Tagovi

Malograđanština je nakon 40 godina forsanja i haračenja malo umorna !?

Napredak i dalje ne jenjava. Državni aparat će za rješavanje krize povećati plaće 10 %, za potporu najvećih svjetskih uspjeha klastera IGH se nastavljaju gradnje klizališta napretka diljem Lijepe njihove (auto-putevi, Pelješki most), Grad Zagreb je već donio rekordni proračun koji nije ni blizu dovoljan za samo održanje aparata pa se pripremaju jake mjere obrane od podanika, Nadan Medvedev aka Vidošević predvodi staru poznatu borbu protiv defetizma, gale aka JOT kontrola ne popušta ni za jotu ...

Ono što me osobno brine su prvi znaci blagog umora na samoj pojavi. Nije stvar u tome što ne volim slabosti, u slabostima je i snaga, niti me brine defetizam, nego me brine slabost vegetativnih organa, koja ponekad zna prijeći u degustaciju i pušenje raznog instant izobilja sa bogatog švedskog sola, iz čeg se lako rađaju svima znane probavne i druge smetnje, ona masovna nužda koja mete sve pred sobom gore od tsunamija, i zadnje točke, tsunami je šala, što se sve pokrene nakon što pojava pokaže i najmanje nijanse slabosti, naročito estetske, nijanse umora oko brižljivog forsanja i održavanja svojih slika u ovoj dugoj već svemirskoj paradi.

Zato je vjerojatno važno da se ta veličanstena estetska struktura, arhitektura i infrastruktura parade održi što bolje i doličnije, da svi zajedno što tečnije i ugodnije uživamo i divimo se tome, povremeno uzdahnemo ah i slično, viknemo naprijed, pojedemo kaka biftekić i popijemo kakvu čašu u to ime i na taj račun ...

Da se odmah razumijemo oko najdelikatnijeg, obzirom da pojava nije nikakva svjetska iznimka ali je ipak vodeća, jer prve iduće srbijanske pokondirene tikve nikada nisu mogle parirati našim snagama, nema nikakvog razloga za defetizam:

- kako god nas je rezalo, navék je nekak bilo http://www.matica.hr/MH_Periodika/vijenac/1999/136/tekstovi/05.htm

- nitko nema ni blizu toliko znanja te javnih i poluprikrivenih snaga za slučaj (velikih) nuždi. Treba imati puno pouzdanje da i neke naše stare ishlapjele snage u zadnjoj zabiti drže svjetsku i domaću situaciju pod punim nadzorom, kao i uvijek prate VOA, DW i sve, da su naši agenti raspoređeni i bdiju po svim stranama svijeta i točkama puno bolje nego Stasi, CIA i sve skupa, da po neprijatelju strogo neuhvatljivim linijama rade naše mreže;

- naše bizarne divizije (umjetnici, štemeri, mafijaši i šta sve ne) su raznolikiji i ćudljiviji od drugih sličnih rulja, često znaju bolje od najboljih te u delikatnim situacijama bolje i pravovremenije reagirati nego turbo elitne snage;

- posla i poslovanja je napretek, na svakom ćošku i na svakoj točki otvaraju se prostori i mogućnosti za igru, uvjeti za igru su povoljniji nego ikad (nema izbora osim same igre, još malo pa neće biti nikoga tko smeta, zapreke grabe novac i bježe), pa je dalje stvar kako se i šta igra ...

Ljubo Jurčić
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3202133/index.do

Poduzetnici traže da država osnuje interventni fond. Jeste li za taj potez?
– Takav fond sad je nemoguće formirati, njih treba ustrojiti u fazi prosperiteta, a ne sada. Kad bi kriza bila kratkoročna, još bih se i složio s njime, ali njegova je namjena da se zadrži sadašnja struktura gospodarstva, a moja je ideja da se ta struktura mijenja. Ono što se nije učinilo kad je novac bio jeftin i ekonomija bila u uzletu, ne može se nadoknaditi sada

Da je to znao, Å¡to od pamtivjeka zna svatko tko se i malo bavi bilo kakvim posloma, bar 2002.g. gdje bi nam bio kraj ?
Politički suočeni smo sa situacijom da smo ekonomski potrošili državu koju smo stvorili prije 18 godina i trebat će nam sada golema energija, slična onoj prilikom stvaranja države, da izgradimo gospodarsko, društveno i političko biće hrvatske države.

Tko je za to kriv?
– Politika. Politička nezrelost i politikantstvo doveli su nas u ovu situaciju, svaka politička opcija plašila se hrvatskog suvereniteta. Kad su dobili suverenitet, nijedna opcija nije znala što će s njim. Čim se netko javio da je zainteresiran za hrvatsku imovinu, odmah su svima bila puna usta liberalizacije, internacionalizacije, što je bio politički kredo svih dosadašnjih vlada, a to pokazuje nespremnost politike da na sebe preuzme odgovornost za upravljanje.

Šira je to i dulja pojava, malograđanština koja u stalnom stampedu harači Hrvatskom, kokošari i parazitizira a ponekad metastazira u razmjerima invazije, kao sada kada podižete plaće državnom aparatu za 10 %, u potpuno istom duhu kao što ste 1991.g. hapali sve društvene stanove i sve do zadnjeg čavla, kako bi bili na čistu za rat koji je krenuo i dali snažni podstrek za juriš na sve - gadna agresija sa svih strana a još gadniji najsitniji logistički duh koji hapa i zadnju kunu i čavao, da bi se mogao forsati po Zagrebu i tko zna kuda, Stanje Splitskog Uma (TBF - svi smo mi face, sve čekamo da rješava netko drugi a tko rješava je kreten).

Ljubo, budi osoba, pospi se pepelom i dati ćeš veliki doprinos svom ugledu i rješavanju krize ! Imaš šanse postati hrvatski Ivan Bezuhov, a to ti je vrh priče (pročitati u knjigama prof. Milivoja Solara) i ključna uloga u priči. Priče teku složeno, tako da svatko ma svoju ulogu, a za ovu ključnu nemamo veliki izbor kandidata a ti se ovime sam istakao kao vodeći kandidat, vremena do nastupa nema puno pa te molim(o) prihvati i odigraj tu ulogu poveznika bilo kako.

P.S. Naše društvo ima jednostavnu podjelu - a) jednostavniji dio pojave je forsanje & paraziti & kokošari kao društvena avangrada i nadgradnja i b) složeniji ostatak. Miroljubiva i aktivna koegzistencija tih djelova može doživjeti opisane probavne i druge smetnje, jer su uočeni opisani znaci umora i estetskih slabosti pojave pod a), a što može pokrenuti vegetativne procese probavnih smetnji i daljnje probleme. Zato, ako hitni popravak tog umora i slabosti pojave pod a) ne uspije ili nije moguć, onda svakako treba obratiti malo pažnje na ono što se degustira i puši, jer je mogućnost probavnih smetnji povećana.

Dodatak 1 u vezi prosvjeda 5.12.2008.g.

Nadmoćna većina je i nehotice krenula malo previše secirati tu malu jadnu pojavu. U određenoj mjeri i s određenom pažnjim to ne samo da je legitmno, neizbježno pa i poželjno, a navikli smo i da se sve to radi iznad ikakve mjere i do daske (vidi Stanje Splitskog Uma).

Dame i gospodo, drugovi i drugarice, možemo ovu jasnu malu prigodu uzeti kao datum onoga puno važnijeg s tim u vezi a to je - moda se mijenja, sada se više to ne nosi a u modu je došlo obrnuto, sada je predmet bavljenja beskrajna dosadašnja moda i stanje splitskog uma, sve što nam je "naša borba dala"...

i to ne samo iz ove skromne točkice nego i sa svih strana, i ne kao do sada fokus samo na nekim točkicama (drug Tito, Franjo Tuđman, Račan, Sanader, Bandić) a seciraju čak i ordinarniji predmeti seciranja, nego se fokus pažnje i seciranja jako raširio, reflektori su obasjali cijelu impresivnu scenu.

Kao što je drug i gospodin Gorbačov rekao drugovima u DDR-u 1989.g., smjer se je okrenuo i treba trčati, tko ne trči u drugom smjeru može ga pregaziti i može ne stići uhvatiti bilo kakvo sidro.

Tako je to sa modno-estetskim promjenama. Tko dan nakon toga ne slijedi taj drugi smjer mogao bi zakasniti (Beži Jankec, beži Jankec, cug ti bu pobegel, cug ti bu pobegel, ne buš videl beli Zagreb grad ...)

Komentari

ap jučer sam pročitao taj

ap
jučer sam pročitao taj intervju što ga je dao Jurčić.
S obzirom da nastavak "moje serije" slijedi "tek" u petak, sutra ću odgovoriti javno na ovo što je kazao u tom svom "javnom nastupu".
Dakako, odgovorit ću u ime Zagrebačkog trećeg puta.

Tko je glasao

Krajem 2007 sam najavio

Krajem 2007 sam najavio prilicno neugodnu jesen 2008.Ali neshvaceni geniji i giganti nase samoupravljacke misli su imali drugacije -vizije...

Evo i sljedbenika :
- Želio sam otvoreno istaknuti svoje neslaganje, pa i revolt nad dominacijom katastrofično-defetističkih napisa o stanju i problemima hrvatske privrede i društva u cjelini - piše Čičin-Šain.
U tom pokušaju pridružili su mu se, među ostalima, Velimir Šonje, Željko Lovrinčević, Dubravko Mihaljek, Sanja Crnković-Pozaić, Marko Škreb i Borislav Škegro.

Kad se jede previse banana onda...

Tko je glasao

Ante Čičin Šain i sva ta

Ante Čičin Šain i sva ta gospoda očigledno znaju najbolje svjetsko znanje, kad su desetljećima pa i sada ne samo u špic igri i sa najvećim znacima pažnje nego što i u poznijim godinama s impresivnom lakoćom, praktički uz pijuckanje, izvode najveće bavure, višestruka salta sa okretanjima i slično, a još lakše ključno asistiraju na mobilzaciju elitnih divizija i masa samo tamo.

Sinoć su nakon prosvjeda i ostala fina gospoda blizu trga, nakon dužne kratke obrade gafova vodećih političara, sa uzgrednim zadovoljstvom spomenula sitnicu da božićnice, plaće i povećanje proračuna ipak ide, za Mađarsku nisu čuli ništa iako pomno prate, tako da smo nakon tih pomoćnih estetskih osvrta zbilja ugodno uživali u malo vina i dodatnoj umjetničkoj estetici.

Sve su to neke apstrakcije a sve je kao i prije niz desetljeća, samo ipak ide doličnije i sva gospoda puno vičnija svemu, ništa nas ne može iznenaditi (dok ne iznenadi).

Tko je glasao

"Pokrenut ćemo najveću

"Pokrenut ćemo najveću modernizaciju i nadogradnju školskih zgrada koju je ova država ikad vidjela. Popravit ćemo nefunkcionalne škole, učiniti ih energetski učinkovitijima i staviti nova računala u učionice", poručio je Barack Obama." Vidi se da čovjek potiče iz Chicaga :), a sada će mikro pretvoriti u makro ekonomiju. good deal!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-barack-obama-predstavio-svoj-pl...
I dok se Obama sprema za borbu protiv recesije, u predgrađu EU ljudi će se posipavati pepelom, vlast će se svim silama boriti protiv internetskih blagodati, a mjesto modernizacije školske opreme kupovati tenkiće za proljetna događanja naroda.

Tko je glasao

Kod nas je ludo u jednom

Kod nas je ludo u jednom smjeru (npr. kada su Čačić, Fižulić i kasnije Žužul itd. glumili Clintonov jupi stil) a ako naglo krene u ovom smjeru biti će još luđe - npr. novih 750 mld kuna na auto-ceste, kompjutore tek tako (bivši pitomci Vojne akademije kopnene vijske JNA su i onako isporučili više nego što će i Obama, samo što služe za igrice i pornografiju ili stoje, glavna namjena je obavljena plaćanjem), zgrade (tu nije dovoljno 1.500 mlrd kuna za sve veće smeće, sve ispod razine šezdesetih kada se svjesno i znalački radlo jeftino a ono iz tridesetih je i dalje osnova) ...

Glavni New Deal je ono što si ti dala kao odrezati kamate i državne i gradske proračune, kontra New Deal dok se u sustav 50 % društva su vlast ne instalira bar dio ljudi koji nešto znaju i hoće. A sada smo na putu toga također suprotnim smjerom, proračuni i aparat rastu, osim tenkića ulaže se više toga u obranu vlasti i proračuna, to je najbolji znak da će uskoro drug Gorbačov reći "drugovi, zid puca, trčite što bržete mogli ...", nakon toga dobrovoljna bezuvjetna kapitulacija i predaja svih oružja, postupci indulgencije tj. oprosta grijeha, prepuštanje gale-u i njegovimm JOT divizijama na daljnje tretmane ... (mi smo više ex DDR i faze postupanja su drukčije, i kod njih je krenulo kada su proračuni i aparati bili na vrhuncu a ostalih 50 % konačno prepušteni sami sebi, pa je rulja počela tražiti izlaze a jataci u redovima aprata su vidjeli koliko je sati; nakon toga idu neke druge mjere, ali više kao uskogrudni Slovenci nekad kada stisne, najprije se samo radi radi radi i ne gradi i ne troši ništa, kreće oprezno tek kada je sve ostalo namireno i zalihe spremljene na ćvrsto mijesto, dugoprstići pod kontrolu ... a sada je i njih zaljuljalo, ubi ih preveliki uspjeh, vjerojatno su bili frustrirani videći kako se kod nas živi život i otklizali i oni)

Tko je glasao

... proračuni i aparat

... proračuni i aparat rastu, osim tenkića ulaže se više toga u obranu vlasti i proračuna, to je najbolji znak da će uskoro drug Gorbačov reći "drugovi, zid puca, trčite što bržete mogli ..."

POVRATAK U 2006
Frenki Laušić, 05.12.2008 (Slobodna)

Propast projekta 'nulti deficit državnog proračuna' što ga je prije mjesec dana najavio premijer Ivo Sanader i prijedlog proračuna države s deficitom od 1,6 posto BDP-a znači, čisto matematički rečeno, vraćanje Hrvatske dvije godine unatrag. Naime, taj deficit je država imala u 2007, dok je u 2008 deficit smanjen, barem prema sadašnjim projekcijama, na 1,3 posto BDP-a.
Pri tome treba reći da koliko god je Sanader u početku zdušno branio ideju nultog deficita, toliko je bilo primjetno da posljednjih desetak dana polako odustaje od toga, a teško je reći je li to zbog toga što je tek tada uvidio da sindikati neće odustati ili zbog toga što je unaprijed znao da od toga neće biti ništa.
Uostalom, jedan od premijerovih glavnih financijskih savjetnika, koji se nalazi i u Ekonomskom vijeću, misli kako je predsjednik Vlade u startu pogriješio što nije sindikatima ponudio polovični rast plaća u odnosu na dogovoreno i 'kresanje' Pelješkog mosta i drugih nepotrebnih projekata, i da ga je začudio prejak nastup prema sindikatima.
Međutim, nakon odustajanja od nultog deficita, premijer i ministar financija su odlučili na račun deficita nastalog temeljem povećanja plaća od šest posto (1,4 milijarde kuna) proračunski manjak središnje države popeti na 4,3 milijarde kuna.
A to je vrlo opasna igra u ovim teškim ekonomskim vremenima u kojima država mora u idućoj godini financirati taj deficit i refinancirati deset milijarda kuna, dok gospodarstvo i banke trebaju samo refinancirati 62,3 milijarde kuna. Guverner HNB-a je svima poručio da im je već dovoljno pomogao. Tko preživi, pričat će.

Tko je glasao

Guverner HNB-a je svima

Guverner HNB-a je svima poručio da im je već dovoljno pomogao. Tko preživi, pričat će.

To vijece ekonomskih gurua se osramotilo do kraja.Uvijek sam sumnjao da su najaci na jeziku.Salonsko blebetanje pred TV kamereama, satro uvjerljive face i intervjui po novinama, a onda........Najgore iz najgorih snova: konkretan posao! Pravi a ne virtualni novac, dug, budjet i fijuuuuuuuuuuuu razbijezali su se kao kokosi ispred lisice.
Rohatinski je ostao sam kao posljednji Mohikanac!
Tip odgovara za tecaj, ma koliko bio sulud, ali radi svoj posao.Ostali peru ruke.Treba zurno naci lovu za ozbiljnije zalihe osnovnih ziveznih namirnica i nesto sad barem jeftine nafte.Takodjer i fond koji bi pokrivao razliku od starih do novih rata na kredite kad se ovaj tecaj raspe.Bar 1 godinu dok ne proradi koliko toliko sto jos moze nesto devizno zaraditi.I kresanje birokracije a ne mazenje po glavi i jos 6% povisica.

Tko je glasao

Dragi moj G-news, bojim se

Dragi moj G-news, bojim se da ćeš za godinu dana i ovaj svoj komentar citirati po onoj "što san van ja govorija!".

Tko je glasao

Take the money and run mogla

Take the money and run mogla bi biti nova uspješnica vlasti, ali... taj film nećemo gledati. Bojim se da će pod naletom demokracije udružene snage, kako su počele s Jurčičem i Grčičem, podvaliti još koji balonček iz koje će letjeti erosi, silovanje eu da nas prihvati pod suknju što prije jer prijetnja građanskim nemirima pomrsila bi, dugoročno gledajući, mnoge financijske račune. Ovdje posebno talijani i austrijanci imaju najvećeg interesa, tako da ćemo se uskoro naći na naslovnici playboya, pa, tko da više...
obzirom na tendenciju rasta kamata, a ne rezanja, vjerojatno će to tako trajati dok svatko tko šta zaželi ne dobije. kada se ispuni i taj uvjet, bit ćemo evropejci s motikom u ruci.

Tko je glasao

Znalački zboriš, samo i

Znalački zboriš, samo i ako tako bude (kao 1918.g., samo malo drukčije raspoređene karte) i ako drukčije bude, važniji su oni djelovi koji se ne uče u povijesti, a koji su i s puno režije i s puno nepredvidljivih pocesa.

Sada je situacija još povoljnija za onu "kao guske u magli", tim više što i navodne snage obrane od takvog kmetovskog privođenja u EU u vidu sada austro-italskih ( imalo ruskih, povezani s njima) pomoćnih kmetova (Mađari će im biti glavni kmetovi) sada imaju čvrsti interes za takvu jednu "neizbježnu" kombinaciju micanja sa Balkana u carstvo prosperiteta i vizija (npr. Pašaliću zastaju nekretnine, Rojs je i onako nostalgičan na doba kada mu je Njemačka bila dnevno dvorište ...).

Ali taj čin da nas uvodi preširoki i prečvrsti savez za Evropu, nitko značajan protiv, svi jako za i sve vezani za Hypo i slično, možda se kuha ipak više diletantski i bez jakih alata nego znalački i pouzdano. To su sve ishlapjele komunjare i po koji gastarbajter a s druge strane i onako deformirani potencijalni faišsiti sada sve više financijskim i drugim igrama izraubani i to stvarno, što jeste sada u čvrstom trendu, ali i sa sve više mogućih iznenađenja:

- npr. taj združeni biznis sam unutar sebe sve više puca u naj Istri i umjesto eldorado evropske pokrajine i na ove stranice stižu vapaji kao nekad, pa bi umjesto da Istra predvodi lako moglo biti opet kao nekad pod maršalom Borojevićem i drugom Titom, da naše snage prelaze u kontranapad a neprijatelj bježi glavom bez obzira;

- sada je jasnije zašto Čačić prelazi na misionarske akcije po Zagrebu a Bandić i Kalinić kupuju tenkić i razvijaju centar za izvanrdna stanja, oni niti su vični takvoj salonskoj disciplini i ostaju bez igrački i svega pa, instiktivno znajući da će uvijek biti buntovnih snaga pripremaju odlučnu obranu, dok mi ginemo kao na Soči Bandić i njegov Vrhovni štab rukovode otporom. A tek Jambo i Neretva, zatim Kerum i njegove sada već združene snage, tu će se teško naći rješenje, tako da će vjerojatno takvi veći feudi sami pružati otpor dugo;

- i onda vjerojatno najveća nepoznanica, šta će odlučiti ključni igrači. Npr. gale će to kao vrhovna JOT kontrola sprječavati, dok će nemesis vjerojatno morati slijediti viziju, pa će već u HBO štabu doći do velike neizvjesnosti, a dok se to ne rješi procesi neće moći dalje. Npr. ja ne mogu jamčiti za odluke i poteze ni kada karte budu na stolu, jer gotovo sigurno neću moći smoći snage za takve praktički čiste larpurlartističke estetske trenutke, pa niti da strpljivo pripremam ulogu statista, a takvih nas je preveć pa će se polazati ispravnim sve parole svih ovih desetljeća, oni nas vode u svijetlu budućnost a mi stalno nešto previše lupamo drugo ...

Bilo kako bilo, ti si ovime proširila horizonte i raskošnija igra je već tu.

Tko je glasao

Upravo pročitah intervju s

Upravo pročitah intervju s Ljubom Jurčićem iz kojeg se razaznaju neki drukčiji tonovi i pukotine u tzv. čvrstom savezu za Evropu tipa Hypo i razno slično.

Ljubo je dijagnosticirao upravo ono što opisuješ od početka i stalno isto i da je svemu došao neminovni kraj, te da on može biti ovakav ili onakav, ovisno o tome da li će i koliko biti pameti, a svakako takav da ceh dugih pijanki dolazi na naplatu pa i tko bi ga trebao platiti.
Baš zbog potonjeg je upitno hoće li njegovo doći do izražaja ili će se do posljednjeg trenutka i grčevito braniti dosadašnja teorija a još više praksa.

Molim uočiti što kaže o vijeću mudraca, što to jest i trebalo bi biti a što trenutno nije ni blizu, pogotovo oko "malog" interventnog fonda koji se traži za nastavak pijanke na zajednički račun.

"Fah idiot" pokazuje da nije ni diletant za politiku, kako mu obično pripisuju, da za razliku od dosadašnje elite ima pogled i nešto zna o tome što se zbiva izvan naše krčme u kojoj se krčmi isključivo na zajednički račun i da dolazi paljenje svjetla i nužno provjetravanje.

Po njemu nema pomoći od JOT i drugih vizija, to je sasvim druga priča o kojoj i da bi se mislilo treba prvo nešto sasvim drugo, primjerice dio oko podataka i pregleda kojih sada nema i nitko u politici nema pojma a prvo je što treba da bi se uopće počelo nešto i nekamo krenulo.

S takvom dozom defetizma teško da će dugo prosperirati u vijeću mudraca jer je elita očekivala neke sasvim druge tonove i pjesme pa bi moglo ispasti da on to falš i preglasno za njihove uši.
Po prirodi je prilično tih i pretih pa treba slušati da bi ga se čulo i dobro razumjelo što je teško usred tolike buke.

B-52

Tko je glasao

Upravo pročitah intervju s

Upravo pročitah intervju s Ljubom Jurčićem iz kojeg se razaznaju neki drukčiji tonovi i pukotine u tzv. čvrstom savezu za Evropu tipa Hypo i razno slično.
Ljubo je dijagnosticirao upravo ono što opisuješ od početka i stalno isto i da je svemu došao neminovni kraj, te da on može biti ovakav ili onakav, ovisno o tome da li će i koliko biti pameti, a svakako takav da ceh dugih pijanki dolazi na naplatu pa i tko bi ga trebao platiti.

Bilo kako bilo, ušli smo u grand finale dugog puta sinteze sa novim izazovima i vrlo brzo ćemo prijeći s onu stranu svega - ili kao pomoćni oberštajersko-makarondžijski kmetovi ili kao amorfni pučki front u permanentnoj tranziciji.

Ljubo Jurčić je naglo izbio kao živa špica poznavanja i kao poveznik (nešto kao Ivan Bezuhov u romanu Majstor i Margarita, sa površine pojave prodire dublje i povezuje svijet nadgradnje i baze). Nitko, pa ni najiskuniji sudionici, ne može znati dubinu i širinu "napretka" koji uvijek jako iznenadi, pokazuje se puno veći i širi od ikakvih očekivanja (što je ne samo nezgoda nego ono ključno što nas drži, to što nitko nikakvim istraživanjima ne može uočiti više od pola toga a kontrolirati procese još manje).

Ali je stalno jasan global, i ovaj put jako harmonično združeni vanjski i unutarnji "faktori", čime je ujedno određena koncepcija pripreme za eventualnu krizu, što je dodatna prilika i da "napredak" osvoji i zadnju točki a i da narodnooslobodilačka borba preokrene situaciju u svoju korist (možda čak do stupnja da opet natjera osvajače na bijeg, kao pod maršalom Borojevićem nakon konačnog proboja fronta na Soči kada je osvajač bježao glavom bez obzira iako je rat bio završen a država se raspala; kao pod maršalom Titom kada je i Trst bio naš a osvajač umirao od straha da li će nezdržive divizije krenuti dalje; kao nedavno pod generalom Gotovinom kada je pred Banja Lukom bilo neizvjesno hoće li stati ili ne):
- koliko god se zavrti novca za razvitak i socijalnu osjetljivost, nikada nije dovoljno jer je pojava takva da sa što većim dozama i "uspjesima" treba što viši i više, pa svakim i najsitnijim korakom a krupnim još više hranimo takvu pojavu;
- pojava je odavno na svoju stranu dobila i masovne elitne divizije i brojne mase, tako da su svi nakon Tita i Kardelja manje više igračke i sluge sužbi "napretka". A tzv. tihe i nepolitične obrazovane mase, "stručnjaci", su u stupnju 90 % glavne poluge toga "napretka", dok glavni igrači (Sanader, Bandić, čak Rohatinski ...) i uz sve služe ne mogu doprijeti niti do stupnja elementarnog poznavanja, osim što jako dobro znaju, kao ekipe osamdesetih i devedesetih, da se mora ići dalje, naprijed (svi su doktorirali na slučaju Kutle, bicikli ide li pada);
- tako da je time čvrsto određen i sadašnji nastavak, ujedno situacija za novi veliki skok u istom smjeru (vidjeti gore esperanza, postajemo pomoćni kmetovi) ili za obrat. Najveći proračuni i još veće kamate za popravak raspoloženja i potrošnje šire vlasti i s njome (proračunom) čvrsto vezanih ortaka koju čini 50 % društva su nužni za sve, ostalih 50 % to moraju nekako izdržati kao i bezbroj puta sada. To je krajnje objektivna situacija, samo da je realno kamatarenje smanjeno sa prosječnih 20 % (nikada nitko javno ne računa čvste igre kašnjenja ...) smanjeno na npr. 10 %, gotovo sigurno bi se taj tren raspao sav sustav "napretka" i sve, uključjući čvrste osovine saveza za EU ( koji su ujedno savezi a poslove po Balkanu, s Rusijom i svima).

Jurčić sada može jako napredovati, samo je gotovo sigurno da nema alat za deteketiranje koliko je 200 tvrtki s kojima je kontaktirao inficirano, tako da mu to nije pouzdan smjer (i nehotice se većina toga mora pokazivati lažno), a ad gradova i općina i države se je više bavio i više zna Branko Grčić, tako da za mjesec dana zajedno možda uoče da npr. trenutno financiramo Đapićev turistički biznis u Viru i sličnog za cca 2 mlrd kuna mjesečno (stiglo je 9 mlrd kuna od INA-e, proračuni puniji više nego ikad, trenutno evropski najviše novaca ima i troši se kod nas pa po Zagrebu žurno niču trgovine najskuplje fensi šmnsi robe, zašto onda ne bi nastavili financirati i razne "razvojne" poslove svojih uspješnijih građana, pogotovu što to radimo cca 40 godina, ne samo vikendice nego slično na puno višoj razini i veće).

Tko je glasao

dok mi ginemo kao na Soči

dok mi ginemo kao na Soči Bandić i njegov Vrhovni štab rukovode otporom. A tek Jambo i Neretva, zatim Kerum i njegove sada već združene snage, tu će se teško naći rješenje, tako da će vjerojatno takvi veći feudi sami pružati otpor dugo;
Kad već spominješ "prve među jednakima" palo mi je na pamet da bi se regije mogle podijeliti na provincije:
Bandić, Todorić, Kerum i Jambo i svi su jednaki, samo su različito počešljani. Obzirom da prvi vozi tenkić, a ostali lizing-pušing, zaštićeni je svjedok preuzimanja svega i svačega, a pokret otpora kreće s kulmerovih dvora.

Tko je glasao

pokret otpora kreće s

pokret otpora kreće s kulmerovih dvora

Moguća slabost u našim nače besprijekornim redovima u slučaju bitke na život i smrt. Dete se je zaigralo, vojskovođa stari Ante od neprekidnih borbi nije stigao dotesati.

Tko je glasao

i onda vjerojatno najveća

i onda vjerojatno najveća nepoznanica, šta će odlučiti ključni igrači. Npr. gale će to kao vrhovna JOT kontrola sprječavati, dok će nemesis vjerojatno morati slijediti viziju, pa će već u HBO štabu doći do velike neizvjesnosti, a dok se to ne rješi procesi neće moći dalje.

Nema neizvjesnosti, gale je već uočio povijesnu prekretnicu i zacrtao smjer, izvjesno je da vizije postaju stvarnost, još da se moderiranje oslobodi sitnih slabosti i to je to, svijetla budućnost nam ne gine.

B-52

Tko je glasao

@ap, @sm Ispričavam se

@ap, @sm

Ispričavam se dečki, ali ne kužim te aluzije povezane samnom (jedino ako vam netko nije prišapnuo da je @gale moja tiha radost i patnja :-))))

nemesis

nemesis

Tko je glasao

nemesis! Samo te

nemesis!
Samo te obavještavam da imaš odgovor od Marina Jurjevića na njegovom blogu ako te interesira.Pozdrav!"sus"

Tko je glasao

@sus Prenesi svom gospodaru,

@sus

Prenesi svom gospodaru, njegovu veličanstvu političaru od SDP-a, da pogleda u kalendar. Naime ovo nije 1789. niti 1940. niti 1999. nego 2008. Istina, nalazimo se tik pred revolucijom, ali ne onom Francuskom, nego internet revolucijom. Prenesi mu da za razliku od svijeta prošlosti (u kojem on očito još živi) i realnog života gdje ljudi u društvenoj hijerarhiji zauzimaju mjesta ovisno o kasti, staležu i klasi kojoj pripadaju (po rođenju, kao njegovo veličanstvo političar od SDP-a ili nekako drugačije), u svijetu interneta ljudi komuniciraju kao jednaki i slobodni. I još mu reci da je to jako lijepo i uzbudljivo i da se ne treba bojati.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

wauuuu..what a suprise!! a

wauuuu..what a suprise!! a nije kinder jaje :)
zbog vas ja patim od miroljubive i aktivne koegzstencije :)))

Tko je glasao

Nehotice smo došli do nekih

Nehotice smo došli do nekih jasnih ključeva novih smjerova:

1. O tome da li ćemo uskoro biti oberštajerski i talijanski kmetovi ili ćemo voditi narodnooslobodilačku borbu će se lomiti koplje više nego 1918.g., a jedna od težišnih točki odluka će biti gordijski čvor gale-nemesis, JOT-EU iznad svega i naravno naoko sporedni ali možda ključni djelovi s tim u vezi;

2. Bilo kako bilo, ako se Stanje Splitkog Uma malo opusti i odmori, nakon dugih bitki i velikih zasluga po bojištima, lakše se diše i svi izazovi su bronhi - prvi znaci da je malograđanština umorna su u tom smislu veoma ohrabrujući;

3. Zemaljska vrata se pomalo otvaraju, i bez kucanja. To se najbolje vidi o tome da prvi put invazija jenjava i pomalo samu sebe zatvara u poligone za vježbanje krda i kaveze, a između kaveza i poligona te po zapuštenim prostorima se otvara prostor za igru. U boljem razvitku događaja će se puno toga moći moderirati umjetničkim kompozicijama, uvodni taktovi i veći dio drži igru a samo neke točkice toga moderiraju.

Tko je glasao

Nisam ja, on je prvi. ;) :)

Nisam ja, on je prvi. ;) :)

B-52

Tko je glasao

...a Bandić i Kalinić

...a Bandić i Kalinić kupuju tenkić

kad miki kaze da se boji
noge mu klecaju
kupio je skupa kola
a sad ga zezaju

Tko je glasao

"Politički suočeni smo sa

"Politički suočeni smo sa situacijom da smo ekonomski potrošili državu koju smo stvorili prije 18 godina"

E pa hebiga, a ja stalno tvrdim da su oni takozvani državotvorni opljačakli državu, a evo sada vidim da trebam reči "potrošili državu".

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

"- posla i poslovanja je

"- posla i poslovanja je napretek, na svakom ćošku i na svakoj točki otvaraju se prostori i mogućnosti za igru, uvjeti za igru su povoljniji nego ikad (nema izbora osim same igre, još malo pa neće biti nikoga tko smeta, zapreke grabe novac i bježe), pa je dalje stvar kako se i šta igra ..."

Novac je na cesti, treba se samo naučit sagnut i uzet ga!

Tko je glasao

Nisi li i ti sam... svi smo

Nisi li i ti sam... svi smo mi face, sve čekamo da rješava netko drugi a tko rješava je kreten ...jedan od ovih facera?

Gledam te, naravno u širem kontekstu (znači, neovisno o zaslugama u uskom, stručnom i mikrodruštvenom), nešto slično kao i Lesara. Gledam vas kao potencijalne mušketire, ali nešto sa mudima baš ne stojite najbolje...

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

@Delgado, ovo s mudima je

@Delgado, ovo s mudima je relativno. Kažu Hitler je imao jedno, a gledaj što je napravio, i da se ne zaboravi na pripadnice ljepšeg spola koje se ne diče mudima, ali kada pošandrcaju ode i ona stvar na pazar!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Gledam vas kao potencijalne

Gledam vas kao potencijalne mušketire, ali nešto sa mudima baš ne stojite najbolje...

S jedne strane si potpuno u pravu ("sa mudima") a s druge u potpunoj zabuni.

Non stop funcionira određena specifična tipologija onih koji su potpuno neadaptirani i na dominatne pojave i režim a i na permanentnu revoluciju, a koje pojave čvrsto i dosljedno gurnu i drži istaknute burama i olujama, koji su tako htjeli ne htjeli potencijalni mušketiri a potpuno impotentni u odnosu na prave mušketire i amazonke, koje tipologijski impotentne i zgažene "mušketire"u nekim izuzetno rjetkim i začudnim trenucima, valjda iz trenutaka slabosti i samilosti, spašavaju rijetke dame i obrnuto. To je tipologija koja "opravdano" navlači najveći gnjev i opterećenja očekivanja jer, osim što su izloženi i "prisiljeni" nešto napraviti, sve što naprave im se jako obija o glavu jer se odmah očekuje bar 5x više i sve, pri čemu treba imati na umu da je diletantska parola "budimo realni, tražimo nemoguće" odavno prešla u "zašto nije, trebalo bi ... odjebi, puši kurac", tako to ide sa našom iskusnom klijentelom.

Ali, kao što smo učili dečki u onoj tamo školi sve samo ne kako se voli, tako je i sva pojavnost ipak nešto zanimljivija, igra nijansica kao u P.S. posta začudnija, the life is beautiful pojava ... Npr. mojoj tipologiji nikada nije bio problem, ni kada smo smoždeni kao ratno groblje, u nekim dugim i kratkim zahtjevnim situacijama i igrama mesti pod s vama koji imate muda, neodoljivim jebačima, samo što se to odmah u dugim ovdje opisanim igrama i nama a još više društvu obija o glavu, jer opisana pojava (malograđanština koja olako i jednostavno mete pod sa svim) neodoljivo preferira vas mušketire i amazonke koji i po 30-40 ne pokazujete ni najmanje znakove umora i estetskih slabosti.

Zato su sada ti opisani mali znaci umora možda najvažniji društveni znaci, jer se na tim sitnim igrama estetskih nijansi možda ili gotovo sigurno povjesno mješaju karte, do stupnja da je vrlo lako moguće da naglo ožive mrtvi mušketiri, enciklopedija mrtvih, a mi groblja opet malo zaplešemo i pobudimo titraje tko zna kakvih sjemenki i bakterija koje, vidi mlade istraživače koje esploatira show majstor Radman, čuče spremne i na najmanji titraj.

P.S. Kad ćeš postaviti/improvizirati prve semafore? Puno pričaš tako da Gracin mora postavljati svijeće, ja improvizirati u saobraćajnim gužvama, Grad Zagreb već organizira najviši stupnj izvanrednog stanja ... Hoćemo li čekati jednako dugo kao dok Žižek, Badju, Hrvoje Štefan i Marin Jurjević putem SDP-a zaključe ono što su Boris Buden i drugi već imali priliku apsolvirati u pivnici Frankopanska prije 30 godina, da revolucija nije u stanju sebi naručiti ni dobiti kada naruči pivo sa šanka 3 m dalje, jer tete za šankom u dubini srca besprijekorno točno znaju u koje mladiće se mogu poptuno pouzdati u plaćanje i sve, pa i u onaj začudni višak vrijednosti (žar) koji nas drži i vodi dalje, i kada se nakon 30 godina slučajno sretnemo i prepoznamo.

Tko je glasao

Što se tiče semafora,

Što se tiče semafora, poznato je da ja nisam od onih koji skaču pred rudo. Prvo neka dogore svijeće, a onda ćemo vidjeti jeli raja spremna za šarenu lektriku :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

što su to muda?

što su to muda?

Tko je glasao

Ja znam za jedno. Za ono u

Ja znam za jedno. Za ono u Bosni u kojemu se stvorila jugoslavija.

Tko je glasao

ha ha..simbolika do

ha ha..simbolika do jaja:)
vjerojatno to nitko nije vidio u početku. Kao da Svemir sve zna a mi jadni neznamo čitat znakove.

Tko je glasao

Nije li to ono što u bika

Nije li to ono što u bika zovu bijeli bubrezi?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Informiraj se kod labuda

Informiraj se kod labuda :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

dobro labude što su to

dobro labude što su to muda?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci