceti cu se baviti izradama tih studija odrzivosti i isplativosti, projektiranjem poduzetnickih pothvata i slicnim samo ako bude jos manje posla u ovome sto radim a izradu tih elaborata mi netko plati..
izradu eleborata vidim kao glavni i jedini suvisli nacin zarade za osobe i poduzeca van sustava..

no meni je to sve toliko odbojno da ce to stvarno biti moja detaljna zanimacija tek ako mi ponestane drugih izvora prihoda..

dakle, sve to su vecinom izmisljotine, kako potrebna dokumentacija, tako i argumentacija pa na koncu i pracenja.. sve to moze biti puno jednostavnije, jasnije i bez dodavanja i izmisljanja neralnih stvari bez kojih danas ni do sredstava ni do pravdanja sredstava ne mozes doci.. posao kao i vecina drzavnih (ili eu svejedno) pomoci gospodarstvu.. ona koja kao najveci rezultat ima potrebu za novim birokratskim kadrom.. tako je sve ispunilo svoju svrhu.. birokracija izmislja poslove kako bi imala svoju administrativno-birokratsku svrhu..

dakle jasno je da je sve bez veze i da je sve tesko provodljivo, jer niti oni koji su te fondovske natjecaje raspisali niti oni koji ih prate nisu nikad nista od svojih para u zivotu napravili, ali su premetanjem papira i formiranjem raznih atebase-a dosli do glavnog.. opravdanja samih sebe kao nuznih postojanja..

prema tome tko je spreman upustiti se u tako nesto nek zaposli i kod sebe u firmi gomilu prateceg administrativnog kadra, neg ga ukalkulira kao trosak u te projekte i nek si izracunaju isplativost. ako je ima sve ce biti u redu.... i svi zadovoljni.. a ako nisu na to spremni nek se ni ne bave mislju da se od fondova kao nisi drzavna ili javna djelatnost moze ista dobiti ili privrediti, osim na izradi samih projekata, studija i zahtjeva..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

to je ostatak HDZ vladavine

to je ostatak HDZ vladavine kao i ljudi koji to provode... krivo je optuzivati ovu vladu za to..
Ostatak HDZ vladavine je Čačićevo i linićevo muljanje?
Potpuno suprotno djelovanje od predizbornih obećanja?
Haloooo - HDZ nije na vlasti već 9 mjeseci.
A Kukuriku čega god se dotakla napravila je daleko veće sranje....

U planu 21 predlagali su 5 regija - sada su napravili 2
U planu 21 predlagali su investicije - gdje su?
Čačić je obećao JAVNO da će otići 01.09. ako do tada ne pokrene investicije - jel otišao? (tko ga je tjerao da se bahati obećanjima ako nije znao što obećava?)
Jel itko u kampanji spominjao da će porezni obveznici financirati Ježića? Todorića?
Jel itko spominjao koncesiju cesta i prodaju ostataka profitabilnih firmi?
Koje je bilo obrazloženje povećanja cijena struje?
Zašto HEP danas posluje s gubitkom?
Mislim, jel ti stvarno nemaš problem s tim što je Coning dobio kredit nakon izbora od Croatia osiguranja, što je 31.12 državi dugovao više od 3,5 milijuna kuna poreza a nema ga na popisu poreznih dužnika?
Ono što meni nikako nije jasno (i nikad neće biti) zašto su političari u ovoj vukojebini oslobođeni svake odgovornosti?
I na kraju, da li ti stvarno vjeruješ da ćemo sa ovakvom politikom IKADA krenuti u bilo kojem pravcu osim dolje?
Ako vjeruješ (a i mnogi drugi) - stvarno ne znam što bih rekla....
Očito uludo trošim vrijeme pišući ovdje.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

fulas ceo fudbal

fulas ceo fudbal

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja fulam cijeli fudbal jer si

Ja fulam cijeli fudbal jer si ti na moj post gdje nabrajam osobine kukuriku vlade odgovorila da je to ostatak HDZ-ove vladavine?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Stvarni problem na koji može

Stvarni problem na koji može uticati SAFU ili država je da se ubrzaju kontrole prije isplate sredstava. Na jednom projektu u Vukovaru čekam od 6 mjeseca da dođu u kontrolu bez koje se ne može naplatiti ostatak sredstava i tek su se najavili za kraj 9 mjeseca, gotovo 4 mjeseca.

Svi ostali problemi nisu na strani EU fondova ili države već na strani firmi i udruga koje prijavljuju svoje projekte.
Pravila su vrlo jednostavna:
- ne smijete ništa početi prije nego li sklopite ugovor.
- priznaju se samo troškovi od dana sklapanja ugovora a u nekim projektima i par mjeseci prije troškovi pripreme dokumentacije i konzultantske firme
- svi radovi i nabava opreme mora biti točna prema projektnoj dokumentaciji i ne smije biti odstupanja ni u količini, ni snazi opreme uređaje , ni u gabaritima tj. projektna dokumentacija mora biti dosta precizna a što vrlo često nije
- svi ugrađeni materijali i oprema moraju biti novi, nekorišteni i porijeklom iz točno određenih zemalja
- za svaku grupu materijala, opreme i usluga morate imati najmanje tri ponude ne vezanih poduzeća, a svaka ponuda mora imati pored cijena i propisane izjave ponuditelja.

Dakle, ako imate namjeru da ih prevarite prikazujući veće troškove od stvarnih imate problem, ukoliko želite lažirati ili namjestiti natječaj koji provodite također imate problem, ukoliko mislite u papirima prikazati više a isporučiti manje također imate problem. Uglavnom problem imate ako želite nešto muljati i ne poštujete osnovna pravila.

Tko je glasao

Vidim da imaš puno znanja

Vidim da imaš puno znanja vezano za projekte pa me sad zanima kako može obrt, firma ili pojedinac sa relativno ok idejom, vrijedan i spreman da radi, pokrenuti projekt ako nema prebijene kune u džapu ili nije ni na koji način kreditno sposoban?

Baš konkretno i od početka?
Koja je procedura?
Koje su mu/joj mogućnosti?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Eu fondovi nisu za početnike

Eu fondovi nisu za početnike i nisu socijalna kategorija.
Dakle, vi već morate raditi neki posao i ako želite proširiti, unaprijediti svoj posao kroz EU fondove će Vam se vratiti dio ulaganja prema unaprijed propisanoj proceduri i uvjetima.

Ako već radite posao , bar 2-3 godine bilance Vam moraju biti uredne, račun dobiti/gubitka pozitivan, ne smije biti dugova prema državi.
Investiciju morate izneti sami i za to imaju povoljni krediti kod HBOR-a, HAMAG-a i poslovnih banaka i tek kad je završen projekt imate pravo na povrat dijela uloženih sredstava prema uvjetima koje ste unaprijed dogovorili. Ukoliko ste projekt realizirali u skladu s ugovorom i uvjetima poslije kontrole dobivate sredstva iz EU fondova.

Ukoliko nemate ništa upravo toliko možete i dobiti.

Tko je glasao

zahvaljujem na iscrpnoj

zahvaljujem na iscrpnoj informaciji.

sad me dalje zanima podatak koliko uopće u Slavoniji ima gospodarskih subjekata koji ispunjavaju navedene uvjete i koje su im odnovne djelatnosti?

Posebno me zanima koliko je od toga onih koji su orjentirani ka poljoprivredi i stocarstvu a odnose se na obiteljski biznis (nisu Todoric i slicno) - tj koji u okviru svih hrvatskih okolnosti (proizvodnih kalkulacija sjetve, proizvodnih kalkulacija mlijeka, kašnjenja poticaja te i otkupnih cijena proizvoda) i dalje ispunjavaju zadane uvjete?
ne moraju biti bas tocni podaci - dovoljno je okvirno.....
Moze informacije samo za Vukovarsko srijemsku županiju - one su jos drasticnije, nadam se.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ima mnogo obiteljskih

Ima mnogo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji udovoljavaju potrebne kriterije i mogli provesti investicije i dobiti potpore.
Problem je u pripremi dokumentacije koju mnogi od njih ne razumiju i svi bi htjeli nešto malo varati ako se može sa idejom da se napravi takav projekt da EU vrati kompletan uloženi novac a to jednostavno nije mogućno. Takvih sam mudraca u zadnjih godinu dvije imao 10 tak.
Uglavnom se čeka da netko dobije , koga poznaju, pa će onda i oni, a nitko ne ži biti prvi.

Nedavno ste ui jednoj našoj korespondenciji dali link na proizvodne kalkulacije koje sve pokazuju minus u proizvodnji pa je na osnovu toga i ovakav vaš stav.

Niste pomislili da možda kalkulacije nisu dobre i nisu objektivne. Naime u njima je dat trošak kakav bi trebao biti ukoliko su primijenjene sve agrotehničke mjere a istovremeno je kao prinos po hektaru data prosječna proizvodnja u koju su ušli i oni koji nisu primjenjivali svu agroteniku pa nisu ni imali takav trošak a nisu dobili ni prinos.
Pa je tako u kalkulaciji za pšenicu kao prinos na osnovu kojeg je računata profitabilnost dat podatak od 5,5 tona po hektaru iako većina ozbiljnih proizvođača i 7 tona po hektaru smatra lošim prinosom. 7,5-8 tona se kod nas smatra relativno dobrim prinosom a mogućnost sjemena je oko 12 tona po hektaru.

Ako mišljenje stvarate na osnovu onoga što vidite na TV i informacija od seljačkih udruga koje stalno nešto traže a to im je i posao imate posve krivo mišljenje o stvarnosti u poljoprivredi kod nas kao i mogućnosti poljoprivrede.

Tko je glasao

Niste pomislili da možda

Niste pomislili da možda kalkulacije nisu dobre i nisu objektivne.

Link je, koliko se sjecam, bio sa Poljoprivredne savjetodavne sluzbe (drzavna sluzba osnovana ovom Odlukom:
*************************************************************************
HRVATSKI SABOR

1224

na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI

Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 20. travnja 2012. godine.

Klasa: 011-01/12-01/42
Urbroj: 71-05-03/1-12-2
Zagreb, 24. travnja 2012.

Predsjednik
Republike Hrvatske
Ivo Josipović, v. r.
**********************************************************************
stoga mislim da je dragocjen i podatak da poljoprivredna savjetodavna drzavna sluzba koju je osnovala aktualna vlada barata netocnim podacima pa me samo zanima na temelju cega Vlada donosi odluke

Dakle, vidljivo je da misljenje ne stvaram na temelju nikakvih seljackih udruga niti televizije vec se trudim naci relevantne podatke.

No iz tvoje informacije i linka s kojeg sam ja citala pogresne podatke je takodjer vidljivo koliko pozornosti ova vlada ukljucujuci i Grcica stvarnom regionalnom razvoju jer su skrpali savjetodavnu sluzbu reda radi da ispune formu i pozaposljavaju svoje uhljebe dok ih za stvarni regionalni razvoj zabole misko.

Inace skepticnost slavonskog seljaka nije nesto sto bi trebalo biti iznenadjujuce.
Iskustvo stanovnika OBŽ a pogotovu VSŽ u ovih 22 godine samostalnosti u kojima su iz vrha YU razvijenosti stigli na samo dno, s percepcijom javnosti o neradnicima koji samo nastoje doci do necega mukte slavoniju su od zitnice pretvorili u regiju depre o beznadja.

Tvoje informacije su inace vrlo korisne za stvaranje misljenja. Eh sad, nisam bas sigurna da ce one kod mene stvoriti misljenje sukladno tvome, no istina je da mi pruzaju mogucnost boljeg uvida, i na neki nacin potvdjuju ono sto vec znam.

Na primjer ona gdje si u temi o Chou iznio sve malverzacije HDZ-a i ministarstva poljoprivrede, koje je, jel, ipak drzavno tijelo a na vlasti je bila nacionalna stranka pa onda usporedbom indeksa u Slavoniji vidimo da OBŽ gdje je na vlasti regionalna stranka on iznosi preko 50% dok je u Virovitičkoj (nacionalna), Vukovarsko srijemskoj (nacionalna) i Brodsko posavskoj nacionalna daleko ispod od 20 do 33%
Meni to govori da su nacionalne stranke pogubne za regije jer politicari, makar dolaze iz regija, zbog stranackih interesa, stege i hijerarhije zastupaju stranacke a ne regionalne interese.

Nadalje, tvoje infotmacije ovdje o najvecoj uspjesnosti osjecke i SB regionalne agencije, meni govore kolika su u stvari Cacic i Pusicka djubrad (daleko veca nego sam mislila) kada najuspjesnijima kazu nek se uhvate posla, dok se oni pokusavaju dokopati boljih uvjeta.

Nadalje, zanimljiva mi je tvoja primjedba iz ovog odgovora koju si upakirao u recenicu "svi bi malo varali" da bi na kraju ispalo da si takvih mudraca u 2 godine imao 10-tak sto je, ako takvih obitelji ima mnogo, ipak daleko od "svi".
Na temelju takvih izjava stvorena je predrasuda o lijenom slavonskom seljaku koji samo pikira lovu oz proračuna, kupuje džipove i bahati se traktorima po Zagrebu, sto smo imali prilike vidjeti diljem neta i na ulicama Zagreba za vrojeme prosvjeda.
A ti tih 10 sto su htjeli zamuljati - pa kakvu im poruku salje vlast nastimavanjem regija?
btw, Sisljagic je najavio da ce prijaviti EU pizdariju vlade vezano za regije, a ja nakon ovog svega ozbiljno razmisljam da se ipak za lokalne izbore uputim u Osijek prekinem 12 godina dugu apstinenciju glasanja na lokalnim izborima.
iako je Glavasev (sto mi je u stvari najveci problem zbog njegovog suucesca u devastiranju Hrvatske do 2005)i ipak sad konacno vidim neke koristi od njih.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ja radim za nekoliko firmi i

Ja radim za nekoliko firmi i nemam potrebu proširivati bazu potencijalnih investitora i ovih 10-tak što su me tražili za muljanje ( koje je u manjoj mjeri i mogućno pisanjem dvostrukih obračuna u čemu treba sudjelovati nekoliko ljudi te je praktično ne izvedivo) je u stvari 100% onih koji su tražili moje usluge a da nisu već moji investitori.
Slično čujem i od projektanata i od drugih ljudi iz posla.

HDSSB je stranka s potencijalom , na žalost dobro ekipirana samo u Osječko-baranjskoj županiji dok su ostali ogranci i organizacije mnogo lošije a ugled im trenutno raste zbog zločinačke organizacije HDZ-a i loše postojeće vlade i nerada njihovih stranaka po Slavoniji.

Tko je glasao

a ugled im trenutno raste

a ugled im trenutno raste zbog zločinačke organizacije HDZ-a i loše postojeće vlade i nerada njihovih stranaka po Slavoniji.
Drago mi je da smo se složili u ovome (mislim jesmo u većini) jer je ovo ključna potvrda onoga o čemu sam ja pisala i što sam ovdje pokušavala dokazati.
Meni je ostao gorak okus nakon ove rasprave jer sam vidjela kod drugih diskutanata kako olako donose sudove o nečemu o čemu pojma nemaju, dajući pri tome alibi onima koji su najodgovorniji za ukupno stanje u državi pa tako i stanje u poljoprivredi.

Tebi zahvaljujem, puno mi se toga iskristaliziralo zahvaljujući tvojim postovima....

I da, slažem se s naslovom teme - ministar Grčić laže a zbog neke iskonske pravde nadam se da mu ta laž neće upaliti u EU.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Dobro sam mislila za

Dobro sam mislila za link:
http://www.savjetodavna.hr/?page=savjeti,306,360,360

Vladina Poljoprivredno savjetodavna sluzba - dakle drzavno tijelo koje bi trebalo pospjesiti ravnopravniji regionalni razvoj.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Kako je krenulo

sad će se javiti glasovi koji će tražiti više vlasti u regijama , jer sve kreće od novca.

Počet će se sa pravom na samoodređenje,samostalni status,odcijepljenje,međunarodno priznanje i tako to...hehe.

Nevezano samo za ovu temu, sjećam se da su im svima usta bila puna lokalne i regionalne samouprave, decentralizacije poreznih prihoda i sl., ali slabo to nešto ide.

sve dobro...

Tko je glasao

naravno da ce se to

naravno da ce se to dogoditi.
Pa i Beograd nam je svima isao na klinac zbog love koju je grabao....
Zasto mislis da je meni, iz perspektive slavonke kojoj je gospodarski i financijski u potpunosti devastiran dom u tolikoj mjeri da ga je morala napustiti trbuhom za kruhom, Zagreb manje zlo od Beograda?
Pogotovu zato jer je sa mjesta najrazvijenijeg grada pao na mjesto nerazvijenog grada.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Stara, Pa i Beograd nam je

Stara,

Pa i Beograd nam je svima isao na klinac zbog love koju je grabao....
Zasto mislis da je meni, iz perspektive slavonke kojoj je gospodarski i financijski u potpunosti devastiran dom u tolikoj mjeri da ga je morala napustiti trbuhom za kruhom, Zagreb manje zlo od Beograda?

A šta to tebi Zagreb hapa. Pokrali su vam Srbijanci i zahrđale čavle, posjekli šume, a da ne govorimo o duggodišnje neobrađenoj zemlji zbog mina.

Lokalne lopine su vas dokrajčile, a niste sposobni organizirat zentralnu prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Poslje rata se mora dobro pljunut u ruke, a ne politizirat sa tisuču stranaka.

Tko je glasao

natur-hlebinac je razmisljala

Vlada je odabrala 2 regije iz cisto matematickih razloga (lovice). Tako se moze povuci ukupno stvarno najvise novaca iz EU fondova, a i sve regije bi spadale pod NUTS 2 dakle mogu vuci i kohezione fondove.. dakle NUTS 2 nam pase za sve.. a to je postignuto..

da se islo cjepkati imali bi NUTS 3 oblasti ... koje nisu primarno predvidene za kohezione fondove.. (makar vam ja bas nemam pojma koja je razlika izmedu tih fondova.. ali jedan vise je valjda bolje nego jedan manje)

na ovaj nacin podjele u dvije regije mozda Slavonija moze u teoretskom iznosu imati manji iznos fondova jer joj Zagreb jaca prosjek, no dva razloga postoje zbog cega to ne radi nikakvu stetu..

1. ionako nismo sposobni povuci sve sto je na raspolozenju pa je sve preko 50% super, dakle nitko nije dobio manje
2. razvijene oblasti sa vecim prihodom koje ne bi dobile mogucnost 'eufundiranja' smanjile su svoj dohodak udruzivanjem sa nerazvijenima pa i one mogu nesto povuci.. sto ce vjerojatno dati i bolji rezultat u stvarnom koristenju jer je vjerojatno vise onih koji znaju vuci sredstva, a sredstava ima i ovako sasvim dovoljno te zasigurno necemo povuci sve sto mozemo.. pa bolje da ih vise moze aplicirati

Ono zbog cega je nastala buna je sto Slavonije nece sama za sebe odlucivati niti biti glavna u povlacenju pa tako ni lokalci nece imati toliko vaznosti koliko su si mislili zasluziti.. no to ne znaci da ce povuci manje novca vec da ce biti veca kontrola sto se radi.. jer ce vjerojatno koordinacija i izvjestavanje rada za NUTS 2 sjever biti u Zagrebu

s druge strane razvijeniji krajevi kao medimurje, zagreb istra koji su i najbrojnija podrska vladajucima oduvijek dobijaju mogucnost povlacenja koju ne bi imali u nekom drugom rasporedu bez onih koji im umanjuju prosjek.. u redu je da vladajuci vracaju svojim biracima odnosno regijama u kojima su birani a pogotovo je to u redu kad time ne rade nikome drugome stetu..

jer ako slavonci predaju one silne papirine koje se zahtijevaju za povlacenje novca i budu u tome dobri, efikasni i brzi .. nece im omanuti lova iz fondova ni sa zagrebom ni bez..

dakle ova odluka o dvije regije je dobra i ponovo se potvrduje da ova vlada svasta zna i dobro radi osim kad je rijec o fiskalno - gospodarskoj politici i realnom stvaranju nove vrijednosti, proizvodnji... ovo sa papirinama i koristenjem administarcije, birokracije i sve te silne administrativne odluke mogucnosti i podjele im lezi.. i tu su si doma

zbog toga se odustalo od pet regija. cista matematika i nista drugo. love ima za sve koji ce znati kako do nje. a pobuna protiv ove odluke mi se cini mlacenje prazne slame i populizam, kao i obicno.. vazno je da se pljuje, nije bitno po cemu.. ako to kao nosi neku podrsku javnosti koaj ionako (kao i ja) do jucer nije imala pojma o cemu se tu radi.. ono sto je greska je sto kukuriku koalicija sve to nije ranije pripremila i spremna docekala preuzimanje vlasti vec se tek od izbora pocela baviti detaljnom analizom. to bih rekla da je najveca mana ove odluke...

hvala @starom pilu na otvaranju teme i @nemesis na komentarima jer me bas zanimalo zbog cega je sad nastala buna u redovima slavonskim..

eto, pa ako netko misli drugacije nek se izjasni..

The NUTS classification (Nomenclature of territorial units for statistics) is a hierarchical system for dividing up the economic territory of the EU for the purpose of :

The collection, development and harmonisation of EU regional statistics.
Socio-economic analyses of the regions.

NUTS 1: major socio-economic regions
NUTS 2: basic regions for the application of regional policies
NUTS 3: small regions for specific diagnoses
Framing of EU regional policies.

Regions eligible for aid from the Structural Funds (Objective 1) have been classified at NUTS 2 level.
Areas eligible under the other priority objectives have mainly been classified at NUTS 3 level.
The Cohesion report has so far mainly been prepared at NUTS 2 level.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slavonija ne želi biti kost i zrnje za zadovoljavanje apetita

kukurikaških općina

. u redu je da vladajuci vracaju svojim biracima odnosno regijama u kojima su birani a pogotovo je to u redu kad time ne rade nikome drugome stetu..Nije u redu, jer vlada je Hrvatska vlada, a ne Međimurja i Zagreba.
Ona ne treba i ne smije povladavati niti svojim, niti bilo čijim glasačima. Međutim, ona se ne ponaša tako već kao vlada svojih članova i mjesta na kojima je dobila više glasova, a ostale krajeve RH osvetnički progoni i osiromašuje, jer njihovi građani nisu zaokružili baš njihove partije.

na ovaj nacin podjele u dvije regije mozda Slavonija moze u teoretskom iznosu imati manji iznos fondova jer joj Zagreb jaca prosjek, no dva razloga postoje zbog cega to ne radi nikakvu stetu..
1. ionako nismo sposobni povuci sve sto je na raspolozenju pa je sve preko 50% super, dakle nitko nije dobio manje

Možda trenutno nismo sposobni (što je njihova krivnja jer sve vuku samo sebi), ali uvijek možemo postati takvi, pogotovo ako Slavonce puste da povlače novac iz fondova bez zagrebačkih posrednika jer Slavonci dobro znaju kako "Zagrepčani" (mislim na političare, a među njima najviše slavonske političare koji, već desetljećima, ne rade za svoj kraj, već protiv njega da bi napredovali u partijskim strukturama zagrebocentričnih vlasti.

2. razvijene oblasti sa vecim prihodom koje ne bi dobile mogucnost 'eufundiranja' smanjile su svoj dohodak udruzivanjem sa nerazvijenima pa i one mogu nesto povuci.. sto ce vjerojatno dati i bolji rezultat u stvarnom koristenju jer je vjerojatno vise onih koji znaju vuci sredstva, a sredstava ima i ovako sasvim dovoljno te zasigurno necemo povuci sve sto mozemo.. pa bolje da ih vise moze apliciratiOvo je vrhunac pokvarenosti "razvijenijih oblasti"- odnosno političara koji ne mogu smisliti da se u RH, bilo koji kraj razvija bez njihove mogućnosti glavnoga utjecaja na to i vlastita "lova u mutnom".

Vlast mora biti na usluzi cijeloj RH i mora pružiti svoju podršku ( sve službe, ministarstva,...,) krajevima koji imaju priliku povlačiti više iz fondova, jer su nerazvijeniji, a ne ovako bezočno vući na stranu "bogatijih oblasti" i šlepati svoje želje uz tuđe šanse, posprdno govoreći kako "ne trebaju plakati, već pisati projekte".
Umjesto "pisati projekte", bolje od "razvijenijih oblasti", mogli bi se Slavonci dosjetiti recepta tjeranja štetočina i parazita sa svojih usjeva.

Dati za članstvo u EU 600 milijuna eura, a onda imati obvezu pisati "projekte" da iskamčiš nešto od toga, podsjeća na ulaganje u kladionicu, u kojoj je siguran boljitak i zarada, samo kladioničarima.
Političarski izmanipulirani ulazak u EU nije ništa drugo, nego stavljanje RH na klađenje. . Koliko smo mogli vidjeti, ovaj premijer bi se javno kladio s novinarčićima na očigled cijele države. Sasvim je jasno i glasno pokazao do kuda mu seže znanje, a preuzimao bi Slavoniji njene vlastite mogućnosti bez posredništva takvih kladitelja.

Perfidno i pokvareno, taman im se svima "osušile ruke".

Što Slavonci dobivaju i da im se, zbog laži, premijer cijeli "osuši"?

Pogotovo zato što se toliko nalagao kroz plan 21 i kroz ovih devet mjeseci vladanja ( od "nećemo prodavati "obiteljsko srebro", poništavanja ZOR-a, pogodovanja krupnokapitalistima umjesto prave socijaldemokracije,...) da bi već odavno ostao mumuficiran na vlastitim kostima.

Slavonci ne žele ovisiti o tome laže li, ili ne, premijer.
EU, Slavoniji, nudi neke veće šanse, a ljubomorni Zagreb ( ne obični građani, već političari i razni mafioze koji žele raspodjeljivati tuđi novac) im to želi preoteti pod izgovorom kako "Slavonci ne znaju povlačiti novce za projekte"!?

Da oni sami nešto znaju ne bi nudili "2 kamenčića" za dobre odnose sa susjedima, prodavali CO, davali autoceste u koncesije, prepuštali brodogradilišta kojekakvim muljatorima, puzali po EU, planirali opustošiti građane RH od njihovih nekretnina, jer su stranci zinuli na njih,..., ne bi radili dvostruke fasade po školama u Varaždinu i taj posao, kažu, dali slovenskim firmama, ne bi 2 milijarde kuna prepustili Mađarima jer ne znaju da je ipak važnija cijela RH, nego uvjetna sloboda njihova prvoga zamjenika Vlade, ne bi se radovali stepenici iznad smeća koju su osigurali guranjem stotina tisuća hrvatskih građana u smeće, pa i guranjem cijele RH u državu-smeće, samo zato što na njemu piše EU.

Slavonija ima naftna i plinska polja, ima vodu, ima zemlju i šume, a drže je unutar RH kao koloniju.
Sada su je pretvorili u europsku koloniju, ali joj ne žele dati ni ono što joj kao koloniji pripada. Pokvareno.Vjerujem da će Slavonci naći pravi odgovor na tu pokvarenost. Svoju

Kako "Zagreb"- središnja vlast- radi protiv Slavonaca ogleda se i u rezultatima pregovora u poljoprivrednim poticajima nakon ulaska u EU: 7 godina bez poticaja kakve imaju poljoprivrednici iz EU.

I ne samo to, već im sada nabacuju porez na zemljište kako bi ih tim mjerama prisilili na prodaju toga zemljišta ili "zagrebačkim miljenicima koji harače Slavonijom i uz sumnjive financijske podrške kupuju najviše državnu zemlju u tko zna čije ime (vjerojatno stranaca- što se ogleda u tome koje su im banke za leđima, ili izravno strancima.

Umjesto hrvatske vlade, Slavoncima pokazuju kako žele biti dileri slavonske zemlje i zato lokalnoj vlasti novim propisima hoće uskratiti raspolaganje zemljom iz njenoga okruga i uvode porez na zemljište. Ljudi koji nemaju pojma o zemlji, šetaju spaljenim kukuruzištima kao po Marsovoj površini i uzimaju si pravo odlučivati o toj zemlji u korist stranih moćnik.

Za razliku od kolaboracionističke hrvatske vlasti, neke vlade (Mađarska vlada) ne žele uvoditi takav porez na zemljište, da ne bi ogolili svoje poljoprivrednike do bezemljaša i onda ih tako potjerale u daleke zemlje.

EU pritišće Mađare na ukidanje poreza na banke i istodobno uvođenje poreza na zemljište- dakle ogoljena je namjera podilaženja stranim moćnicima i neoporezivanja stranih bankarsko-lihvarskih zarada , te opterećivanja Mađara silnim nametima na zemlju koji vode do prisilnoga oduzimanja zemlje domaćemu stanovništvu.
Dok mađarski premijer pokušava zaštititi Mađare, hrvatska vlast je primjer neviđenoga poslušništva u razaranju vlastite države i uništavanju vlastitoga stanovništva- ovaj puta poljodjelaca Slavonije.
Umjesto da nešto nauče na primjeru drugih oni se ponose svojom poslušničkom politikom, koja je većini građana gadljiva.

hvala @starom pilu na otvaranju teme i @nemesis na komentarima jer me bas zanimalo zbog cega je sad nastala buna u redovima slavonskim..
eto, pa ako netko misli drugacije nek se izjasni..

Slavoniji je Zagreb postao najgora moguća maćeha i od njega Slavonija ne očekuje ništa drugo osim "noža u leđa", zadovoljavanja "zagrebačke" pohlepe i žrtvovanja Slavonije u ime regija u kojima vladajući dobivaju glasove.
Mislim da Slavonija, njeni seljaci i građani, neće pristati na ulogu kosti za zadovoljavanje apetita kukurikaških općina.

Tko je glasao

Čisti i neutemeljeni

Čisti i neutemeljeni populizam a volio bih znati jeli rezultat neznanja ili namjere?

Tko je glasao

Populizam kao odgovor na pljačkizam

Na elitni pljačkizam, odgovor je populizam.

Zagreb ( ne Zagrepčani, već državna vlast koncentrirana u Zagrebu) = lokalno središte pljačkizma nad Slavonijom.

Odgovor na političarski pljačkizam cijele RH u konačnu korist naddržave EU-slavije, tj. Njemačke i ostalih uber-država, je populizam do nacionalizacije državnih resursa poput: nafte, plina, energije, banaka,...

Tko je glasao

ak ti nije dovoljno ono kaj

ak ti nije dovoljno ono kaj sam napisala evo ti clanak iz novina.. pa prije nego nastavis suvati i trolati... preporucam procitati..

euforije politicko-populistickog tipa me narocito odusevljavaju kad im nestane logika i najobicnije zdravo seljacko razmisljanje... ne kuzim cemu to? politikanstvo imamo svaki dan na djelu, potrebu da nastavimo repliciranjem budalastina koje kao kritiziramo kod politicara naprosto ne mogu shvatiti

http://www.poslovni.hr/vijesti/eu-novca-ima-za-sve-treba-ga-znati-uzeti-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ti vjeruješ da EU ima novce

Ti vjeruješ da EU ima novce za sve... LOL ...

Može oklada da nema? O večeru , ručak...? Oćemo okladu ako i uđemo u EU da pola novca neće biti za 2 godine , jer će EU morati tim novcem sanirati druge stvari...?

Kakva iluzija oko EU , a vjerovatno ni ne znaš dug EU i svih njihovih članica koliki je?

Justice for all !

Tko je glasao

fakat imas problem sa

fakat imas problem sa fokusiranjem....

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci