Tagovi

Mazohisti trče počasni krug

I dok se Hrvatska bori sa Rupelom i preko njega s cijelom EU oko toga treba li provoditi ZERP ili ne, smiju li se Slovenci kupati u Piranskom zaljevu, na njezinim istočnim granicama događa se prava drama. Klero-fašistička koalicija koju čine bivši i sadašnji zagovornici projekta „Velika Srbija“ ponovno imaju najveće šanse za pobjedu. Očito su Srbi došli u posjed nekih informacija za koje nitko drugi na svijetu ne zna, pa su svoju satnicu vratili na 1990. godinu. Drugi izborni krug, u kojemu se natječu nacional-šovinisti (poznati kao „patriJote“) i nedefinirani demokrate, ušao je u završnu fazu. Posljednje dane koriste tako što jedni drugima dokazuju tko je bio kod Putina i koliko minuta. Spotovi na brojnim TV-postajama idu za tim da popljuju onoga drugoga. A kako je to učinio Šešeljev zamjenik? Pronašao je u arhivi snimku koncerta „Srijem Hrvatskoj“, održanog koncem 2002. godine, na desetu obljetnicu progonstva srijemskih Hrvata i emitirao je u udarnim večernjim terminima. Naravno, poanta je bila u naslovu. Koncert je imao zamjetnu umjetničku notu, bez pretjeranog potenciranja uzroka srijemske tragedije, ali su Šešeljevi sljedbenici predstavili tu manifestaciju kao nakanu hrvatske države da Srijem pripoji Hrvatskoj (igra riječi: Srijem – pripada - Hrvatskoj). Ovaj je spot ponovno otvorio seriju neugodnosti za preostale srijemske Hrvate, koji ionako nikome ne trebaju (posebice ne državi Hrvatskoj, na žalost), ali su se našli između dvije vatre.
Predsjednik udruge, g. Mato Jurić, vrlo kulturno pozdravlja Nenada Čanka, lidera Lige socijal-demokrata Vojvodine, kao jedinoga političara koji se javno zauzimao za srijemske Hrvate, a u spotu SRS-a to se predstavlja kao otvoreno nuđenje Srijema Hrvatskoj.
Srpski birači su ponovno dobili krila. Namjerni su dobiti predsjednika, Miloševićeva klona, samo puno bezobraznijeg, neobrazovanijeg i nekulturnijeg, koji bi napokon počeo provoditi politiku stranke (iza koje stoji dvije trećine Srba), a ona se zove: projekt Velika Srbija kad – tad. Samo treba „educirati“ mlade, koji ne znaju za hrvatsku povijest Srijema, a na čije glasove Nikolić itekako računa. Generacija rođena 1990. godine ne može upamtiti što se događalo u vrijeme Domovinskog rata. Ali, o tome uče u školi i u obitelji. Nikolić im samo treba pomoći da postanu istinski mazohisti.
Kakve veze ima ovo sa Hrvatskom? Pa, najveći dio programa SRS-a (koju „zlobnici“ u Srbiji zovu Stranka Ruskih Spasitelja), u izravnoj je vezi s hrvatskom državom i njezinim teritorijem. Koliko god Hrvati misle da su napokon završili svoj državni projekt, mogli bi se vrlo iznenaditi događajima koji će uslijediti nakon (eventualnog, a skoro sigurnog) izbora Nikolića za predsjednika. Onda će sve priče o ZERP-u i tajkunima biti irelevantne, naspram globalne opasnosti. Mislite o tome.

Komentari

Uspio sam odgledati

Uspio sam odgledati suceljavanje Tadica i Nikolica i prema mojoj procjeni Nikolic je dobio suceljavanje. Uglavnom je bio u ofanzivi i Tadic je zvucao neuvjerljivo prosipajuci fraze i podsjecajuci na Seselja i njegove knjige. Nikolic je svoje vrijeme uglavnom potrosio napadajuci Tadica i Tadic nije imao odgovora na te napade.
S druge strane vodi se na blogu b92 bitka oko glasaca LDP-a sa pozivom da zapuse nos i glasaju za Tadica ili sa pozivom da se ne izidje na glasanje ili da se ubaci nevazeci listic.
Jedno je misljenje zanimljivo a to je da Nikolic nije programiran kako bi pobijedio te da ce napraviti nekoliko gafova s kojim ce umanjiti svoje sanse.
Nadalje nacista Davidovic obznanio je kako podrzava Nikolica. Nazor sigurno zna o kome se radi.

Tko je glasao

Pratim situaciju na pomeutom

Pratim situaciju na pomeutom blogu, i potpuno ih razumijem. Stranka im je rekla da glasaju po savjesti, a savjest kaže, konačno skinimo maske, jer Tadić je pristojna maska za nacionalistu KOštunicu. A s druge strane savjest pita kako se probudi u ponedjeljak u fašističkoj Srbiji, probuditi u vremenu za koje se mislilo da je prošlo s prošlim stoljećem.
Za sad mi se čini da strah od buđenja vodi, i da će ipak većina pristalica LDP-a izaći, začepiti nos i glasati.
Cijenu ću svakako platiti, jer će se njihova agonija samo produžiti, ako pobjedi Tadić.
Čini mi se da bi skidanje maski i suočavanje s grubom istinom da žive u fašistoidnom društvu, ubrzao proces istinske demokratizacije Srbije.

Tko je glasao

Čini mi se da bi skidanje

Čini mi se da bi skidanje maski i suočavanje s grubom istinom da žive u fašistoidnom društvu, ubrzao proces istinske demokratizacije Srbije.
To je i moje misljenje. No cini mi se da je Nikolic neka "light" verzija radikala no to je i normalno po njihovoj podjeli uloga jer Vucic je namijenjen za dizanje galame.

Tko je glasao

Malo je umiven u ovoj

Malo je umiven u ovoj kamapanji, jer mu je vodi neka američka tvrtka. Dovoljno je pametan da ih posluša, i malo upristoji, a Vučić služi da onim izvornim glasačima pokaže da se oni zapravo ne mjenjaju.
I njega sam gledala neki dan na TV sučeljavanju, užasno arogantan tip.

Tko je glasao

Jedno je predizborna

Jedno je predizborna halabuka, a drugo stvarnost. Srbi ne mogu zadržati ni Kosovo, koje je (bilo) njihovo, niti mogu ući u rat za nj. Nemaju za to snage, a ni prostora, jer bi to odmah značilo novi sukob s EU i NATO. 'Napad' na Hrvatsku, projekt Velike Srbije i slične gluposti definitivno su prošlost.

Razumijem vnazora, nije to lako slušati, ali odmah nakon izbora dolazi otrežnjenje (daleko jače nego u nas). Imaju Srbi dovoljno svojih problema, a s njima će se morati suočiti i Nikolić ako pobijedi, pa će se retorika promijeniti iz korijena. A prvo što slijedi je gubitak Kosova.

ragusa

Tko je glasao

Ragusa, Pred izborna

Ragusa,
Pred izborna halabuka sigurno nije jedna činjenica, a to je ofiranje Srbije s Rusima.
Za sad je ofiranje zanemarivo, a kaj se može razvit iz toga nemre znat niko.
Si siguran da se nebu tu stvorila jedna interesna zajednica i Rusi bi imali nogu u sredini EU.

Tko je glasao

Zahvaljujuci nazoro zadnjih

Zahvaljujuci nazoro zadnjih dana dosta raspravljamo o Srbiji.
I ja sam sinoc poceo gledati suceljavanje no bilo je tako zanimljivo da sam zaspao. No kako sam stavio na snimanje moci cu danas odmoran i svjez pogledati emisiju.
Sto se tice same politicke scene u srbiji ona je vecinski okrenuta prema nacional - socijalistima i metrofasistima te primitivcima. Manji dio Srbije podrzava demokratska strujanja a jako mali oko LDP-a predstavlja ono sto bi Srbija trebala biti. Tako da Tadiceva predstava demokracije predstavlja staniol koji je obmotao sovinizam i nacionalsocijalizam te svijet ima dojam o demokratskim teznjama u Srbiji. U slucaju pobjede Nikolica taj ce staniol biti skinut i europu pa tako i nas zapuhnuti ce "miris" sadrzaja koji je Tadic prikrivao. Nadalje slijede potezi preslagivanja vlade u kojoj ce biti koalicija SRS SPS i DSS u kojoj ce i dalje Kostunica biti premijer (to im je valjda zapisano i u ustavu da Kostunica mora biti premijer) te nove skupstinske vecine koja ce amenovati tu vladu. No ne zaboravimo kako to vecina gradjana Srbije i zeli i na to ima potpuno legitimno pravo.
Jedino je pitanje kojim ce smjerom Srbija krenuti. Poznavajuci tu ekipu nisam neki optimista no vjerojatno kad se suoce s realnoscu ponasati ce se puno drugacije nego sto mi sada predpostavljamo.
I za kraj ponovio bih jedan pjesnicki uradak koji sam pronasao i koji dobro ocrtava stanje:
ima stegla glas kosovskih ptica, pehar diže Vojo Koštunica:
"Zdravo, braćo i gospodo moja, zdravo, snage Kosovskoga boja.
Srbiju je opkolila zmija, ime joj Evropska unija.
Ovu čašu ja podižem svijem, s vama mislim zmiju da ubijem."
Odgovara Boris Pivljanine:
"S tuđe, Vojo, govoriš visine,
Lazareva stolica je moja,
Ja sam glava Kosovskoga boja.
Unija je, znaš li, puna para,
Čujmo raport našeg Božidara,
Zavodnika bijeloga lica,
On je novi Milane Toplica,
Harač kupi bez sablje i noža,
On je srpski Boža Derikoža.
Kad je nužda da se krupno laže,
Tu Jeremić ima šta da kaže,
Može zborit cio dan bijeli,
Da ga ništa ne bi razumjeli.''
Skoči Božo, bi rek'o poleće,
Diže čašu, al' je ispit neće:
"Boris care od srpskijeh glava,
Jedan vitez carstvo ne spasava,
Pa te molim, gospodara svoga,
Izbaci me iz boja ovoga,
Ja sam vitez za kupoprodaju
I da derem sirotinju raju.
Od Pariza pa do Amsterdama
Imam svojih deset apartmana,
Sa Unijom sklapam ugovore,
Propadnuću ako se obore.''
Progovori Jeremiću bane,
Novi srpski Kosančić Ivane:
"Car Borise i ti, Vojo kneže,
Ne znam šta je lakše, a šta teže,
Svoju ljubu nemam kad da ljubim,
Po svijetu skitam i dangubim,
Jednu pjesmu guslam u Parizu,
Sasvim drugu kad sam Moskvi blizu,
Varam Brisel, varam Kondolizu,
Da nekako izbjegnemo krizu.
U Evropu mi želimo stići,
Bez Kosova ne smijemo ići.
Što nemamo nikome ne damo,
Samo tako, pa nek propadamo.
Ovo svuda besjedim i zborim,
Patriotski i mudro se borim,
Rog prodajem svakom za svijeću,
Ne znam jadan šta hoću, šta neću,
Al' boljega nemate od mene,
Kako god se sudbina okrene.
NATO vojska, Amerika silna,
Gromada je grdna i mobilna,
Da budemo njima saveznici,
Ili njima ljuti protivnici,
Ja sam za ta obadva rješenja,
Ako trećeg i glupljega nema."
Knez Vojislav javi se ponovo:
"Svaka ti je ko crveno slovo,
Ni sam ne znam šta si predložio,
Zato bih se sa tobom složio.
Jeremiću, meni zvuči fino,
Da budemo ni voda ni vino,
Da budemo ni tamo ni amo,
Da ne damo ono što nemamo."
Na to planu Tomo Nikoliću,
Cvili ljuto, a nije pri piću:
"Vojislave, od Srbije kneže,
Tvoja riječ driješi i veže.
Ne znaš kud će Boris sve da ode,
I žednog te prevede pro vode.
Ne budite srpske izdajice,
Poslušajte sužnja iz tamnice,
Što prkosi nepravdi i vragu
U dušmanskom zatvoru u Hagu.
Srbija je sada u prilici
Da udari snažno po gubici
Naše stare srpske krvopije,
Svima redom da zavrne šije.
Unija je gora od Murata,
Kad pomislim, groznica me hvata,
Na Uniju Švaba i Hrvata,
Na britanske pederaste guze,
Na Vatikan i mrske Francuze.
Amerika i sve NATO trupe
Mogu da nas poljube u dupe.
Sav taj ološ jošte od davnina,
Od zla oca i još goreg sina,
Samo radi Srbima o glavi,
Prilika je da se zlo ustavi,
Da nam dođe srpsko vaskrsenje
I sa ruskom braćom sjedinjenje.
Slavni sužanj traži iz tamnice
Da istočno širimo granice,
Od Jadrana pa sve do Japana,
Da Kozaci u Srbiju dođu,
Da Srbija nađe ruskog vođu,
Da nas brusi i da nas izbrusi,
Da budemo pravi mali Rusi,
Da punimo srpske kazamate,
Da psujemo papu i Hrvate,
Uvedemo prinudne radove
Za potrebe državne obnove,
Sirotinji dajemo bonove.
Postaviću bodljikave žice
Kod Merdara i kod Mitrovice,
A svi Srbi što s Kosova dođu
Slobodno će klicat Karadorđu.
Formiraću izbjegličku vladu,
Izbjeglice zvati na paradu,
Hraniću ih mržnjom i kletvama,
Učiti ih strašnim zakletvama,
Da Srbije nema bez Kosova,
Da je Prizren zemlja Dušanova,
Da sanjaju mjesto svog rođenja,
Sve do smrti i oslobođenja."
Tada Boris prelomi pogaču:
"Ti Kosovo daješ na lomaču,
Ti ga braniš da ga ne odbraniš,
A Srbiju zemlju da sahraniš."
Planu Tomo u svome bijesu:
"Te riječi za mene nijesu,
Bit ne može jastreb kukavica,
Nit radikal postat izdajica.
Kosovo mi donosi pobjedu,
Ja ću prste držati u medu,
Na svetoga Jovana uveče,
Polizaćeš što mi danas reče,
Naš je narod pravedni sudija,
Željan da se pljačka i ubija,
Siromašni mrzi bogatoga,
Nepismeni mrzi pismenoga,
Mrzi narod i zakon i popa,
Baš ga briga šta je to Evropa,
Briga narod za kosovske crkve,
Za Dečane i junake mrtve,
Hoće narod da pokaže zube,
Zato moje slike oni ljube.
Ja sam sablja silnoga Miloša,
Protiv svjetskog i srpskog ološa,
Patriotska najprije će ruka,
Udarit na Draškovica Vuka,
NATO lisca, ustašu, špijuna,
Da na pamet ne padne mu buna.
Sa njime je i narkoman Čeda,
Antisrpska protuva, bijeda.
Nenad Čanak, Vesna i Nataša,
Zajednička sramota su naša,
Mudroseri i peta kolona,
Dušmanskoga sluge Vašingtona.
Sa ponosom, braćo, kažem svima,
Milo mi je što nijeste s njima.
Ne damo im Brisela da vide,
Sve Drašković pred njima da ide."
Ozari se bane Jeremiću:
"Hrabri Tomo i mudri plemiću,
Odlučnosti tvojoj se radujem,
Patriotski snažno zahvaljujem."
Ohrabri se od apsana tiću,
Silni junak Mlađane Dinkiću:
"Novi vožde, Tomo Nikoliću,
Ja sam protiv, al' te podržavam,
Kao kurva ja se održavam,
Nudim ti se za prvog vazala,
Miško Delta naša je centrala."
Knez Vojislav obrve sastavi,
Neće da se rasprava nastavi:
"Jedva, braćo, sada uspijevam
Da od sreće snažno ne zapjevam,
Niko ne zna šta smo odlučili,
Ni kud smo se noćas uputili,
Al' je sloga naša najvažnija,
Samo tako brani se Srbija."
Sabljom manu sluga Golubane,
Iz čačanska Velja teretane:
"Koštunice, kneže i jarane,
Srpsku vojsku na Kosovo krećeš,
Zar i mene ti povesti nećeš,
Sa mnom ide vitezova trista,
Sa njima je i Džo bagerista.
Dvije žene negdje da se svade,
I one bi oči da mi vade,
Da ne smjedoh na Kosovo ići,
Gdje i drugi srpski Obilići."
Skoci Boris, sredio ga brica,
U bratska se izljubiše lica:
"Golubane, čestiti viteže,
Komandante naše putne mreže,
Niko tebe ne smije da veže,
Da ti bitku posmatraš sa strane,
Jer si stvoren za mnoge megdane."
Malo zatim, u slavu Kosova,
Grunu pjesma srpskijeh popova:
"Nama, braćo, nije nemoguće
Ustat protiv sile svemoguće,
Jer nas vode ovakvi junaci,
Sjedinjeni partijski barjaci."

Tko je glasao

Već u fazi SFRJ, u raspadu

Već u fazi SFRJ, u raspadu naročito a sada potpuno jasno razvile su se sustavne i snažne kontradikcije (koje to nisu) nekad povezanih politika i geopolitika, ili bolje rečeno smjerova.

Za razliku od slovenskih i srpskih strujanja koja voze u sitom smjeru kao za popa Korošca i Pašića, hrvatski smjer sa zapada vozi snažno na istok, jače nego kada je Tito zajedno sa ostalim carevima (Nixon, Mao, Brežnjev ...) usmjeravao snažne prodore divizija.

U okviru toga se odvija i kontradiktorni odnos snaga. Rusija sa energentima i tipovima koji olako operiraju milijardama i Srbija slično te Slovenija koja širi poslove sa ex profitima i pozicijom predsjedavajućeg EU sa čuvenim Rupelom naoko lakše operiraju od hrvatskih smušenih snaga. To je jaka varka. Jače nego za Tita i bez potrebe reda i uklađenja jake hrvatske snage upravo sada praše veoma fleksibilno sa kakvih 20-30 mlrd EUR-a po istoku i istok kombiniraju ovdje, što si sve te impresivne snage ne mogu priuštiti zajedno jer niti imaju razvijenu titovsku praksu niti si to mogu priuštiti bez velikih drama i ritika.

Hrvatske snage, i kada su snažno međusobno zbrkane, pak ne mogu izbjeći obrnuto ni kada se trude. U zadnje dvije četveroljetke je tempo plasmana po cca 60 mlrd dolara samo u gradnje i nekretnine, agdje je trgovina, duhan, prodaje i svašta. Od toga se redovno prelije bar trećina a bar 25 % se nikada ne plati u lancu dugovanja i potcjenjivanja, pa stalno divlja tako prelivenih i ekstraliberalnih više od 15 mlrd EUR-a godišnje i puno puno više na razdoblje od nekoliko godina. Odavno je to krenulo po istoku, kuda drugo. Ovi po zapadu su sve skučeniji i nepouzdaniji, ni bankovne tajne nisu stanju zadržati. Ne samo da nikavih rizika nema nego nije moguće zaustaviti takvo napredovanje.

Zato se unutar takvih nelogičnih strujanja treba bojati hrvatskog prekomjernog osvajanja istoka, ono oko čega odavno jako ozbiljno paze imperije - ruska, EU, USA, Kina, Indija. I obrnuto - prostornim planovima stalno predviđeno i upravo osvježeno i sa partnerima iskombinirano raznih razvojnih delicija za cca 10 milijuna ljudia na jadranu i još najamnje 10 po ostalim djelovima RH može i našim i vanjskim partnerskim elitnim divizijama proizvesti neželjene efekte prekomjerenih uspjeha, koji efekti mogu pojesti čari Jadrana i prekrasne RH, do toga da tipovi teški po 5 mlrd EUr-a i više lude do toga da domoroci počnu sipati otrovne strelice na grozdove u dozrijevanju.

A globalno je isto - prekomjerni uspjesi su zahvatili cijeli epikontinentalni pojas, u tolikoj mjeri da će efekte prekomjerenog zagrijavanja teško bit izbjeći.

Tko je glasao

Ja vjerujem da će radikali

Ja vjerujem da će radikali ako pobjede lupetati gluposti i da će zajedno sa Slovencima na diplomatskom polju izazivati nesporazume s Hrvatskom. Ali ne vjerujem da će započeti rat. Za to mislim da nemaju snage. A ako započnu, pa dobro. Opet ću uzeti pušku u ruke. Uzeo sam ju jednom, mogu i drugi puta. No iskreno se nadam da to neće biti potrebno.

Tko je glasao

Činjenica je dabi Nikolić

Činjenica je dabi Nikolić odmah krenuo u rat, ali srećom neće, jer Srbija naprosto više nama ni ekonomske ni bilo kakve druge snage da prežive rat. Drugi problem je da generala i vojskovođa imaju ne pretek, ali su malo kratki s redovima, topovskim mesom.
Upravo slušam TV debatu njih dvojice. Nikolić je puno uvjerljiviji, i govori stvari koje većina želi čuti. Tadić je doveden u situaciju da se brani, a i malo je bezličan.
Nažalost, mojaprocjena je da će Nikolić pomest Tadića, unatoč pokuašju kohezije tzv. demokratskih snaga.
Ključni problem je da te "demokratske" snake, zapravo i nisu demokratske, nego koketiraju s demokracijom, ali i nacionalizmom. Nikolić pak ima jasan stav, i to će privući birače.
najstrašnije posljedice će snositi sami Srbi, ali nisu svjesni što ih čeka.
Da li će ih vladavina Radikala razbuditi, da konačno artikuliraju tu prozapadnu Srbiju, neznam, ali mi se čini da je to jedino preostalo.

Tko je glasao

Politika "što gore to

Politika "što gore to bolje" prema Srbiji trebala bi biti stvar prošlosti, i svaka bi se zluradost iskreno trbala duboko preispitati, dugoročno i najbolje riješenje za sve neriješene ili potencijalno opasne probleme između Hrvatske i Srbije je da ponovno budu u jednoj državi, samo ovaj puta drugog naziva. Stoga službenoj i neslužbenoj hrvatskoj politici mora biti u interesu podržavati proeuropsku struju u naših susjeda i pomoći im koliko je to moguće da se što prije pridruže vlaku za EU.
Nije naravno praksa da se šalju izravne poruke drugoj državi u predizborno vrijeme, ali da se na svaki diplomatski način dade do znanja da je naš interes pomoći proeuropskim snagama u njihovim nastojanjima da se demokratski procesi u toj zemlji nastave. Samo sa Srbijom u EU moći ćemo trajno riješiti otvorena pitanja s tom zemljom, pa tako i vječna pitanja srpskih pretenzija na naš teritorij. Sve drugo bila bi avanturistička politika, za kratkoročnu upotrebu s dugoročnim lošim poljedicama.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci