Tagovi

Milane Bandiću, ima li ti kraja?!

U novom Nacionalu 7. veljače, izašao je kratak članak o najnovijoj malverzaciji Milana Bandića, koju on već desetljeće odrađuje po istoj shemi, a radi se o gradskom otkupu zemljišta od privatnih investitora za potrebe Grada, a u biti, kupuje se zemljište od privatnika kojima se iz Grada (najvjerojatnije od samog Bandića) dojavljuje koje se zemljište može za sitne novce kupiti od neinformiranih građana , a nakon takve kupnje od tih "investitora", to zemljiste se daleko skuplje preprodaje Gradu, jer je u gradskim planovima na tom zemljištu predviđena gradnja prometnica.
Da apsurd i bezobrazluk u tom kriminalu bude veći, Grad u pojedinim slučajevima otkupljuje takvo zemljište od privatnih investitora kojima taj isti Grad kasnije na tom zemljištu radi prilaznu cestu do njihovih gradilišta!?
Najnovija afera sa otkupom zemljišta supruge direktora uprave HŽ-a Zlatka Rogožara, još jedan je primjer jadnog stanja i sramote ove države koja ne želi stati na kraj tom kriminalu, jer je sprega tog zločinačkog interesa očito daleko šira i od samog Milana Bandića!
Naime, u prošloj godini je Bandićevo poglavarstvo (a kako ga drugačije uopće možemo nazvati?) otkupilo od poduzeća Agram-projekt, koje je formalno na imenu supruge direktora HŽ-a, zemljište od 1497 m2 na Remetama za 2,1 milijuna kuna da bi grad na njemu izgradio prilazni put za naselje koje radi to isto poduzeće na Remetama?
Kako je Bandiću skupštinskom odlukom limitirano samoslalno odlučivanje o gradskim projektima do iznosa od jednog milijuna kuna, Bandić se očito dosjetio doskociti i tom pravnom jadu, pa je to Rogožarevo zemljište otkupio kroz tri transakcije!?
Iako Bandića ne doživljavam kao osobu koja je sa inteligencijom na ti, bilo mi je čudno da se on i u vremenu pred vlastiti pravosudni odstrel još uvijek bavi sa tim kriminalom i malo sam pročačkao po tom slučaju!

Prije nepunih godinu dana, buknula je još jedna u nizu korupcijskih afera u HŽ-u koji je imao namjeru unajmiti potpuni kostur zgrade u Selskoj na najam od 15 - 20 godina od privatnog vlasnika, te mu za nju plaćati 508.000 kuna mjesečno tako da bi u konačnici taj najam iznosio punih 100 milijuna kuna u tom periodu.
Daleko skuplje nego da je HŽ za te novce izgradio svoju vlastitu zgradu, a pogotovo što je sama "kosturnica" u Selskoj trebala biti opremljena avansnim sredstvima od najma HŽ-a!
Odluka o zakupu novog poslovnog prostora donesena je bez javnog natječaja, izravnom pogodbom s tvrtkom koju je samo 20 dana ranije osnovao kontroverzni poduzetnik Milorad Gajić.

Prije tog fiktivnog prebacivanja na Gajića, taj nedovršeni poslovni kompleks na Selskoj cesti bio je u vlasništvu tvrtke Munis, jednog od poduzeća okupljenih u Pimont Grupu, nastalu oko građevinskog poduzeća GIP Pionir. Za gradilište se veže jedan od najvećih zemljišnopravnih skandala u novijoj zagrebačkoj povijesti. Sredinom 2007. zagrebačko poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem prepušta potpuno spremno i parcelizirano gradilište na Selskoj cesti površine veće od 22.000 m2 tvrtki Munis. Zauzvrat Grad dobiva zemljište koje je potrebno za izgradnju 11 ulica što mahom vode do Munisovih investicija. Dakle, kako bi dobio ceste do svojih zgrada, Munis dodatno dobiva novo, cjelovito gradilište. Grad je o svom trošku izgradio te ceste, a Munisu povećao izgrađenost zemljišta koje je dao.

Iako iz pouzdanih izvora znam da je ta ponuda HŽ-u stigla iz ureda "logističko središte" u vlasništvu Domagoja Miloševića i sina Davora Šterna sa kojim je Milošević partner i u Pastoru, te iako znam da je prodaja njihovih stanova neposredno kod "kosturnice" u Selskoj službeno išla preko njihove "Sigma nekretnina", dok su kupci kupoprodajne ugovore radili sa Munisom, tu vezu Domagoja Miloševića sa "kosturnicom" u Selskoj mogu jedino istražni organi dokazati!
Naravno, pod pretpostavkom da su oni za to uopće zainteresirani!:)

Kad sve ovo sagledate, vjerujem da će i vama biti jasne moje sumnje da je Milan Bandić kupujući ovu zemlju , jednostavno odradio nagradu za Zlatka Rogožara i ugovoreni posao oko najma te zgrade u Selskoj!?
Sumnjam da bi u situaciji pojačane prismotre i gubitka političke podrške on tek tako odradio ovaj posao za Rogožara, tim više što mu je poduzeće Pionir ( u sastavu kojeg je i Munis) izgradilo onaj njegov penthouse na uglu Bužanove i Rusanove u Zagrebu!?

Komentari

Opoziv ili smjena banditića

Splićani su pokrenuli potpisivanje peticije za smjenu Keruma sa mjesta gradonačelnika.

Zagrepčani, što vas spriječava da učinite isto?
Spavate li
ili očekujete da se umiješa viša sila ili
banditića Vrag odnese?

Samo čini se da ga niti Vrag neželi.

Vi, koji ste tako masovno izlazili na šetačke prosvjede,
po hladnoći prelazili kilometre i suočavali se sa kordonima Dart Vader policije,
tražeći smjenu mafiokracije,
vi koji ste se derali i urlali serenade Yaci pod prozorom,
što čekate?

Jeste li zaboravili koja je snaga u vama kada se ujedinite?

Stoga peticiju na internet i n štandove po ulicama, pa ćemo je potpisati i mi građani drugih gradova,
kao što je potpisujemo sa Splićanima.

Oslobodite sebe i svoj grad ovog mafioza i kuma,
vi to možete, a zaslužujete bolje.

Ovo su nam učinili od zemlje,
jer smo se mirili, šutjeli i poginjali glave,kad su nas pljačkali i gurnuli u bijedu;
poput ovaca puštajući da nas šišaju i oderu do kože.

Bit će nam loše i neće biti promjena na bolje,
sve dok se kao građani ne ujedinimo i borimo za dobrobit svih građana.

Pozdrav Zagrebu iz Rijeke
Mirtaflora

Tko je glasao

Samo malo...

Govorimo li o čiki koji se neki dan kliberio i naslikavao sa šljivom na oku i čokoladnim penisom u ruci?
http://www.jutarnji.hr/bandic-otvorio-zagreb-chocofest--necete-vjerovati...
Nekad je "samo" kopao nos u javnosti... ima li tom ludilu kraja?

Tko je glasao

dobar dnevnik, pogrešnog naslova

bandić, kerum, horvatinčić... oni su samo pojedine točke......ti zapravo pišeš o sustavu, o glavnoj potki, o glavnoj gospodarskoj grani, o nečemu što se podrazumijeva do te mjere da je svima jasno, ako netko propitkuje i objavljuje - e za to postoje slike prebijenog rađenovića .... malko pogledaj naprednuju braću srbe, miškaovića i popratne klanove
mislim, ne štitim bandića, samo da se zna da nije bandić kao bandić po sebi ili kerum slučajno gradonačelnici dva najveća grada...oni su samo i jedino vrijedni sluge sustava..... puno je lakše kada vlada i lokalna vlast glume demokraciju pa su ovi iz "opozicije".... tako da je naslov ono što zabrinjava: Pohlepa "elita", ima li ti kraja?! odnosno, naći će se već neko drugi sličnih "sposobnosti" jer ovi će uskoro na ropotarnicu povijesti ili jesu .... ali oni drugi o kojima pišeš....oni su konitnuitet više desetljetni.

ali kad bi imali malo pameti i bili zdravo sebični, znali svoj osnovni interes kao što svaka živorinja zna....onda ne bi radili to što rade

Tko je glasao

poanta i je u tom politickom

poanta i je u tom politickom sustavu kojeg treba mijenjati jer on generira korupciju, a sad...dali konja jase kurta ili murta, sasvim svejedno!:)

Tko je glasao

Po pitanju kurta-murte

treba paziti da se s lošeg ne ode na gore, kao npr. - http://www.advance.hr/vijesti/korupciju-zamjenjuje-stega-o-novom-rumunjs...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da, upravo tako, jer se

da, upravo tako, jer se korupcija jos i moze rijesiti, ali veca opasnost je danas taj proces globalne refeudalizacije svijeta koje vecina jos nije ni svjesna, a i ta podanicka odanost vlasti prema tom krupnom kapitalu.
jos gadljivije je kad to radi i samoprozvana politicka "ljevica"!
u biti, dosli smo vec u poziciju da taj kapital svijetom vlada, a da je politika postala samo vanjska ljustura iza koje se taj kapital vjesto krije.

Tko je glasao

zato su se ex vlasti i pobrinule

da gradonačelnici defakto budu nesmjenjivi
ukratko - sigurno se ne zaustavlja hapačina zemljištima i gradnjama

Tko je glasao

neposredno biranje

neposredno biranje gradonacelnika bio je demokratski pomak sa figom u djepu, jer su stranke ocekivale da ce njihov kandidat u splitu i zagrebu osvojiti to mjesto.
split je bio neugodno iznanadjenje kako za hdz, tako i za sdp.
u zagrebu se odvila dolje ispricana situacija.
hrvatska je jedna od rijetkih drzava( mislim da ni nema takvih slucajeva u europi) gdje je gradonacelnik glavnog grada i drugog grada po velicini u drzavi, osoba koja nije iz najacih stranaka.
mislim da je ova kriva kalkulaciji "bipolarista" bio glavni razlog sto su se gradonacelnicima u startu dale vece ovlasti i sto je gotovo nemoguce provesti proceduru njihovog smjenjivanja!
bez rizika za skupstinu!;)

Tko je glasao

u prilog raspravi.. Budući da

u prilog raspravi..

Budući da još uvijek ne postoji zakon kojim bi se regulirala smjena neposredno izabranih gradonačelnika na referendumu, dalo bi se zaključiti da bi u slučaju neizglasavanja proračuna bili izgledniji izbori za Skupštinu nego oni za gradonačelnika. Naime, ako Skupština ne prihvati Bandićev predloženi proračun ni u drugom čitanju, Grad Zagreb vjerojatno će morati ići na privremeno financiranje koje može trajati tri mjeseca. Ako se ni nakon toga ne postigne kompromis između gradonačelnika i Skupštine, Vlada će morati raspustiti Skupštinu i raspisati nove izbore.

To pak ne znači da gradonačelnik, čiju smjenu vladajući zazivaju, može mirno spavati jer je moguće da, ovisno o pobjedniku parlamentarnih izbora, krene procedura donošenja zakona o referendumu za opoziv gradonačelnika. Naime, novi zakon o referendumu propisuje da je za uspjeh referenduma dovoljna potpora polovine birača izašlih na birališta, ali taj se zakon ne odnosi na referendum za smjenu lokalnih čelnika jer to trebalo biti riješeno posebnim zakonom. Prema prijašnjem zakonu, koji se trebao primijeniti i pri opozivu gradonačelnika, za valjanost referenduma bio je potreban izlazak 50 posto plus jedan birač, što je esdepeovcima dosad bio glavni argument zašto nisu krenuli u obračun s gradonačelnikom.

zakon o referendumu je promjenjen!:)

Tko je glasao

gradonačelnici su samo na repu dugog čeličnog lanca

Karl Poper je dobro uočio da u prirodi demokratije postoji mogućnost da se oslobodimo loših političara bez prolivanja krvi. Nama je ta mogućnost sada uskraćena, jer smenjeni šefovi vlada zadržavaju svoje pozicije pomoću umešne koalicione politike. Birač nema načina da se reši nesposobnih saveznih i evropskih parlamentaraca, ako je njihova partija odlučila da ih postavi na sigurno mesto na izbornoj listi ili da ih kandiduje u izbornim jedinicama u kojima računa na sigurnu pobedu.
http://pescanik.net/2011/12/o-frustraciji-gnevnih-gradana/

Tko je glasao

varaš se, prodali smo foru

ovo je sa jedne tribine o kojem imaš u jednom mom dnevniku:

Damir Grubiša:

- model Zagreba nije izoliran
- vlade europskih zemalja sudjeluju u urbicidima svojih gradova
- vlasti po gradovima su u principu iz oporbenih stranaka, pokušavaju dokazati da je centar degradacije grada u vladajućoj stranci
- EU mimo vlada članica plasira program URBAN 1 kao pliot program nakon što su uočeni veliki graditeljski bumovi po raznim gradovima. Među prvim ispitanim bili su London i Marsseilles. Šema kao kod nas:gradonačelnici sa kumovima koristeći se planovima i institucijom javnih natječajima pretaču prostore grada u svoje interesne sfere - svojevrsna fašizacija grada koje idu u 7 stupnjeva:

1. Politička demagogija
2. Politička hipokrizija koju karakteriziraju gradonačelnici iz oporbenih stranaka – jedno zastupaju rade suprotno
3. Manipulacija planovima i javnim natječajima
4. Sveopća korupcija
5. Politička paranoja – svi su neprijatelji, sustavno se širi strah
6. Političko nasilje
7. Totalna kontrola (što je i bio cilj)
- Novo fašističkim pokretima temelj je proces sveukupne privatizacije (državina=vlasništvo)
- Alternativa je stvaranje civilne svijesti i stvaranje alternativne interesne mreže

http://pollitika.com/grad-drzava

Tko je glasao

urban 1

je provođen prije desetak godina

Tko je glasao

Vatra grije...

...samo one koji su blizu vatre, a drugi se smrzavaju, osim ako i oni ne naprave nove vatre. Koliko mi se čini danas i nema nekog političara koji nema prstiće umočene u pekmezu. Državu se potkrada na razne načine tako da se više banditizam teško može zaustaviti. Nema dokaza! Dok su građani svakim danom sve siromašniji, neki postaju mali i nedodirljivi bogovi.

Tko je glasao

anononimni, politicare tipa

anononimni, politicare tipa mahatma gandija, vaclava havela ili naseg vlade gotovca, u svjetskoj politici bi mogli naborijiti jedva na prste obje ruke, sto jasno govori da se postenje u politici ne manifestira kroz to neko gotovo nepostojece subjektivno "postenje" politicara, vec kroz politicki sustav u kom sustavom kontrole ( zakonima, civilnim udrugama pa i (postenim) medjima) onemogucava koruptivno ponasanje u vecem obimu.
korupciju je nemoguce potpuno suzbiti, jer ona postoji i u razvijenijim demokratskim drzavama, medjutim.. sa gore nabrojenim mjerama kontrole, ta se korupcija moze svesti na gotovo zanemariva koruptivna djela nizih drzavnih sluzbenika.

Tko je glasao

Tko će ga znati...

zašto se narodi uvijek zaljubljuju u barabe koje ih tuku?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigulice, mi smo jos uvijek

bigulice, mi smo jos uvijek politicki nezreo narod koji se nije rijesio svojih totalitarstickih predrasuda i svog odnosa prema politici i vlasti.
valja imati na umu da mi na pollitici pripadamo ipak manjini, dok vecina "razmislja" drugacije.
ovo nije nikakvo elitisticko preseravanje, vec sasvim objektivna konstatacija.
neinformirana vecina pada na plitke floskule o "postenju", jedan dio ugodno zivi od bipolarizma, drugima se politika gadi, a treci su apoliticni!
kad sve ovo zbrojis i podjelis, jos je i dobro kako bi nam moglo biti!:))

Tko je glasao

o samoj metodolgiji tih mucki

o samoj metodolgiji tih mucki oko otkupa zemljista od privatnih "investitora", govorio je i igor radjenovic prije nego sto je pretucen..
Jutarnji list
09.06.2008

na što je upozoravao i pretučeni Igor Rađenović:

- U prvoj fazi podobni investitor od gradskih službi dobiva informaciju ispod stola, koje zemljište bi Gradu eventualno moglo zatrebati za društvenu ili infrastrukturnu namjenu. Na temelju takve informacije podobni investitor otkupljuje od privatnih vlasnika naoko bezvrijedno zemljište na kojem se, prema GUP-u, ne može graditi ništa komercijalno. U drugoj varijanti podobni investitor otkupi veći kompleks zemljišta, s gradskom upravom dogovori izradu DPU-a i isparcelira zemljište koje je njemu potrebno za gradnju, a sve viškove koje ne može iskoristiti, uz dogovor s Poglavarstvom, predlaže za gradnju gradskih prometnica ili nekih društvenih sadržaja. Ukratko, kad se pojavi višak zemljišta, investitor s Gradom dogovori gradnju prometnice na toj parceli, a Grad mu to plati zamjenskim zemljištem, a potom obično i preuzme obvezu gradnje prometnice s pratećom infrastrukturom.

- U drugoj fazi, s nekim tko ima utjecaja na sve gradske službe (npr. gradonačelnik ili direktor Holdinga) pogodni investitor dogovori da će Poglavarstvo prihvatiti zamjenu njegovog neupotrebljivog zemljišta za kvalitetno gradsko zemljište, bez konkurencije i to po cijeni ispod tržišne.

u nastavku, konkretno o munisu...

Munis d.o.o., tako, mijenja svoje viškove zemljišta namjenjenih gradnji budućih prometnica za visokovrijedno i jedinstveno zemljište u Selskoj cesti, bivša vojarna Selska, veličine 22 tisuće metara kvadratnih. Osim toga, GUP-om je za tu zonu izvršena izmjena urbanog pravila sa 2.7 (striktno određena pravila gradnje) na 2.8 (neodređeni članci i gradnja po napucima gradskog Zavoda za urbanizam). Zarada Munisa, odnosno Pionira je neprocjenjiva, jer takvog zemljišta više nema u Zagrebu, a i dodatno je osigurana iskoristivost parcela. Munis je u zamjenu za svoj "višak", od Grada dobio 22 tisuće kvadrata po cijeni od 500 eura po kvadratu, i time zaradio 11 milijuna eura.

- Potom grad mijenja GUP na lokaciji koju će zamijeniti, i tako dodatno povećava dobit investitoru, što se nigdje u procjeni ne vrednuje.

i na kraju.....

Graditeljima Bandićevog stana 11 milijuna eura
U prijavi se zatim navode primjeri ovakvih manipulacija: tvrtka Munis d.o.o., firma kći Pionira d.o.o., koji je već dulje vrijeme povlašten u gradskoj upravi i koji je gradio stan gradonačelnika Bandića, te tvrtke Maestro i Geoprojekt.

Tko je glasao

kad ovome pridodamo i to da

kad ovome pridodamo i to da je hz ugovorio zakup te zgrade u selskoj (iako su javno lagali da nisu!), sto se drugo moze pretpostaviti nego da je kupovinom tog zemljista od rogozarovog poduzeca , bandic jednostavno isplatio njegovu proviziju za tu zgradu u selskoj?
kako je kupovina te zemlje obavljena u prosloj godini i kako se dovrsenje te zgrade stopiralo zbog pisanja medija o toj aferi, samo su se cekali novi izbori sa nadom da ce hdz ponovo pobijediti i da ce u novom cetverogodisnjem mandatu ta prica biti zaboravljena!
a ovako, "kosturnica" jos uvijek stoji, bandic riskira jos jednu krivicnu prijavu i to uzalud, jer posao u selskoj nije napravljen do kraja, a mlada uzdanica hdz-a - domagoj milosevic od cijih pustih investicija smo vidjeli samo onu njegovu privatnu sa ucescem u gradnji novog zeljeznickog termnila u sesvetama se veselo sprema da preuzme vlast u hdz-u!
sanaderovo prokletsvo ili..!?:)

Tko je glasao

mafijaštvo

ako se malo bolje pogleda igra sa zemljištima onda se može vidjeti kako je Bandić samo jedna karika u toj malverzaciji zahvaljujući poziciji koju zauzima. iako mu je gradska skupština malo potkresala krila ona su dovoljno velika kad su u pitanju razne malverazcije. bilo je prijedloga njegove smjene ali oni su odbačeni pod izgovorom kako su novi lokalni izbori preskupi za krizu u kojoj se nalazimo. to što grad i dalje gubi raznim malverzacijama koje se odvijaju pod Bandićevom paskom očito ne smeta vladajuću koaliciju očito ne smeta. vjerojatno najmanje smeta one čiji je član Ferenčak napravio malverazciju sa zemljištem koje je bilo namjenjeno z izgradnju rehabilitacijskog centra i doma za ratne vojne invalide i civilne invalide.
interesantno je kako HDZ, SDP, HNS, IDS, HSS prigovaraju jedni drugima za razne malverzacija u kojima zajedno sudjeluju što na lokalnoj što na državnoj razini. drugim riječima samo mažu oči biračima.

w. ;)

Tko je glasao

da, najcudnije je sto je

da, najcudnije je sto je prije par dana splitski sdp pokrenuo inicijativu za smjenu keruma( sa pravom!), a kod bandica se laprda o nekom skupom postupku novih izbora?:)
kao da se radi o dvije razlicite drzave, a ne od dva ista grada u hrvatskoj?:)

Tko je glasao

uhhh

isto i jednako ... ma pitaj silvercija :))
Nije temom Dnevnika pa ne bih o tome...Što o navedenim gradovima, što o SDPu u istima, a što o korelaciji sa gradonačelnicima...

Opet ringišpil...
Otkud početi !? Od sastanka SDPa u Gajnicama kada sam Bandiću postavio pitanje vezano uz Dinamov stadion, a odgovor je bio " daš malo Tehniki, malo Industrogradnji (sorry ak je neka druga firma u pitanju - ima tome već ohohohoh godincia ) pa nek se takmiče kako povoljnije proći " ...
Ovo je naravno full skraćena verzija odgovora lišena demagogija inih ... Od cca 150 članova SDPa prisutnih na tom sastanku svega smo nas dvojica nakon toga prokomentirali u čudu " jbt pa jesi ti čuo kaj on govori "... Nikoga nije bolilo uvo za to kaj je rekao ... Samo krkani se čudili koliko je u biti otvoren u svojim "namjerama" ...
No... Naravno da je svima jasno da je i dan danas jeftinije srušiti stadion i sagraditi novi, a kamoli nije bilo tada. Mogla su se već 2 sagradit... Toliko o "trošku novih izbora" u ZG jer šteta koja se čini građanima nemjerljivo je veća od troška izbora...
Pametan neka zaključi priču o korelaciji s početka ovog komenta ...
A ringišpil koji spomenuh !??
Ahhhh... Ne želim vas zamarati sa pričom o Sustavu, praksama zavjere... Svaka čast pojedincima, ali godine prolaze, akteri se mjenjaju, a Sistem ostaje isti ... Vi odlučujete ...

Provinciopolis

Tko je glasao

provinciopolis, milanoviceva

provinciopolis, milanoviceva vlada je nedavno donijela izmjenu zakona o sprijecavanju sukoba interesa u stavci javnih natjecaja za upravna i nadzorna tijela drzavnih i javnih poduzeca i ustanova, po kojima se vise ne raspisuju javni natjecaji za ta mjesta, vec se ta mjesta popunjavaju odabirom vladajucih?
jedan od vaznijih generatora korupcije je upravo u tome sto uprave drzavnih poduzeca i javnih ustanova nisu profesionalizirane vec podlijezu politickim promjenama, tako da je po meni...ovaj potez vlade korak u nazad, u suzbijanju te korupcije.
milanovic takav potez pravda sa vecom politickom odgovornoscu, pa me zanima sto ti( a i ostali) mislite o toj promjeni zakona i kakvi ce efekti te promjene zakona biti.
veca politicka odgovornost vladajucih kao sto vlada kaze, ili korak unazad sto ja govorim?

Tko je glasao

svi mi znamo da se u vrijeme

svi mi znamo da se u vrijeme vladavine hdz-a, uprkos tim natjecajima, na ta mjesta birao
politicki podoban kadar preko kojeg je hdz izvacio novac iz sustava.
bilo je bar za ocekivati da ce milanoviceva vlada te natjecaje pokusati dosljednije provoditi i tako napraviti nuzan iskorak prema profesionalizaciji javne i drzavne uprave i uprave drzavnih poduzeca , medjutim..ukidanjem tih javnih natjecaja, svjesno su ukinuli pocetnu i nuznu premisu da krenu tim novim putem i krenuli korak nazad pravdajuci taj potez sa tom "vecom politickom odgovornoscu"!
sustav politickih imenovanja koji oni nazivaju "odgovornoscu" ( ovaj put smo i dobro prosli, jer su ga mogli nazvati i .."novim demokratskim iskorakom"!?:) je povratak ka totalitarnom modelu politickog vladanja koji u izmjenjenim drustvenim okolnostima (napustanjen stroze kontroliranog socijalizma i uvodjenjem naseg divljeg kapitalizma) najvise generira korupciju u drustvu.

Tko je glasao

Edi3, Milan Bandić je do

Edi3,

Milan Bandić je do nedugo bil član SDP-a, a gradska vlast je bila isto sastavljena od članova te stranke. Svi su kod odluka dizali spremno rukice za sve te radnje.

HDZ je kod svega koristil rupe u zakonu, a sad je SDP isključio i ono malo zakonske kontrole.

Tko je glasao

skviki, cinjenica je da je

skviki, cinjenica je da je milan bandic godinama na lokalnoj razini bio isto ono sto i sanader na drzavnoj.
cinjenica je da je i sdp godinama podrzavao takvu politiku milana bandica, ali cinjenica je i da se hdz rijesio sanadera tek kad je ovaj pod pritiskom izvana morao otici i kad su se protiv njega otvorili sudski postupci, dok se sdp rijesavao i rijesio bandica dok je on jos uvijek umisljao da je u zagrebu nezamjenjiv i dok mnoge krivicne prijave protiv njega jos uvijek leze u bajicevoj ladici, te dok je on jos uvijek formalno-pravno "posten" politicar.
jos u vrijeme zadnjih lokalnih izbora milanovic se suprostavio bandicu ne dozvolivsi mu da samostalno kroji listu za gradsku skupstinu, a i neki od vidjenijih gradskih sdpeovaca su tad gotovo otvoreno podrzavali josipa kregara.
bandic je ostao bez skupstine i holdinga, odnosno ostao je bez politicke podrske sdp-a a i uskracena mu je mogucnost da kao jedini clan skupstine holdinga u korupcijskim poslovima otima gradski novac.
znaci, dragi moj skviki, ako cemo objektivno razgovarati, onda ne mozemo sdp trpati u isti kos sa hdz-om, bez obzira sto se ni sdp-u ne moze zaboraviti njegova otvorena podrska bandicu, prije nego sto su ga se odlucili rijesiti.
kako je bandic danas gotovo potpuno razvlasten u zagrebu i kako mu je ostao samo onaj limit od 1 milijuna samostalnog raspolaganja ( za razliku od nekad kad se njegov plijen mjerio u sedam milijardi kuna), tesko da ga mozemo dozivljavati kao nekog tko je bitan u zagrebackoj vlasti.
uostalom, bandic je itekako svjesan da je politicki mrtav i da mu predstoje teski kazneni postupci, zato me i fascinirala ova njegova "hrabrost" kod kupovine rogozarove zemlje, sto mi je i pobudilo sumnju da se tu ipak radi o necemu puno visem od njegove obicajene mucke sa zemljom.
mislim da bandic ipak nije toliko blesav da bi za par tisuca eura mita riskirao ovoliko da nisu u pitanju neki visi "interesi" i daleko mocniji igraci od njega.

Tko je glasao

hm,hm

"bandic danas gotovo potpuno razvlasten u zagrebu i kako mu je ostao samo onaj limit od 1 milijuna samostalnog raspolaganja ( za razliku od nekad kad se njegov plijen mjerio u sedam milijardi kuna"....

Ovaj mi dio nikako nije jasan !

Dok sva javna nadmetanja u gradu idu preko ureda gradonacelnika i sve javne nabave se komponiraju u uredu za javne nabave koji je pod gradonacelnikovom ingerencijom i svaki zarez u nadmetanjima se prilagođava tako da se pogoduje "najjeftinijim" i najpocudnijim likovima koji su "umoceni" vec desetljece u razne poslove, vi ovdje govorite da je ogranicen na 1 milijun. Mozda na papiru.
Pa nismo mala djecica da tak nekaj vjerujemo.
Pa covjek ima nevjerojatno sposoban tim za nadmetanja, koji se brine da je sve po zakonu.

Tko je glasao

Edi3, Nesme se zaboravit.

Edi3,

Nesme se zaboravit. Bandića se je SDP rješil onda, kad je bil protukandidat Josipoviću za predsjedničku funkciju.

Tko je glasao

da, tad se sdp i formalno

da, tad se sdp i formalno rijesio bandica, medjutim to rjesavanje je zapocelo na proslim lokalnim izborima, od formiranja liste za gradsku skupstinu pa do gotovo javne podrske kregaru.
skviki, bandic je na proslim izborima shvatio da mu ibler nastoji suziti podrucje rada, a i rijesiti ga se u pogodnom trenutku.
kad je shvatio sto ce mu se dogoditi, kandirao se za predsjednika i sam je sebi tom odlukom presudio.
u takvim situcijama (po statutu) niti jedna stranka nebi tolerirala takvo ponasanje!
nadan vodosevic je takodjer iz istih razloga izbacen iz hdz-a.
naravno, sad mozemo raspravljati (bolje receno samo spekulirati) o tome kad je stvarno zapoceo taj sukob iblera sa bandicem, dali su ga se oni htjeli rijesiti zbog toga sto su konacno shvatili da im je on negativna hipoteka na njihovom rejtingu, ili je taj sukob zapoceo i ranije kad se bandic kandidirao za predsjednika na unutarstranackim izborima sdp-a i time se zamjerio milanovicu?:)

Tko je glasao

Edi3, SDP je Bandića čuval ko

Edi3,

SDP je Bandića čuval ko oko u glavi, a gradski vječnici su ga podržavali u svemu i svačemu, makar se je znalo za te sve radnje. Na pollitika.com je ne mali broj ljudi branio Bandića, a svi od reda su simpatizeri ljeve opcije. Na koji način su se slavili neki rođendani sa nastupom striptizeta, ti je sigurno poznato.
SDP se nikad nije javno distancirao od svih tih kiksova, a bogme ni Milanović nije.

Tko je glasao

bliska povijest

baš zbog bliske povijesti u kojoj je Bandić ostao bez mogućnosti da poput jednog kralja vlada Zagrebom mislim kako u ovoj igri oko zemljišta je damo jedan od igrača i da ima većih od njega. kad smo kod njega postoji jedna možda je za neke sitnica i nije bitno jer se radi i o međurepubličkim odnosima a to ud je da je Bandić dao nekoliko desetaka tisuća kuna raznim udrugama ptica pjevica, prezimenjaka, očuvanja spomenika u BiH dok se u isto vrijeme mnogim humanitarnim udrugama u Zagrebu srezali troškovi normalnog funkcioniranja za20-30 posto. na taj način se je ugrozila kvaliteta života osoba sa invaliditetom. mislim da nije svejedno udruzi slijepih d su im se smanjila sredstva za nabavu pasa vodiča i njihovo školovanje, kao i osobaam s posebnim potrebama da su ostali bez nekih zimskih i ljetnih aktivnosti. caka je u tome da se neke stvari rade preko natječaja i kad tata, u ovom slučaju Bandić malo stegne pipu problemi su tu. razlog je jednostavan - nema kontrole kuda sve ide novac iz ureda za udruge i kako se troši, a gradonačelnik još uvijek ima veliki utjecaj na njega.
istina je radi se samo o svoti između 60.000-100.000 ali ako se i ta svota troši ne onima kojima je najpotrebnija već za osobnu propagandu. ona je potrošena prije parlamentarnih izbora.

w. ;)

Tko je glasao

edi,

Dok je god Bandić tamo gdje je, nitko se njega nije riješio, pa ni SDP, a pogotovo građani Zagreba.

Općenito govoreći, recimo, dovoljno je da Zoki veli "sorry" i već je Ferdelji odletil, a u zemlji gdje je sve po babu, stričevima, političko podobnima, rodijacima i sl. postavlja se kao izuzetan demokratsko-legalistički problem riješit se Bandića, Keruma ili recimo Glavašu prestat plaćat saborsku plaću dok je u zatvoru... Nekaj mi ne štima s takvim shvaćanjem demokracije i poštivanja pravnih normi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigulice, samnom kao

bigulice, samnom kao odvjetnikom sdp se bash i nebi usrecio, a i nemam neku zelju braniti ovdje braniti sdp!:)
samo pokusavam objektivno odvagati stvari, a pogotovo kad dezurni pollitika- sdpejci ovaj moj dnevnik obilaze u sirokom luku!:))
netko tko je manje gori od gorega, sugurno nije moj izbor!:)
bandic je formalno razvlasten, ali slazem se da bi ga sdp trebao i stvarno razvlastiti, ukoliko ne zeli i dalje vuci negativnu hipoteku tog njegovog "vladanja"!
kerum je sasvim druga prica, a sto se glavasa tice.. ukidanje njegove saborske place kao incijativa se sigurno nece pokrenuti od strane sdp-a, jer na sisljagica oni itekako racunaju kod slijedecih lokalnih izbora u osijeku i slavoniji!
po onoj.."i sa vragom tikve saditi, ako je on protiv hdz-a!

Tko je glasao

zasto je jos bitna

zasto je jos bitna profesionalizacija uprave javnih i drzavnih poduzeca?
u prvom redu zbog smanjenja obima korupcije, a zatim zbog paralize sustava koji obiljezi
svaku promjenu vlasti!
konkretno, zlatku komadini bi bilo sasvim jednostavno uspostaviti novo ministarstvo da je uprava javnih i drzavnih poduzeca vec do sada profesionalizirana.
medjutim, u situaciji kad je preuzeo najveci resor drzavnih poduzeca sa politicki podobnim kadrom hdz-a koji je bio lakmus papir za korupciju, naravno da je sad u poziciji da razmislja kako da od svega digne ruke.
komadinu u potpunosti razumijem, jer je kao neiskvaren usao medju copor vukova, ali sto znaci to razumjevanje kad je njegov resor sad potpuno paraliziran?
dosadasnja uprava je potpuno sve stornirala, ocekujuci koce li ih bajic zbog evidentnog kriminala klepnuti po usima ( sto je ravno sansi da dobiju na lotu:) a komadina bukvalno ne zna od kud da podje?
takvih problema u manjem obimu imaju i drugi ministri, ali najvise trpimo mi kojima je svaki dan odgode primjene novih mjera, novi korak ka provaliji.

Tko je glasao

Na primjeru Komadine

ujedno i odgovor na prethodno ...
Ponavljam se.
Spomenuh već Sustav.
I korelaciju. Obrati pažnju na taj dio.
Ja sam nažalost sustavno izreketiran pa ne mogu otvoreno o nekim stvarima.
A rado bih kada bi me Sustav zaštitio.
Nisu to stvari koje su neka velika nepoznanica no da Sustav funkcionira nebi ih se niti trebalo ponavljati...
A Sustav kaže ( slikovito ) " jadan Komadina bi se kajao poslije jebanja "... Ahhh da baš...
Zakaj ja nisam imao "prođu" u SDP !? Jer sm nudio riješenja koja pile granu partitokratskoj oligarhiji...
Kuća se gradi od temelja, a naši temelji politikog, a time i kompletnog društvenog sustava su pljačkaški. Nebitno je pritom dali su "dizači ruku" dizali iste zato kaj su glupi pa ne vide ili se samo prave glupi da ne vide oslijepljeni apanažicom ili su pak dio priče hapačke ... Kako god da jest - ne valja....
"politička odgovornost" veliš ti tj. veli Zoka...
Ček da zbrojim malo do 100 da ne počnem beštimat ...
Koja je ta odgovornost !? Jel to ona kad građani procjnjuju svako 4 godine !? hahahahahaha ...
Bianco mjenica za činjenje što ih volja... Dakle gle čuda opet Sustav ...
Dokle god se ne fokusiramo na Sustav, dokle god ne shvatimo bit problema, dokle god se ne organiziramo da promjenimo Sustav, dotle ćemo se samo prazniti pišući Dnevnike na temu xy...
Opet slikovito rečeno - Malenica je svojedobno rekla ( meni se to jako sviđa ) da smo nacija "od Dnevnika do Dnevnika" - mislila je na medije, a i ovo je ovdje medij pa se isto može primjeniti i ovdje... Parcijalnost nas je zela - slažemo crijepove bez da smo temelje iskopali ...
Kurca bi mog bilo ovako da nema gomilanja funkcija ( što zbog "sukoba interesa ", a što zbog (ne)kvalitete obavljanja posla ), kurca bi mog bilo ovako da se ograniči mandate, a posebice da se donese Zakon koji bi regulirao istinsku, potpunu demokraciju temeljenu na 1 član = 1 glas za SVE unutarpartijske odabire, kako za funkcije unutar stranaka tako i za funkcije/kandidate za izvršnu vlast ... Tada bi imali Progres kadrova i ideja, a ne partitokratsku stagnaciju tj.propadanje ( čovječe pa ja kad se sjetim sastanaka SDPa 99e - političke - društvene teme ) i ovih unazad cca 8,9 godina ( tema su ležeći policajci i komentiranje događaja koji su već prošlost ) muka mi dođe, ato je samo komadić priče ... Da se razumijemo isto je svugdje... Gle čuda opet - Sustav... Kurca bi tako bilo da se ne bira delegatski pa da k tome postoje i Kriteriji ... Sustav again... Od temelja sve kreće ... A "naši" temelji su odavno postavljeni... Temelji partitokratske oligarhije koju se bira bez ikakvog rezona izuzev populističke demagogije, a ta ista oligarhija u svojoj debeloj hladovini ne brine brigu kako je naordu sve dok je njima dobro pa makar pritom Hans rekao da trebaju sve Radnike na ulicu jer to je ekonomično, a bit će i mrvica ako p(r)odamo zemlju ...
"politička odgovornost" - je bem li te živote !!
Ma pustimo to ... Ajmo mi o cranckovima pa slikom na sliku tj. Dnevnikom na Dnevnik...
Niti slućajno se nemojmo organizirat ! Učinit nešto konkretno izvan da prostite laprdanja ovdje...
Ovako je lakše...Gle vani snijega, a doma toplo...Gle kako je lako srat preko ekrana, a ne se primit posla sustavnog... Mahhh...
Odoh čistit snijeg...Već sam bio jutros i dobio žulj, al u međuvremenu ga napadalo uduplo pa kao i da nisam čistio... I zamisli jbt - nije moj red danas za čišćenje... Šta ću kad sam glup pa Radim za druge !? To nije INN jer treba biti "solidaran" pa timati drugima iz đepa, a svoju solidarnost iskazivati na predizbornim skupovima...Mahhh... Odoh...Ovo je naporno ovdje...Rad oslobađa :))

Provinciopolis

Tko je glasao

zlatko komadina je jedan od

zlatko komadina je jedan od politicara kojeg izrazito cijenim, ali to u ovoj prici uopce nije bitno i cinjenica je da je on jedan od rijetkih politicara koji je vec dugo vremena znao koji ce resor preuzeti, ukoliko koalicija preuzme vlast.
medjutim, druga je stvar autsajderski i iz opozicije proucavati resurs, a drugacije je kad udjes unutra i shvatis o kolikoj se neorganiziranosti i kriminalu tu radi.
naravno, postoji i ta da je prateci sve afere u tisku mogao pretpostaviti o cemu se tu radi, ali
i te javne afere su samo djelic onoga sto se dogadja u drzavnim poduzecima koje pokriva njegovo ministarstvo.
no, ovo nije bila poanta moje price!:)
pitao sam dali mislis dali bi njemu bilo lakse da se uprava tih podzeca vec davno profesionalizirala, odnosno da takva poduzeca vode menadjeri koji samo svojim rezultatima odgovaraju drzavi kao vlasniku i koji nece biti smijenjeni kad se mijenja vlast( kao sto je to na zapadu!), ili ovakvo "postotalitarno" vladanje drzavnim poduzecima , u kome se na celne pozicije postavljaju politicki "menadjeri" koji ne odgovaraju drzavi sa rezultatima svog rada, vec jedino sluzenjem vladajucoj opciji(pa i u najgoroj formi "fimi-medije")...nesto sto treba i dalje ostati, jer u promjeni zakona o sprecavanju sukoba interesa koje je nedavno provela koalicijska vlada ja jedino vidim novo trasiranje starog nacina vodjenja drzavnih poduzeca i prostor za novu korupciju, a ne i tu iskazanu zelju "za vecom politickom odgovornoscu"!?

ocistio sam i ja snijeg, iako me nije bilo red, al' jebi ga...nekako mi vise odgovara to ciscenje snijega nego li guzlanje po teretani, samo naglas to ne smijem reci!:))
ugodno meni, a i korisno starijim stanarima moje zgrade, bash onako kako bi i u politici trebalo biti!:)

Tko je glasao

Naglasak sam stavio na Sustav

koji između ostalog reproducira i spomenutu anomaliju vezanu uz upravljanje resorima inim pa tako i ovaj "komadinin"... Ne bih se s tobom složio po pitanju njega jer je dio Sustava protiv kojeg se ne bori ( nije stupido da pili granu na kojoj sjedi - toliko o zadovoljstvu čišćenja snijega koje starijim sugrađanima donosi dobro :))... oltiga " svima, a ne samo njima" ... ) kao niti itko drugi od politike nam cjelokupne pa je upitna ta njegova "poštenjačka spika" koju pušiš ... Ne bih detaljnije...
Podržavam tvoju tezu o managmentu profesionalaca. O tome i govorim kada nudim riješenje Sustava jer oni prijedlozi koje po tom pitanju zastupam upravo i jesu usmjereni ka Kvaliteti i Progresu, a ne partitokratskoj podobnosti ...

Provinciopolis

Tko je glasao

gore sam "anonimnom"

gore sam "anonimnom" podrobnije objasnio svoj stav o "postenim" politicarima, pa da se sad ne ponavljam!:)

Tko je glasao

limiti

Super mi je što svi zakoni (i sve revizije) zabranjuju cjepkanje poslova iste vrste na dijelove... tipa ako je uvjet za međunarodni natječaj (prema iznosu) za gradnju 5 brodova - zabranjeno je raspisati pet natječaja za po 1 brod - i to bi svaka državna revizija morala staviti kao napomenu o grešci... ali, eto, UVIJEK ta glupa fora prođe.

Tko je glasao

sto se tice bandica i ove

sto se tice bandica i ove rogozarove zemlje, ta fora i nije toliko glupa, zar ne!:)

Tko je glasao

a kaj je sa stanovima koje je

a kaj je sa stanovima koje je Milosevic izgradio/investirao i prodao MUP-u (Karamarku?)..

zgodni su mi ti sigurni gradevinski pothvati na stanogradnji gdje se i prije gradnje vec zna kupac stana, a grad se brine za pristupne puteve i infrastrukturu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kod "kosturnice"(svakako

kod "kosturnice"(svakako pogledaj taj objekt kad budes prolazila selskom!) su se posluzili jos boljom taktikom!
ponudili su hz-u bukvalno kostur zgrade koji su imali namjeru opremiti sa avansnom uplatom za najam te zgrade od strane hz-a, a nakon dvadeset godina tog najma i inkasiranih 100 milijuna kuna od njega, ta bi zgrada ostala i dalje u rukama vlasnika!?
po koji put pozalim sto nemamo zakone kao u kini, bar kad su ovi drzavni kriminalci u pitanju!:)

Tko je glasao

ti stanovi su prodani,

ti stanovi su prodani, naravno mup-u, ali je zanimljiva prica oko tog kompleksa u selskoj i zbog one mini afere oko kunje prostora vatrgosnog saveza koju je sanader namjestio milosevicu!:)

Tko je glasao

ajde pricaj nam pricu :)))

ajde pricaj nam pricu :)))

ne znam tu storiju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ostavi mi malo materijala za

ostavi mi malo materijala za neki drugi dnevnik!:)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci