Tagovi

Masakr u Norveškoj- okretanje unutarnjim neprijateljima i uvertira za "demokratizaciju" Sirije?

http://zonasumraka.wordpress.com

O nedavnim tragičnim događanjima u Norveškoj imali smo prilike slušati u svim informativnim emisijama i čitati u svim dnevnim novinama. Mediji su se po obicaju uzbuđeno i sa hinjenim suosjećanjem koncentrirali na brojanje žrtava, šokantne slike, potresne ljudske priče, teroriziranje i uzbuđivanje javnosti- standardni modus operandi svih većih medijskih operacija, kao i simultano puštanje u javnost rijeke poluinformacija, nagađanja i brojnih interpretacija dežurnih autoriteta, dok šokirana javnost, lišena sposobnosti kritičkog razmišljanja ne postane spremna za "upijanje" konačnih, medijski iskristaliziranih "istina". Detalji i činjenice i u ovom su slučaju bili prezentirani prilično mutno, no ono što možemo sagledati racionalno jest novija povijest medijskih terorističkih kampanja, događanja koja su im prethodila, i njihove šire društveno-političke posljedice.

Terorističke aktivnosti dosad su se prvenstveno vezale uz islamske fundamentaliste, bombaše samoubojice i otimače zrakoplova. Terorizam je bio nešto uglavnom vezano uz avione, aerodrome, i islam. Takav je, "strani" terorizam svoj vrhunac doživio napadima na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001. i kasnijim bombaškim napadima u Londonu 2005.-e.
Neposredne posljedice bile su proglašenje globalnog rata terorizmu, "oružja masovnog uništenja" i "oslobađanje" i "demokratizacija" Iraka, uvertira za opću demokratizaciju nedemokratskog, fundamentalističko-islamskog, diktatorsko- terorističkog arapskog svijeta. To je slika s kojom većina na zapadu nije imala većih problema, jer to su bili "oni", a ne "mi", i rastuća policijska država bila je tu da nas zaštiti od "njih".

"Sigurnosne" mjere na aerodromima su postrožene i s tendencijom postrožavanja; dok uz let avionom ne budemo prisiljeni prolaziti i specijalistički liječnički pregled sa rentgenskim slikama i pretragama svih tjelesnih šupljina (1, 2). Nakon bombaških napada u Madridu i Londonu mete terorističkog djelovanja sa zračnog prometa proširile su se i na sredstva gradskog/masovnog transporta. Gradski i međugradski željeznički i cestovni transport tako su, uz putnički zračni promet postali nova područja povišene (ne)sigurnosti. Nakon navodno otkrivenih paketa bombi prošle godine u Njemačkoj sigurnosna prijetnja postale su i poštanske usluge. Neke od mnogobrojnih obznanjenih meta terorizma uključuju i ostala sredstva transporta, cestovna i morska, putnička i teretna. Sve su češće i medijske priče o terorističkim napadima na opskrbu hranom i vodom; ukratko- nitko više nije siguran- nigdje, ni u kojem trenutku- od "terorizma".

Kad govorimo o samim teroristima, ciljana populacija potencijalnih "terorista" progresivno se širi i pojam terorista počinje obuhvaćati i sve veće dijelove zapadne populacije domesticus. Tako je američki Odjel za domovinsku sigurnost (Department of Homeland Security) par dana prije napada u Norveškoj objavio propagandni video uradak (3) gdje su glavni sumnjivci za buduće terorističke aktivnosti bijelci srednje klase, a dobri građani koji prijavljuju sumnjive aktivnosti pripadaju nekoj od etničkih manjina. "Dobri bijelci" su oni u uniformama. Nedavno objavljeni video nije prvi takav uradak američkih sigurnosnih službi; od samih početka terorističkog rata, dok su teroristi za javnost još nosili turbane, razne policijske, vojne i paravojne postrojbe pripremane su za rat s "bijelom Alkaidom" (4, 5, 6).

Dani linkovi odnose se na Ameriku, no rat protiv terorizma je globalan, i bombaški napad i pucnjava u Norveškoj savršeno se uklapaju u novi obrazac "bijele Alakaide" navodnih desno-radikalnih struja, koje "nekako" povezane s muslimanskom Alkaidom (prvotni teroristi) planiraju terorističke napade diljem zapadnog svijeta. Tako su se napadi u Norveškoj prvotno vezali istovremeno sa "Alkaidom" i "desnim ekstremistima", dvjema navodno suprotstavljenim skupinama, dok na kraju sva krivica nije spala na Andersa Breivika i "desni ekstremizam" (7, 8, 9).

Navodni norveški ubojica iza sebe je ostavio "desničarski" manifesto od 1500 stranica na tečnom engleskom i seriju profesionalno urađenih fotografija samog sebe, plavokosog i plavookog u bojnoj opremi, jasno profilirajući novi tip "terorista-desničara" iz susjedstva, kolač koji niti jedan veći medij nije propustio zagristi Prema medijskoj slici, Anders Breivik nije bio samo poremećeni ubojica, nego "izraz desnog ekstremizma", i šire- rastućeg "političkog ekstremizma". Tako smo uz vanjske (islamske) dobili i "unutrašnje neprijatelje" i krug potencijalnih terorista i "neprijatelja naroda" jednim je potezom sa "njih" proširen na- sve nas- desne, lijeve, ili nesvrstane. Sa "sigurnosnog aspekta", Anders Breivik mogao bi biti- bilo tko.

Ako pogledamo šire okolnosti koje su pratile dosadašnji teroristički rat, vidjet ćemo kako se u dokumentu američkog State department-a (PNAC: Rebuilding Americas defences) iz 2000. godine, na str. 51. zaziva događaj na skali "Pearl Harbor-a", koji bi uvelike ubrzao proces transformacije "savezničkih" vojnih snaga i osigurao vojnu dominaciju "međunarodne zajednice" u 21. stoljeću. Kao najveće prijetnje "sigurnosti" Amerike i njenih saveznika na str. 52. spomenutog dokumenta navode se: Irak, Iran, Libija, Sirija i Sjeverna Koreja. Nakon napada na World trade center 11. rujna 2001. slijedila je invazija/demokratizacija Iraka, koja se danas širi i na ostatak arapskog svijeta. U istom dokumentu navodi se i tada javnosti nepoznato pitanje "sigurnosti" Interneta. Da je na djelu dugoročna strategija, neovisna o tome tko trenutno nastanjuje Bijelu kuću, potvrđuje i činjenica kako je Pentagon Internet nedavno proglasio "ratnom zonom" dok je Obami na nastavljanju dobre vanjske politike nedavno čestitao nitko drugi doli Donald Rumsfeld (10, 11).

Bombaški napadi u Londonu dogodili su se u vrijeme kad je popularnost tadašnjeg premijera Tonya Blaira pala na vrlo niske razine, a rat u Iraku potpuno izgubio potporu britanske javnosti. Isti su, kao i u slučaju 9/11, bili obilježeni čitavim nizom nerazjašnjenih okolnosti i kontradiktornih službenih izvještaja (12, 13, 14).

Navodni paketi bombe prošle godine u Njemačkoj podudarali su se sa početkom grčke krize i EU/MMF "spašavanjima" europskih ekonomija, a za posljedicu su imali daljnje reforme njemačke policijske države i najavu boljeg nadzora i daljnje integracije poštanskih usluga na razini EU.

Norveški napadi došli su u vrijeme produbljavanja ekonomske krize, nastavka kampanje "revolucionarne demokracije" diljem arapskog svijeta, NATO-ovog rata potiv Libije (uz sistematsko vršenje ratnih zločina), velikih previranja oko proračunskog deficita u SAD-u (gdje su "desni radikali/ekstremisti" kočili nova zaduživanja- među ostalim, za financiranje vojnih akcija NATO-a), i pravovremeno da iz očiju javnosti istisnu rastući skandal oko Ruperta Murdocha i britanskog premijera Davida Camerona. Norveška, jedna od država (kako je izvijestio wikileaks), sa "sigurnosnim propustima" nedavno je najavila potpuno povlačenje svojih vojnih snaga iz rata protiv Libije do 1. kolovoza ove godine, u vrijeme kada NATO prvotnu zonu "zabrane letenja" polako pretvara u punu zemaljsku invaziju na ovu afričku državu.

Teroristički napadi u Norveškoj su, nakon nedavne konačne terminacije Osame Bin Ladena, još jedanput pružili diskreditiranim vođama zapadnog svijeta priliku da za medije poziraju kao spasitelji i zaštitnici na braniku demokracije, svjetskog mira i sigurnosti, pozivajući domicilne populacije na "jedinstvo" u ovim teškim trenucima. Napade u Norveškoj najoštrije su osudili i svoje saučešće izrazili kako poglavari Europske unije i UN-a, tako i Vladimir Putin, Barack Obama, David Cameron, generalni sekretar NATO-a i mnogi drugi, te obećali bližu suradnju i pojačane napore u borbi protiv terorizma, na kojeg "nitko nije imun".

Teroristička paranoja uspješno je oživljena, ilustrirana nedavnim hapšenjem 18-godišnjeg Finca koji je naručio umjetno gnojivo iz Poljske i drugim lažnim uzbunama, te već tradicionalno pojačanom "policijskom prisutnošću" u najdemokratskijim od demokratskih država.
Dežurni eksperti izjavili su kako "politički ekstremisti" vrlo vjerojatno postoje i u drugim državama i kako nitko nije siguran, kako su svi sumnjivi i kako se mjere sigurnosti i daljnja integracija ("bolja suradnja") globalnog policijskog aparata, a u svrhu prevencije budućih napada moraju nastaviti i pojačati. Medijsko izvještavanje o različitim oblicima nasilja ubačeno je u višu brzinu, a "međunarodna zajednica" svoj je osvježeni medijski imidž već stavila u upotrebu najavljujući istovremeno nove mjere "rješavanja ekonomske krize" i novi rat, ovog puta sa Sirijom.

Opće je poznato kako svaki totalitarni režim treba neprijatelje kako bi održao i ojačao svoju vlast. Kakva god da je stvarna pozadina norveškog masakra, njegova politička utilizacija u svrhu daljnjeg jačanja policijske države diljem "demokratskog" svijeta sve je samo ne nepredvidiva. Kako "vanjski neprijatelji", nabrojani među ostalim i u dokumentu State department-a, redom bivaju demokratizirani uz pomoć bombardera NATO-a, žarište antiterorističke "demokratske" borbe polako se okreće prema budućim "unutrašnjim neprijateljima". Što to znači u stvarnosti, već je nažalost mnogo puta viđeno tijekom 20.-og stoljeća.

Jan Stoltenberg nakon napada na Norvešku: "Osvetit ćemo se sa još više demokracije" (BBC)

1. http://www.wired.com/dangerroom/2009/12/underwear-bomber-renews-calls-fo...
2. http://www.forbes.com/2010/01/05/terrorism-breast-implants-airports-opin...
3. http://www.youtube.com/watch?v=FSCP_OA6m2A
4. http://www.youtube.com/watch?v=ZPg9MdN9Gio
5. www.constitution.org/abus/le/miac-strategic-report.pdf
6. http://video.google.com/videoplay?docid=-1551348336255792191#docid=86793...
7. http://www.reuters.com/article/2011/07/22/us-norway-blast-culprits-idUST...
8. http://www.msnbc.msn.com/id/43859395/ns/world_news-europe/t/norway-attac...
9. http://news.yahoo.com/norway-suspect-says-nato-bombs-tipped-scales-23044...
10. http://www.politico.com/news/stories/0511/54082.html
11. http://www.theatlanticwire.com/politics/2011/07/pentagon-internet-now-wa...
12. http://terroronthetube.co.uk/
13. http://video.google.com/videoplay?docid=8756795263359807776
14. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8124687.stm

Komentari

munjara

uz dužno poštovanje pronalaženja konteksta i (be)smisla breivikovog nedjela, čovjek je prvenstveno teški psihički bolesnik; kada se takvo nešto udruži sa idejom o njegovoj "misiji" dobijete davida koresha, son of sama ili ted bundy-ja; kada takva osoba uđe u politiku dobijete hitlera ili staljina, maozedonga koji ubijaju milijune "radi nečega". dajem desnu ruku da bi se uvidom u breivikove vijuge metodom fbi-jeve quantico škole utvrdilo da je nesretnik vjerojatno zlostavljan u mladosti možebitno i seksualno, ono paradno lickanje u odorama miriši na latentnog homića, u svakom slučaju kompleksaša koji je smisao života pronašao u misiji, nebitno desnica, ljevica, maoisti tipa sendeoro luminoso. mogao je uzeti i lokalne žute stranice i od njih napraviti kult ogorčenih pekara ili kobasičara i to iskoristiti kao izgovor za masovno ubijanje.
norvežani se trebaju upitati svakako gdje troše golemi novac poreznih obveznika koji je doveo da takvi monstrumi "procvatu" van neke mentalne institucije, posebito ukoliko naručuju preko interneta ultrajake otrove ili proučavaju izrade priručnih bombi od nafte i umjetnog gnojiva. sa druge strane o glave im se razbila demokracija i prijetvorna pomoć sirotinji diljem svijeta pa su tako tisuće izbjeglica pretežito iz muslimanskih zemalja preplavila zemlju žutoglavih vikinga. pojavio se problem zbog kojega kukaju nordijci, zemlje beneluksa, francuzi i svi oni sa jakom muslimanskom dijasporom, a to je da se ti ljudi ne mogu asimilirati u zapadne pretežito kalvinističke zemlje.
norveška policija i sigurnosne službe našla uljuljana desetljećima ljenčarenja i života u socijalnom raju i zanemarivoj stopi kriminaliteta i teških kaznenih djela. pogledajte samo film "nokas" koji je snimljen po istinitom događaju, najvećoj pljački novca u norveškoj, pa će vam sve biti jasno. na kraju filma u odjavi piše, u norveškoj je u posljednjih 10 godina policija djelovala vatrenim oružjem i ispucala nekih 80 metaka, od tog više od polovine je ispucano tom prigodom što govori za sebe.

Tko je glasao

metkovi

Ne govori li broj ispaljenih metaka u posljednjih 10 godina ipak o uspješnoj asimilaciji?

Stvarno je pitanje treba li individualni akt luđaka uopće nazivati terorizmom.

Inače, nije lako zagovarati pravo na veliku različitost i osobne slobode i istovremeno kontrolirati radi li netko od umjetnog gnojiva bombu. Kao što rekoh, i vrlo otvorene zemlje će (nažalost) morati uvesti sofisticiraniju i djelotvorniju zaštitu.

Tko je glasao

sto se tice umjetnog gnojiva,

sto se tice umjetnog gnojiva, za onakvu eksploziju trebao bi kamion, a ne auto.

sto se tice otoka, neki ljudi su spaseni od strane civila dok policija "nije mogla naci" camac, otok su prelijetali helikopteri itd.

I Anders je prezivio neokrznut, sto je najcudnija cinjenica od svih. Specijalne postrojbe, u bilo kojoj drzavi, nisu njezna bica.

Takodjer, vecina norveskih policajaca su masoni... no to su vec "teroije zavjere"..

ono sto jest sigurno jest orkestrirano medijsko pokrivanje incidenta u smjeru "unutrasnjih neprijatelja", politicka akcija, reforme i novi zakoni koji su se odmah izvadili iz ladica.

time je i odgovor na pitanje treba li sve nazivati terorizmom dan. nebitno je mislis li ti ili ja to nazvati terorizmom. oduvijek je vrijedila i jos uvijek vrijedi: Vezi konja gdje ti gazda kaze.

trenutak istine

Tko je glasao

nokas

http://en.wikipedia.org/wiki/NOKAS_robbery
prvo se moram ispraviti jer sam pisao po sjećanju; dakle
"From 1994 to 2004 the Norwegian police fired approximately 79 shots; 48 of these were fired during the Nokas Robbery in 2004"
to meni govori nešto drugo; frend živi u švedskoj stotinjak kilometara od malmea u malom gradiću i rekao mi je da do ulaska baltičkih zemalja u njegovom mjestu gotovo nitko, pa i on nije zaključavao kuću, što je nepojmljivo čak i nama odgojenim u socijalizmu i ozna sve dozna režimu, gdje je stopa kriminaliteta bila relativno mala.
u odličnom filmu po istinitom događaju
http://www.imdb.com/title/tt1337366/
u kojem je po meni najbolje opisana neka pljačka, za razliku od američkih bajkovitih blockbustera tipa "heat", vođa je bio norvežanin, a više od polovine ekipe balkanci; cijela ekipa je naknadno pohvatana jer su im poskidali dna i dobili su relativno male kazne, od 10-20 godina, što je za činjenicu da je prilikom razbojništva ubijen zapovjednik postaje, te da nije pronađena većina ukradenog novca.
zabrinjavajuće je što je breivik produkt "savršenog" društva velikih sloboda, socijalne jednakosti i prava. zanimljivo je njihovo sučeljavanje sa činjenicom da se međurasna mržnja ne nalazi samo na balkanu, africi i zemljama trećeg svijeta već u zemljama koje se smatraju predvodnicama demokracije. zapadnim zemljama se vraća kao bumerang indolentnost za vrijeme ratova, i rješavanjem problema na način da su naselili tisuće izbjeglica iz raznih zemalja kako bi pokazali da su humani, vjerojatno naivno mislivši da će te ljude asimilirati i poboljšati problematični natalitet. no dio tih pridošlica pokazao se potpuno neosjetljiv na okoliš u kojem su se našli, zadržavajući potpuno svoj način života i religiju, što je logično izazvalo reakciju domicilnog stanovništva nenaviklog na drugačiju kulturu. u nizozemskoj trenutno ima nekih 500 džamija i u nekim gradovima kao rotterdamu domicilno stanovništvo je postalo manjina.
mislim da hrvatsku u budućnosti očekuje sličan problem, obzriom na golema prazna prostranstva i katastrofalan natalitet, i pitanje je vremena kada će briselski birokrati uzeti kalkulator u ruke i izračunati broj stanovnika po kvadratnom kilometru u lijepoj našoj.

Tko je glasao

proizvod društva

I manekenke režu nokte :)

Želim reći da Breivika ne smatram proizvodom nikakvog društva, osim proizvoda njegovog uma. Čovjek je bolestan.

Proizvodom norveškog društva smatram one mlade koji i nakon te tragedije nisu imali mržnje u sebi, smatram izjave norveških dužnosnika "Odgovorit ćemo sa još više demokracije" - to je društvo, a on je luđak. Iako - ne baš tim riječima - ali se slažem da je europski zapad, budući dugo nije imao problema, na neke životne stvari počeo gledati prilično naivno i jednostavno.

No izbjeglice nisu "puštene" u te zemlje odlukom briselskih birokrata, nego odlukama vlada tih zemalja. Isto tako - naša zemlja je u nekim svojim dijelovima izrazito promijenila sastav stanovništva - ali nije joj zbog toga ništa lošije (a ni bolje). OK, u metropoli slušamo narodnjake iz bijelih mercedesa, u Splitu ćemo imati golemi kip Isusa, pa što onda :)

Tko je glasao

Nego, kako se svaki

Nego, kako se svaki teroristički napad dogodio "baš u pravom trenutku" radi ovog ili onog, ja bi volio vidjeti popis perioda u posljednjih npr deset godina u kojem timing ne bi "bio znakovit". Koji su to "dozvoljeni" datumi u kojima je čin bezumnog terora upravo to - bezuman čin čiju se iskonsku terorističku narav ne može relativizirati kroz "znakoviti" timing?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

klasicne zamjene teza na

klasicne zamjene teza na namjeravam komentirati. ili kako to volite nazivati vi mladi: "strawman".

trenutak istine

Tko je glasao

Teroristi i "teroristi"; - ili tko je nevin?

Ni jedan teroristički zločin ovakvih razmjera nije nikada, ali baš nikada, učinjen samo zato što su teroristi zločesti ili luđaci. Uvijek, baš uvijek je iniciran djelovanjem navodno "dobrih momaka".
Nikada ne bi npr. nastao Hitler, apsolutno "loš momak", da nisu "dobri momci" sastavili onako glupave odluke u Versaju i luđački terorizirali apsolutno najjači narod Europe - Njemce.

Ili npr.: Engleska gori! Zašto? Zato što je već prije podosta vremena bankrotirala a toga nisu svjesni baš svi iz "predgrađa", zar ne? Jesu li razbijači engleskih gradova teroristi ili možda sve skupa ima veze sa onim što je krenulo u Tunisu, Egiptu plus još nekoliko muslimanskih zemalja (slijedi trag nafte), "garnirano" sa masakriranjem Libije i Gadafijevih snaga? Ili je embrij još negdje daleko prije?
Nije li isti Gadafi rekao da će Europa potocima krvi platiti masakriranje njegove zemlje?
Pa šta se poslije toga dogodilo?
$ i Euro padaju u nepovrat, Nizozemska oplakuje mrtve, Engleska gori...., Ameri pred bankrotom, svjetske burze pred kolapsom....
Raspadaju se "carstva" a Putin vrlo točno zaključuje da je Amerika parazit na tkivu planete.

Eh sad, tko je tu zapravo terorist a tko žrtva - to Te ja pitam?

Tko je glasao

Tvoj dub ne podupire glumatanje Hrasta

Baš si simpa kad govoriš o ovakvim temama, vrati mi se sjećanje...

Tko je glasao

Ispričavam se: Norveška! Ili

Ispričavam se: Norveška!
Ili sam možda malo prehitar? :):):):)

Tko je glasao

terorizam vezujemo uz islam?

Sviđa mi se dnevnik, ali kao da nedostaju neke, meni - bitne stvari. Ja priznajem da uopće ne vezujem terorizam uz islam, niti uz moderno doba.

Osim IRA-e i sličnih "oslobodilačkih" ili "revolucionarnih" pokreta koji su obično vezani uz želju za samostalnošću (pa mi nisu ovdje toliko zanimljivi), definitivno mi nedostaju "pravi teroristi", tj. teroristički pokreti "iz uvjerenja".

Tu najviše spada RAF - Rote Armee Fraktion, poznat i kao "skupina Baader-Meinhof". RAF je toliko inspirirao tadašnje mlade (20% mlađih od trideset ih je simpatiziralo) - da se osnivaju i "Bewegung 2. Juni" i "Revolutionäre Zellen" - te Njemačka osniva posebne jedinice za borbu s njima.

Druga najpoznatija i najutjecajnija je talijanska "Brigate Rosse" - koja je najpoznatija po ubojstvu premijera.

Prema svemu ovome - nikako mi ne stoji teza da se terorizam vezuje uz avione i islam.

Tko je glasao

@magnacarta

I osobno mislim da se u ponekim slučajevima od terorizma radi medijska baba roga i tu i tamo se preuveličava opasnost od terorizma. Sve do onog trenutka dok se neka od tih suludih akcija ne dogodi u našem dvorištu možemo biti kritični prema tom preuveličavanju opasnosti. Hrvatska ima sreću da je pošteđena terorizma, ali ne treba tu opasnost podcjenjivati.
I dnevnik je u tom pogledu jednostran, a kao primjer očit je nekritički odnos prema terorizmu koji provodi sirijski vlastodržac (vlastodršci) prema vlastitom narodu.
Volio bih čuti ideju kako stati na kraj terorizmu Bašara el Asada i klike koji kao posljedicu ima najmanje 1000 mrtvih!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

http://en.wikipedia.org/wiki/

http://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Shah_Massoud

Evo ti pogled na jedno mitsko bice koje su htjeli likvidirati i zapdanjaci i instrumentalizirani fundamentalisti (ista ekipa ionako i isti izvor prihoda).

Sto se tice Basara, jeli to unutarnji problem? Ako jeste i treba opet intervenirati, treba li intervenirati i u Izraelu, cisto za usporedbu?

Tko je glasao

@gale Više objektivnosti ne bi smetalo...

Kada izraelska vlada naredi ubijanje 1000 do 2000 svjih građana, kada ukine višestranački sustav s tradicijom od 63 godine, kada ukine slobodu medija, dosljednu pravnu državu u kojoj se sudi i bivšem predsjedniku Izraelu Katsavu, kada istjera sve novinare iz Izraela, kada se ustanovi da podržava materijalno i vojno ekstremiste u susjednim državama, prvi sam da se intervenira u Izraelu! Diktatura Bašara el Asada nije unutarnji problem, ako o stanju u zemlji raspravlja Vijeće siguurnosti UN, ako se tajnik UN javlja Asadu i traži obustavu tenkovskih interevencija prema sirijskim građanima... Zaista je vrijeme da se istim kriterijima sudi izraelskoj i sirijskoj vladi. Naime, da je Izrael likvidirao najmanje 1000 svojih građana (ima procjena da se radi i blizu 2000 sirijskih građana) bile bi pune novine protesta, ljudi bi uspoređivali Izraelce s nacistima itd. Kada to radi sirijska klika, onda blagi ukori, a ta klika već 4-5 mjeseci terorizira vlastiti narod, s tim da je prije tridesetak godina u sirijskom gradu Homa ubijeno od strane Hafeza el Asada (ey-yu prijatelja i "nesvrstanog", oca diktatora Bašara) najmanje 20 000 ljudi..!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

OK. Kako objasnjavas

OK. Kako objasnjavas cinjenicu da nije trebalo mjeseca dana da se izvrsi napada na Libiju, dok je prica sa Sirijom poznata neko vrijeme i nema reakcije medjunaordnih snaga? Obicna medjunarodna urota protiv Gadafija uz izliku ili?

I BTW, sta je sa Bahreinom?

Tko je glasao

@gale Libija - Sirija...zašto razlike?

Dobro pitanje -mogao bi napisati cijeli članak o tome. Ukratko, odgovor je u specifičnim odnosima koje imaju SAD prema Siriji, i odnosima prema liderima ovih zemalja - Gadafi je trn u oku SAD desetlejćima, Bašar Asad puno manje, drugo razlog specifike je osjetljiv geopolitički položaj Sirije u bliskoistočnoj regiji, treće možda i najvažnije otvaranje još jednog rata u kriznim vremenima za SAD je trošak koji si ne mogu priuštiti...
U Bahreinu se situacija koliko-toliko normalizirala.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

treće možda i najvažnije

treće možda i najvažnije otvaranje još jednog rata u kriznim vremenima za SAD je trošak koji si ne mogu priuštiti...
Upravio obrnuto; - rat je ogromna zarada i Ameri će otvoriti još neka ratišta iz čiste računice.
Ljubo, od tebe nikada političara a još manje dobrog analitičara. :):):):):)

Tko je glasao

@Jelenska Rat kao dobitak...??

Od tebe nikada humaniste - neki ratovi se pokreću u namjeri da se zaradi, a često se, na kraju ili poslije rata, vidi da nitko nije zaradio, dapače, nemjerljive su štete nakon ratova za narode i, za obitelji, za pojedince... Samo usplahireni i ratoborni tipovi poput tebe, nikada neće shvatiti koliko su ratovi i troškovi i tragedije...i tragedije i troškovi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Znaci, radi se samo o isprici

Znaci, radi se samo o isprici za skidanje Gadafija? Dok je pitanje demokracije obicna krinka, pogotovo sada kada vidimo da je u Siriji 5 puta vise mrtvih nego sto je bilo u Libiji kada je pokrenuta intervencija.

Pa tako, ako si dobar s Amerima, mozes radit sranja koliko god hoces, ako nisi, samo ce se traziti povod (tipa izmisljeno kemijsko oruzje i slicno).

Mozemo li reci na temelju ovoga gore da su Ameri zapravo obicni agresor?

I da ne zaboravim. Massoud. Ameri ga nisu podrzavali u vrijeme Afganistanskog rata. Radikalnije muđahedine jesu. Mozemo li utvrditi na temelju indicija kako oni koji tvrde da je americko vodstvo zlocinackog karaktera, imaju za to utemeljenja?

Tko je glasao

@gale

Ne pada mi napamet braniti USA politiku, ali intervencija u Libiji je uslijedila u trenutku kada je veći dio demokratskog svijeta tražio ZAUSTAVLJANJE krvoprolića nastalog nakon masovne kritike vladanja DIKTATORA Ghadafija i njegova klana. Ako ti možeš tolerirati slanje vojnih aviona na goloruki, pobunjeni narod, ne mislim da to može toleririti NATO i USA...I kada je bilo očito da je Ghadafi pretjerao, kada su očajne slike terora Ggadafija stizale u naše domove, velika većina ljudi se pitala DO KADA? Intereveniralo se, opet se pita DO KADA, znači, nikako dobro...
Inače, sadašnje stanje u Siriji ne može ostati vječno, nešto se mora promijeniti...Toga su svjesne i USA pa i Rusija, koja je držala ljestve Siriji do prije nekoliko tjedana...prijeteći vetom u Vijeću sigrnosti UN na osudu Sirije!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pa tako, ako si dobar s

Pa tako, ako si dobar s Amerima, mozes radit sranja koliko god hoces, ako nisi, samo ce se traziti povod (tipa izmisljeno kemijsko oruzje i slicno).
Dobro jutro, @gale!

Tko je glasao

Neposredne posljedice bile su

Neposredne posljedice bile su proglašenje globalnog rata terorizmu, "oružja masovnog uništenja" i "oslobađanje" i "demokratizacija" Iraka, uvertira za opću demokratizaciju nedemokratskog, fundamentalističko-islamskog, diktatorsko- terorističkog arapskog svijeta.
U inače odličnom dnevniku je možda svrhovito dodati da su Ameri nakon "terorističkog napada" usvoji Domovinski zakon po kojem mogu bilo gdje i bilo kada napasti, ubiti, uhititi po cijelom svijetu.
U Iraku je ubijeno minimalno 100.000 ljudi. Afganistan još nema "bilancu".
Amerima je trebao taj napad na Tvinse kao oko u glavi što se najbolje danas vidi kolapsom USA.
Potpuno isto je sa pokoljem u Nizozemskoj: EU je pred financijskim i političkim krahom pa "pod hitno" trebaju neprijatelje. To su naravno muslimani (???) a da bi se donijeli adekvatni EU zakoni novog EU nacifašizma - pušten je s lanca taj .. kako se već zove - luđak.

Tko je glasao

Da, pokusao sam i taj patriot

Da, pokusao sam i taj patriot act negdje umetnuti, ali nekako nije pasao.

Ne treba zaboraviti da i mi u Hrvatskoj imamo svoje verzije navedenih zakona. Zakon o prosirenju policijskih ovlasti daje nevjerojatnu slobodu policiji. Za ubojstvo navijaca od 1. maja nitko nije odgovarao koliko mi je poznato i to je efektivna "dozvola za ubijanje".

Specijalna policija se siri i povecava- te stavlja pod EU komandu, dok nam je vojska jad i bijeda. Vjrojatno smo jedna od rijetkih drzava gdje je policija visestruko jaca od vojske.

"Sigurnosni aspekt" vode, hrane prometa itd. pokriven je za svaki slucaj i iz ostalih kutova- javno zdravlje, zastita okolisa itd.

trenutak istine

Tko je glasao

Tebi je očito vrlo jasno zbog

Tebi je očito vrlo jasno zbog čega je i tko je uništio Hrvatsku vojsku. I kome "unutra" i "vani" je to u interesu.
Ništa nije slučajno!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci