Tagovi

Maček se vratio

Od Badnjaka pa sve do danas bilo je mirno u Hrvatskoj. Čak pomalo dosadno. Mediji su se mučili čime napinuti prve minute dnevnika ili naslovne stranice. Moram priznati da mi nije bilo jasno što se to događa u našoj zemlji. Sve do danas. Danas je „Hina“ pustila priopćenje Vladinog ureda za odnose s javnošću i skužio sam razloge prijašnjeg mrtvila. Nije bilo Ratka Mačeka. Jedan mi prijatelj tvrdi da je bio na skijanju a drugi pak da je bio na specijalizaciji na Kubi. No, manje je važno gdje je on bio, bitno je da se vratio. I odmah zaprijetio. Kome?
Pročitajte ovaj tekst.

VLADA: KAMPANJA NARUŠAVANJA UGLEDA I VJERODOSTOJNOSTI PREMIJERA

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Vladin Ured za odnose s javnošću
reagirao je danas priopćenjem za javnost u povodu, kako tvrdi,
kampanje koju pojedini mediji posljednjih dana smišljeno provode
protiv predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ive Sanadera pokušavajući
stvoriti tzv. "slučaj ručnog sata", ističući da se radi o netočnim,
neutemeljenim i senzacionalističkim napisima kojima je cilj pokušaj
narušavanja ugleda i vjerodostojnosti predsjednika Vlade.

O tomu, prije svega, svjedoči činjenica da napisi na tu temu polaze
od netočnih i konstruiranih tvrdnji, da se namjerno zanemaruju već
ranije javnosti izneseni i poznati podaci, sve radi stvaranja
senzacionalističkih konstrukcija. Primjeri medijskih manipulacija s
objavljivanjem fotografija skupocjenih ručnih satova, među kojima je
više onih koje premijer ne posjeduje, a koji mu se lažno pripisuju,
jasno potvrđuju da je riječ o smišljenoj i nasrtljivoj kampanji
objeda, navodi se u priopćenju.

Tim povodom Vladin Ured za odnose s javnošću ponavlja da se u
posljednje vrijeme u dijelu medija, takvim senzacionalističkim
pristupom i lažnom brigom za javno dobro pokušava stvoriti predodžba o
nepoželjnosti i društvenoj štetnosti privatne imovine i poštivanja
privatnog poduzetništva, uglavnom upravo u ime privatnih i
komercijalnih, pa moguće i političkih interesa pojedinaca.

Predsjednik Vlade u više je navrata javnosti obznanio podrijetlo
svoje imovine stečeno tijekom više desetljeća poduzetničkog rada u
inozemstvu i domovini, uključujući i nekoliko spomenutih ručnih
satova, kao dio kolekcije koju prikuplja već gotovo trideset godina. U
tom pogledu, i predsjednik Vlade Sanader zalaže se za jasne, javne i
za sve jednako važeća mjerila ispunjavanja imovinske kartice,
uključujući i jasno utvrđivanje kriterija, kao i svih ostalih obveza
dužnosnika, naglašeno je u priopćenju.

Najavljuje se da će Vlada uputiti zahtjev Povjerenstvu za
sprječavanju sukobu interesa da se odredi prema tome treba li u
imovinskim karticama dužnosnika upisivati nakit, ručne satove, krzna,
sagove, antikvitete, dizajnerski namještaj, elektroničke uređaje
skupih marki. Ukoliko treba Vlada će, dodaje se, tražiti informaciju o
tome jesu li svi dužnosnici to i upisali.

Odbacujući u cijelosti spomenute tendenciozne napise, Vladin Ured za
odnose s javnošću uočava i lažni populizam koji, skrivajući vlastite,
nerijetko dvojbene komercijalne interese i podrijetlo sredstava,
pokušava zagovarati povratak na stari, prevladani društveni sustav
socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uravnilovke i
egalitarizma. Hrvatskoj je javnosti takav sustav vrijednosti itekako
poznat i Hrvatska je iz tog sustava vrijednosti izašla upravo radi
stvaranja društva bogatstva, poduzetništva i slobodnog tržišta, u
kojemu vrijednosti neće podlijegati politički i interesno obojenim
medijskim hajkama, stoji u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s
javnošću. (Hina)

Dakle, dragi moji novinari i još mi draže blogerice i blogeri, svi vi koji ste ovih dana imali hrabrosti pisati o imovini i tamo nekim satovima šjor IVE, čuvajte se. Možete očekivati da je Bajić već zatražio od Kirina da njegovi ljudi krenu na teren. Još vam nisu pozvonili na vrata?
Kako ste se samo usudili pisati „neutemeljeno i senzacionalistički?“
Zašto ste pokušavali „narušiti ugled i vjerodostojnost predsjednika Vlade?“
Zašto ste provodili „medijsku manipulaciju?“
Zašto ste vodili „lažnu brigu za javno dobro?“
Zašto ste „pokušali stvoriti predođbu o nepoželjnosti i društvenoj štetnosti privatne imovine i poštivanja privatnog poduzetništva?“
Zašto ste pisali te „tendeciozne napise?“

Zar ste zaboravili da se u tom kon tekstu smije spominjati samo Čačića?

Ne znate odgovore na ova pitanja? Bilo bi vam dobro da ih na brzinu smislite. Prije no što na ulaznim vratima čujete zvrrrrr ili bin-bong-bin-bong.

Vidite da je “Vladin Ured uočio taj vaš lažni populizam s kojim ste VI, skrivajući vlastite nerjetko dvojbene komercijalne interese... pokušali zagovarati povratak na stari, prevladani društveni sustav socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uranilovke i egalitarizma?“

Sram vas bilo, komunjare jedne!!! Otkuda vam pravo da pišete o premijeru? K tome još i o njegovoj imovini???
On je davno sve javnosti objasnio. I zar ste zaboravili da je početkom 2004. spriječio moj pokušaj da Saborsko istražno povjerentvo istraži porijeklo njegove imovine i imovine tadašnjeg ministra Miomira Žužula stečene za vrijeme od kada su državni dužnosnik (1993)??? Zar ste zaboravili da su Šime Lučin, Zlatko Kramarić i Ivo Banac najprije potpisali taj zahtjev pa onda samosvjesno, kao odgovorni članovi zajednice povukli svoje potpise? Što se ne ugledate u njih???

Komentari

Od samog njihovog uvođenja,

Od samog njihovog uvođenja, zanimljiv je cijeli taj cirkus oko imovinskih kartica političara. Ako me pamćenje ne vara, u Saboru se govorilo o tome da imovinske kartice trebaju pomoći pri utvrđivanju je li se netko tijekom svog političkog mandata ili javnog djelovanja (o trošku poreznih obveznika) obogatio ili povećao tu imovinu nesrazmjerno svojim primanjima. I zbog toga je dopunjavanje kartica tijekom mandata besmislica. Stvar je trebalo postaviti ovako: na početku mandata ispunjavaš karticu i ona do kraja mandata ostaje «zapečaćena» (ali naravno javna) – BEZ MOGUĆNOSTI DOPUNE. Na kraju mandata ispunjavaš drugu karticu i onda se na temelju razlike može ustanoviti je li bilo nezakonitosti. Naravno da se u kartici može i lagati, ali neće se moći sakriti nekakav automobil, jahta … vidimo da se ne mogu sakriti niti ručni satovi. Ovako, Sanader nakon treće godine mandata (dakle već pri kraju) dopunjava karticu vrijednošću od 150 000 Eura, možda će sutra reći da je zaboravio prijaviti i jahtu od 25,35 metara jer u kartici nema rubrike «jahta od 25,35 metara» … itd. i kad mu završi mandat, pogleda se imovina i kartica i vidi, vidi, sve čisto, sve prijavljeno, nema govora da je tijekom mandata povećao imovinu. Samo je četiri godine bio zaboravljiv pa nije sve prijavio u početku. Moj prijedlog, gospodine Lesar: na početku mandata uvesti «inicijalne» kartice koje se NE MOGU MIJENJATI, a na kraju mandata neka svatko odgovara za razliku koja je nastala.

Tko je glasao

Nije loša ideja ali

Nije loša ideja ali godišnje dopune zamišljene su kao prevenitvno djelovanje povjerenstva da se dužnosnika može čopiti još dok mu traje mandat. Kada mu mandat prestane i više nije dužnosnik sankcije povjerenstva nemaju učinak jer su one trebale biti opomena dužnosnicima i poruka građanima. Druga je stvar kazneno djelo, ali to je već u drugoj nadležnosti. Inače, smatram da je zakon manjkav a kartice nepotpune. svoju prvu imovinsku karticu popunio sam još 1998. kao tadašnji zamjenik župana i na kraju svih dosadašnjih mandata davao nove kartice. Sve javno. Te 1998. iako u RH nije bilo nikovog zakona mi u Međimurskoj županiji smo to počeli raditi. Mnogi su nam se smijali.
Suština imovinske kartice nije "što imaš" nego "kako si to stekao". Problem je i nepostojanja "poreznih kartica" gdje bi se vidjelo kad i gdje je plačen porez na to "što imaš".
Zato mi razmišljamo o uvođenju imovinsko-poreznih kartica.
Uz uvođenje poreza na imovinu.

Tko je glasao

Hvala na odgovoru, gospodine

Hvala na odgovoru, gospodine Lesar, i vidim da se u osnovi razumijemo i slažemo. Manje-više je nebitno hoće li se nova kartica ispunjavati jednom godišnje ili tek na kraju mandata, no važno je da postoji mogućnost usporedbe. Evo, upravo čitam www.sukobinteresa.hr - postoji samo jedan popis iz kojega vidim što političar trenutno ima, no ako ne pratim svakodnevno izmjene nemam pojma što je on imao kada je stupio na dužnost (ili je ovo možda prikazana kartica kada je stupio na dužnost, a ne vidi se aktualna). Zapravo, cijela stranica, (a radi se o službenoj stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ), napravljena je tako da zadovolji nekakvu formu, da javnost kao ima uvid u imovinu političara koji su svi ponašaju neopisivo «transparentno», a da se ujedno ne može ništa suvislo zaključiti. Dakle, trebala bi biti objavljena i ona prva kartica i ove koje su naknadno dopisane, tj. aktualne i to za svaku godinu mandata i za sve prethodne mandate. Pa da onda vidim npr.: Dragutin Lesar imao voćnjak u Šenkovcu 1998. i ima ga i sada… Ovako, samo vidim da ga imate što mi ne znači apsolutno ništa (ovo je samo primjer, ništa osobno, da se ne uvrijedite). No ostaje gorka činjenica da priča s karticama ne funkcionira – kažete, smisao je da ga se ćopi dok mu još traje mandat. Eto, novinari su Ga ćopili i što? On će to upisati u karticu, biti veliki kolekcionar (ako je tako, zašto ne pokaže barem jedan račun iz vremena kada nije bio u politici pa da malo (raz)uvjeri javnost - svaki ozbiljan kolekcionar valjda čuva račune barem radi «pedigrea» onoga što je kupio) malo će se još kukurikati i ništa se neće dogoditi – kad zatreba povremeno će se to izvaditi u predizbornoj kampanji. A osim političke odgovornosti i drakonske kazne (od čaaak 5000 kuna) trebala bi postojati i kaznena odgovornost – oduzimanje nezakonito stečene imovine je civilizacijski doseg i to je u suglasju s Vašim prijedlogom o imovinsko – poreznim karticama.

Tko je glasao

Nikada nisam svoju karticu

Nikada nisam svoju karticu gledao na web stranicama povjerenstva i nemam pojma kaj su gore stavili: sada idem odmah vidjeti dali su kartice gore u cijelosti ili su dali samo dio.
Dao si mi dobru ideju: sve svoje imovnske kartice od 1998. ću skenirati i staviti na svoje stranicu lesar.info
Što se šjor Ive tiće, vjerujem da ima carinske deklaracije kada je u HR unosio te ure.
Drago mi je da se slažeš s idejom imovinsko-poreznih kartica.

Tko je glasao

Zar ste zaboravili da se u

Zar ste zaboravili da se u tom kon tekstu smije spominjati samo Čačića?

Zar opet?

Ili je ta neistina opet stilska figura?

B-52

Tko je glasao

Zločesti novinari

Zločesti novinari i još zločestiji blogeri te grozni pollitičari!!! Čini se da je jedini hobi pripadnika vlade (uključujući i lekara ivu) sakupljanje satova. I kaj ima loše u tome da lekar ivo nosi na ruci sat od 20 tisuća ojra dok neki ljudi crnče za 2 tisuće čuna??!! Pa nije lekar ivo neki papak, zna čovek da leči celu naciju, zato i je lekar. Pa pustite ljude da se bave takvim hobijima - bolje da to malo vremena razmišljaju o satovima nego da naprave još koji most ili tunel između točke A i točke B (gdje nije ni važno gdje su te točke). Ili da privatiziraju još nešto.
Osim toga, čovjek mora znat kolko je sati, a mi smo sa našim običnim satovima izgubljeni u vremenu pa nam treba neki takav dugobabski lekar da nas vodi.

Tko je glasao

Eh, žalosne nam

Eh, žalosne nam države.
Imam samo jedno pitanje - Ivo Banac je, barem po mojim saznanjima i mojem mišljenju, osoba izrazito visokog moralnog integriteta, i stoga bih molio malo pojašnjenje zadnjeg pasusa. A i Zlatko Kramarić i Šime Lučin mi ne izgledaju kao ljudi koji bi imali što puno za dobiti od podilaženja niz dlaku HDZ-u (i Žužulu).
Što sam propustio ?

Tko je glasao

Za pokretanje rasprave o

Za pokretanje rasprave o formiranju istražnog povjerenstva treba najmanje 16 potpisa zastupnika. Uz ostale, zamolio sam i Banca da ga potpiše. I popisao je. Šime mi je dva dana nakon potpisa rekao da , nažalost po naredbi svoga šefa, potpis mora povući. OK, korektno od njega. Zlatko je potpis povukao kasno navećer uoći jutra kada se rasprava trebala otvoriti. Imao sam još dovoljno potpisa. Ujutro, u 9.30 sati na klupe zastupnika podjeljeno je i Bančevo pisano povlačenje potpisa. Po poslovniku, prijedlog je skinuti s dnevnog reda jer sam ostao na 15 potpisa.
Kasnije sam saznao da je Banac povlačenje potpisa obrazložio činjenicom da je sa Sanedrom dogovorio da Kramarića NIKAKO ne smije poslati u diplomaciju. To mu je bila opsesija. A Kramarić pak je potpis povuka jer mu je Sanader obećao da će ga poslatu u ..... pogodine kamo!

Tko je glasao

jer mu je Sanader obećao da

jer mu je Sanader obećao da će ga poslatu u ..... pogodine kamo!
U mp3 naopako? :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ova ti je dobra. Ne, u

Ova ti je dobra. Ne, u diplomaciju.

Tko je glasao

ovaj posljednji odlomak sa

ovaj posljednji odlomak sa socijalističkim i komunističkim moralom mi je uljepšao dan:) u dalekoj budućnosti, kada ova država bude normalna, sa sjetom ćemo se prisjećati ovakvih priopćenja

borja.org

Tko je glasao

Meni nije uljepšao dan jer

Meni nije uljepšao dan jer su stvarno već dosadni s tim komunizmom, uskoro će stasati generacije birača koje pojma nemaju što je komunizam. Šta ne mogu smisliti neko drugo strašilo? Znamo da Maček nema mašte ni za lijek, al mogao bi netko u tom uredu upregnuti mozak pa smisliti nešto drugo s čim će plašit ljude i dati apokaliptičniji prizvuk priopćenjima.

*yawn*

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

čuj, meni je to priopćenje

čuj, meni je to priopćenje i dalje jednako smiješno, ne bi se čudio da završi vani u nekakvim odd news rubrikama. inače, kad su bili izbori u Rusiji sredinom '90ih, politički konzultanti Borisa Jeljcina (a koji tada nije najbolje stajao) proveli su istraživanje kojim je utvrđeno da je narodu najbitnije da se komunizam ne vrati pa su i cijelu kampanju okrenuli u tom smjeru, nakon čega je pobijedio, s nekih 5 % je napravio nevjerovatni skok. možda postoji neko istraživanje i kod nas za koje ne znamo

borja.org

Tko je glasao

Od samog njihovog uvođenja,

Od samog njihovog uvođenja, zanimljiv je cijeli taj cirkus oko imovinskih kartica političara. Ako me pamćenje ne vara, u Saboru se govorilo o tome da imovinske kartice trebaju pomoći pri utvrđivanju je li se netko tijekom svog političkog mandata ili javnog djelovanja (o trošku poreznih obveznika) obogatio ili povećao tu imovinu nesrazmjerno svojim primanjima. I zbog toga je dopunjavanje kartica tijekom mandata besmislica. Stvar je trebalo postaviti ovako: na početku mandata ispunjavaš karticu i ona do kraja mandata ostaje «zapečaćena» (ali naravno javna) – BEZ MOGUĆNOSTI DOPUNE. Na kraju mandata ispunjavaš drugu karticu i onda se na temelju razlike može ustanoviti je li bilo nezakonitosti. Naravno da se u kartici može i lagati, ali neće se moći sakriti nekakav automobil, jahta … vidimo da se ne mogu sakriti niti ručni satovi. Ovako, Sanader nakon treće godine mandata (dakle već pri kraju) dopunjava karticu vrijednošću od 150 000 Eura, možda će sutra reći da je zaboravio prijaviti i jahtu od 25,35 metara jer u kartici nema rubrike «jahta od 25,35 metara» … itd. i kad mu završi mandat, pogleda se imovina i kartica i vidi, vidi, sve čisto, sve prijavljeno, nema govora da je tijekom mandata povećao imovinu. Samo je četiri godine bio zaboravljiv pa nije sve prijavio u početku. Moj prijedlog, gospodine Lesar: na početku mandata uvesti «inicijalne» kartice koje se NE MOGU MIJENJATI, a na kraju mandata neka svatko odgovara za razliku koja je nastala ili za "zaboravljivost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci