Tagovi

Milanović namjerava zadržati vlast bez pobjede na izborima

Državni udar (coup d'etat, staatsstreich, prevrat, puč) je protuustavno, protuzakonito stjecanje vlasti. U kolokvijalnoj komunikaciji notorno podrazumijeva nasilje, pucnjavu, vojsku i tenkove na ulicama, ali u stvarnosti, to uopće mora biti slučaj. Pogledajte definiciju u hrvatskom Kaznenom zakonu:

KAZNENA DJELA PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE
Veleizdaja
Članak 340.
Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske,
kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Podebljao sam najvažnije. Vidite da ne treba sila, pa čak ni prijetnja. Tko na protupravan način ugrozi ustavno ustrojstvo države, čini teško kazneno djelo veleizdaje. Državni udar je veleizdaja. Tko počini državni udar, ili ga priprema (čl. 350. Kaznenog zakona), veleizdajnik je.

Uopćeno i laički govoreći, "protupravan način" je onaj koji je suprotan Ustavu i zakonima, a "ustavno ustrojstvo" države definirano je Ustavom. Radi se o sustavu i podjeli vlasti, nadležnosti, ulogama i zadaćama Sabora, vlade, predsjednika države, sudova, zbog čega postoje i što rade. Donošenjem Ustava 2000. godine, Republika Hrvatska je postala (polu)parlamentarna demokracija. Bez ulaženja u detalje, u najvažnijem dijelu to znači da državna vlada proizlazi iz saborske većine i odgovara isključivo Saboru.

Većina - apsolutna, natpolovična većina, 50% + 1 - je temelj demokracije. Bez većine nema vlasti. Bez saborske većine koja je podržava, nema državne vlade. Hrvatski Sabor ima 151 zastupnika, dakle natpolovična većina iznosi 76 (sedamdeset šest). Članak 98. Ustava propisuje "većinu svih zastupnika", pa nema nikakve sumnje da se radi o apsolutnoj, a ne relativnoj većini. Zbog toga, predsjednik države može povjeriti mandat za sastavljanje vlade samo osobi koju podržava najmanje 76 zastupnika. Sve drugo ne bi bilo utvrđivanje, nego kreiranje saborske većine.

Još malo predavanja. Ustav je nedjeljiva cjelina. Iz Ustava nije moguće izdvojiti i uzeti samo ono što nekom u određenom trenutku politički odgovara, a ostalo zanemariti. U (polu)parlamentarnoj demokraciji, u hrvatskom ustavnom ustrojstvu državne vlasti, vlada ne može postojati ako nema podršku parlamentarne većine. Na isti način, iz istoga razloga, ne može funkcionirati ni parlament, jer je s vladom neraskidivo povezan i bez nje nema svrhe. Ako vlada izgubi povjerenje Sabora, a nema neke nove većine koja bi podržala novu vladu, Sabor se raspušta i raspisuju se novi izbori. U istome smislu, sadašnji novi hrvatski državni Sabor u kojemu nema većine potrebne za povjeravanje mandata i stvaranje nove državne vlade zapravo nije Sabor, jer ne ispunjava svoju temeljnu ustavnu ulogu i zadaću - utvrđivanje i odlučivanje tko vlada hrvatskom državom.

U prošlome dnevniku "Otvorena najava Kukuriku državnog udara" upozorio sam o čemu se radi, ali nažalost, ništa se nije promijenilo. Da Milanović i Kukuriku družina nisu odustali od svojih namjera, potvrđuju i neke od posljednjih medijskih objava "visokog izvora":

SDP U LOVU NA 76 LJUDI KOJI ĆE IZABRATI ŠEFA SABORA Glas za Josipa Leku ili Dragu Prgometa dali bi i Glavaš i Sinčić? Objavljeno: 11.12.2015

"Vodstvo koalicije Hrvatska raste jučer poslijepodne počelo je akciju prikupljanja 76 zastupničkih potpisa kako bi idući tjedan mogli sazvati nastavak prve sjednice i izabrati predsjednika te tako konstituirati Sabor. Uspije li premijer Zoran Milanović uvjeriti najmanje 76 nedavno izabranih zastupnika i zastupnica da potpišu zahtjev za novo sazivanje Sabora, usput će onemogućiti Kolindu Grabar Kitarović da “u razumnom roku” odluči formirati tehničku Vladu... Vladu neće podržati svi zastupnici koji su za konstituiranje Sabora... tvrdi visoki član koalicije Hrvatska raste... Milanović želi na treći krug pregovora pred predsjednicu doći s dokazom da ima većinu za konstituiranje Sabora. To ne znači da ima i većinu za Vladu..."

I još:

Milanović: Provodi se akcija spašavanja HDZa i Tomislava Karamarka subota, 12.12.2015.

"Mi konstituiranje Sabora ne smatramo puzajućim državnim udarom, nego hodajućom državom koja je odrasla i koja je čvrsto na svojim nogama, a oni koji su navikli na obavještajno sigurnosnu spletku, čvrste državne institucije vide kao prijetnju. Za njih je Hrvatski sabor valjda paradržava, državni udar, za mene je Hrvatski sabor najviše tijelo vlasti, kojemu odgovara hrvatska vlada, koje je iznad Vlade i svakako iznad Predsjednika Republike. Na njegovu konstituiranju treba raditi, to je u interesu hrvatske države, u interesu svih zastupnika koji su izabrani od hrvatskog političkog naroda i koji žele raditi svoj posao i koji ne žele nered, smutnju, nejasnoću", rekao je Milanović. "Zamislite situaciju da predsjednica potpiše takav dokument, takav komad papira i da nakon toga saborski zastupnici iz inata, iz svog temeljnog prava, iz straha da ne ostanu bez mandata donesu odluku o konstituiranju..."

Dakle, više nema nikakve sumnje.

Računajući na stranačku stegu i bojazan novih saborskih zastupnika da ne izgube osvojene zastupničke fotelje, statuse, plaće i beneficije, Milanović će pokušati konstituirati "Sabor", možda čak izabrati i "predsjednika Sabora" - iako nema većinu zastupnika potrebnu za stjecanje mandata i stvaranje nove vlade.

Potom, postojanje toga "Sabora" Milanović namjerava koristiti kao "argument" za sprječavanje predsjednice države da zbog nedostatka mandatara i bezuspješnog pregovaranja prekine krizu, imenuje privremenu nestranačku vladu i raspiše nove izbore. Istovremeno, naravno, Milanović će ostati "tehnički premijer" dok god mu se sviđa. Najmanje "4 godine", kako javno priželjkuje skupa s Grbinom, a najbolje dovijeka.

Premise su pred vama. Zaključci se nameću sami.

Milanović pokušava konstiturati "Sabor" bez većine iz koje bi proistekla nova vlada. Milanović pokušava zadržati svoju vladu i vlast bez podrške Sabora. Milanović na protupravan, protuustavan način ugrožava ustavno ustrojstvo hrvatske države i čini, ili u najmanju ruku aktivno priprema, teško kazneno djelo veleizdaje.

Državni udar. Ostanak na vlasti bez pobjede na izborima.

Kako vidim, Milanovićevu sramotnu rabotu u javnosti nazivaju "puzajućim", "tihim", "beskrvnim" državnim udarom. Takvi opisi nehotice ublažavaju težinu i ozbiljnost djela, besprizornog, nevjerojatnog, nezapamćenog kriminala najvišljih državnih dužnosnika koji nam se svima odvija pred očima. Jer, kako sam upravo pokazao, za počinjenje veleizdaje - za protupravnu ugrozu ustavnog ustrojstva države - nije neophodna ni sila, ni tenkovi.

Dovoljno je imati masovne medije koji Velikom Kukuriku Vođi neće, ili se ne usude postavljati očita pitanja, i Državno odvjetništvo koje šuti kao zaliveno.

Komentari

očekivano

glup dnevnik tipičnog predstavnika šizofrene rvacke desnice u kojem se 'zaključci nameću sami'.

patetično kmečanje i karikiranje kojeg ne manjka sa svih strana. ako netko može skupit većinu i sklopit vladu neka proba, propadamo već 50 godina pa nas neće ubit ni ovih mjesec dana dogovora, ako nitko ne uspije, idemo na ove izbore. ne znam čemu melodrama, hoće li se vjerovnička giljotina spustit i kad ionako ne ovisi o župniku petrovu, milanoviću ni karamarku.

opustite se, znam da vam nekima od toga ovise sinekurice, ali meni koji vas hranim je apsolutno svejedno tko lapa iz korita. i jedni i drugi ste najobičniji krmci, a svi znamo kako krmad na kraju završi. u prijevremenoj penziji živi sretno do kraja života. nažalost.

Tko je glasao

očekivano glup dnevnik

očekivano
glup dnevnik tipičnog predstavnika šizofrene rvacke desnice u kojem se 'zaključci nameću sami'.
patetično kmečanje i karikiranje kojeg ne manjka sa svih strana. ako netko može skupit većinu i sklopit vladu neka proba, propadamo već 50 godina pa nas neće ubit ni ovih mjesec dana dogovora, ako nitko ne uspije, idemo na ove izbore.

Nemogućnost razumjevanja napisanog nije isprika za djetinjasto vrijeđanje. No, suosjećam s tobom, jer kao i svi nesretni, frustrirani primitivci, bolje ne možeš.

opustite se, znam da vam nekima od toga ovise sinekurice, ali meni koji vas hranim je apsolutno svejedno tko lapa iz korita. i jedni i drugi ste najobičniji krmci, a svi znamo kako krmad na kraju završi. u prijevremenoj penziji živi sretno do kraja života. nažalost.

Prema ovom što pišeš rekao bih da nisi u stanju hraniti ni ovcu nacrtanu na kartonu... da ne znam da si opet uključio računalo bez maminog dopuštenja.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Od ovog ostatka ostataka

Od ovog ostatka ostataka pollitike.com jedino što vrijedi pročitati su komentari Lignje@.

"Lapanje iz korita" hahahaha

Tko je glasao

Daj reci, tko je pobijedio u

Daj reci, tko je pobijedio u Big Brotheru? Kladim se da si uživao.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Izvjesni Darko iz

Izvjesni Darko iz Makedonije.

Ova ti je pravo popovska, s oltara "čistoća prije braka" a nakon mise drkica na "gay footjob".

Lignja ima dobre komentare. Cinične i nabijene sarkazmom. Ti nemaš.

Tko je glasao

Btw. Nisam ni znao da je

Btw. Nisam ni znao da je netko pobijedio dok mi niste rekli.

Tnx.

Tko je glasao

Razumijem očaj, pa i paniku u

Razumijem očaj, pa i paniku u nekim krugovima, ali jasnoće radi, možeš li čitateljstvu objasniti kako se inzistiranjem na konstituiranju Hrvatskog sabora i skupljanjem najmanje 76 potpisa potrebnih za dobivanje statusa mandatara "ugrožava ustavno ustrojstvo RH"? I kakav to prevrat može priželjkivati aktualni predsjednik Vlade RH?

Po definiciji, puču ili državnom udaru bi sličniji bio pokušaj da se spriječi konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje Vlade RH od strane onoga tko ima 76 potpisa.

A baš to, koliko vidimo, rade neki drugi. Istina, za sada samo agitpropovskim metodama, bez nasilja, organiziranja raznih stožera i šatora, čekićanja i sličnog. Bilo bi super da tako i ostane.

Zna se koliko tko za sada ima potpisa. Znamo i da nervoza raste, ali bi svi trebali sačuvati dostojanstvo. Jadranka Kosor ga je sačuvala i kad su je nogirali iz stranke. Trebali bi i drugi ako do toga dođe. Može se i prevenirati, davanjem ostavke. A ne fantazirati o "puzajućim državnim udarima", to je već prilično jadno.

B-52

Tko je glasao

Nije lijepo prepisivati

Donosimo pregled tjedna Ivane Petrović. 13.12.2015., 21:42

HDZ se pak uhvatio za pojam puzajućeg državnog udara. U trenu kad je Maras izletio s ražnjom, a zec je još u šumi i kazao da će slijedeći tjedan Sabor bit konstituiran. To bi značilo da dio Most-a podržava koaliciju Hrvatska raste, što očito nije dan deal. Koga će tko i koliko njih iz Most-a podržati, još se nezna, ali konstituiranje parlamenta nikako ne može bit državni udar.

Sasvim suprotno, državni udar je po definiciji, i iskustvenoj i knjiškoj, rušenje parlamenta, a ne konstituiranje. Bilo bi dobro da se HDZ-ov PR u ovoj igri živaca, suzdrži od tih teških i opasnih izraza koje simpatizeri i aktivisti te stranke šire brzinom svjetlosti i ponavljaju ko papagaji nesvijesni što govore i koji efekt proizvode kod ljudi. Hrvatskoj ne prijeti nikakav državni udar, neće ničija privatna vojska upuzat na Markov trg...

A potom:

sm — Ned, 13/12/2015 - 22:41.
...možeš li čitateljstvu objasniti kako se inzistiranjem na konstituiranju Hrvatskog sabora i skupljanjem najmanje 76 potpisa potrebnih za dobivanje statusa mandatara "ugrožava ustavno ustrojstvo RH"?

Ako Milanović predsjednici države donese dokaz da ga kao mandatara nove vlade podržava 76 saborskih zastupnika, ja ću mu čestitati.

Sve drugo vodi ga u Remetinec.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Tada bi mu čestitao na APIS IT i izbornoj prijevari

Ako Milanović predsjednici države donese dokaz da ga kao mandatara nove vlade podržava 76 saborskih zastupnika, ja ću mu čestitati. MKn, tada bi mu čestitao na APIS IT i izbornoj prijevari.

Zato se tako grčevito drže vlasti.
Kada Kolinda odredi tehničku - privremenu Vladu, više ne bi mogli nadzirati izborni proces i varati.

Tko je glasao

Apis? To bi značilo da

Apis? To bi značilo da postoji sumnja u sustav prikupljanja i zbrajanja izbornih rezultata preko Porezne uprave. Mislim da bi tako nešto možda bilo moguće samo na nekoj čisto programerskoj razini - recimo, da neki zloćudni rakar "naštima" sustav da tuđe glasove, ili dio njih, pretvara u glasove Kukurikavaca.

Molim, ako postoje takve sumnje, moguće ih je provjeriti usporedbom s izvornicima zapisnika o radu biračkih odbora. Svi se pišu u 2 primjerka i čuvaju kao arhivsko gradivo. Njih je vrlo teško ili čak nemoguće krivotvoriti, jer bi u tome morao sudjelovati cijeli birački odbor. U saborskim izborima radi se o deset ljudi iz različitih stranka, plus promatrači.

Naravno, postavlja se i pitanje što su stranke koje eventualno sumnjaju u izborne rezultate radile u izbornoj noći, tj. zašto same putem svojih članova biračkih odbora i/ili promatrača nisu neposredno prikupljale podatke i zatim ih uspoređivale sa službenim. Zašto nisu prigovorile odmah, u zakonskom roku?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Mene čudi da kod nas nemaju

Mene čudi da kod nas nemaju glasačke kutije od pleksiglas-a, nego se drže kartonskih kutija koje mogu svašta sakrit.

Tko je glasao

Mene čudi da 2015. godine

Mene čudi da 2015. godine postoje ljudi koji glasaju za HDZ kako bi sjebali komuniste (!?) s obzirom da je baš ta stranka leglo istih.

No što ćeš skvikinatore, ovaj svijet je čudo!

Tko je glasao

U odnosu na glasačke kutije,

U odnosu na glasačke kutije, odgovor je sličan kao i za zapisnike. Ujutro na biralište mora doći svih 10 ljudi, a glasačke kutije sklapaju sami, pred svima. Svaki član ima svoga zamjenika. Prijepodne ih je nazočno 5, popodne drugih 5, navečer opet svi, a cijelo vrijeme su tu i promatrači. Broj listića u kutiji mora odgovarati (ili eventualno može biti manji) broju osoba zaokruženih na biračkim popisima, ili se izbori moraju ponoviti.

Dakle, nema načina da se listići dodaju u kutije. To bi bilo bi i bez smisla, jer bi se izbori na tome biračkom mjestu automatski poništili.

Ponavljam, kad bi netko htio lažirati izbore, to bi morao učiniti na programerskoj razini, i pritom uz rizik i nadu da će stranke biti toliko glupe ili lijene da same ne prikupljaju podatke i provjeravaju. Jer nakon prigovora, usporedbom sa sadržajem zapisnika, prijevara bi odmah bila otkrivena.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

He,he,...ma ni diplomski

He,he,...ma ni diplomski nisam prepisao, a kamoli nešto čega nije ni bilo kad sam ja pisao o tome. :)))))

sm - Pet, 11/12/2015 - 11:59

Tako pišu neki od etabliranih kolumnista dajući svoj doprinos pokušajima da se osujeti sastavljanje saborske većine koju je najavila koalicija Hrvatska raste. Nije to samo puhanje u isti rog s Tomislavom Karamarkom koji je takav potez Zorana Milanovića nazvao puzajućim državnim udarom, već i oblik pritiska na MOST da se konačno opredijeli. Zna se, za Domoljubnu koaliciju za koju takvi kolumnisti zdušno navijaju od samog početka poslijeizbornih nadmetanja.

Ali nije stvar mišljenja, već elementarne političke pismenosti znati da bi državni udar bio pokušaj sprečavanja demokratski izabranih zastupnika da konstituiraju Sabor, ne obrnuto. S toga bi ako već želimo koristiti teške riječi, zazivanje Predsjednice republike da već idućih dana učini baš to, prije mogli nazvati pokušajem puzajućeg državnog udara. Iako je okretanje pile naopako u politici već postala uobičajena stvar, svjedoči kolika je nervoza zavladala u taboru relativnih izbornih pobjednika.

Ne pada mi na pamet reći da je Ivana prepisala od mene jer, kako rekoh, stvar je elementarne političke pismenosti znati definiciju državnog udara. A ona je jedna od vrsnih novinarki koja ne samo da ima te stvari u malom prstu i ne može joj se dogoditi da lupeta kao neki kolumnisti, o agitatorima da ni ne govorim, već se ne boji ni skresati to političkim nepismenjacima i manipulatorima u brk.

Svaka joj čast na tom prilogu, a tebi hvala što si mi skrenuo pažnju na njega jer nisam imao vremena pogledati Dnevnik NoveTV.

B-52

Tko je glasao

He,he,...ma ni diplomski

He,he,...ma ni diplomski nisam prepisao,

Da bi netko prepisao diplomski rad prvo mora završiti fakultet, a prije toga i srednju školu. Nažalost, radi se o nesavladivim problemima za mnoge Kukuriku ministre i ministrice, kamoli za komentatore po forumima.

a kamoli nešto čega nije ni bilo kad sam ja pisao o tome. :)))))
Ne pada mi na pamet reći da je Ivana prepisala od mene

Jer nije. Nego ste svi redom posuđivali od Olujića: Bivši predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da se točno zna što predsjednica Republike mora raditi Objavljeno: 5. prosinca 2015.

Milanović je neki dan slično učinio u Jutarnjem, pa je za otkrivanje Raškovića, namjesto svog udbaškog Telegrama, optužio Karamarka. Tako i vi ovdje - nadate se da će ljudi nekako progutati činjenicu da Milanović ostaje na vlasti, iako nije dobio izbore i nema saborsku većinu.

jer, kako rekoh, stvar je elementarne političke pismenosti znati definiciju državnog udara.

Ne radi se o političkoj, nego o kazneno-pravnoj definiciji. Milanović više ne korača po rubu kažnjivosti, nego ga je prešao.

A ona je jedna od vrsnih novinarki koja ne samo da ima te stvari u malom prstu i ne može joj se dogoditi da lupeta kao neki kolumnisti, o agitatorima da ni ne govorim, već se ne boji ni skresati to političkim nepismenjacima i manipulatorima u brk.
Svaka joj čast na tom prilogu, a tebi hvala što si mi skrenuo pažnju na njega jer nisam imao vremena pogledati Dnevnik NoveTV.

Tja. "Vrsna novinarka koja te stvari ima u malom prstu" je još uvijek jako ljuta što je dobila onaj nogomet s Pantovčaka. Da je bila manje nepristojna...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci