Tagovi

Malo zakašnjeli izvještaj

Glazbeni studio Cerovac započeo je s probnim radom u listopadu 2006 a službeno je registriran u siječnju 2007. Od samog početka namjera nam je bila, pružiti djeci Dugog Sela i okolnih mjesta mogućnost učenja instrumenata. Ponudili smo na izbor cijelo mnoštvo tečajeva raznih instrumenata ali i tečajeva glume. No na kraju se iskristaliziralo zanimanje za synthesizer i gitaru, te za glasovir, violinu i harmoniku. Ti tečajevi postoje i danas. Na samom početku polaznici naših tečaja su bili većinom osmoškolci. No, postepeno su se upisivali i polaznici raznih srednjih škola, dok u zadnje vrijeme doživljavamo, na naše iznenađenje sve veći upis odraslih.

Ne moram naglašavati kako je pokretanje takvog školovanja u mjestu koje u tom pogledu nema ama baš nikakve tradicije doista pionirski posao. I da je potreban vrlo strpljiv rad i s djecom ali i s roditeljima koji sami u velikoj većini slučajeva nemaju glazbenu naobrazbu. Ali, to treba naglasiti, to više je roditeljima stalo do toga da njihova djeca, kad im se već pruža prilika, takvu naobrazbu steknu.

Dok smo još početkom 2007. imali 15 polaznika tečajeva, danas to izgleda sasvim drugačije. Trenutno su u naše tečajeve upisana 52 polaznika a ukupno je kroz naše tečajeve od osnutka do danas prošlo oko 80 polaznika.

Hrvatska bi trebala postati društvo znanja. To uključuje i glazbu. Pogotovo što je znanstveno dokazano da se mladima mozak bolje i pravilnije razvija ako započnu učiti svirati instrument prije puberteta. O tome sam na blogu Glazbeni studio Cerovac objavio cijeli niz tekstova uglavnom prevodeći ih s njemačkog iz stručnih časopisa.

Zainteresirati mlade za sviranje instrumenta danas nije lagano. Mladi su danas obuzeti kompjuterima, igricama i često žive u svom virtualnom svijetu gdje se sve rješava pritiskom na miša. Instrument se pak ne može naučiti ako ga se ne uči temeljito i redovito. I redovito vježba.

To su samo neke primjedbe uz postojanje Glazbenog studija Cerovac u Dugom Selu. A kako sam obećao da ću pokazati neke snimke s našeg koncerta koji smo održali 01.prosinca prošle godine ovdje donašam po vlastitom izboru nekoliko snimaka nastupa naših učenika od onih najmanjih do onih starijih.

1. prosinca 2007.god. Glazbeni studio Cerovac priredio je koncert polaznika tečajeva učenja instrumenata: violine, glasovira, gitare i synthesizera. Kao što je poznato, GSC je osnovan u siječnju 2007. Svi polaznici koji su nastupili na koncertu započeli su dakle učenje instrumenta početkom 2007. Pa ipak odlučili smo se za koncert jer javni nastup je važan dio učenja instrumenta. Treba dakle uzeti u obzir da nitko od mladih glazbenika koje ćemo ovdje redovito predstavljati nije učio instrument duže od osam mjeseci. Napomenimo još i to da je koncert, uz suradnju s Turističkom zajednicom Dugog Sela, održan u dvorani Doma HV te da je bilo oko 250 posjetitelja koncerta.

Marija Barbarić, najmlađa je sudionica koncerta i polazi 1.razred OŠ. Svira nam njemačku dječju pjesmu "Kukavica"

Filip Laštro je učenik 2.r. OŠ a svira nam gospel "Kumbaya" koji nam dolazi s nekadašnjeg američkog juga punog crnih robova. Prvi gitarist na koncertu bio je Mislav Ćuže učenik 4.r. OŠ a svira nam dvije kompozicije austrijskog skladatelja A.Diabellija (1781,-1858.) Adante cantabile i Scherzo Kao prva polaznica tečajeva glasovira "Menuet" J.Kriegera, svira nam Juliana Lučić, učenica 6.r. OŠ. Mario Pavičić, učenik 7.r. OŠ svira nam skladbu R.Matosa "La Cumparsita. Riječ cumparsita naziv je za veselu studentsku povorku a ovaj tango napisao je Matos 1916.god. kad mu je bilo svega 17 godina. Inače, treba naglasiti, da je La Cumparsita, uz "Yesterdas" Beatelsa najviše interpretirana pjesma svih vremena. Mihael Ćuže polazi 5.r. OŠ. Svira nam jednu od tri neslužbene škotske himne: Scotland the Brave. Valentina Miloščić pohađa 3.r. gimnazije. Glazba Carlosa Santane(1947) "Samba pa ti" je mješavina meksičkog mariačija, latinoameričkog folklora i jazz-rocka. Antonio Paunović polazi 4.r. gimnazije i kani na jesen studirati na FER-u. Svira jednu od najpoznatijih skladbi afroameričkog skladatelja Scotta Joplina(1868-1917) : Maple Leaf Rag Tako, a sad molim sve da nahrupe na naše tečajeve u Dugom Selu!

Komentari

Glazbeni studio Cerovac

Glazbeni studio Cerovac započeo je s probnim radom u listopadu 2006 a službeno je registriran u siječnju 2007.

Prvo, ovo pokazuje da si radio ilegalno tri mjeseca i za to te treba prijaviti poreznoj upravi.
Drugo, jesi pitao roditelje ove djece smiješ li objaviti njihove nastupe na SDP-ovom drkalištu koji u headeru ima facu komunističkog ubojice.

I dobro da ova prva polaznica ne svira Lily Marlen, očigledan je tvoj njemački utjecaj...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Primitivizam iz svakog

Primitivizam iz svakog slova!

Tko je glasao

Ono sto bih primjetio je

Ono sto bih primjetio je napetost ucenika vjerojatno u strahu od greske na nastupu pred svojim bliznjima. Vjerujem kako bi trebali poraditi i na razbijanju treme i straha od nastupa. Ovako sigurno nisu pruzili onoliko koliko ustvari mogu.
Ovo je svakako dobronamjeran komentar.

Tko je glasao

Vi ste apsolutno u pravu. E,

Vi ste apsolutno u pravu. E, zato će češće nastupati. Jer ne uči se instrument samo za sebe nego i za druge. Tko hoće izvooditi glazbu samo za sebe nek pjeva pod tušem!!:))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci