Tagovi

McCain & Obama - što san van ja govorija :-)))))

Što ti je malac kapitalac – viđaj vamo što je Zvone Radikalni pisao prije godinu i par mjeseci (točnije 6.11.2006.) u svom postu „Mea culpa, mea culpa, mea culpa“ u kojem sam se osvrnuo na (tada) aktualne mid-term izbore za američki Kongres i Senat:

A u kojem smjeru će Amerika dalje s demokratskim Kongresom (a možda, iako teško i Senatom) ?
Paaaa, nekako mi miriše na dvije godine „zatišja pred buru“. Jer ipak, i dalje će Bush biti predsjednik. Doduše lame-duck predsjednik, ali još uvijek predsjednik i commander-in-chief. Biti će puno politikarenja, a malo će se posla obaviti. Potrošiti će se dragocjene dvije godine prije začetka rebuilding-a Amerike. A rebuilding joj svakako treba jer nagomilani deficiti, zbrojeni sa sve jačom Kinom (ekonomski i geopolitički), (donekle) asertivnom Evropom te debaklom u Iraku (Rusiju i lokalne probleme da ne spominjemo) zahtijevaju promjenu kursa.
Dakle, od sutra kad se zatvore birališta u Americi, počinje „prava“ trka koja će za dvije godine kulminirati izborom sljedećeg predsjednika Amerike.
A ko će se trkati u toj trci ?
Bog zna sine ...
A Zvone Radikalni bi volio vidjeti Johna McCaina i Barracka O'Bamu

Reče Zvone, i tako bi ... :-)

Both men could be jumping the gun. Mrs Clinton’s resilience and the political machine she built with her husband cannot be counted out. And there is the unresolved question of the “superdelegates”, unelected Democratic Party bigwigs and certain officeholders, who may upset the Democratic apple-cart by voting for a candidate who did not win among ordinary, elected delegates. But Mr Obama is savouring yet another big night. He is now the front-runner.

Eeee, da ....

Hoće li stvarno ispasti po onoj all my wishes come true ???

Recimo to ovako: McCain je na 94,5 %, a Obama na 74,0 % na www.intrade.com političkom marketu. Obama je pobjedio u osam država zaredom, u nekim slučajevima i sa vrlo velikom prednošću. Dostigao je Hillary u broju delegata, čak i ako se zbroje i superdelegati (o tome nešto kasnije). Momentum je definitivno na njegovoj strani (iako se mora reći da kamp Hillary Clinton za svaki poraz nalazi jako „kvalitetna“ opravdanja – pročitajte Economistov članak).

Sljedeći utorak (19.2.) su za Demokrate primaries u Washingtonu i Wisconsinu, te caucus na Havajima. Ako i to odnese, a kažu da je u Wisconsinu jak, a caucus format na Havajima mu odgovara više nego Clintonici zbog entuzijazma njegovih supportera, to će biti lipih 10 in a row :-)))).

I onda dolazi novi „Super Utorak“, 4. ožujka, kad su predizbori u Ohiju i Teksasu. Gomila delegata i sve se može okrenuti. To bi za Hillary mogao biti „biti ili ne biti“ dan, ali ima zez ! Zbog proporcionalnog sistema koji primjenjuju Demokrati u svojim predizborima, Hillary mora win BIG !!! A to neće ići lako :-).

A ima i crni, NAJCRNJI scenarij :-(((((

A to je da Hillary pobjedi s dovoljnom razlikom u Teksasu i Ohiju da se taman (po)vrati u utrku, ali opet s nedovoljnom da se može reći da je ona front-runner !!!

I tada u igru stupaju SUPERDELEGATI and the things could get REAAAALY NASTY !

Najgora mogućnost je da se Obama i Hillary nastave fajtati na svim predizborima, sve do demokratske konvencije za konačni izbor predsjedničkog kandidata, i da Obama u delegatima osvojenim na predizborima ima određenu prednost (recimo 50-75 delegata) , ali da Hillary to nadoknadi u superdelegatima (što bi se nekako moglo očekivati s obzirom da je ona ipak kandidat establishmenta).

Trenutno CNN kaže ovako (kako podsjeća CNN - 2025 delegates needed to win):

Pledged delegati („osvojeni“ na direktnim izborima):
Obama 1059
Clinton 956

+ 103 za Obamu !!!

Superdelegates
Obama 156
Clinton 234

+ 78 za Clinton

Zgodna činjenica je da se superdelegati još mogu i predomisliti, a treba uočiti da tih superdelegata kod Demokrata ima skoro 800, a da ih je do sada „dalo zavjet“ jednom od kandidata niti 400 ! Ukoliko Hillary „navuče“ pobjedu zahvaljujući glasovima „uglednika“ demokratskog establishmenta, nasuprot pobjedniku po „glasu naroda“ (pa makar to bilo i jedva), za Republikance će to biti mana s neba i uvelike će hendikepirati i demokratskog kandidata i općenito diskusiju tijekom izborne kampanje. A onda je to 2004-ta all over again ...
Ipak, to je kao što rekoh najcrnji scenarij (i jedini mogući za Hillary Clinton da ostane u utrci ;-). A očekivano je ipak da će Obama zadržati momentum, u Teksasu i Ohiju izvući barem „neriješeno“ i onda nastaviti build-up prema demokratskoj nominaciji. Možda će se to odužiti, možda će Hillary Clinton pokazati ustrajnost ala Mike Huckabee koji i nakon jučerašnje trostruke McCainove pobjede i dalje „ostaje u utrci“, ali stvari će biti sve izvjesnije i polako će se fokus prebacivati na McCain – Obama front.

A kad se (ako ;-) to desi onda će se Zvone Radikalni doista opušteno moći zavaliti u naslonjač i promatrati kako Amerika heals its wounds ...

McCain kao primjer najboljih principa Republikanaca – small government, pro-immigration, pro-trade, protiv koruptivnog utjecaja biznisa u američkoj demokraciji ... jes' da nije kvalificirani „konzervativac“, ali, kao što sam jednom već rekao, zato mi je toliko i drag.
A koliko su evangelikanski i ini fundamentalisti kršćanske provencijencije svojim stiskom Republikanske stranke „zla“ i podjela unijeli u američku politiku, mogu samo reći da ću s posebnim zadovoljstvom gledati kako gutaju govno i podržavaju McCaina :-))).

A s druge strane Barrack Obama koji ima „JFK-potencijala“ u sebi :-). Doduše, treba priznati da ga se (zasad s pravom !) napada da je još uvijek tanak u detaljima svojih policy proposals, ali njegova retorika i nastup, te entuzijazam koji budi u ljudima su nakon sedam godina vladavime G.W. Busha nešto što Americi doista treba.
Još ukoliko se uspije othrvati stisku koji nad Demokratskom strankom imaju učiteljski sindikati pa stvarno najavi/krene u neku smislenu reformu sustava obrazovanja ... di će mu biti kraj :-). A s obzirom da je crnac i da od takve reforme najviše imaju profitirati upravo crnci rasuti po getoima i siromašnim četvrtima s javnim školama s čijom kvalitetom smo upoznati kroz „propagadni odjel američke imperije“ (čitaj Hollywood ;-) ima nade ...

Dva anti-establishment kandidata ...

U utrci za najmoćniji položaj na cijelom svijetu ... God, I love America :-))))))

Komentari

A da mi njih napadnemo,

A da mi njih napadnemo, navijestimo im rat, oni nas zauzmu i srede naše gospodarstvo?

Tko je glasao

NA ŽALOST, Obama neće biti

NA ŽALOST, Obama neće biti nominiran, ovo je sve predstava za javnost!

Evo zašto (na brzaka guglano):

Rockefeller Backs Hillary!
http://www.truthnews.us/?p=1906

Rostchild Backs Hillary!
http://www.godlikeproductions.com/forum1/message497894/pg1

Microsoft Backs Hillary!
http://blogs.telegraph.co.uk/technology/shanerichmond/feb08/google-and-m...

Weapons Industry Dumps Republicans, Backs Hillary!
http://www.alternet.org/story/65869/

Wall street Backs Hillary!
http://dealbook.blogs.nytimes.com/2007/10/18/hillary-clintons-wall-stree...

Rupert Murdoch backs Hillary!
http://civillibertarian.blogspot.com/2006/05/rupert-murdoch-backs-hillar...

Warren Buffet backs Hillary!
http://wonkette.com/politics/major-endorsements/buffett-hedges-his-bets-...

Ali to nije sve... tu su i još neke velike medijske kuće npr NBC,FOX, HBO, tu je i JP Morgan, tu je farmaceutska industrija, tu je još nekoliko milijarderčića .....
http://arunachala1008.blogspot.com/2007/11/hillary-clintons-corporate-do...

Smrdi! Smrdi!
http://video.google.com/videoplay?docid=7007109937779036019

Bilo je tu ranije svakavih donora!
http://directorblue.blogspot.com/2007/08/hillary-clintons-list-donors.html

Neki na internetu imaju čak i ovu teoriju:

Has Hillary already been selected?
http://www.oilempire.us/hillary.html

Tko je glasao

Ajde malo razradi tu tvoju

Ajde malo razradi tu tvoju tezu - dobro, Hillary je kandidat koji bi strukture voljele vidjeti, ok, to znamo već od prije, ali zbog čega bi to trebalo garantirati njezinu kandidaturu u (transparentnom!) sistemu kakav je u SAD.

Fore tipa Iluminati/vanzemaljci/slobodni zidari će u zadnji tren prisiliti stranku da počini suicid i ode protiv popularnog glasa jer je to sve samo predstava za javnost baš i nisu pretjerano uvjerljive.

Iskreno, baš bi volio da Obama pobjedi (što je sve izglednije iz dana u dan) između ostaloga da bi ovakvim izljevima teorija zavjere mogao natrljati nos u njihovoj gluposti.

Tko je glasao

"Nihil tam munitum quod non

"Nihil tam munitum quod non expugnari pecunia possit" Ciceron

Pogledati:

The Money Masters - How International Bankers Gained Control of America

http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

iz filma:
"I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated Governments in the civilized world no longer a Government by free opinion, no longer a Government by conviction and the vote of the majority, but a Government by the opinion and duress of a small group of dominant men." - Woodrow Wilson

"If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks...will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered.... The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.
... The modern theory of the perpetuation of debt has drenched the earth with blood, and crushed its inhabitants under burdens ever accumulating." -Thomas Jefferson

Tko je glasao

Možda je sad pravo vrijeme

Možda je sad pravo vrijeme za registraciju?

Opinioiuris

Tko je glasao

Zaboravili smo na činjenicu

Zaboravili smo na činjenicu da američkog predsjednika ustvari postavljaju vanzemaljci, a sve ostalo je predstava za narod.
I, da, gnušam se tzv. demokracije u kojoj se događaju stvari poput Watergatea, a predsjednici mogu biti navučeni na steroide, speed ili alkohol (JFK, GWB).

Tko je glasao

(Za prvu rečenicu nisam

(Za prvu rečenicu nisam mislio baš 100%, ali ipak hvala na glasovima.)

Tko je glasao

Ah! Naše pustolovine će

Ah! Naše pustolovine će onda biti poznate pod nazivom "Kuna koja je zarežala!" (klikni link za referencu).

Tko je glasao

Makar ovo sve izgledalo

Makar ovo sve izgledalo daleko i nepotrebno za nas, ipak izbor americkog predsjednika ima utjecaj na citav svijet. Pa tako je ipak ona propaganda iz americkih filmovima katastrofe, gdje americki predsjednik odlucuje o citavom svijetu, sve bliza istini i realnosti. Osobno navijam za Obamu, tesko ce se ikad vise naci takav kandidat koji je favorit u obicnom narodu, iz kojeg ne stoje koorporacije i koji govori iskreno jezikom normalnog covjeka. Bas je svojom jednostavnoscu toliko poseban. Iako Hillary isto tako nije losa, ali nekako mi je skroz neuvjerljiva i prije bi dao McCainu svoj glas.

YES WE CAN!! GO OBAMA!! :)

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Ja sam i dalje die-hard

Ja sam i dalje die-hard Hillary supporter :)
Proporcionalnost igra i za Hillary u svim ovim državama koje navodiš i u kojima je Obama u prednosti... Dovoljno da se drži blizu iako ih izgubi, a onda ga pomete u Texasu i Ohiu. Tu je još i Pennsylvania sa 188 delegata i povoljnim biračkim tijelom za Hillary, Kentučki, Indiana i Oregon koji su također mogući za Hillary te šećer na kraju Puerto Rico sa 63 delegata :)

Daleko je to od gotovog, slijedi niz debata njih dvoje gdje ga Hillary uvijek i temeljito pobijedi, nova menadžerica kampanje, ušutkani Bill... Tako da... Hillary IDE DALJE :D

Tko je glasao

Ja sam i dalje die-hard

Ja sam i dalje die-hard Hillary supporter
I ja. Ali da čestitam Zvonetu na odličnom dnevniku. Ipak mislim da utrka nije nikada bila toliko knap kao u ovom predizboru. Nisam baš siguran da će Hil postići značajniju pobjedu u Ohiu ali ako u Texasu postigne ono što bi trebala ostati će u trci.
Go Hillary go

Tko je glasao

Because you're my

Because you're my friends...

Opinioiuris

Tko je glasao

bas ne pratim intenzivno usa

bas ne pratim intenzivno usa izbore, i ne znam koliko je to realno, ali mislim da bi hillary i obama trebali postediti demokrate daljnjeg iscrpljivanja, i sloziti win-win kombinaciju - jedan za predsjednika, drugi za potpredsjednika.
whats the big difference anyway? mislim, realno, u njihovim politickim ciljevima?

mislim da tada republikanci mogu samo sjesti i plakati.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

to već mnogo amera

to već mnogo amera očekuje, pogotovo kad se uzme u obzir da je postotak demokrata koji bi glasali za pojedinog kandidata cca 50% svakom, dok je postotak demokrata koji bi glasali protiv bilo kojeg cca 15-20%, tj podržavaju oba, ali jednog preferiraju.

u republikanaca je to dosta drugačije. McCain ima mnogo republikanaca koji ga izrazito ne podržavaju, a također niskoplasirani Huckabee

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Vrlo su male šanse za takvu

Vrlo su male šanse za takvu kombinaciju. Jedino što ozbiljnije ukazuje prema toj mogućnosti je odgovor Obame i Clinton na Kalifornijskoj debati o toj mogućnosti, gdje oba dvoje, efektivno, proglase tu mogućnost mogućom (Youtube link). S druge strane, razlozi zašto takvo što je malo vjerojatno su ogromni.

Kombinacija Obama-Clinton je skoro nemoguća iz prozaičnog razloga da je Hillary prestara - trenutno je stara 60 godina, za osam godina kada bi vjerojatno imala mogućnost u takvoj kombinaciji pokušati osvojiti predsjedničko mjesto bi imala 68 godina, što je više-manje standardna ambicija podpredsjednika koji nisu prijatelji/politički partneri predsjednika (kao u slučaju Bush/Cheney). To je već velika starost u bilo kojoj kombinaciji, a osobito u njezinom slučaju gdje ona, kao žena, to pokušava, osobito u Americi gdje još nije bilo predsjednice ili podpredsjednice, osobito u kontekstu nasljednice mladog, energetičnog predsjednika, koji će tada još uvijek biti mlađi nego što je ona sada. Tako da joj u toj kombinaciji ostaje podpredsjedništvo kao kruna karijere - što nije nužno bolje od pozicije senatorice jedne od najvažnijih saveznih država, osobito sa još godina seniority-a u toj poziciji. Kombinacija u kojoj ona postaje ministar za zdravstvo ili neke slična, je, s druge strane, više vjerojatna, ali tada ne govorimo o predsjednik-podpredsjednik paru.

Obrnuta kombinacija je vjerojatnija, ali i tu postoje veliki problemi. Kao prvo, Obama će vjerojatno pobijediti, tako da mu nije u interesu sada prihvatiti tu poziciju, u ovom kontekstu završavanja utrke ranije. Prije "super utorka" je to bilo vjerojatnije. Također, koliko god u javnosti bili prijateljski radi interesa Demokrata općenito, Obama je u individualnim intervjuima više puta komentirao žestoke napade Clintonske kampanje, što bi, u kombinaciji sa njegovim zalaganjem protiv lobista (koji obilato otvoreno potpomažu Clinton), učinilo ga izdajicom vlastitih uvjerenja ako prihvati podpredsjedničku poziciju. Njegova kampanja je više-manje balon sapunice vezan uz njegovu sposobnost da se predstavi kao rječiti, neokaljani moderni kandidat, izdaja tog imidža bi ga pretvorila u "još jednog političara", gdje je relativno tanak što se tiče kvalifikacija, tako da bi za 8 godina, u eventualnoj utrci za predsjednika imao puno manje šanse nego sada, gdje postoji šansa da ako je on kandidat, da ne dođe do standardne pola-pola, jezičac na vezi odlučuje, podjele već odlučujuće pobjede.

Čisto pragmatično, ni jedan ni drugi ne pomažu puno predsjedničkom kandidatu kao podpredsjenički kandidat u usporedbi sa nekim drugim demokratima kojima bi se mogli pokrpati individualni nedostaci, već bi se jasno radilo o političkom kompromisu što bi takvu kandidaturu oslabilo.

Uz sve navedeno, ne vidim baš velike šanse za takvu kombinaciju, ni u jednoj varijanti, a osobito Obama-Clinton koja je sada jedina realna zbog Obaminog vodstva po delegatima.

Tko je glasao

Uz sve navedeno, ne vidim

Uz sve navedeno, ne vidim baš velike šanse za takvu kombinaciju, ni u jednoj varijanti, a osobito Obama-Clinton koja je sada jedina realna zbog Obaminog vodstva po delegatima.

A jako vodstvo... 20-ak delegata i već se proglašava pobjeda. Ima tu još puno država i delegata za osvojiti.

Inače se slažem, oboje su prejaki kandidati da bi bili jedan drugome potpredsjednički kandidati.

Tko je glasao

Dobro, trebao sam reći

Dobro, trebao sam reći trenutno jedina realna - postoji još ta mogućnost da Hillary okrene stvari, ali za to bi trebala pobijediti 5. u oba dvije savezne države sa 70%+ glasova, što je vrlo malo vjerojatno. Važni moment je također da Hillary ne zaostaje toliko strašno primarno zbog superdelegata, inače bi zaostajala za stotinjak, a superdelegati će biti pod velikim pritiskom da osiguraju da se izabere onaj kandidat koji je osvojio većinu glasova birača (tj. delegata), a ne da oni na kraju preokrenu rezultat.

Tko je glasao

a superdelegati će biti pod

a superdelegati će biti pod velikim pritiskom da osiguraju da se izabere onaj kandidat koji je osvojio većinu glasova birača (tj. delegata), a ne da oni na kraju preokrenu rezultat.
Gledal sam malo analize ljudi koji poznaju političku scenu u USA.
Navodno Obama nema šanse jel buju superdelegati stali na stranu Hillary.

Osobno mislim da ni jedan od njih nema šanse protiv McCain-a.

Tko je glasao

Skviki, ne znam koliko

Skviki, ne znam koliko pratiš, ali u zadnjih par dana stvari se stvarno okreću nagore za Hillary što se tiče superdelegata - crnački su počeli sa prebjezima, a i ostali su pod velikim pritiskom. Lideri crnačke zajednice svi odreda govore da će uništiti demokratsku stranku masivnim prosvjedima ako Hillary pobjedi kroz stranačke makinacije. Hillary se još ekstra usosila baš guranjem priče na superdelegate i pokušaje da se naknadno mijenjaju pravila igre i priznaju glasovi dvaju saveznih država (Floride i Michigana mislim) čijima je delegatima zabranjen pristup stranačkoj konvenciji zbog odluke državnih tijela da održe svoje primariese prije nacionalnog dogovora zbog čega im je zabranjen pristup a i svi kandidati osim Hillary su ignorirali njihove primariese (te je ona naravno pobrala velik broj glasova zbog toga). Takvi pokušaju da se zaobiđe volja birača joj nanose ogromnu PR štetu i stvaraju ogroman pritisak na superdelegate da ne zaribaju stvar.

Makar su se američki demokrati pokazali osobito talentiranim za ugrabiti poraz iz ralja pobjede (kako ide poslovica), slično našem SDP-u kad smo kod toga, ipak bi predvidio da nisu spremni počiniti suicid stranke i praktički osigurati gubitak izbora, tako da ako Hillary ne uspije preokrenuti tendencije kod birača izrazito je malo vjerojatno da će superdelegati u većoj mjeri glasati protiv biračke odluke.

Tko je glasao

Netko, Slušal sam jednu

Netko,
Slušal sam jednu analizu na TV i kolko poznam američko društvo si nemrem zamislit nekaj drugo.
Plus toga kapital nije nikad za podcjenit.

Tko je glasao

Ali i Obama je do sad

Ali i Obama je do sad zaostajao za stotinjak običnih delegata, pa je ovim pobjedama prešao u vodstvo. Texas, Ohio i Pennsylvania nose veliki broj delegata i tu se Hillary vrlo lako može vratiti u igru i bez superdelegata. Većina analitičara i govori da bi nakon Pennsylvanije negdje u travnju utrka mogla biti gotova ako Obama ostvari dobar rezultat ili se još produžiti ako se Hillary vrati u vodstvo.

Tko je glasao

Vjerujem da će se sve znati

Vjerujem da će se sve znati 04.03. , ukoliko Obama pobijedi u Wisconsinu ovaj utorak (iako će biti gusto).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci