Tagovi

Mala Srbija i Velika Slovenija

Srbija više nije najveća nevladina organizacija u Europi. Izabrali su Vladu. Demokratsku, kažu. Europski orijentiranu, koja će imati i ministra za Kosovo i Metohiju. Bez Kosova iz Metohije. I Koštunica je demokrat, kažu EU birokrati. Onda sam ja budistički svećenik.

Podobnik, predsjednik slovenskih pučana, koji su dio vladajuće koalicije u «državi referenduma», kako deželu zovu u Brusselessu, posvetio se svojem starom hobiju – kartografiji. I nacrtao Veliku Sloveniju u čiji sastav (za sada) ne ulaze Zagreb i Dubrovnik. Ali ulazi veliki dio Međimurja. Slovenska vlada se ogradila od kartografa Marijana a njegov brat Janez ostaje potpredsjednik Vlade.

Naši političari odmahuju na Podobnika i njegove karte. Ja pak razmišljam ZAŠTO je to učinio? U Sloveniji već duže vrijeme postoji ideja da se o ulasku Hrvatske u Europsku uniju mora raspisati referendum koji bi obvezivao njihov parlament. To je na tragu najave da će Hrvatska biti posljednja država primljena u EU odlukama parlamenata zemalja članica. Nakon toga o prihvaćanju novih članica će odlučivati birači na referendumima. A za prijem neke države u EU trebalo bi dobiti «ZA» na referendumima svih zemalja članica Unije. Jedno «NE» značilo bi NE!

Slovenski, pak, pučani pitaju zašto nakon Hrvatske? I pripremaju teren za prikupljanje potpisa, parlamentarnu odluku i raspisivanje referenduma. Sve u kontekstu odluke o mogućem arbitražnom rješavanju graničnih sporova.

Komentari

Tako je to! Živeli! Na

Tako je to! Živeli!
Na naši strani (Slovenija) pa seveda dejansko stanje in želje o bodočem sodelovanju ter mejah prikazujejo precej drugače. Marjan Podobnik ni predstavnik uradne politike. Kaj misli njegov brat Janez, ki je član vlade, je seveda drugo vprašanje. Razumeti je pač treba, da se njuna Ljudska stranka bori za volilne glasove ljudi (nima jih ravno veliko). In take teze delujejo simpatično in za nekatere všečno.

Moje mnenje: za sedaj je treba spoštovati stanje na dan 26. 6. 1991. Po vstopu Hrvaške v EU pa tako ne bo bistveno, kje poteka meja; ali po sredi potoka, mlakuže ali pa po trnovi šumi ...

Hrvatje, lepo se imejte, uživajte na svojem delu Jadrana in: "ne slušajte budale!"
BrunoPrlek

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci