Tagovi

Lucky Luke & Dalton Cousins (2. dio)

Naslov zaslužuje prijevod, jer je pomalo kriptičan:
Sretni Luka i gangsterski rodijaci!!

Ovo je neplanirani post, rad nastao „umjetničkim dojmom“ kombiniran mješavinom strip tehnike i kolaža . Virozom prikovanog u kuću, osuđenog na kompjuter, novine, radio, televiziju, a impresioniranog brzinom i burnošću promjena, čovjeka se lako stjera u komičnost sagledavanje slijeda stvari. A kako bi moglo drugačije biti, kad te i semantika u to gura (naša riječ Strip dolazi iz engleskog jezika, preciznije od američkog naziva Comic Strip što doslovno znači komična traka. ). Kako onda umaknuti takvim asocijacijama, kako izbjeći „trapulu“, u koju te ni kriva ni dužna uvalila dosada. Ipak, preporučam da ne shvatite sve ovdje napisano previše ozbiljno. No, ako pronalazite sličnosti s grubom svakodnevnicom, smatrajte ih nimalo slučajnima.

Svaki mit je grupno djelo, najčešće djelo generacija kroz stoljeća. U Hrvatskoj vrijeme teče brže, pa se brže i mitovi kreiraju, ono što negdje traje desetljećima, stoljećima, milenijima. U Hrvata sklonih mitologiji (u prenesenom i neprenesenom značenju) sve se odvije kondenzirano, sabija se u dane, tjedne, desetljeća, pa čak. Budući da mitovima treba puno više vremena i prostora da bi zaživjeli, često se ide se radikalno u prilagođavanje povijesti suvremenim ali burnim mitološkim i mitologijskim potrebama (što se negdje zove krivotvorenjem povijesnih zbiljnosti – ali čemu gledati u takve sitne površne detalje.

Tako je i mit o Lucky Luke-u nastao grupnim naporima mnogih nadarenih pojedinaca, institucija i struktura. I to ne samo na domaćem nego i na međunarodnom prostoru, jer svijet je postao mali, postaje sve manji - sa svim posljedicama neugodnosti „globalnog sela“: Pa, pozivam vas da nme popratite u vrludanjima po hrvatskoj komičnoj traci (ili odustanite ako vam je već previše):

Svemoćna Wikipedija
Maurice de Bevere 01.12.1923 – 16.07.2001, bolje poznat kao Morris, bio je Belgijski crtač stripova ili cartoonist , i tvorac Lucky Luke-a . Njegovo književni nadimak je bio alternativno pisanje prvog imena.
Svemoćna Wikipedija
On je stvorio Lucky Luke-a 1946 godine Spirou , strip magazine od Dupuis-a. Lucky Luke je usamljeni kauboj, koji putuje po Divljem zapadu, pomažući onima u nevolji, potpomognut s konjem Veselim skakutalom. Lucky Luke-ova prva avantura, Arizona 1880, objavljena je u "L'Almanach Spirou 1947."… (Morris) je susreo René Goscinny-a, francuskog crtača stripova i pisca, koji je u Lucky Luke-u pisao sve priče između 1955 i njegove smrti u 1977
Svemoćna Wikipedija
. Goscinny je bio još nepoznat, ali je uskoro postao najuspješniji europski crtač stripova, počevši s Lucky Luke-om, a kasnije Asterix-om . René Goscinny (14.08. 1926 – 05.11.1977) bio je poljsko- francuski autor, izdavač i humorist židovskog porijekla , koji je najbolje poznat kao crtač stripova) o Astérix- , kojeg je kreirao s ilustratorom Albert Uderzo-om , u ranijim izdanjima serije stripova o Lucky Luke-u.
Svemoćna Wikipedija
Daltoni se redovito spominju u Lucky Luke stripovima koji su njegovi zakleti neprijatelji. >"Stvarni" Daltoni“ Daltonovski „rođaci“ koji su braća po imenima Joe, William, Jack, i Averell, svaki malo duži od prethodnika.
Svemoćna Wikipedija
Daltonova banda je inače bila ozloglašena grupa odmetnika na zapadu Sjedinjenih država za vrijeme 1890-1892, specijalizirana za pljačke banaka i željeznica. S njima je bilo povezano ime Jesse James-a (mada su ovi ustvari djelovali kasnije i posve odvojeno
Svemoćna Wikipedija
„Projekt“ Lucky Luke su još razvijali razni drugi izdavači (kao Dargaud, Lucky Productions i Lucky Comics), ili autori (Vicq, Bob de Groot, Jean Léturgie, Xavier Fauche, Guy Vidal, Claude Guylouis, Lo Hartog Van Banda, Nitroglycerine, Claude Guylouis, The Alibi, Yann, Eric Adam, Patrick Nordmann), te - film, televizija itd.

Kao što se može s velikom dozom izvjesnosti pretpostaviti, i naš Sretni Luka je bio grupni projekt. Odlazeći u sumrak zalazećeg sunca iza sebe ostavlja mnoge tragove, koji zuje i bruje (i sve se glasnije čuju), te tinjaju i gore (da se sve bolje naziru) u tišini i tami sve mračnije pozadine.

Todorić : Konzum od sutra raskida Ugovor o poslovnoj suradnji sa Dukatom ), priopćio je Agrokor , i to jer ih novi vlasnici nisu ni na koji način kontaktirali, a jedan su od Dukatovih najvećih partnera. Najveći dio Dukatovog asortimana ćemo delistirati i smanjiti im udjele, kaže se u priopćenju, objavljenom u povodu prodaje Dukata, čijih je 91,94 posto dionica bilo u vlasništvu Luke Rajića , francuskom Lactalisu. Ponašanje francuske kompanije koja je kupila Dukat, a nije ni na koji način kontaktirala niti se javila najvećim partnerima toga istoga poduzeća smatramo u najmanju ruku neprofesionalnim i podcjenjivačkim prema tržištu na koje dolazi. Ako se prema poduzeću s kojim rade stotine milijuna kuna prometa ponaša na taj način, stvarno je pitanje kako će se ponašati prema malim partnerima.
Jarnjak
On je ustvrdio kako je Vlada Rajiću ponudila da tu tvrtku, važnu za prehrambenu industriju u Hrvatskoj, kupi konzorcij hrvatskih gospodarstvenika. Tijekom razgovora Rajić je, prema Jarnjakovim riječima, sve potvrđivao, a nekoliko dana kasnije potpisao ugovor s Lactalisom. "To je malo iznenađujuće i za mene apsolutno neprihvatljivo".
Polančec :
Nakon što smo iz medija doznali da se priprema prodaja Dukata, pozvali smo Luku Rajića da bismo o tome razgovarali U prvom dijelu razgovora Rajić je čak kazao da ne prodaje Dukat. U drugom dijelu rekao je, međutim, da vodi pregovore s Lactalisom.. Ako već želi prodati Dukat, preporučili smo mu da razgovara o tome s konzorcijem hrvatskih tvrtki… Rajić nam je na to odgovorio da je voljan o tome razmisliti. Očekivali smo nastavak razgovora u tom smjeru, a onda je u četvrtak stiglo pismo da je Dukat prodan Lactalisu.
Čobanković:
Nisam zadovoljan promjenom vlasnika Dukata i sigurno je da će državne institucije ispitati zakonitost te prodaje, a u slučaju stagnacije otkupa mlijeka, Vlada i mjerodavno ministarstvo pronaći će model zaštite proizvođača i kooperanata. Uskoro ćemo se sastati s upravom Lure i ako je transakcija valjana, o budućim potezima razgovarat ćemo s novim vlasnicima
Sanader:
"Mi smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, za to da svaki privatni poduzetnik može prodati svoju tvrtku. Naravno kada je riječ o ovakvoj, strateškoj industriji, onda je država itekako zainteresirana da vidi što se tu događa"…."Mi u Vladi nismo znali da se priprema ova transakcija, pročitali smo to iz medija, što nije dobro, jer kada je riječ o velikoj tvrtki onda je trebalo drugačije raditi, i to je moj prigovor"
Đurđa Adlešić:
.. prodaja Dukata je postala top-tema u gradu sira, Bjelovaru. Dodala je kako je u bjelovarskoj Sireli počelo »torbarenje« dionicama te da je zabrinuta za 350 radnih mjesta u tvornici koja posluje u sastavu Dukata. »Ne želimo biti laktofriz u prodaji Dukata«, kazala je Đurđa Adlešić. Prema njezinim riječima, tražit će se Vladino jamstvo u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje na putu ulaska Hrvatske u EU. Samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje se proizvede 100 milijuna litara mlijeka.
Itd.
A oni koji su stvorili Lucky-jev prvi milijun (te mu omogućili njegovo multipliciranje) se ne javljaju. Ili zato što ih više nema među živim ljudima, ili zato što ih više nema među „živim“ političarima (ali čuče i čekaju). Taj dio „povijesti“ pokušava ostati nejasnim i nespominjanim u medijima; jedno ga vadi Index: Jarnjak dosljedno govori nelogičnosti (kao kad je uvrijeđen što je Luka Rajić odbio ponudu hrvatske vlade da razmisli o tome da Luru proda hrvatskim poduzetnicima, iako mu je HDZ omogućio da tu tvrtku kupi pod, u najmanju ruku, sumnjivim okolnostima), a pri tome nekako to sve uspije izgovoriti tako da se čini logičnim. Nije Jarnjak usamljen u tome. Zapravo cijeli HDZ već 15 godina mijenja strategiju, planove, retoriku i politiku onako kako mu u datom trenutku odgovara, i 15 godina se uspijeva praviti da to sve ima neki viši smisao, popularno zvan Hrvatska. Vjerojatno bi to bilo čak i smiješno, da nije tako prokleto iritantno.
Na kraju jedna interesantna starija vijest, koja je još 06.09.2006 (uz ostale) nagovještavala ovakav rasplet, ali je ostala u sjeni događaja, iako je više nego značajna i znakovita: Rajić nagradio menadžere sa po milijun eura
Luka Rajić, vlasnik prehrambene industrije Lura, potkraj prošlog mjeseca nagradio je članove Uprave svoje kompanije Gordana Radina i Ivana Kličeka sa po milijun eura u dionicama. Luka Rajić, vlasnik prehrambene industrije Lura, potkraj prošlog mjeseca nagradio je članove Uprave svoje kompanije Gordana Radina i Ivana Kličeka sa po milijun eura u dionicama.
Kao što ne može biti istina da Vlada (i „velikani“ hrvatske politike i pretvorbe) nisu ništa znali o planovima „Sretnog Luke“, tako nije istina ni da je našega Lucky Luke-a stvorila jedna ruka (kao što uostalom nije ni njegovog stripovskog „alter ega“. To je kolektivno djelo mnogih „umjetnika iz sjene“. Da je moguće samo na tren zaviriti u Lucky-jevu listu (moralnih i materijalnih dužnika, koji „opravdano“ očekuju svoj dio kolača), sve bi bilo jasno. No zasada nije moguće saznati koliko potencijalnih aspiranata je upisano na Luckyjevoj listi a koliko ih je ostalo izvan nje. No, s obzirom na činjenicu, da je naš Lucky „odmaglio“ u svoj švicarski čokoladni azil „Favarger“, u hitnji i gonjen izvjesnim prijetnjama, evidentno postoji još dosta opasnih aspiranata. Kako će se stvari završiti, ostaje nam da (u šali ili zbilji) nagađamo. I da pričekamo Trajanov mitološki usud (vidi prema slavenskoj mitologiji (nažalost samo srpski izvor Projekta Gutenberg , jer se s tom visoko vrijednom inicijativom u Hrvatskoj nitko ne bavi).
Po jednoj bugarskoj priči iz Stare Zagore (Periodičeskoe spisanie, Sofija, t. IV, str. 182) bio je jedan car Trajan, koji je imao magareće uši. Indiskrecija njegovog berberina podseća na Midovu istoriju. Jedan varijanat iz Nevrokopa u Maćedoniji predstavlja Trajana sa kozjim ušima. Berberin njegov ide i poverava tajnu jednom pustom izvoru. Malo kasnije nađoše putnici pored izvora Jedno drvo, na kome svaki list nosi otkrivenu tajnu (čim zašušti). Car čuje za to, ode da vidi izvor i drvo, i kad se uveri, reče: "ono što je od Boga ne može se sakriti". I od tada on nije više krio svoje uši.
Na kraju moram otvoreno priznati: vesele me dvije stvari, sa ili bez referenduma:
• Prvo, već izvjestan brzi ulazak u NATO, i
• Drugo naslućeni brži ulazak u EU usvojio Berlinsku deklaraciju

Zašto? Zato što je sve bolje od ove balkanske krčme, u koju se isključivo izvana jedino smije unijeti sigurno svjetlo, da ne bi kome slučajno palo napamet upaliti šibicu iznutra.

Eto, moj kolaž je gotov, i ide u svijet. Mnogo je linkova u njega usađeno, pa koliko tko voli!!

Komentari

Slažem se sa krajem teksta

Slažem se sa krajem teksta da je sve bolje od balkanske krčme.Ulazak u EU je jako važan, ali još važnije od datuma je priprema za ulazak.Jesmo li spremni, radimo li na tome.Što je naša strategija? E, tu je čini se naš pravi problem.Što ćemo ako uđemo u EU nespremni?

Tko je glasao

Jednom, još davno prije

Jednom, još davno prije ovog slučaja s Lurom (koji predstavlja daljnji slijed konačne rasprodaje nacionalnih resursa) na jednom mjestu (pa recimo mjestu vrlo visoko u državnoj hijerarhiji - da ne ulazim u detalje)sam rekao da je Hrvatska ima dva izbora za ulazk u EU. Prvi je da čuvamo vlastite resurse i prilagođavamo ih potrebama zajedničkog EU tržišta, a drugi je da sve uništimo i uđemo kao "tabula raza".

Naši "velikani" su odbrali ovaj drugi pristup, i upravo je to strategija i taktika Sanaderove vlasti - ući kako bilo da bilo jer se više nema što čuvati.

Interesantno je da ga ja u tome podržavam ali iz sasvim drugih, možda suprotnih razloga. Dok on to želi iz častohleplja, da bi bio i ostao zapisan kao onaj koji je sve učinio da se Hrvatska nađe u EU, i to njegovom zaslugom, ja smatram da nama običnim ljudima kojise borimo za svakodnevno preživljavanje, nama samo treba stabilna i jasna pravna država, a to nećemo dobiti bez ulaska u EU, jer se pravo ovdje siluje na razne načine.

Jednom sam o tome razgovarao s jednim, još uvijek poštovanim i utjecajnim bivšim (EU i Belgijskimn) političarom Willy Klaesom, koji me je razumio i podržao. Njega spominjem namjerno kao čovjeka koji je vrlo visoko kotirao na svjetskoj i europskoj politici, a otpao radi "korupcije" koja se dogodila u njegovoj stranci radi uzimanjem provizija za nabavku helikoptera u stranačke svrhe, s čime on nije imao nikakve direktne veze. I nikad se više nije javno bavio politikom (mada jest muzikom jer je jedan od vrlo poznatih dirigenata na Zapadu). Politikom se bavi usputno, pa sam mu organizirao jedno vrlo posjećeno predavanje ovdje u Dubrovniku, jer je ostao dosljedan, častan i poštovan, i drži do tog svog statusa.

Mi ne možemo prosperirati ni doma ni s Europom dokle god postoje kriteriji i tolerira se praksa kakva je danas kod nas. Teza koju sam ovdje razvijao u gornjem tekstu polazi od toga da je EU (i NATO) neminovnost koja čeka cijelu ovu regiju (uključujući i Albaniju i Srbiju - jer Balkan ne smije ostati "crna rupa" u tzv "mekom trbuhu" EU) ne radi naših želja nego njihovih potreba. Zato tako tumačim prepoznatljive i svugdje sve prisutnije "naklonosti" i prema Hrvatskoj i prema cijeloj bivšoj Jugi, a naročito prema Srbiji. Radi se o mrkvama koje se poslije batina šakom i kapom dijele svugdje naokolo po Zapadnom Balkanu.

To je smijer koji je običnim, osiromašenim i popljačkanim građanima Hrvatske potreban i poželjan, jer srednji sloj, koji je temelj svake moderne zajednice, neće se moći razvijati u okruženju općih blokada i pljački koje se tu izvode. Sve europske banke su ovdje, ali naplaćuju hrvatske kamate (a ne europske) i bilježe enoromne zarade, jer nas dživljavaju kolonijom a ne sastavnim dijelom EU. T-com nam naplaćuje najviše tarife u EU, i grabi se za nekretnine infrastukture koju smo mi stvarali (za tf priključak sam platio ja pare, koje mi je trebalo sada valorizirati s porastom vrijednosti i kamatama a ne me razvlastiti, a sve dati kome, niko mene ne pita??). I sl.

Mislim da se ovo ozračje promjena osjeća najviše na razinama tzv. hrvatskih "velikih posjednika", kojima ubrzani ulazak u EU ne može odgovarati, jer je cijela EU organizirana poduzetnički, na slobodnom tržištu (nekretnina, rada i kapitala) - i orjentirana izvozno. Naši svi "veliki" su organizirani na uvozu (vlada uvozni lobby) koji će se urušiti, pa otuda ova prestrojavanja, koja graniče s panikom.

Kod nas se sve opravdava tzv, "tranzicijom" kao nekim neminovnim stadijem u razvoju (prvobitnom akumulacijom kapitala što je mehanicističko još staljinističko shvaćanje kojeg je i marksizam u svojoj kasnijoj fazi bio odbacio),. To je neprihvatljiva logika, jer tranzicija sama za sebe je prazan pojam (logička zamka definiranja "lopata je lopata"). U taj prazan okvir kradomice se kao sadržaj ukrcava nemoral, korupcija, pljačka, bezakonje, pravo jačega isl.

Treba biti realan i svjestan da hrvatskom narodu u središtu europe, i baštiniku najviših civilizacijskih dosega, takva primitivna i prevarantska logika ne odgovara. Nije naš narod nesposoban i nevaljao, jer se mnogo njih vani lijepo snađe i uklopi u sustave koji su pravno i ekonomski sređeni. To moramo pod hitno uvesti i kod nas, a ne nasjedati "gologuzim" stručnjacima i velikim 'Rvatinama koji vani nisu bili uspjeli pa su promjene u Hrvatskoj shvatili kao svoju šansu i sveli nas tamo gdje nikada nismo bili, čak ni u tzv. komunizmu.

Eto zašto mislim da je HFP kao državna institucija, ideološki i gospodarski transmisija svega najnegativnijeg što se u Hrvatskoj dogodilo, i njega treba hitno raskrinkati, a društvo razjuriti i pokažnjavati, jer su za svoje "miljenike" ili sitne provizije nanijeli ogromnu i dugoročnu štetu ovom narodu. Mislim da su oni svjesni svojih štakorski usluga, pa kao mišići sjede i djeluju tiho, iza kulisa, a kad je najgore, onda se još više utišaju. I računaju da ih nitko neće dirati jer u krajnjoj liniji sve odluke donosi, i ugovore potpisuje Upravni odbor u kojem sjedi najviših pet vladinih ministara, a Nadzorni oodbor sastavljen od višestranačkih osoba u Saboru niti šta kontrolilra se niti ne sastaje, pretpostavljam. Zato sam i predlagao da se ispita kako su pretakali natječajne obveze u ugovore, te kako su kontrolirali izvršenje ugovora.

Kako je u jednoj civiliziranoj državi bilo moguće da jdan Rajič (i mnogi na sličan način) donese u HFP ili Banku ili bilo gdje onaj svoj prvi milijun ( kojeg se i sam stidi) i da ga istrese na stol u gotovini i onda krene u pohod po Hrvatskoj. Kad je nekoliko milijuna leglo bez objašnjenja na austrijski račin podigao se interpol (kao Brodosplit). Da se unutar Hrvatske i hrvatskih noivčarskih i državnih ijnstitucija provodio u svijetu usuglađeni princip opravdavanja porjekla novca, ne bismo danas bili toliko moralno nisko, a zarobljeni od gangstera. Od takvih ljudi ne može imati osjećaja za hrvatsko, i sad se to vidi.

Tko je glasao

Radi sagledavanja iznosim

Radi sagledavanja iznosim tezu, koju ne branim niti pouzdano poznam, da vrhovi stranaka odavno ne kontroliraju ključne točke velikih novčanih transakcija i poslova, da tu odavno dominira drugi ešalon i druga praksa i kad usklađuje s vrhom, da je to praksa u osnovi uvijek luđa i inertnija nego što se može racionalno zaključiti.

God. 1981. je Milka Planic u ulozi predsjednice savezne vlade i zvanično saopćila da je kontrola stvari bila izgubljena. Do 1991.g. sigurno nije uspostavljena kontrola vrha, obzirom da su vrhovi brzo nestajali.

HDZ je počeo s vrhom dr Tuđman, Manolić i Mesić. Ne djeluje logično da su oni to kontrolirali, pa ni Mesić koji je najvičniji poslovima i bio prvi predsjednik Vlade a potom Manolić. Koliko se redalo osoba kasnije i koliko afera, što potvrđuje da to nije bio tako harmoničan proces ili jeste osim samog vrha. Uz to, već od starta su znatne izmjene iznutra, kao SK prije. Ni vrh prošle koalicijske Vlade nije mogao uspostaviti kontrolu. Isto je logično za Sanadera. Na preostalo i tekuće da, ali zašto bi ih ono prije jako uvažavalo sada, kao na primjeru prodaje Dukata. Još je manje logična kontrola Agrokora od strane vrha, praksa uporno pokazuje više obrnuto.

Tko je glasao

Ima ona stara koja kaze:

Ima ona stara koja kaze: Ruka ruku mije, a za to milovanje potrebno je ubaciti novac u zrvanj.

Tko je glasao

Mislim da je to "Ruka ruku

Mislim da je to "Ruka ruku mije, a za to milovanje ..." ipak staroromantičarski. Moj dojam je da i grupni seks i razuzdane zabave ne pomažu u razumijevanju pojave. Čak i internet. To ti je bitno gluplja i složenija smjesa. Ima svega, i "Kako se kalio čelik" i svih navika iz svih razdoblja.

To ti je sličnije špici turističke sezone u Novalji, samo još da nitko ništa ne radi nego samo da se mulja. Evo sada ti je opet plima toga. Love i poslova sa velikim zaradama se okreće ko nikad a sve manje i manje se plaća i ne samo to, uz svu tehniku sve manje i manje bilo tko bilo šta odradi i rutinski, a novomodernistički se ide maksimalno, nitko ne šljivi ništa ni 2 %.

Tko je glasao

Cekaj malo. Ovo mi fakat

Cekaj malo. Ovo mi fakat nije jasno. HT je prodan DTu i tu nije bilo problema, a radilo se o prepustanju DRZAVNOG monopola nad najbitnijim sektorom 21-og stoljeca stranom vlasniku.

A sada se dize frka oko prodaje PRIVATNE tvrtke? Tko je tu lud? Pitanje je retoricko.

Tko je glasao

ali ne kužiš razliku u

ali ne kužiš razliku

u tvom slučaju država (i njezini zainteresirani podanici) su prodavali HT,
dok u slučaju Dukata nisu bili u prilici

ili, još bolje rečeno, oni već danas imaju "porez na kapitalnu dobit" jedino što je uplatni račun na nekoj off-shore lokaciji :)

Tko je glasao

OK. Problem je sto je u igri

OK. Problem je sto je u igri bila velika lova, a vladajuci nisu uspjeli omastiti brk. Jel to?

Tko je glasao

"Mi u Vladi nismo znali da

"Mi u Vladi nismo znali da se priprema ova transakcija, pročitali smo to iz medija, što nije dobro, jer kada je riječ o velikoj tvrtki onda je trebalo drugačije raditi, i to je moj prigovor"

a) da li se Sanader referencirao na čin prodaje Dukata (dakle na prošli četvrtak), što je onda u direktnoj koliziji sa sastankom kojeg je obavio Polančec ili je mislio na najavu dukata o due dilligence-u?

b) po kojem kriteriju se mora vladu obavijestiti da prodaješ tvrtku? Da li je Čović obavijestio Sanadera o tome (na vrijeme)?

eh, imam i ja jednu stripovsku kolaž-crticu; asterisk i obelisk su često imali scenu kada idu jesti topljeni sir i onda prva osova kojoj upadne kruh u sir dobije batine
da li je luki rajiću upao kruh u toljeni sir?

Tko je glasao

pa, dok sam se igrao i

pa, dok sam se igrao i kopao, vidio sam u nekoliko starijih napisa da Rajić javno obznanjuje da prodaje,a kako se pod prijetnjama oselio u Šicarsku, i budali je jasno da sae hoće iz svega navrijeme izvući, jer po meni, slučaj Zagorec je na istim dužinama i širinama.

Moj je stav da su oni svi znali, a po mlakim reakcijama, da se nalaze na Luxkyjevoj listi. Oni drugi koji tamo nisu bit će uskoro interesantni igrači, ili zviždači, ili nasilnici (s palicama ili čimgod gore)!!

Na ovim razinama, i s ovakvim ulozima, nema slučajnosti!!

Tko je glasao

Luki Rajiću su, prije nego

Luki Rajiću su, prije nego Zagorcu, oteli sina. Platio je otkupninu i odselio u Švicarsku. Vi se upitajte je li naručitelj otmice bio isti kao i kod Zagorca! Čujem da je Rajić prije prodaje Dukata Lactalisu kupio dio vlasništva u Lactalisu tako da je on sada suvlasnik Dukata. ____________________________________________________________ Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Da, vrlo interesantno, i

Da, vrlo interesantno, i uklapa se u onu tezu o onima koji se nalaze na "Rajicevoj listi", i oni koji misle da bi trebali biti - a nisu!

Svakako ćemo još puno toga čuti, jer je ovo ipak najveći skandal posljednjih godina, kojem se još ne naziru sve dimenzije. Ali je sličnost sa slučajem Zagorec više nego evidentna, a to znači i s cijelim kripto-sustovom, koji je kreirao novu hrvatsku "domoljubljnu" gospodarsku elitu, koja je trebala biti temelj tisućljetne "domoljubne" politike, ali sada jasno prikazuje svu bijedu tako stvorenog i u sfere moći lansiranog mentaliteta.

To što Todorić sam sebe izgurava uz sustava Dukatove/Lactalisove distribucije, je posebna priča koja neće previše uzbuditi ni Lactalisa ni one ostale, koji nisu mali. Ali, radi javno demonstrirane vlastite neposlovnosi (jer zašto bi Lactalis trčao unaprijed za Agrokorom koji mu je samo jedan od potencijalnih kupaca) znak je nerašćišćenih drugih Todorićevih očekivanja (i onih iza Todorića).

Tko je glasao

Nastavak se upravo dogodio u

Nastavak se upravo dogodio u Sanader-Pavićevoj Slobodnoj Dalmaciji gdje Frenki Laušić kao odgovor na Rajićev potez predlaže Todorić-Miškovićev model. Nemojte zaboraviti da je uoči posla stoljeća između Todorića i Miškovića nastupni intervju za hrvatsko tržište osobno odradio jedan od Pavićevih specijalaca iz Globusa, Darko Hudelist. Važno je za naglasiti da je u tom tekstu, gotovo beznačajnu pažnju hudelist posvetio činjenici da je Mišković svojedobno bio otet od strane Legije i ortaka te da je u roku 24 sata otmičarima platio 6 milijuna dolara u kešu. Sad su u Hrvatskoj odjednom poželjni srpski biznismeni, čije se porijeklo kapitala veže uz Miloševića i plaćali su reket mafiji koja je ubila tamošnjeg premijera. Rajić koji je plaćao domaćoj mafiji i Zagorec koji je odbio plaćati, proglašavaju se nacionalnim izdajnicima.

____________________________________________________________
Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Kratko i brzinski: ..."Mi u

Kratko i brzinski:

..."Mi u Vladi nismo znali da se priprema ova transakcija, pročitali smo to iz medija, što nije dobro, jer kada je riječ o velikoj tvrtki onda je trebalo drugačije raditi, i to je moj prigovor"..

Umjesto Verone je mogao i dugi grad. I druga opera, npr. "Čarobna frula".

Kao što ne može biti istina da Vlada (i „velikani“ hrvatske politike i pretvorbe) nisu ništa znali o planovima „Sretnog Luke“, tako nije istina ni da je našega Lucky Luke-a stvorila jedna ruka (kao što uostalom nije ni njegovog stripovskog „alter ega“. To je kolektivno djelo mnogih „umjetnika iz sjene“.

To oni kolokvijalno nazivaju konzorcij hrvatskih tvrtki.

Uvod i razradu smo vidjeli prije, predstoji kulminacija, a ja jedva čekam rasplet. Vjerujem da će biti dostojan predstave.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci