Tagovi

Megajahte - ah kako to moćno zvuči

U sklopu spontano provedenog programa cjeloživotnog obrazovanja koje se odvija pod motom «čovik se uči dok je živ», izuzetno mi je drago da sam došao do saznanja kako isti tekst objavljen na različitim portalima može izazvati prilično drugačije akcije i reakcije.
Očigledno da se interesne sfere čitalačke publike prilično razlikuju, pa možda i nije loša ideja da na ovom portalu nastavim objavljivati tekstove ponešto «ozbiljnije» tematike.

Sticajem okolnosti, nisam se uključio u raspravu nakon objavljenog teksta «Zašto umire hrvatska brodogradnja», ali poneki od komentara su mi ipak dali motiva i za pokušaje «dubinske» analize. No, živi bili pa vidili, retorika odgovornih u Vladi po pitanjima brodogradnje posljednjih se dana značajno izmjenila pa očekujem da će se u narednom periodu imati mnogo toga još za reći

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec, jučer je u Opatiji izjavio kako brodogradilište u Kraljevici ide u privatizaciju i preorijentirat će se na izgradnju megajahti. To je značajna nadopuna programa restrukturiranja tog škvera koji se na početku fokusirao isključivo na vojni program.

Lijepo, rekli bismo.
Međutim...
Čini mi se da neke pojmove i činjenice olako prihvaćamo, pojedine nam riječi i izrazi naprosto tako dobro zvuče da ih vrlo brzo usvajamo u naš svakodnevni riječnik i nekako su nam puna usta dok ih izgovaramo. Jedan od takvih pojmova koje su posljednjih godina ušle u našu svakodnevnicu upravo je pojam «megajahte». Gotovo svako malo i velo misto duž naše obale u svoje prostorne planove i programe razvoja želi ubaciti parking, pardon – marinu za megajahte, a kako vidimo, kao jedno od riješenja za spas posrnule brodogradnje nudi se upravo izgradnja takve vrste plovila.

Opet kažem, sve je to lijepo ali...
Samo da napomenem, pod pojmom «megajahte» podrazumijevaju se plovila «za odmor i rekreaciju» ukupne dužine preko stotinu stopa, prevedeno na «naš» jezik – 30.48 metara.
Kažu da je veličina važna, ali u ovom našem slučaju, ona je nužan ali ne i dovoljan uvjet
da bi određeno plovilo dobilo status megajahte, ali za sada ne bih previše detaljizirao jer bi nas to odvelo u sasvim druge vode.

Zašto sam skeptičan prema ovakvim najavama?
Pa...ne zbog toga što ne bih želio da se u našim brodogradilištima proizvode megajahte, upravo suprotno, mislim da bi to zaista bilo sjajno, ali...Uvijek postoji neko «ali»
Imamo li mi u ovom trenutku svu potrebnu «infrastrukturu» potrebnu za proizvodnju megajahti? Prvenstveno mislim na tehničku opremljenost, na one famozne «predmete rada» i «sredstva za rad», kao pojmove iz prve lekcije ekonomike u srednjoškolskim klupama.
I naravno, pitanje svih pitanja – imamo li kadrove sposobne za takvu HI-FI brodogradnju?

Iz vlastitog iskustva mi je poznato kakav je osjećaj projektirati i konstruirati megajahtu. S jedne strane te vuče izazov i zadovoljstvo što napokon radiš nešto o čemu si jako dugo sanjao, a s druge strane vrlo brzo dođeš do spoznaje kako je taj rad vraški težak, neusporedivo zahtjevniji od svakodnevnog konstruiranja tankera za prijevoz kemikalija (iako ni takvi brodovi nisu «mačji kašalj»)

Uglavnom, radeći na jednom takvom objektu, pedesetmetarskoj jahti koja je imala «sva čuda svijeta», platformu za helikoptere, spremišta za pomoćne brodove, jakuzije na palubama i da dalje ne nabrajam, moji suradnici i ja smo se našli pred nekim, gotovo nepremostivim preprekama, naprosto zbog toga što se naš CAD program za konstruiranje nije pokazao najsretnijim riješenjem. Stoga smo se morali dovijati na najrazličitije načine kako i na koji način najbolje obaviti posao. Ne moram posebno spominjati kako je tek ljudima u proizvodnji koji imaju zadatak napraviti vrhunski proizvod pomoću strojeva i uređaja koje bi konkurentska brodogradilišta u svijetu odavno već strpala u tehničke muzeje.

Ipak, još jednom kažem, koliko god zvučalo preoptimistično i futuristično, nisam protiv takve zamisli. Uostalom, u suvremenom riječniku, sve je češća pojava da se riječ «problem» zamjenjuje s puno atraktivnijim nazivom – «izazov»!
Ukoliko će se najavljena privatizacija kraljevičkog škvera odvijati u najboljem mogućem smjeru i ukoliko će uključivati ulaganja u nove tehnologije – zašto ne pokušati?
U svakom slučaju, imali mi pred sobom probleme ili izazove svejedno, valja nam zasukati rukave.
Ne želim vjerovati da je ovo «zazivanje» megajahti tek samo jedan u nizu propagandnih trikova. Što bi rekli suvremeni Dalmatinci – bumo vid'li...

Tagovi

Komentari

Možda malo potaknem @broda

Možda malo potaknem @broda da požuri sa razradom teme,... a u međuvremenu za one koji nisu znali ovo " što se vidi preko broda je prostor današnjeg "trogirskog škvera". Ono desno na slici je Kula Kamerlengo odnosno trogirska riva...
a ovako to izgleda sa druge strane (od škvera) prije više od 100 godina naravno.
.....a ovako to izgleda danas iz ptičje perspektive

Tko je glasao

Evo smo napokon imali

Evo smo napokon imali priliku prisustvovati i prezentaciji na temu "Stanje i perspektiva BRODOTROGIR d.d. - Integralni plan razvitka i program restruktuiranja BRODOTROGIR d.d." koju je osobno vodio pedsjednik uprave Brodotrogira Mateo Tramuntana. Stvar je toliko zanimljiva da se jednostavno neda staviti u jedan komentar pa ću u slijedećih nekoliko dana sastaviti jedno sveobuhvatno izvješće od kojeg će zasigurno nekoga glava dobro zaboljeti. Ono što ejnama gradskim vijećnicim aprezentirano kao program restruktuiranja i bla bla bla bla bla je kako bi mi dalmatinci kazali "Bogu za plakati" jer osobno nisam našao ni jedan detalj koji bi u tom programu "držao vodu" jer spike kako će:
- ista uprava koja je uništila škver sada znati kak ga izvaditi iz g.... je za malu djecu
- sa ukidanjem jednog navoza proizvoditi godišnje 4 broda a prije su sa dva gradili jedan brod
- poćeti sa grdnjom manjih plovila a ne znaju kojih i kakvih
- kako će se proširiti Marina
- kak oće ovo i ono i još hrpu gluposti, a da ni jednom riječju nijekazano što sa onih 2000 koji sada tamo rade, sa kojim tehnologijama će povećati produktivnost, ....... i što je najvažnje: A što ih je do sada spriječavalo da to nisu uradili jer isti ovaj program je (opt isti) direktor prezentirao i prije 5 godina.... a sve što su u međuvremenu uspjeli je povečati gubitak za još nekoliko desetaka milijuna.... .. I onda paf.. HDZ podržava program (jer kao vladajući moraju) ali da tu šuplju prću podrži i SDP, pa onda i sindikat, je već stvar za dubokoumno razmišljanje... jer interesi su veliki ... a lova još veća. Jedino još nije poznato kada će ključ u bravu, a po onom što ja vidim to je samo pitanje povoljnog tajminga. Dakle siguran sam da će ovakav program koji je napravila ova trogirska uprava doživjeti slobodno bacanje u prvi koš, a radnici na roštilju..... osim ako se neko čudo ne dogodi., a "možda" bi i moglo bi jer je na brzaka formirana jedno povjerenstvo za pračenje aktivnosti u svezi tog integranlog plana razvitka i bla bla bla ..... koje bi imalo 11 članova, 7 članva bi dalo Gradsko vijeće Trogira (4 HDZ + 3 oporba SDP, HNS, HSU, HSP I nezavisni), a 4 Brodotrogir. I kako sam ja uvijek za svaki napor u riješavanju problema Brodotrogira, ali ovaj nisam podržao jer je neodrživ brzo se "oporba" složila da ja baš i nebi trebao biti član te komisije iz oporben ekvote jer "ne podržavam" program restruktuiranja kojeg oni naravno svi podržavaju .....
Kad ga objelodanim ovdje vidjet ćemo ima li itko normalan ko će tako nešto podržati, jer lako je u vijećnici pizdit i bezobrazno trgovati na štetu radnika kad nitko za to ne zna..... pogrešno, he he, ponio sam ja kamericu i ovaj put te sve lijepo snimio pa će zainteresirani imati priliku dobiti pravu informaciju, naravno i samu prezentaciju, a onda.... e onda će tek biti zanimljivo.

Tko je glasao

a jesi li obavijestio ljude

a jesi li obavijestio ljude da ih snimaš? može li se nekoga snimati a da taj to ne zna?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a jesi li obavijestio ljude

a jesi li obavijestio ljude da ih snimaš? može li se nekoga snimati a da taj to ne zna?
Naravno da znaju i vide jer kamera (i moja) je na svakoj sjednici GV.. i sve je OK.

Tko je glasao

Za sada nema potrebe

Za sada nema potrebe otvarati novi dnevnik no da će sutrašnja sjednuica GV biti i te kako zuanimljiva jasno je i iz ovog teksta koji je danas na svojim internetskim stranicama objavio Trogirski list, a iz čeg se vidi da će jake snage škvera u vidu uprave, sindiakta i prestvnika županije biti prisutni na samoj sjednici i nadam se odgovoriti na niz zanimljivih pitanja. Pretpostavka ej da eć i mnogobrojni građani posebno djelatnici trogirskog škvera biti u vijećnici ili će (zbog tako nastale gužve) tijek sjednice u živo prenositi Radio Trogir. Naravno da zbog interesa javnosti nije isključeno i da samu sjednicu u živo prenosi i Televizija Trogir na svojoj internet stranici .... Sve u svemu evo prilike svima da napokon iz prve ruke (pa i bez politiziranja) doznaju sve što ih zanima u vezi "restruktuiranja" trogiorskog škvera.....

Tko je glasao

Evo kako to rade neke druge,

Evo kako to rade neke druge, iskusne snage.

Velika pobjeda sindikata, radnika, (pravne) države (vlasnik uhapšen) i nadasve duha (pečeni janjac i nešto humora, uprkos svemu) - proizvodnja definitivno propala, sva radna mjesta ukinuta
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/dalmatia/3071294/index.do

Tko je glasao

Pa zapravo povijest nas uči

Pa zapravo povijest nas uči da mega jahte i ratni brodovi idu zajedno bez problema.
Sjetimo se Galeba (koji je bio jedna od prvih mega-jahti u svijetu), a iamo je i pramčani i krmeni top.
Nakon onog incidenta sa Francuskom jahtom u Somaliji ovakvo združivanje kapaciteta (vojnog i luksuza) mogao bi postati svjetski trend.
:-))

Tko je glasao

he he he, ovo sam morao

he he he, ovo sam morao objaviti, dakle prije nekoliko minuta dostavljać gradske uprave je dostavio slijedeći poziv:
.......
sazivam
hitnu
23. sjednicu Gradskog vijeća Grada Trogira
za dan 02. svibnja 2008. g. (petak)
s početkom u 19,00 sati
u zgradi grada Trogira, Trg Ivana Pavla II br. 1/I. gradska vijećnica
sa slijedećim dnevnim redom:
1. Stanje i perspektiva BRODOTROGIR d.d. - Integralni plan razvitka i program restruktuiranja BRODOTROGIR d.d.

Predsjednik Gradskog vijeća
Ovo bi doista moglo biti zanimljivo....

Tko je glasao

je li bilo zanimljivo?

je li bilo zanimljivo?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

je li bilo zanimljivo? Evo

je li bilo zanimljivo? Evo je odgođeno za sutra (subota) u 09.00 ..... a zanimljivosti ću naravno prenijeti i svim oblicima....

Tko je glasao

Zašto megajahte a ne

Zašto megajahte a ne megaribarice?

Tko je glasao

Megajahte u

Megajahte u Kraljevici?
Moguće. Samo prvo moraju proglasiti stečaj, radnike poslat doma, prodat sve terene i infrastrukturu najboljem ponuđaču (obično tvrtka iz "sumnjivih" zemalja iza koje stoji anglosaksonski kapital, a ekipa iz HFP-a dobije sitnicu naknade za uslugu), licenciraju tehnologiju iz neke od zemalja iz kojega, zapravo, dolazi kapital, zaposle Rumunje, Ukrajince, Moldavce, Kineze i koga sve ne jer su neusporedivo jeftinija radna snaga od naših ljudi...
moguće je, kako ne bi bilo?
Korist Hrvatskoj i njezinim ljudima= 0 bodova, ali to njih ne brine previše pa zašto bi onda i nas?

cogito ergo sum

Tko je glasao

Prva asocijacija na priču o

Prva asocijacija na priču o megajahtama mi je Haludovo!
Kad je Haludovo građeno objasnili su nam da je to hiper super luksuzni hotel predviđen za bogate Amerikance. Naravno da je trebalo zamisliti gomile američkih multimiljunera koji se guraju s kuferima punim dolara i jedva čekaju da uđu u čarobni Haludovo i tamo sve potrajbaju. Moš si mislit!
Isto i megajahte. Tko je taj blesan koji će svoju superskupu prestižnu jahtu provjeriti nekom malom nepoznatom brodogradilištu koje je do jučer gradilo ribarske brodove i torpedne čamce, a tu i tamo neki trajekt?

Sve su to molersko piturski radovi ili tko nas to farba?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Tko je taj blesan koji će

Tko je taj blesan koji će svoju superskupu prestižnu jahtu provjeriti nekom malom nepoznatom brodogradilištu koje je do jučer gradilo ribarske brodove i torpedne čamce, a tu i tamo neki trajekt?

Računa se na onog blesana koji je svoju superskupu prstižnu jahtu povjerio nekom malom nepoznatom prijatelju, prepisavši je na njegovo ime.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

blesana koji je svoju

blesana koji je svoju superskupu prstižnu jahtu povjerio nekom malom nepoznatom prijatelju
Oli Hebrang ima jahtu?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

oli ti hebrang liči na

oli ti hebrang liči na primorca?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

oli ti hebrang liči na

oli ti hebrang liči na primorca?
Na kojeg primorca, dragana?
(oli ga ni ti ne voliš kad hebrang pišeš s malo "h")

leddevet

leddevet

Tko je glasao

hehe ovo ti je bilo dobro.

hehe ovo ti je bilo dobro. ne, ne dragana, već riječkog primorca, ne bih mogla reć pomorca, kad je zdolunzgorun, a ni va jahte nije pomorac kad ima svojega skippera:)

a ovo drugo, pa sve pišem malim slovima, jer se tako piše na netu. u pravilu bi trebalo koristiti c umjesto ć i slično, kako bi bilo razumljivo i izvan hrvatske.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Kad propadnu, bar neće

Kad propadnu, bar neće nitko reći da ih je HDZ zatvorio, već će B2 reći da nisu bili poduzetni i da nisu znali izgraditi megajahtu i da su zato sami krivi.

Tko je glasao

uf, dok sam tebe čitala,

uf, dok sam tebe čitala, kako ti je sve problem i teško, kako važeš bi-ne bi, kako imaš promašenu cad-tehnologiju, uffff, najradije bih bila sjela i plakala. skoro da sam odustala. ma teško je sve to skupa, najbolje bi bilo odmah odustati. pustiti neka sve ode u tri pm. jer je eto, jako teško. gotovo nemoguće. ma zapravo neizvedivo. mislim, nemaš tehnologiju, nemaš ljude, nemaš brodograđevno iskustvo, ništa...zacijelo ni varilac ne zna napraviti čisti rez, pa kakva bi to jahta bila, ne bi bila dobro zavarena, pa bi morao opet variti. pa onda ne bi mogao nabaviti sonare, ne znaš gdje ih proizvode, a tko bi se još mučio saznati....ma, bolje odmah sjest pod šljivu i čekat ljeto, da možda neka upadne u grlo!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Pred vama je, očigledno,

Pred vama je, očigledno, izazovno razdoblje.

Dok su oko vas već za tzv. socijalizma i te kako osjetili slasti tržišta, a i vi se bar primirisali, a dalje sve raskošnije i raskošnije, vi ste sada privilegirani, jer ste manje iskusni pa vam je puno toga zanimljivije i jer su te raskoši veće nego inače. Npr. vjerojatno niste puno razmišljali da oko vas sve vrvi od morskog prometa, a i isto na pučini, što znači da smao rastu raznovrsna plovila, iz čega proizilazi da, ako nema boljeg, od sada svi radite "specijalna" plovila, koja možda i lete, jer je već za doći na razne djelove Čiova i oko Trogira moguće samo kombinacijom vode, kona i zraka. A malo vas je zateklo što stalno potcjenjujete Vlaje, pa niste proniknuli u tajne tržišta gdje u Imostkom nitko ništa ne radi a svi voze odlične Mercedese i BMW-e, pa i zarađuju na brodogradnji, odlično, a da ne spominjemo Ževrnju i Dugopolje, puno veće vizionara od navodno jakih zajedno.

Specijalna plovila, po moru, kopnu i zrakom npr. - za privez love (sve više je i više), za prijevoz raznog otpada amo tamo (to je jako u modi i ne jenjava), za varijacije u kvarcanju i drugom mao tamo, za ostalo oko finacijskih poslova i osobnosti (što je označeno kao perspektiva a i u modi je), za sve vrste retro stila do gluposti i izmišljenog (više ne go u modi, nrp. razni gusarski brodovi sa raznim doživljajima ...). Posla kao u priči, vizionara za to i previše, tržište ne da raste i traži nego definitvno ludo raste.

Tako da je pred vama raskoš puno raznovrsnijeg svijeta, kojeg ste omirisali ali ne i do kraja - došlo doba da se ljubav proba.

Tko je glasao

Sticajem okolnosti, nisam se

Sticajem okolnosti, nisam se uključio u raspravu nakon objavljenog teksta «Zašto umire hrvatska brodogradnja», Šta čekaš. Pa tema ti je još uvijek otvorena i aktualna.... i biti će stalno...

Tko je glasao

Jednom davno legendarni Mika

Jednom davno legendarni Mika Špiljak u jednoj je prilici izrekao: Proizvoditi ćemo milijun bojlera....mislio je na brojlere.
Na što li je mislio Polančec?

cvjetići

Tko je glasao

Na što li je mislio

Na što li je mislio Polančec?

Megajahte ... megabajte ... dajte oprobajte!
Samo hajte, nezaj'bajte!

ragusa

Tko je glasao

Na što li je mislio

Na što li je mislio Polančec? .... Zna se ! :-))))

Tko je glasao

meni je iznenađenje da je

meni je iznenađenje da je mislio

Tko je glasao

ajme, mračak, mene ponekad

ajme, mračak, mene ponekad zapeče savjest kad pomislim da trollam, ali kad vidim da i ti, kao gazda, tako pišeš, onda odmah dobijem poleta :):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

hehehe, kako znaš? :):)

hehehe, kako znaš? :):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

hehehe, kako znaš? :):) ...

hehehe, kako znaš? :):) ... ma moran priznat da je bilo skroz teško i na jedvite jade jer san na kraju nakon dugega razmišljanja i promišljanja pa ondak izmišljanja opet onako mora od ćorke birat između: zna se i zna se... i zajokružija svoj omiljeni i uvik drugi izbor... zna se. :-))))

PS. Olakhotna okolnost je šta san ima samo dva izbora pa je bilo 50 : 50 za pogodit ili falit... a šta'š, triba dikod imat i zer'ce sriće. :-)))

Tko je glasao

a e! u nas kako god okreneš

a e! u nas kako god okreneš pobidnička opcija dobiva....a najboje u svemu, sritni birači, sritni izabrani, niki se nije osića zakinut, 100% svi sritni i veseli svak svojoj kući pa idemo dalje....

hehhehe a vidit ćemo kako će se osićat oni koji budu birali svoje za deset dana :):) kako god okreneš dvije trećine nesritnih i jedna sritnih.

pa ti računaj

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

hehhehe a vidit ćemo kako

hehhehe a vidit ćemo kako će se osićat oni koji budu birali svoje za deset dana :):) kako god okreneš dvije trećine nesritnih i jedna sritnih. A slušaj, LQ, još in nije kasno da se dozovu pameti pa ka i oni tvoji biraju između jednog i nijednog.... pa će ih tj. njih 100% bit zadovoljenih. :):):)

Tko je glasao

Na milijun megajahti,

Na milijun megajahti, vizionarski je brzo izračunao, napreduje i već je brži od Čačića u sličnim vizijama, da bar svaki drugi o tome razmišlja, tako da je samo domaćima u perspektivi miljun megajahti, a koliko još takvih vizionara dolazi na Jadran izvana i naprosto čezne za tim, a koliko tek Kineza bi rado došlo a s njima je sada već moguće svašta, nas i njih milijarda i pol, arapski svijet i naše iznimne veze, uvijek pouzdani Turci i Srbi ...

Tko je glasao

Ne želim vjerovati da je

Ne želim vjerovati da je ovo «zazivanje» megajahti tek samo jedan u nizu propagandnih trikova. Što bi rekli suvremeni Dalmatinci – bumo vid'li... Al ti se @brode pokvarila budilica ???

Tko je glasao

Imamo li mi u ovom trenutku

Imamo li mi u ovom trenutku svu potrebnu «infrastrukturu» potrebnu za proizvodnju megajahti? Prvenstveno mislim na tehničku opremljenost, na one famozne «predmete rada» i «sredstva za rad», kao pojmove iz prve lekcije ekonomike u srednjoškolskim klupama.
I naravno, pitanje svih pitanja – imamo li kadrove sposobne za takvu HI-FI brodogradnju?

Dakle, mišljenja sam kako nemamo.

Nije ovdje problem eventualne preorjentacije jednog (ili više) brodogradilišta, nego je problem nedostatka prateće industrije za izgradnju mega jahti koje u hrvatskoj jednostavno nema. Preustroj zahtijeva puno vremena ali i sredstava kojih opet nema.

Opetovano mazanje očiju javnosti...

Tko je glasao

Svoje mišljenje o

Svoje mišljenje o brodogradnji sam napisao u komentaru na dnevnik Zašto umire hrvatska brodogradnja

Ostaje pri tome, a na ovu ideju iz rukava "raditi ćemo i megajahte" mogu se samo grohotom nasmijati...
Jer to isto brodogradilište nakon godina razmišljanja što bi radili u budućnosti su smislili "genijalni" plan: raditi ćemo za vojsku (siguran posao, država plaća, nema otkaza) i onda i 2 tjedna prije roka za izradu plana restrukutiranja dolazi Polančec i kaže "e pa niste baš nešto smislili, morate nešto i tržišno proizvoditi. neka to budu megajahte"...

I tako bi ekipa koja je sebe vidjela u proizvodi za vojsku (gdje nema detalja, nema luksuza, nema rokova, nema konkurencije, nema dizajna) bi trebala odjednom na tržište megajathi za koje moraš biti izvrstan u detaljima, dizajnu, kvaliteti, rokovima, inventivnosti...

Ništa od toga, čak da im i Abramovič naruči 3 nove megajahte, ne bi ih završili....
I onda će s opet za 5 godina pitati - za što propada brodogradilište...
Zato jer u HR brodogradnji nema vizionara, nema vrhunskih lidera i menadžera - jednostavno NEMA ljudi koji bi brodogradnju pomaknuli naprijed.... A na sve to dolazi hrvatski jal i ljubomora zbog čega se brodogradnja nije primakla ideji konsolidacije niti za pedalj, a imali su mirnih 5 godina rata (bez puno posla) razmišljati o svojoj budućnosti i poduzeti korake da se repozicioniraju za nove izazove (globalizacija, otvorenost i naravno za kontrolu troškova)...

Ponoviti ću moj komentar na navedeni dnevnik
youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Upravo tako, na kraju

Upravo tako, na kraju krajeva tako ste i razje... brodogradnju.

Tko je glasao

i onda i 2 tjedna prije roka

i onda i 2 tjedna prije roka za izradu plana restrukutiranja dolazi Polančec i kaže "e pa niste baš nešto smislili, morate nešto i tržišno proizvoditi. neka to budu megajahte"... .. he he, ajd neka sada i Mate (red ga je) baca kockicu i kaže šta ćemo radit... a može i avione... to mi je baš ono KUL.

Tko je glasao

Dalo bi se raspravljati o

Dalo bi se raspravljati o tome ima li vizionara ili ne, ili konkretnije hoće li biti vizionara ili ne?
Na žalost, sa ovom konstantnom psihozom i dugogodišnjoj neizvjesnosti vezanom za brodogradnju vrlo je vjerojatno da već u skoroj budućnosti ne samo da nećemo imati vizionara, nego nećemo imati nikakvog stručnog kadra.

Tko je glasao

Nema veze. Kada dođemo u EU

Nema veze. Kada dođemo u EU onda ćemo imati otvorene granice svima... pa ima u Indiji i Kini stručnoga kadra koliko hoćeš.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Kažeš da u brodogradnji

Kažeš da u brodogradnji nema vizionara.OK.

A gdje su vizionari u državnoj upravi , sudstvu, zdravstvu, poljoprivredi, školstvu, energetici, obrani, socijalnoj skrbi .... i oni što nešto rade u biti samo odrađuju domaće zadaće koji su im dali NATO i EU.

Tko je glasao

u oporbi :)

u oporbi :)

Tko je glasao

Ma šta dijete zna što je

Ma šta dijete zna što je 100 kila, uzme i nosi.
Nema potreba za strahom, brod je brod, a naši stručnjaci i tako mogu crtati trokutom i šestarom. CAD što? Opet neki razmaženi stručnjak :-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci