Tagovi

Marx, CNN, antikapitalisti i informacijska revolucija

Pred koji tjedan osvanuo je članak na CNNu, valjda najreferenciraniji u zadnjih godinu dana.

Članak je pogodio srca mnogih, dijeljen je i komentiran svuda naokolo.

Odlična prilika da provjerim stav o antikapitalističkoj ideji i da izanaliziram probleme potrebne riješiti na putu dobre komunikacijske prakse.

S obzirom da tema nije nova, da imamo kolegu Štefana koji redovno promovira Marxa, ali i na naše socijalističko nasljeđe, mogu reći da imamo jednu dobru podlogu za dodatnu iteraciju mišljenja.

Pitanja su bila sljedeća.

1. što je to kapitalizam?
2. ako se ukine kapitalizam, što se to točno ukida?
3. kako bi izgledala zakonska regulativa kojom bi se ukinuo kapitalizam?

Na prvo pitanje dobivam relativno uniforman odgovor.

"Privatno vlasništvo nad sredstvima proizvodnje"

Drugo pitanje već stvara probleme. Na pollitika.com-u se spominje opće ukidanje kapitala (što nitko ne zna što zapravo znači!), ukidanje izrabljivanja poslodavaca (Zakon o Radu), neki drugi spominju i regulativu financijskih tokova, ukidanje financija, novca, u svakom slučaju nastaje vrlo problematična priča bez osnovne artikulacije.

Do odgovora na treće pitanje nismo nikada dogurali. Nevjerojatno ali istinito. OK. Možemo reći da nije na nama da kreiramo zakone, ali ipak, možemo ukazati barem na smjernice koje bi mogle ići ka željenoj artikulaciji, ne mora stvar biti u finesu definirana.

Kao osoba koja je zagovornik JOTa, primjene opće informacijske revolucije na promjenu političke paradigme, moram primijetiti da je ovakvo razmišljanje neartikulirano, konfuzno i da kao takvo ne unosi dodatnu vrijednost u politički proces.

Baratanje krovnim terminom koji svakome znači nešto drugo (što je ideja antikapitalizma?), nije dobro polazište, jer osobe u toj situaciji bez kvalitetno definiranih pojmova ne mogu uspostaviti niti komunikaciju.

Jedna osoba će tada pričati o problemu tokova novca, druga o podržavljenju svog vlasništva, treća o nekorektnom postupanju šefova, četvrta o nečemu četvrtome.

Marxa su tako već iskoristili, stvorili SSSR, nisu napravili neki lud posao, ali po običaju, nije kriv Marx već loša implementacija njegovih ideja. OK ljudi. Ako su to bile loše implementacije, predložite bolje, pokušajte artikulirati problem, jer bez toga se ne mičemo niti pedalj.

Istina, ostajem duboko sumnjičav spram generalne šprance antikapitalizma, s obzirom da ozbiljnu impotenciju pristupa i rezultata. Ali, ako netko stvarno i dalje misli da to nekamo vodi, neka artikulira stvari i ne koristi termine koji nisu koncizni i koji uvode konfuziju.

Ljudi. Ne koristite termin kapitalizam (jer to je po artikulaciji jednako pandanu zla), jer on praktički ne znači ništa. Preciznije toliko malo znači, da će mnogi čak i reći da nikada nije niti postojao drugi ekonomski poredak (SSSR je tako furao državni kapitalizam) osim kapitalizma, što aludira na to da je antikapitalistička ideja ideja utemeljena na općoj negaciji stvarnosti.

Još par detalja. Kolega Štefan često poziva da čitam Marxa, jer tamo sve piše. Naglašavam, to je argument koji iznose vjerski fundamentalisti kada se nađu u stupici, kada se pozivaju na Bibliju i 1000 teoloških spisa, emanacije Istine. Pobogu, razgovaram sa vama, ne sa knjigama. Ako mi ne možete odgovoriti na pitanja, postoji li mogućnost da je to zato što na njih zapravo nemate odgovore?

Podsjećam još jednom, vjerski fundamentalisti se ponašaju na isti način, duboko su uvjereni u to da znaju o čemu pričaju, ali nekome sa strane izgledaju kao redikuli. I vi meni tako izgledate kada koristite retoriku i obrambene mehanizme namijenjene za vjerske fundamentaliste.

Možda redikuli niste, možda neke stvari stoje, zapravo, siguran sam da stoje (kao na kraju krajeva i u Bibliji), ali treba li vam antikapitalistička dogma da bi ih mogli iskomunicirati? Možete li se odreći krovnih termina koji zapravo ništa ne znače , orijentirati se na elemente koji ne nose takav informacijski šum da uspostavimo komunikaciju?

Duboko vjerujem da imate potencijal da ne završite u miljeu dogme i istoznačnice vjerskom fundamentalizmu, onoj ekipi što nosi transparente i vidi vraga (kapital) u svakome tko im je malo čudna pogleda. Ali za tako nešto morati ćete se ipak malo više potruditi. S time da je i nagrada jako vrijedna, a to je da ipak ne završite o sigurnosti vlastite gluposti.
Jeste. Izazov je testirati svoje ideje, biti spreman na odricanje od senzacijskog i fenomenološkog pristupa, ali nema nam druge, ako hoćemo kreirati bolji svijet.

I da se za kraj vratim na Marxa i CNN.

Kao što je u Weimarskoj republici nastao konflikt između socijalista evolucionista i komunista revolucionara zbog međusobnog optuživanja za izdaju radničkog pokreta (što je urodilo pobjedom nacizma), tako se i danas rekao bih uvodi Marx kako bi se ojačala podjela između onih koji su spremni baviti se artikulacijom jasnih problema i onih koji bi rušili sisteme pod kapom krovnih termina koji ne znače ništa.

I tada pozivanje na antikapitalizam, kao crtu koja unosi dodatni nered na američkoj građanskoj sceni (izražen sukob Tea Partya i OWS) gdje se i jedna i druga strana drži krovnih termina i ne odstupa niti pedalj, umjesto da krene putem zajedničkih vrijednosti i iz tih zajedničkih vrijednosti artikulira zajednička rješenja koja će za razliku od ovakve podjele imati potrebnu političku snagu.

I zato vas lijepo molim da se odreknete krovnih termina / u ovom slučaju kapitalizam/antikapitalizam/ koji de facto ništa ne znače i koji onemogućavaju artikulaciju ZAJEDNIČKIH polazišta iz kojih se može artikulirati željena politička snaga sposobna da promijeni svijet.

Vrijeme je za jasnu misao, artikuliranu i prepoznatu, sukladnu informacijskoj revoluciji. Ona nas može izbaciti iz karmičkog kotača u kojem je zapeo ovaj svijet.

LP i NHF.

Komentari

evo da uložim kviska na pod

evo da uložim kviska na pod 3.

limit na osobnu imovinu.

Tko je glasao

rad

U radu je spas !
Praiskonsko poimanje rada.

U radu je spas - da, ali tuđem !
Nadopuna proizašla iz organizacije proizvodnih procesa i pojma vlasništva.

Spasiš se (neimaštine) ako drugi rade za tebe i umjesto tebe.
Hijerarhijska nadopuna.

Tko je glasao

Ukidanje vlasnistva kao

Ukidanje vlasnistva kao ideja?

Tko je glasao

ne

Ukidanje vlasništva je nemoguća ideja.

Promjena organizacijskih struktura je evolutivna ideja, i time izvodiva. Treba za početak (iskorištavajuči komunikacijske tehnologije) snižavati strukturu piramidalnog ustroja.

Tko je glasao

E to te ja pitam ;-) JOT su

E to te ja pitam ;-) JOT su proucio?

Tko je glasao

da

paralelni procesi, koji se dopunjuju

Tko je glasao

Da si ne spamam dnevnik,

Da si ne spamam dnevnik, zadnja od mene u tom polju. Sloboda informacije kao preduvjet decentralizacije politickog procesa.

Tko je glasao

Odgovor na prvo pitanje

nije dostatan.

Vidjeli smo da vlasništvo i ne mora biti privatno (nego može biti državno, ili društveno, kako smo imali u soc. Jugoslaviji), a da suština "kapitalističkih odnosa proizvodnje" ostane nedirnuta.

Pa bih ja definiciju dopunila i ovim:

To je sustav proizvodnje i otuđivanja viška vrijednosti.

.......

Nema tu "zajedničkih vrijednosti" na koje pozivaš: apologeti kapitalizma branili su tezu da temelji tog sustava predstavljaju "prirodni" poredak stvari, dočim je Marx bio žestoki kritičar kapitalizma.

Marx u kapitalističkom načinu proizvodnje vidi određeni DRUŠTVENI odnos, dakle, nešto što nije vječni i nepromjenljivi, "prirodni" uvjet čovjekova opstanka. Što, dakle, i ne mora biti nužno takvo kakvo jest.

Kakve god predodžbe imao o Marxu, činjenica je da je on razgrnuo mnogo magle i ukazao na bit tih DRUŠTVENIH odnosa, imanentnih kapitalu, privatnom vlasništvu, višku vrijednosti, profitu.

Tko je glasao

Element religijskog

Element religijskog fundamentalizma."Marx kaze"."Isus kaze". Ne interesira me tvoje tumacenje sta misli neko treci. Interesira me sta TI mislis. Interesira me da TI artikuliras sto je bitno i da to presdtavis u javnoj raspravi. Da javno izelaboriramo svi skupa. Pozivanje na autoritete koji nisu tu da potvrde, opovrgnu ili pojasne svoju misao brana zastitnica je dogme, zatvorenosti, neznanja i gluposti. Visak i balast. Ne dodatna vrijednost.

Tko je glasao

Čuj,

Marx je mislilac koji ima svoje mjesto u povijesti ljudske misli. Nije iscjelitelj Braco, ni tumač horoskopa, ni kremanski prorok, ni baba gatara.

Stoga, ne budi uskogrudan! Da ne bi ispalo da, trpajući relevantne mislioce u "religijski fundamentalizam" - sam završiš kao religijski fundamentalist.

Evo što ja mislim: kapitalizam je sistem kojemu je bit - ekspanzija.

Čim nema ekspanzije (rast, rast, rast...) - odmah zapadamo u "krizu", odmah nas hvata panika, odmah vidimo propast u perspektivi.

Marx je (opet on!) prilično talentirano secirao taj mehanizam rasta, pa zatim krize. Treba mu odati priznanje, jer je to učinio u 19. stoljeću, dok se kapitalizam tek početno "zalaufao". Užasnu krizu 20-ih godina nije doživio, ali da jest, s punim pravom bi mogao zadovoljno reći: "Jesam li vam lijepo rekao?!"

No, pustimo sad Marxa koji kaže (gle: "kaže"!), da će taj začarani krug rasta i kriza kad-tad definitivno puknuti.

Pustimo Marxa, jer do tog uvida danas možemo doći i običnim zdravorazumskim uvidom.

Ako je logika našeg ponašanja stalni, nezajažljivi rast, a nasuprot tome:

- Zemlja ima konstantan obujam;
- zraka ima jednaka količina, ili samo manja - nikako ne veća;
- plodnih polja ima jednako ili manje - nikako ne više;
- nafte i ruda ima sve manje;
- pitke vode ima sve manje; itd. itd.

... onda je neumitno da naša nezajažljiva ekspanzija negdje udari u posljednji i najtvrđi zid, kojega se više neće moći srušiti da bi se išlo dalje.

Mi se, naravno, stalno dovijamo: razvijamo nove tehnologije, povećavamo na sve mile i nemile načine produktivnost, prodiremo u posljednje preostale zakutke zemlje ne bismo li u njima našli "nova tržišta", itd.

Ali, ta naša ekspanzija podrazumijeva još nešto, a to je: stalno ubrzanje.

Mi to što činimo, moramo činiti sve brže i brže, i brže.... Poput atletičara koji bi na svakoj sljedećoj Olimpijadi morali obarati nove svjetske rekorde u trčanju.... Pa ipak, usprkos svim dovijanjima, i svim dopinzima, negdje se ipak nazire kraj, zar ne? Ljudsko biće ipak neće moći pretrčati sto metara brzinom svjetlosti, zar ne?

Jednu golemu Kinu smo otkrili, "otvorili" je svjetskoj ekonomiji.... Još jedne Kine, sljedeće Kine, više nema, zar ne?

Jedna strašna kriza kapitalizma dovela je do drugog svjetskog rata. Sljedeća strašna kriza kapitalizma dovest će..... do čega?

Što si ono rekao za Marxa? - da "negira društvo", ili tako nekako?

Zašto to misliš o čovjeku koji je prije više od sto godina pokušao reći da možda nije nužno da nam bude ovako kako nam jest?

On je bio filozof, zaboga! A to je ozbiljan posao!

Puno ozbiljniji od posla "predsjednice Vlade RH"...

Tko je glasao

Čudno da se je taj mislioc i

Čudno da se je taj mislioc i antikapitalista, od kapitaliste dal godinama uzdržavat.

Tko je glasao

Skviki,

on se je dal izdržavati od svog najboljeg frenda - to je primarno.

Drugo, nemoj dušu griješiti, jer je on u nekim trenucima živio zaista jezivo, na rubu katastrofe.

Treće, nemoj zaboraviti da u njegovo vrijeme još nije bilo ni komunističke Rusije, ni Kube, ni Kine... dakle, nije mogel pobjeć iz kapitalističkog sistema. :))

Četvrto, recimo da si ti penzić u Hrvatskoj. I onda dođu crveni na vlast. I onda si ti ljut, razočaran, i jako kritiziraš tu vlast....

I onda te ja pitam: Skviki, jel' ti uzmeš onu crkavicu od penzije svaki mjesec? Da, uzmeš! Pa kak' možeš uzimat penziju od crvenih????

To kaj si rekel je isto k'o da si rekel da kritičari društva ne smiju živjeti, jesti, disati, u tom društvu.

Super! Sad smo "mi" došli na vlast, pa ajmo sad taj princip primijeniti na sve vas koji ste razočarani i ljuti! Jel' može?

Tko je glasao

dakle, nije mogel pobjeć iz kapitalističkog sistema. :))

ne bi mogao ni danas
ali možda bi mu se svidila kuba

luka

Tko je glasao

Naravno

da ne bi mogao pobjeći.

Sumnjam da bi mu se svidjela Kuba. Teško da bi on ikada prestao biti kritičar, i postao "marksist".

Tko je glasao

Fomička, Ja ljut! Daj se

Fomička,

Ja ljut!
Daj se skuliraj. Radniku nebu bolje, samo bu plačal račune, a vi koji ste dobili, bute i dalje živjeli ko i sad, ako ne i bolje.

Tko je glasao

Kaj si samo

riječ "ljut" vidio u cijelom upisu?

A kaj je sa svim ostalim? Krenuli smo od onoga tvoga: kak se jedan takav antikapitalist da izdržavati od kapitalista?

I dalje misliš da nije glupo napisati nekaj takvo kao argument protiv autora jedne vredne knjige, kakva je "Kapital"?

Da ti još malo pojasnim: kak netko tko je hrvatski domoljub može biti predsjednik "Partizana"? Ili: kak netko tko sanja celi život samostalnu državu Hrvatsku može biti učlanjen u SK?

Tko je glasao

Fomička, Marx je filozof ko i

Fomička,

Marx je filozof ko i svi drugi filozofi. Njihov doprinos čovječanstvu se sastoji samo u širenju praznih floskula, koje svade ljude.

Jedini filozof koji je želio dobro ljudima je Isus, pa ga se zbog toga preko crkve ponovo razapinje na križ.

Ja sam upoznal čovjeka koji je dušom i tjelom komunista. Razgovaral sam sa njim satima i došel do zaključka da se u 99% gledišta slažemo. Ima par stvari koje se razlikuju ili drukčije interpretiraju, no zbog njih se ne isplati svadit.

Pokojni Tuđman je bil jugoslavenski državljan, pa je i normalno da može biti predsjednik jednog kluba u toj državi.
Nije mi jasno na koji je on način mogel štetit Hrvatskoj sa te funkcije.

I ja sam jedan od osnivača jednog jugoslavenskog kluba u Njemačkoj, no upoznal sam bratstvo i jedinstvo u punom sjaju i počel sanjat hrvatsku samostalnost.

Tko je glasao

Odlično, Skviki!

Ja te samo pitam zakaj pišeš gluposti, kao što je ona: "Kak se jedan mislilac i antikapitalist dade izdržavati od jednog kapitalista?"

Ak' si ti osnivač jednog jugoslavenskog kluba da bi bolje upoznal "bratstvo i jedinstvo", jel' možemo reć da se je Marx daval izdržavati od jednog kapitalista da bi bolje upoznal kapitalizam? :))

Samo sam na to upozorila. A inače, baš mi je jako drago da se 99% slažeš sa jednim uvjerenim komunistom! :)

Tko je glasao

Fomička, Kad bi ti shvatila

Fomička,

Kad bi ti shvatila svoj komentar, onda bi i znala ko piše gluposti.

Tko je glasao

tika taka

foma

zemlje, zraka, vode, hrane
ima dovoljno

duga ima previše

odnosno nema dovoljno novaca, ovdje kod nas, u europi, i u americi

treba dodati novaca

odnosno dogovoriti se, ko, kada, pod kojim uvjetima može u sustav dodavati novac

trenutno škripi jer su neki kojima je posao/profesija da dodaju novac u sustav
slično kao oni koji crtaju novčanice, ili rukovode strojem za tiskanje novčanica
dakle bankari, i centralni bankari
izgubili nit, odnosno zaboravili svoj dio posla
oni koji posuđuju, barataju sa većim i važnijim dijelom ukupnog novca na svijetu
a to je onih devet desetina koji nisu depozit
nego kredit
imaju obavezu da svoju vještinu procjenjivanja uspjeha upotrijebe tako da
izaberu kome će i pod kojim uvjetima posuditi novac

budući je povrat na novac iz istočne azije povisok
iz više razloga, među njima i zbog osobitih navika i nedemokratskog načina organizacije društva koji
odgađa potrošnju većine stanovnika
i uštedu koristi za stvaranje vlastitog kapitala
kako osobno, na razini obitelji tako i na razini države od milijardu i po ljudi

a da se u taj krug ne može tako lako uključiti zapadna bankarska elita
onda se poslužila trikom i financijskim inžinjeringom
stvaranjem navodno novih bankarskih, financijskih proizvoda
neko vrijeme održavala iluziju da je i na zapadnoj strani moguće ostvarivati velike profite
kad je ta iluzija pukla kao mjehur od sapunice
javila se kriza
uzrok krize nije dovoljno dobro opisan
ne radi se samo o pohlepi, radi se o nesposobnoj pohlepi

pohlepa je u podlozi krize iz 1929.
ali ta je kriza bacila na koljena cijeli svijet
ovdje je riječ o neuspješnoj, kokošarskoj politici
neuspjeh u ulasku na kinesko financijsko tržište
nadoknađen je iluzijom da se može slično zarađivati, i to dugo, i na veliko i
u americi,
ne može
pucanje iluzije boli

kao kad kruno jurčić kaže da dinamo igra tika taka
ili kad cameron misli da brani financijsku metropolu city

kapitalizam je motor
kao 4 taktni, 2 taktni, dizel ili elektromotor
idiotski je ne uzeti motor ako ti treba
iako ja volim biciklu nizbrdo i polako jedriti

luka

Tko je glasao

Ne znam, možda...

Evo, čitam da je nakit Liz Taylor prodan za stotinjak milijuna dolara.... Sto milijuna puta 5,7.... to je - koliko?

Možda ti kupci zbilja nemaju novaca, nego su te briljante pokupovali na veresiju, na lijepe oči.... Možda su ušli u dugoročne kredite.... Možda ostatak života neće imati za kruh, ali su sretni jer će gledati briljante u svojim ladicama.....

Ne razumijem se u to jer nemam ni tisuću dolara za jednu molekulu briljanta.....

Ne razumijem se, ali osjećam da problemi ne nastaju zato jer neki posebno zli, pohlepni i neodgovorni ljudi loše postupaju sa "motorom", nego da je sam motor nakazno loš.

Prije 200 godina kapitalizam je bio "životvorni" sustav - danas je to "smrtotvorni" sustav.

Zato mislim da nije problem u tome što nedostaje novca. Da je kapitalizam "životvoran" sustav, lako bi on riješio problem nedostatka novca.

Jer, novac je puko sredstvo, simbol, mjera za uspoređivanje vrijednosti stvari, ništa drugo. Razne stvari su kroz povijest služile kao novac. Ako nam se baš hoće, možemo pokupiti sasušenu kravlju balegu, udariti na nju nekakav državni pečat, i reći: evo, to je novac!

Kad se kaže da nema novca, i da je to uzrok i suština krize kapitalističkog sustava današnjice - onda se time nije reklo ništa!

Tko je glasao

Vrlo apsurdna teza:

da samo novaca nema dovoljno!

Niti ga jedemo, niti pijemo, niti udišemo, niti nas grije, niti s njim pravimo djecu.... I samo to Ništa nam dramatično fali, i prijeti da će nas gurnuti u propast!

Kako logično, kako razumno, kako prirodno, kako samorazumljivo!

Što je novac? Papir! Gdje raste? U štampariji! Treba li mu sunca i vode da bi izrastao, trebamo li ga okopavati, gnojiti, i godinama čekati da dade ploda? Ne trebamo.

Praktički, tako dugo dok imamo papira od kojega pravimo one role za brisati rit, imamo i od čega proizvesti novac!

Tko je glasao

ekologija na djelu

papir se pretvorio u kilobajte

Tko je glasao

Nedavno je

netko rekao: "Kada država kaže da nema novaca, to je toliko glupo kao da kaže da nema teritorija!"

Pitanje koje se nameće: ako su države dužne - a sve su, kako čujem, sve dužnije iz dana u dan - tko je pospremio sva ta dugovanja?; gdje se to nalazi?; tko je taj srećković kome su dužne?

Pa i oni pusti milijuni koje je zamračilo Poduzeće za promet rogova i kopita d.o.o., poznatije pod nazivom HDZ - i ti milijuni su (oprosti mi, Bože, zbog grijeha mišljenja!), također cirkulirali kroz prostor! Nisu bili u madracu!

To što je Thompson dobio zato što nije radio, a ti i ja nismo dobile zato što jesmo radile - to je, gledano, sa neke druge zvijezde u svemiru, nevažno.

Ta lova je cirkulirala (Thompson je ženi kupio zlatni lančić, Milinović je platio zidarima da sagrade kuću, Mirjana Sanader je pijuckala šampanjac, itd. itd.)...

Osim ako se zbilja u svim tim državama koje su dužne nije sa novčanicama brisala rit, pa ih se bacalo u zahodsku školjku!

Tko je glasao

comand: storno

to je bitno - da softvear u banci može prihvatiti tu komandu
ali i dalje nule na desnim krajevima potpadaju pod čisto ljudsku greškicu
i onda odeš na skijanje, pijucikaš šampanjac, odeš u welness ... ako te bilo što od toga veseli

Tko je glasao

LP

Citirao sam te na drugom dnevniku.
Isprika zbog preuzimanja autorskih prava.

Tko je glasao

Dok se drzimo zdravog razuma

Dok se drzimo zdravog razuma i direktnog uvida u stvarnost, te ne ulazimo u apstrakcije koje zapravo nista ne znace, sve pet. U tom se polju nalazi mogucnost uspostave sirokog politickog dogovora, za sto se radja sve veca potreba.

Tko je glasao

Nije istina da

apstrakcije ništa ne znače. Filozofske apstrakcije i te kako znače. Kao i matematičke. I razne druge. "Apstrakcija" je "loša" riječ samo u kolokvijalnom, svakodnevnom jeziku. A u "mišljenju" je apstrakcija neophodan misaoni alat.

Egipatski robovi su mogli do dana današnjega dovlačiti kamene blokove na hrpu, i još uvijek im se ne bi slučajno složila piramida... Međutim, imali su ljude koji su znali apstraktno misliti...

Misliti: "trokut", "kružnica", itd., itd. - sve su to "apstrakcije". I sve su vrlo vrijedne.

S druge strane, "direktan uvid u stvarnost" je vrlo nepouzdana stvar. Nema tog "direktnog uvida" kojim možemo spoznati da je materija sastavljena od atoma, a atom od jezgre i elektrona koji kruži velikom brzinom oko nje.

"Direktnim uvidom" mi "uviđamo" da Zemlja miruje, a Sunce kruži u smjeru istok - zapad.

A to, kao što znamo, nije istina.

Zato ipak uzmi, onako iz zajebancije, Marxov "Kapital", kao što ti sugerira prijatelj marksist. Neće ti biti žao.

Tko je glasao

Rekao sam apstrakcije koje

Rekao sam apstrakcije koje nista ne znace. Nisam mislio na apstrakcije koje nesto znace i koje ne uvode konfuziju u komunikaciju. No, da bih pojasnio neke ideje oko dobre komunikacijske prakse, sto joj pridonosi, a sto odmaze, kako izbjeci komunikacijske mine (apstrakcije koje nista ne znace) i tako dalje, to ce mi biti tema sljedecih dnevnika, s obziirom da bez dobrog kodeksa DKPa tesko da cemo moci dobiti supremaciju heterarhijske organizacije nad hijerarhijskom.

Po pitanju Marxa i ostale ekipe, generalno govoreci, oni koji su prosli manje iteracija misljenja u zivotu nego sto sam ja prosao u mjesec dana, tesko da mi mogu biti korisni na putu kojim se krecem. Radikalno misljenje, ali cu i njega objasniti skoro.

Tko je glasao

Ne mogu zamisliti

ni jedan projekt koji čovjek ima u glavi i želi ga realizirati, a kojemu bi škodilo čitanje i upoznavanje sa projektima drugih ljudi, bilo naših suvremenika, bilo onih koji su živjeli prije nas.....

Na svijetu ima užasno puno umnih ljudi.... Kad se sjetim koliko toga ne znam, koliko toga nisam pročitala, koliko toga ne razumijem.... - bude me sram, i osjećam se manjom od makova zrna.

Evo, baš mi na stolu stoji knjiga "Paradoksalna sreća - ogled o hiperpotrošačkom društvu", autor: Gilles Lipovetsky, Biblioteka Antibarbarus.... I kajem se što je još nisam otvorila, a za par dana mi je rok da je vratim u knjižnicu....

Zato radije idem čitati....

Tko je glasao

Danas je pitanje kako

Danas je pitanje kako optimalno koristiti vrijeme kod stjecanja znanja. Nije pitanje jeli nesto generalno korisno u vanvremenskom svemiru gdje stignes sve.

Tko je glasao
Tko je glasao

Radi bolje dokumentiranosti

Radi bolje dokumentiranosti stavljam puni link: http://www.wired.com/wiredscience/2011/12/group-ignorance-decisions/#mor...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jako dobro. Dodiruje, a mozda

Jako dobro. Dodiruje, a mozda i pogađa sustinu price o potencijalnoj stetnosti usvanja hermetika koje onemogucavaju misljenje grupe, odnonso izgranju informiranog konsenzusa.

Tko je glasao

Svako svoje mantru za sreću

imade :)))

Provinciopolis

Tko je glasao

Nisam te skuzio.

Nisam te skuzio.

Tko je glasao

A zajebajen se

jer ionako vidim da ovdje na jednu temu jedni pišu na jednom Dnevniku, drugi na drugom po istoj temi, skupno minusiraju one koji se opiru svrstavanju u torove pa mi sve skupa ( čast izuzecima ) djeluje krajnje ozbiljno i društveno odgovorno, konstruktivno i kreativno baš kao preslika politike na Politiki :)) pa se pokušavam prilagoditi tome pohvaljujući tvoju mantru na svoj specifičan način. Sve u svemu pozitiva :)

Provinciopolis

Tko je glasao

ja mislim da kada spominju

ja mislim da kada spominju rušenje kapitalizma ljudi se refereriaju i prisjećaju (svjesno ili nesvjesno) na ne toliko bivšu državu koliko na činjenicu da se onda živjelo bez mnogo rada i obaveza, mogao si uzeti kredit a vratiti kikiriki, mogao si ne dolaziti na posao da nitko ne bi ni primjetio (tako ja znam jednog koji je to činio 5 godina). No, ljudi zaboravljaju da se tako živjelo potpuno nerealno a prva prepreka je dovela do žestokog rata. Taj isti socijalizam u npr Rusiji i nije imao takvo ružičasto lice pa kada pitate većinu njihovih građana i ne bi se baš tako rado vratili u bivši sustav. Ukoliko pitate stanovnike neke naftom bogate države npr katara da li im odgovara ovakav sustav naravski da će se složiti. ukratko tko ima kapital ne buni se, tko nema kapital buni se. e sad, gledajući tako nekim ljudima je logičnije ukinuti kapital (mada se nismo dogovorili niti oko definicije što je to zaista niti oko toga kako bi npr kupili litru benzina od onog arapa ili ćemo se pak vratiti na konje i kola) nego zaraditi kapital. sve je naime lakše nego raditi tj doći do tog kapitala i onda u glavama nekih ljudi logično je da kada ne mogu kontorlirati kapital onda ga je lakše ukinuti mada ne znaju što bi zapravo ukinuli. naravski da kada logički raščlaniš problem nije mu moguće tako pristupiti.

Tko je glasao

Slazem se da je

Slazem se da je antikapitalizam velikim dijelom reakcionizam vezan sa uzimanjem od bogatih, a ne orjentiran na nove nacine kreiranja vrijednosti i dinamike ekonomije. Nisam siguran koliko stvar ima veze sa prosloscu, jer ekipa s kojem razgovaram cesto su vrlo mladi ljudi.

Tko je glasao

konkretno zbog kvalitetnog zahtjeva @galeta

za konkretnošću ...

http://pollitika.com/zakon-o-sudjelovanju-radnistva-u-raspodjeli-profita

ja mislim da kada spominju rušenje kapitalizma ljudi se refereriaju i prisjećaju (svjesno ili nesvjesno) na ne toliko bivšu državu koliko na činjenicu da se onda živjelo bez mnogo rada i obaveza, mogao si uzeti kredit a vratiti kikiriki, mogao si ne dolaziti na posao da nitko ne bi ni primjetio (tako ja znam jednog koji je to činio 5 godina). No, ljudi zaboravljaju da se tako živjelo potpuno nerealno a prva prepreka je dovela do žestokog rata

Spomenuti Zakon upravo bi riješio navedene probleme kroz sublimaciju pozitivnih vrijednosti ondašnjeg i sadašnjeg sustava, a u Dnevniku i komentarima se može vidjeti i odnos istog spram nekih drugih problema koji se kroz parcijalnu tematiku pojavljuju ponajviše iz iracionalnih razloga jer stvari su krajnje jednostavne i jasne, a potrebu za kompliciranjem imaju najčešće destrukivci raznih motiva ...

Provinciopolis

Tko je glasao

OK. Ma kako se slagao ili ne

OK. Ma kako se slagao ili ne slagao sa idejom, to je vec konkretno i vodi nekamo. Za primjer, mogu primijetiti dva suprotstavljena elementa. Jedan je motivacijski princip poduzetnika koji ce ostati bez dijela kolaca, sto je donekle demotivirajuce, s druge strane potencijalna nova raspodjela dobiti kao teznja za decentralizacijom financijske moci.

Mozemo sada razmatrati i politicke presedane koji su ostvareni u drugim zemljama, kako je spojen socijalni aspekt i poduzetnicka klima, ali to vec nekamo ide. Tako zahvaljujem Provinciopolisu sto je nabacio konkretan primjer koji ima smisla kao teza.

Tko je glasao

otvori si tvrtku pa radi i

otvori si tvrtku pa radi i zarađuj ako ti je do dobiti

Tko je glasao

Generalno govoreci, ti bi

Generalno govoreci, ti bi ukinuo i minimalnu placu?

Tko je glasao

ne bih iz nekoliko razloga a

ne bih iz nekoliko razloga a najbizniji je da niti jedan ekstrem nije dobar (to je sigurno jedan od regulatora). No, sdruge strane porezi na plaće u Hrvatskoj su među najvišima u svijetu te smanjivanjem tih poreza bi se sigurno otvorili putevi za više plaće općenito. Tamna strana medalje je da su plaće u nor Rumunjskoj prosječno puno niže te će industrija bježati tamo a radnik u Hrvatskoj neće niti taj minimum moći zaraditi i mi se kao država konstantno zalažemo za nerad.

Zašto su nam porezi visoki ima mnogo razloga ali jedan je svakako i ovaj.. npr za 40godina staža u holdingu se dobije "25 tisuća kuna nagrade" uz stopu bolovanja od 30%. to treba netko platiti.

http://www.novagradiska.com/site/v2/default.php?ngdefault=ng-central.php...

Tko je glasao

Zašto misliš da čovjek nema pravo sudjelovati u raspodjeli

onoga što svojim Radom i stvara !?
Možda zato što podržavaš kapitalizam koji kao sustav dopušta pljačku 99 od strane 1og !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Ne bih se složila

da su nam krivi termini, pa da ih sve treba ukinuti.

Svi ti pojmovi imaju svoj sadržaj, a kako se radi o ljudskim stvarima, ti sadržaji su povijesni, pa bi ih trebalo tako i razumijevati: u povijesnim kontekstima.

Ne bih se složila da, zbog toga što te pojmove ideologiziramo, relativiziramo, ispunjavamo svojom proizvoljnošću, vulgariziramo, itd. - da oni ništa ne znače, da nikada ništa i nisu značili.

Ne bih se složila da Marxa ne treba poznavati, jer je on imao duboke uvide u funkcioniranje kapitalističkog ekonomskog sistema.

Stoga mislim da ima smisla da uzmeš "Kapital" u ruke.

Tko je glasao

a obrnuto

There must be something rotten in the very core of a social system which increases its wealth without diminishing its misery

luka

Tko je glasao

Nakon sto procitam biografiju

Nakon sto procitam biografiju Dalai Lame.j

Tko je glasao

Kapitalizam je ono sto

Kapitalizam je ono sto vjecito moras kritizirati i od cega moras stalno bjezati, a socijalizam upravo obrnuto. Kapitalizmu se sluzi stalnim suprostavljanjem.

Ukinuti kapitalizam znacilo bi dati mu za pravo u maksimumu.

Kada bi bilo moguce kapitalizam bi se ukinuo jednostavnim odbijanjem suprostavljanja. On ne bi znao kako se prilagoditi i odumro bi (samo kad ne bi bilo vrlih filozofa da uvijek pronadu ono sto ne valja i onda to nastoje rusiti).

Tko je glasao

Vjerovali ili ne...

Iz činjenice da je financijska aristokracija diktirala zakone, vodila upravljanje državom, raspolagala svim uspostavljenim vlastima, dominirala javnim mnijenjem podacima i preko tiska, vidimo kako se u svim sferama, od dvora pa sve do zadnje krčme, ponavlja ista prostitucija, ista bezočna laž, ista žeđ za bogaćenjem, ne preko proizvodnje, nego vještim oduzimanjem bogatstva drugih... (Karl Marx, 1848.)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci