Tagovi

Milanovićeva manjinska vlada ?

Špekulativna analiza

Došao je i taj trenutak, u listopadu, najkasnije studenom 2013. Razlaz HNS i IDS sa SDP postao je neizbježan zbog paralize Vlade koju će Milanović presjeći izbacivanjem neposlušnih ministara. Ako to i neučini namjerno, takve će biti posljedice njegova “političkog stila”. Ferdelji, Komadina, Ostojić, Holy i Čačić su otišli, dok su naprotiv, pripadnici Milanovićeve “garde” ostali, imuni na sve afere i neuspjehe. Da li su ostali HNS-ovci sljedeći na listi za odstrel ?

Sukob oko financiranja i kontrole nad HRT sa ministricom kulture Anderom Zlatar, opstruiranje projekata ministra Ivana Vrdoljaka, koje će kulminirati pri pripremi asketskog proračuna koji će neizbježno eliminirati javne investicije (Trg pravde, obnova fasada, Zagreb na Savi, nove elektrane, Podzemno skladište plina), a tu su i stalni medijski napadi oko zakona o jadranskim ugljikovodicima, strateškim investicijama, oko borbe za kontrolu nad INA-om. Pokušaji gašenja “Čačićevog” Centra za energetske investicije, dupliranje Agencije i Ureda za upravljanje državnom imovinom i drugi slični slučajevi. Mješanje Milanovića u vanjske i europske poslove u slučajevima Perković i rušenje graničnog (ne)sporazuma sa BiH, pokazuju da je čak i Vesna Pusić podložna udaru.

Ozbiljna politička konfrontacija može se očekivati tek u listopadu, poslije unutarstranačkih lokalnih izbora u SDP, HNS i HDZ-u, poslije konstituiranja stranaka Milana Bandića i Mirele Holy, nakon čega će postati jasno kolika su oni prijetnja SDP-u i hoće li Davor Bernardić, sa svojim simpatizerima, također napustiti SDP.

Problemi sa isplatom poticaja poljoprivrednicima i štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara samo su rani pokazatelj manjka u državnoj blagajni. Kako bi podmirili praznine nastale zbog novih europskih obaveza, članarine, manjka gubitka carina i PDV pri uvozu iz EU, pomoći za Grčku i tko zna što još, Linić je pretvorio ministarstvo financija u križanca između utjerivača dugova i stečajnog upravitelja. Politika privatizacije svega, “monetizacije” autocesta trošenjem mirovinske štednje za krpanje proračuna i povećanja poreza kako bi namirili kredite i socijalu neminovno će voditi Linića ka povratku na njegovu staru politiku: povratak PDV-a na ugostiteljstvo na 25 % (3 milijarde kuna), uvođenje poreza na nekretnine, poreza na aktivu banaka, na kamate na kredite i štednju, na dividende, na kapitalnu dobit, ukidanje ranije smanjenih poticaja za mirovinsku i stambenu štednju, 3 % povećanje prethodno umanjenog doprinosa na zdravstvo (3 milijarde kuna). Europski zahtjevi za privatizacijom dopunskog zdravstvenog osiguranja povlače i njegovo poskupljenje (najniže na 130 kn), dok bi država eventualno, kao i do sada, sa najviše 80 kn, subvencionirala osiguranje za socijalu. Spor sa MOL-om oko INA-e će nastaviti mučiti Vladu, a jedina mjera kojom Vlada raspolaže je podizanje koncesije za vađenje rudna bogatstva sa 5 % na 12 %, koliko iznosi i u Mađarskoj.

Naravno, sve to vodi do pada standarda, do pooštravanja standarda za lijekove, bolovanja i operacije, kao i do zatvaranja mnogih bolničkih odjela, rezova u medicinskom osoblju i plaćama. Slična je situacija zbog demografskog izumiranja i sa osnovnim školstvom, posebno u malim mjestima. Kontinuirani sukobi sa EU oko Perkovića (odbijanje izručenja prvo zbog uvođenja ograničenja izručenja na predmete poslije 2002.g., a zatim zbog zastare), koncesija za bušenje na Jadranu (bez natječaja), oklijevanja istrage oko Patrie nisu pomogli. Ideološki sukobi oko uvođenja ćirilice u Vukovaru, spolnog odgoja, referenduma o braku, lustracije, osude komunizma kao totalitarnog zla, iako ne štete rejtingu SDP-a, izazivaju otpor i zamjeranje birača i stranaka centra. Sve te mjere, uz rasprodaju državne imovine i tvrtki, dovest će do neizbježnog pada popularnosti i raspada koalicije.

Iako zajedno ne mogu, zbog potpuno suprotstavljenih programa i proračunskih stavova, niti SDP ni HNS nisu u interesu prijevremeni izbori. Jedini izlaz za njih ostaje “HSU-ov model”, povlačenje HNS i IDS iz Vlade uz pružanje uvjetne parlamentarne potpore Vladi, ali ne i Linićevim novim porezima, kako bi ojačali rejting stranaka, lišeni tereta nepopularnih mjera i sukoba sa SDP-om. Danas klubovi HNS, IDS i HSU imaju 22 saborska zastupnika.

Kako bi učvrstio svoju poziciju, SDP sa 59 zastupnika će se morati okrenuti nezavisnim zastupnicima i manjinama (ukupno 10 zastupnika), posebno SDSS-u, koji može profitirati rastom utjecaja i mjestom u Vladi (npr. Pupovac, ministar kulture). Sa druge strane, moraju spriječiti nastajanje konkurentske stranke oko Nacionalnog foruma Nikice Gabrića koja bi im mogla odnijeti dio biračkog tijela. Najjednostavnije rješenje je uključiti ga u rekonstruiranu manjinsku vladu kao ministra zdravstva.

Sa obzirom da u Saboru glasaju samo o promjeni ministara, a ne o izboru nove Vlade, uz suzdržane glasove HNS i IDS, koji ne žele biti okrivljeni kao razbijači, Milanović si može priuštiti nagrađivanje sebi odanih izbornih gubitnika poput Ive Jelušića (ministar gradnje), Peđa Grbin (turizam) i Veljko Ostojić (vanjski poslovi) kako bi učvrstio svoju stranačku poziciju i lakše sproveo planirane rezove javnih i državnih službi i poduzeća, privatizacije i stečajeve. Milanović može mirno vladati sve dok je oporba razjedinjena. Dok HDZ, HDSSB, HNS/IDS i Laburisti ne surađuju, pozicija Vlade je sigurna.

Bez čvrste parlamentarne podrške i novih izvora financiranja, ova Vlada neće biti u stanju ispuniti svoja obećanja i fiskalne obveze, pribaviti europski financirane projekte i suočiti se mogućim bankrotom države.

Prijevremeni izbori zajedno sa Europskim parlamentarnim izborima 25. svibnja tada će postati izvjesni.

****************************************************************
Preneseno sa Otvoreni Blog
Otvoreno o politici, ekonomiji, povijesti, znanosti i umjetnosti
*****************************************************************

Komentari

Citirat ću HDZ-ovog bivšeg

Citirat ću HDZ-ovog bivšeg koalicijskog partnera Slobu Uzelca: Milanović "nije u stanju da vodi ni zubnu ordinaciju, a kamoli državu".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

nije ga otjerao

@Esseker,
nešto si pomiješao. Milanović nije otjerao Čačića, već je ovaj pod pritiskom mađarskog suda morao otići na malo duži odmor u Remetinec jer je zabunom imao prometnu nesreću s dvoje smrtno stradalih. obzirom kako je čačić bio na čelu vlade, odmah do Milanovića, posljedice njegovog utjecaja su vidljive i danas. pitanje je da li bi došlo do štrajka medicinskog osoblja samo da se dio novca nije trošio na građenje već na proizvodnju. da Ratko nije otišao tamo gdje je jeduini porat bi imali u broju zgrada i neprodanih stanova. koliko mi je poznato mogu se graditi i proizvodni objekti, a oni se najmanje grade- zna se zbog čega.

w. ;)

Tko je glasao

Kako političari igraju

Kako političari igraju skrivača?
'2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010,

tko se nije obogatio magarac je bio!'

Kitz

Tko je glasao

Dobra analiza koja pokazuje

Dobra analiza koja pokazuje kako lex Perković nema nikakav stvarni utjecaj na događanja unutar same hrvatske političke scene. Nešto kao embargo na oružje devedesetih.

Tko je glasao

Iznimka potvrđuje pravilo

Italija ukida porez na nekretnine i uvodi komunalnu naknadu. Lijepo je vidjeti da neke vlade znaju promijeniti štetnu politiku i svojevoljno. Teže je promijeniti politiku, nego li političare.

Epur si muove, puževim korakom, ali ipak.
Nadajmo se da će i kod nas biti sličnih priča.

Tko je glasao

"Ne pitaj što tvoj političar

"Ne pitaj što tvoj političar može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti da se zaštitiš od njega..."

S obzirom na to da država nije ništa drugo nego instrument moći kojim jedna skupina ljudi financijski iskorištava drugu skupinu (tzv socijalna redistribucija potpomognuta gospodarskom kontrolom i intervencionizmom), savršeno je svejedno koja je od stranaka ili koalicija trenutno na vlasti. Vlastodršci nisu dio rješenja, već dio problema i mi moramo naći načina da umanjimo njihov negativan utjecaj na naše svakodnevne živote.

Tko je glasao

@Esseker PIKZIBNERI! Tko zna od njih preferans...???

Ajd, bar da i sam ne budem "pikzibner", bar da napišem komentar bez tipfelera!
ALSO, joj, kako mi idu na nerve ove strančarske kombinacije!! Hrvatska pseudoelita ništa drugo ni ne zna - zato smo tu gdje jesmo! Strančarenje najgore vrste! Kada to sve vidim i pohvatam nit, zazivam jednoumlje, jednu Partiju, jer danas imamo situaciju da ono što se događalo u jednoj Partiji, događa se 2013. u svim strankama... Nema unutarstranačkog života, sve ovisi o "kraljevima", zapravo grupama bonvivana, koji nemaju sposobnosti, vizija, koji rade takve pacerske greške da u onom starom sustavu ne bi mogl biti ni predsjednici općinskih organizacija Socijalističkog saveza... Pa Milanović i ekipa ne znaju ni "S" od socijaldemokracije... Svi su oni, manje - više prodali ovu Hrvatsku... Kako je krasan pojam "pikzibneri"... Danas nema ni onih koji znaju preferans, 99,99 posto sam siguran da ga Milanović i Karamarko ne znaju... Ovaj prvi zna vozati bicikl, a ovaj drugi, Putinko, ne znam što uopće zna...??? Obojici se živo jebe za Hrvatsku i narod, i kako građani žive!
A vlada???! Ili je mijenjajmo svakih deset mjeseci, ili nam uopće ne treba, ni manjnska, nikakva...Luzer do luzera... pravnik do pravnika, ego do ega, a nikad manje ozbiljne ekonomije, nove vrijednosti! Pa ministar Linić se toliko gubi da sikće, on ne zna normalno odgovoriti na pitanja!Prodali duše vragu i prodaju sami sebe, ne samo Hrvatsku!
Moja maca Jafica pametnija je od svih njih zajedno! Ima mačju pamet, i nikoga ne zajebava! Milina ju je gledati kako pola dana dremucka, a pola dana se licka...I briga je za bonvivane i hrvatske vlade, i hrvatsko strančarenje! I još zna povremeno uloviti kojeg miša..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Esseker PIKZIBNERI! Tko zna od njih preferans...???

Joj, kako mi idu na nerve ove strančarske kombincije!! Hrvatska pseudoelita ništa drugo ni ne zna - poa zato smo tu gdje jesmo! Strančarenje najgore vrste! Kada to sve vidim i pohvatam nit, zazivam jednoumlje, jednu Partiju, jer danas imamo situaciju da ono što se događalo u jednoj Partiji, događa se 2013. u svim strankama... Nema unuraestranačkog života, sve ovisi o "kraljevima", zapravo grupama bonvivana, koji nemaju sposobnosti, vizija, koji rade takve poacerske grške da u onom starom sustavu ne bi mogl biti ni predsjednici općinskih organizacija Socijalističkog saveza... Pa MIlanović i ekipa ne znaju ni "S" od socijaldemokracije... Svi su oni, manjde više prodali ovu Hrvatsku... Kako je krasan pojam "pikzibneri"... Danas nema ni onih koji znaju preferans, 99,99 posto sam siguran da ga Milanović i Karamarko ne znaju... Ovaj prvo zna vozati bicikl a ovaj drugi, Putinko ne znam što uopće zna...??? Obojici se živo jebe za Hrvatsku i narod i kako građani žive!
A vlada???! Ili je mijenjajmo svakih deset mjeseci, ili nam uopće ne treba, ni manjnska, nikakva...Luzer do luzera... pravnik do pravnika, ego do ega, a nikad manje ozbiljne ekonomije, nove vrijednosti! Pa ministar Linić se toliko gubi da sikće, on ne zna normalno odgovoriti na pitanja!Prodali duše vragu i prodaju sami sebe, ne samo Hrvatsku!
Moja maca Jafica pametnija je od svih njih zajedno! Ima mačju pamet, i nikoga ne zajebava! Milina ju je gledati kao pola dana dremucka, a pola dana se licka...I briga je za bonvivane i hrvatske vlade, i hrvatsko strančarenje! I još zna povremeno uloviti kojeg miša..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...nešto što nikada nisam razumio...

...čak i nije loša analiza...
Ali čemu?
...kao naputak za moguću kladionicu?
...tko ima veće šanse da ostvari svoje osobne ambicije, da dogura do mogućih visina svoje karijere u politici, ...čiji će uspjeh biti nijhov osobni uspjeh i ničiji više?...iako će biti birani da uspiju za nas. Do sada su uspjevali, za sebe...
...što je to zabavnoga u procijeni tko će s kime koga? i što je tu značajnoga nekome tko "živi od svojih deset prstiju"?

Tko je glasao

O motivima

Zar je moguće donositi odluke bez razmatranja posljedica mogućih izbora ? Zar nije zabavno ljudima komentirati tko koga gdje i kada ? Naši mediji i nisu ništa drugo doli trač babe. Kladionica ? Možda, ako je utjecaj politike na banke, burze, tvrtke i zaposlenost stvar kocke. Već dvadeset godina isti ljudi se prepucavaju o partizanima i ustašama i to im ne dosadi, idu od afere do afere, a nikada se ne zapitaju: Qui bono ? U čiju korist ?

Analizom djela i postupaka može se razotkriti mreža spinova kojima nas pokušavaju zavarati, a kada shvatimo da je prepoznavanje pravih interesa grupacija koje upravljaju strankama, uz poznavanje karaktera pojedinaca, put do prepoznavanja njihovih poteza prije nego li su ih i sami svjesni shvatit ćemo da su svi zamjenjivi, da smo sposobni sami identificirati svoje interese i izabrati odgovarajuće zastupnike.
Nadao sam se da će na političkom blogu ljudi razmišljati i raspravljati o POLITIKAMA, od pravosudne, kaznene, financijske, monetarne, socijalne, vojne... Ali već šest godina, isti ljudi ponavljaju iste priče i vjeruju istim prodavačima magle, a ne traže nikavu odgovornost, ne pomiču se sa ideoloških rovova.
Po prvi put u povijesti omogućen nam je interaktivni prostor u kojem možemo analizirati postupke javnih ličnosti, raspravljati i predlagati politike, ali koga je briga ? Izgleda da imamo vlast i opoziciju koju smo zaslužili.
Kakve će posljedice imati opstanak ili pad ove Vlade na državu, ekonomiju, socijalu ? Što mislite o vjerovatnosti iznesenih scenarija ? Koje činjenice bi Vi istakli kao važne ?
Dobar blog, koji unosi nešto NOVO, može dosegnuti više ljudi nego klasični mediji. Novinari i političari bi ga ignorirali na vlastitu opasnost.
A na kraju, i Common sense Thomasa Paynea (sa kojim se nikako ne uspoređujem) je bio samo pamflet, pa pogledajte kako je ta "stvar" završila :)

Tko je glasao

..."Common sense" danas i

..."Common sense" danas i ovdje bi trebao općeprihvatljivo objasniti potrebu oslobođenja ne od gospodara, već životno važnu potrebu emancipacije od religijskog poimanja ideologija.
...takvo prosvjetiteljstvo bi imalo biti prioritetom...sve ostalo, sve rasprave, svi prijedlozi, sve ideje bi bile sprovedive da viječno jedni druge ne spotičemo o ideologije.
I da bar jesu ideologije, moglo bi se reći tada da su i nesporazumi u dobroj vjeri.
...ali nisu, posljedica su fingiranih ideologija i fingiranih religioznosti...podmetnutih i redovito osvježavanih u svrhu tehnologije vladanja.
Emancipacija od ideologije, prva građanska obveza da bi se stekli uvjeti za racionalni i smireni pristup politici. Bez toga će isti show ići dalje unedogled.
...igra mečka u pretpotopnom cirkusu "Moira Orfei"...ako se sjećaš.

Tko je glasao

Ovu pamtim

Odlično:

"emancipacije od religijskog poimanja ideologija."

Tko je glasao

grdi,

...u tvojim godinama bi trebao početi zapisivati, hi, hi,

Tko je glasao

indian

viruj mi da sam to mislio napisati,
ali ovako ispadam pametniji :):):)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci