Tagovi

Milanović već dva puta slagao i prevario, kormilar bez dvojca

Zoran Milanović je tek par mjeseci na čelu druge naveće hrvatske stranke a već je kompromitiran do ušiju. Nakon interviewa koji je dao Večernjaku i eksplicitne izjave da će, ako SDP ne bude najjača stranka, dati ostavku na tu funkciju očekivao sam da, kao častan čovjek to obečanje ispuni kada se za to ispune uvjeti. Uvjeti su se ispunili oko 23 sata na dan izbora ali ostavke još nema. Umjesto ostavke, časnog prihvačanja poraza i čestitke političkom protivniku Zoki sa Pusićkom kreće u misiju uništavanja i ono malo političke kulture u Hrvata. A glasovi protiv te sulude politike su tihi i nečujni, u potunoj suprotnosti sa težinom Milanovićeve laži. Nisam još pročitao da ga je netko podsjetio na tu izjavu. Ja to sada radim jer je možda, u toj strci i uz silne obveze pronalaska partnera koji će od gubitnika napraviti dobitnika, zaboravio na to obećanje.
Ako je prije opisana laž nešto što se ipak tiče samo SDP-a, ova druga potrdjuje da Sanader nije bio u pravu kada je govorio o dvojcu bez kormilara. Nakon što Milanović ide predsjedniku po mandat za koji je izabran Jurčić jasno je da mi sad imamo kormilara bez dvojca - sa velikom rupom na dnu čamca kroz koju nezaustavljivo navire voda i vodi kormilara tamo gdje mu je i mjesto - na dno. By the way ja sam po prvi i posljednji put u životu glasovao za SDP.

Komentari

2 laži je beskonačno manje

2 laži je beskonačno manje od beskonačnog broja laži

Tko je glasao

Ali je i jedna laž previše

Ali je i jedna laž previše laži.

Tko je glasao

Od izbora se pojavio

Od izbora se pojavio određen broj "poštenih" blogera koji su eto za SDP i razočarali su se nakon izbora i sada osuđuju LEGITIMNI pokušaj Milanovića da sastavi vladu i eto kao onako usput oni su za to da HDZ ima pravo prvenstva za mandatara. Meni to nekako miriše na situaciju da se veliki boss, cappo di tutti cappi, la big kahuna Ivica Sanader malo unervozio i da ne zna hoće li piškit ili kakit zbog neizvjesnosti oko sastavljanja vlade. I zato je izdao naredbu svojim podanim goblinima koji sada kao glume zabludjele sdpovce koji su doživjeli katarzu i spoznali istinu o veličini idejnog vođe Staljina , oh pardon Sanadera. Ovo je valjda najtransparentnije šta se od HDZ-a može dobiti.

Tko je glasao

To, teorija urote... Dugo je

To, teorija urote... Dugo je već nije bilo, mislim čak od kad je Kirin preko servera ugledao SDP iza Jubitoa.

Naglasak nije na sastavljanju vlade. Obojica imaju pravo na to, obojica imaju mogućnost i upravo ta mogućnost im daje obavezu prema svojim biračima da to i pokušaju. Natezanje oko toga tko treba biti "mandatar" je perverzija, počeo ju je Sanader ali su je prihvatili i Mesić i Milanović.

Naglasak je na tome da je Milanović lagao. I da je uhvaćen u laži. Jednako kako je i Sanader lagao. I bio uhvaćen u tome. I zato je zapravo svejedno tko sastavlja vladu. A ako ćeš sve koji će to javno rekli proglasiti HDZovcima, to je tvoj problem i problem onih koji ti eventualno povjeruju.

Tko je glasao

seneka, tvoja mašta je

seneka, tvoja mašta je zbilja bezgranična a kombinatorika fantastična :)) p.s. ako možda igraš šah, javi se.

CC

Tko je glasao

E Seneka, Seneka ljukav si

E Seneka, Seneka ljukav si ko lisica.

Tko je glasao

Svaka cast na

Svaka cast na detaljiziranju! Stvarno je potrebno i iznimno važno.
Ako je nekome stalo do toga da Milanović da ostavku jer SDP nije osvojio najviše mandata, i taj netko je još i SDP-ov birač, još jednom svaka čast.

Takav način razmišljanja me podsjeća na ove jednoznačne izjave o relativnoj većini i stabilnosti vlade zbog koje treba zaboraviti lopovluk, korumpiranost, jednoumlje i krajnju nesposobnost. Jer se sve ovo posljednje nije izrazilo nekim konkretnim brojem koji bi onda bio veći ili manji od nekog drugog broja pa bi nam onda svima bilo jasnije.

Tko je glasao

ne mogu vjerovati link s

ne mogu vjerovati link s večernjeg je maknut u roku 20 minuta!!!!

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/1455811/index.do

Stranica nije pronađena!

Zatražena stranica nije pronađena na ovom poslužitelju.

srećom da još nisu pobrisali i cash na goolgu http://skrati.net/ymt/

Tko je glasao

misliš na ovaj naslov od

misliš na ovaj naslov od 13.07.2007 23:00

PREDSJEDNIK SDP-a
Zoran Milanović: Dat ću mandat na raspolaganje ako SDP ne bude najjači nakon izbora

hehehe, Haski se malo zaletio...but, no frks, folks. Haski će reći da je fakat to htio učiniti ali su njegovi kamaradi hametice :)) otklonili tu mogućnost, jer da oni misle kak' je on genijalac i da ostavka ne dolazi u obzir. (a u vuglecu vidim Bandića kako se iz prikrajka smijulji i trlja rukice i misli si nešto kao: ok. huncute, ovaj put si se izvukel, ali JA ću se potrudit da najebeš u stranci, kad-tad ). to će vam ziher biti tako. kakva ostavka, makar šta.

CC

Tko je glasao

stranica je tu, učitava se

stranica je tu, učitava se ok

web od večernjeg je jadan i malo-malo crkne

Tko je glasao

Mogu oni skidati linkove

Mogu oni skidati linkove koliko hoce. Ali stvar je jasna. Ovakvog bijednika hrvatska politika jos nije vidjela.

"Vecernji List: Obećali ste da će iz ovih izbora SDP izaći kao najjača stranka. Račan je zacrtao 33 posto kao krajnji cilj. Ako SDP ne bude najjača stranka, ali bude dovoljno jak da formira vladu, hoćete li dati ostavku na mjesto predsjednika?
Milanovic: Bit ćemo najjača stranka, u suprotnom, ponudit ću svoj mandat na raspolaganje."

Sto cekas Zoki, vrijeme je.

Tko je glasao

koliko je meni poznato, nema

koliko je meni poznato, nema tu milanović nekog velikog izbora jer prema statutu njemu ističe mandat najkasnije 180 dana nakon parlamentarnih izbora

dakle htio, ne htio njegov mandat je ionako bio na godinu dana

Tko je glasao

Naprotiv, to je upravo stvar

Naprotiv, to je upravo stvar njegovog izbora. Narodski rečeno, nije bitno, ali je značajno.

Ako to ne učini, lažov je. Da napravim usporedbu, kao da je putovao u Veronu...

Tko je glasao

Ne radi link? Jesi krivo

Ne radi link? Jesi krivo upisao ili su već počeli skidati tragove sporne izjave :))

Tko je glasao

radi link pričekaj malo :)

radi link pričekaj malo :)

Ja sam ga prvo pronašo pod spremljenim u memoriju, evo i tog linka samo klikni http://skrati.net/ymt na produži dalje (ne, idemo dalje)

Tko je glasao

Od mene bod jer si otvorio

Od mene bod jer si otvorio pravu diskusiju :-)

Hmmm, a zaključci ? Čekam da CikaVelja logički secira izjavu ;-)

U svakom slučaju, ukoliko SDP ne formira Vladu, mislim da bi za očuvanje kredibiliteta bilo nužno provesti nove izbore u SDPu. Pa ako će Milanović ponovno biti izabran, so be it.

Tko je glasao

Nema se što secirati, kako

Nema se što secirati, kako sam već rekao ako je izjava autentična (donji link nije na Večernji nego na neprovjerljivi site, razlika je u tome što Večernjak nosi daleko više kredibiliteta pa pitanja autentičnosti ne bi ni bilo), Zoran Milanović treba ponuditi GO SDPa ostavku, neovisno o formiranju vlade, zato jer je to javno najavio biračima. Nije riječ o diskutabilnom terminu "pobjeda na izborima", nego o definitivnom i mjerljivom "najjača stranka" - što nisu čak ni ako se napravi segregacija dijaspore.

Kako će dalje postupati SDP, u to ne namjeravam ulaziti. Što bi SDP, odnosno SDPovci ovdje trebali napraviti jest (ako mogu) argumentirano opovrgnuti autentičnost ove izjave. Do tada možemo smatrati da je trud uložen u referenciranje valjan i da izjavu u cijelosti možemo smatrati autentičnom.

SDP nije najjača stranka u državi, bio u vladi ili ne. Naravno, očekivati od političara da mu je prioritetnija vlastita riječ od vlasti je zapravo neprirodno. Hoće li Milanović podnjeti ostavku je retoričko pitanje. Na njega je odgovor ne. Treba li Milanović, u kontekstu ove izjave, to učiniti jednako je retoričko. Na koje je odgovor da.

Tko je glasao

Evo šta ti je pošten

Evo šta ti je pošten čovjek, i tebi četiri petokrake, sjedi. :)

Reče goxic maloprije da su birači HDZ-a ovce... A svi oni koji su požurili ovom tekstu (koji se pokazao da prenosi istinitu informaciju) nalijepiti hrpe negativnih bodova samo zato jer o vođi Partije govori u blago negativnom kontekstu, to su šta? Ovčice? Guščad? Perad? Stoka sitnog zuba? :)

Tko je glasao

Pa vec sam ti rekao, mi smo

Pa vec sam ti rekao, mi smo prokleti komunisticki ateisti, nadrogirani supkoljupci i srbofili :-))

Tko je glasao

A tko sam ja da ti

A tko sam ja da ti proturječim? :)

Tko je glasao

Dodijelio sam bod kao

Dodijelio sam bod kao ohrabrenje ze prvi post. Naime, ja sam postavio pitanje dosljednosti Milanovića u izbornoj noći nekolicini SDP-ovaca sa kojima sa uspio razgovarati. Tada sam dobio sljedeći odgovor. Milanović je rekao da će podnjeti ostavku na mjesto predsjednika SDP-a ako ne uspije pobijediti na izborima. Dakle razlika između ako SDP ne bude najjača stranka je očita. Stoga bi bilo dobro da netko isčupa link na članak u kojem je ponuđena ostavka, tako da demistificiramo razliku u tumačenju.
Ako je onako kako je meni rečeno, tada Milanović još ima šanse postati izborni pobjednik. Nadalje, uvjeravali su me da, u slučaju da SDP neće uspjeti sastaviti vladu, da će Zoran podnjeti ostavku, ali da je raspoloženje članstva takvo da će s obzirom na povijesni rezultat SDP-a biti ponovno izabran za predsjednika.
Eto, živi bili pa vidjeli.

Tko je glasao

Evo, ne budi mi

Evo, ne budi mi zapovijeđeno, ja sam našao link s eksplicitnom izjavom:

Link na članak s izjavom

Izjava je dana 14.7.2007. Pa sad... čekamo Zoki :)) Iako nimalo ne sumnjam u žurnu reinterpretaciju te izjave, što od Zokija, što od ovdašnjih SDP-perjanica :)

Tko je glasao

U tom slučaju, čekamo

U tom slučaju, čekamo mandat na raspolaganje. Mislim da je NEOPHODNO da to učini bez ikakvih izmotavanja tipa ovo nije svjetsko prvenstvo. Tim više što ima veliku podršku unutar stranke i gotovo sam siguran da ne bi prihvatili ostavku. ALi bi time ipak pokazao da drži do izgovorene riječi. Pokazao je da je se drži kada on osobno nije bio u pitanju (lista za dijasporu, početak minorizacije Bandića), a to je, složit ćete se, najlakše. Ako želi pokazati VJERODOSTOJNOST i NOVO LICE POLITIKE, tada treba dati mandat. SADA, ODMAH!!!! Ovako si zabija nož u leđa. Biraći SDP-a nisu ovce ko HDZ-ovi i oni politicare drze za rijec. Ako ju pogazi, Milanovic si sigurno sprema otpusno pismo.
U trenutku kada je SDP-ov rezultat najbolji IKADA je najbolji cas. Ako dozvoli da to od njega pocnu traziti mediji i članstvo, podsjećajući ga na izgovorene riječi, bit će gotovo. Ovak još ima šanse sačuvati obraz a i poziciju.

Tko je glasao

Zar mandat ne bi trebao

Zar mandat ne bi trebao ponuditi na konvenciji stranke?

Sve i da može i da ima smisla i podloge, ako bi to napravio SAD ODMAH!!!, onda bi gurnuo vladu u ruke Ivi, "čovjeku uri".

Tko je glasao

Ovako si zabija nož u

Ovako si zabija nož u leđa. Biraći SDP-a nisu ovce ko HDZ-ovi i oni politicare drze za rijec.

Pretežni dio brirača i u pretežnoj mjeri smo kod nas mi birači ovce.

To drma i idiličnu Evropu koja je spavala medvjeđi san za hladnog rata pa se, navikli svake godine pomalo bolje, šokiraju šta se dešava kada im glupi Poljaci konkuriraju cijenom i radom.

Kod nas je to isto još dublje, kao još uvijek neodoljivi mračni predmet žudnje. Maoizam je podstaknut raznim vjetrovima - prije 5 godina vađenjem DEM iz čarapa od onih prijašnjih minusa i hapanja, sada valom od cca 50 mlrd dolara kredita, stalno rasprodajom imovine ...

Da partije i njihovi aktivisti te razne divizije akademika, novinara i ostalog nisu još veće ovce, ne bi ni gubili vrijeme na rasprave oko toga. Gore nego nogometni klubovi i sve oko toga. U tim maostičkim fekalijama čist obraz nije moguć, to su iluzije, pa se radi o tome kako kroz te fekalije.

Ljudi koji se suočavaju sa zahtjevnijim poslovima i problemima, građani ili ovce, bi se konačno trebalo početi udostojiti malo opustiti visoke razine namjenjene za te opsjene zvane politika, država, tv i razno - to su naši ljudi koji, kao i svi mi, obavljaju jedan od poslova, dosta zmazan, u kojem je jako teško postići nešto suvislo ako nisi jak igrač i ako te navijači ne udave.

Tko je glasao

Lijepo si to rekao, sjedi,

Lijepo si to rekao, sjedi, evo ti četiri (nema pet) crvene petokrake :)

A usput mi samo reci kolika je ovca onaj koji birače suparnika zove ovcama? Ja bih rekao velika.

Tko je glasao

Ma mislim glupo mi je kada

Ma mislim glupo mi je kada moram radi politicke korektnosti paziti na svaku rijec. Pisem onako kako se kolokvijalno razgovaram. Naravno da je ovca tu figurativno i da nisu svi biraci HDZ-a ovce, neki su ipak i lisci i vukovi kojima paše da su im trbusi fino puni. Ak sam radi toga ovca, ona jebi ga. Jesam. Beee Beee!!!

Tko je glasao

Evo ti opet četiri

Evo ti opet četiri petokrake jer si me nasmijao :)

Nemam ni ja ništa da se kolokvijalno razgovaramo, dapače, ali što onda pizdite kad bijesdrugi malo krene biti kolokvijalan pa mu lijepite nule? Ti od sad slobodno zovi HDZ-ovce ovcama, ali se nemoj ljutiti ako ja SDP-njare nazovem Jugoslavenima, potomcima miješanih brakova jugo-oficira i tako to... Od Vardaraaaa pa do Triglavaaaaa.... !!!!!!!!

Tko je glasao

Ma udri druze. Meni moš

Ma udri druze. Meni moš reć sta god hoćeš, kad ionako samo ja i meni bliski znaju što je istina. Ja sam ponosan sto sam ateisticki komunjara, napušeni šupkoljubac, srbofil i kaj ti ja znam kaj mi sve vec nisu rekli samo zato jer podrzavam SDP. Meni je to smiješno, ne vrijedjam se...

Tko je glasao

"Ako SDP ne bude najjača

"Ako SDP ne bude najjača stranka, ali bude dovoljno jak da formira vladu, hoćete li dati ostavku na mjesto predsjednika?
– Bit ćemo najjača stranka, u suprotnom, ponudit ću svoj mandat na raspolaganje."

Nema se tu što krivo interpretirati. Lijepo su ga pitali što će napraviti u konkretnom scenariju koji se desio, i on je rekao da će ponuditi svoj mandat na raspolaganje (vjerujem da je mislio na mandat predsjednika SDP-a, jer mandat za formiranje vlade nije ni bio njegov u startu)

Tko je glasao

Nikad nije bio jaci!!!! ;)

Nikad nije bio jaci!!!!

;)

Tko je glasao

Ovo je odgovor i tebi i Cika

Ovo je odgovor i tebi i Cika Velji
Hvala vam na podršci. Ja, na žalost, nemam vremena za traženje toga članka u Večernjaku iako ste potpuno u pravu, bilo bi prikladno kada bih mogao staviti link koji vodi to toga članka. Ali Vam dajem časnu riječ da sam se oduševio Milanovićem nakon toga članka i da se toga točno sječam pošto je to u meni donijelo prevagu za njega. U tom inbterviewu se predstavio kao političar koji drži do svoje riječi, kao moderan političar koji zna što je politička kultura i nedvojbeno kazao da će dati ostavku ako SDP ne bude prva stranka po snazi nakon izbora. A sada izvlačenje. Ako do večleras to nitko ne nadje ja ću do sutra naći.

Tko je glasao

ŠEF SDP-a Zoran Milanović

ŠEF SDP-a Zoran Milanović na upit o tome hoće li, kao što je nakon svoga izbora najavljivao, dati ostavku na mjesto predsjednika te stranke, ukoliko mandatar nove vlade bude Ivo Sanader, danas kaže kako ovo nije "svjetsko prvenstvo u pojedinačnim disciplinama, ovo je kolektivni napor i moja sudbina je tu potpuno nebitna."
Ovo je objavio Index a vezano uz ostavku Milanovića koju je obećao nakon izbora za predsjednika

Tko je glasao

Kako ti je, koliko vidim,

Kako ti je, koliko vidim, ovo prvi tekst na pollitici, zamolio bih te da se više potrudiš i nađeš link na Večernjakov intervju i citiraš dio koji nosi izjavu. Time daješ utemeljenost cijelom tekstu.

Jer ako je Milanović zaista izgovorio "ako ne SDP ne bude najjača stranka podnjet ću ostavku" to jest nešto što treba staviti pred njega, sastavio on vladu ili ne.

Tko je glasao

he, he kriza je golema ali

he, he
kriza je golema ali na drugoj strani pa bijesdrugi okrupnjava redove.
Ne treba se zbog toga uzbuđivati!

Tko je glasao

mislim da je preuranjeno

mislim da je preuranjeno osuđivati milanovića što nije podnio ostavku. ja vjerujem da će on o učiniti ako ne sastavi vladu. trenutno je situacija takva da pokušava sastaviti koaliciju, a osim toga rezultati još nisu službeni. mislim da je poraz na izborima u tom smislu tek kada u saboru bude izglasano povjerenje sanaderovoj vladi.
osim toga, po meni sdp na ovim izborima uopće nije doživio neuspjeh. popeti se sa 30 na 57 zastupničkih mjesta je fenomenalan uspjeh, a jedino što ga umanjuje je što su apetiti bili preveliki pa su ostali nezadovoljeni.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Na tragu ovog komentara,

Na tragu ovog komentara, mislim da je jasno zašto Milanović nije dao mandat na raspolaganje - to bi bila taktička pogreška i priznanje slabosti u trenutku kada pokušava sastaviti koaliciju čije sastavljanje je upitno. Do sada, po mojoj procjeni, od izbora SDP nije napravio značajniju taktičku pogrešku dok s druge strane dopušta HDZ-u da radi svoje (izvanredna konferencija sa "zabrinutim građanima" ravno u Dnevnik, koalicija sa Romskim zastupnikom i medijsko praćenje iste). Nema potrebe sada započinjati jer čak i u najstriktnijoj interpretaciji te izjave on ne kaže da će mandat dati dan nakon izbora, već samo općenito da će dati mandat na raspolaganje. Naravno, ako mandat ne da na raspolaganje prije isteka 180 dana (kao što je mrak napomenuo, tada kreće automatizam), a poželjno već ubrzo nakon formiranja vlade (lijeve ili desne), tada se može reći da je pogazio svoju riječ.

Zasada je još preuranjeno.

Tko je glasao

Taktizirati se može prije

Taktizirati se može prije davanja eksplicitnih izjava. Kada se da takva izjava i kaže da će se ostavka dati zbog nekog razloga onda je krajnji rok za ispunjavanje obečanja onda kada se ispune uvjeti po tom razlogu. Časnom čovjeku bi data riječ trebala biti zakon. MIlanović je rekao da će dati ostavku ako SDP ne postane najveća stranka. Rok za podnošenje ostavke je tranutak spoznaje da se to neće ostvariti. Sve drugo je pljuvanje po vlastitom dostojanstvu, dostojanstvu vlastitih birača i samom demokratskom procesu. To se upravo događa, čast je izgubio u izbornoj noći, naime onda mu je istekao rok.

Tko je glasao

Ne, to bi bilo neodgovorno

Ne, to bi bilo neodgovorno prema rezultatu koji je njegova stranka postigla te torpediralo šanse za formiranje lijeve vlade. I pročitaj malo bolje njegovu izjavu, obavezao se staviti mandat na raspolaganje, a ne dati ostavku - suptilna, ali razlika postoji.

Iskreno, makar vjerujem da bi mogao biti onakav kakvim se predstavljaš, ali ovi tvoji postovi me stvarno vuku ka zaključku da si zapravo podmetnut ("Joj, pa vidite da i ljudi koji jesu glasali za njega žele da odustane... erm... da ostavku!"). "Sve drugo je pljuvanje po vlastitom dostojanstvu, dostojanstvu vlastitih birača i samom demokratskom procesu" - daj molim te, pa nitko tko nema određen cilj ne bi mogao doći do ovakvoga zaključka.

Tko je glasao

Mene zanima: gdje je L

Mene zanima: gdje je L Jurčić - mandatar SDP-ove vlade.

Njega smo zadnji puta vidjeli i čuli u izbornoj noći s izjavom "ja ću biti hrvatski premijer" i nakon toga više niti glasa niti slike SDP-ovog mandatara vlade..

Očekujemo uskoro L Jurčića da objasni kako je odustao i da će Zoran Zmijske oči Milanović biti mandatar vlade
Nakon toga će se Ljubo ispisati i SDP-a u kojega se i učlanio samo zbog karijere - zbog želje da bude premijer.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Znaš ti dobro gdje je

Znaš ti dobro gdje je Ljubo, ali ti to ne paše. Taj umiljati stvor naveliko pregovara sa potencijalni partnerima. S obzirom da je riječ o pravom maheru u pregovorima (sjeti se kako je digao u 7 dana Mađarima cijenu INE za 30%), kojemu ne treba svakodnevno pojavljivanje na TV-u kao tvojem Fuehreru, razumljiva je tvoja nervoza. Ja ti dajem riječ da će Ljubo odraditi veći posao od Zokija Zmijskog Oka Milanovića te doći k Mesiću sa 77 glasova prije od tvog dramaturga.

p.s. Sigurno te isto muci cinjenica da SDP ima puno vise sposobnih ljudi pa paralelno moze vise njih pregovarati sa potencijalnim podupiracima. I meni bi bilo frustrirajuce da samo jedan covijek kolo vodi...

Tko je glasao

ne znam tko ti je dodjelio

ne znam tko ti je dodjelio ostale minuse i zbog čega, ali nažalost ovo mi samo pokazuje da SDP-ovci nisu ništa bolji od HDZ-ovaca bez obzira koliko se oni pravili da jesu. Udri po drugome, a opravdavaj svoje. I mene zanima hoće li Milanović odstupiti ili će se izvući na ono kako je ovo najbolji rezultat pa je bolje da ostane :)

Tko je glasao

Minus bod samo zbog onog

Minus bod samo zbog onog uništavanja političke kulture. Nije ovo uništavanje nikakve političke kulture, možemo raspravljati o tome koliko je to dugoročno dobro. HDZ nije skupio apsolutnu većinu, dakle apsolutna većina hrv. naroda NIJE za HDZ, i njegovo pravo na mandat za osnivanje vlade je 1. apsolutno legitimno 2. moralno prihvatljivo preispitati. Osobno ne smatram da će koalicija lijevog centra biti stabilna, ali njihovo pravo je da se za to bore, a to je praksa koja nije izostala ni u drugim europskim zemljama. Ja tu ne vidim nikakav nedostatak političke kulture, pogotovo ako uzmemo u obzir da ih je Račan poštedio na prošlim izborima :) .

PS

Uostalom, ako se radi o nedostatku političke kulture, birači će to prepoznati i kazniti ih na idučim izborima...ili ne, ako je suditi po HDZ-u.

Tko je glasao

Milanovićevo ponašanje je

Milanovićevo ponašanje je eklatantan primjer pljuvanja po svim vrijednostima parlamentarne demokracije i po vlastitom dostojanstvu i vjerodostojnosti. To je nedostatak političke kulture i poštovanja prema vlastitom biračkom tijelu par exellence. Pratim politiku u nekoliko europskih zemalja, te svake izbore i formiranje vlada u zadnjih 20 godina ali sličnog primjera bahatosti i egocentričnog primitivizma do sad nisam sreo. (Usporedba sa Schroederom od pred dvije godine nema veze). Još jednom ponavljam ja sam glasovao za SDP.

Tko je glasao

I ja sam glasao za SDP, a od

I ja sam glasao za SDP, a od Milanovića ću odgovornost očekivati ako ne uspije imenovati vladu. Mislim da su ti riječi preteške i neprimjerene: politika je kurvetina, a rezultati opravdavaju poneko sredstvo. Bolje, na koncu, da se presloži vlast pa da HDZ napokon ode vladati tamo gdje ima većinu (u Dalmaciju), dok ih i otamo ne otjeraju, nego da zbog tvrdokornog inzistiranja na (moguće) neodrživom propadne mogućnost za sastavljanja vlade.
Da ne bi bilo zabune: spominjanje Dalmacije nema veze sa nekakvim mojim animozitetom prema tom kraju: HDZ tamo ima veliku podršku.

Tko je glasao

Sa egocentrizmom i

Sa egocentrizmom i bahatošću bih se složio, sa primitivizmom možda čak i ne i kao što rekoh u komentaru, minus bod si dobio zbog toga što si pokušaj formiranja vlade nazvao nedostatkom političke kulture, a o tome se ne radi, na stranu što je činjenica da bi i Sanader pokušao istu stvar (druga stvar je što bi Mesić u tom slučaju gotovo definitivno dao mandat Milanoviću kao relativnom pobjedniku :)) ). Istina, možda sam bio malo prekritičan zbog toga što sam ti dao minus bod na temelju nečega što zapravo i nije tema posta. Ako je Milanović rekao da će dati ostavku u slučaju da izgubi izbore, onda je to i trebao napraviti (ukoliko pobjednikom izbora smatramo onoga tko je skupio relativnu/apsolutnu većinu građanskim odabirom, a ne onoga tko formira vladu) ;) . Što se poštovanja prema vlastitom biračkom tijelu tiče, moram priznati da ne vidim gdje se ono očituje, ako bi htio to malo pojasniti, bio bih ti zahvalan. Što se tiče primjera slaganja koalicija relativnih gubitnika u ostalim europskim zemljama, Puhovski je jučer u otvorenom naveo kao primjer Portugal i Irsku, od tog sam uspio naći podatke za Irsku - http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_general_election%2C_1981 (ako se ne varam), a za Portugal ne. Činjenica je da su se takve stvari događale (ako je za vjerovati medijima, ja priznajem da ne mogu znati sigurno, jer sam još mlad :) ), mi možemo raspravljati da li je to moralno ili ne, mi možemo raspravljati hoće li se to narodu svidjeti ili ne, ali ne možemo to osporiti. U svakom slučaju to je legitimno, a ako volja naroda stvarno je bila takva da je 70% naroda htjelo smijeniti HDZ, onda bi želja naroda mogla biti da se napravi koalicija lijevog centra. To što je Mesić očito pristran, ne znači da ovaj potez nije razuman, te da je ovo potez protiv naroda.

Tko je glasao

Malo me čudi što priličan

Malo me čudi što priličan broj ljudi pa i ti imate čudan odnos prema kulturi pa vas eventualna nekultura drugog opravdava da i sami budete nekulturni. Tu me podsjećate na pravaše koji su nekad kada se govorilo o ubojstvima i zločinima Hrvata to pravdali govoreći: "Bogati ko da nisu i oni naše ubijali" . Ja o Sanaderu svašta mislim ali ne mislim da ne zna red. Neovisno o tome što bi on napravio da je ili nije, mi imamo situaciju kakvu imamo i procijenjujemo ono što radi Milanović. Nitko, a ja najmanje, ne dovodi u pitanje pravo većine da vlada. To nema veze sa političkom kulturom i dobrim demokratskim običajima nego je regulirano do u najsitniji detalj. Ali je pitanje političke kulture, poštovanja svojih birača i napokon i samog sebe izaći i reći:

Gospodine Sanader Vi ste pobjednik ovih izbora i ja Vam na tome čestitam. Ja želim, i o tome ću obavijestiti predsjednika, da Vi prvi dobijete priliku za sastav vlade. Ovim Vam međutim najavljuem da ja, obzirom na ukupni odnos snaga u Saboru, mislim, da Vi nećete sakupiti potrebnu većinu u Saboru nego da će tu većinu dobiti lijevi centar pod mojim vodstvom i s mandatarom Ljubom Jurčićem.
Ja takodjer obaviješatavm svoje stranačke kolege da ovim, u skladu sa svojim obećanjem, podnosim ostavku na mjesto predsjednika SDP-a koje stupa na snagu sa danom formiranja nove hrvatske Vlade.
Kraj. Gotovo. Legenda rođena. Ako bi mu još uspjelo formirati i vladu - car, a ako ne bi onda za četiri godine apsolutna većina. Divljenje cijelog svijeta od prvog trenutka. A ovako je rođen lažac i samo još jedan od niza istih koji se razlikuju samo po boji. Prijezir demokratskog svijeta.

PS: Pogledao sam na Wikipedii ono sa Ircima. Ali to samo pokazuje da je koalicija dviju stranaka koje su po mandatima bile druga i treca formirala vladu. Nigdje nema traga o tome kakva je kod njih procedura. Ni kod nas nitko ne spori da treba vladati većina nego tko treba dobiti prvi mandat za sastvaljanje vlade. Portugalski ne znam pa nisam ni trazio. Ipak hvala ti na linku.

Tko je glasao

petica za ovo druga stvar

petica za ovo druga stvar je što bi Mesić u tom slučaju gotovo definitivno dao mandat Milanoviću kao relativnom pobjedniku :))

Barem da netko prizna :)

I po 100-ti put nitko ne brani Milanoviću da sastavlja vladu, ja samo smatram da je trebao prvo tu priliku dati Sanaderu.

Ovo sa Srbijom je odličan primjer. Svi ostali su se pobunili i nitko nije želio u koaliciju s radikalima. Međutim da su radikali imali s još par stranaka većinu mislim da bi oni sastavili vladu i nikako ne bi bilo u redu da mandat dobije onaj "tko prvi dođe na kavu".

Tko je glasao

Ali ne radi se o tome tko

Ali ne radi se o tome tko prvi dolazi na kavu, radi se o tome tko ima podršku većine.

Naime, da li vi smatrate da bi bilo fer da Mesić, kad bi znao da 80 zastupnika podržava vladu lijevog centra, da mandat HDZ-u. Ako HDZ smatra da bi mogao osnovati vladu, i ako postoji dovoljan broj zastupnika koji ih podržavaju, onda bi Mesić trebao dati mandat HDZ-u. Kažem trebao, jer mi se sve čini da lobira za SDP.

Moje osobno mišljenje je da HDZ ne može dobiti potporu 77 zastupnika ako predloži saziv vlade u saboru. Nije bitno na temelju čega sam to zaključio, vjerojatno na temelju gluposti :)) .

Stvar je čisto u tome što onaj koji prvi ima priliku sazvat vladu ima tu malu prednost što je prvi, ali samo to, onaj koji ne misli podržati nekoga neće ga podržati ni prvi ni drugi put, dakle ta mogućnost prvog odabira je samo za one neodlučne koji ne žele riskirati. Ovdje, osobno smatram, to tko će biti prvi uopće neće igrati ulogu, pošto je Friščić svjestan da sve ovisi o njemu, i kad se odluči za boljega, ići će za njega, jer bez njega se vlada tak i tak nemre formirati (ovdje mora biti zadovoljen uvjet da HDSSB ne popusti, te da HNS i IDS ostanu dosljedni vladi lijevog centra).

Sve u svemu, velika koalicija je trenutno najbolje rješenje rekao bih. No ja sam još mlad i naivan :))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci