Tagovi

Mediji? Bitno je da se isplati...

Čista je šteta što današnji in memoriam Erichu Schumannu, članu uprave i suvlasniku WAZ-a, objavljen u Jutarnjem listu na 20. stranici, nije našao svoje mjesto i na portalu Jutarnjeg. Samo tako bi se mogla i šire od uobičajene publike lista mogla vidjeti sva dubina poslovne politike u Jutarnjem i sva širina koncepcije kvalitetnog i slobodnog novinarstva koju tamo gaje. Osim toga, na taj način bi mi smanjili trud - ovako sam bio toliko očaran da ga jednostavno moram prekucati.
Autor teksta je Jadran Kapor, donedavni novinar, a danas direktor Jutarnjeg, koji je očito našao načina kako se odužiti ruci koja ga hrani. Dakle, ovako (uz povremene komentariće): u prvom dijelu teksta Kapor uglavnom piše o Schumannovoj biografiji, i to je uglavnom nesporni dio, jer, o mrtvima sve najbolje. No, onda počinje predstava.
"Kao novinar, toga sam velikog čovjeka upoznao radeći intervju za Globus. Iznenadio sam se tada skromnošću WAZ-ove upravne zgrade. Njegov ured i konferencijska dvorana bili su skromnije uređeni od ureda naših glavni urednika. Začudio se što smo fotograf i ja došli u Essen samo zato da bismo napravili taj jedan intervju, ali kad malo bolje razmislim, imao je pravo (KAO ŠTO ZNAMO, ŠEF JE UVIJEK U PRAVU).
- Vodite računa da samo financijski zdrave novine mogu osigurati kvalitetno novinarstvo. Vodite računa o tome da se stvar isplati, ponavljao mi je kada sam vodio jedan od WAZ-ovih projekata u regiji. No, u novinarska pitanja, u uređivačku politiku, nikada se nije miješao."

To je dakle citat koji nas zanima. Cijela priča o kvalitetnom, slobodnom i neovisnom novinarstvu po tko zna koji put se svodi samo na jedno - DA SE TO ISPLATI. Baš tom devizom u EPH su se rukovodili i prilikom realizacije ideje o novinskoj i foto agenciji (da ne duljim sad o tome, vidi moj post na pollitika.com - http://pollitika.com/cuvajte-se-agencija-stize), jer nije bitno koliko će novine patiti od nedostatka autorstva i kvalitetnijih tekstova, kad ionako novinari imaju funkciju puniti ono nešto malo prostora što je preostalo oko oglasa. Ono nešto vijesti ćemo ukrcati, kad baš moramo, ali molim, ne pretjerivati. A što se tiče "nemiješanja u uređivačke politike", zar netko doista još u to vjeruje? Možda i neće to raditi, ali će zato potpisivati platne naloge svima koji bi se mogli umiješati. A i to je novinarstvo, zar ne? Ili ipak ne, dokle god se to sve skupa isplati? A kad smo već kod WAZ-a, tone su papira ispisane o štetama koje je izazvao njihov ulazak na tranzicijska tržišta i preuzimanje monopolskih položaja na tim tržištima.

Komentari

Istina je da si u pravu oko

Istina je da si u pravu oko silne tabloidizacije "ozbiljnih" novina. Ipak, posljedica je najveci pad naknada u cijeloj Europi u prosloj godini. Stoga ce oni u potrazi za profitom krenuti u jedinom mogucem smjeru, a to je internet. Ne znam da li ce pokusati ojacati forume, ili kupiti blogove, ali drugog izlaza nemaju. Multimediju "zive " slike im je vec preoteo Youtube.( Google)Stoga ih cekaju dosta teski dani.Ali ima sasvim dovoljno ljudi i sa daleko tezim problemima.Ja ne razumijem da su ti njihovi urednici uzeli za partnere politicare umjesto javnosti i onih kojei te politicare i placaju?! To je zaista diletantski. Ova druga opcija bi im bila dugorocno isplativija.Da su tako napravili, onda bi imali vecu vjerodostojnost nego je imaju danas. Recimo da su oni koji su izgurali Watergate, osigurali sasvim dobru dozu vjerodostojnosti. Pa se ne boje vlastitih parodija od 3 kune na kioscima.Valjda te njihove mlade managere zanima kratak i brz uspon u centrali, a ne dugorocni rezultata. Moguce da ocekuju kod kuce neko mjesto u zavjetrini uz vecu placau na osnovu svjih rezultata. Kad se kasnije to pokaze rezultatom kratkog trajanja, oni ce biti dokazano amnestirani radi toga sto se vise ne bave tom dijelom korporacije ;).Neka o tome razmisljaju u upravi WAZ-a i Styrie, a i njihovi dionicari.

Tko je glasao

Po meni je veću štetu

Po meni je veću štetu učinila Styria upropastivši Večernji list, novine koje su nekad bile pojam "kvantitete i kvalitete". Nijedno od toga danas tamo nije u igri. WAZ (EPH) nisu ništa veću štetu napravili nego što bi to uradili neki drugi magnati (Murdoch...). Ne mogu se čak oteti dojmu da je Pavić imao prostora za mnogo tvrđi nastup.
Zlobnici bi pak mogli ustvrditi da Styria ima protekciju (barem u blogerskim vodama) i to zbog karaktera svojih stvarnih vlasnika.

Naravno, podržavam glas javnosti i nadležnih institucija u regulaciji medijskog tržišta.

Tko je glasao

I jedni i drugi (WAZ i

I jedni i drugi (WAZ i Styria) dio su istog sklopa, i zapravo ih se ne može odvajati, osim činjenice da se u EPH uvijek znalo (valjda) stvarne vlasnike, a u Večernjem listu ne. Međutim, u Večernjem se nije bogznašto promijenilo - bili su i ostali Bezgrešnjak. S druge strane, tužno je u što se Jutarnji pretvara - još uvijek to najbolje izgleda, ali će s politikom koja se manifestira kroz "važno je da se isplati" u vrlo dogledno vrijeme biti ubijeno mnogo toga kvalitetnog što ih danas krasi. Uostalom, i tamo se to iznutra sve više vidi, pa je zato u posljednje vrijeme bilo nekoliko odlazaka novinara i urednika koji će se vrlo teško preboljeti. Kad krene agencija, i Jutarnji i Slobodna pretvorit će se u news biltene prošarane komentarima (i reklamama).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci