Tagovi

Mediji treceg svijeta

Velika vecina hrvatskih novinara neuki su, nesposobni i ograniceni medijski cinovnici koji ne sluze javnom interesu i nisu u stanju istrazivati pitanja od javnog interesa na zadovoljavajuci nacin. Jedno od vrhunskih orudja transparentnosti, zahtjev za informacijom od javnog tijela temeljem posebnog zakona o slobodnom pristupu informacijama, u Hrvatskoj se gotovo uopce ne koristi u medijskim krugovima, a vecina novinara ne zna ni sto je to (van onog sto su procitali u agencijskom priopcenju kad je zakon stupio na snagu ili kad kakav NGO odrzi presicu na dosadan dan).

S druge strane, u zemljama zive i proaktivne medijske scene zahtjev za informacijom temeljem zakona o slobodnom pristupu informacijama gotovo je zamijenio mikrofon i olovku u novinarstvu. Ilustracije radi, BBC je prenio vijest da je Independent temeljem takvog zahtjeva doznao da je zamjenik blagajnika kraljice Elizabete 2004. pokusao u ime monarha aplicirati za subvenciju za grijanje iz fonda za siromasne koja je odbijena zbog moguceg "negativnog publiciteta“! U razmatranju sto je sokantnije – da je razlog odbijenice "negativni publicitet“ ili da je monarh pokusao izmusti pomoc iz drzavnog proracuna namijenjenu siromasnim obiteljima – britanska javnost ima priliku kritizirati ponasanje onih koje svojim porezima placa i zahtijevati odgovornost, centralnu posljedicu transparentnosti demokratskog drustva – istu onu od koje je Hrvatska udaljena poput zemlje treceg svijeta.

Zamjenik kraljicinog blagajnika pisao je naime ministartsvu kulture, medija i sporta o tome kako se kraljicin racun za plin i struju udvostrucio u 2004. i iznosio 1 milijun funti godisnje te postao "neodrziv“. Ali umjesto predlaganja nacina ustede na grijanju i nepotrebno upaljenim lusterima u Buck house-u (Buckinghamska palaca), Kraljevsko kucanstvo (Royal Household) se pozalilo kako 15 milijuna funti godisnje, koje od vlade dobiva za odrzavanje kraljevskih palaca, nije adekvatan iznos te zatrazilo subvenciju kojom bi se zamijenile 4 kombinirane toplinske i elektricne jedinice u Buckinghamskoj palaci i dvorcu u Windsoru.

U apologetskom email odgovoru, vladin duznosnik je objasnio da su subvencije namijenjene skolama, bolnicama, opcinama i udrugama stanova za programe grijanja na korist obiteljima s niskim primanjima dodajuci "Takodjer, osjecam se malo neugodno glede moguce lose medijske kampanje ako bi Dvor dobio subvenciju na teret recimo bolnice. Zao mi je sto ovo ne zvuci optimisticnije.“ Zahvaljujuci Independentu, "negativna" medijska kampanja (poznata i kao "javni poziv na odgovornost") je ipak pocela, makar i sa 6 godina zakasnjenja.

Ovaj slucaj kao takav hrvatskoj javnosti, ukljucujuci njen internetski fragment na ovim stranicama, nece biti zanimljiv i rasprava o tome treba li ukinuti monarhiju ili treba li zapaliti staru vjesticu pa ce se onda brzo ugrijati nece biti pokrenuta. Njegova poruka je medjutim drugacija i tice se uloge medija u demokratskom drustvu kao borca za informaciju na koju javnost ima pravo.

Independent je predanim istrazivanjem te upornim i odgovornim postupcima zakonski dosao do internog emaila vladinog sluzbenika - Vecernji, Jutarnji ili neki treci list radije ce platiti nekome da im nadje vezu kako bi nesto isisali kroz neku "neformalnu kavu" i raspalili po naslovnici, ma kako nepouzdano bilo. Independent ne samo da je otkrio da je kraljicin ured zatrazio novac nego je istrazivanje odveo do kraja i objavio i tko je, kad je kraljica odbijena, novac dobio – mahom bolnice, sveucilista i vijeca, kao sto je i predvidjeno – te iznose koje su dobili. Potpuna informacija za potpunu javnu raspravu.

Umjesto medija, cija je to prirodna uloga, provedbom zakona o pravu na pristup informacijama u Hrvatskoj se moraju baviti udruge poput GONGa ili Transparency Internationala koji ce na svojim stranicama doduse revno objaviti vijest da je broj javnih tijela koja su uopce poslala izvjesce nadleznima o tome kako postuju taj zakon u padu svake godine, ali budimo realni – tko cita news stranice GONG-a? Takva vijest trebala bi se naci na cetvrtoj stranici dnevnog izdanja srijedom ili barem u besplatnim novinama za citanje u tramvaju. Umjesto toga citat cete o tome kako je Hloverka sjela Sukeru u krilo i, sto je najgore, biti potpuno zadovoljni ili barem letargicni prema takvom stanju. Prema zadnjim podacima GONGa, samo 39% drzavnih tijela odgovara na zahtjeve u roku, a prema Transparencyju uklanjanje povjerenika na informacije, koji je bio neovisni arbitar u sukobu zahtjeva tajnovitosti podataka i javnog interesa, je opasan napad na ucinkovitost zakona. No to nikoga nije briga, a najmanje novinare kojima bi to trebalo biti od esencijalne vaznosti za obavljanje drustvene funkcije novinarstva.

Naravno, drustvo potpuno naviklo na slijepo upijanje commie-style propagande koju im serviraju razna vladina priopcenja ("Vlada odlucno odbacuje...") i sterilne medijske kuce ("Vlada je priopcila da odlucno odbacuje...") i potpuno nenaviklo na usmjerenu, inteligentnu i argumentiranu raspravu (za primjer vidi raspravu pod dnevnikom Uhapsite Benedikta! na ovim stranicama), nema posebnu zelju probuditi se iz tog stanja informacijske polusvijesti i poduzeti nesto kako bi se odluka donesena na izborima ili o bilo kojem politickom ili drustvenom pitanju donosila na temelju mnostva relevantnih informacija, a ne iz cistog inata ili lojalnosti. Kultura "afera“ koja vlada hrvatskim medijskim prostorom mizerna je i tabloidna zamjena za dostatnu informiranost javnosti odnosno doista odgovorne medije koji ispunjavaju svoju drustvenu funkciju. Sama cinjenica da se valovi "afera“ krecu onako kako dolazi do manjih ili vecih promjena u vladajucoj strukturi pokazuje da je medijska funkcija u Hrvatskoj svedena na retrogradnog pasivnog izvjestavaca umjesto pokretaca promjene. Nije nuzno da hrvatski medij uspije doci do emaila iz Predsjednikova ureda kojim od Kosoricinog ministarstva trazi subvenciju za kupovinu ekstra krizeva i religijskih ikona za dekoraciju zidova na Pantovcaku, ali bi bilo barem pozeljno da javnost cesce cita o "aferama“ koje su produkt istrazivacke proaktivnosti medija, a ne promjene u vladajucoj eliti ili budjenja drzavnog odvjestnistva iz hibernacije.

Dok je istrazivacko novinarstvo ograniceno vlascu i njenim polugama dotle je Hrvatska medijski u svakom pogledu ni vise ni manje nego zemlja treceg svijeta.

Zakon o pravu na pristup informacijama

Komentari

Editor ne znam šta se mi

Editor ne znam šta se mi cijelo vrijeme ugledamo u zapadne medije... Zapadni mediji su donijeli Hrvatskoj trash , žutilo , Modnog mačka i hrpu sličnih gluposti (toga prije nije bilo...) A što se tiče Buckigemske palače ono je takva sramota za ona smeća kraljevska , da ne znam kako Britancima ne padne na pamet da im dobrano ne skrešu proračun ... Uzimati od sirotinje da bi svjetlila cijela palača je turbo glupost - neka zarade...
Gade mi se od avantura princa po Afganistanu kada je morala za njim ići cijela vojska kako ne bi porezao prst , proganjanja Princeze Diane do ove sramote danas...

I šta zapadni mediji rade na ovu vijest , javljaju je koda to nije ništa strašno , a dok su takve stvari radili Čaušesku i slični tada je sa Zapada sa pravom išlo i drvlje i kamenje... Zašto danas šute i neprozovu javno tu bahatu masonsko kraljevsku obitelj... valjda svi znamo ... CENZURA...

Justice for all !

Tko je glasao

Editor nikakva hvala tim

Editor nikakva hvala tim zapadnim "civilizacijama" u koje cijelo vrijeme gledamo ko kreteni... Taj potez kraljevske palače je dokaz koliko ta gamad misli o običnim ljudima...

Uopće pomisliti da se za troškove grijanja jedne palače (koja se btw . bespotrebno grije cijela i nitko to ne osuđuje od velikaša na Zapadu , a npr. manijak Čaušesku je bio proganjan zbog svoje palače...) uzme iz blagajne za siromašne obitelji je takva sramota da bi pljunuo toj smećastoj kraljevskoj obitelji u lice... Ogavni su od gluposti prinčeva sa kreveljenjem u Afganistanu do ovog zadnjeg primjera...
Obična masonska klijentela koja i dan danas vuče mnoge končiće u svijetu...

Tko je glasao

^^ pure rubbish

Ono sto je zapadnim "civilizacijama" svojstveno, a dijelu hrvatske javnosti kao sto vidimo jos nije, je sagledavanje obje strane price umjesto maloumnih masonskih teorija zavjere.

Potez kraljevske palace nije "dokaz koliko ta gamad misli o obicnim ljudima" jer palace nisu privatno vlasnistvo kraljevske obitelji nego javno vlasnistvo, koliko i neki muzej. Stovise, palace cuvaju niz nacionalnih umjetnina koje moraju biti odrzavane na odredjenoj temperaturi i u javnom je interesu da se one odrzavaju. Turisticki prihodi od tih palaca su enormni. I na kraju, iz aplikacije je jasno da palaca nije htjela grijati kraljicin WC nego zamjeniti dotrajale uredjaje, sto je ekonomski mudar i opravdan potez koji stedi energiju i novac. Jedino je aplikacija poslana pogresnom vladinom programu pomoci. Takodjer, za ocjenu koliko ta "gamad" misli o "obicnim ljudima" bi trebalo razmotriti i veliki, redoviti i utjecajni humanitarni angazman u koji su ukljuceni svi clanovi kraljevske obitelji, zar ne?

Oni koji su procitali dnevnik s razumijevanjem i imaju kapacitet razumijeti tekst su shvatili da cilj rasprave nije balkansko nonsensicno bacanje govana po britanskoj monarhiji nego analiza uloge hrvatskih medija u drustvu kao pokretaca promjene i demokratizacije.

Tko je glasao

Oni koji su procitali dnevnik

Oni koji su procitali dnevnik s razumijevanjem i imaju kapacitet razumijeti tekst su shvatili da cilj rasprave nije balkansko nonsensicno bacanje govana po britanskoj monarhiji nego analiza uloge hrvatskih medija u drustvu kao pokretaca promjene i demokratizacije.

Kakva je uloga zapadnih medija u spriječavanju napada na Irak i Afganistan ... Molim odgovori i sve će ti biti jasnije...

Mediji su svugdje isti nismo mi ništa vjeruj ništa lošiji od trulog Zapada , samo smo premali da možemo druge crpiti , pa prodavati pamet... Pogledaj medije naše prije dolaska svog ovog žutila i današnje hrvatske medije... Nemoj samo reći da su za to krivi hrvatski mediji ... Ne nisu ... tako to radi Zapad...

Justice for all !

Tko je glasao

Nisu svi mediji isti - hrvatski su tuzno losi

Ja sam na glavnim stranicama Economsita ili Guardiana redovito citao zustru kritiku ratova i u Iraku i Afganistanu, a neki su razotkrili glavne vladine lazi. Phillipe Sands je pisao izvrsne tekstove npr. http://www.guardian.co.uk/politics/2004/jul/19/iraq.iraq

Sad mozes proslijediti na neki drugi dnevnik skretati temu, s ovim smo zavrsili.

Tko je glasao

ne razumijem generalizirano omalovažavanje zemalja 3. svijeta

I koje bi to uopće bile? Indija i JAR zacijelo imaju bolje javne i opinion-making medije od Hrvatske. Inače odličan.

Hrvatski bi mainstream mediji, uključujući javnu televiziju, vjerojatno propali da se dosljedno primjenjuje odredba Zakon o medijima, koja nalaže citiranje izvora. Kao što je to uradio BBC napravivši od Independentove vijesti - vijest. Razne Tončice i Đurice stalno govore "jedan dnevni list", a to je kao da kažu da je na "jednoj nogometnoj utakmici...."

A da kojim slučajem netko ili nešto ograniči "pouzdane", "bliske" i druge "važne ali anonimne" izvore (mimo nužne potrebe stvarne zaštite), propalo bi cjelokupno hrvatsko korporativno novinarstvo, Paradoks je da bi upravo ti "izvori" trebali biti udarna vijest. A neki to vjerojatno i postanu, kad stignu u Remetinac.

Imam samo jedan ispravak krivog navoda: stranice NVO-ova nisu i ne trebaju preuzeti ulogu medija. Ali nisu baš ni tako marginalne i bez utjecaja. GONG-ova je stranica, doduše u relalativno dugom razdoblju, imala 200940 hitova, što nije malo. Uostalom :-)

http://www.gong.hr/cpage.aspx?page=odjeci.aspx&pageid=206

Tko je glasao

Hvala na ispravku i

Hvala na ispravku i cross-postingu. :)

Tko je glasao

treći svijet

kad smo kod trećeg svijeta, ne mogu odoljeti pa da ne spomenem kako je kardinal Walter Kaspar, najbliži Papin suradnik, komentirao pavi svijet, riječima da je ''slijetanje na Heathrow kao slijetanje u zemlje Trećeg svijeta..''. kaznicu je dobio, nije smio biti u svitu ovoga rujna, sve da se duhovi dodatno ne uznemiruju, - no, izrečeno je izrečeno, ... i istina najviše boli...

Tko je glasao

Velika vecina hrvatskih

Velika vecina hrvatskih novinara neuki su, nesposobni i ograniceni medijski cinovnici koji ne sluze javnom interesu i nisu u stanju istrazivati pitanja od javnog interesa na zadovoljavajuci nacin.

Ako misliš na one koji prate život "celebova" i sve što spada u tzv. žutu kroniku, složio bih se. Međutim, ako misliš na tzv. ozbiljno novinarstvo, nisam siguran da se razlozi posvemašnjeg sivila nalaze baš u neukosti, nesposobnosti i ograničenosti novinara. Zašto?

Prije svega, i novinari su zaposlenici medija za koje pišu ili govore, ne znam koliko imamo tzv. slobodnjaka, automatski ovisni o gazdi koji ih plaća. Također, čak je važnije od prvoga, kod nas nema onoga što novinarima u demokratskim zemljama daje snagu kojoj se ovdje divimo - snažne demokratske javnosti, onoga od čega u demokraciji zaziru i vlasnici medija (bojkot - manji profit).

Mislim da u zemljama koje nam služe kao inspiracija i uzor snaga javne riječi ne proizlazi iz učenosti i sposobnosti novinara već iz notornog straha političkog establishmenta kako će na ono što čuje ili pročita reagirati građani, odnosno, hoće li im ti ubuduće dati glasove potrebne za osvajanje ili ostanak na vlasti.

Nisam od onih koji o tzv. struci imaju osobito dobro mišljenje, često znam kritizirati, ali mislim da je uvodno (pre)teška kvalifikacija.

B-52

Tko je glasao

Editor, Ne samo; "

Editor,

Ne samo; " Kultura "afera"........umjesto pokretača promjene" sa čime se slažem;
nego i udružena mafija, pokvareni političari i vlasnici medija, koji zajedno manipuliraju građanima gledateljima i čitateljima novina, sa ciljem da ova kriminalna i korumpirana vladajuća klika ostane što duže na vlasti.

Uz pomoć SDPa i teatralnog Z Milanovića, koji je u subotnjem dnevniku HTVa govorio o svemu, ali nije se sjetio tražiti sređivanje popisa birača.

Uz svesrdnu pomoć župana Jakovčića i njegovih idiotskih predstava; uz pomoć Čačića koji nije dao ostavku poslije nesreće; a dat će bude li u kampanji napada na oporbu od strane HDZa ( izvor novinski tekst iz "Novog lista" od prošle subote).

Umjesto da do neba vrište protiv manipulacija Don Vlade pokvarenog Šeksa sa referendumom; jer će se uz pomoć marionetskog Ustavnog suda ignorirati volja osamsto tisuća građana; svi spomenuti i neki drugi iz oporbe gledaju svoje JADNE STRANAČKE INTERESE, a ne koriste sredstva koja bi iole normalni političari u drugoj zemlji zahvalno iskoristili.

Sve u cilju da se osvoji vlast jadnim i šupljim frazama, obećanjima koja zbog dugova i gospodarskog kolapsa zemlje neće moći ispuniti misleći da su svi građani samo brojevi & ovce za šišanje; a kad ih se prozove za određene greške ito tko koga , već Šprajc Milanovića, tada se odgovara vrlo arogantno frazama.
I to sa HTVa, koji gleda većina građana, te koji neuspješno uz pomoć Latina i ostalih HLOinih marioneta tipa voštana i zabunjena D. Čuljak sada pokušava graditi image objektivnog medija.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

nije to baš tako

Kolegica Jelena Berković godinama vodi rat s Vladom temeljem svojih zahtjeva za informacijama s Vladinih sjednica i nakon što je dobila presudu Upravnog suda.
Kolega Ivica Grčar je iscrpio sve domaće pravne putove ne bi li od Šukera koji predsjednik NO INA i ministar financija dobio na uvod ugovor koji su Talijani potpisali s INA-om o koncesiji na plin iz sjevernog Jadrana. Najme, kak je uopće moguće da INA ta nalazišta da nekome u koncesiju kad ona nisu njeno vlasništvo već opće dobro, a mi ni nakon nakon iscpljujućeg novinarskog istraživanja i parničenja kolege Grčara ne smijemo znati sadržaj tog ugovora. Kolega će iz vlastitih sredstava financirati tužbu na Europskom sudu za ljudska prava.
A evo i ja sam pisao kako je Ivica Bačić iz Splita kao ovlaštenik prava na informaciju dobio spor na Upravnom sudu protiv DORH-a, ali Mladen Bajić ne poštuje odluku tog suda i ne dostavlja Bačiću zatraženu informaciju ---> http://45lines.blogspot.com/2010/06/mladen-bajic-izgubio-spor-na-upravno...

Dakle, s jedne strane, kao što i sam navodiš sa stranica GONG-a i TI-a, a kao što sam ti ilustrirao i drugim primjerima, imamo Zakon kojega vlasti ne provode čak i kad su novinari i ostali ovlaštenici uporni do besvijesti, a s druge strane imamo medije/novinare koji do MUP-a, DORH-a, SOA-e plasiraju poluinformacije, svjedočke iskaze...

Zakon o pravu na pristup informacijama je samo još jedna od šminki za Evropu, a novinari na rubu egzistencije zbog ispremreženosti njihovih vlasnika s raznim moćnim koruptivnim krugovima, nemoćni su da tu išta naprave.

Tko je glasao

zadnji broj Objektiva

...možda je malkice offtopic ...ali i nije...može li mi netko objasnit who the fuck is Munir Podumnjak i zbog čega svako malo dobiva prostor u raznim novinama pa i po TV

tako sad u zadnjem broju Objektiva, novog političkog dvotjednika Munir lupeta about Chapter (which Chapter)? Chapter 23.

Partnerstvo za društveni razvoj, da, da, da, još jedan od NGOs koji visi na proračunskoj sisi, makar malkice, a sad ziher s čežnjom očekuje dolazak Sorosa i njegovih zelembaća) ali ZAŠTO mediji troše papir na mišljenje raznoraznih takvih poluanonimusa i nedovoljno kompetentnih likova...

okej, dakako da želim čuti hoćemo li ili nećemo zatvorit na vrijeme to prokleto Poglavlje 23. ali nek mi onda novinari prenesu mišljenje EU experata ili naših experata ...a ne nekakvog Podumnjaka...

CC

Tko je glasao

Zakon o pravu na pristup

Zakon o pravu na pristup informacijama je samo još jedna od šminki za Evropu, a novinari na rubu egzistencije zbog ispremreženosti njihovih vlasnika s raznim moćnim koruptivnim krugovima, nemoćni su da tu išta naprave.

slušao sam raspravu kod donošenja tog zakona gdje je oporba tražila konkretnije mjere kažnjavanja u slučaju uskraćivanja informacija što dakako nije usvojeno. novčano kažnjavanje nije dovoljno jer se ne poštuje javnost servisa. dakle, na svim razinama vlasti je moguće uskratiti građanima informacije neselektivno ih označavajući bilo kojim stupnjem tajnosti. uskoro bi mogli očekivati izmjene i dopune zakona koji će još više ograničiti uvid u informacije. ako i treba dopunjavati zakon, on treba biti dorečen u smislu stupnja tajnosti jer ne vidim razlog u stupnjevanju tajnosti od informacija koje se tiču nacionalne sigurnosti te tajnosti postupka u istragama koje traju te nedovršenih sudskih postupaka. ostalo po mome mišljenju treba biti dostupno javnosti jer ipak to je javni servis. što se tiče palijativnih mjera koje su novčane, trebalo bi uvesti i institut opoziva sa javne dužnosti jer bi se time poboljšala onih koji raspolažu novcem svih nas. možda bi tako izvješće državne revizorice umjesto primljeno na znanje naše javne službenike tjeralo na strah i kvalitetnije obavljanje javnih dužnosti.

Tko je glasao

Čega nema to ne fali?

“…institut opoziva sa javne dužnosti…”

Ako u RH ima nekih 100 stranaka, neka je prosječno po 200 altivnih političkih osoba koje od toga uglavnom žive (nacionalna, županijska, općinska razina) govori da 20.000 osoba čini svojevrstan strukovni ceh koji nema ono što kod drugih cehova postoji – kodeks normi ponašanja. Sadržaj normi u pojedinim zanimanjima (advokati, liječnici i sl.) određuje granice dozvoljenog, etiku i filozofiju struke.

No, kako za mnoge važne stvari ne postoji odgovarajuće i sveobuhvatno obrazovanje tako ga nema niti za “političara” što onda znači da ne postoje granice dozvoljenog, etika i suvremena hrvatska politička filozofija.(digresija: postoji zanimanje i obrazovanje za vozača viličara a ne postoji za roditelje i “roditeljstvo”).

Tako nam je etičan i Šeks kao i čitav niz ljudi u politici koji smatraju da je baš sve dozvoljeno

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci