Tagovi

Majka Zemlja

JEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTA

Komentari

Rebel

Ok dnevnik.
Sad ću ti nešto napisati iz svog dugogodišnjeg iskustva.
Mnogi su bili otkriveni po izbačenom otpadu (npr brojevi računa, brojevi šasija na autu itd)
Mnogi su uhvačeni na djelu te fotografirani.
Lugar na terenu ustanovi počinitelja i vrstu štete.
napiše izvještaj koji ide odmah na ruke revirnika (dipl.ig šum).
On radi obračun štete.
Prdmet se sa potpisom upravitelja šumarije šalje direktno na sud ili u pravnu službu.
Sud donosi u nekom vremenu presudu.
Počinitelj se žali.
Predmet ide u zastaru.
Uja vuk magare ili poila trava magare.

na stotine takvih počnitelja je tako prošlo.
Ne znam da je itko kažnjen.
To je za male iznose.
Za velike štete (iskopi itd) procesi traju godinama pa i desetlječima).
Prije se firma raspadne nego što se proces završi.
Na žalost.

Tko je glasao

Zapao mi za oko ovih dana

Zapao mi za oko ovih dana jedan tekst, ima i nema veze sa ovim dnevnikom, evo linka, malo "konkurencije" Rebelu;

http://ivesosa.com/ronjenje-u-trapuli/

Tko je glasao

Ima još sanjara :)

"More je moj lijek, moj amulet kojim zaboravim da nemam....."

Tko je glasao

Paz' ovo...

http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/kome-smetaju-borovi

Jel' to za gulit gležnjeve ili...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to je za reciprocitet,

to je za reciprocitet, ubrizgati pocinitelju

Tko je glasao
Tko je glasao

2573

privatno vlasništvo.
ne radi se o šumi nego o pojedinačnim stablima.
ničim zaštićenima.
Prolazio sam tu kad su pilili grane.
Pitao sam što to rade.
Odgovor: Ugrožavanje kuće od požara, vjetroizvale te od udara groma.
Jeb ga njegovo je.
E onda sam im rekao da se radi o vrlo kvalitetnom drvetu koje se tehnički može odlično iskoristiti za izradu vrtnih stolova i klupa.
Tukci ni to nisu iskoristili.

Tko je glasao

To što je privatno vlasništvo

To što je privatno vlasništvo apsolutno nije nikakav argument ukoliko se radi o šumi, čak i ukoliko se radi o zelenoj površini određenoj prostornim planom. Prema slikama vjerovatnije je da se ipak radi o pojedinačnim stablima, ne o šumi, ali za biti siguran pođi tamo i pitaj ih zašto oni tako oglođu koru pa čekaju šest mjeseci da se drvo osuši da bi ga onda posjekli, kad bi ga mogli i odmah posjeći. Ukoliko ti umjesto odgovora doleti kamen u glavu možeš biti siguran da je to ili šuma ili javna zelena površina.

Jako je različito i je li to šuma ili javna zelena površina. Pustošenje šume je kazneno djelo zbog kojega se ide u zatvor, a uništavanje zelenih površina samo nekakav komunalni prestup.

Interesantno za ova događanja u Splitu da je nadležna šumarska inspektorica, inače tvoja sugrađanka, nakon izlaska na teren i razgovora sa nedležnim gradskim službama izgleda odlučila da to nije njena nadležnost, uz odrazloženje da se u katastru čestica ne vodi kao šuma što za nju znači da to nije šuma, što je također potpuno irelevantno. Najmanje u jednom splitskom slučaju radi se o šumi. Čeka se hoće li se u tom smislu i pismeno očitovati.

Tko je glasao

2573

Aj ponovno pročitaj gornji komentar.

Dakle radi se o nekoliko stabala čempresa starosto 60-70 godina.
Stabla se nalaze na privatnom vlasništvu.
Privatna svojina.
Nikakvim zakonom zaštičena.
Jedno od stabala je ćak ulazilo dijelom na nogotup te si se po noči lako mogao zalipiti glavom u njega.
Vlasni ih je uklonio jer se bojao vjetroizvala, vatre ili groma.
Stabla su se nalazila na udaru bure i kao takva su zaista predstavljala opasnost o rušenja na kuću ili na pješake.
Ja ih osobno nebi ispilio.
A kad i bi onda bih ih upotrjebio za izradu vrtnih stolova i klupa.
Kao što i imam kod sebe na selu stolove od čempresa starijih od 150 godina.

Nisam siguran da znaš kako se zaštičuju pojedinačna stabla ili grupe stabala.
Imaš toga po internetu pa pročitaj.
Ja ću ti ovdje staviti primjer iz Brela.
pročitaj obavezno ovih par linkova.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bura-srusila-hrast-u-brelima-star-400...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType...

O zaštitarima što da velim.
Nisu znali niti determinirati vrstu jer se ne radi o hrastu meduncu.
Toliko o stručnosti.
Osobno sam prije više od dva desetljeća prikupio sa njega žireve i posijao na više mjesta gdje danas raste stotinjak hrastića.
Nek ima genetskog materijala za budučnost.
To sam napravio na svoju ruku.
I kad pročitaš ove članke pitaj se kako djeluju zaštitari.
Pročitaj što je izjavio Gabelica jedan potpuno nesposoban čovjek imenovan po političkim zaslugama na mjesto gdje radi.(više od dvadeset godina češka jajca i jebe mu se za sve)
Večinom ti je tako i po svim parkovima prirode ili nacionalnim parkovima.

Što se tiće moje kolegice inspektorice, ako niste zadovoljni sa njenom reakcijom možete podatke dalje proslijediti u Ministarsto njenom šefu na ruke pa neka se oni gore očituju.
Često se tu radi o privatnom poljoprivrednom zemljištu koje je godinama zapušteno te vremenom obraslo u elemente šumske vegetacije. Bez obzira na to vlasnik je trebao tražiti dozvolu za uklanjanje stabala.
Inaće slažem se da je to u Splitu ekocid.
Pričekajte odgovor inspekorice te ako niste zadovoljni odgovorom predmet proslijedite njenim šefovima na očitovanje sa fotografijama počinjenog nedjela te sa vlasničkim listovima.

Eto ako sam malo pomogao biti će mi drago.

Tko je glasao

Malo mi jesi pomogao, a očito

Malo mi jesi pomogao, a očito si blizak i materiji i inspektorici pa ću te zamoliti da mi puno pomogneš. Vezano za splitski slučaj.

Uvodnim odredbama Zakona o šumama precizno je propisano što je šuma. Ta šuma je šuma bez obzira je li zemljište ispod nje privatno ili ne. Pitanje glasi; Kada na katastarskoj čestici koja se vodi kao oranica naraste drveće koje je prema određenju iz Zakona o šumama šuma (a to znači da se radi o odraslom drveću starom nekoliko desetaka godina), da li je to šuma ili nije. Naime po Zakonu itekako jest, a koliko je priča koja je do mene stigla istinita, inspektorici nije. Ne možeš mi ti ni ona pomoći vašim mišljenjem, možeš mi pomoći samo povezivanjem te situacije sa nekom zakonskom odredbom koja bi inspektorici dala za pravo.

Dok mi ne pomogneš, ili me ona argumentirano ne uvjeri, najmanje jedna lokacija u Splitu jest šuma prema Zakonu o šumama, i to u skladu s pojmom urbana šuma kojega poznaju prostorni planovi državne razine. Ovo na slikama je kazneno djelo pustošenja šuma. Inspektorica je nadležna.

Ubjedi me molim te i spasi me dalje prepiske po ovom pitanju, ja naime tom ministarstvu neću ništa pisati, jer mi već na jednu predstavku nisu uopće odgovorili (ni oni ni Hrvatske šume - nova vlast) kao što mi i druga ministarstva nisu odgovorila na drugu predstavku (nova vlast) pa sam se ja, držeći se mog dubokog uvjerenja da je aktivizam civilnog društva najvećim dijelom mlaćenje prazne slame ukoliko u vlasti ne postoji politička volja sa suradnju s civilnim društvom, zaštitu prostora, i održivi razvoj, potpuno ostavio svakog pisanja, osim što ovde po pollitici malo piskaram.

Za mene ostaje samo otvorena mogućnost pisanja dorh-u, a to je u ovom slučaju nepotrebno, jer je dorh već zaprimo prijavu po ovom pitanju pa će vjerovatno obaviti razgovor i sa tvojom kolegicom.

Za kraj ću ti još malo dići živce vezano za nesposobne zaštitare:

Izvješće o radu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije vrlo je pozitivno ocjenjeno te jednoglasno prihvaćeno od strane odbora, klubova stranki i vijećnika. Izvješće je pohvaljeno od strane Odbora za lokalno samoupravu sa obrazloženjem kako je ovo pokazatelj kako se voli Domovina, odnosno čuvanjem prirodnih vrijednosti pokazatelj je ljubavi prema Domovini.

Na zadnjoj sjednici županijske skupštine bilo je izvješće županijske JU. Citiran je komentar sa stranica županije,ha.

http://www.dalmacija.hr/OŽupaniji/Novosti/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/1838/Odrzana-30-sjednica-Zupanijske-skupstine.aspx

To u Makarskoj ću preskočiti, ne poznajem konkretnu situaciju, svakako krajnje neobičan način borbe protiv groma, požara i vjetroizvala, i dalje bi se kladio da ima ozbiljan razlog zašto jednostavno drveće nisu otpilali.

Tko je glasao

2573

Javna ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije je ustanova za zbrinjavanje propalih političkih kadrova ili za uhlhebljivanje onih koji nemaju gdje.
Gabelica je nesposoban za taj posao, a ni drugi nisu bolji.

Vidi kada je Biokovo proglašeno parkom prirode: Godina osnivanja: 1981. (Zakon o proglašenju Parka prirode Biokovo, N.N. br. 24 od 16. lipnja 1981.)

http://biokovo.com/?show=6506

Cijelo vrijeme i prije toga proglašenja pa sve do sredine devedesetih godina je s tim prostorom upravljalo prvo Šumsko gospodarstvo Makarska, a zatim Hrvatske šume.
Sredinom Devedesetih dolazi do promjena i Park dolazi pod ingerenciju zaštitara.

Od tada je Na Biokovu sagrađeno tridesetak bespravnih objekata.
Od tada pa do dana danas još nije donešen prostorni plan Parka prirode.

Znaš li zašto.

Jer je bandi kriminalaca tako pasalo.
Pasalo je Mladineu. (Prodan dom na Vošscu njegovom prijatelju),-Nezaknito, kao besperktivno.
Ravnatelj tada je bio propali bivši gradonačelnik Podgore iz redova HDZ-a.(ekonomista)
Sada je imenovan čovjek koji je radio u bankarskom sektoru i ima dobre veze. Pogotovo za izgradnju Žićare-banke-lova itd.
Pasalo je lovcima (da se ne proglasi nacionalnim parkom).

Da H.Š nisu tim prostorom gospodarile kako treba nebi se imalo što zaštiti.
A ovi su napravili nered kakvog nigdje nema.
Znam da su mnogi uposlenici kvalitetni ljudi i da bi željeli drugačije raditi.(u parku)
Međutim politika radi svoje.

Ostalo na pp

Mogao bih ti pisati danima.

Tko je glasao

"Zapiljenom" stablu...

kojemu je cirkularno oguljena kora s namjerom da ga se satre, ubrzo počinje propadati krošnja, ali i korijen, te na taj način tek postaje pogibelj za okolinu jer je puno podložniji rušenju i izvaljivanju zbog vjetra od zdravog stabla. Ovo u Splitu je kriminal prve vrste!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

Ja sam pisao o čempresima u privatnom vlasništvu.
To ti je isti vrag kao kad ispilaš svoje masline.

Tko je glasao

Ja sam pisala o ovom u Splitu.

Ali kad smo već kod privatnog vlasništva, tko je odgovoran ako ovi privatni osakaćeni čempresi padnu nekom na glavu kod prve bure?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

privatna svojina...

Kao i ako ti padne pola fasade sa privatne zgrade u centru na prolaznika - vlasnik.

Tko je glasao

Još će oni ishodovati

da im "neočekivano sasušena stabla" uklanja javno komunalno o javnom trošku, vidjet ćeš!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

što je to u ljudskom biću...

što je to u ljudskom biću...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nekulturni i anacionalni

Svaki pojedinac koji odlaže smeće u prirodu je nekulturan,teška sirovina i ne voli svoju zemlju.

Tko je glasao

ako netko želi pogledati

ako netko želi pogledati slike s terena, može kliknuti na moj blog jer još uvijek nisam svladao stavljanje slika na pollitiku :)

Tko je glasao

antologijski tekst! ali vis'

antologijski tekst!
ali vis' ja sam ti tak' neprijateljski nastrojena spram tih ljudskih zagadjivaca majcice Zemlje, da bi ih najradije poshicala.. te idiote idiotske.

Tko je glasao

Molitva šume

Čovječe, kad pored mene prođeš,
nemoj podići ruku ni na jedno stablo,
ni na jedan grm.
Nemoj me nepromišljeno ozlijediti.

Ja sam toplina tvog doma i ognjišta
u hladnim zimskim noćima,
prijateljski hlad i štit od vreline
ljetnoga sunca.

Ja sam drvo tvoje kolijevke,
sljeme tvoje kuće, daska tvojeg
stola, postelja na kojoj spavaš i
odmorište vječnog počinka.

Čovječem, poslušaj me i usliši molitvu moju,
Ne ruši me nepotrebno, ne spaljuj me,
nepažnjom, ne sijeci me nerazumno,
ne ozlijedi me bezobzirno.

Čovječe, ne uništavaj me!

Ja sam zrak koji udišeš, čuvar izvora koji piješ,
žeravica tvome kruhu.
Tvoj sam život, zdravlje, snaga i duh,
koji te napaja ljepotom i ljubavlju.

Ne uništavaj me!

Krov sam tvog doma, toplina ognjišta,
tvoja zibelka, postelja.
Tvoj sam stol, trsu kol, vinu dužica,
porišče i kosišče.

Samo živa dajem život!

Kalendar sam tvojih probuđenih proljeća,
hlada ljeti, rodnih jeseni i zima.
Tvoj sam odar, lijes, križ i vijenac u vječnost,
a ostajem s tvojom djecom...

Očuvaj me za svoju djecu!

(autor nepoznat)

w. ;)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci