Tagovi

Ma sve je to isto... (novinarstvom protiv govora mržnje)

Opet mi je godišnji, koji se eto bliži svome kraju, prekinut jednim iritirajućim člankom u Jutarnjem listu, ovaj put uradak Miljenka Jergovića. Povod Miljenkovom friškom ispadu protiv Hrvata u cjelini bio je jedan sportski događaj. Naime, srpski tenisač Novak Đoković je u finalu turnira najavljen kao tenisač iz Hrvatske, što je on poslije demantirao izjavom "Ja sam iz Srbije, a ne iz Hrvatske, ali nema veze, sve je to isto...". Sasvim OK izjava kojom je vjerojatno htio i poštediti organizatore veće bruke pa je okrenuo sve na šalu, a i inače mi je taj sportaš simpatičan i ovom gestom je to dokazao.

No, našim novinarima, profesionalnim protivnicima svih govora mržnje, čak i ova mala gesta, totalno nevažna u većoj slici dnevnih događaja je bila dovoljna da se izgradi članak koji se nominalno zalaže protiv šovinizma, a u stvari ga izražava prema cijelom narodu, naravno, Hrvatima. Jergović je tu gestu srpskog tenisača protumačio kao fin, gospodski odgovor na banalnu grešku organizatora (što ona i jest), ali je odmah potrošio ostatak teksta potrošio na uvjeravanje kako Hrvat (generalno) to nikad ne bi napravio, nego bi se uvrijedio, psovao, šovinistički vrijeđao itd... Dakle, ne Ivanišević, Ljubo ili Ančić... Hrvat, sportaš, općenito bi reagirao ružno i nimalo gospodski. Nadalje je razvio tu tezu kako su Srbi uljudniji, manje opterećeni predrasudama, bolji u tenisu, te veća gospoda, a s druge strane su Hrvati koji pjene, urliču i vrijeđaju se kad netko ne zna odakle su.

Ajmo sad stavit sa strane što takvih ponašanja od strane hrvatskih sportaša nije bilo, nego je to samo Miljenkov umišljaj i generalizacija.
Da li bi se Hrvat vrijeđao da ga zabunom predstave pod zastavom Finske, recimo? Sumnjam. Isto tako, Srbin nema prevelikog razloga vrijeđati se na zabunu s hrvatskom zastavom. No, kad bi recimo Izraelca predstavili pod zastavom Irana ili Amerikanca pod zastavom Kube, Iraka, Rusije (hm... ovo može ići unedogled :) mislim da bi reakcije bile malo drugačije. No, Miljenko se toj hipotetskoj situaciji čudi kao pura dreku i ruži Hrvate koji nisu takva gospoda da previde takve propuste (kad bi se oni dogodili).

Uz to, on iznosi nekakvu tezu da su Srbi postali bolji u tenisu, čime se vidi da pojma nema o čemu piše i o sportu općenito. Da, Srbi danas imaju bolje rangirane igrače u muškoj, a posebno u ženskoj konkurenciji, ali općenito Hrvatska ima dva Grand Slam pobjednika, Davis Cup i dužu tradiciju uspjeha u tenisu od Srbije. Ali ta teza je ionako u svrhu one osnovne, a to je da se Hrvati ne znaju ponašati i generalno su šovinisti, za razliku od Srba koji su galantni i ne zamaraju se tričarijama kao što je točan naziv zemlje iz koje dolaze.

Dakle, Miljenko, htijući napisati tekst protiv šovinizma, zapravo je ogadio Hrvate na temelju neke zamišljene, možebitne, hipotetske reakcije na danu situaciju. Jer zna on kakvi su Hrvati. A to da se treba boriti protiv svakog govora mržnje, generalizacije, predrasuda, osim ako je upućena prema Hrvatima, očito je postalo prihvatljivo u (pazi sad apsurda) hrvatskim medijima i to iz pera (pazi sad još jednog apsurda) bosanskog pisca i novinara.

Komentari

Treba se podsjetiti što je

Treba se podsjetiti što je o njemu napisao Viktor Ivančić.
Ops! Ah da, oni sad rade za istog gazdu.
Kad sam prošle godine razgovarao s jednim svjetski poznatim sarajevskim umjetnikom koji Miljenka poznaje odmalena, primijetio sam da bi se Jergović htio predstaviti novim Andrićem, našta mi je sugovornik kazao:

Jelda?! Samo bi prvo trebao napisati: "Na Drini ćupriju"

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci