Tagovi

Lopovi,ubojice i dvije nabijene puške II

Povijest je prilično zanimljiva stvar, ona je poput velikog mozaika u kojem niz povijesnih događaja čine naizgled izdvojene ekscese, no odmakom i pogledom iz dublje perspektive dobijete ponekad potpuno drugačiju sliku. Vađenjem pojedine kockice iz mozaika možete svjesno ili nesvjesno prikazati povijesne događaje onako kako promatraču odgovara. Recimo početak II svjetskog rata je relativan, za neke je to 7. srpnja 1937. kada su Japanci napali Kinu, nama Europljanima je to 1. rujna 1939. kada je Njemačka napala Poljsku, dok je Amerikancima početak rata Japanski napad na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. Istini za volju, u povijesnim knjigama se piše malim slovima da su Poljsku napale združeno Njemačko-Sovjetske snage, prvi sa zapada, sjevera i juga, dok je Crvena armija ušla sa istoka. Sovjetska radio stanica u Minsku emitirala je kodirani signal prema kojem su se orjentirali njemački bombarderi prilikom napada.
To savezništvo je bilo iskovano Molotov-Ribbentropovim paktom 23. kolovoza 1939., kojega je britanski povjesničar Lawrece Rees nazvao "unholy alliance", dakako sprdajući se sa "holy alliance" između Rusije, Pruske i Austrije u 19. st.
Često puta se navodi kako je Staljin bio nespreman za rat sa Hitlerom, no zaboravlja se da je on bio itekako spreman za širenje boljševizma, i takav tobože nespreman napao je '39. Finsku, kako bi je boljševizirao i izveo na pravi put, no ta se vojna kampanja ispostavila vojnim fijaskom i Staljin se povukao podvijena repa, ne zato što nije mogao poraziti Fince, nego je shvatio da bi se uvalio u gerilski rat u arktičkim uvjetima,a on je imao neke druge planove.
Kasnije će tijekom rata Sovjetski savez anektirati baltičke države, "kako ne bi pale u britanske ruke". Zanimljivo u povijesti se uvijek naglašava kako su nacisti i fašisti željeli zagospodariti svijetom, dok opet malim slovima piše Lenjinovo geslo "“We should use the contrasts and contradictions between the two imperialisms, between the two groups of capitalist powers… As long as we have not conquered the entire world, as long as we are weaker than the remaining capitalist world, we should observe the rule: we should be able to use the contradictions and contrasts between the imperialists.” Napoleon i Hitler su povijesni negativci, dok Lenjinove riječi o boljševizaciji svijeta, koje je u praksi pokušao prilično uspješno provesti Staljin i nasljednici, ne tumače se imperijalistički i agresivno, a Sovjetski savez se u kontekstu početka II svjetskog rata uvijek gleda kao žrtva.
Staljin je posjedovao prijevode njemačkog plana za napad na Veliku Britaniju, i planirao je kada Nijemci osvoje napasti s leđa iz Poljske, i preko Rumunjske, Bugarske, Sjeverne Grčke, Bospora i Dardanela osvojiti nove zemlje, te širiti Lenjinova evanđelja. U tajnom dodatku Molotov Ribbentropovog pakta Staljin je izrazio želju da mu šapica ostane na Bugarskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj. Skromno, nema što.
Za to vrijeme dični Musolini je imao nekoliko varijanti, otcjepljenje Hrvatske od Jugoslavije iz koje bi, dakako, izdvojio lavovske dijelove primorja, zatim napad na Jugoslaviju, no čekao je na svoje mišljenje iz Berlina. Kasnije mu je Hitler sugerirao da drži šape podalje od Jugoslavije i uputio ga na Grčku, pa je potom u Italiji započela medijska kampanja protiv te zemlje koja je kulminirala napadom 28. studenoga kada su napali Grčku iz Albanije sa 200.000 pješaka, 250 tenkova i 400 aviona, sa druge strane je bilo 27.000 pješaka, 20 tenkova i 36 aviona. Grcima nisu pomogli prijatelji iz Male Antante, Jugoslavija, Rumunjska i Turska, dapače Jugoslavenski regent princ Pavle nudi Solun kao Jugoslavensku slobodnu luku, ko da mu je ćaćino. Hitler je bijesan na Mussolinija jer je napadom na Grčku shebao njegove planove za osvajanje Iberskog poluotoka do zime 40. i nevoljko mu daje specijalce za desant na Kretu, uz put žali se na Franka, da bi radije izvadio tri četiri zuba nego sastančio sa napuhanim caudillom. Germani su uvijek za neku akciju, na jugu bi samo ležali i grintali za svaku pizdariju.
Talijanski bombarderi su u međuvremenu dva puta greškom bombardirali Bitolu misleći da bombardiraju grčki teritorij što je bio jedan od manjih bisera talijanske avanture u Grčkoj, što je naljutilo regenta Pavla jer mu njegov ministar obrane Milan Nedić šeretski nabacuje da je bitno ostati dobar sa Nijemcima uz cijenu da ti otkinu zericu domovine, pa ga onda Pavle pedalira i dovodi Petra Pešića, a Nedić postaje kasnije njemačka marioneta, što se isto voli pisati malim slovima u srpskim verzijama povijesti.
Uvod za Trojni pakt počinje njemačko-bugarskim pregovorima, gdje Boris III lagano izmiče, i rado bi bio neutralan, dok Hitler pritiska Caudilla . U Švicarskoj se sastaju ministri v. poslova Ciano, Ribbentrop, i Španjolac Suner. Hitler upire na Franca da se uključi među momke od akcije, jer hoće zid na Mediteranu i izolaciju Britanaca, Suner bi mu rado udovoljio, no upravo su narućili 400.000 tona pšenice od Kanade, koju nikada ne bi dobili da im to nisu namignuli Britanci. Dapače, Španjolskoj treba još 600.000 tona žita ili se ide u onu stvar, revolucija, evo ti brke Staljina opet, a taman si ga istjerao. Franco im je nedvosmisleno naznačio - ako su Švabe voljne dati više žita, onda je voljan uskočiti u partiju briškule i trešete sa Hitlerom i Mussolinijem.
Francov badžo Suner zaključuje mudro da bi španjolski ulazak u rat bio čin ludosti. Tamo nije kasnije bilo "bolje rat nego pakt". Na veliku sramotu Britanaca i Irci su proglasili neutralnost, pa su sad Englezi popizdili jer ne mogu koristiti njihove luke. Jebeni Irci, psovali su ih po Wesministerskim kancelarijama, dok su gledali koga će uvaliti u rat, i natovariti mu bijesnog terijera Hitlera koji odmah grize za jaja, pa onda kaže "dobar dan".
Tada Hitler nevoljko shvaća da mu je Franco koristan koliko vanjski hemoroidi, pa se u tom trenutku okreće Balkanu, i kome nego Jugoslaviji kao mogućem članu Trojnog pakta. Rep su podvili Mađari, Rumunji, Slovaci, a 28. studenog 40. ministar vanjskih poslova Cincar-Marković odlazi Hitleru u tajni posjet u Obersalzbergu, gdje ga brko uvjerava da će žabari biti po strani i da se sprema gigantska koalicija od Pacifika do Atlantika u kojoj će biti i Jugoslavija, te da Talijani, Bugari i Mađari neće imati teritorijalne pretenzije, a kao znak dobre volje Hitler časti Srbe poklonom u vidu Soluna. Hitler je ulazak u Trojni pakt nazivao ulaskom u "Europsku koaliciju", hm, što kod mene budi neke zanimljive paralele sa nekim modernim zbivanjima.
Hitler mu ponavlja da ga ne zanimaju jugoslavenske trupe ( ne bi se baš ni usrećio ), čak niti slobodni prolaz za njemačke trupe preko Jugoslavenske teritorije, već nudi Cincaru pakt o nenapadanju između Žabara, Digića i Šajkača. Hitler čak obećava Cinci da će Gruzijca uvjeriti da malo šara okolo, a da ostavi Balkan na miru.
Dok se u tajnosti spremaju za plan napada na Sovjetski savez, Talijani su najebali u Grčkoj, i Libiji, Nijemci nevoljko moraju žabarima pomagati i gubiti vrijeme za bitnije stvari. Švabe tada od Cincara traže prolaz za 1000 kamiona za Albaniju, što Pavle odbija, opravdavajući se da to nisu napravili ni Grcima. Švabe ponovno pokušavaju paralelno uvjeriti Franca i Pavla za pristupanje Trojnom paktu, HItler šalje Francu na pregovore prvu violinu obavještajne zajednice admirala Canarisa. Zajeb, Canaris je dupli igrač, stara masončina, koji Francu "slučajno" u razgovoru kaže da ga je prijatelj iz Bavarske planirao napasti 01.01.1941. i čestitati mu Novu godinu na tradicionalni teutonski način uz Štuke, Panzere, dosta baruta i olova. Uz put mu kaže da će rat biti dug, krvav, što je Franca definitivno uvjerilo da je bolje biti neutralan, te mudro objavio da će se pridružiti Hitleru kada on zgazi Britaniju, ili drugim riječima kada mu na kiti izraste nokat.
U međuvremenu, 12. prosinca Mađari i Jugoslaveni (čitaj Srbi cijelo vrijeme, jer su Hrvati imali utjecaje u tim pregovorima otprilike onoliko koliko danas Hrvati imaju utjecaja na rat u Siriji) potpisuju "Vječni pakt o prijateljstvu". Tinta se nije dobro ni osušila a vječni prijatelji Mađari su uz pomoć Švaba nešto kasnije u travnju Srbe vratili u granice Beogradskog pašaluka. Hitler za to vrijeme u tajnosti razrađuje napad na Sovjetski savez, kako bi potegnuo crtu od Volge do Arhangelska, i Staljina ostavio da se zabavlja sa sobovima u Sibiru. Plan nije uzimao u obzir von Clausevicsa, hladnoću i činjenicu da Rusa ima ka Rusa, i kad svakome daš puščicu u ruku ima ih jebeno puno, i koliko ih god posmicao odnekle iznikne armija ljutih na votki nabrijanih krkana koji ne praštaju što si im guzio mamicu.
23. prosinca se u Moskvi sastaje vojni vrh Crvene armije, gdje Staljin smjenjuje zapovjednika Meretskova jer mu je rekao da se jedinice ne bi trebale spremati za napad nego i za obranu, što Staljinu nije bilo uputno govoriti, ukoliko ti se nije išlo na ljetovanje u gulag. Žukov se tu javio i rekao da se ne brinu, jer on je prvi testirao blitzkrieg taktiku u ratu sa Japancima, i drži da problema nema, pa će on kasnije postati glavni zapovjednik. Zapovjednik sovjetskog zrakoplovstva donosi briljantnu zapovjed da pilotima oduzmu padobrane, tako da u slučaju obaranja mogu avione dodatno koristiti kao bombe. Na sastanku su zaključili da u slučaju eventualnog napada Hitlera, im treba jedno 17 dana da osvoje Njemačku. Kako vidimo ni Rusima pameti nije pofalilo, a Staljin je mogao mirno u svojoj dači trusiti votku, i češati svoja stara gruzijska jaja dok Hitler ne zgazi Britance, onda će im se svima nahebati kapitalističke mamice.
U međuvremenu, Hitler piše pismo Staljinu, pita ga za zdravlje i uzgred mu spomene da se ne brine što u Poljskoj trenutno čuči 70 njemačkih armija napetih kao puška, da se tu malo odmaraju prije kopnene invazije Britanije i da su van dometa britanskih bombardera, i to izgleda Kobu ne brine jer on bez saveznikovog znanja gradi četiri pruge u Poljskoj od sovjetske granice do njemačke, neka se nađe, zlu ne trebalo, da može brže savezniku doći u pomoć i zabiti mu nož u leđa. Talijani nemilice puše u Grčkoj, pa Hitler nevoljko mora zavrnuti rukave, i obaviti prljavi posao umjesto nesposobnog digića, sada još mora Jugos..pardon Srbe uvaliti u Trojni pakt, pa onda ide na čašicu votke u Moskvu u društvu par milijuna vojnika i koju tisućicu tenkova.
4. ožujka 41. u Hitlerovom mansionu u Berghofu, brko je konačno primio regenta Pavla, i odmah ponudio Srbima izlaz u Solun, što je Pavle odbio, diskretno napominjući da mu je žena Grkinja, i da ima određenih obaveza prema Englezima, da krv nije voda i te stvari, pa se brko raznježio i rekao mu da ne očekuje od Jugoslavije ulazak u rat, Pavle ga je otkantao i taj put proročanski mu govoreći ako potpiše pakt skinut će ga sa vlasti dok kažeš keks. No pri povratku u Beograd skuplja kabinet i kaže im da mu je u stvari Hitler ponudio ultimatum, i ako potpišu pakt ostat će neutralni, malo će dobiti Grčke, i neće se petljati sa Nijemcima nabrijanim do daske da nekoga prikolju.
Dok su u Beogradu vagali prednosti i mane trenutne situacije, Staljin se spremao za napad na Njemačku, a planirani napad koji bi Sovjetski savez izveo na Njemačku bi bio 12. lipnja 1941., ili su barem tako mislili Žukov i Timošenko. Šef ruske vojne obavještajne službe Golikov Staljinu 20. ožujka prezentira detaljan napad njemačke vojske na Sovjetski savez, navodeći čak imena zapovjednika i tri smjera napada prema Lenjingradu, Moskvi i Kijevu, no vjeruju da će do toga doći tek nakon što se Hitler obračuna sa Englezima, a postoji mogućnost da su Englezi krivotvorili taj plan kako bi ga uvalili prerano u ring sa Adolfom pa Staljin ništa ne poduzima, uzdajući se u Hitlerovu nakanu da britanskom lavu povadi zube.
25. ožujka u Beču Jugovići i Švabe potpisuju Trojni pakt,a sutradan srpski vojni vrh na čelu sa Simovićem dižu vojni puč, ruše regenta Pavla i odbacuju pakt. Hitler doživljava jedan od svojih napada histerije, pjeni i traži uništenje Jugoslavije, zovu potom mađarskog ministra Stoyaia, priopćavaju mu da će napasti Jugoslaviju, i da imaju otvorene karte za komadanje Jugoslavije, te tada prvi put Fuhrer spominje milu nam domovinu Kroaciju, te izjavljuje da Hrvatska treba biti nezavisna, no dakako u dogovoru sa Mađarima, kojima treba dati mali koridorčić do Jadrana, jer Bože mili Ugarima je more bilo u krvi...Vidimo da je Mađarima uvijek bilo milo trgovati sa Hrvatima, u domovinskom ratu oružje po zlato, pa OMV, a vidimo da im i vlakove nije mrsko vozati, unerediti i vratiti usrane Hajdašu i Dončiću.
Za kraj u cijeloj priči u plusu su bili svi narodi "regiona" osim Srba koji su izgubili kraljevinu, stanjili se teritorijalno, no Tito i komunisti su 1945. svima vratili sa kamatama, Hrvati su fasovali Bleiburg, Mađari opet ostali bez Vojvodine i Baranje, Bugari još izgubili i svoje, Talijani su dobili fojbe, i ostali bez prekojadranskih posjeda, a Srbi dobijaju sve natrag i pride,a kada odapne Maršal ide ponovno ujedinjenje ili smrt...

Komentari

dodatak

dnevnik je kratki sažetak događaja koji se mogu podvesti pod nazive"western betrayal" na wikipediji
https://en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal
a tiče se pasivnosti zapadnih sila u događajima koji su prethodili hitlerovom napadu na poljsku, britaniju i kasnije na sovjetski savez, kada su svi nevoljko ušli u direktni rat sa hitlerom i silama osovine. zbog dužine izbacio sam gomile paktova, ugovora o nenapadanju i prijateljstvima koji nisu trajali duže od vremena sušenja tinte. sa današnjeg stanovišta gledajući proslave pobjede nad antifašizmom, parade širom svijeta stječe se dojam da je tzv. svijet momentalno odgovorio na nacističku prijetnju, no stvarnost je da su svi gledali svoju stražnjicu, i svi su gledali kako prevariti protivnika, baš kao i u filmu čije sam ime iskoristio za naslov dnevnika.
danas kada se modernoj hrvatskoj implementira svojevrsna "autentičnost" u prihvaćanju nacizma i fašizma, što je teza beogradske čaršije koju je u velikom dijelu adaptirala moderna jugoslavenska historiografija, i koja je još uvijek referentna na ovim prostorima, dok se svaki pokušaj rasvjetljivanja tih događaja iz druge prizme gleda kao "revizija", što očito govori o dubokoj ukorijenjenosti ideoloških nazora.
hitler je u svom političkom djelovanju učinio nekoliko zaokreta, vođen isključivo željom za vlašću i političkim pragmatizmom. od napuštanja radničkog u nacional-socijalističkom, te prihvatanja krupnog kapitala koji je sponzorirao njegov uspon, do napuštanja "europskih vrijednosti" i okretanja komunizmu koji mu je bio programatski neprijatelj, dakako uz židove.
kasnije se to kristaliziralo kroz njegovo razočarenje u anglosaksonske demokracije u drugoj polovini tridesetih, kada britance smatra pokorenim od židovsko-bankarskog lobbyja, a ameriku smatra judeomasonskim projektom.
u tom smislu logično je hitlerovo obraćanje staljinu, kojega vidi kao snažnog lidera koji je jedini suprotstavljen anglosaksonskoj dominaciji. razumije se da je u pozadini velikih priča i ideologije novac, teritoriji i prirodni izvori, te dominacija nad njima. hitleru je ideološko pokriće rasna teorija, dok je staljinu pokriće fantomska komunistička internacionala te širenje ideja marksizma i lenjinizma.
zato će staljin napasti poljsku "braneći braću slavene" u tom slučaju ukrajince i bjeloruse, isto tako prethodno napadajući fince, litvance, latvijce i estonce.
staljin je bio svjestan, kao i svi da se sprema novi svjetski rat, i samo je čekao kao onaj albanac u vicu "da uljetim", u tom smislu hitler se bolje dogovarao sa njim nego sa svojim ideološkom parom duceom, čiji su vojini "poduhvati" izazivali hitleru samo sjedine i napade histerije. da je mussolini odradio i pacifizirao grčku, i da je jugoslaviju ostavio neutralnom krenuo bi znatno ranije na sovjetski savez, i vjerojatno izbjegao blata ukrajine, te bi vjerojatno staljina bacio duboko u aziju, što mu je bio prvotni cilj.
u konačnici staljin je bio pobjednik II svjetskog rata, amerika je postala strateški pobjednik, dok su status sile izgubile britanija, francuska, njemačka. svijet je postao bipolaran, i tek je pad berlinskog zida značio konačni kraj totalitarizma-izama...

Tko je glasao

ko uopće više mari

"što je teza beogradske čaršije koju je u velikom dijelu adaptirala moderna jugoslavenska historiografija, "

za te lažove

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci