Tagovi

Milanović - prevarant ili odlučan političar?

Ovaj post je nastao kao odgovor na dnevnik Hrvoja Štefana -> Zoran - SDPspin – Milanović. Zbog količine teksta odlučio sam da je bolje da to bude novi dnevnik.

Ja bi se htio malo osvrnut na dio nakon isticanja Ljube Jurčića. Kaže se, kako si sijao tako ćeš žeti i to su upravo dogodilo plus splet okolnosti. Vjerojatno je rastao rejting nakon isticanja kandidature Ljube Jurčevića jer ljudima je bilo dosta, kako su pričali, potrošenog Račana pa je Ljubo bio logičan izbor. Ali onda se dogodilo ono ne očekivano, smrt Račana. To je naglo sve promijenilo.

Ubrzo je i bio izbor za novog predsjednika stranke i već onda je bilo evidentno da Ljubo baš i ne pliva dobro u političkim pitanjima, tj. nastupu pred kamerama i komunikacijom sa građanima. Sami izbori su pokazali na kojoj razini je demokracija u SDP-a, po meni je to bila onda najdemokratičnija stranka, a to i danas mislim.

No onda je svima bilo jasno da Ljubo nije bas dobar za pokazat pred kamerama i meni nije jasno zašto se nije otišlo još korak dalje u podizanju razine demokracije u SDP-u a sami time i podizanjem standarda demokracije u Hrvatskoj. OK shvaćam da će ovaj govor bit shvaćen kao, lako je bit general poslije bitke, ali ja sam dijelio to mišljenje još onda. Očito da je izborom Milanovića SDP počeo letjeti u anketama jer ljudi nisu navikli na takvu komunikaciju sa građanima i toliko razinu demokracije te im se izuzetno svidio taj model. I onda umjesto da riješe onu staru odluku koja je vrijedila za vrijeme Račana a koja izborom Milanovića nikako ne drži vodu, oni su je se držali kao pijan plota i svi kandidati za predsjednika stranke su morali podržat Ljubu jurčića jer bez toga nema šanse da bi bili izabrani za predsjednika. Koliko got to onda izgledalo simpatično i dobro, te dalo dojam da su dosljedni izgleda da im se ipak odbilo o glavu. To je po meni bilo definitivno nešto najnedemokratičnije u tome trenutku!!

Znači nakon izbora Milanovića za novog predsjednika stranke trebali su biti mudri i predložit još jednog kandidata za premijera i to Milanovića! Time bi otvorili još jedne izbore u stranci i osluškujući želje naroda odredit tko je bolji kandidat za premijera! Time bi kao prvo ostali prisutni u medijima i onih čuvenih 40%, kako se priča po anketama koje su imali nakon izbora Milanovića, sigurno povećali iz razloga prisutnosti u medijima i podizanje letvice demokracije!! A drugo, jer onda bi se mogla ispravit greška inzistiranja na Ljubi za premijera, jer na neki način sami birači bi odredili tko je pogodniji za premijera. Da se to onda napravili sada ne bi imali ovakvo sranje, da sranje, kaj imamo danas!

Kada je bio izabran Milanović moja očekivanja su bila ogromna i danas su takva jer mislim da sa njime Hrvatska može samo dobiti, ali i dalje je bio trn u oku kaj napraviti sa Ljubom jer očito da je Milanović poželjniji kandidat! Ja sa se nadao tamo negdje mjesec dana poslije unutar stranačkih izbora biti održana neka sjednica gdje će se predložiti i Milanovića za kandidata ili u potpunosti maknut Ljubu i postavit Milanovića. Ali to se nije dogodilo i svaki trenutak za mijenjanje te odluke nije bio dobar pogotovo u vrijeme predizborne kampanje jer bi značio velik pad rejtinga i naravno gubitak izbora.

Stoga danas imamo to sranje par dana poslije izbora kada se Milanović odlučio na hrabar korak i postavio sebe za kandidata za premijera kada već glavni odbor stranke nije imao muda ili snage učiniti ono što su svi znali i očekivali. Po meni je Milanovićev potez bio predvidljiv i očekivan i kako se već nije napravio prije izbora ovo je bio logičan izbor. OK ispast će da je to bila prevara birača ali ja se sa time ne bi složio jer ovisi o tome što ste očekivali. Osobno sa glasao za promjene i za bolju politiku i konačno gospodarski program a manje bitno je bilo hoće bit premijer Ljubo ili Milanović, bitno je bilo da se provede taj program da konačno krenemo naprijed a ne da trunemo u mulju i močvari koju nam je HDZ osigurao. Ja sam očekivao ovakav rasplet i priželjkivao ga, jest da sam htio da se prije dogodio ali kaj ćeš tu je. Neki će reći da je to bahatost ni sa time se ne bi složio. Osobno mislim da je Milanović time pokazao odlučnost (koju baš nije imao Račan) i samim time prihvatio odgovornost na svoja leđa.

Da ne bi bilo zabune ja cijenim Ljubu Jurčića očito čovjek zna što radi u svojoj struci i očito je odličan u tome, ali smatram da je njegovo idealno mjesto na funkciji ministra gospodarstva jer tamo može najviše napraviti ono u čemu je najbolji. Na mjestu premijera bi daleko manje mogao napraviti zbog obaveza koje ta funkcija zahtjeva.

Kuda dalje? U ovoj situaciji broj konačnih ishoda je malo veći. Čitam u tisku kao priča se da Milanović, ako ne bude premijer da „leti“. OK znam da je to žutilo ali ako SDP-ovci nisu shvatili da su Milanovićem samo dobili zaista ću se morat zapitat što se to događa u SDP-u. SDP ima nikad bolji izborni rezultat, taman i da ne budu na vlasti moći će kontrolirat HDZ kao nikad do sad i bit konačno kvalitetna oporba, ako ne čak, nakon izbijanja afera i srušit vlast. A ako pak dođu na vlast opet su dobili.

Rješavanjem Milanovića da utaže svoju taštinu i neodlučnost samo će naštetiti sebi i SDP-u. Zar toliko demokratska stranka zbog svoje taštine će stavit sebe ispred ostalih i time se prokazat kao svoj najgori neprijatelj HDZ?? Smatram da Milanoviću treba pružit priliku ako ništa drugo bar do idućih izbora i vidjet kako će odradit posao do tada. Hitri i nepromišljeni postupci štete samo njima samima i udaljavaju ih od cilja da uopće budu u mogućnosti sastavljat vladu 2011. Jer ipak koliko got HDZ-ovi birači ne mogu zapamtit kaj je bilo pred dva tjedna SDP-ovi imaju slonovsko pamćenje!

Smatrajte me idealistom i optimistom stoga i takav post.

Komentari

Kratko i jasno:

Kratko i jasno: Milanović=autokrat teški. Ako ostane na čelu SDP-a tražit će u najmanju ruku da ostane predsjednik do smrti. Riječi kao: "protukandidati", "sloboda mišljenja" ili "konkurencija" bit će strogo zabranjeni. Okružit će se podanicima, glumit demokraciju i timski rad. Mislim, ne moram objašnjavati, svi pratimo politiku. Nema nimalo samokritičnosti: SDP izgubi izbore, a po njemu to nije tako. Osvojio SDP najviši postotak glasova, ali to nije pobjeda. Fulao je zicer i onda još glumi pobjednika. Svašta!

Tko je glasao

član si stranke?

član si stranke? svjedočiš iz osobne perspektive na temelju suradnje s tim čovjekom ili "mudro" zaključuješ na temelju stvorenog mišljenja političkih analitačara kalibra gjenero? jer samo tako optužit čovjeka da je autokrat je blagorečeno blesavo.
ako jesi imat ćeš priliku birati predsjednika, a ako nisi imaš mogućnost birati na izborima između demokrata sanadera, čačića, đapića i frišćića ili koji ti se već više sviđa.
što se mene tiče daleko je bolji izbor "autokrat" Milanović" od demokrata vidovića, bandića, arlović, pančića, kovačevića, picula... unatoč svim njegovim greškama.
ali ja sam samo običan birač.

Tko je glasao

A gdje zavrse ti komentari?

A gdje zavrse ti komentari?

Tko je glasao

Zoran Milanović je

Zoran Milanović je autokratski lider ili u ovom slučaju wanna be lider. Pod svjetlo reflektora je dospio ponašajući se suprotno svemu što on jest kao osoba, kompromisno prihvaćajući zatečena pravila igre i na taj način se uspeo do vrha. Od dana kada se kandiditrao za predsjendika SDP-a Milanović je žarko želio biti premijer ali je racionalno rasuđujući i karijerno razmišljajući prihvatio da u mandatu 2007-2011 to nije realno. Izborni rezltat SDP-a je takav kakav jest (nije loš, ali sigurno nije pobjednički u smislu mogućnosti da formira Vladu u ovim uvjetima). Prvi tjedan nakon izbora Milanovićevi se postupci mogu opravdati (jer zaista je biračima bio dužan pokušati i na taj način pokazati da SDP ako i ne formira Vladu neće biti tiha oporba, što je dužan biračima koji su mu dali 56 mandata, a i HNS-u koji mu je dao bezrezervnu podršku). Milanovićev je problem taj što je kako mi se čini zzapravo povjerovao da može složiti Vladu (vjerovati IDSu!? - tko je tu lud?) i što nije shvatio (pa opet nije sasvim normalan) da je svakoj stranci u Hrvatskoj, a pogotovo HSS-u i HSLS-u važnija kratkoročna vlast nego neka tamo bitka za programe. Posljednji trenutak za takozvano odricanje Jurčića s mjesta premijerskog kandata Milanoviću je istekao u ponedjeljak dan nakon izbora. To što je to napravio na kraju prvog tjedna nakon izbora je već prekasno i to je njegova politička greška. Greška mu je i to (ali komunikacijska) što je to sam objavio. To je trebao objaviti Ljubo Jurčić koji je napravio slijedeću grešku - otišao je u Hercegovinu!? - tko je tu lud? Svaka izjava iz SDP-a koja kaže da se još nadaju da će formirati Vladu od trenutka kada je Friščić počeo pregovore s HDZ-om je vrlo glupa politička greška. Zoran Milanović je pogriješio kada se uspeo na čelo SDP-a izdajući se za nešto što nije ne naučivši prije toga da ako hoće tako onda mora naučiti jako dugo igrati ulogu tog izmišljenog timskog lidera. Sanader isto tako nije sasvim onakva osoba kakvu bi HDZ želio na čelu, ali promišljeno igra tu ulogu i zato je fantastičan političar. Milanović je obzirom na to kako je počeo svoj uspon prerano otkrio tko je on zapravo ponesen privatnom podrškom Stjepana Mesića na koju se u svojoj stravično velikoj ambiciji da osvoji premijerski stolac presnažno oslonio. Milanović je nestrpljiv čovjek koji je želio ostaviti dojam strpljivog. On je po mnogim svojim karakteristikama sličan Sanaderu, a htio je odglumiti nekog novog Račana, od čega je zvijezdama daleko. Zoran Milanović je u utrku za vlašću i hvatanje svojih ambicija krenuo bez vlastitog identiteta, odnosno sudjelovao je u kreiranju lažnog dojma o sebi i to pod parolom vjerodostojnosti. Prvo nevjerodostojno što je napravio je to što je sebe sasvim lažno predstavio da bi bio prihvaćen. Ne tvrdim da možda ne bio prihvaćen za ono što jest, ali za to nije imao vremena. A onda se, povjerovavši da će mu valjda zvijezde pomoći da vlada ( jer on bi vladao, a ne upravljao) jednostavno zaigrao a sama rasprava o tome što s njim dalje prva je posljedica te igre s kojom se mora suočiti. Treba li Milanović ostati na čelu SDP-a? Da, do iduće konvencije, a na njoj se ponovno mora kandidirati noseći sa sobom svoj uspjeh (56 mandata) koji ipak nije samo njegov (ali je više njegov nego Jurčićev svakako) i svoje neuspjehe. Najveći mu je neuspjeh što nije u trenutku kada su Friščić i Adlešić počeli pregovore s HDZ-om jasno rekao služeći se u posljednjim danima proklamiranom retorikom, da SDP neće pregovarati s onima koji pregovaraju sa Sanaderom jer neće sudjelovati u političkoj trgovini. Da se toga trenutka odrekao vlasti ( koja je možda samo na trenutak (zbog rezultata izbora) bila izvjesna - i to onaj trenutak kad se odrekao Jurčića, nažalost) spasio bi obraz sebi a poziciju SDP-u. Ovako, nova politička zvijezda koja je rođena početkom godine, krajem te iste godine prvo mora razgovarati sa sobom o tome ima li snage na idućoj izbornoj konvenciji SDP-a izbornom se tijelu predtaviti za ono što stvarno jest. Ako to učini i SDP ga ponovno izabere bit će to jedan novi SDP daleko od Račana, ali SDP koji ima šansu biti najjača snaga u Hrvatskoj, jer kakav god Milanović bio od njega se može napraviti velikog političara, ako on naravno odustane od nekih svojih osobnih težnji koje želi ostvariti odmah. Ako ga SDP ne izabere i postavi nekog drugog ... onda ... vrlo je bitno tko će i kakav taj drugi biti da bi se sudilo o budućnosti SDP-a. Sigurno je da to nisu ni Željka Antunović ni Milan Bandić, a najmanje Tonino Picula ili Ljubo Jurčić. Bitno je i to da SDP ne izabere novog vođu na osnovu njegova ne recimo lažnog, ali svakako neistinitog predstavljanja biračima na stranačkim izborima. Da li je Milanović trebao SDP-u ovog proljeća? Da. Nitko SDP-u nije trebao više od Zorana Milanovića - nove laste je naime lakše žrtvovati u slučaju poraza. Ipak, ne bi ga trebalo žrtvovati - ne još. Svatko zaslužuje drugu priliku, a Milanović svakako. Njegovi grijesi puno su manji (iako možda nekima djeluju strašno) od grijeha mnogih drugih koji nisu politički odbačeni. A oni koji su slijepo vjerovali Zoranu Milanoviću a imali su ga prilike upoznati - jednostavno nisu nimalo zreli za bavljenje politikom pa čak niti u SDP-u.

Tko je glasao

Ne znam je li SDP

Ne znam je li SDP najdemokratičnija stranka, ali ako je suditi po proceduri sastavljanja izbornih lista, znam da to i nije baš tako. Bilo je i onih koji su u središnjici definirali samo početni dio liste, dok je ostatak posla prepušten terenu (npr. HNS). Ali nije to jedino mjerilo demokratičnosti, niti je presudno za ovu temu. Što sam želio reći: dobro je da je Milanović, kako kaže kolega Zvone, 'sjeo na vozačevo sjedalo', jer jedino tako SDP može povesti koaliciju lijevoga centra prema Banskim dvorima.

ragusa

Tko je glasao

Milanovic fura

Milanovic fura makijavelizam. Prevara nakon pozicioniranja tu je najlogicniji postupak. No, problem je sto prevarom osoba gubi kredibilitet i mogucnost vodstva. Bez toga, sve se fura na cuvanje pozicije moci, umjesto na uporabu iste.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Tocno je to sto kazes. Ali,

Tocno je to sto kazes.

Ali, moze li biti prevara ako ocekujes takav obrat?

Ja sam ocekivao i prizeljkivao da ce Milanovic povuci taj potez stoga se ne osjecam prevarenim. Dapace mislim da je bio zakinut odmah u startu prilikom izbora jer nije mogao birat nego je morao podrzat Ljubu inace u suprotnom moze odmah povuci kandidaturu.

Tko je glasao

Ti si ocekivao, ali oni koji

Ti si ocekivao, ali oni koji nisu sa razlogom se osjecaju prevarenima. To je vec sasvim dovoljno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Evo vidiš, i čuveni gale

Evo vidiš, i čuveni gale je (drugdje) napisao kako već godinu dana insistira da SDP uvede prioritete a ovi nikako da ga poslušaju. Da jesu, sad se ne bi raspravljalo, barem ne na ovaj način.

Npr. gale ima jedne prioritete, Štefan je za druge, ti kao većina ovdje vidiš program a ne nositelje, neki će reći da je to osvajanje vlasti i tko zna šta.

Teško je sad reći tko je u pravu. Možda jedan, možda nitko a najprije svi pomalo.

B-52

Tko je glasao

Bez osvajanja vlasti svi

Bez osvajanja vlasti svi drugi prioriteti mogu se okačit mačku o rep.

Tko je glasao

Daleko od toga. Dovoljno je

Daleko od toga. Dovoljno je samo gledat godinu dana u naprijed.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Malo prereligiozno, toliko

Malo prereligiozno, toliko ni Isus nije išao a njegovi nasljednici još manje, da će bilo tko biti spasitelj SDP-a a pogotovu Hrvatske. Jer još kad se uključi nužno, još takvih spasitelja, to nadilazi Politibiro nakon Lenjina ili kolektivni Tito nakon Tita.

Možda ovaj put nedostaje da im svima po RH Nino Pavić opet podjeli priznanja i da se održi proslava.

Monthy Payton - Bryan i druge scene.

Tko je glasao

"Malo prereligiozno, toliko

"Malo prereligiozno, toliko ni Isus nije išao a njegovi nasljednici još manje, da će bilo tko biti spasitelj SDP-a a pogotovu Hrvatske."

Zato je i napisan onaj dole mali diskejmer ;-) uostalom dnevnik je pisan po onoj staroj "Očekuj najbolje, spremaj se za najgore" a ovdje se samo doticem onog najboljeg.

Tko je glasao

pitanje uspona ljube

pitanje uspona ljube jurčića, smrti račana, pobjede milanovića na unutarstranačkim izborima i uostalom i rezutat na izborima treba gledati kao cjeloviti niz, ali isto tako treba maknuti iz cijele priče utjecaj medija (evo da i ja citiram bijesadrugog :)

ako se hladne glave izanalizira cijela situacija i ako se uspije iz cijele priče ukloniti utjecaj medija, slika koja ostaje uopće nije loša

Tko je glasao

Milanovic je medijski

Milanovic je medijski projekt "majstora igre".Vec dok je bilo "neizvjesno" tko ce biti novi boss SDPa, on je izlazio kontinuirano na naslovnicama.Ostali su bili out.Tko je znao citati poruku, taj je mogao shvatiti da se novi lik bira zato jer nitko od starih nije bio prihvatljiv.A trazila se ozbiljnija oporba, da bi se ubrzale reforme i poradilo na rijesavanju korupcije.
Neki su novi zato isplivali,a neki stari su otpali.Ali cini se da se stvari poglavito u Zagrebu nisu odigrale dovoljno uvjerljivo, pa je medijska pila okrenuta naopako.Ni ZERP nije za baciti.Sa Sanaderom se bar bilo sigurnim da od ZERP-a nema nista.
Sad se ceka da predsjednik dobije zeleno svjetlo za daljnje korake od
ljubitelja knjiga. Sve to na marginama Kosova.Jer ce se i dogovoriti cijena odstete Srbiji za odustajanja od Kosova. Sto ce obaviti Djelic, koji je jedan od 20-ak najboljih svjetskih ekonomista na poslu privodjenja Srbije u trzisnu ekonomiju.A i Ceku ce nesto ponuditi za uzvrat.U RS ce se rijesavati preuredjenje tamosnje policije, sto se koordinirati sa priznanjem Kosova i sa svim okolnim drzavama ( Albanija, Makedonija, Crna Gora), svi ce po nesto reci u korist neminovnosti razvoja dogadjaja ( povjesnicari ( Almond), medijski igraci, statisticari ( Gallup) kreatori javnog mnijenja ( C.Adenauer) itd.), a stvar ce zakljuciti Lehne koji ce dobiti aplauz i zapravo ce to znaciti da se svi vracaju doma prema ugovorenom planu.
Obzirom da je ovdje manje vise sve jasno, cini se da ce HDZ nastaviti po planiranom redu voznje.Osim sto ce ih malo vise pritiskati oko korupcije, ako oporba opet nakon izbora utone u spavanje u Saboru.
A sto se tice Milanovica, realno gledano i usporedjujuci broj mandata SDP-a, na ovim i proslim izborima, sad je situacija za SDP, daleko bolja.Za razliku od svih drugih stranaka.Zagreb je njegov autogol, a pobjeda HDZ je pogreska Racana.Nisu ukinuli glasanje dijaspore, kao da ce vladati vjecno...I to treba reci. Uostalom vladajuce ceka nemala gospodarska oluja.A to ce biti po meni do sad najtezi izazov.Godine rasprodaje resursa i zaduzivanja su na izmaku, a nisam primjetio da se nesto drugacije radilo zadnjih 17 godina.
Ako itko misli da bi Antunovicka, Linic ili Picula, prosli bolje na ovim izborima, taj se grdno vara!

Tko je glasao

Milanovic je medijski

Milanovic je medijski projekt "majstora igre" - Misliš na tatu Linića?

CC

Tko je glasao

Potpisujem što mrak kaže.

Potpisujem što mrak kaže. Mislim da je SDP sasvim pristojno odreagirao na niz događaja potaknut bolešću i smrću Ivice Račana.

Da su Jurčića odbacili prije izbora, HDZ bi ih razapeo negativnom kampanjom i od programa (ono malo što se uspjelo/željelo prezentirati) ne bi ostalo ni p.

Uz trenutnu situaciju oko određivanja mandatara, svakom razumnom je jasno da je Milanović morao sjesti za vozačevo sjedalo.

Što se toga tiče, sve pet :-)

Tko je glasao

Zar nije u tom tenutku bilo

Zar nije u tom tenutku bilo jos bolje postavit dva premijerska kandidata? I imat nesto slicno kao u americkom izbornom sustavu gdje se unutar stranacki bira novog predsjednickog kandidata na predstojecim izborima? Smatram da bi time podigli nivo demokracije znacajno vise. Pretpostavljam da to nije propisano niti jednim statutom bilo koje stranke na nasoj "sceni" ali kvragu niti jedna cesta nije nastala sam od sebe, trebalo je prvo proci njome nekoliko puta da ju utabas.

Tko je glasao

Nije mi baš jasno, u kojem

Nije mi baš jasno, u kojem trenutku? U predizbornoj kampanji nije bilo nikako moguće istaknuti 2 kandidata. Sada nakon izbora također, jer bi sazivanje skupštine stranke pod postizbornim pritiskom svatko smatrao manipulacijom.

Što se tiče američkog sustava, on postoji stoga da se ne rasipaju glasovi. Demokrati i Rapublikanci su unutar sebe itekako diferencirani, imaš lijevijih republikanaca od desnih demokrata i to ne samo u stranačkoj organizaciji ili "vjernim" glasačima, već itekako unutar samih kandidata.

Pošto je njihov izborni sustav izrazito bipartijski (direktni izbor elektora) već preko 200 godina, sama logika je naložila takav odabir stranačkih kandidata za predsjedničke izbore.

Unatoč tome, nije rijetko da su kandidati koji nisu prošli na unutarstranačkim izborima ipak istakli svoju kandidaturu za predsjednika. Na primjer, 1824. su se kandidirali samo predstavnici Demokratsko-Republikanske stranka (da da), i to njih 4-oro. Niti jedan nije dobio apsolutnu većinu, pa je Kongres donio odluku, i to za drugog po redu (John Quincy Adams, makar je Andrew Jackson imao pristojnu relativnu većinu)

Uostalom, njihova procedura izbora predsjedničkog kandidata traje punu godinu dana (to je ova godina) a onda slijedi skoro godinu dana kampanje do izbora između najčešće, ipak, 2 kandidata suparničkih stranaka.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Mislio sam na vrijeme nakon

Mislio sam na vrijeme nakon izbora Milanovica za predsjednika cca tjedan dva, maksimalno mjesec dana nakon tih izbora. Pod time ne mislim da se prezume cijeli americki izborni sustav jer dvostranacje ocito nije dobra stvar. Nego samo jedan segment gdje se unutar stranke moze bilo tko kandidirat za premijeskog kandidata.

Tko je glasao

No to je svakako OK. Makar

No to je svakako OK. Makar ako se dobro sjećam, na skupštini SDP-a su i izabrali (ili samo potvrdili) Jurčića kao premijerskog kandidata SDP-a. I na osnovu toga dolaze sada i napadi na nedemokratski postupak Milanovića (makar Jurčić izjavljuje da je sam donio odluku o povlačenju).

Dosta bi se razlikovala politička situacija kada bi se u biti izbori za premijerskog kandidata provlačili kroz stranke u predizbornim godinama. Naravno, otvoreno, a ne ovako kao u hrvatskom primjeru SDP-a pred Račanovu smrt - kak mi to velimo, iza flanjke.

Da li bi Čačić to mogao pratiti? Da li čak Sanader? Ovako oktroirana glasačka tijela u strankama automatski na redovnim skupštinama redovno odlučuju o nastavku hegemonije vodećih, ili pak u izvanrednim situacijama (Račanova smrt) prilično ad hoc biraju dark horse-a. HSS je možda jedini preživio jače promjene u vodstvu stranke nekim poluredovitim putem. HSLS/LS/LD itd nisu. Vidjet ćemo što će biti s HSP-om, pogotovo sad kad jedini predstavnik u Saboru kontrolira javnu prezentaciju stranke.

Zna se - ne mijenjaj konja koji pobjeđuje - ali da i onaj koji uzastopno gubi ulazi neprestano u trku...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

No to je svakako OK. Makar

No to je svakako OK. Makar ako se dobro sjećam, na skupštini SDP-a su i izabrali (ili samo potvrdili) Jurčića kao premijerskog kandidata SDP-a. I na osnovu toga dolaze sada i napadi na nedemokratski postupak Milanovića (makar Jurčić izjavljuje da je sam donio odluku o povlačenju).

Nadam se da se slazemo oko toga da kandidati za predsjednika stranke nisu imali nikakvog izbora i morali su podrzat Ljubu. Stoga je i bila formalna podrska Ljube na skupstini.

Dosta bi se razlikovala politička situacija kada bi se u biti izbori za premijerskog kandidata provlačili kroz stranke u predizbornim godinama. Naravno, otvoreno, a ne ovako kao u hrvatskom primjeru SDP-a pred Račanovu smrt - kak mi to velimo, iza flanjke.
Da li bi Čačić to mogao pratiti? Da li čak Sanader? Ovako oktroirana glasačka tijela u strankama automatski na redovnim skupštinama redovno odlučuju o nastavku hegemonije vodećih, ili pak u izvanrednim situacijama (Račanova smrt) prilično ad hoc biraju dark horse-a. HSS je možda jedini preživio jače promjene u vodstvu stranke nekim poluredovitim putem. HSLS/LS/LD itd nisu. Vidjet ćemo što će biti s HSP-om, pogotovo sad kad jedini predstavnik u Saboru kontrolira javnu prezentaciju stranke.
Zna se - ne mijenjaj konja koji pobjeđuje - ali da i onaj koji uzastopno gubi ulazi neprestano u trku...

Slazem se da je to iznimna situacija i zato bi bila ajmo rec pogodna da se progura taj sistem kandidiranja. Priznajem da bi bilo malo vremena jer ako me pamcenje sluzi Milanovic je negdje u 6. mj. izabran stoga je ostalo samo 5 mj. do izbora ali smatram da je i to bilo dovoljno vremena da se ovakvo nesto napravi.
Iz tog razloga sam i to spomenuo jer onda bi taj cin nepovratno promjenio nasu politicku scenu, naravno na dobrobit gradjana. I mislim da bi to SDP-u donjelo nove bodove tj. naklonost gradjana, jer mogli bi birat izmedju stranke gdje se kandidat za premijera bira demokratskim postupkom i ostatka gdje je izbor autokratski.

Tko je glasao

Slazem se da je to iznimna

Slazem se da je to iznimna situacija i zato bi bila ajmo rec pogodna da se progura taj sistem kandidiranja. Priznajem da bi bilo malo vremena jer ako me pamcenje sluzi Milanovic je negdje u 6. mj. izabran stoga je ostalo samo 5 mj. do izbora ali smatram da je i to bilo dovoljno vremena da se ovakvo nesto napravi.

milanović je odabran kao predsjednik između ostalog i zato što je bio prvi koji je jasno i nedvosmisleno podržao jurčića, ako se sjećate antunović i bandić su to napravili tek pri kraju kampanje
ne bi bilo logično da je milanović odabran na toj temi i da 30 dana nakon toga promijeni mandatara

ono što se desilo je da su prvenstveno mediji gurali jurčića na valu čije popularnosti je odabran i milanović, a nakon odabira milanovića su skužili da je on "bolji" odabir od jurčića pa su krenuli gaziti jurčića i dizati milanovića, no odnosi unutar SDPa su već bili zacementirani

prva situacija u kojoj se to moglo mijenjati je nakon izbora i to je milanović iskoristio

Tko je glasao

ono što se desilo je da su

ono što se desilo je da su prvenstveno mediji gurali jurčića na valu čije popularnosti je odabran i milanović, a nakon odabira milanovića su skužili da je on "bolji" odabir od jurčića pa su krenuli gaziti jurčića i dizati milanovića, no odnosi unutar SDPa su već bili zacementirani

Ja sam odma na početku rekel da buju SDP-ovci Jurčića iskoristil i onda odbacili. Nisu imali koga pokazat ko riješenje. Svi koji su mogli biti kandidati nisu imali dobar glas kod birača. Javnost je tražila nove snage i Jurčić je bil djevica u politici i plus toga je mogel privuči izvjesni broj glasova iz BiH.
Onda su izabrali Milanovića ko novu i mladu zvjezdu na političkom nebu i prodavali ga ko uzor koji je čista suprotnost Sanaderu.
Ispostavilo se je da to nije tak i birači nisu to popušili.
Sad se više ne moraju skrivat karte i sve dolazi po malo van.

Tko je glasao

Ja sam odma na početku

Ja sam odma na početku rekel da buju SDP-ovci Jurčića iskoristil i onda odbacili.
Je, rekao si. Ali nisi bio u pravu. Jurčić nije odbačen.

I da, Milanović jeste čista suprotnost od Sanadera. A drugačiji je i od Račana. Mislim da se Sanader ne bi tresao ovoliko i preznojavao da je Račan još za kormilom. S Račanom je znao na čemu je i možda se čak ne bi ni gurao da dobije mandat. Sa Milanovićem mu je teže. Milanović je nepredvidljiv za Sanadera. Cijelu kampanju je Milanović pitao Sanadera da mu pokaže račune. Sanader ih nije pokazao. E sad, ako Milanović bude premijer i nastavi postavljati pitanje računa, Sanaderu se ne piše dobro. I zato tolika frka i zato uprezanje medija, "neovisnih" analitičara, napadi na predsjednika RH i pozivanje na "uznemirene građane". Sanaderu se ne klima samo premijerska stolica i zato se i bori svim sredstvima. Kucnuo je čas da pokaže račune i dokaže od kud mu imovina.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Glede računa (a mimo teme)

Glede računa (a mimo teme) evo sam baš jučer razgovarao sa jednom starijom gospođom koja mi tvrdi kako Ivo Sanader ima restoran u Berlinu i da je to baš "naš" Sanader.

Evo naputka Mačeku za laganje. Sad će sigurno pronaći račun. :-)

Tko je glasao

Cijelu kampanju je

Cijelu kampanju je Milanović pitao Sanadera da mu pokaže račune. Milanović nema kaj tražit od drugih ljudi račune. Za to postoje zakoni koji to jasno definiraju kak to ide redom.
Izbori se ne vode s bacanjem blata na druge, nego glasačima objasnit kaj se namjerava napravit ak se dobi povjerenje.
To o Sanaderovoj imovini se zna več dugo, i zbog čega se nije pokrenulo to pitanje u saboru jel za takve stvari ima zakon.
Znaju svi dobro ak pokreneju lavinu bi mogla biti i na štetu SDP-a jel i kod njih ima dreka i to na pretek.
Kak god mi okretali sve dojde na početak i vrtimo se u krug jel niko nije čist.

Tko je glasao

Milanović nema kaj tražit

Milanović nema kaj tražit od drugih ljudi račune.
Pogotovo kad je riječ o Sanaderu?
Izbori se ne vode s bacanjem blata na druge, nego glasačima objasnit kaj se namjerava napravit ak se dobi povjerenje.
A. "Crveni će vas oporezovati. Crveni se zalažu za legalizaciju droge."
B. "Molim gospodina Sanadera da na sučeljavanje ponese račune."
Od ova dva citata koji je nabacivanje blatom, A ili B?
To o Sanaderovoj imovini se zna več dugo
Što to?
Znaju svi dobro ak pokreneju lavinu bi mogla biti i na štetu SDP-a jel i kod njih ima dreka i to na pretek.
A je li? Tko od njih ima skupocjene satove za koje nema račune?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pogotovo kad je riječ o

Pogotovo kad je riječ o Sanaderu?
Boli mene za Sanadera, on ima svoje i ja svoje. A. "Crveni će vas oporezovati. Crveni se zalažu za legalizaciju droge."
B. "Molim gospodina Sanadera da na sučeljavanje ponese račune."
Ja na to nisam mislil, konstantno se je blatil kompletni HDZ, birači su se okarakterizirali ko glupi , privitivni i ne školovani.
Sve od reda se je nazivalo koruptnima i da su samo iz osobnih interesa u toj stranki.A je li? Tko od njih ima skupocjene satove za koje nema račune?
Znaš kaj, tih vurica mi je puno spolovilo. Da sam ja na njegovom mjestu bi ih več od kad dal na licitaciju i novce špendiral za siromašnu dijecu.

Tko je glasao

Da sam ja na njegovom mjestu

Da sam ja na njegovom mjestu bi ih več od kad dal na licitaciju i novce špendiral za siromašnu dijecu.
To ti vjerujem. Ti bi, pretpostavljam, imao i račune.
Ali kako ćeš dati nešto na licitaciju ako nemaš račune za to?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nadati se u bolje ne

Nadati se u bolje ne vrijedi,
Jer uskoro jos i gore slijedi
Kad svud lopov do lopova sjedi,
Pritom svaki o pravdi besjedi.

Mi smo ovce iz rusevne staje,
O kojima bas nitko ne haje,
Tko god hoce na nas ljuto laje,
Medju nama sloge nedostaje.

Nismo voljni zasukat rukave,
Stisnut sake, podignuti glave,
Pa uz zrtvu, na nacine prave
Sprjecavati prljanje drzave.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci