Tagovi

Merčep između CIA-e, Sanadera i Štrbca

Kada je američka središnja obavještajna agencija (CiA) prije dva dana na svojim službenim stranicama objavila izvještaj, s kojeg je nedavno uklonjen znak tajnosti, o tobožjem zločinačkom djelovanju Tomislava Merčepa za vrijeme rata na gospićkom i vukovarskom području, prva stvar koja mi se učinila nelogičnom jest zašto bi agencija poput CIA-e objavila skup izvadaka-informacija iz srpskih medija, izvještaje međunarodnih organizacija za ljudska prava, te svjedočanstva izbjeglih Srba(!) kao rezultat svojih istraga.

Nimalo senzacionalno. No, neki hrvatski mediji, poput internet portala net.hr, vijest su sa očiglednim veseljem senzacionalistički prenijeli kao da je Tomislavu Merčepu već izrečen sudski pravorijek. Konkretnih, relevantnih dokaza nema, a sve djeluje kao dio, srpske propagande sa potpisom vjernog pomagača Carle del Ponte, pred hrvatskim pravosuđem 2002. godine aboliranog Save Štrbca i igre američkih obavještajca u službi balkanskih kraljeva.

Kada eminentna obavještajna agencija koju krase sve "vrline" koje jedna tajna služba može zavrijediti, objavi trećerazredne podatke, ništa novo upakirano u prozirni celofan, indicija se nameće sama po sebi - koja je stvarna uloga objavljena izvješća? Ono samo za sebe ne predstavlja ništa. Kao nerelevantini, podaci iz CIA-inog izvješća nemaju nikakvu konkretnu vrijednost, osim špekulativnu, ili pak imaju, te upravo kao takvi predstavljaju ipak nedvojbeno sposobnu tendenciju američkih obavještajaca.

Vjerujem da ključ objavljenih podataka leži u činjenici koja u zadnje vrijeme postaje sijelo okupljanja političkih previranja svih oblika - predizborna kampanja u Hrvatskoj je počela.

Naime, uzimajući u obzir možebitnost počinjenja zločina ili naređenja istih od strane Tomislava Merčepa, jer o tome se i prije uvelike pričalo i pisalo, najvjerojatnije prava optužnica protiv njega se kuje ili je već skovana, a suđenje još jednom hrvatskom branitelju u predizbornoj godini, za trenutno vladajuće bila bi samo jedna u nizu otegotnih okolnosti u bespoštednoj borbi za gubeće glasove.

Iz potonjeg se jasno iščitava krajnja svrha objavljenih podataka, a ta je pripremanje podloge za pravu optužnicu protiv Tomislava Merčepa, koja, sada sa sigurnoću mogu tvrditi, neizbježno slijedi u doglednoj budućnosti. Drugim riječima; objavljeni podaci sredstvo su stvaranja ozračja u kojem se unaprijed u narodu pokušava Tomislava Merčepa predočiti kao krivog, a sve u svrhu izbjega šoka koji bi uslijedio kada bi se konkretna optužnica pred javnost podastrijela kao grom iz vedra neba, što bi pak u narodu izazvalo nemilicu, a znamo da ona pred izbore nije poželjna pojava.

Svime time vladajući efektom disperzije pokušavaju sa sebe skinuti, umanjiti odgovornost za još jednu optužnicu, kako im, opetujem, u predizbornoj godini cijela stvar ne bi pomrsila ionako pomršene račune. Podla, rekao bih; politički monstruozna politika. Svojom narcisoidnom politikom vladajući nastavljaju pokretati Hrvatsku u prepoznatljivom, njima svojstvenom stilu, stilu nevjerovatne lijske dosjetnosti i "old school" umješnosti.

Da stvar bude gora, ta monstruozna politika, zajedno ruku pod ruku ide sa politikom još zloćudnijih namjera, sa politikom iskrivljavanja povijesnih činjenica Domovinskog rata, na čijem čelu je već spomenuti Štrbac:

"Ako se dokaže krivica komandanta najznačajnijih hrvatskih vojnih operacija, na čemu mi radimo, onda će ti komandanti zvanično sloviti za ratne zločince, a akcije koje su vodili bit će zvanično zločinačke akcije. A rat koji čine zločinačke akcije nije domovinski i obrambeni, već zločinački i agresorski. Samim tim država koja je nastala na zločinu ne može nastaviti postojati, već se njeno ustrojstvo mora redefinirati. To je prilika za nas Srbe, kao i haško suđenje hrvatskim generalima da se legitimnim i legalnim sredstvima izborimo za pravo državnosti Republike Srpske Krajine."

Ne ulazeći u istinitost priča o zločinima Tomislava Merčepa, ne stajući u njegovu obranu, pristupajući neutralno cijelom slučaju, a znajući da uistinu postoji politika srozavanja hrvatske suverenosti, politička narcisoidnost vladajućih, borba za vlast, slučaj Merčep djeluje kao dobar ispušni ventil i sredstvo ispunjavanja politika pojedinih grupacija ljudi, u čemu se jedino plemenito, a to je pravo i pravda zaobilaze u širokom luku.

Z.Politikon BLOG(.hr)

Komentari

Ratni zločini ni na koji

Ratni zločini ni na koji način nisu stvorili Hrvatsku, i upravo osudom ratnih zločinaca koji se iza takvih fraza sakrivaju Hrvatska pokazuje svoju suverenost.

Apsolutno i u potpunosti se sa potonjim slažem, ovime si dokazao da me nesi razumio, jer, ja sam ipak pokušao ukazati na neke druge stvari!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Svime time vladajući

Svime time vladajući efektom disperzije pokušavaju sa sebe skinuti, umanjiti odgovornost za još jednu optužnicu, kako im, opetujem, u predizbornoj godini cijela stvar ne bi pomrsila ionako pomršene račune.

Trenutno vladajući, što god tko mislio, objektivno nemaju nikakvu odgovornost za bilo koju optužnicu.

B-52

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Ne budi

ZoomPolitikON:::...

Ne budi toliko siguran, vanjski efekti puno znače!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Zadnji sam koji bi

Zadnji sam koji bi opravdavao aktuelnu vladu, ali vidim da možda nisam dovoljno obrazložio tvrdnju.

Nimalo ne sumnjam da objavljeni tekst ima svrhu pripremiti javnost za službeno podizanje optužnice i to s toga što je upravo ova vlada na vlast došla na krilima (između ostalog) potpirivanog bunta dijela javnosti prema optužnicama za ratne zločine.

Naravno da taj dio javnosti od Sanadera očekuje drugačiji odnos, a prije svega najavljivanu borbu protiv optužnica "koje kriminaliziraju domovinski rat". Pacificiranje tog dijela javnosti, jednako kao u priči s Gotovinom, jedan je od Sanaderovih ciljeva. Usmjeriti nezadovoljstvo javnosti prema "stranim centrima moći" na koje vlada "ne može utjecati iako se s njima ne slaže", jedna je od klasičnih metoda. Oko toga nemam iluzija.

Odrekao sam vladinu odgovornost za optužnicu samu.

Za nju je odgovoran Merčep za kojeg postoji dovoljno elemenata za pretpostavku o krivnji za zločine koji su nedvojbeno počinjeni i to u periodu koji nema veze s ovom vladom (druga je stvar stranka HDZ).

Čak ni za Glavaševu optužnicu kao takvu, odgovornost ne snosi vlada. Ali, a o tome sam ovdje napisao i članak, vlada je u trenutku koji joj je politički odgovarao inicirala njeno aktueliziranje. HDZ je godinama blokirao sankcioniranje ratih zločina, a sad to zbog pritisaka izvana i imidža koji o sebi želi izgraditi više ne želi (ne može) činiti. Samo utoliko je Glavašev proces politički i samo utoliko se vladi može pripisati politička odgovornost za njegovu i slične optužnice.

Čak i da se optužnica protiv Glavaša proširi na jednog čiku iz Sabora koji još nije ni saslušan, ni tad se neće moći govoriti o odgovornosti Vlade za njegovu optužnicu. Ova Vlada ima veze samo s tajmingom optužnica.

B-52

Tko je glasao

Temelj svakog obavještajnog

Temelj svakog obavještajnog rada je sakupljanje i filtriranje prije svega javno dostupnih informacija. To uključuje i smutljivce (koji su svih profila, od narcisoida do budalaša) poput Štrpca ili hrvatskoj javnosti poznatijih Parage, Letice, Tomca, Domazeta, Jorasa... Svaki politički redikul je vrelo informacija svakoj obavještajnoj službi - a one dobre (daleko od toga da tvrdim da je CIA takva ili da je čak samo obavještajna služba) se od loših razlikuju po sposobnosti analiziranja i dodatnog istraživanja prikupljenih podataka.

Ovaj izvještaj je medijski balon i nema apsolutno nikakav pravni, a ni politički značaj. Pravi dokazi su već složeni u case file koji je haško tužiteljstvo prepustilo hrvatskom pravosuđu za podizanje optužnice protiv Merčepa - i koliko se priča o tome to je bilo pred par godina. Tim više što su dokazi koji inkriminiraju Merčepa (i Trusića, da njega ne zaboravimo) relativno lako dostupni jer je on sam bio samo koljač - uostalom i prema njegovim nastupima u javnosti možemo slobodno zaključiti kako je njegova sposobnost prikrivanja dokaza, najblaže rečeno, ograničena. Kad na to dodamo da je praktički neposrednu kontrolu nad njim imao Šušak, koji jest bio temeljni planer praktičkih svih ratnih zločina koji su počinjeni u hrvatsko ime, može se zaključiti i da je Merčep od početka bio njegov Pedro za žrtvovanje kad jednom do toga dođe. Uostalom, cijeli slučaj Rimac pokazuje upravo takav odnos.

Postavljati ovaj izvještaj u funkciju obrane Merčepa kroz priču o predizbornim prljavim igrama, je patetično smiješno, a raspirivati fobiju citiranjem jednako politički beznačajnog Štrpca koliko je politički beznačajan i Merčep, zaključivati da "postoji politika srozavanja hrvatske suverenosti" - osim ako pod to ne brojiš usvajanje civilizacijskih normi u sklopu pristupa EU - to je samo patetično.

Ratni zločini ni na koji način nisu stvorili Hrvatsku, i upravo osudom ratnih zločinaca koji se iza takvih fraza sakrivaju Hrvatska pokazuje svoju suverenost.

Tko je glasao

Izričito sam naglasio svoju

Izričito sam naglasio svoju neutralnost!
Ako ti je smiješno, smij se, no vidjet ćeš da će konkretna optužnica ubrzo stić, i neće imati tolikog odjeka, jer podloga je pripremljena, javnosti je dano do znanja što može očekivati!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Ali posebno naglašavanje

Ali posebno naglašavanje "neutralnosti" baš i nema učinka ako uz to napišeš ovakvu rečenicuKonkretnih, relevantnih dokaza nema, a sve djeluje kao dio, srpske propagande sa potpisom vjernog pomagača Carle del PonteMožeš li nam molim te pojasniti na temelju čega tvrdiš da nema dokaza? Sud takvo što utvrđuje na temelju provedenog cijelog postupka i saslušavanja obje strane jer i takvu tvrdnju naime treba dokazati. Zanima me stoga imaš li možda uvid u spis ili neki drugi izvor koji to potvrđuje odnosno jesi li saslušao obje strane te imaš li potrebne kvalifikacije da možeš donijeti takav zaključak. Thanks. :)

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

@OI Kada sam rekao da

@OI

Kada sam rekao da relevantni i konkretni dokazi ne postoje mislio sam da isti ne postoje u CIA-inom izvješću, inače.. mišljenja sam da itekako postoje dokazi!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Dakle ti znaš kakve dokaze

Dakle ti znaš kakve dokaze ima izvješće CIA? S obzirom da pristup takvim dokazima imaju ili zaposlenici agencije ili članovi američkog kabineta, možemo zaključiti da si jedan od njih. A dobro si se sakrio iza ovog pljuvanja po CIA... ;-)

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

WTF?! Da, znam, kao i

WTF?!

Da, znam, kao i svekolika javnost - sa nedavno objevljenog CIA-inog izvješća uklonjen je znak tajnosti!

Nisam popljuvao CIA-u, dapače prikazao sam tu službu kao domišljatu i neprikosnovenu, nisi pozorno čitao!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci