Tagovi

Milorad Pupovac: Zbog Jurčićevih ustaša upitna koalicija s SDP-om

Zbog Jurčićevih ustaša upitna koalicija s SDP-om naslov je intervjua Milorada Pupovca za Slobodnu Dalmaciju u kojem izražava zgražanje prijenosom Thompsonova koncerta na HTV-u, te izjavama Ljube Jurčića o rodbini u ustašama i partizanima. Milorad Pupovac ovoga je tjedna najavio bojkot plaćanja televizijske pretplate jer je HTV u udarnom terminu emitirao snimku koncerta Marka Perkovića Thompsona.
Prije nego što krenete čitati, ne zaboravite da je SDSS na koalicijskim jaslama HDZ-a i Sanadera i da možda odrađuje i prljavi posao za HDZ, ali i još ponešto drugoga.
Tako pročitajte zašto su mačevi problem na koncertu, što Pupovac naziva militarizacijom umjetničkog ugođaja:Na što točno ciljate?
- Na prikazivanje mačeva, simboliziranje kama koje se okreću dolje. To je u našoj svijesti lako dovesti u vezu s vrlo tragičnim i dramatičnim iskustvima iz bliže i dalje povijesti.
Kad kažete “našoj svijesti”, mislite na svijest Srba u Hrvatskoj?
- Ne mislim samo na pripadnike srpske zajednice, nego na sve građane. Ne govorim samo o onima koji bi mogli osjećati nesigurnost ili strah, nego i onima koji bi se neopravdano mogli upustiti u entuzijazam i euforiju oko takvih stvari. Zadatak javnih medija je i da čuvaju određene vrijednosti. Između razdoblja NDH i ustaške vlasti i razdoblja demokratske i samostalne Hrvatske ne smije se ni u jednom trenutku uspostaviti kontinuitet. Poruke koje su se čule, vidjele i osjetile na tom koncertu, na žalost, čuvaju i održavaju taj kontinuitet. To nije patriotizam i domoljublje na koje svaka država i svaka nacija ima pravo, nego udar na jednu od temeljnih vrijednosti našeg ustavnog poretka. Riječ je o udaru na antifašizam.
A ovo je genijalan primjer kako poslati svoju poruku i izbjeći neugodno pitanje, prvo se kao pita neugodno pitanje koje se kratko aposolvira, pa onda kreće udar, dvokorak novinarka - Pupovac:Uzmimo hipotetsku situaciju. Kada bi Bora Čorba došao u Zagreb, održao koncert na stadionu Maksimir, a HTV emitirao snimku, biste li razmišljali da, kao u slučaju Thompsona, pozovete na bojkot plaćanja televizijske pretplate?
- Mediji su se s pravom pobunili na pojavu Bore Čorbe i na poruke koje sa sobom nosi. Podržavam tu vrstu reakcije.
Idemo se s desne prebaciti na lijevu stranu političke pozornice. Ni Ljubo Jurčić, vjerojatni SDP-ov kandidat za premijera, ne krije da sluša Thompsona...
- Slušam ga i ja kad mi ga puste, a često mi ga puste kad to i ne želim. Ali se time ne hvalim. Ne optužujem nikoga, jer glazba koju netko sluša je njegov privatni izbor. Ali biti premijer nije privatan izbor.
Jurčić je istaknuo i svoje ujake ustaše, koji su se “borili za Hrvatsku”, ali ne i svojeg oca partizana. To je epizoda u kojoj je reagirao i predsjednik Republike...
- Jurčić tvrdi da se pohvalio i sa svojim ocem, ali da mu to novinar nije objavio. Kolega Jurčić je jako pogriješio što je upotrijebio poznatu matricu flerta “lijevo-desno”, po kojemu je u lijevom džepu partizan, a u desnom ustaša, pa ovisno o situaciji pokazuje čas jednog čas drugog. To je nevjerodostojan tip politike. Razumijem ljude koji imaju takva uvjerenja, no ta vrsta frivolnog odnosa prema ustaštvu kod vodećih političkih figura ne pokazuje samo njihovu nezrelost, nego pokazuje do koje mjere je taj problem ukorijenjen. Ako budući premijer želi posebno naglasiti gdje su mu u Drugom svjetskom ratu bili ujaci, onda se ne trebamo čuditi mladim ljudima na Dinamovu stadionu koji će podizati ruku na fašistički pozdrav i vjerovati da to čine za današnju i buduću Hrvatsku. Njegovi ujaci su se možda borili za Hrvatsku, ali ne za Hrvatsku u kojoj bih ja mogao živjeti.
Zanimljivo nitko nije nigdje potegnuo pitanje, želi li novi SDP ovakav trgovački kompromitirani SDSS i Pupovca i blizu sebi, a kamoli za koalicijskog partnera? I tko to želi opet u 21. stoljeću dijeliti ljude na ustaše, četnike i partizane? Taj smo film već nažalost gledali 1991., a izgleda da gospodin Pupovac iz toga nije ništa naučio...

Komentari

Pupovac se zgraža nad

Pupovac se zgraža nad prijenosom koncerta na televiziji. A ne zgraža se nad činjenicom da je na koncertu bio ministar Vlade koju podržava!?
Zanimljivo je da je izabrao ne plaćati pretplatu, a uskratiti podršku Vladi mu ne pada na pamet.

Smeta mu što su Jurčićev ujaci bili u ustašama. Ujaci su bili gdje su bili i Jurčić to ne može promijeniti. To je jednostavno činjenica.
U cijeloj priči o Jurčiću, Pupovac, a i ostatak političke scene koji je to komentirao, previđa jednu strašnu činjenicu. Ljubo Jurčić je, u kontekstu partizani-ustaše, personifikacija hrvatske nesreće iz razdoblja drugog svjetskog rata. On je samo potomak jedne od tisuća obitelji koje je rat razdvojio na dvije sukobljene strane. Kako je koja vojska naišla kroz selo, tako su mladići pokupljeni. One koji su se uspjeli sakriti, pokupila bi slijedeća vojska koja bi naišla.

A možda je netko iz Pupovčeve obitelji bio u četnicima? U ovom ili u onom ratu. Je li zbog toga Milorad Pupovac manje vrijedan?

Početkom devedesetih je Milorad Pupovac bio predsjednik jedne marginalne stranke kojoj je kratica bila LSD(tko pogodi puno ime stranke dobije četvorku za komentar).
Možda je čovjek još pod utjecajem kad ovako lupeta?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nisi fer prema Pupovcu kad

Nisi fer prema Pupovcu kad kažeš da njemu smeta što su Jurčićevi ujaci bili ustaše. Ono što u tom slučaju bode oči (ne samo Pupovcu) je činjenica da Jurčićeva izjava može biti na razne načine tumačena (to što ne spominje oca koji je bio u partizanima može biti tumačeno kao njegov stav da se partizani nisu borili za Hrvatsku itd.) i da je najvjerojatnije sročena kao pokušaj koketiranja s obje strane podijeljenog političkog tijela.

Kakve pak veze ima bojkot TV pretplate i podrška vladi? HTV je javna televizija u nadležnosti Sabora, a emitiranje one maksimirske masovke je bila njezina, a ne vladina, programska odluka.

ps
LSD je kratica za Ligu socijaldemokrata

Grgo

grgo

Tko je glasao

O da, rekao je Jurčić i za

O da, rekao je Jurčić i za oca, ali mediji razvlače samo ujake.

Bojkot pretplate ima veze s podrškom Vladi utoliko što se odbija plaćanje pretplate zbog prijenosa koncerta na kojem je bio i ministar aktualne Vlade. Primorčevo prisustvo na koncertu Pupovcu iz nekog razloga ne smeta.

Četvorka za LSD.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Svaka čast Pupovcu, ali zar

Svaka čast Pupovcu, ali zar i on u svojim stranačkim redovima nema osobu koja je dokazano za vrijeme rata bila politički angažirana u Krajinskoj vlasti u Vukovaru, pa opet to nije razlog da se ne ide u koaliciju s SDSS-om. Naravno osoba se zove Vojislav Stanimirović. Mislim da je njegova reakcija pretjerana.

Tko je glasao

Ne ulazeći ovom prilikom u

Ne ulazeći ovom prilikom u političke stavove Pupovca i Jurčića iznosim osobni stav:
Nacionalne manjine u Hrvatskoj same su prihvatile političku getoizaciju i to na dva načina. prvi je osnivanjem političkih stranaka nacionalnih manjina a drugi je forsiranjem zastupljenosti njihovih predstavnika u parlamentu koji se biraju u posebnoj izbornoj jedinici.
Dugoročno je to štetno za pripadnike manjina i čim prije postanu politički Hrvati tim će prije položaj manjina prestati biti točka političkog sukobljavanja.
Svim njihovim liderima jedino je stalo do parlamentare pozicije (ne odbacuju ni finkcije u izvršnoj vlasti) a prava i mogućnosti manjinske samouprave ne koriste. Valjda im je to ispod časti.

Tko je glasao

Opak stav, nema sta

Opak stav, nema sta :-)

Slazem se u nacelu, ali isto tako me i zanimaju argumenti koji bi obarali ovaj stav, s obzirom da vjerovatno postoje cim je i sistem koncipiran na taj nacin.

Tko je glasao

Za početak bi Lesar mogao

Za početak bi Lesar mogao konzultirati predsjednicu svoje stranke. Koliko mi je poznato ona se zalaže za dvostruko pravo glasa, što bi bio civilizacijski pomak za Hrvatsku. Normalno je da manjine žele političku zastupljenost u parlamentu jer se tu ipak donose najbitnije odluke. Osnovni argument protiv Lesarova stava je da Hrvatska (kao uostalom i cijela Europa) nije talionica naroda poput SAD. Što manje političke zastupljenosti nacionalnih manjina to više potencijalnih zona sukoba.

Grgo

grgo

Tko je glasao

A gde to piše da mora on

A gde to piše da mora on pitat Pusićku kaj je njegovo mišljenje.

Tko je glasao

A sto je pogresno u ideji da

A sto je pogresno u ideji da Hrvatska bude talionica naroda, kada je to na kraju krajeva prilicno prirodan proces koji je uz to progresivan u svojoj biti?

Tko je glasao

Za razliku od kontinenata

Za razliku od kontinenata koji su bili "otkrivani", zauzimani i naseljavani, Europa je svaki pokušaj taljenja naroda plaćala milionima mrtvih. Na koncu, svi kolonisti su bez milosti ubijali urođenike, da bi ih naknadno smjestili u rezervate i s vremenom im davali sve veća politička prava upravo kao pripadnicima posebnih etničkih skupina.

Suprotno Tvom uvjerenju da je taljenje naroda "progresivan" proces, danas se općenito misli da je to negativan proces, a svaka nasilna asimilacija tretira se kao kršenje ljudskih prava.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Haha. Sad ces jos nadodati

Haha. Sad ces jos nadodati da se Hrvati nisu nimalo izmjenili od vremena Haravatija :-P

Tko je glasao

Tog mišljenja sam i ja.

Tog mišljenja sam i ja.

Tko je glasao

I tko to želi opet u 21.

I tko to želi opet u 21. stoljeću dijeliti ljude na ustaše, četnike i partizane? Pa jasno je da to Pupovcu odgovara. Ukoliko bi se riješio tzv. problem Srba u Hrvatskoj i ukoliko bi se Srbi 100% integrirali u hrvatski politički život Pupovčev politički angažman bi postao besmislen. To me sve skupa podsjeća na onaj stari vic o ocu i sinu odvjetniku koji ide otprilike ovako: Došao sin odvjetnik kući nakon nakon prvog radnog dana i kaže: Tata, znaš onaj spor kojega ti vodiš već 20 godina, e ja sam ti taj spor riješio prvi radni dan. A stari mu kaže: E moj glupi sine, pa taj te spor otškolovao. Poruka je jasna: ne grizi ruku koja te hrani. Ruka koja hrani Pupovca je (osim Sanaderove, he, he) je srpski strah od hrvatskih ustaških koljača. Čudi me samo kako ga strah surađivati sa čovjekom koji je na vlast došao upravo na valu nacionalizma kojega se on toliko boji.

Tko je glasao

Pogrešno bi bilo Pupovca

Pogrešno bi bilo Pupovca svoditi na "odgovara mu" politiku.
Postoje kod nas činjenice koje opravdavaju postojanje i djelovanje i stranaka nacionalnih manjina, posebno srpske.

Zanemarivati to znači zatvarati oči pred stvarnošću. Mnogi su i Srbi pretrpjeli nezaslužene štete i to je pitanje čije je rješavanje tek započelo. Dobro za početak, ali je ipak početak.

Dok ne uslijedi da se mirno i bez strasti razgovara o svemu, bez obzira na nacionalni predznak, prostora za djelovanje stranaka poput njegove će biti na pretek.

Inače, Pupovac je uredno i više puta osuđivao agresiju na Hrvatsku i pripisivao je režimu Slobodana Miloševića. Nije propuštao, barem u naznakama a nekad i više, reći da je i s naše strane bilo poteza, pa i dogovora koji su nezdravoj klimi išli na ruku. I zato je kod nas osuđivan.

Također je pogrešno Srbe u Hrvatskoj i njihovu politiku svoditi na mjeru Pupovca. Bio je svojevremeno i Đukić, pa i Rade Leskovac je tu. Imaju oni svojih unutarnjih problema.

Koalicije s HDZ-om su za njih normalne, bile formalne ili "tehničke", čisto iz interesa. On poput penzića ne može rješavati ništa bez bliskosti s vlašću koja ima instrumente i novac. U analizama je to bitno uzeti u obzir. I ne razlikuje se puno od recimo Đurđe ili Ante, pa i nezavisnih jer svi oni nisu nositelji neke politike koja je utjecajna, a interese imaju pa moraju "trgovati" da budu na sceni i ostanu u igri. Nekima "našim" takvo ponašanje treba zamjeriti i više nego Pupovcu.

Primjer, gdje bi bio HSP i Đapić da nije zaoštravanja? Zašto podjele manje odgovaraju Đapiću nego Pupovcu?

B-52

Tko je glasao

On poput penzića ne može

On poput penzića ne može rješavati ništa bez bliskosti s vlašću koja ima instrumente i novac. U analizama je to bitno uzeti u obzir.Potrebe manjina (prvenstveno srpske), odnosno usaglašavanje stanja na terenu s postojećim zakonima, zbog ulaska u EU predstavljaju strateški interes RH. Pupovac se nikako ne ponaša u skladu s tim, dapače, na repu je tuđih, nemanjinskih, kretanja.
Cijeli interview je posvećen desno nastrojenom glazbeniku i izjavi jednog kandidata za premijera.

Glazbenik je nepresušan izvor poprilično besmislenih političkih rasprava već godinama, a Pupovac u kaljužu tih rasprava ulijeće u pravilu naknadno i nadasve autoritativno. Taj autoritet u gnjacanju je koliko bijedan, toliko i kontraproduktivan.

Reakciju na izjavu kandidata za premijera mu doživljavam (čisto osobno, molim da me se ne rasturi zbog ovog) kao trgovačko-kukavičku izjavu. Ukoliko HDZ premoćno izgubi izbore, moguće je žestoko desno oporbenjaštvo, čak jače od onog iz Račanova mandata (ovu ideju i Feralovci guraju), pa bi se položaj Srba u Hrvatskoj mogao još i pogoršati. Stoga je bolji jadan i žalostan status quo, a usput se pomaže i trenutnom partneru kojeg će se s guštom odreći nakon izbora. Ovo zadnje, koalicija s SDP-om ukoliko oni pobijede, je izvjesna i u kudikamo većem interesu za Srbe u Hrvatskoj od trenutne suradnje. OK što to malo tko od nas želi priznati, ali Pupovac bi morao.

Tko je glasao

U velikoj zbrci je red

U velikoj zbrci je red primjetiti da je suradnja sadašnjih političkih garnitura na čelu sa Pupovcom i Sanaderom unaprjedila delikatno stanje. Tu će još dugo biti posla i nezgoda (neki dan skoro ubijen Pupovčev suradnik u Novom Sadu zbog toga). Tema je u jakoj vezi sa ostalim manjinskim pitanjima, koja ide do stupnja da bi se u Zagrebu mlatilo Dalmatince a u Dalmaciji Zagrepčane i tako redom, gdje je zadnji pojedinac na udaru bar u nekom djelu RH a izvan da ne govorimo. Puno ljudi nema pojma šta je to a ni rat, lako se pecaju a na tome teče osnovni biznis desetljećima, ne samo politički nego i stvarni novčani i interesni biznis.

Tko je glasao

Želim Srpskom narodu, ćija

Želim Srpskom narodu, ćija je domovina RH, da imaju kvalitetne predstavnike u Vladi RH. Ako srpska manjina misli da njihove interese najbolje brani gosp. Pupovac, onda meni osobno to ne predstavlja nikakav problem. Druga je stvar što je moje osobno mišljenje da gosp. Pupovac radi to jako loše, jer izgleda mi da se još nije pomirio sa povijesnim zbivanjima, ili mu kredibilitet pada samim tim što cijelokupni narod RH više ne mari za nacionalistićke ispade pojedinaca i u potpunosti ih osuđuje ( kukolja u svakom kukuruzištu ima, mora ih biti da bi mi ostali, velika većina održali razinu kulture i stalno napredovali u toleranciji). Upravo u takvom svijetlu, a kako se još uvijek nije odredio u smislu moderno-aktualnih zahtjeva za manjinu koju predstavlja, ne preostaje mu ništa drugo nego da istiće nacionalistićko-fašistićke ispade pojedinaca, pa tada koristi i priliku, pokušavajući tako da zadrži svoju nezamjenjivost u ovom društvu, da diskreditira sa marginalnim stvarima i možebitno u budućnosti jako bitne osobe. Na taj naćin daje znak svima, ako me ne podržite u mojim nekim poluprivatnim ambicijama i željama ja ću vikati da je društvo u RH netolerantno, slijedom toga gosp. Pupovac istiće da mora biti aktivni sudionik bilo koje vlade.
Iz svega gore navedenog dolazi se do zaključka da je tom ćovjeku bitna samo pozicija i moć koja s tom pozicijom dolazi. Nisam ga vidio da obilazi dalmatinsko zaleđe, gdje inaće žive ljudi srpske nacionalnosti, i raspituje se što tim ljudima treba, i kako im pomoći, ali zato stalno govori o nekom ustaštvu. E pa ja ga podsječam , ako ćemo o povijesti, da su četnici imali štab u dalmaciji i u dogovoru sa Talijanima sve prebjege sa talijanskog područja su ubijali po kratkom postupku.
Osim toga i meni je djed bio službenik u Vladi NDH, otac teški komunista, baka predavala u partizanskoj školi, po gosp. Pupovcu dali ja koketiram sa lijevima ili desnima?
I na kraju preporućio bi mu da proćita post od Opiniouris-a --Slučaj Nacionalizam VS Domoljublje, ćisto da shvati na kojem nivou je narod RH i u kojem smjeru kreće, i neka poćisti svoje dvorište/stavove.

savjesni

Tko je glasao

Savjesni nešto te muči č

Savjesni nešto te muči č i ć ili nemaš č na tipkovnici? Malo često se ponavlja pa sam samo htio skrenuti pažnju...

Tko je glasao

uvijek mi je to č i ć

uvijek mi je to č i ć prilikom tipkanja a i u pisanju stvaralo problem, nekakva automatika

savjesni

Tko je glasao

Čisto za potpuno sliku ovog

Čisto za potpuno sliku ovog pokušaja da se Jurčića makne iz igre pogledajte i dnevnike Zašto je SDP napadnut od Vjesnika i Ferala, te Zašto Ljubo Jurčić?, pa da pokušamo na jednom mjestu raspravljati. Iako sam bio motiviran više samim likom i djelom Milorada Pupovca, izgleda da je ova epizoda samo dio malo većeg orkestra, u kojem Pupovac po običaju igra ulogu potrčka koji samo izvršava zamisli velikoga vođe.

Tko je glasao

Osobno ne bi rado za

Osobno ne bi rado za premjera osobu koja nije rasčistila sa prošlošću. Ne vjerujem da bi Hrvatska daleko dogurala ponoseći se ujacima ustašama koji su se borili za Hrvatsku.
Moj tip premjera, prvenstveno bi trebao znati što je bilo dobro u prošlosti, kako bi u budučnosti mogao dobro odlučivati. Premjer je ipak politička a ne gospodarska funkcija.
Pupovac ako je dao podršku HDZ-u, daće je svima. U pitanju je cijena.

Tko je glasao

Vidis, meni se cini da je

Vidis, meni se cini da je Jurcicev stav krajnje ispravan, bez obzira sto ga smatram gospodarskim fah idiotom za kojega nije politicka funkcija premijera.

Sa prosloscu se uistinu mora rascistiti, ali u tom slucaju nema mjesta za nametanje crno bijelih stavova koji mnogi pojedinci sa razlogom ne mogu intuitivno prihvatiti.

Jurciceva otvorenost spram NDHazije njega pak postavlja u poziciju da kao moralni autoritet stavi stvarnu tocku na taj dio proslosti.

U tom procesu nema mjesta za kvaziliberalne retorike, niti za bilo kojeg drugoga tko samoj temi pristupa dogmatski, sto nije slucaj Jurcica.

U svakom slucaju, kapa dolje Jurcicu za stratesko pozicioniranje.

I naravno, bez obzira na ovaj plus jos uvijek ne vidim Jurcica na mjestu premijera :-)

Tko je glasao

Obzirom da se bitne

Obzirom da se bitne političko-medijske snage (Mesić, Slavko Goldstein, Pavić EPH, Pupovac, vjerojatno iza i djelovi HDZ-a i SDP-a ...) u isto vrijeme bave istim, spornim političkim profilom Ljube Jurčića i djelomično Milanovića (izraz o Srbima na blogu), to je dovoljno za zaključiti da su ustaše a i sve drugo još i te kako aktualni te da se nedvojbeno pomoću i dalje hoće uređivati sve ključno u hrvatskoj politici.

S jedne strane to sve jeste važno i sve treba uvažavati, pa i Jurčić veće sada treba minimalno rješavati pitanje zanimljive političke univerzalnosti (a la Bandić i ekipe a la Agram i drugi), koja opet blista.

S druge strane se otvara isto pitanje za ove koji moderiraju Jurčića - svi su odreda upetljani u cca 3 x više političke univerzalnosti, koju onda otvoreno postavljanju kao prednost razine ključnih moderatora. Pupovac je tako, po prirodi stvari, aktivni član SK koji je bio u frakcijama protiv Šuvara a za neke druge zanimljive snage, član lijevih demokratskih inicijativa koje su u pojedinim ključnim fazama raspada koordinirale pokušaje s Miloševićem najbližim suradnicima akademicima Mihailom Markovićem i Ljubomirom Tadićem (ocem sadašnjeg srbijanskog predsjednika, s kojim je nastavljena politička bliskost iako su Tadići bili bliski Karadžiću ...), kao srpski političar je po karakteru stvari morao i surađivao sa raznim hrvatskim i srpskim ekstremistima te je naposlijetku kao čelnik SDSS-a uredni partner sa sadašnjim HDZ-om, u čemu obje te stranke vrve od raznih opterećenja bitno većih od Jurčića (i Milanovića, i Budiše prije, i Šuvara još prije).

Da li se tu može govoriti o čistim i principjelnim situacijama, pa i tipa podvucimo crtu, i tko to tako može? Da li je normalno da se Hrvatsku beskrajno peca za ustaše, partizane i četnike, imamjući u vidu da ima i puno drugog, da su to nus-produkti II svjetskog rata, kakvih nus-produkata je izobilje svuda a tolike eksploatacije nema? Tko su snage koje to omogućuju, zašto politička univerzalnost stalno cvjeta i koje su skale kriterija? Po kojoj logici ključeve kriterija drže razne poznate snage?

Tko je glasao

Svaka ti dala... točno si

Svaka ti dala... točno si napisao sve ono na što sam ciljao... Ova sinkronizirana akcija je itekako simptomatična, ali istodobno i prozirna... Ljubo Jurčić i Zoran Milanović su veliki problem dosadašnjim strukturama. Ono što je zapanjujuće u cijeloj priči - da se u cijeloj močvari promijenio samo jedan čovjek - Račan s Milanovićem i nastala je takva bura... Boris Vlašić je završio svoju kolumnu ovaj tjedan sa super porukom, pa je citiram. Govoreći o gospođi koja kupi PET boce iz kontejnera kako bi popravila prihode, zaključio je:
"Predaleko joj je svako vrijeme kada će biti bolje, a kamoli dobro. I zato će ona glasati za Shreka jer je njegova močvara čista.

Tko je glasao

Griješiš kad manjinske

Griješiš kad manjinske stranke nazivaš trgovačkim. SDSS nije ni u kakvoj "koaliciji" s HDZ-om, naprosto zato što ta stranka srpskog nacionalnog predznaka zastupa interese srpske nacionalne manjine i u tom smislu bit će na strani vlade svaki puta kad se ti interesi poštuju i zadovoljavaju (i obrnuto).

Stavovi Pupovca re Tompson mogu potpisati svi civilizirani građani Hrvatske i oni nisu ni u kakvoj suprotnosti s politikom SDSS u odnosu na HDZ. Barem dotle dok HDZ otvoreno ne podrži ovog prononsiranog ustaškog viteza.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Stavovi Pupovca su njegovi

Stavovi Pupovca su njegovi stavovi i kaj treba neko potpisivati ili ne. Kakvo je to manipuliranje s civiliziranim građanima i naciviliziranim. Takva retorika je u naprjed diskvalificirati ljude koji se ne slažeju s politikom Pupovca.

Tko je glasao

Pupovac dijeli s

Pupovac dijeli s civiliziranim građanima osudu ustaštva. U svemu ostalom s njim se možete slagati ili ne, ali ako ne osuđujete ustaštvo i NDH onda naprosto niste civilizirani.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Vjerujem da Jurcic osudjuje

Vjerujem da Jurcic osudjuje ustastvo i NDH iliti, njegova izjava nije oprecna osudi.

Tko je glasao

Danas je na Bagino pitanje

Danas je na Bagino pitanje "što je za njega antifašizam" mucao poput nepripremljenog studenta (a i odgovor mu je bio za dvojku). Osim gospodarstva, taj o malo čemu drugom iz domene politike ima pojma, a kamoli stav.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Ako ti je otac bio partizan,

Ako ti je otac bio partizan, ujaci ustaše tu ništa ne možeš promijeniti niti negirati. Ja nisam vidio da je on igdje veličao ili pozitivno govorio o ustašama i njihovu režimu. To je čista podvala, jer s Ljubom u igri nema mjesta za Čačića i mnoge druge... A to što sluša Thompsona - i ja ga slušam recimo kada na tekmi puste Lijepa li si, pa se sa svima derem, ali to automatski ne znači da bi pjevao Jasenovac i Gradiška Stara, koja ionako nije njegova stvar, ali je činjenica da ju je pjevao. Za sve koji se slažu - Lijepa li si iz Maksimira, no nije ovaj put s tekme:

Tko je glasao

Bolje biti neciviliziran

Bolje biti neciviliziran nego civiliziran kao ti i pupovac

Tko je glasao

Ja isto djelim sa svim

Ja isto djelim sa svim ziviliziranim građanima osudu veliko srbijanske agresije početkom 90-ih, uz pomoč neo-četnika na Hrvatsku i svi hrvatski političari koji to ne osuđuju su necivilizirani.

Tko je glasao

Šta ako SDP ipak istakne

Šta ako SDP ipak istakne Jurčića i puno civiliziranih građana to podrži, i što je možda ludo ako Jurčić postane premijer? Evo i Milanović a zatim i ostali kandidati su to podržali, a to ti je cca vodstvo SDP-a? Tko će ih ekskomunicirati - da li će to učiniti EU, SAD i Rusija na inicijativu Pavića, Pupovca, Mesića i ostalih? Kako će to biti rješeno? Kako će se u toj situaciji ponijeti savjest nacije Ivo Pukanić? Kako će rješenje biti obilježeno, kojim pjesmama i priznanjima, da li će taj spas demokracije opet obilježiti Pavić ili će to ovaj put ipak učiniti Vesna Pusić?

Puno pitanja se otvara pred nama.

Tko je glasao

Antifašistička koalicija

Antifašistička koalicija osuđuje Jurčića zbog koketiranja s neoustaštvom, a HDZ-ova desnica, spočitava i njemu, a ponajviše Milanoviću socijalizam, komunizam, jugoslavenstvo:

* Boje li se vaši birači da bi, ako SDP pobijedi na izborima, Zoran Milanović mogao vratiti Jugoslaviju i komunizam?
– Nekoliko njegovih izjava poput one da je Tito veći od Tuđmana i gospodarska strategija SDP-a koja ima socrealističkih predznaka govore da bi nekome tko bi to želio lakše preko Milanovića bilo obnoviti Jugoslaviju ili na neki način povezati zemlje na ovom prostoru. Preko HDZ-a to se ne može.
* No, činjenica je da Milanović nikad nije bio član SK, a vi imate, primjerice, Luku Bebića koji je bio sekretar Partije u Metkoviću.
– Luka Bebić je doživio katarzu kad je isključen iz SK. Hoćete li reći da u Hrvatskoj nije bilo članova SK koji su željeli dobro Hrvatskoj? Takav je bio i Luka Bebić koji je zbog toga proživio i politička proganjanja sedamdesetih.
* Milanović nije bio član, tako da nije morao doživjeti ni katarzu. Otkud mu onda ta komunistička nagnuća koja vi vidite?
– Ja idem u crkvu, čemu su me naučili moji roditelji. Milanović je živio u obitelji koja mu je usadila svjetonazor o kojem govorimo. Milanović još nije svjestan da je postao predsjednik SDP-a. Predsjednik SDP-a ne može si dopustiti izjavu da nešto ne zna, a Milanović to govori.
* Primjećujete kod Milanovića projugoslavenske tendencije?
– Iznenađuje me što on skupove SDP-a počinje s – drugovi i drugarice. To može sugerirati da kod Milanovića ima tih tendencija. Može nekima poslužiti da ga prozovu kao jugonostalgičara.
* Kad Milanović kaže »drugovi i drugarice« to na skupovima SDP-a nailazi na dobar prijem.
– To dovoljno govori o biračkom tijelu SDP-a. U HDZ-u pozdrav »drugovi i drugarice« ne prolazi.
Darko Milinović, potpredsjednik HDZ-a i Sabora u Novom listu, 8.7.2007.

A taj je Milinović, vezao se lancima 2000-e u Gospiću i bio dio urote koja je priječila da će nasilno srušiti vlast, a o čijoj ratnoj negativnoj epizodi u Gospiću postoji svjedočenje kod državnog odvjetnika Pave Rukavine, prema antifašističkoj koaliciji prihvatljiviji Europi od Ljube Jurčića.

Milininovića se uvijek može potegnut za uho, kako-kad: Šeks, Sanader, Mesić, Pupovac, Goldstein, Pavić, Nemci...

Osobno držim, da će svi ovi napadi, s lijeva i desna, hehe, samo ojačati položaj SDP-a kod birača.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

I meni se tako čini, više

I meni se tako čini, više kao da oni sami sebe žele uvjeriti da dobro stoje. Ako izbore dobivaju neodlučni, onda kod njih ovakve bajke ne prolaze...

Tko je glasao

A taj je Milinović, vezao

A taj je Milinović, vezao se lancima 2000-e u Gospiću i bio dio urote koja je priječila da će nasilno srušiti vlast
A nedavno sam čuo na jednom skupu Ranka Ostojića kako kaže da se Milinović nije samo vezivao lancima 2000. Da je trčeći Titovu štafetu se jedva odvojio od nje. Da su mu je morali otimati iz ruku.
Toliko o katarzama vječitih boljševika. Tada u SKH, danas u HDZ.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao
Tko je glasao

SDP će istaknuti svog

SDP će istaknuti svog kandidata a biraći će dati ili neće dati svoj glas. Zato je na SDP velika odgovornost, ponuditi dobrog kandidata ali i ponuditi dobru cjelokupnu izbornu strategiju. S kim, kako, kada, zašto? Nije dovoljno imati najviše glasova, za vlast treba preko 50%.

Tko je glasao

Mucke, bojim se da si

Mucke, bojim se da si nerealan u svojim zahtjevima.

SDP bez obzira na sve ostaje dio politikog duopola kojeg oblikuju monopolisticke trzisne potrebe. Iliti, dat ce taman toliko obecanja da opet dodje na vlast, te ce istovremeno pomoci HDZu da za sljedeci mandat HDZ krene gore.

Jos uvijek je vladavina politickog oportunizma, a to jedna osoba ne moze promijeniti. A bogami niti oni koji ovih jednostavnih istina nisu niti svjesni.

Tko je glasao

Ne znam što se tu ima

Ne znam što se tu ima rješavati. To je sve legitt. Jedini koji ih mogu ekskomunicirati su birači koji njihovog premijerskog kandidata ne podržavaju. I, naravno, ako u parlamentu zbog istog ne dobiju mandat za sastavljanje vlade.

Sve je to već viđeno. U politici ne vladaju sentimenti već isključivo interes (i da se vlada, između ostalog).

Grgo

grgo

Tko je glasao

Svrha politike je vodit

Svrha politike je vodit jednu zemlju i preko političara se brinut za dobrobit građana.

Tko je glasao

Da, ali došlo je do

Da, ali došlo je do ozbiljnih istovremenih reakcija na to sa kvalifikacijama neprihvatljivo, neće ići i neciviliziranost. Ja sam se nadovezao na tvoj komentar o civiliziranosti. Nije apstraktno pitanje niti ako ozbiljan kandidat za premijera ne zadovoljava a još manje ako legitimno izabrani premijer ne zadovoljava opće kriterije. Ove reakcije su precizne, one su pod prepostavkom "i ako bude demokratski izabran". Nema demokracije nezavisne od raznih uticaja a Hrvatska skoro pa da još nije bila u prilici izabrati. Pojednostavljeno, sada su uticaji krenuli u osnovna pitanja pa i pitanje da li SDP za sebe a potom i Hrvatska imaju pravo izbora bez težih posljedica. Uzeti u obzir da sudjeluju izravno i bitni čimbenici demokracije, bitni političko-medijski čimbenici.

Tko je glasao

Milanović osvaja u

Milanović osvaja u usporedbi s Jurčićem koji je manje više sterilan. Osim u jednom gdje nije b.o. Ide se upravo na tu slabu točku (bez obzira na motive) i politički je naivno nad time se iščuđavati.

Ne zaboravi, Jurčića je istaknuo pokojni šef, protiv čije volje se nije išlo. Njega nije birala ni stranka, a kamoli tek birači (napose mlađi i libaralniji). Jurčić je primarno bio isturen kao odgovor na Čačića. Ali Milanović bi upravo na tom zadatku bio bolji. Uz jedan mali uvjet - da se malo manje ugleda na Blaira, a više na Browna.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Dijelim mišljenje da bi,

Dijelim mišljenje da bi, izolirano gledano, Milanović imao bolje reference za premijera.

Nekako slutim, a u jednom od svojih postova sam i opisao, da SDP ide korak dalje, da želi unaprijediti demokraciju i parlamentu dati mjesto koje mu pripada (parlamentarna smo demokracija) a premijera pozicionirati kao izvršitelja politike koja se kroji tamo gdje bi trebalo.

U toj varijanti je daleko bolje da najjači iz stranke sjedi u parlamentu i putem parlamentarne većine kontrolira vladu. Što još nismo imali prilike vidjeti, a ja bih baš volio.

B-52

Tko je glasao

Nije se za čuditi bilo

Nije se za čuditi bilo čemu, tu si u pravu, biti će još svačega kao i uvijek. Ne može se izbjeći niti tko i zašto istupa, a pogotovu oko najosnovnijih pitanja, pogotovo ako istupaju krojači.

Npr. ni meni model "Jurčić premijer" ne izgleda najboljim, ali to ne znači da su neupitne političke uloge Mesić, Pupovac, Slavko Goldstein, krugovi iz HDZ-a i SDP-a i vodstvo HNS-a pa ni drugi modeli "za premijera". Također i modeli Blair i Brown i Clinton nisu neupitni. Npr. ako se uspoređuje zašto se ne uzimaju u obzir približnije Danska, Slovenija, pa i Italija.

Tko je glasao

Dosta mi je više te

Dosta mi je više te balkanske opsjednutosti velikima i velikim. Zašto mi ne bismo bili mali (to jesmo), dobri, pametni i bogati. Tuđman se ugledao na francuski i američki politički sustav. Ulizice su mu tepale da je on hrvatski Georg Washington. Držao je titovu bistu doma i egzaltirao nad svojim "vrhovničkim" odrazom u ogledalu. Mesić putuje stazama "Nesvrstanih" vođen za ručicu od zadnjeg ministra vanjskih poslova Juge, Bude Lončara.
Trebamo samouvjerene ljude koji neće biti očarani velikima, odnosno koji neće imati mrlje u koje će veliki upirati prstom, i preko tih pritisaka dirigirati našom sudbinom.

Čini se da bi ovim lobijima koji bi kadrovirali u SDP-u kao premijer bio prihvatljiviji Anto Đapić od, Ljube Jurčića. Zato, neka Ljubo izrazi jasno žaljenje, pa da vidimo što će mu onda naći.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Jurcic nema sta zaliti,

Jurcic nema sta zaliti, napose s obzirom na to da nema potrebe da se ulizuje oronulim kadrovicima SDPa. Konvencija je naime rekla svoje.

Tko je glasao

Samo ne potcjenjuj režisere

Samo ne potcjenjuj režisere i autore, to su odavna renomirani tipovi, domaći strani, na tome su zasnovane i impresivne intelektualne (npr. krležijanci) i umjetničke škole a gdje ne bi ostale.
Ali je ujedno jaka i druga tradicija.

Tko je glasao

Jel je Pupovac za vrjeme

Jel je Pupovac za vrjeme agresije Hrvata srbijanske nacionalnosti osudil to i jel se je javno ispričal u njihovo ime građanima Hrvatske koji su protjerani iz svojih domova i ostali bez svojih najmilijih.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci