Tagovi

Merkel vs Tsipras 1: 0

Je li mogao što više napraviti? Je li uopće imao izbora? Je li nesrazmjer u odnosu snaga bio prevelik ili je problem bio u političkom neiskustvu i nedostatku hrabrosti.
Bilo kako bilo, Grčki premijer Tsipras na kraju se pokazao kao obični populista i demagog.
U povijesti će ostati zapamćen kao premijer koji je na najbrži i najbrutalniji način pogazio referendumsku volju svog vlastitog naroda i svojih vlastitih birača.
Istina i drugi su političari kroz povijest gazili volju naroda pa i sam narod ali ovako brzo, ovako direktno, doslovce sutradan, e to je novost čak i u okrutnom svijetu politike.
Grčki parlament je sa 229 zastupnika za izglasao nove mjere štednje koje je Grčki premijer Tsipras dogovorio s Njemačkom kancelarkom Merkel.
Da sam ja Grk koji je samo nekoliko dana prije glasovao protiv mjera štednje zasigurno bih bio jako ljut na premijera Tsiprasa.
Grčki premijer je od svojih birača i pristalica napravio obične budale.
Od početka svoga političkog puta Tsipras je obećavao da će prekinuti nepopularni program štednje a istovremeno zadržati zemlju u eurozoni.
Nikada javno nije rekao što će učiniti bude li morao birati između prihvaćanja mjera štednje ili napuštanja eurozone.
Da stvar bude još gora o tome nije ništa pitao ni narod.
Ako je istina ono što je Varufakis pisao na svom blogu ( a pisao je da su Europski dužnosnici doslovce rekli da će smrviti njega i Syrizu ) onda je Tsipras mogao i morao znati da će Grčka biti stavljena pred dilemu prihvaćanje mjera štednje ili napuštanje eurozone.
Ako je to znao, zašto se onda nije pripremio za takav scenariji i još važnije zašto je svom narodu i dalje obećavao ovce i novce.
Postoji realna mogućnost da je Grčki premijer Tsipras tijekom cijelog pregovaračkog procesa jednostavno blefirao, naivno se nadajući da će blef upaliti.
Naime Tsipras i drugi visoki Syrizini dužnosnici nekoliko puta su radikalnim mjerama zaprijetili Njemačkoj i Europskoj Uniji.
Bilo je tu svakojaki prijetnji od slanja ilegalnih imigranata na zapad pa sve do prijetnje da će Grčka uložiti veto na produženje Europskih sankcija Rusiji.
Naravno nijedna jedina prijetnja nije ostvarena.
Iz tog razloga Njemačka kancelarka Merkel i njezin iskusni pregovarački tim lako su mogli zaključiti da Tsipras cijelo vrijeme blefira te da nema dovoljno odlučnosti i hrabrosti da se ozbiljno sukobi s Europsko Unijom.
Ista je stvar bila i s referendumom.
Referendum je bio Tsiprasov zadnji ali i najveći blef. Merkel je procijenila da se radi o Blefu i da Tsipars nema hrabrosti napustiti eurozonu.
Zato je i zaprijetila Grčkoj izbacivanjem iz eurozone te je zatražila od ECB-a ( Europske središnje banke ) da uskrati daljnje financiranje Grčkih banaka te time prisili bojažljivog Grčkog premijera na zatvaranje banaka i uvođenje kontrole kapitala.
Kada je Tsipras vidio da referendumski blef nije upalio ( Europska Unija nije ponudila bolje uvjete kreditiranja, već je naprotiv zaprijetila izbacivanjem Grčke iz eurozone ), kada je vidio da Grčkoj prijeti kaos i da stanje postaje ozbiljno nije mu ostalo ništa drugo negoli da pristane na sve uvjete koje je od njega ljubazno tražila Frau Merkel.
Nespreman za ozbiljan sukob, Tsipras je odlučio da je najbolje kapitulirati.
Prosvjedi na ulicama Atene te gubitak povjerenja među članovima vlastite stranke samo su početak neizvjesnog i trnovitog puta mladog Grčkog premijera Tsiprasa.
Merkel vs Tsipras 1 : 0, Može li Tsipras uopće preživjeti ovaj teški poraz?

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://www.strijela.info/

Komentari

indian — Pet, 03/07/2015 -

indian — Pet, 03/07/2015 - 14:26.
...a ima utjecaja na priču, između još nigdje spominjanih...

(@libzard: a riječ je o krizi koja je nastala državnim zaduživanjem i državnom mahnitom potrošnjom što su sami po sebi antikapitalistički i antitržišni procesi)

...da je samo državno zaduživanje,
...samo tri najveće banke Alpha Bank, National Bank of Greece i Eurobank Ergasias su ispostavile 180 milijardi € kredita od kojih se ovog časa računa da je trećina, 60 milijardi € nenaplativih, a same svoje aktive imaju u najboljem slučaju 9 milijardi€...i imaju još u svom portfoliju cca 50 milijardi € bondova svoje zemlje koji su slabo vrijedni,a u slučaju defaulta bezvrijedni...
...to je samo dio novca i samo na jedan način zamračen unutar Grčke od Grka, ...gdje su tisuće drugih načina?
...daklem, to su vrijednosti samo tri najveće banke samo po sadašnjoj situaciji ako se ne pokvari, ...a grčka država će ih morati nacionalizirati i time samo tu preuzeti cca 110 milijardi € duga kojem nemere uteć nikakvim defaultom prema vani, a ako ostane u eurozoni ima neke obveze (koje pokušavaju legitimno eskivirati), ali i njen bankarski sektor ostaje briga i eurozone...
...e, ali ECB nema sredstava da pokrije zahtjeve, a niti ne smije, jer bi takve odmah ispostavili i Italija i Portugal, I Španjolska...itd, ...tako da će, kakvo god´ će biti političko rješenje i rezultat referenduma, morati će doći do otpisa unutarnjih nenaplativih kredita i djela suverenog duga, ali i ECBove naplate iz grčkih privatnih depozita u bankama. MMF će samo gledati...
Oni koji su povukli oko 50 milijardi € gotovine dok su ju isporučivali iz Frankfurta su zaštitili što se da. I to su sigurno baš oni koji ne vjeruju sustavu kako god´ ga nazvali...

Tko je glasao

Hajde da pokušamo ukratko

Hajde da pokušamo ukratko pobrojati probleme:

1) Državno zaduživanje da bi se održavale privilegije uhljeba (u ovom slučaju Grčke)
2) Državno spašavanje banaka koje trebaju i prebacivanje tereta na vlastite porezne obveznike (u ovom slučaju zemlje Eurozone)
3) Državni monopol novca - tzv. fiat novac (šareni papirići) - kojim vlastodršci uspješno manipuliraju i zabranjuju/ometaju uvođenje alternativnih valuta koje nisu pod državnim monopolom
4) Međudržavna svađa oko toga čija će poreznoobveznička marva na kraju snositi gubitke

Eto. Problem nije krah kapitalizma nego to što nema dovoljno kapitalizma i što politika upravlja ekonomijom. Pa se nude rješenja da politika još malo više upravlja ekonomijom...

Tko je glasao

eurogena zona

...plus što je euro zamišljen po politici kao sredstvo koje osigurava glatki pristanak potpunoj političkoj integraciji, ...prioriteti su od početka politički.
Politiku nije nikad zanimao ekonomski/financijski karakter tog novca. Zanima i zanimalo je politiku ta valuta samo kao revolucionarno sredstvo za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Tko je glasao

Fiat lova do krova

"Dajte mi kontrolu nad nacionalnom valutom i ne zanima me tko donosi zakone"
(Rothschild)

Monetarni monopol je sredstvo političke kontrole kao i svaki drugi monopol. A baš kao i svaki drugi monopol neostvariv je bez uloge države. Država je dio problema a ne dio rješenja.

Rješenje za sve ove probleme, naravno, postoji odavno - zove se tržište. Ideja slobodnog kreiranja novca od strane tržišnih sudionika bez miješanja države riješila bi mnoge probleme.

Ako ikoga zanimaju detalji, Hayek je napisao knjigu o toj temi:
https://mises.org/library/denationalisation-money-argument-refined

Nažalost, neprijatelji tržišta i ljudskih sloboda su prejaki, pa ćemo stoga i dalje gledati tragedije ekonomija - poput ove najnovije u Grčkoj i razglabati jel bolje u eurozoni ili izvan nje.

Tko je glasao

...kako god, već sada se

...kako god, već sada se novac kreira po svim osnovama i kako se kome zaprdne...i nije tu problem.
I nije mi upitno da iza novca treba stajati autoritet države kao garanta pravne sigurnosti, iste za sve na tržištu.
Ali to nije tako.
Postoje predugo privilegirani interesi koje državne strukture štite, što je dakako degeneriralo rado korišteni pojam tržišta.
Sada je ta deformacija tako gigantska da više nije u ljudskoj moći da ju manipulira.
Od skora te deformacije manipuliraju i nas u našim malim aktivnostima i one velike igrače kojima sada upravo pada maska omnipotenih kakvima su se predstavljali.
...kompleksnost sustava koji su pod tim maskama upostavili se upravo pokazuje prekompleksnom.
...a nema i nije bilo omnopotentnih, svemogućih,
ostaje samo da se stihijski rasplet učini koliko je moguće organiziranijim. Ništa više ni manje.

Tko je glasao

Uhljebizam a ne kapitalizam

Zanimljivo je promatrati kako marksistička propagandna mašinerija ovo što se događa u Grčkoj uporno pokušava prikazati kao nekakav krah kapitalizma iako to s kapitalizmom nema ama baš nikakve veze.

Ali cilj opravdava sredstvo...

A zapravo je riječ o jednoj zemlji koja se zaduživala preko svake mjere samo zato da bi svojim uhljebima osigurala zakonom zajamčene prihode. I boljela ih je neka stvar što će te kredite trebati i vratiti. I zapravo bi htjeli i dalje tako, ali ne ide, pa su ljuti na one što su im novce posudili i koji su toliko bezobrazni da svoje novce žele natrag. Pa su si izabrali marksističke muljatore iz Syrize da im i dalje osiguraju funkcioniranje ekonomije uhljeba. Ali, evo, pokazalo se da ni ljevičarski šarm ni referendumska volja dužničkog naroda ne igraju preveliku ulogu nakon što ministri financija zaduže sadašnje i buduće generacije.

A znam ja još jednu zemlju s ekonomijom uhljeba i sve većim dugom koji te uhljebe hrani. Nedavno nas je ministar financija još malo više "povoljno" zadužio. Svaka mu čast. ... ;-)

Tko je glasao

A zapravo je riječ o jednoj

A zapravo je riječ o jednoj zemlji koja se zaduživala preko svake mjere

Eh da je samo jedna koja se zaduživala preko mjere Europa uopće ne bi bila u problemima. Zaduživalo se njih više a dugovi tek dolaze na naplatu.
Možda Merkel može slomiti Grčku ali pitam se što će biti primjerice s Italijom. Ta zemlja ima veliki državni dug a praktički 20 godina nema nikakav gospodarski rast.
I nije samo Europa problem. U sjeni Grčkog duga Portoriko je također tražio da proglasi bankrot.
http://mg.co.za/article/2015-07-16-weary-world-beggared-by-borrowing

Tko je glasao

Naravoučenije

Ne možeš trošiti više negoli zarađuješ. Ako to ipak učiniš, naposlijetku ćeš izgubiti sve, a oni kod kojih si se zadužio postat će tvoji vlasnici.

Ovo bi trebala znati i djeca u osnovnoj školi. Nažalost, vidimo da nije tako.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pitanje

je tko želi rat u Grčkoj? Omega?
Ti mario nisi nikada bio miš u igri mačke i miša npr, CIA e i mene
Ipak si i ovo kvalitetno napisao

Tko je glasao

i

dalje čekamo ljevičara mesiju koji će nas izvesti iz kapitalističkog ropstva uz krv, znoj i suze. hoće li to biti isus, mate kapović ili netko treći, ostaje za vidjeti. cipras je usra motku.

nema prave ljevice u barbarskom kapitalističkom okviru, tu se možemo igrat samo socijaldemokracije koja je u biti loš pokušaj liječenja tumora andolom. samo radnik može imat status božanstva, a profit je zlatno tele. propast kapitalističkih svinja bi mogao odgoditi samo garantirani dohodak, ali za to su preškrti i prepohlepni.

izbor je jasan druže mario 121 - socijalizam ili barbarstvo.

Tko je glasao

Treća "sreća"

Njemačkoj će napokon uspjeti, zahvaljujući novoj religiji dugova, ono što joj nije uspjelo oružjem i milijunskom vojskom - baciti Europu na koljena.

Danke Dojčland

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Njemačka neće uspjeti, grčka

Njemačka neće uspjeti, grčka epizoda je fatalna pogreška njemačke politike. Danas više nitko Njemačku, ni njemačke političare ne shvaća ozbiljno kada se radi o pitanjima budućnosti Europske unije.
Aleksa je rasturio eurozonu kao beba zvečku, druga stvar je, naravno, što je pobjeda bila Pirova.
Francuzi ne mogu naći zajednički jezik s Nijemcima, centralna banka ne može naći zajednički jezik sa Komisijom, Parlament se potpuno izgubio u bespućima povijesne zbiljnosti (ona epizoda kada su onako sramotno izviždali Tsiprasa se ne može izbrisati), a Eurogrupa zapravo uopće više ne funkcionira, osim kao grupa nezavisnih ministara financija, koji svi drže fige u džepu i kalkuliraju što će im se dogoditi na domaćoj političkoj sceni u slučaju ovakvog ili onakvog grčkog rješenja.
Merkel ne može više naći zajednički jezik ni sa svojim ministrom financija Wolfgangom, koji je, paradoksalno, na kraju priče ispao kao jedini pozitivni lik, i zajedno sa MMF-om tvdri da je grčki dug neodrživ u svakom pogledu, da ga treba smanjiti, a Grcima omogućiti normalan prelazak na drahmu.
Zahvaljujući nedosljednoj i mlitavoj njemačkoj politici, Britanci su na kraju pobijedili, kao i obično.
Eurozona će nestati kao i euro, a Unija će postati zajednica slobodne trgovine sa 28 nezavisnih ekonomija i valuta. Neke stvari se daju zakrpati, ali ona brutalna ucjena zatvaranjem bankomata od strane Europske centralne banke ne može.
Grčka je mala zemlja koja je stvorila veliki problem Uniji, jer, stvar je jasna, Unija nema jaku vlast s demokratskim legitimitetom, a neće ni imati u dogledno vrijeme. Španjolska i Italija su sasvim drugi problem, to je sto milijuna ljudi, koji će u slijedećoj epizodi njemačku političku garnituru pojesti za doručak.

Tko je glasao

Poječ sladoled - hlad

Grčka je mala zemlja koja je stvorila veliki problem Uniji

Probaj zamijeniti naočale, možda ti se slika razbistri...

Tko je glasao

stari moj, tvoj problem je u

stari moj, tvoj problem je u tome što ti čitaš samo ono što se može uklopiti u razne komplote i zavjere kojima si opsjednut. Jasno, to nije baš produktivna platforma za pristojnu razmjenu mišljenja, pa je takv i konačni rezultat...

Tko je glasao

Njemci vrate DM

i nastave po starom....činjenica jest da imaju proizvode koji se prodaju...

sve dobro...

Tko je glasao

kak da nastave po starom...

kak da nastave po starom... svaki put kada su "nastavili po starom" dožive totalni poraz...to se i sada dogodilo. Imali su povijesnu priliku da izgrade image o sebi kao perspektivnoj državi-lideru Europske unije, ali ne ide to. Njihova sudbina je - poraz...

Tko je glasao

samo što im se to liderstvo

na koje aludiraš...očito ne isplati...a šparni kakvi već jesu...odlučili su da ne rade za druge..jer oni su svoj strateški cilj ispunili...ujedinili se...

sve dobro...

Tko je glasao

kako im se liderstvo ne

kako im se liderstvo ne isplati? pa cijelu eurozonu su prilagodili svom modelu, tako s njom i upravljaju, prisilom i ucjenom...njima se liderstvo (ovako kako ga oni shvaćaju) debelo isplati, ali NAMA se ne isplati.... capito. A zajednica u kojem se nekom nešto stalno isplati, a nekome ne, nema dugog vijeka, i treba je što prije napustiti. ne vidim što ljude toliko impresionira u tom njemačkom nastojanju da se prikazuje kao hegemoni, u jednoj zajednici koja samo traži pametno i snažno liderstvo.

Tko je glasao

svaka država ima

pravo veta na većinu odluka....ali to je politika..a ne matematika...

Primjer:

Donaciju za razminiravanje pruge od Siska preko Sunje do Novske dali su Njemci i Nizozemci...gle čuda...većinu tog novca uzeo je vlasnik firme iz Njemačke ( jedan dio iz Nizozemske)..a radove su za Njemca tada izvodili Rusi..za manju plaću nego naši Mungosi...

i nije bilo muljanja...da se dva tri puta radi ista ploha i sl.

Logično je da ako su dali lovu i obave posao njihove firme...tako kapitalizam funkcionira...kod Njemaca i nekih drugih...

Naši pola love za razminiravanje pokradu...a izvršitelje minere onda normiraju ( tako da ginu) i plate ih kao uređivače parkova...što je uvreda samo po sebi....

Pitanje za tebe glasi: zašto Grci SADA nisu napustili eurozonu..bar na 5 godina kako im je savjetovao njemački ministar financija....

ili

Drvo: Hlad, možeš li mi posuditi 50 000 E da renoviram kuću
Hlad: Može, ali pod uvjetom da moja firma radi krovište

kamate posebno

sve dobro...

Tko je glasao

Pitanje za tebe glasi: zašto

Pitanje za tebe glasi: zašto Grci SADA nisu napustili eurozonu..bar na 5 godina kako im je savjetovao njemački ministar financija....
- gđa Merkel se nije mogla odlučiti na takav korak, jer ona ne želi da se Njemačka i njezin kancelarski mandat dovode u vezu sa vjerojatnim raspadom eurozone. A iz eurozone se može samo uz suglasnost velikih.
- Syriza i Tsipras nemaju mandat za izlazak iz eurozone. Referendum je bio o pristanku na mjere štednje uz novi program financijske pomoći unije, ali drugovi iz eurogrupe se nisu dali impresionirati referendumom, nego su im lijepo smrznuli bankomate, i time su Grcima dali do znanja da do njihovog referenduma drže ko do lanjskog snijega. Revolucionarni entuzijazam je lijepa stvar, ali kad na bankomatima ponestane love, naglo umine.Ta operacija je Tsiprasa stavila pred zid, jer bez pomoći iz centralne europske banke, ekonomija umire za tjedan da i jer nema nikakve mogućnosti spasa.
- izlazak iz eurozone je vrlo komplicirana i neizvjesna operacija, koja bi trajala bar godinu dana, i zahtijevala pomoć i koordinaciju europske komisije i europske centralne banke. Zamisli samo milijune dokumenata koji u sebi sadrže euro kao valutu i euro kao simbol. U digitalno vrijeme sve te softvere treba izmjeniti na točno određeni datum, uvesti kapitalne kontrole, spriječiti odliv kapitala,organizirati štampariju banknota i kamione za prijevoz na mjesta za distribuciju novih novčanica, i cijelo se vrijeme boriti protiv špekulanata i manipulatora, koji novu valutu mogu pretvoriti u prah i pepeo. Uz dobru volju europskih institucija, to je moguće napraviti u određenom roku i bez većih posljedica za ekonomiju.
Po mom mišljenju to će se vjerojatno uskoro i dogoditi, samo kad dvojac Merkel_Hollande prouči šta će se onda desiti sa Portugalom, Španjolskom i Italijom.

Tko je glasao

referendum je bio kao savjetodavni

potpuno nepotreban...jer se ne može izglasati da dva i dva nisu četiri... Grci se trebaju obračunavati sa svojim lopinama..a ne da im se dogodi da se negativna energija kanalizira prema nekim drugima izvan Grčke...

Mi u RH stojimo poprilično loše..ali je činjenica da je jedan naš premijer u zatvoru...jer je maltene legalizirao korupciju..pa se zaigrao...da ostale ne spominjem..kao npr. kupovanje podrške preko savjetničkih naknada moje bivše županice....

Logično je da Njemačka i Francuska imaju najveću težinu..jer i jesu najteži u eurozoni....moja jedna kuma je u Njemačkoj bila udana za Grka i ima sina s njim..kojem sam ja krizmani kum....

Njena mama je plakala kad je vidjela koliko su tanjura razbili ...na svadbi..novih ..porculanskih...čemu..imaju li Grci tvornicu porculanskog suđa...kad su već uveli taj običaj da razbijaju porculan radi običaja u svatovima...nekad je suđe bilo skupo... da sad ne spominjemo ostale njihove nelogičnosti..kao skoro milijun Albanaca gastarbajtera u Grčkoj...što rade ti Albanci..pa poslove koje Grci neće...jer su si malo umislili..kao i naši Hrvati...

sve dobro...

Tko je glasao

Vidi boga ti @Bigulica, pa ti

Vidi boga ti @Bigulica, pa ti došla na moje - ono što sam pisao prije nekih 7 - 8 godina ovdje?
Njemačka... diktatura ... i tako to...

Učiš mala učiš.

Tko je glasao

tupilo od nekuženja

eto, a ja već 7-8 godina, pa i dulje, uzdižem dojčland u nebesa, a skvikač hoda za mnom i daje mi pluseve...

(nemoj si umišljati da imamo nekaj zajedničko, nama se mišljenja mogu poklopiti tek slučajno, i to iz dijametralno suprotnih razloga)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I neka su uspjeli ja im

I neka su uspjeli ja im čestitam, kako to da baš Nijemci organiziraju društvo na način da stvaraju veliki trgovinski suficit i višak a Grci ko mi Hrvati samo trgovina i turizam.
Nijemci su bili razoreni u drugom svjetskom ratu, oporavili su se, tko je sada kriv drugim nacijama što ne znaju napravit dobar i kvalitetan proizvod ko Nijemac.

Tko je glasao

Pogrešno pitanje

Može li Tsipras uopće preživjeti ovaj teški poraz?

Nije bitan Tsipras, pitanje je dal EU nakon ovoga more izbjeći survavanje u američko programiran kaos - sve da bi se

spasio VIK koji iseljava afrički kontinent na podrućje stare europe. Kurvinska zavjera kapitala...

Tko je glasao

Koje li usporedbe! Merkel je

Koje li usporedbe!
Merkel je jedna od vođa "novog vrlog svijeta" a taj Tsipras je običan plaćenik i đaćić-prvačić iz šatora Soros.

Pa ne misli valjda netko da on i njegovi "(kao )crveni motociklisti" išta znače u toj svjetskoj globalnoj šah-mat (sirotinji) išta znači?

Tko je glasao

Taj Soros koji je to lik,

Taj Soros koji je to lik, gdje god je neka pobuna, gdje god je neka revolucija, gdje god zapad nešto napravi svuda je taj misteriozni Soros.
Ispade da su svi političari Sorosovi učenici i plaćenici.
Jbt, ako čovjek može kontrolirati tolike vlade i države ja mu skidam kapu.

Tko je glasao

Grozno me je Tsipras

Grozno me je Tsipras razočarao i nažalost toliko pogodio da sam zadnji dan na Lošinju iako dobre volje 3-4 sata duboko u noći šetao i razmišljao kako će ove dalekosežne posljedice imati na politiku Europe. Nije pitanje Grčke ovo je bilo pitanje Europe i ovo je POKUŠAJ ELITA DA KAŽE NARODU : JAČI SMO OD VAS...

Tsipras neka gori u paklu , jer koja je svrha referenduma i obećanja sa kojima je došao do izbora. Varoufakisu skidam kapu , a samo budala ili unaprijed prodan čovjek se ne bi pripremili na ovo što je slijedilo Grčku.

PS. Zar živim u svijetu gdje ljudski život tako malo znači i gdje je pohlepa toliko velika?

Justice for all !

Tko je glasao

sad vidiš

kakva si budaletina bio i kakve budalaštine zastupaš...hoćeš se kladiti da će Grčka vrlo skoro povući svoj veto i blokadu Makedoncima...a ne bi me čudilo da uskoro i za grčku nogometnu reprezentaciju zaigraju i neka imena koja nisu isključivo grčka...pa ni boja kože ne mora baš biti bijela.... Grci su inače veliki šoveni...

sve dobro...

Tko je glasao

Grci možda jesu šoveni

a možda i nisu, s obzirom na VMRO koji je na vlasti U Makedoniji i koji su ništa drugo do makedonski ustašuljci, napaljeni na bolju, stariju i više manje izmišljenu veličanstvenu povijest Makedonaca.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

Varoufakisu skidam kapu

zašto? na prikazanom igrokazu za naivce ili?

http://journal-neo.org/2015/07/03/what-stinks-about-varoufakis-and-the-w...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

zašto? na prikazanom igrokazu

zašto? na prikazanom igrokazu za naivce ili?

Vidi sada ću ja nešto reći iskreno...
Većina Vas ovdje su pobornici i sanjatori kapitalizma (2 kuće, 3 auta , jahta... na moru sam bio na jednom brodu i kapitalisti su zavidjeli kako sam ja u 3 dana bio na brodu tajkuna , a samo sam držao do sebe...) i želja Vam je nekako preživjeti u ovom društvu i ako je moguće obogatiti se. Ja sanjam pravdu, rad , izlazak pravi u svemir, zajednički svijet sa tradicionalnim vrijednostima i uvažavanjem različitosti sa tim da različitosti nemaju PRAVO nametati svoje mišljenje šta je dobro , a što ne...

Sretan sam bio ko "Nova godina" kada je narod pokazao srednji prst ološu iz banaka, Merkelici i sličnima , jer sam vidio tada drugačiju , bolju, jedinstveniju , pravedniju Europu. Ali ne desio mi se tako hladan tuš , da se pitam , a šta ako mi Živi Zid i Nezavisne liste MOST isto uradimo , šta ćemo reći svojoj djeci , prijateljima ... Bojim se i nadam se DA IMAMO MUDA !

Rizik u životu je opasna stvar , ali rizik za pravu stvar je nešto veličanstveno. Mogao sam danas biti oženjen čovjek , vjerovatno sa djecom , kućom , vikendicom i jednim ili dva auta , ali ja sam birao buntovništvo i borbu za pravdu. Možda bi imao uzak krug prijatelja koji bi mi tepao kako sam uspješan i bogat, godilo bi mi ljetovanje u hotelu od 5 zvjezdica gdje bi mi konobar nabacivao ili pružao ruku prije nego bi ja njemu pružio i još bi povrh svega imenom i prezimenom i prijetnjom otvarao vrata svih institucija i poslova.

Ja nisam to želio i tako danas imam respekt većine ljudi i želju za povratkom na poslove koje sam radio (i danas su me to davili stari radnici...) , ali to je povuklo loše stvari od cura koje se pitaju: A kako sa njim sutra!?
ili lažnih prijatelja : NE samo sa njim da me vide glavešine mogli bi me prozvati?
Oni pravi ljudi su ostali uz mene uz veliki naklon i jednostavno nevjerovanje da netko toliko riskira u životu.

A ja samo vjerujem u nešto dobro , nešto jednostavno , nešto ljudski , nešto što te tjera da sutra sa smješkom dođeš na posao i uredno npr. isplatiš plaću ljudima , organiziraš firmu , očistiš ulicu ili

Svi ste Vi koliko god skrivali potajno se nadali da Tsipras ima VEĆA MUDA i da će Grčku odvesti u nepoznato , jer ovo poznato je toliko tužno i mračno da se budite mnogo puta u noći i pitate , a šta će našoj djeci ostati. NEĆE NIŠTA nego samo moderno robovlasništvo u kojem će npr. konobari nabacivati unaprijed bogatunima ruku , jer njima je već čast da uđu u lokal za razliku od jadne i siromašne rulje. Nije na elitama da ostavljaju bakšiš nego sirotinji , jer čast je velika kada te bogati lijeni kreten pljačka sistemom koji tako fino uništava radnički sloj!

Sjetim se jedne Austrije i Hermana Mayera tako velikog skijaša , a tako VELIKOG ŠUPKA koji mojem prijatelju radniku nije htio platiti račun , jer je on Herman Mayer i on ne mora plaćati , plaćanje je namjenjeno onom malom čovjeku koji rintači da bi on se mogao kreveljiti kako je najbolji skijaš i veliki ŠUPAK...

PS. Da li je Varoufakis lagao ili ne ne bih znao , vrijeme će pokazati , ali jedno je sigurno mnogim ljudima Syriza je slomila srce i pošto je kapitalizam na Zapadu još jednom odnio pobjedu sada neka se pokaže kakvu će to jednakost, boljitak i napredak donijeti ili ću možda gledati za 10 godina masovan egzodus kapitalista u omraženu Rusiju, Kinu i nadolazeći Iran ...

Justice for all !

Tko je glasao

...

Većina Vas ovdje su pobornici i sanjatori kapitalizma

tko je pobornik kapitalizma!? jel' ikada čitaš što tvoji sugovornici pišu?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

tko je pobornik kapitalizma!?

tko je pobornik kapitalizma!? jel' ikada čitaš što tvoji sugovornici pišu?

Većina Vas ako nisi pročitao , ako si se u tome pronašao onda šta mogu... ;)

Justice for all !

Tko je glasao

...

pa meni se obraćaš i pišeš većina vas,..strpao si me u grupu...to je isto da ja tebi kažem većina vas ste pobornici fašizma...i kako bi ti to shvatio? jel razumiješ što ti hoću reći ili si još uvijek pod dojmom tajkuna i boravka na jahti :P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

jel razumiješ što ti hoću

jel razumiješ što ti hoću reći ili si još uvijek pod dojmom tajkuna i boravka na jahti :P

Odbio sam provod daljnji (samo popio piće uz stalno slikanje kao ribica turista ispod svjetala broda...) , jer ekipu koja me je primila radnika u Lošinju ipak bila puno važniji izbor... ;)

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci