Tagovi

Ma dobro kakva crkva sad opet

Ma dobro kakva crkva sad opet, pa meni nije nikako jasno što bi oni jamčili za Gotovinu. koliko vidim na stranici suda u Haagu, u svim tim dokumentima o radu suda, nigdje se ne spominje Katolička crkva. Istina, ima mnogo te dokumentacije, pa nisam mogao sve detaljno proučiti, ali ovo što pišu naši mediji, to je sve obična glupost. Kao što za nekoga može jamčiti Katolička crkva, može za njega jamčiti i "udruženje pružnih radnika", "Folklorno društvo iz Špišić Bukovice" ili "vjerska zajednica Hare Krishna iz Pušće Bistre". Uopće nema nikakve pravne osnove za to, kod svih ozbiljnih pravosudnih sustava, nema takvih mogućnosti. Ili možda ovi smutljivci misle da u Haagu sjede isti suci kao oni u Gospiću?

Zapravo, kakve nam to muljaže i gluposti taj Gotovinini odvjetnik (Mišetić) hoće prodati? Ja se nekako ne sjećam, niti mi izgleda vjerojatno, da će sud pustiti nekoga da se brani sa slobode, ako je taj isti godinama bježao od suda i skriva se po cijelom svijetu. To nema niti u jednoj demokratskoj zemlji, niti u jednom uređenim pravnom sustavu. Ja osobno neznam niti jedan primjer, ako netko zna, molim da me prosvijetli!!!! Hmmm... možda bi Gotovina i Mišetić trebali o tome tražiti razjašnjenje kod aktera one famozne Splitske rive iz 2002? Dakle, tko se tu najeo ludih gljiva, ili Mišetić i popovi koji imaju ovakva očekivanja, ili Haaški sud (ako pusti Gotovinu)?

Dajte molim Vas, nemojte ih uopće slušati, i dozvoliti da vam zamazuju oči sa ovakvim bedastoćama. Ja ne želim "vršiti pritisak na Haaški sud", ali već znam kako će to sve završiti :-) Ali nije tu ni bitan Gotovina, bitno je "potpaljivanje naroda", sada je Ante postao samo "moneta za potkusurivanje" i driblanje prije izbora. I Milanović je mogao malo bolje proučiti optužnicu, jer kako sada stvari stoje, situacija nije nimalo ružičasta za "našeg generala". Po mojoj slobodnoj procjeni, on će kao i Blaškić, odraditi barem desetak godina, ako ne i više. Dok su Blaškićeve mogućnosti da utjeće za zbivanja u središnjoj Bosni bile ipak ograničene, Gotovina je bio jedan od glavnih šefova.

Komentari

Načelno ne postoji razlog

Načelno ne postoji razlog zašto katolička ili bilo koja druga vjerska ili druga zajednica ne bi jamčila da će se optuženik pojaviti pred sudom pod uvjetom da ima sredstva implementacije garancije. Vlada npr. može jamčiti da će Gotovina pojaviti na klupi jer ima policiju i druga sredstva kojima to može osigurati - katolička crkva ima svetu vodicu i prijetnju paklom, ali ništa drugo.

Svakom pravniku je jasno da je garancija crkve u ovom slučaju bezvrijedna i samo manevar koji će ukrućenom nacionalnom biću domaćih masa pokazati da optuženik za ratne zločine uživa potporu klera. A da vjerske zajednice često stoje uz mutne tipove - od ponosnog hodanja uz Pavelića na zapadu do blagoslivljanja Skorpiona prije Srebrenice na istoku - smo znali odavno.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

carla del ponte je u jednome

carla del ponte je u jednome času direktno optužila vatikan da pomaže u sakrivanju Gotovine,

sukladno tom linijom razmišljanja (koja je apsurdna do boli, no ne isključujem da se dotični i nije sakrivao povremenu u tamo nekom samostanu) sasvim je logično da je crkva dala nekakvu garanciju koliko god ona blijeda bila

šteta, prenđa je inače jedan sasvim OK lik

Tko je glasao

Ad crkve, ona kao i sve

Ad crkve, ona kao i sve pojave nije nešto homogeno i jedno, u tradiciji sjeverne Dalmacije pogotovo. Puno homogenija partija nije ni blizu imala jednu praksu. Sve homogene misleće grupe su se u ovim vremenima potvrdile kao karikature, vodeći marksisti su se djelili između Miloševića i Karadžića a vodeći demokršćani u podjelama uloga oko eliminacija kršćanstva.

Ovdje je značajno ilustrirati i na istaknutom obrnutom primjeru. Da bolesni šibenski biskup Badurina nije odgodio fizičku smrt nekoliko mjeseci (a i da nije baš takvog Gotovine), više od ustaša bi dalmatinski partizani pobili četvrtinu tamošnjih Srba koje je 20 stoljeće snažno držalo u programu Velike Srbije i srpskog mora (isprika Milana Babića prije smrti), ništa osim srpsko-talijanskog Zadra i Šibenika nije dolazilo u obzir. Među tih cca 30.000 mrtvih ne bi bilo ni jednog istaknutog domaćeg četnika, pa niti i jednog od bezbroj impresivnih srpskih heroja iz Srbije i BiH, te hrabre snage su veoma pripremljeno bile odlučne i brze radi iskustva bitke za Knin 1944.g. Gotovina je tu šlag na tu tortu. Zato očekivane bitke nije ni bilo, ni 30.000 mrtvih pretežno nedužnih i izmanipuliranih ljudi. Crkva u Dalmaciji ima i evropski respektabilnu tradiciju složene i krvave borbe sa fašizmom, boljševičkom revolucijom i četnicima, u kojoj su je te borbe djelile na više strana, do mjere da jedan brat komunist blagosiva pretvaranje hrpe zarobljenih Njemaca i nešto vlastitih župljana u podlogu za igralište a drugog ispred njega ubacuju u tu smjesu kao prilog napretku. Prvi pisani napisi u Evropi o nekoj drugoj strani talijanskog fašizma su od dalmatinskih svećenika. Ujedno i prve korekcije boljševizma su izvršene pomoću njihovih žrtava. Pokojni biskup Badurina je s takvim autoritetom djelovao, za što ima također nepoznate i skrivene suradnje i na srpskoj strani. To područje je duge tradicije i niakd se nije oslanjalo na napredne prosvjetiteljske evropske ideje, jer zna da one kasne i prikrivaju stvar, dok požar gori.

To nije prošlost nego teče. Već izlaze evropski pregledani i za potrebe 21. stoljeća napretka i pomirenja revidirani povijesni prikazi gdje su talijanski genral Mario Rota i Đujićevi četnici koncilijantne snage, uz pomješanu podršku Pavelića, Raškovići po suradnji sa svim stranama jioš i više, dalmatinski partizani prvenstveno boljševička vojska i ništa drugo, dalmatinska katolička crkva klasično ni vrit ni mimo. Ovo razdoblje nije dovršeno, a sigurno je da će Gotovina biti simbol zločina a biskup Badurina glavni pomagač iz redova crkve. Neki četnici i ustaše će biti povjesni simboli pomirenja a Zoran Milanović ima šanse umjesto kardeljista Tomca i čuvenog Budiše (koji je preživio iako mu je otac bio direktor banke u socijalizmu i baka i još neku u rodu Srbi) postati simbol konačne potvrde trajnog problema hrvatskog nacionalizma. Šta je tu nelogično i šta ododura od uobičajene naše i evrospke prakse? Samo što će to u tim krajevima ipak biti gledano malo drukčije.

Tko je glasao

Dao sam negativan glas ovom

Dao sam negativan glas ovom tekstu jer mi je bio teško odlučiti sadrži li više neznanja, apriornog negativnog stava, a ni pismenost nije jača strana.

Josephec, na sudu može svjedočiti svatko, i udruženje pružnih radnika i Hare Krishna i folklorno društvo, pa tako i biskupi. Ako odvjetnici smatraju da bi biskup Prenđa kao "character witness" mogao pomoći obrani, zašto ne bi svjedočio? On bi tu nastupio kao fizička osoba, a ne kao predstavnik Crkve.

A i slobodna procjena ti je malo jača. Gotovina je bio jedan od glavnih šefova vojne akcije, a incidenti za koje je optužen su se dogodili nakon te akcije, nakon odlaska vojske i pod nadzorom civilne vlasti nad kojom Gotovina nije imao nikakav utjecaj. A da o konceptu zapovjedne odgovornosti ni ne krenemo razgovarat.

Prema tome, bilo bi ti puno lakše napisati suvisao tekst kad bi obuzdao svoj negativan stav prema crkvi i "našim generalima".

Tko je glasao

Dobro je vidjeti negaivne

Dobro je vidjeti negaivne komentare i drago mi je da na Pollitika.com "ne pušu svi u isti trubu". Ali što se tiče mog neznanja, ipak poznat mi je ratni put Gotovine, pa barem se na njega puno puta pozivaju u štampi.

Slažem se, pismenost mi je tu slaba, ali prije pisanja imao sam dugu noćnu vožnju, te sam bio umoran ko pas, pa molim da se to uzme kao olakotna okolnost.

Ne želim imati apriorno negativan stav, ali Hrvati često puta imaju "apriorno nerealan stav", te ne uvažavaju činjenice, ne žele pročitati/razumijeti tuđe argumente ili brojke i slično (to nije slučaj samo sa ICTY!).

Točno je da na sudu može svatko svjedočiti, dapače to mu je dužnost. Obrana ili tužiteljstvo može pozvati svakoga, za koga nađu da je potrebno, da daje svoj iskaz. Čini mi se da u našem pravosuđu to može i sud tj. sudac. U našoj zemlji, neodazivanje pozivu suda i/ili odbijanje svjedočenja se može kazniti (ZKP članak 243), također je davanje lažnog iskaza kažnjivo (KZ članak 303). No, ovdje se ne radi o svjedočenju u predmetu, već o nekoj vrsti "davanja garancije", od strane nekog svećenika, da Gotovina neće pobjeći, ili kako ti kažeš "da je dobrog karaktera". Što dalje o tome reći, vidjeli smo da je Carla gotovo pa ismijala takve prijedloge.

Ali ipak, probajmo još na trenutak zamisliti takvu situaciju na nekom drugom sudu, u slučaju koji nema veze sa ratom i optužbama kakve iznosi ICTY. Npr. netko je optužen za teško kazneno djelo (ubojstva, pljačke itd), pa se skriva nekoliko godina od suda. Kada je uhvaćen, dolazi njegov svećenik i "svjedoči o njegovom dobrom karakteru", iz čega obrana traži da se optuženome omogući obrana sa slobode. Čini mi se da to nigdje ne bi prošlo. Rekao bih da ovaj Mišetić nekakve nebuloze izvodi, mislim da će takvim bedastoćama još više pokopati generala. Ili ima tu nekakva skrivena strategija koju ja ne mogu dokučiti?

Što se tiče moje "slobodne procjene" oko pitanja kada je, tko i gdje formalno bio imenovan, sud tvrdi (za Gotovinu): "..Dana 30. svibnja 1994, promaknut je u čin general-bojnika. Početkom kolovoza 1995. već je bio promaknut u čin general-pukovnika. Kao takav, Ante Gotovina vršio je de jure i de facto zapovjedništvo i kontrolu nad svim hrvatskim snagama tijekom operacije....". Čini mi se da u optužnici nije bitno gdje se točno, fizički nalazio gotovina (i ostali generali), mogao je biti npr. u avionu ili na nekom otoku, podalje od vojnih akcija. Ili je mogao imati ovaj ili onaj čin, ili čak biti i bez vojnog čina. Ali tvrdnja optužbe je ta, da je on "de facto" vršio zapovjedništvo i kontrolu. Kod nas se sudovi mogu zbuniti i preveslati sa pričom da formalno nešto nije bilo ovako ili onako, ali tužitelji i sud će utvrđivati stvarnu ulogu i odgovornost.

Drugo, ova optužnica ne odnosi se samo na kratko vremensko razdoblje Oluje, već na dugotrajno pripremanje i planiranje iste.

Treće, osim zločina nakon završetka Oluje, sud tvrdi da su i prije i za vrijeme Oluje Srbi izbjegli (vidi IZMIJENJENA SPOJENA OPTUŽNICA, IT-06-09 PT, numerirana poglavlja 28, 29, 39, stranica 8 - "orkestrirana kampanja protjerivanja Srba s područja Krajine pokrenuta je prije početka glavne vojne akcije..itd).

Koliko se vidi sa ove vremenske distance, zapravo sam u članku "pogodio" što će se dogoditi, tj. kako će tužiteljstvo reagirati.

Ali i dalje mi nije točno jasna strategija njegovih odvjetnika. Zalaganje za generala daje političke pluseve HDZ-u, Sanaderu i crkvi, ali takvim bedastim potezima samo se opasno približavaju tome da optuženoga još više "umoče".

Tko je glasao

On bi tu nastupio kao

On bi tu nastupio kao fizička osoba, a ne kao predstavnik Crkve.

Biskup Prenđa nit bi, a niti nije nastupio kao fizička osoba jer se za Prenđu osim kao biskupa ne zna a niti drugi autoritet osim biskupskog i crkvenog ima izvan eventualno uže obitelji.

Odvjetnici imaju pravo na nuđenje svega za što misle da može pomoći pa zašto ne i autoritet Katoličke crkve, u kom pravcu autor Josephec i piše.

Drugo je pitanje smislenosti i učinkovitosti toga.

Zanimljivije je jamstvo, kako se reklamira, "osobno potpisano" kao da drugačije uopće može biti, predsjednika Vlade RH Sanadera.

Ako ne upali ide "evo i osobno sam se založio al` mrski sud ne haje", a ako ne "evo koliki je međunarodni ugled i autoritet vašeg premijera kad ga i sud toliko uvažava".

U oba slučaja je "pa tko ga ne bi izabrao"

Na prvi je pogled čudno da netko jamči poslije četiri godine bijega ali tko zna kako i zašto je tako išlo, pa i hapšenje samo, sve je malo manje čudno.

B-52

Tko je glasao

Koliko partim ovo

Koliko partim ovo događanje, biskup Prenđa nije pozvan za svjedoka, nego kao jedna od garancija da Gotovina neće bježati, što je prilično neozbiljno za jednog crkvenog velikodostojnika.
S druge strane, Crkva u Hrvata i nije neki garant Haškom sudu, obzirom na podršku, makar i moralnu,ovom generalu u bjegu.
Znimljivo mi je pratiti ovako zauzimanje za Gotovinu od strane Crkve i Države, dok on istovremeno, ruši i gazi sve pred sobom. Počev od svojih suoptuženika, pa na dalje. Očekujem da će u skoro vrijeme i ondašnju vlast sasvim lijepo uvaljati u zločin. Država, a ni crkva ne pokazuju ni zrnce interesa za ostala dva generala u Hagu, kao da su oni nebitni u priči, ili nisu naši.
Postupanje u slučaju Ademi-Norac, mogu shvatiti, ali nikako prihvatiti, ali u ovom slučaju ništa ni ne shvaćam.
Zaista mi nije jasno, zašto je Gotovina toliko bitan.
I usput, na odluku suda utječe i njegovo bježanje od francuskog pravosuđe, koje ga je gonilo zbog otmice i iznude.

Tko je glasao

Očito je da određeni

Očito je da određeni krugovi misle kako treba otvoreno stati na stranu Gotovine. Pa nema tako dugo tome da smo "svi bili Norac". Crkva, a ja bih radije rekao pojedini biskupi, misle da će one krugove na koje i tako već imaju utjecaj, još više vezati uz sebe ako npr. daju garanciju za Gotovinu. To, recimo, biskupa Prenđu doslovce ni na što ne obvezuje. A skuplja poena. Ili bar misli da ih skuplja. U inozmestvu ispada smiješan kao što bi na Zapadu svaki takav biskup ispao smiješan.

Tko je glasao

Zato će taj biskup na

Zato će taj biskup na nedjeljnjoj misi sakupiti više u škrabicu nego inače...

Tko je glasao

Pa možda zato što su,

Pa možda zato što su, hvala bogu, još uvijek u većini ljudi koji su zahvalni našoj vojsci i generalima na oslobođenju okupiranih teritorija, a posebice Zadrani koji su godinama živjeli bez struje, vode i pod granatama. Možda će u škrabicu dati i oni koji ne vide u generalu Gotovini nekakvog zločinca i prije ikakve presude, a vide njegove zasluge da tih granata nad glavom više nema. Vjerojatno će koju kunu priložiti i oni koji cijene nekoga tko je izložio svoj život opasnostima da bi oni danas normalno živjeli.

Tko je glasao

Očigledno je da samo raste

Očigledno je da samo raste a ne da se raščišćava kaos, gdje je složeno stanje i naslijeđe sjeverne Dalmacije uključujući Knin, jako pogodno za to. Šef talijanske okupacije general Mario Rotata zajedno s Đujićem je evropski verificirani heroj II svjetskog rata, boljševička revolucija je likvidirala pola partizana, svim zarobljenim Njemcima i raznim unaprijed sumnnjivim protivnicima revolucije izgradila podlogu za igrališta, ni tog ni ovog rata gotovo nije ni bilo, kako partizani postaju ustaše a Đujićevi četnici partizani ni bog ne zna objasniti, sve su to neke tradicijske mentalitet igre, napredak mora ići dalje itd.

Logično je da i značenje Gotovine postaje sve spornije, čak i izjave Zorana Milanovića (i prije Tripala), kad imamo jasne simbole dezertera Thompsona, crkvu, ikone pomirenja Tadića i Mesića u Kninu, talijanski i domaći kapital udružen po Jadranu, i naš snažni prodor na Balkan pod vodstvom Jure Radića i Ivice Todorića, uz odlučujuću asistenciju Radimira Čačića, Miomira Žužula i samih vođa, Sanadera Pupovca Linića i svih drugih itd.

To s Gotovinom i oko njega zbilja iritira, ali kad nije bilo toga trebalo je izmisliti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci