Tagovi

Merkel i dvostruki standardi.

U Njemačkoj se vode žestoke debate oko ispravnosti uvedenih sankcija Rusiji. Jedni gorljivo podržavaju sankcije dok ih drugi žestoko kritiziraju.
U svojim javnim govorima Njemačka kancelarka opravdava sankcije prema Rusiji činjenicom da je Rusija prekršila međunarodno pravo. S te točke gledišta Merkel je potpuno u pravu, prisvajanjem Krima Rusija je prekršila norme međunarodnog prava.

Ali problem kancelarke je taj što nije dosljedna. I Amerika je svojim vojnim intervencijama ( okupacija Iraka, upotreba dronova itd ) prekršila međunarodno pravo ali se Merkel ne zalaže za uvođenje sankcija Americi. Priznavanjem Kosova Njemačka kancelarka i sama je prekršila međunarodno pravo.

Kršenjem prava gubi se mogućnost na njegovo pozivanje. Merkel ne može kritizirati Putina zbog kršenja međunarodnog prava a istovremeno i sama kršiti međunarodno pravo. Merkel ne može tražiti sankcije za Rusiji zbog kršenja međunarodnog prava a ne tražiti sankcije za druge zemlje koje isto tako krše međunarodno pravo.

Kancelarka Merkel vodi politiku dvostrukih standarda. Ono što je nekom dopušteno ( saveznicima, partnerima ) nekome drugom nije.

Rusija i Putin mogu lako opravdavati ( domaćoj i međunarodnoj javnosti ) kršenje međunarodnog prava na stari način pravednosti, kad mogu oni zašto ne bi mogli i mi?
I zaista ako je svijet šutio na Američku okupaciju Iraka, ako nisu tražene sankcije Americi, ako je Americi bilo dozvoljeno okupirati Irak zašto onda Rusiji ne bi bilo dopušteno okupirati Krim.

Netko će sada reći da se Amerika povukla iz Iraka dok se Rusija ne planira povući s Krima. To je točno. Ali točno je i da su Amerikanci razorili Irak, ubili na tisuće civila te ostavili razrušenu zemlju. S druge strane dosada je zabilježeno samo nekoliko žrtava okupacije Krima.

Objektivno gledano Rusija je prekršila međunarodno pravo, pravdajući to zaštitom Ruske manjine na Krimu. Amerika je prekršila međunarodno pravo pravdajući to činjenicom da Irak proizvodi oružje za masovno uništenje. Oružja za masovno uništenje nije bilo a teško je reći koliko su Rusi bili ugroženi na Krimu. U pozadini kršenja međunarodnog prava su geostrateški i geopolitički interesi, kod Amerika želja da se kontrolira bliski istok a kod Rusije da se zadrži vojna baza na Krimu te spriječi dolazak NATO-a pred Ruske granice.

U ime viših interesa gaze se norme međunarodnog prava. Zaboravlja se da je sa pravnim sustavom stvar jednostavna, ako se ne sankcioniraju prekršitelji cjelokupan pravni sustav gubi kredibilitet.

Kredibilitet međunarodnog pravnog poretka je teško narušen. Države ne postupaju po međunarodnom pravu već u skladu sa svojim interesima i razinom moći kojom raspolažu.
Kada se interesi velikih sila nađu u sukobu s pravnim normama međunarodnog prava , norme su te koje stradaju. Papir trpi sve, interes i gola sila gaze pravo.

Merkel se zalaže za sankcije Rusiji zato što je subjektivna. Kada je Rusija uzela Krim ona je srušila sliku europe kakvu ju je zamišljala Merkel. U takvoj europi Merkel ne pita Rusiju za mišljenje ali traži od Rusije da pita Merkel za mišljenje.

Zapadni svijet je vlastitu verziju prava i pravednosti gradio na temelju sustava „poštenog diktatora“. Pošteni diktator sebi dozvoljava da krši pravo ( u višem interesu dakako, a sam procjenjuje kada je viši interes u pitanju ) ali od svih drugi aktera traži da poštuju pravo, jer u protivnom nastupa kaos.

Zapad je postavljao pravila i sam ih kršio, a od svih drugih je tražio da igraju po pravilima.
Putinu se takva igra nije svidjela to je on odlučio zaigrati igru po svojim vlastitim pravilima.
Samo je pitanje vremena kada će Kina i Indija početi igrati vlastite igre. Pobunjenici ( Rusija i Putin ) su oduvijek bili test snage sustav. Sada ćemo vidjeti koliko je stvarno zapad jak.

Dolaze nam turbulentna vremena.

Komentari

Rjesavanje problema Silom

Austrijanac, porijeklom iz Vojvodine, koji sa suprugom razgovara francuski mi je u taxiju rekao
"Rusi znaju probleme rjesavati samo silom".
Koja je razlika izmedju kradje i otimacine. Europa civilizirano uzima Ukrajinu a Rusija nasilno Krim.
Uzimanje tudjeg; je li Krim ruski ili tudji. Govori li se u Ukrajini ruski ili njemacki.

Tko je glasao

Maidan nije bio civiliziran

Maidan nije bio civiliziran već nasilan. Nije istina da zapada uzima civilizirano nenasilno. Irak, Afganistan i Libija su dokaz da zapad vlada nasilnom vojnom silom. Zato Amerika i ulaže 600 milijardi u vojsku. Zapad na raspolaganju ima više mogućnosti za djelovanje od Rusije. Zapad prvo djeluje mekom silom ( nevladine organizacije, ekonomske sankcije, medijski pritisak ) a ako meka sila ne dovede do željeni rezultat onda se koristi vojna sila ( primjer Libija ). Moć meke sile i razlog zašto ona uglavnom djeluje je činjenica da iza meke sile stoji najsnažnija vojna sila. Bez pozadine vojne sile meka sila ne bi djelovala.
Rusija na raspolaganju ima samo vojnu silu i energente te djeluje shodno mogućnostima koje ima na raspolaganju. U Ukrajinskoj krizi svaka strana koristi ono što ima na raspolaganju. Zapad jaku ekonomiju ( ekonomske sankcije ) rusija energente i vojsku.

Tko je glasao

prava imaš onoliko

koliko možeš obraniti ili za koliko se možeš izboriti

ja mislim da se veliki ratovi danas ne vode samo zbog ravnoteže straha jer se ipak ne bi isplatili...zato veliki ratuju preko malih ili manje malih...

ono..da sad otvoreno zarate Hrvatska i Srbija što bi obuhvatilo i BiH..pa da veliki podržavaju jedni jedne drugi druge a treći treće: Rusija Srbiju i RS, NATO Hrvatsku a Turska i neke islamske zemlje Sarajevo...

Mi bi krvarili a oni bi nam prodavali oružje i njihovi mediji bi..navijali. Mislim, ne dao Bog..

Europi, pa i Njemačkoj..se ne isplati sukob s Rusijom...taman smo počeli lijepo poslovati..jel..

opet..ne možeš samo tako okrenuti leđa starom savezniku...

Rusija je eto odustala od plinovoda... Srbija zbog toga neće ostvariti neke prihode s kojima su računali..na gubitku su kao i Bugarska uostalom...

Putin će se zadovoljiti time da ima tampon zonu tj. da mu Ameri ne postave Patriot rakete i dr.pred dvorište..što je i razumljivo...a gospodarski će se nastojati kompenzirati u drugom pravcu.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci