Tagovi

Magla svuda, magla oko nas

Na prvi pogled mogli bismo zaključiti da je aktualna prodaja dionica Hrvatskog telekoma od strane Vlade dobar potez. No kad se ova privatizacija pogleda sa svih strana, lako se može zaključiti da se radi o velikoj magli.

Činjenica je da su se pojavile u toj priči i neke pozitivne stvari: u medijima su se pojavili edukacijski spotovi koji građanima objašnjavaju što su to dionice i na površan način (jer drugačije nije ni moguće u kratkom vremenu) što je to financijsko tržište i kako funkcionira. Smatram da je to dobro, jer je dugoročni strateški interes Hrvatske razvoj financijske industrije.

Druga je dobra stvar što bar na kratko hrvatska strateška imovina ostaje u hrvatskim rukama.

I tu sve dobro završava.

1.) Prva velika negativnost je prodaja obiteljskog srebra za potrebe podmirenja krajnje potrošnje i to ne bilo kakve. Taj novac će se koristiti za povrat duga umirovljenicima. Četverogodišnja potpora stranke umirovljenika aktualnoj Vladi jako nas je puno koštala. Pritom ne mislim da se umirovljenicima ne treba vratiti dug, ali za to prvo treba stvoriti preduvjete, tj. osigurati gospodarski rast na temelju proizvodnje i izvoza i dug vraćati od novostvorene vrijednosti. Ovim potezom kupuje se egzistencijalno najugroženiji društveni sloj - umirovljenici. Iako je upravo HDZ-ova vlast tijekom devedesetih zakinula umirovljenike, premijer na odlasku sad se pojavljuje kao spasitelj i poseže rukom duboko u proračunsku vreću.

Sve bi to bilo jako pohvalno da je Vlada osigurala rast proizvodnje, izvoz, gospodarski rast temeljen na izvozu i ostvarivanju novostvorene vrijednosti, a ne na uvozu robe za krajnju potrošnju. U situaciji realnog gospodarskog rasta mogli bismo vraćati dug umirovljenicima jer bismo imali od čega. U ovoj situaciji sve se svodi na kupovanje glasova mjesec i pol prije izbora i daljnje osiromašivanje hrvatske države, jer zapravo jedemo sami sebe. Slikovito rečeno, grizemo vlastitu ruku da bi napunili želudac. Kad pojedemo obje ruke, nećemo se više moći hraniti. No, ova Vlada za to puno ne mari i sve čini da ostane na vlasti pa čak i pod cijenu da potpuno upropasti Hrvatsku. U konačnici, kad sve rasprodamo, a taj novac preusmjerimo u krajnju potrošnju umjesto u investicije i stvaranje nove vrijednosti, neće više biti novca ni za mirovine, ni za bilo što drugo.

2.) Euforija oko dionica nosi i drugu negativnost. Društvo treba postupno i temeljito educirati o financijskom tržištu i trgovanju dionicama. No, predizborno je vrijeme i vlast namjerno širi euforiju da živimo u državi blagostanja u kojoj se svi mogu bez rada obogatiti. Pritom je pitanje poreza na dionice zapravo drugorazredno pitanje koje je izvučeno na površinu iz politikantskih razloga. Pravi problem je u činjenici da se građani u kolektivnoj histeriji lakog bogaćenja upuštaju u rizične investicije o kojima malo ili ništa ne znaju. Iako stručnjaci upozoravaju da je ulaganje u dionice rizičan posao, osiromašeni građani kao drogirani pred sobom vide samo zlatnu koku koja će im bez muke donijeti veliku zaradu (prisjetimo se samo što se, ne tako davno, događalo s „lancima sreće").

Na financijskom tržištu se ponekad događaju i potresi, pa i pravi slomovi. Primjerice, prije pola godine u Srbiji za predsjednika Skupštine izabran je desničar radikal koji je s par pročetničkih izjava uzdrmao financijsko tržište. Hrvatska je ulagač na srpskom financijskom tržištu i da nije bilo pritisaka iz Europe, te da nije izabran umjereni vojvođanski političar za predsjednika Skupštine, hrvatsko dioničko tržište također bi zabilježilo gubitke.

3.) No, iako nenamjerno, Vlada se ipak neugodno našalila s novim dioničarima. Većina među njima su zapravo siromašni građani koji su htjeli kupiti dionice ne imajući pritom vlastita financijska sredstva za to. Digli su kredite, a Vlada je u konačnici zbog prevelikog interesa, paket dionica smanjila za više od pola. I što sad da rade građani koji su podigli kredite? Banke nisu Caritas da uzmu novac natrag bez ikakve naknade.

Još je tužnije kako se Vlada poigrala s onima koji su imali novca za samo jednu dionicu. Zbog smanjenja paketa oni će biti izbrisani iz liste dioničara. Ostaje im razočaranje i uzaludno višesatno čekanje u redovima kako bi se dokopali te svoje jedine dionice. Zato su s druge strane bogati mešetari prikupili brojne punomoći i doista lako osigurali špekulativnu zaradu.

4). Cijela priča zapravo ne pridonosi razvoju financijskog tržišta, jer ogromna većina građana želi već prvog dana prodati dionice. Radi se, dakle, ipak samo o pokušaju špekulativne zarade i veliko je pitanje hoće li ta hrvatska imovina ostati u hrvatskim rukama. Da je Vlada zaista imala dobre namjere, odredila bi rok u kojem se dionice ne smiju prodavati (tzv. lock-out). No, ona se vodila isključivo namjerom podilaženja biračima, ma kakve bile posljedice.

5). Na kraju, moram spomenuti i najveću negativnost. Nakon što je Vlada, iznenađena ogromnim interesom građana (jer nisu svaki dan izbori i država ne poklanja svaki dan vlastitu supstancu) morala smanjiti paket dionica, odlučila je građanima prodati dionice po puno nižoj cijeni od realne, najmanje 100 kuna jeftinije po dionici. Time je direktno oštetila proračun za nekoliko milijardi kuna.

Točno je da će kroz ovu privatizaciju određeni broj hrvatskih građana ostvariti zaradu (uglavnom oni bogatiji). No, što je sa onim građanima, a radi se o velikoj većini koji nisu imali novca za dionice? Oni će ostati osiromašeni, jer je državni proračun vlasništvo svih nas. Iz njega se financira školstvo, zdravstvo i brojne druge usluge na korist građanima za koje će sad u proračunu biti nekoliko milijardi kuna manje.

Radi se dakle o jednoj velikoj preraspodjeli osiromašivanja države, lakog bogaćenja jednog manjeg broja građana i daljnjeg osiromašivanja svih ostalih.

HNS se zalaže za pošten pristup bez politikantskog podilaženja biračima. Zato se borimo protiv HDZ-ovske magle i osiromašivanja hrvatske države.

Narodna poslovica kaže: poslije magle dolazi sunce. Vrijeme je da rastjeramo tu maglu.

Robert Hirc
Predsjednik Središnjeg gospodarskog odbora HNS-a

www.izbori.hns.hr

Komentari

Bez namjere da ulazim u

Bez namjere da ulazim u meritum stvari htio bih upozoriti na pogrešku koja se u nas nažalost udomaćila. Stalno se spominje obiteljsko srebro. To je GERMANIZAM = Familiensilber. U nas taj izraz nema nikakvu tradiciju osim "novopolitičkog" govora. U nas se kaže: obiteljsko blago. Znači isto ali je naše.

Tko je glasao

Druga je dobra stvar što

Druga je dobra stvar što bar na kratko hrvatska strateška imovina ostaje u hrvatskim rukama.
T-Com otprije ima 51%.

Cijela priča zapravo ne pridonosi razvoju financijskog tržišta, jer ogromna većina građana želi već prvog dana prodati dionice.
Prvog dana prodalo je oko 6.000 građana od oko 300.000 obuhvaćenih.

Banke nisu Caritas da uzmu novac natrag bez ikakve naknade.
Pri današnjoj cijeni dionice, ovi krediti i naknade mogu se vratiti uz dobitak.

Pravi problem je u činjenici da se građani u kolektivnoj histeriji lakog bogaćenja upuštaju u rizične investicije o kojima malo ili ništa ne znaju.
&
Radi se dakle o jednoj velikoj preraspodjeli osiromašivanja države, lakog bogaćenja jednog manjeg broja građana...
Onda, je li investicija rizična ili je bogaćenje lako? Ne može bit oboje istovremeno.

..., odlučila je građanima prodati dionice po puno nižoj cijeni od realne,...
Jer bi teško prodala po višoj cijeni od realne, a svakako želi prodat.

Tko je glasao

OK, ova tema je već

OK, ova tema je već prožvakana, a begme sam se i ja bio dobro raspisao.... ali kako ima i nekih stvari s kojima se baš i nebi složio ajmo redom:
1.) Prva velika negativnost je prodaja obiteljskog srebra za potrebe podmirenja krajnje potrošnje i to ne bilo kakve. Taj novac će se koristiti za povrat duga umirovljenicima......
1. Uopće se ne slažem, a i potpuno je netočno da je vlada prodala dionice T-HT-a da bi tobože vratila dug umirovljenicima..... vlada je samo na naćin koji je znala vratila ono što je i otela - ili da budem bezobrazan pa ću kazati opljačkala, a za vratiti ono što si oteo i za što postoji pravomoćna presuda nikako ne može biti izgovor za prodaju bilo čega.... a da se našalim malo, i vi (HNS) ste mogli pomoći da ste uspjeli u svom prošlom mandatu otvoriti 200000 radnih mjesta kako ste bili ono i obečali.... ali eto niste

.... ostalo skoro pa u cijelosti potpisujem.. a već sam i napisao i prijašnjim dnevnicima i komentarima...... i to prije nego se sve ovo desilo i ispalo je da sam sve dobro predvidio......

Tko je glasao

1. Uopće se ne slažem, a i

1. Uopće se ne slažem, a i potpuno je netočno da je vlada prodala dionice T-HT-a da bi tobože vratila dug umirovljenicima..... vlada je samo na naćin koji je znala vratila ono što je i otela

Vlada nije otela umirovljenicima ništa. Po mirovinskom modelu koji je kod nas i dan danas na snazi (s 14% od ukupni 19% davanja za mirovine, I. i II. stup), nema NIKAKVOG jamstva kolika će biti mirovina za 30 godina na osnvu 14% uplate u prvi stup danas. Isto tako i 90-tih.

Osmi što se netko šalio pa je u Zakonu napisao da će mirovine rasti (ali nije to matematički povzao s potrebnim ekonomskim faktorima, jednostavno je samo htio biti socijalno osjetljiv). Ustavna odluka je naravno pravno točna i država mora platiti razlike za mirovine, ali ne zato jer je taj novac UKRALA već samo zato da ostane dosljedna pravnim vrijednsotima...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Ustavna odluka je naravno

Ustavna odluka je naravno pravno točna i država mora platiti razlike za mirovine, ali ne zato jer je taj novac UKRALA već samo zato da ostane dosljedna pravnim vrijednsotima...

kada bi točno bilo to što ti tvrdiš, tada bi vlada mogla povećati mirovine za 1kn mjesečno, i sa par sto kuna po umirovljeniku bi riješila problem

no to nije tako

postoje precizni izračuni (u lipu točni) koji definiraju koliko je država kojem penzioneru dužna

dakle, točno se znalo koliko je ta penzija morala iznositi, koliko je stvarno isplaćena i koliko je novca država UKRALA umirovljenicima (uoči samo da si riječ UKRAO ti iskoristio, a ne ja, ja je navodim samo kontinuiteta radi)

dobar sažetak HDZovog postupanja s umirovljenicima je napisao davorko vidović, a bilo bi zanimljivo vidjeti na koji način ti možeš osporiti tvrdnje koje se tamo iznose (a da to nije tvoj uobičajeni napad + psovke)?

Tko je glasao

Nisam baš sve pratil o tom

Nisam baš sve pratil o tom dugu penzionerima zato nemrem puno reč o tome.
Kad je taj dug nastal i jel je neko do sad vratil barem jedan dio tog istog. Nekaj sam čul da su novi penzioneri koji su prije par godine otišli u mirovinu s više radnog staža dobili manje mirovine od onih koji su prije otišli. Ko je donesel taj zakon i kad?

Tko je glasao

Malo se Vidović zaletio na

Malo se Vidović zaletio na svom blogu jer je zaboravio što je na istu temu već ranije "objavio" na stranicama SDP-a.

Tko je glasao

da, gdje je razlika? baš me

da, gdje je razlika? baš me zanima? jel ima nešto što je netočno?

Tko je glasao

samo me zanima kojeg će

samo me zanima kojeg će dana nastupiti situacija da više neće biti ljudi koji će umirovljenicima plaćati mirovine.
ako bude HSU opet sudjelovao u vlasti, onda vjerojatno za 10-ak godina.

Tko je glasao

samo me zanima kojeg će

samo me zanima kojeg će dana nastupiti situacija da više neće biti ljudi koji će umirovljenicima plaćati mirovine.

A gdje je po tebi onda onaj novac koji su tijekom svog radnog vijeka 35 - 40 sadašnji umirovljenici uplačivali u svoj mirovinski fond....... O čemu ti to zboriš?.... i gdje je onda tvoja lova ako radiš, a koju lijepo svaki mjesec izdvajaš za svoju mirovinu........ što je to?.... nije tvoje i nemaš pravo na to?
Tvoje da ti neko kao fol daje, jer ti eto nešto kao tražiš, a nije tvoje.... gdje to ima?..kako?..... Kada maknemo malo politiku,.....a što je sa logikom?

Tko je glasao

A gdje je po tebi onda onaj

A gdje je po tebi onda onaj novac koji su tijekom svog radnog vijeka 35 - 40 sadašnji umirovljenici uplačivali u svoj mirovinski fond.......

Obzirom da se prilično ozbiljno baviš HSU strankom, predlažem ti da njima preporučiš bar minimalno ukupno otvaranje teme bivšeg, sadašnjeg i za dalje, jer će u iduće 4 godine to samo izići i vjerojatno eskalirati, pa da i njih kao rijetku koliko toliko profiliranu političku opciju ne pregazi. A i red bi bio da se baš iz te pozicije to otvori.

Poznato ti je da je sve bilo, a još je pretežno, po pravilu zajedničkog ulaganja svih po nekim kriterijima i već za vrijeme socijalizma i dalje raspodjele imaju manja ili veća, do ekstremna, kršenja zakona i same biti. U mirovinama su najpoznatije neuravnoteženosti, npr. da dva ista državna nastavnika sa svi istim osim razdoblja imaju veoma neujednačene mirovine. Ali, šta je sa najkrupnijim, društveni stanovi i razno s tim u vezi (krediti, subvencije), tu su jedni pod istim uvjetima dobili sve i dodatno razne dodatke a drugi ništa i dodatno obveze. Šta je sa raznim finaciranjima infrastrukture, neki sve dobili za ništa i još zarađuju na iznajmljivanju, ogromnim porastima cijena itd. a drugi plaćali i dobili ništa, to nije završeno nego tek slijedi u vezi raznih legalizacija bespravne gradnje, privatizacija komunalnih tvrtki itd. Šta je sa pravima novih generacija, neki će kao plaćati sve razlike, svoje stanove više od 2.000 EUR/m2 + komercijalne kamate, troškove desetljećima podinvestiranih komunalija, razlike mirovina, raznog a oni nisu nasljednici samo tih obveza i dugova nego su zakonima, ustavom i ostalim nasljednici i dobara, i ujedno ne mogu i neće plaćati.

Ako se oko navedenog nešto ne pokrene, i uz bitno više zastupnika i uz najbolju volju vlasti i bilo koga će se prava umirovljenika odvijati na poznati način - sve se prizna a u zbilji sve jako pada i na koncu sve bitno manje nego sada. A odavno gori na zapostavljenijim područjima - tamo su starci, penzioner, odavno plijen nebrige i lešinarenja.

Mislim da je davno prošlo 5 poslije 12 za nešto poduzeti oko toga. HSU kao i ostali, ne slučajno, propuštaju da sadašnji val ogromnih poslova sa nekretninama, gradnjama i raznim prođe na poznati preliberalni način, da i uz ogromne zarade nitko ne podmiruje niti 10 % fizički nužnog, niti upravne pristojbe, da bi se takvim profitima kao oprali i popeglali a društvo i država će to nekako rješiti. Moje rječi uzmi kao rječi suverena, onoga koji odlučuje - neće tako ići, milosti više nema niti je moguća, a i zašto bi puštali mirno da naša djeca i unuci služe za takva višedesetljetna preseravanja.

Tko je glasao

Poznato ti je da je sve

Poznato ti je da je sve bilo, a još je pretežno, po pravilu zajedničkog ulaganja svih po nekim kriterijima i već za vrijeme socijalizma i dalje raspodjele imaju manja ili veća, do ekstremna, kršenja zakona i same biti. U mirovinama su najpoznatije neuravnoteženosti, npr. da dva ista državna nastavnika sa svi istim osim razdoblja imaju veoma neujednačene mirovine. Ali, šta je sa najkrupnijim, društveni stanovi i razno s tim u vezi (krediti, subvencije), tu su jedni pod istim uvjetima dobili sve i dodatno razne dodatke a drugi ništa i dodatno obveze. Šta je sa raznim finaciranjima infrastrukture, neki sve dobili za ništa i još zarađuju na iznajmljivanju, ogromnim porastima cijena itd. a drugi plaćali i dobili ništa, to nije završeno nego tek slijedi u vezi raznih legalizacija bespravne gradnje, privatizacija komunalnih tvrtki itd. Šta je sa pravima novih generacija, neki će kao plaćati sve razlike, svoje stanove više od 2.000 EUR/m2 + komercijalne kamate, troškove desetljećima podinvestiranih komunalija, razlike mirovina, raznog a oni nisu nasljednici samo tih obveza i dugova nego su zakonima, ustavom i ostalim nasljednici i dobara, i ujedno ne mogu i neće plaćati.


U stranci su svjesni ovoga što navodiš i potrebe da se uhvati sa cjelokupnom problematikom u koštac, no svestan si (a i vodstvo HSU-a) da tek parlamentarna snaga određuje kvalitetu i kvantitetu riješenja i riješivih problema....... i naravno imajući u vidu da se ponekad riješenom nepravdom stvara nova manja ili veća "nepravda"....

Tko je glasao

Naglasak nije više na

Naglasak nije više na pravdi-nepravdi, odnosu snaga, za šta se tko zalaže i sličnom - radi se o tome da su sve te industrije fizički istrošene, iako sve izgleda da blistaju, te da smo već kročili u prostor i vrijeme fizičke nužde. Tu se sada može odlučivati o sve manjem i manjem djelu a i vremenski rokovi su kraći i kraći. U odlučivanju unutar takvog sve skučenijeg prostora i vremena mi pojedinci odlučujemo više nego cijele divizije tako impresivnih snaga. Tako je i prije bilo, isključivo o mojoj volji i psihofizičkoj izdržljivosti su ovisili cijeli lanci poslova, kad sam stao oni se nisu sredili do dan danas. Tako je sa nizom pojedinaca. Sada je ne samo sazrelo nego prezrelo do stupnja da samo čuda u takvim voljama i izdržljivosti mogu cijele lance zbivanja spašavati ali na sve kraći i kraći rok i sve ograničenije - ja skoro svaki tjedan saznajem i vidim kako se dešava da poneki takav pojedinac ispadne iz igre (naglo obolio, umro prilično mlad, klonuo, neće, ne može više ...) i urušavaju se cijeli lanci i onako presauganih procesa sa još luđim stanjem oko novaca i interesa. A sada zamisli ako prvi put tome počnemo nasapunavati dasku, što je odvano trebalo, samo malo manji radom, ljubaznim "oprosti, ne stignem, nisam u mogućnosti, nije mi isplativo".

Zbilja, sada smo kao 1981.g., pred objavom stanja. Ni razne promjene igre i razne nijanse neće pomoći niiti će biti dovoljne, ali je svaka nijansa značajna za svakodnevne neizbježne povjesne odluke brojnih pojedinaca, koji su ključ i osnova društva, od poslova do svih procesa, dok su politika, krupni poslovi, mediji i slično nedvojbeno još uvijek na razini priličnog preseravanja, običnog žoharenja hvatanja šta se još uhvatiti da, a ne nešto snažno kako se i dalje pokušava prodati. Zar brojnim starijima ništa ne znači kakav su jad i bijeda bile moći 1981.g. i potom, zatim 1989. i 1990.g., zatim 1998.-2000.g., zatim prije 4 godine, zatim sada. Pričam iz srednje pozicije, prvenstveno praktično, zbilja nemam snage ni volje niti ičega po ne znam koji put baviti se enormnim jadom i bijedom politike, velikih igri i slično nakon što padnu, a nit vidim ikoga tko za to ima i grama volje i snage. A imamo beskrajnog "pogrebnog", "smetlarskog" i sličnog iskustva.

Samo na Jadranu - pa tu ti se je osamdesetih sve vrijedno radilo tako da nitko ne da ni dinara pa se čak niti potpisati nije u stanju a svakim danom sve veći krugovi takvog jada i bjede su pjenili od nemoći i nevažnosti, bježali su u mišje rupe samo kad zatoptiš nogama. Veličine kao Jakša Miličić i slični do danas nisu laglizirali kuće, osigurali vodovod, kupaju se u vlastitim govnima i slično. Beskrajne nesposobnosti, patologija shvaćanja novca i reda, jad i bijeda te nemoć najvećeg stupnja. Kako će to izgledati sada, kada su smetlišta samo narasla i kada trebaju beskrajni novci i poslovi za sređivanja - strava. I tko će to raditi - nitko se godinama ne javlja za nekad najunosnija zanimanja inspektora, referenata za izdavanje dozvola i slično. A tek za ključne stvari, rješavanje toga, nema novaca za koje bi oni koji to znaju i mogu najbolje radili - za šta bi netko tonuo u tim fekalijama kad uvijek ima pametnijeg posla i kad nema niti naznake svijesti a gdje je još sto čuda. Moćna i efikasna Njemačka još grca oko sličnog ali manje zahtjevnog u Berlinu. Uz ostalo je potrebno šire iskustvo, što znači da su potrebni i starci. Kod nas ni konsenzus, red i angažman svih snaga nije dovoljan.

Tko je glasao

Ne znam koliko si upućen,

Ne znam koliko si upućen, no mirovinski funkcionira na način da radno stanovništvo koje trenutačno radi uplaćuje za one koji su prije radili. Dakle, nitko nije novac od prije 30 godina zamrznuo duboko u sefu da bi vraćao danas.
Ja uplaćujem u oba stupa za mirovinu, ali, vjeruj mi, ne računam previše na to jednog dana kada dođem u mirovinu. Promatrajući kretanja u svijetu i HR, odavno sam prestao računati na to.
Nemoj misliti da ne suosjećam s današnjim umirovljenicima. Situacija je jednostavno takva da je sustav preopterećen. Umjesto da se poradi na tome da više ljudi može osigurati mirovine, imamo previše umirovljenika i preslabo gospodarstva da bi to moglo održavati.
Osnovna je ideja da umirovljenik u mirovini zadrži zadnju plaću i da mu to bude mirovina. Dakle, kome je zadnja plaća 3000 kn, mirovina bi mu trebala biti 3000 kn. Da bi se to provelo, potrebno je bar 5 radno aktivnih ljudi za 1 umirovljenika. U Hrvatskoj imamo omjer, u najboljem slučaju 1:1, a u realnijem nekih 1,25:1 u korist umirovljenika. Ovdje je nemoguće očekivati više bez izrazitog rasta gospodarsta i mirovinske reforme (meni je teško gledati da neki umirovljenici, koji su radili 40 i više godina, imaju jedva 1500 kn penzije, a drugi su po vezi - mislim na lažnjake - dobili status branitelja i uživaju u 3,500 kn sa 3 godine staža - osobno poznajem primjer).
Uglavnom, ovim kretanjem će se dogoditi ono na što se spremam - uzalud vam trud svirači. Ja ne očekujem ništa od mirovine, iako pozamašne svote uplaćujem i u 1. i u 2. stup. Umjesto 3. stupa prakticiram različite vrste štednje.

Tko je glasao

Što ako npr. od 2008. oni

Što ako npr. od 2008. oni koji se prvi put zapošljavaju ne bi više
uplaćivali u prvi stup? Nakon nekog vremena to bi se jače osjećalo i
postao bi to "normalan" dug države, ali barem za 40-tak godina
novim umirovljenicima penzija ne bi ovisila o dizanju ruka u Saboru
nego o stvarno uplaćenim doprinosima?

Tko je glasao

tema je apsolvirana na

tema je apsolvirana na pollitici, ali članak je dobro napisan i slažem se s većinom tako da ipak dajem bod.
ono s čime se ne slažem je ovo što je navedeno kao pozitivne strane ove prodaje dionica. imovina nije ostala u hrvatskim rukama jer je najveći dio onih koji su kupili dionce kupljeno prodao čim je za to dobio priliku. a edukacija o tržištu dionica na ovakav način bila bi preskupa i kada bi bila učinkovita što nije bila; građani ne znaju danas ništa više o dionicama nego što su znali prije 3 mjeseca.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Bez obzira što je ovo

Bez obzira što je ovo propaganad HNS-a, članak je vrlo dobro sročen i odlično odražava pravo stanje stvari.

Tko je glasao

većina tekstova ovdje

većina tekstova ovdje favorizira jednu ili drugu opciju, mislim da je sasvim ok da se čovjek uredno potpisao i predstavio te da njegovu poziciju možemo uzeti transparentno u obzir dok čitamo tekst

i slažem se, tekst je dobro napisan

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci