Tagovi

Milan Bandić - kraj karijere?

U ovo doba prije dvije godine, kum Milan Bandić bio je u punom političkom naletu. Mediji su s ogromnom pažnjom pratili njegovu kampanju za predsjednika republike. Bilo je jasno da u drugom krugu nema šanse, ali osvojio je, kao nezavisni kandidat, vrlo respektabilnih 40 posto glasova (37 posto od onih koji žive u Hrvatskoj). Podržavala ga je vrlo široka klijentelistička koalicija. U kampanju je bio uložen golem novac. Njegov konzervativni populizam privlačio je znatan broj poklonika.

Vasko de Bandić

Danas je na političkoj margini. Grupacije koje su ga podržavale, napustile su ga. Novca je nestalo. Medijima nije zanimljiv. Njegova najavljena nezavisna lista u anketama stoji slabije od one don Ivana Grubišića.

Što se dogodilo? Nedvojbeno, izgubio je zamah nakon poraza protiv Ive Josipovića. Možda je stvarno obmanuo sebe, očekujući pobjedu. Možda je pao u depresiju, a možda su i razni skriveni računi ortačkih ugovora stigli na naplatu. Njegovo naglo povlačenje tijekom 2010. podsjeća na tada zagonetan odlazak Ive Sanadera. Upletenost u klijentelističko-koruptivnu kumovsku hobotnicu dala mu je moć nad drugima, ali i drugima nad njim. Kako god bilo, ispustio je priliku. Trebao je tada, već negdje u proljeće 2010., krenuti s osnivanjem svoje strane, objavljujući: hajdemo sada na 40% na izborima za Sabor!

Naš Milan vodi kampanju

Zagrepčani će ga morati trpjeti još neko vrijeme, ali kako izgleda, njegovo je vrijeme definitivno prošlo. Kraj Milana Bandića, međutim, neće biti i kraj bandićevštine.

Objavio sam tada i kasnije nekoliko tekstova o tome, kako u krizi partitokracije hrvatska stoji pred izborom: više ili manje demokracije? Ka sudioničkoj participaciji ili ka uzdizanju karizmatskog vođe? Bandić je svoju šansu prokockao. Ta je dilema sad prigušena, na ovim izborima dominiraju stranke, ali i dalje je aktualna.

Moramo analizirati strukture i procese, a ne osobnosti i slučanosti. Narodne frustracije, izražene na prosvjedima, potrebuju artikulaciju. Da ne budemo opet svedeni na izbor ovih ili onih kumova. Da razvijemo narodne snage.

Komentari

"Da razvijemo narodne

"Da razvijemo narodne snage."
Slažem se s posljednjom rečenicom u Dnevniku, no bez izmišljenih ideologiziranja na ljevicu ili pak desnicu. To zaista ne vodi nikuda.

Tko je glasao

Zorane a gdje su zeleni ?

Zoran Oštrić
Zorane. Što je sa zelenima? Kuda nestade ta politička opcija? Očito da su zeleni doživjeli istu sudbinu kao i njihov zagrebački neprijatelj Bandić. No što se tiče Bandića tu si u pravu.
Najgore od svega kaj su na njegove seljačke fore padali i stari zagrepčanci. Nikako da shvate da sve kaj Milan dela, dela s njihovim novcem. SDP je pogriješio što nije prije par mjeseci pristao na gradske izbore, u strahu da ne izgube, što bi bio veliki pokazatelj i na izborima za Sabor. Varaždin je izborima za gradonačelnika pokazao da strahu nije bilo mjesta. Na tvoje "možda" o upletenosti Bandića u razne "poslove" znati ćemo više ukoliko pobijedi Kukuriku koalicija. Postoji velika vjerojatnost da je Bandić bio u sprezi s trenutno vladajućom koalicijom ili nekim njezinim bivšim šefovima. Što više upletenih političara i gospodarstvenika u poslove s Bandićem umanjit će i razinu "osvete".

Tko je glasao

SDP je pogriješio što nije

SDP je pogriješio što nije prije par mjeseci pristao na gradske izbore, u strahu da ne izgube, što bi bio veliki pokazatelj i na izborima za Sabor

SDP nije prije godinu dana išao na gradske izbore zato jer nije mogao smijeniti Bandića zbog Zakona o referendumu koji propisuje da je za uspjeh potrebna natpolovična izlaznost. Situacija nije ista kao u Varaždinu jer se tamo nije provodio referendum o nepovjerenju gradonačelniku, već prijevremeni izbori za gradonačelnika (budući je Čehok dao ostavku, a Bandić ne). Tako da imho nije bilo ni (racionalne) mogućnosti za neku drugu taktiku, pa stoga ni greške


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Svakako nije isto.

Tko je glasao

bilo bi lijepo ovaj tekst

bilo bi lijepo ovaj tekst koji si linkao objaviti i ovdje

ja sam bio jedan od gostiju predavača na zelenoj akademiji i nakon što sam im rekao otprilike i ovo što je srž tvog teksta od mene se tražilo svašta, od demantija (valjda da nisam rekao što sam rekao) pa do isprike svim zelenima i civilnom društvu u cjelini :)

Tko je glasao

@mrak:

bilo bi lijepo ovaj tekst koji si linkao objaviti i ovdje
Razmišljao sam o tome, ali nekako sam mislio, ma to je više onako naše interno "zeleno" i "civilnodruštveno" prepucavanje, objavljeno na portalu koji je također dio te scene. To što je kritiziram, ne znači da dajem za pravo onima koji se načelno bune protiv ideje nezavisnog civilnog/građanskog društva (nenarodni, plaćenici, soroševci isl.); moj motiv je upravo suprutan.

ja sam bio jedan od gostiju predavača na zelenoj akademiji i nakon što sam im rekao otprilike i ovo što je srž tvog teksta od mene se tražilo svašta
Meni takve stvari ni ne govore više. ;-> Kao što me ni ne zovu na takve skupove. Ali doživio sam i neke izvanredne pohvale sa same "scene".

Tko je glasao

Pretpostavljam da te neće

Pretpostavljam da te neće skoro zvati na svoje skupove :-) Mene "feministice" već davno nigdje ne pozivaju, možda zato što sam nekoliko puta javno rekla da to tzv. civilno društvo u Hrvatskoj više nije dio rješenja, nego dio problema.

nemesis

Tko je glasao

(Odličan članak, premda

(Odličan članak, premda tužan...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Boltek, Postoji velika

Boltek,

Postoji velika vjerojatnost da je Bandić bio u sprezi s trenutno vladajućom koalicijom ili nekim njezinim bivšim šefovima.

Da, da, i sa grčkom vladom je bil u koaliciji.

Kaj vi mislite da su ljudi glupi. Deset godina je bil SDP-ov gradolnačelnik , a SDP-ovci su dizali složno rukice u skupštini grada, pa i za Horvatinčićev projekt.

Tko je glasao
Tko je glasao

@Skviki: Ovo je fakat van vremena i prostora. :)

Deset godina je bil SDP-ov gradolnačelnik , a SDP-ovci su dizali složno rukice u skupštini grada, pa i za Horvatinčićev projekt.
Kao što ti je često običaj, lupaš bez elementarnog poznavanja činjenica. Točno po tome pitanju raskol unutar gradskoga SDP-a, u prošlom sazivu gradske skupštine, postao je javan. Godine 2007. (ili već 2008., ne da mi se sad provjeravati arhivu), prijedlog promjena Generalnog urbanističkog plana da se omogući Horvatinčićev projekt prvo nije prošao u GS, a drugi put je proguran iako su se SDP-ovci podijelili, zahvaljujući glasovima HDZ-a i još nekih.

A da su kumovi umreženi bez obzira na stranke, to postoji čak i u tvojoj drugoj domovini.

Tko je glasao

Zoran Oštrić, Godine 2007.

Zoran Oštrić,

Godine 2007. (ili već 2008., ne da mi se sad provjeravati arhivu), prijedlog promjena Generalnog urbanističkog plana da se omogući Horvatinčićev projekt prvo nije prošao u GS, a drugi put je proguran iako su se SDP-ovci podijelili, zahvaljujući glasovima HDZ-a i još nekih.

A kak se to možeju SDP-ovce podjelit?
Ja sam mislil da su svi pošteni, a samo Bandić nije (naravno poslje kandidatura za predsjednika Hrvatske).

Samo za tvoju informaciju, nemoj nikom reč.

U jednom selu kraj Zagreba se gradi kanalizacija. SDP je na vlasti a kaj misliš ko je dobil posel. Naravno jedan kum.

Tko je glasao

Ujedinjenost je odavno strategija lopova, ali ne i okradenih

... i zato lopovi pobjeđuju širom svijeta.

"Radnici svih zemalja ujedinite se protiv Deutsche telekoma!"
http://poslovni-informator.com/index.php?option=com_content&view=article...
jer
lopovi svih zemalja, već su odavno ujedinjeni i kroz partije, i međupartijske tajne kanale, kroz gospodarstvo, vlast, politiku...
Kurte i Murte imaju svoj raspored i strateške planove u kojima im jedinstvo i tajnost daje mogućnost stalnoga jahanja nad društvom.

Tko je glasao

Ova druga fotka podsjetila me

Ova druga fotka podsjetila me na ljepša vremena, kad su tamo stajale ove, premda stare, ali ipak humane i lijepe zgrade, umjesto ovog Horvatinčićevog "Darth Vadera" koji se prijeteći nastanio na Cvjetnom, kao simbol mračnog doba koje niti Bandićevim odlaskom neće biti zaboravljeno...

Nakon "Zločina i kazne" na nivou Hrvatske, slijedi kazna nakon zločina - nad Zagrebom!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Šteta a baš je bija simpa

Šteta a baš je bija simpa lik. Radija je ka tovar , ali za kurac kad ovi purgeri neznaju cinit vridnog čovika.

Tko je glasao

Zagrepčani će ga morati

Zagrepčani će ga morati trpjeti još neko vrijeme

"Trpjeti"? Jel' ovo neka šala? Tko je Bandića doveo na vlast u ZG i tamo ga drži puno desetljeće (ili koliko već)? Marsovci? Btw zadnja anketa koju sam vidio, provedena po njemu krajnje nesklonom mediju, još uvijek mu daje relativnu većinu. Neš' ti "trpljenja"...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Btw zadnja anketa koju sam

Btw zadnja anketa koju sam vidio, provedena po njemu krajnje nesklonom mediju, još uvijek mu daje relativnu većinu.

moze link?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Jutarnji, mislim proljetos.

Jutarnji, mislim proljetos.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dobro govoriš . Na kraju ko

Dobro govoriš . Na kraju ko bi ga moga zaminit . Dropulićka, milanović , ingrid , čačić ?
Nema tu zamjene , možda jedino kerum ali je taj sad u velikom bizmisu.
Da je provat s rojsom ??

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci