Tagovi

Mala analiza

Druže Tito kurvin sine nema više Jugovine.
Gospodo / drugovi. Hrvati Istre , Dalmacije i dr. nisu išli u partizane jer su bili zaljubljeni u Stalinove brkove, a većina za zlotvora Titu nije ni čula jer tada nije bilo facebooke-a. Znači, jedni su ganjali srpske naciste od milja zvani četnici. Znate, pop Đujić, Draža i dr.
Drugi su jebali mater talijanskim fašistima pa su malo pretjerali i pobacali neke u jame i vrtače tzv. fojbe. Neki su tamanili Švabe hitlerovce i mađarske strelaste križeve tj. tamo njihove naciste. Neki treći Hrvati su bili u tadašnjem NATO-u i Reihu pa su bili legija ( ko moj ćaća koji nije htio na ruski front pa pobjegao u partizane). Kao kršćani nekiHrvati su bili po automatizmu kontra ateističkog boljševizma komunizma.
No većini Hrvata od Hebranga, preko Pavelića do Cesarca i Nazora bila je na srcu država za Hrvate. Naša država. Imali smo cca . 45 g. srbokomonističke diktature. Poslije WW2 - reokupacija.Onda smo zadnje Jugoslavene i velesrbiće rastjerali.
Neke prije ( Njemce, Talijane, Mađare kao i Osmanlije ranije), a eto Srbiće zadnje jer se pokazalo da su imali nešto protiv države za Hrvate. Ustaše su ih uglavnom tjerali plovnim putem rijekom Savom, nudili im da se priklone ili uklone i zaista, što jes jes prekoračili su nužnu obranu. No , da nije bilo ustaške ideje oružane obrane Hrvati bi u WW2 biološki nestali jer su tada svi ratovali za nešto i nekog, a jedino je hrabra vojnica branila Hrvate, baš kao MI 1991. Tada su hrv. partizani bili šaka jada. Četnici bi trećinu pobili, trećinu otjerali a trećinu preveli na velesrpstvo i pravoslavlje. Jugoslavenisanje je prelazna opcija.
Mi ( naša generacija ) smo ih digli na traktore i od tenkista napravili traktoriste. Morali smo. Radi opstanka jer narod bez države je kao govno na kiši na asfaltu. Da nismo danas bi bili kao Kurdi. Narod bez države.Neki su i prekoračili nužnu obranu, gdje gdje ustaše kontra Srbića, negdje komunisti rasnim zakonima koji su se odnosili samo na njemačku manjinu jer su titoisti komunisti voljeli opljačkati imovinu njemačke ili židovske manjine pa imamo danas mnoge koji stanuju u židovskim stanovima i kućama, negdje antifašisti Istre kad su pobacali i nevine ljude Talijane u škarpe i jame ( fojbe) jer što...svi ti su imali nešto protiv da Hrvati budu svoji na svome. Neki su nam zabranjivali jezik ( Talijani), neki osporavali vjeru i naciju ( Srbi) neki teritorij ( Mađari) neki su imali samo svoje interese ( Švabe), neki samo vjeru ( Turci). Komunisti boljševici pravo na imovinu. I taaaako, sve smo to mi rastjerali. Hvala Alahu muslimani su se 93.-će odlučili ići svojim putem ( u BiH ) pa se danas ne moramo s njima natezati. Sretno im bilo trebat će im sreća. Nema nas ni da napučimo ovo malo Hrvatske koji qrac će nam još i oni. Tijekom borbe za slobodu i našu nezavisnu državu izgubili smo od Turaka i pravoslavnih Vlaha ( Martolozi) našu pradomovinu Bosnu, ali još se i tamo držimo pa BiH dijelimo s arhineprijateljima pravoslavnim koji se vole nazivati Srbima i muhamedancima koji su izmislili neko ime - Bošnjaci - što su jednostavno ukrali od Hrvata.
Slava svim palim za Hrvatsku.

Tagovi

Komentari

srbosječe

opet si izvadio puzdru iz rikijevog anusa pa s njom udri po tipkovnici. nije ti dosta šta se sramotiš na indeksu i šta normalan svijet tjera sprdnju s tobom kao krezubim konvertitskim redikulom, što i jesi?

daj odvoji od te nezarađene penzije 20 maraka pa se počasti bosanskim kurvama, da te minu te ustaške frustracije.

Tko je glasao

hehe, al vidiš koliko se čitamo

uglavnom sve bude kako ja predvidim. Kad sam ja još predlagao bacanje Tita na smeće. Jel bačen? Jest. Jel kmečite vi pederoliberalni antife- kmečite. Gdje je sada lignja Ivo i slični...u MP3 po pitanju politike pa makar ga i Rakar savjetovao.

sve dobro...

Tko je glasao

a

ko će znat šta ti predlažeš sinko, čas si u titovoj partiji, čas si protiv njega. ti si ko bandić za sirotinju, klasični konvertit koji bi guzicu, obraz pa i državu (koju naravno voliš više od ičega) proda za sitne osobne privilegije. samo bandić je to svoje konvertitsvo dobro unovčio, a ti, eto, malo slabije. ali uvijek ti ostaje rikijeva čmarina da se utješiš nakon par rakijica. iako su mi ptičice došapnule da se znaš i trijezan zaletit do štale i da ti žena prijeti razvodom. otrpila je bosanske kurvetine za 20 maraka, ali da se po selu šuška da joj je muž bivša komunjara i konjojeb, preko toga se teško prelazi.

Tko je glasao

Nadam se da ćeš se manje drogirati i doživjeti da

da će mo zadomspremni uvesti i postaviti na ulasku u zgradu hrvatskog sabora, rezidenciju predsjednice, postaviti na ulazu ustavnog suda,vrhovnog suda, svih županijskih i općinskih sudova, na sve ulaze fakulteta i osnovnih škola, postaviti na ulazu svih područnih ureda socijalno mirovinskih, u sve ambulante obiteljske medicine, na ulazu u sve bolnice, na ulazu u sve hrvatske ambasade , poštanske urede, na ulazu sve katoličke crkve,postaviti na ulaze svih športskih objekata,na hrvatskoj zastavi,na ulazu svih hrvatskih vojarni, policijskih postaja,znači vojnici, policajci, carinici,moraju imati pozdrav ušiven kao logo na uniformi, na ulazu svih aerodroma ,postaviti na grb svih reprezentativnih sportova, na vozackoj i prometnoj dozvoli i obvezno na tablicama motornih vozila, na ulazu u HRT, te da sa tim pozdravom nacionalna radiotelevizija mora započeti i odjaviti program, te ga postaviti kao prometno informativni znak ispred Sinagoga i Pravoslavnih crkava i Đamija.

Mislim da se ne lažemo, živiš u nezavisnoj državi Hrvatskoj baš po ideji UHRO-a. Vidiš, Tito ti je završio na smeću, a zadomspemni je legaliziran. Nećemo uvoditi stilizirano - U- jer je njihovo prošlo baš kao i Uskoka ili Trenkovih pandura ili Zrinskih, e ali nećemo se odreći najboljih sinova hrvatskog naroda koji su bili SPREMNI ne samo umrijeti za svoj narod i državu nego i ubiti, dapače. Onima koji su organizirali ucmeknuće okrunjene glave svinjarske dinastije koji su mislili da mogu gazdovati a nisu bili dostojni ni služiti treba odati sve počasti. Plačite kučke izdajničke.

sve dobro...

Tko je glasao

priglupi krezubašu

opet tlapiš i negiraš činjenice. zaviri u ustav, temeljni zakon RH, i pogledaj na čemu je utemeljena današnja Hrvatska. zakon kaže 'Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.' Dakle krezuba konjojebice, jesi li spreman odrobijati svoje falše ustaševanje ili ćeš opet ko najjadnija pičkica preokrenut kaput i postat veliki zagovaratelj čega god, samo da sačuvaš svoje dupe?

izjasni se sad ili šuti zauvijek.

Tko je glasao

Što je cvikaš nadrogirani jugiću

Bio je i ustav SFRJ. Danas nema SFRJ. Danas živiš u nezavisnoj državi RH, a drogu plaćaš s
https://www.google.hr/search?q=kuna+ndh&rlz=1C1GGRV_enHR751HR751&tbm=isc... ustavni stručnjače

ma koliko ti i tebi slični poricali stvarnost. I ne, za silu nema potrebe. Sve će to riješiti glasački listići. Znaš , vi nemate iza sebe silu, pa ste obični redikulozni tzv. antife koje podnosimo kao , eto bolesne rođake.

Jes vidio kako ti Titko ode u smeće, ručicama u zraku.

sve dobro...

Tko je glasao

opet

ko prava neofašistička pička izbjegavaš priznat da si ordinarna krezuba kukavelj. podsjećaš me na onog kretena skejitja iz vaše preduzetje, smrdiš ko fašist, ponašaš se ko fašist, fale ti jedino oni pederski brčići ko njemu. ali naravno kad vam se kaže da ste fašisti, onda se smrtno uvrijedite. vi se zapravo sramite onoga šta bi htjeli bit, sad malo razmisli koliki debil moraš bit za tako nešto. prestani razmišljat o rikijevom čmaru na par minuta i razmisli koliki si kreten. htio bi bit ustaša, a ne smiješ. sramiš se toga, a kao ponosan si buhaha. jebeni redikulu.

i šta ćeš ti riješit silom krezumice, ti se jedino na wc školjci moš silit, ako ti uopće ostane išta za posrat kroz šupak nakon svega što ti na usta iziđe. ne moram te valjda podsjećat kako je izgleda zadnji sukob normalnog svijeta s vama pičkicima, ljubljeni poglavnik pobjego ko štakor pred najvećim sinom naših naroda i narodnosti, ostavio vam djedove na križnom putu, a vi unuci evo već 80 godina kmečite, kevćete i cvilite. i danas imate komplekse od broza i partizana, peče vas poraz pa se iživljavate na nekim pločicama hahaha. a šta se listića tiče, sretno s tim, vidiš da ste i pločicu skinuli ucjenom, u strahu od referenduma. samo džaba je vas učit demokraciji, vrč ide na vodu dok se ne razbije, a kad se razbije onda će opet bit 80 godina - nismo mi, nećemo više.

ali ne bojim se ja za tebe, brzo ćeš ti opet postat uvjereni antifašist, komunist, štagod, čim se plima malo okrene. ti si ipak samo pičkica koja voli smrdit u čoporu, a u pomno odabranom društvu bi pjevao internacionalu nakon druge pive. odnosno piskutao kroz krezube žvale.

Tko je glasao

Nemaš mašte narkić

koliko se čitamo već si trebao s to malo od droge preostalog mozga upamtiti da mi je ćaća eto bio slučajno partizan koji je e da bi izbjegao ruski front iz legije poslije obuke prešao s mitraljezom i pomoćnicima u partizane. Ranjen u borbi. Stara majka mi prima neka beriva u svezi gleda toga.

To što se ti i tebi neki pozivate na rat za koji mislite da ste kao pobjedili, a niste, jer je ono za što su se moj ćaća, zaphodov đed i sl. borili propalo jer to nije bila nezavisna država Hrvata oslobođena od srbijanske diktature je samo bijeg od stvarnosti. Poricanje. Problem za psihijatre . Naime, morali smo popravljati 90tih i za ustašama i za partizanima pa ove zadnje natzifašiste rastjerati i kokardu i zvizdu potjerati u materinu pizdu.

Prvi istinski antifašisti u Europi bili su Hrvati labinski rudari, a zadnji u 2o st. bili smo MI HRVATI branitelji jer smo se oružjem susprostavili nacifašističkoj ideji Slobenita Hitleroševića, istovremeno rušeći i jugokomunizam.

Znači izborili smo se da glasačkim listićima i ručicama u zraku bacimo Titu u smeće gdje mu je mjesto. Time i titoizam. Ti i tebi slični kmečite i to je glazbaza moje uši. Taj dan sam načeo bocu viljamovke stare 10 g. i pozvao susjede na rakiju.

To što ti i takvi vičete "ustaše, fašisti"..možete koliko hoćete cviliti, ali opustite se da vam lakše uđe.....činjenica u glavu da ste poražene snage.

sve dobro...

Tko je glasao

nemam

baš volje za detaljno čitat ove baljezgarije, vidim samo odmah u startu da i baba parazitira na proračunu. ima li riki kakva primanja, osim što prima od tebe u anus?

nego, šta veliš na ustav republike hrvatske, hrvatino? jeste to vi pobjednici fašisti ugradili antifašizam u njega? nekako mi to nema logike, ali šta da ti kažem, koga svrbi taj se češe. drugim riječima, ako ti se ne sviđa temeljni zakon naše moderne hrvatske, marš u srbiiju.

Tko je glasao

Ustavostručnjak lignja , haha

Na plotu pisalo pička pa Baja našpranji kurka. To što se na jednom mjestu spominje ZAVNOH, budalice svi mi znamo da je ZAVNOH bio dio AVNOJA a AVNOJ je nestao na smetlištu povjesti.
Za mene je institucionalno i pravno AVNOJ ( ZAVNOH) propao 30.V. 1990.g.

20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi sa povijesnim hrvatskim grbom. Prvo polje bijelo.
Bio sam na krovu jedne zgrade kao dio osiguranja.
Po ZAVNOHU ne bi ti jutros platio kruh i kavu i mlijeko ustaškim kunama.
ZAVNOH u uvodu ustava je spomenut samo zato da vi jugići ne ispalite na žifce, a činjenica jest da je i to dio historije. Kao Zvonimirova kletva.

Uostalom da, mi pobjednici smo zadnji stvarni oružani antinatzifašisti u EUropi jer smo se suprostavili natzifašističkoj politici Slobenita Hitleroševića istovremno rušeći jugoslavenski komunizam.
Skraćeno, potjerali smo i kokardu i zvizdu u materinu pizdu.

sve dobro...

Tko je glasao

hmmmm

da vidimo. s jedne strane imamo temeljni zakon republike hrvatske, a s druge strane rabično lueptanje krezubog konjojeba koji si pokušava oprat savjest lažima. kome sad čovjek da vjeruje, ustavu ili priglupom, pijanom ustašuljku. u teškoj sam dvojbi.

Tko je glasao

Drveni, Lignja ti spada u one

Drveni,

Lignja ti spada u one antifašiste koji su sa svojom braćom četničkim antifašistima stvorili koaliciju i na čelu sa Titom izveli pokolj nad Hrvatima.
Pravi antifašisti su morali čekati pred Zagrebom dok nisu četnici umarširali u grad.

Tko je glasao

skviki

šuška se da si toliko puta padao razrede da si dobio poziv za vojsku ko osnovnoškolac pa si onda hrabro pobjegao čistit puške na štutgarstki banhof i tako zaradio njemačku parazitninu. jel to istina?

Tko je glasao

Lignja, Jel znaš da šuškanje

Lignja,

Jel znaš da šuškanje ukazuje na sjeno umjesto mozga. No ima malo nade za tebe. Kad počne bockati onda je slama i nema ti spasa.

Tko je glasao

na ulazu u sve katoličke crkve...

... ono kada stari Partijac, Titov poslušnik - krene bulazniti...

... zaboravio si "na ulaze u ludnicu"

Tko je glasao

Pa dobro

možda se odustane od 10%. Ako tamo na nekoj protestantskoj katedrali u Njemačkoj u Magdenburgu piše : "Čuvaj nas Bože gladi kuge i Hrvata", bar prema srpskim kroatofobnim izvorima, možda neće baš na porti crkvi. Ostalo bude garant. Nadam se da nećeš uginuti i da ćeš to dočekati kao što si dočekao da lim s imenom maršala završi u smeću, a zasigurno si do prije godinicu dvije vjerovao da se to neće dogoditi. Morate se vi antife i pederoliberali opusti da vam lakše uđe...činjenica da živite u nezavisnoj....

sve dobro...

Tko je glasao

drug ustaški partijac...

... ako bi netko trebao roniti suze - to si ti... ja sam bio samo u "obaveznim postrojbama SFRJ" - dakle pionir, omladinac, JNA... a iz ovog društva si samo ti krenuo Titovim Partijskim Stazama.

Ti voliš silu. Misli, ok je to, i takvi trebaju živjeti. Ti voliš kada partijac u kožuhu iz neke pripizdine mlati prave antifašiste po Istri jer nema Titovu sliku... a za par godina voliš kada maskirna uniforma po istri mlati nekog čiču jer ima Titu.

Bitno da se mlati. I da si u skupini koja mlati.

E vidiš, mene je uvijek više privlačila druga skupina.

No, što bi rekli Sprdexi, uočen je ogroman broj povratnika u RH nakon što je skinuta ploča mrskog zlotvora, najveći problem u RH je riješen i sada možemo hrabro u svijetlu budućnost.

Tko je glasao

Kako se osjećaš

što smo ti kumira Titeka čak dva puta bacili u smeće. Najprije Kolinda, a onda i bivši partijac Bandić.

Dugo je trajalo od onog događaja kad sam se vraćao iz jednog sela kraj Labina 1991. , jesen.

Često se pitam jesam li pogriješio što nisam pustio onog svog da mu jednostavno puca u gubicu ( gazdi restorana s Titinom slikom).

sve dobro...

Tko je glasao

nek' puca...

... trebao si - pa jednako tako bi pet-deset godina prije pucao u nekoga tko nema Titovu sliku... ti si samo nasilnik, ništa više, dobar vojnik i Partije i svakog drugog fašizma...

Tko je glasao

Je, baš

ti znaš kakav sam ja bio 1980.g kad je Tile krepo. Kao 20-godišnjak sam Yugu doživljavao kao proširenu domovinu. Onda su se neki pobrinuli da je prestanem voljeti. Počeli su me već 1987-8. svrstavati u ustaše, fašiste i taaaako...onda sam počeo izrezivati petokraku iz zastave... :-).

No, sve smo to već puno puta prežvakali pa ne budi dosadan. Kmeči za nazivom trga u tišini, ne sramoti se. Što se više batrgate bit će vam sve neudobnije u vlasitoj koži.

sve dobro...

Tko je glasao

Trg Republike 2...

... a bok' te - ti si baš shizofren... čas se upisuješ u Partiju, čas režeš zvijezde, pa ti ne znaš ni tko si ni što voliš, stalno si pragmatičan, stalno plivaš nekome u inat.

Zato je i rezultat shizofren... čas mičemo (ah ta množina) Trg Republike, čas ga vraćamo.

Bokte, ja sam imao devet godina kad je Tito umro, o čemu ti pričaš, kakvo plakanje... ako je tebi nekakva pobjeda promijeniti ime Trga čovjeka umrlog prije 37 godina, ono, wow, što da ti kažem, čestitam ti.

Tko je glasao

Vidim

nedostajao sam ti.

Ti jesi bio mali kad je Tile krepao, al ti je bio krsni kum...na neki način.

Znaš, i tvoja pederoliberalna ideja je u debelom uzmaku..antife su sve više predmet ismijavanja... kako sam predvidio klatno se pomjerilo s ljevice prema desnici...

Mi Hrvati katolici biramo olovkom i listićima. Ma koliko se ljudi prevarili i zbog neiskustva birali krivo, pogrešno...malo po malo... stvari dolaze na svoje mjesto.

Može se neke ljude varati sve vrijeme, a sve ljude neko vrijeme. No ne može se sve ljude varati svo vrijeme.

sve dobro...

Tko je glasao

... tadašnji Nato :-D

Volšebna analiza. Ovo bi trebalo biti u svakom udžbeniku povijesti.

No, kako nam je krenulo - i bit će :) Jedva čekam.

Jedino ne znam kako su Hrvati Zagorja poput Franje i Ankice, primjerice, propustili trenutak kada se trebalo priključiti NATO savezu - već su upali u anti-NATO snage.

Valjda je Ankica ipak imala fejzdbuk pa je skontala što je tko?

Zanimljivo mi je samo kako taj vrlo novi svijet ipak neke tamo crne jedinice, pripremane u jednoj crnoj zemlji, ustoličene od druge crne zemlje ipak vide kao fašističke poražene snage, a njihove zločine kao zločine, a ne "nužna obrana".

Treba ovaj tekst prevesti na sve jezike Europske Unije, nek' se istina čuje.

Tko je glasao

Znam da ti nije lako

ode ti imenjak danas s trga.

"Zanimljivo mi je samo kako taj vrlo novi svijet ..."

Tada je bio Wermacht danas Nato, tada Treći Reih danas EU... što da ti kažem, valjda si pročitao - Velike ideje i mali narodi...

Da nije bilo hrabre hrvatske vojnice četnici bi uz pomoć talijanskih fašista pa i Švaba trećinu pobili, trećinu protjerali a trećina bi se posrbila tj. prešla na pravoslavlje. Nadalje, da nije bilo NDH a da je bio samo pokret otpora ( inače "šaka jada" po Tuđmanu) Švabe bi za jednog svog mrtvog strijeljali 100, a za ranjenog 50 Hrvata. Pa ti vidi. Vjerovatno ni ćaća Žareta Puhovskog ne bi preživio i bio pušten iz Jasenovca.

sve dobro...

Tko je glasao

Sat povijesti...

... ček, ček...

Hrvatska vojnica se tukla kontra četnika, talijana i švaba? To je nešto novo?

Na kraju će ispasti da je partizanima vrhovni komandant bio sam Pavelić.

Genijalno!

Tko je glasao

Hrvati su u WW2

ušli podjeljeni. Jedni su Hrvati bila kontra ovih drugi kontra onih. Ovisi od teritorija. Gdje se tko zatekao. Onda reokupacija 45 g. i zadnji jugići i srbići ...ajmo proć..pošto nećete državu Hrvatsku. Dopuštam da je tebi to komplicirano, ali zapravo nije..kad razgrneš magle ideologija i svedeš sve na zajednički nazivnik: Hrvatska ili nešto drugo.

sve dobro...

Tko je glasao

čitam s razumijevanjem...

... ne bih toliko duboko išao kao ti sa svojom analizom. To su teško dohvatljive dubine.

No, znakovito (ah!) mi je sljedeće:

- tvoj stari se borio upravo protiv te NDH (a bez fejzbuka) (a nije ni iz Istre ni Dalmacije)

- tvorac današnje RH se borio upravo protiv te NDH (a bez fejzbuka) (a nije ni iz Istre ni Dalmacije)

Bit će da je ipak problem što je ta NDH stvorena "po diktatu" i što se po djelovanju svrstala uz "NATO" (kako ti tepaš Trećem Reichu).

Hrvatski antifašisti nisu imali problema s percipiranjem te činjenice, ne znam zašto je to tebi tako veliki intelektualni napor.

Tko je glasao

Treći Reih /EU

NATO/Wermacht. Naravno da je trebalo tamaniti i Švabe i mađarske strelaste križeve , ali i srpske naciste- čejene. Tko se gdje zatekao. Moj ćaća je prešao u partizane poslije legionarske obuke u Austriji i Njemačkoj jer nije želio završiti na ruskom frontu, a kladim se da ni tvoj djed nije išao kontra Talijana jer je bio zaljubljen u Staljinove brkove. Ili možda jest. U građanskom ratu, eto Hrvati su reokupirani do 1990.g. kad smo srušili Jugoslaviju i rastjerali one koji su se protivili državi za Hrvate. Tebi to nekako baš ne sjeda.

sve dobro...

Tko je glasao

skačeš sam sebi u usta...

... eto, tvoj stari je - i bez fejzdbuka i indexa - znao za ruski front i gdje tko završava.

Dakle - sam potvrđuješ moju tezu - oni koji su htjeli znati su znali - i za Staljina i za Tita i za ruski front - pa su smisleno reagirali, u granicama mogućeg.

Tako postoje i primjeri (vječiti Franjo & Ankica) koji nisu bili ni u Istri ni u Dalmaciji - ali su znali gdje se žele prijaviti. Bez fejzbuka.

Samo to ti pokušavam pojasniti, da nije uvijek sve "ah, moralo se". Dapače, pametni ljudi često rade ono što se ne mora i što nije pametno. Recimo budu najmlađi pripadnici brigade jedne vojske, jednog pokušaja koji je mogao proći puno gore (po našu stranu).

A ti onda tulavo o sjedanju, ah...

Tko je glasao

"a kladim se da ni tvoj djed

"a kladim se da ni tvoj djed nije išao kontra Talijana jer je bio zaljubljen u Staljinove brkove"

Ma ništa, totalno si zacementiran i uvjek u krug. Često je potok, riječica ili rijeka ili cesta ili pruga određivala u kojoj ćeš vojsci biti. Pomiri se s time da je opcija tvog djeda i mog ćaće zaista bezveze krećila. Naime, ustaše jsu izgubili WW2 jer su se stjecajem međunarodnih silnica i okolnosti našli na strani koja je poražena. No hrvatski partizani NISU pobjedili u WW 2 jer nisu ostvarili cilj.
Obnovljena je Jugoslavija samo pod drugim režimom, usudim se reći- još gorim. Naime, iza komunističke ideje je puno više mrtvih.

Prvi antifašisti Europe su bili Hrvati oko Labina kad su probali napraviti Labinsku Republiku. Zadnji antinacisti koji su se morali suprostaviti nacizmu i fašizmu ( srbijanskom ) bili smo eto i ti i ja kao hrv. branitelji..s tim što si ti morao, mobilizirali te a ja sam bio ne od nultog dana nego i koju godinu ranije. Čitamo se već par godina i vidiš da je po mome...evo..ode trg maršala Tite. Zašto, pa Hebrang je bio hrvatski antifašist i što je doživio.... da ga Tito, uz podršku Slovenca kardelja, Srbina Rankovića i Crnogorca Đilasa- eliminira da mu se ni groba ne zna. Jel Hebrang bio ustaša?Fašista?

Ne, meni nećeš nametati moralnu hegemoniju kako su hrvatski partizani bili pozitivci...jesu na bazi pojedinca, ali današnja nezavisna država RH NIJE na ideji Tite i Juge, nego bap na ideji revolucionarne borbe za državu za hrvatski narod. Ideje, braco... Tito, Jugoslavija i ono za što su se na kraju izborili HRVATI u NOP-u je propalo, poraženo. Znači, da do kraja pojednostavnim...ukoliko nisi slijep za faktografiju...Titino je propalo a Antino tj. ideja UHRO je ostvarena. Naravno u drugom kontekstu. Živiš u nezavisnoj državi RH ne zahvaljujući ideji Hrvata komunista nego baš ideji UHRO.

sve dobro...

Tko je glasao

hmm...

... preskačeš vrijeme druže drvosjek.

Zaboga, zar je moj djed u Italiji sa 17 godina, prisilno mobiliziran u talijansku vojsku pobjegao u partizane s idejom "Tito, Jugoslavija"?

Zar je tvoj stari, (mudro) izbjegavajući istočni front prebjegao u partizane s idejom "Ah, kad pobijedimo slat ćemo neistomišljenike na Goli otok"?

Jesu li Franjo i Ankica - tada mladi (i nadobudni) - iz zagorskog sela bez fejzbuka otišli u partizane s idejom "Nećemo Židovima vratiti otete nekretnine"?

Naravno da nisu. Mnoge je vukla neka ideja. Ideja koja se poslije izvitoperila. Pa što. Mnoge ideje se izvitopere. Želim ti reći da je MNOGE tada vukla ideja, što ne znači da u mnogim krajevima nije bilo pitanje sreće gdje ćeš završiti.

Eto - i tebe i mene je vukla neka ideja prije više od 25 godina. Ideja zbog koje bi i tebe i mene vjerojatno strijeljali - da smo izgubili. (Tebe bi streljati dvaput - jer si ti Rambo i veća faca od mene, mene bi samo jednom.)

Jesam li ja kriv što se meni (ugrubo) sviđa uređenje društva koje se temelji na nekom kapitalističkom socijalizmu - i da to nema nikakve veze s Jugoslavijom? Da mi se sviđa ideja o obaveznom školstvu, pristupačnom solidarnom zdravstvu. I kako da ti nacrtam da to nema nikakve veze s Beogradom?

I ne, ne živim nikakav ustaški san. Trenutno više-manje živim antifašistički izborenu hrvatsku, granice, u Ustav upisanu ravnopravnost nacija i rasa, Hrvatsku - članicu svih bitnih svjetskih asocijacija. I pobjednicu u WW2. Ništa od toga ne pripada tvom UHRO-u. To pripada više jednom Tuđmanu, Holjevcu i Hebrangu - redom hrvatskim antifašistima - koje bi "tvoje" ustaše streljale na prvi spomen imena.

p.s. Daj dođi jednom u Zagreb pa pokušaj shvatiti kako to izgleda kada se čeka u redu od par stotina ljudi svaki dan da bi se prijavio kao dobrovoljac, gdje preko radija i interne tv (kabelska po naseljima) mole da se ljudi prestanu javljati za pješadijske jedinice i gdje te čiko u uniformi, nakon prijave, potapše po ramenima i kaže "Eto, prijavili ste se, a sad trk' doma - zovemo vas čim oformimo topničku brigadu".

p.s.2. Znaš, ja sam mislio da je moguće se razdružiti mirno. Nešto poput Čehoslovačke. Nisam ja, kao ti, par godina prije (mogućeg mirnog) razlaza stavljao dinamit pod hrvatski barjak. Ti si Bruno Bušić, ja sam više Gotovac :P

Tko je glasao

Dosadni tzv. antifa

da je po Gotovčevom Hrvatska bi se vidjela s katedrale, ako i to. Prika, nije bilo dovoljno samo umrijeti za Hrvatsku. Trebalo je i ubijati. Klin klinom izbijati. Na ljutu ranu ljutu travu stavljati. Protivnike bilo kakve države za Hrvate svoditi na prihvatljivu mjeru.
Daješ mi malo na časne sestre. Krunica je dobra stvar, al kalaš je efikasniji.

Ovo tvoje oko mobilizacije, svaka čast. Samo, moram ti reći da je kod mene na prvu liniju pred Petrinju u mjesto Mošćenicu došlo nekoliko desetina hrabrih Zagrebčana iz Dubrave i Dubca. Bilo je i dragovoljaca iz Istre ( išao sam na pogreb tamo jednom ). Bilo ih je raznog VES-a, obrazovanja i starosti. Među njima je bilo i onih koji su se nudili, stalno tražili da ih vodim u izvidničko diverzantske akcije ispred linije tj. iza protivničkih crta. Par puta sam vodio neke koje sam ostavljao kao zaštitnice da štite nas koji najdalje odemo u slučaju izvlačenja pod vatrom. Znali su prenoćiti na minus 10 u šumi zatrpani lišćem. Bilo ih je i ranjenih nekoliko.
Još jednom, današnja nezavisna država RH nije uspostavljena na ideji hrvatskih komunista ni djelu partizana iz NOP-a. Oni su samo izborili reokupaciju Hrvata i drugi režim. Današnja nezavisna država RH uspostavljena je na IDEJI UHRO. Revolucionarnoj ideji hrvatskih nacionalista. Ukoliko toga nisi svjestan, to ne vidiš, onda si slijep za očito. Slijep za činjenice. O ideji ti zborim.

sve dobro...

Tko je glasao

eto što ti je iskustvo...

... da nisam imao tek 19 godina, tek došao iz vrlo zbunjujuće situacije (JNA) iz Prištine, da upravo nisam krenuo na fakultet (s kojim sam lakoćom mogao izbjeći sve vojske), da mi je direktno ugrožena kuća ili djedovina...

... ali eto, nisam tip koji će nekome oteti pušku (ili kupiti) i otići s jedinicama HOS-a ili tako nešto... možda kriva procjena, možda sam kukavica, možda sam formalist, časna sestra - ja sam se dao na raspolaganje sustavu čim se to moglo - kao i svi moji prijatelji koji su istim putem završavali u MUP-ovim jedinicama, klasičnim brigadama i slično. Uključivo sve bratiće iz Istre (oni svi u specijalcima, pih, to je zato jer su višlji od mene!). A ja dobio za što su me i namijenili. Moraš vjerovati procjenama svoje vojske, zar ne? :)

A što fali Hrvatskoj s katedrale? Želim reći - tebi je postupak nebitan, ako ti se sviđa cilj. Stoga ti je ok da je ideja UHRO-a pristala na rasne zakone i pojmove nadrase i slično. Vidiš, meni nije. Tako da današnja država nema nijedan postulat na kojem je utemeljena NDH. Zato mi je drago da je današnja RH (zahvaljujući podosta Tuđmanu) izbjegla sve takve zamke "cilj opravdava sredstvo" - već je izabrala obrnuti put - ili kako treba ili nikako.

Tko je glasao

...čekam satima...

@drvosjek?@zaphod?
...lijepo ste oboje rasvjetlili da opravdano zaslužujete Domovnicu i putovnicu Republike Hrvatske.
...I?
Što dalje?

Tko je glasao

Što dalje?

Dalje ćemo se mlatiti - iako Drvo misli da živi u svojoj viziji RH, a ja mislim živim u svojoj viziji RH (što bi značilo da obojica živimo u skoro idealnoj državi, svatko misli da je njegova opcija pobijedila).

No, to izgleda nije važno. Važno je onog drugoga uvjeriti da je njegova opcija izgubila :)

Tko je glasao

Koje vizije

Jugoslavija i SRH su propale a živiš u nezavisnoj državi RH koja je nastala na ideji hrvatskih nacionalnih revolucionara. Režim, granice i ostalo ti je sekundarno, ali činjenica da je nezavisna tu je neosporna..osim za ignorante.

sve dobro...

Tko je glasao

Živjela Sovjetska Hrvatska :)

Pa za kakvu su se Hrvatsku hrvatski antifašisti borili - tvoj stari, moj djed, Franjo i Hebrang? Za nezavisnu. Pa je i imamo. Od 1945. imamo Sabor, imamo zastavu, imamo glavni grad. Tada u sklopu federacije, sada kao samostalnu republiku.

Za Hrvatsku koju svi priznaju u međunarodnom svijetu. Temeljenu na ravnopravnosti građana, spola, vjere i svega ostaloga. Upravo to i imamo. A ne sjećam se da je tako baš bilo u zakonima NDH. Stoga... živjeli pobjednici :P

Ja shvaćam da je tebi kao bivšem članu Komunističke Partije Jugoslavije teško shvatiti da jedne godine mičemo Trg Republike jer je to komunjarski, pa 25 godina kasnije stavljamo Trg Republike jer je to domoljubno, ali tako to ide. :)

Tko je glasao
Tko je glasao

Za HOS spremni...

... čovjek barem ima muda pa nazvati ZDS - ustaškim pozdravom, kao i bivši ministar kulture... a ne kad mi ti počneš palamuditi o prastarom hrvatskom pozdravu partijče... jesi razmišljao da se kandidiraš za predsjednicu RH?

Tko je glasao

Ti kao da nisi

čitao moje tekstove. Znam da jesi. Pročitaj još jednom.

sve dobro...

Tko je glasao

...ok, dobro. Pošténo. Vratim

...ok, dobro.
Pošténo.
Vratim se kad´ postanete svjesni da su godine Gospodnje 1990 obje opcije definitivno dobile nogom u gu´icu od treće.
Koja još nije prodisala od čvrstog zagrljaja one ranije dvije.
Ali hoće.
Kad´ se vratim, nadam se da ću vas oba predstavnika naći žive i zdrave. Tjelesno, narafski,...

Tko je glasao

Udovolji mojoj znatiželji...

... koja je treća opcija? Mogu li glasati za nju? :)

Tko je glasao

ništa lakše,

...samo gledaj za koju sam ja opciju, pa se (ako ju uspiješ dešifrirati, heh) njojzi prikloni...ili pak glasaj

Tko je glasao

heroj

@drvosjek
Na mrtva vuka i zec kurac vadi.

Tko je glasao

Što da ti kažem

osim da sam u travnju 1990.g. izrezivao zvjezdu sa zastava kao provokaciju, e da vidimo kod koga dolaze milicajci i udbaši tražiti informacije i na taj ...u biti naivni način smo vidjeli tko je na vezi udbe i kos-a.

sve dobro...

Tko je glasao

Bravo.

A još 1989. si cinkao one koji su pričali viceve o Titu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci