Tagovi

Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške

Za potrebe ovog casual dnevnika, vratit ćemo se u 1920.-tu godinu, i kao što nas povijest smijerno uči Komunistička partija na kongresu u Vukovaru 1920. (sic!), promijenila ime u KPJ, i da od tada je jedini cilj bio rušenje režima, jer je bila "tamnica naroda", vođena od strane "velikosrpske buržoazije". Nemojte se zavaravati da su oni bili vođeni mržnjom prema velikosrbima, i da su oni bili spremni donijeti demokraciju Hrvatima, identičnu retoriku su komunisti imali u Oktobarskoj revoluciji, samo su tamo bili na udaru carska obitelj Romanovih, kulaci, i drugi neprijatelji revolucije, njihov cilj je oduvijek bilo zauzimanje vlasti, revolucija, diktatura proleterijata, daleko prije fašizma i nacizma, dok je Hitler još udarao po bukarama bavarske pive i uvježbavao svoje epileptične govore u zadimljenim krčmama među sisatim bavarskim konobaricama. Nacizam i fašizam su im došli kao naručeni kasnije, jer je Hitlerovim napadom na Jugoslaviju došlo do urušavanja društvenog sistema, komadanja teritorija Jugoslavije, a iz neke talijanske pripizdine u kamionionima sa par stotina ustaša u Zagreb je kao Indiana Jones dojahao Ante Pavelić i osvojio vlast. Dakako slučajno, kao što su Aleksandar-Aca, Franjo Ferdinand i JFK slučajno ubijeni u kabrioletima koji su na laganom gasu prolazili kroz razdraganu svjetinu, "uz neshvatljive propuste osiguranja". Prethodno je naš Ante zbrisao iz beogradske skupštine nakon ubojstva Radića, u Italiju kod Musolinija gdje je čekao priliku vježbajući kao PLO-vci u palestinskim kampovima, a njegova marginalna grupica sljedbenika je bila tada toliko utjecajna, otprilike kako kada biste onog klauna Švarca smatrali nekim faktorom u političkom životu Perecije. U to vrijeme HSS je bio daleko najrazvijenija i najnaprednija stranka na području bivše Jugoslavije, a Stjepan Radić je bio karizmatična figura, političar kojega nakon toga više nikada nismo imali, osim par kandidata, koji nažalost nisu nikada sazreli u tolikoj mjeri. Dakako ostat će povijesna misterija zašto je Hrvatska, odnosno Hrvati umjesto demokracije i HSS-a izabrala dvije elementarno strane totalitarne stranke, instruirane i manipulirane izvana, čime je došlo do nepopravljive podjele i nazatka u hrvatskom korpusu, čije posljedice osjećamo i sada, bogme i u sljedećim desetljećima, a Europljani će za stotinjak godina pričati o zanimljivom plemenu koje je živjelo na području današnje Hrvatske. Pravu istinu vjerojatno još dugo ne ćemo saznati, jer "pobjednicima" očito nije osobito napeto čeprkati po kosturima iz ormara, pa se zadovoljavamo polovičnim istinama, slavimo "antifašizam", razna "oslobađanja" i iznova mitologiziramo lik Josipa Broza Tita, Valtera, Svetog Tetejca i skupinu partizanskih apostola.
http://www.jutarnji.hr/titova-prva-velika-zabluda--nakon-atentata-u-beog...
kada ovom tekstu odbijete dio do dvotočja, i na kraju zazivanje KPJ:
"
U proglasu od 22. lipnja 1928. Broz piše: “Beogradskoj krvničkoj vladi na čelu s kraljem i njegovom klikom nisu dovoljna ubijstva koja ona provodi u nizu godina nad radnicima i seljacima. Ta vlada i njezini plaćenici, policija i žandarmerija, ubijaju po ulicama Zagreba goloruki narod… Mjesni komitet Komunističke partije poziva sve radnike da u ovom kritičnom momentu što tješnje stupe u jedinstveni front proletarijata protiv kapitalističke vlade na čelu s dvorskom klikom… Dolje krvava vlada beogradskih vlastodržaca! Živjela Komunistička partija Jugoslavije!”
"
Ukoliko to usporedite sa genezom nastanka i retorikom ustaškog pokreta kojem je rasturanje Kraljevine Jugoslavije sveti cilj, pronaći ćete zanimljive paralele, a nastanak Ustaške hrvatske revolucionarne organizacije 7.01.1929. godine, nakon ubojstva Radića i političkog kaosa je bio direktni odgovor na diktaturu i kasnije političke i policijske pogrome kralja Aleksandra. Ustaše su u to vrijeme bile neka hrvatska verzija IRE, Hamasa i sličnih radikalnih militantno-političkih pokreta, kojem je bio cilj Hrvatska po svaku cijenu. Na tu lozu, nesrećom povijesti, nacisti i fašisti su nakalemili rasne zakone, radikalna rasna rješenja i dobili ste ustaški pokret, miljama daleko od prave hrvatske Radićevske demokracije, i opet natrag u balkansku kacu kiselog kupusa sa Srbima na dnu kace. No nemojmo se zavaravati, sa druge strane nemate marskističke idealiste, niti pacifiste, nisu to naivni knjižničari ili brice, kao što prilično zorno govori ovaj odjeljak o legendarnom Mimiju metalcu:
"
Pored revolvera nabijenog municijom, kod Broza je pronađen blok sa šifriranim bilješkama, priznanice na primljeni i izdani novac, punomoći dviju sindikalnih središnjica i nekoliko primjeraka radničkih novina. U pretresu sobe, koju je Broz koristio za noćenje i kao punkt za partijske veze i distribuciju štampe, pronađeno je još mnogo partijske građe (leci za distribuciju, proglasi, kopije direktivnih pisama CK KPJ i Otvorenog pisma IK KI), a kao najkompromitantnije - još jedan revolver s municijom i četiri ofenzivne ručne bombe. Po tim bombama predstojeći sudski proces koji se odmah počeo pripremati postat će poznat pod nazivom “Bombaški proces”
"
Ovdje priča postaje malo šira...Nakon bombi, nabijenih revolvera, konspirativnih sastanaka dolazi nešto kompleksniji zaplet...
http://sas-space.sas.ac.uk/3395/1/Journal_of_International_History_2005_...
Zanimljiv dokument se može pronaći u deklasificiranim dokumentima britanske vlade, iz kojih se mogu izvući podatci koji djelomična rasvjetljavaju utjecaj notornih britanskih specijalnih operacija na ovim terenima, nakon kojih su potekle rijeke pretežito hrvatske i srpske krvi, prema starom kolonijalnom načelu preuzetom još od starih Rimljana (kada se zarate dva plemena pomogni slabijem, tako ćeš istrijebiti oba). Predigra je potpisivanje trojnog pakta, u kojem Hitler esencijalno od Jugoslavije traži osiguranje slobodnog prolaza do Grčke radi nesmetanog koridora prema Bliskom istoku. Hitler uskoro planira, na veliko iznenađenje svog tadašnjeg saveznika Staljina, napasti SSSR najvećom vojnom silom skupljenom u povijesti, i ne treba mu zajebancija na Balkanskom poluotoku. Šparnom Švabi treba svaka litra goriva za panzere, svaki metak i svaka porcija krauta i kartofla. Na radost knjigovođa operacije Barbarossa ušparali su na dekama i toplim šinjelima, što im se kasnije pokazalo kao neinteligentan potez nakon što im je na domak Moskve toplomjer, na njihovo veliko iznenađenje, pokazao -40. Očito je da planeri u njemačkom generalštabu nikada nisu slušali uvertiru Čajkovskog 1812, nego samo hebenog Wagnera i Nibelunge. Na brkonjino veliko iznenađenje, generalski puč koji je proveden 27.03.1941. u Beogradu, trijumf je Churchilla:
"
Therefore, the coup was indeed a crucial propaganda victory for the Allied cause – and Britain thereby succeeded in Churchill’s aim of ‘drawing Yugoslavia into the war anyhow’...
U dokumentu se potom na zanimljiv način analizira političko stanje u Jugoslaviji, ključna uloga Jugoslavije u Britanskim planovima da u tom dijelu Europe otvore novi front po svaku cijenu, kako bi otočje i britanski lavić ostao pošteđen kaplarove opasne čizme. U početku, 1940 Britancima je bilo zanimljiva samo jugoslavenska neutralnost, no Njemačko pritiskanje mlađahnog jugoslavenskog prestolonasljednika da potpiše trojni pakt, pomaklo je stvari prema radikalnijim, i po nas Balkance lošijim rješenjima. Možda ovo djeluje kukavički gledano sa strane naših predaka koji su gole guzice plivali ispod srušenog mosta na Neretvi i bacali bombe na bunkere, no stara narodna je kada se veliki tuku, uputno je malima negdje po strani čekati ishod, kao što su učinile mnoge demokratskije i antifašističkije zemlje od ruralne blatne vukojebine na Balkanu.
1939. godine, dakle u samu zoru najvećeg rata u povijesti britanska vojska je napravila nadzor stanja u vojsci Kraljevine Jugoslavije...'ko da im je ćaćino, braći Srbima došli uštogljeni John Bullovi. Nakon šljive, kačamaka, hleba i soli došlo je otrježnjenje:
"
The paradox borne of this fixation on the ultimate benefits of economic blockade can be seen when compared to the pressing need for re-equipment of the Yugoslav Army. The War Office and Southern Department were well aware of the deficiencies of the Yugoslav forces. Under the leadership of Sir John Shea, MI(R) had conducted an extensive survey into the capabilities and requirements of the Yugoslav Army in December 1939. But Britain could not provide the armaments persistently requested by the Yugoslav Government."
Briti su nedvosmisleno već tada kristalno jasno shvatili tada što čeka Jugoslaviju kada ludi austrijski kaplar naredi svojim dobermanima, koji su je kao što smo vidjeli u travnju'41 pregazili ' ko plitki potok. Tragikomično djeluje podatak da su Jugoslavenski oficiri tražili za potrebe brze mobilizacije 12.000 automobilskih guma, a prijatelji Englezi su im dali 650 guma, ili 5% potreba, ili konstatacija da je jugoslovensko zrakoplovstvo je imalo goriva za dva tjedna rata. Pumpati rulju da izađu na ulice Beograda i grakću "Bolje rat nego pakt" iz ove perspektive djeluje prilično dijabolička rabota, koja je u konačnici polučila da ćemo se sljedećih sto godina svađati i prebrojavati tko je koga više ubijao, no barem znamo za čiji smo se račun borili što je, priznat ćete cijenjeni čitatelji, utješno, koliko i posipanje solju po rani.
Zamijetit ćete da u ovom uvodnom dijelu priče filozofsko-povijesna kategorija "antifašizam" još nije relevantan, on dolazi kasnije kada treba opravdati "momci su se malo zaigrali i opustili". Kako bi reducirali veličinu dnevnika, cijenjeni štioci, sada ćemo završiti, a nastaviti ćemo kada se malo odmorimo uz Dnevnik i Nedeljom u dva časa.

Komentari

šubare, kokarde i mirotvorci

na ulazu u foregin office, britanski panteon, nalazi se slika britanskog slikara goetzea "britannia pacificatrix", oliti britanija mirotvorka, koja simbolički goviri više od teksta gdje je jupiter, a gdje su volovi. u uvlakačkom panegeriku, kunta kinte hvali bijelog gospodara u beogradskoj politici i objašnjava se motiv slike.
hm, hebat ga, tekst je na ćirilici...
http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Najvecha-srpska-pobeda/CHuva...
"
Британија, приказана као нова Атена, рукује се са Америком. Иза Америке стоје у реду савезници из Антанте, а иза Британије полунаги младићи који представљају британске колоније. На средини платна, Британија је загрлила три девојчице приказане у облику богиње Психе. Ка Британији се уздиже Белгија, а поред ње, изнад српске тробојке, седи Србија која је загрлила Црну Гору којој се од срамоте због капитулације намерно не види лице. Тако је Србија, заједно са Белгијом, представљена као средишња тема Пакс британике, као ратни циљ Британије која обнавља независност оних које је немачка најезда лишила државе.
"
srbija i belgija su prikazane kao središnje teme britanske pobjede, ultimativna zahvalnica srbima što je malo podmjestila leđa u I svjetskom ratu. za nagradu su dobili poslije jugoslaviju, kako tvrtko jakovina reče, na radost hrvatskog naroda.
jebat ga sada srbi malo drugačije vide stvari:
"
Последњи одсјај англо-француског величања Срба појавио се у Другом светском рату када је једина прозападна војна формација у окупираној Југославији – Југословенска војска у отаџбини генерала Михаиловића, у првим годинама рата, добила високо признање у Лондону и Вашингтону. Напуштањем Михаиловића од стране западних савезника англо-француско виђење Срба отишло је у историју и сећање.
"
eto, đeneral je vodio jedinu prozapadnu formaciju u okupiranoj jugoslaviji, jedino što je više klao hrvate i muslimane nego nijemce, što je inače glavni problem sukoba na ovim terenima još od srednjeg vijeka, bolje priklat susjeda nego mrskog okupatora.

Tko je glasao

Ruža vizionarka

na tragu takve politike je i naša znamenita vizionarka i članica Euro parlamenta Ruža Tomašić. Ruža je po svom probritanskom uvjerenju (valjda naslijeđenom iz Kanade) odabrala pripadati euro političkoj grupaciji European Conservatives and Reformists. Okosnica te stranačke europarlamentarne konfederacije su britanski konzervativci, friški pobjednici britanskih izbora, a predsjednik grupacije je čisti europljanin Syed KAMALL, član britanske konzervativne stranke i sljedbenik Davida Camerona.
Koje su tajne i metafizičke sile primorale Ružu da potraži smjer svog političkog djelovanja u okviru britanskih konzervativaca, a istovremeno na domaćoj sceni u koalicijama sa Karamarkom, koji opet svoje zaštitinike vidi u Berlinu i Minkenu, to mi, mali božji sluge nećemo nikada doznati. Vjerojatno i Ruža misli da su Hrvati takve ovce, kojima i ne treba ništa objašnjavati, jer i ovako ne mogu razumjeti vizionarske poteze.

Tko je glasao

tri devojčice, polunagi kunta kinte i žikino kolo

za omladinu koja ne zna ćirilicu postoji konverter
http://konvertor.co.rs/
tekst je antologijski primjerak kolonijalnog podložništva

"
Srbija u Forin ofisu: Mural Sigismunda Gecea nazvan „Britannia Pacificatrix” (Britanija mirotvorka) u Forin ofisu: Britanija, prikazana kao nova Atena, rukuje se sa Amerikom. Iza Amerike stoje u redu saveznici iz Antante, a iza Britanije polunagi mladići koji predstavljaju britanske kolonije. Na sredini platna, Britanija je zagrlila tri devojčice prikazane u obliku boginje Psihe. Ka Britaniji se uzdiže Belgija, a pored nje, iznad srpske trobojke, sedi Srbija koja je zagrlila Crnu Goru kojoj se od sramote zbog kapitulacije namerno ne vidi lice.
"
nova atena svakako ima razloga zagrliti dve uboge devojke,
http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I_casualties
u koloni "Deaths as % of population" daleko najveći broj "16.67% to 27.78%" ima "jedno oko u glavi", dok je drugo oko prošlo malo bolje....nova atena sa kolonijama je ostala na "1.79%
to 2.2%"
http://www.toptenz.net/top-10-bloodiest-battles-of-world-war-i.php

"
The campaign was horrendously bloody for both sides, with the Austrians, Germans and Bulgarians losing a combined 313,500 casualties, and the Serbians losing over 320,000.
"

doduše, imamo i mi antemurale christianis svoje svijetle trenutke...

Tko je glasao

Sitni detalj

@robot, možda se zaboravio jedan "sitni detalj":
Kada su Staljin i Hitler još glumili suradnike i međusobni pakt o miru (prije napada na Rusiju), J.V. Staljin-Koba je prilikom jednog razgovora sugerirao Hitleru savršenog ministra policije za eventualno uspotavljanje NDH nakon komadanja Kraljevine Jugoslavije u "parčiće":

Ime je bilo Josip Broz Tito!!?? (Dodao jei 10 drugih "imena" koje je koristio isti razbojnik, kopile austrijskog cara i služavke Marije).

Naknadno su Staljin i Hitler odredili tom kopiletu sasvim drugu ulogu a Britanci su istisnuli Hitlera iz sudbine JBT-a nakon što je Hitler napao Staljina i Rusiju i ostatak svijeta.

Tko je glasao

Nova terapija

isto nije dobra...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Naravno da nova terapija isto

Naravno da nova terapija isto nije dobra jer nije bila ni prošla... :):):)
Naime, nisam imao ni prošlu ni novu terapiju jer zdravima fizički i duhovno terapije nisu ni potrebne.

Vdim da si ti jako upućena u terapije? Očito, na vlastitom iskustvu.
Želim ti brzo ozdravljenje makar kod kroničnih i urođenih DNK bolesti to ide jaako,jaaako teško. :):):)

Eto, tvoja je sreća što eugenika ovdje nije ozakonjena a nismo ni u Sjevernoj Koreji gdje tvoji komunisti odmah djecu likvidiraju čim vide neku urođenu bolest.

P.S. Eto, a mogao jebiti ministar... :):):)

Tko je glasao

Teško da će tebi ikakva terapija pomoći

kopilad, eugenika, madraci... puno je tu patologije, komplekasa i primitivluka.

Ipak, ne odustaj, držim ti palčeve!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Naprej,samo naptrej drugarice

Naprej,samo naptrej drugarice @Bigulica.

Tko je glasao

tetejac, tinker, tailor, soldier, spy

volio bih da ostanemo na akademskom nivou, da ne koristimo dnevnik za pljuvanje ad hominem, te da ostanemo na činjenicama. ja sam uvijek za zajebanciju, ali i uzajemni respekt.

što se tiče teza da je tito kukavičje jaje na jednom drugom dnevniku sam linkao nsa-inu lingvističku analizu titovog govora, te su donijeli zaključak:
"
In view of the above, a logical way to account for
Tito's speech would be to assume that a non-Yugoslav,
perhaps a Russian or a Pole, assumed Josip Broz's
identity. The substitution would have taken place
before World War IT, because already in 1941 Mihailović
noticed Tito's pronunciation. The most likely
time for this substitution would have been the late
1930s, when Tito was leading a clandestine life and
was still relatively unknown. Even if the present Tito
is not the original Josip Broz, it does not matter a
great deal.
"
priča o titu nije jednostavna, i vrlo je kompleksna, no nedvosmisleno je da je bio oportunist, koji je po potrebi mijenjao strane i prilagođavao se situaciji, naši bi rekli "settebandiere", no najmanje je bio bezazlen. u prilog raspravi, baš danas je izašao zanimljiv članak u jutarnjem, interview sa grofom tolstoyem,
http://www.jutarnji.hr/-britanski-ministar-harold-macmillan--seksualni-p...

"
U tjednu u kojem je obilježena godišnjica Titove smrti, grof Tolstoj vrlo je isključiv kad govori o jugoslavenskom predsjedniku.

“Tito je bio u jednakoj mjeri loš kao Hitler ili Staljin. Proporcionalno gledano, s obzirom na veličinu zemlje, ubio je jednak broj svojih ljudi poput njih. Sve njegove zasluge su preuveličane. Doprinos partizana u Drugom svjetskom ratu bio je neznatan, oni zasigurno nisu porazili stotine tisuća njemačkih trupa. Prikazivati Tita kao osloboditelja ili heroja je preuveličano ili krivo”, inzistira.
“Tita bi se moglo usporediti s Francom, s tim da je u njegovo vrijeme Španjolska postala prosperitetna, dok Titova Jugoslavija uopće nije bila prosperitetna. Tito je bio prosperitetan sa svojom jahtom i dvorcima, ali samo on”, dodaje.
"

sa druge strane teze o dijaboličkom dvostrukom karakteru druga sa nadimcima pištolja (walther, TT, tokarev-tula, oliti po naše drug "tetejac"), koji je sa jedne strane kominternin špijun, možebitno i killer, odan staljinu, a tom istom titu komunistu britanska obavještajna služba preko moskovske ambasade radi poznatu kandsku putovnicu na ime spiridon mekas.
sa druge strane sve britanske specijalne operacije na balkanu je vodio i koordinirao special operations executive-soe ured u kairu, u kojem je staljin imao svoju krticu od koje je tito dobijao izvješća, a toj ekipi vjerojatno možemo zahvaliti na "bolje rat nego pakt".
"
As for the Soviet "mole" in SOE Cairo, here too a truth is elevated into something more important than it was. James Klugmann, the man concerned, was indeed a communist and certainly did all he could to influence reports from the field in Tito's favour. But many other sources, amongst them the Bletchley Park "Ultra" decrypts, demonstrated that Tito's Partisans were doing more to engage the enemy than Mihailovic, and SOE Cairo was hardly the deciding voice in the affair anyway.
"
Secret reports on one of the most controversial British undercover operations of the Second World War are to be released on Monday, showing that a Soviet spy may have been responsible for the British switching support to Tito's forces in the former Yugoslavia.
The documents, including transcripts of secret wartime signals to London, are being released by the Public Records Office. They will show evidence of the role played by James Klugmann - the Soviet mole who converted the British spy, Donald Maclean, to Communism - in switching British allegiance from a Yugoslav royalist resistance leader called Mihailovich to Tito, at a critical point in the Second World War.
"
SOE spies who fought in the Balkans included the former Tory MP Julian Amery. Other famous names who flit in and out of the tales of SOE derring- do and duplicity in the region included Paddy Leigh Fermor and Major Anthony Quayle, the screen actor.
"
The signals sent by Klugmann, who was an intimate of the traitors Blunt, Philby and Burgess at Cambridge, will for the first time confirm the claim of an agent, quoted by Andrew Boyle in The Climate Of Treason, that Klugmann was principally responsible for the massive wartime sabotage of the Mihailovich supply operation and for keeping from London information about the impressive activities of the Mihailovich forces in the fight against the Germans.

They will be of particular interest to a decoder at Bletchley Park, nerve centre of the government's radio intelligence war, who, while preserving the anonymity of her wartime role, gave additional weight to the theory of Klugmann's secret agenda. "I was in section 3L at GCHQ Bletchley Park with the job of preparing a weekly summary of the Yugoslav situation for Churchill. At the time I wasn't particularly suspicious that our information didn't seem to be acted upon, but have become so since. I now wonder if many of our reports were sent to the section where people like Philby were working," she said.

The files, 969 in all, cover the operations of the SOE in Greece, Yugoslavia, Bulgaria and Romania; which, with the exception of France, was the most controversial theatre of the sabotage operation launched by Churchill "to set [occupied] Europe ablaze".

Unfortunately the blaze all too frequently singed SOE operatives themselves as they were caught up in internal politics - particularly in Greece and Yugoslavia. While fighting the German and Italian invaders, the Yugoslavs were simultaneously locked in combat with each other. Special Operations Executive (Balkans) operated from Cairo, and was ordered to carry out the policies of Churchill's government, which initially supported Mihailovich's royalist Chetnik forces.

The signals sent to SOE HQ in Baker Street, London, and to Churchill's Cabinet, were based in part on intelligence gleaned from German Ultra code traffic, filtered through Bletchley Park and passed to the only person in SOE Cairo authorised to receive it, Colonel C M (Bolo) Keble.

A further opportunity for slanting the information from Yugoslavia was provided by the influence exerted by John Cairncross, subsequently also unmasked as a Russian agent and named as the Fifth Man, recruited from the same Cambridge background, who in 1943,was working with the Yugoslav section of GCHQ at Bletchley Park.
"
http://spymuseum.com/major-events/spy-rings/the-cambridge-spy-ring/
http://spymuseum.com/john-cairncross/
"
During World War II, worked for MI6 in its London headquarters. Smuggled plans for postwar Yugoslavia to the Soviets. After World War II, continued to pass information to Soviet agents, including Kim Philby, Donald Maclean and Guy Burgess.
"
ta ekipa britanskih štpijuna koji su bili u srcu britanske obavještajne službe u bletcheley parku, gdje su se dekodirale njemačke šifre, su bile u stvari staljinove krtice, i preko njega titovi prvoklasni informatori, što objašnjava titovu neobičnu informiranost tijekom II i nakon svjetskog rata koja mu je nebrojeno puta spasila guzicu.

Tko je glasao

Bokte

kaj bi tek otkrili da idu lingvistički analizirati Bozanića :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bozanić? Pa otkrili bi

Bozanić?
Pa otkrili bi humanost, ljudskost, dobrotu i istinu!
Evo:
http://www.studiacroatica.org/bol2007/20070513_propovijed.htm
Vrijedi pročitati, uvjeravam te!

Možda ni za tebe nije kasno, Bog i tebe ljubi! I ti si njegovo dijete a bila je i Marija Magdalena i prije i poslije.

Cmok!

Tko je glasao

Ja sam dijete mame i tate

i živo mi se fućka koga taj tvoj Bog ljubi, premda razumijem da takva utjeha treba neljubljenima.

Nemam vremena za Bozanićeve govore, trošim ga na važnije stvari :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

vidiš @Bigulica - ti nemaš

vidiš @Bigulica - ti nemaš vremena..
Ja sam oduvijek imao vremena za sve: od 6.000 govora Stjepana Radića, preko Titovih do Stepinca i Bozanića.

Zato možeš samo trkeljati o onom što si naučila na TIPSS-u... i umrijeti u mraku, crvenom mraku.

P.S. Kada te Bog voli? To je dovoljno! ... i tebi nedokučivo.
"Blago vama siromašnima duhom...."

Tko je glasao

A ja sam pak

pročitala sva izdanja Alana Forda. Uvjerena sam da sam iz njih više naučila nego iz nekakvih govora, a definitivno sam se bolje zabavila :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Daaa, svoju zbirku Alan Forda

Daaa, svoju zbirku Alan Forda sam poklonio prijatelju koji skuplja stripove od "stoljeća sedmog". Ma i mi na selu smo čitalai Alan Forda - donoio ga vuk...
Ima čak i one Andrije Maurovića... znaš one koji nisu baš za djecu!!!???

P.S. Ne posuđuje ih rado ali na moj nagovor možeš možda dobiti Maurovićeve.., tek toliko da nešto naučiši primjeniš. Bit ćeš nakon toga manje čangrizava ženska:):):):)

Tko je glasao

grof

tolstoj je internacionalni krezubaš i nije mu za vjerovati

Tita bi se moglo usporediti s Francom, s tim da je u njegovo vrijeme Španjolska postala prosperitetna, dok Titova Jugoslavija uopće nije bila prosperitetna. Tito je bio prosperitetan sa svojom jahtom i dvorcima, ali samo on”, dodaje.

Koliko je uspješan bio Franco možeš vidit kroz Los Años de Hambre s oko 200 000 mrtvih od gladi, dok smo se mi pod vodstvom najvećeg sina naših naroda i narodnosti pretvarali iz feudalne prćije u polupristojnu zemlju.

ne znam čemu uopće tolike štorije o titu i alternativnim istorijama koje nekako uvijek potaknu krezubi domoljubi poput loše kojem je '91. bio važniji remont vlastitih čvalja od najdraže mu rvacke.

u beču su, 20-ih ili 30-ih godina, ne pamtim najbolje zbog droge, u istu birtiju zalazili tito, hitler, staljin, trocki (i freud i wittgenstein ali oni su nebitni). vjerojatno su u toj birtiji dogovorili drugi svjecki, naravno u suradnji s anglosaksonskom judeomasonerijom. samo je pitanje jel tada tito već ovaj podvaljeni rus ili naš domaći broz.

Tko je glasao

@lignja, grof Tolstoj je

@lignja, grof Tolstoj je zaboravio više nego što ćeš ti ikada nučiti.
Naravno da balavci znaju više od "krezubaša"!!!???

Jaka ti logika! Kao da moja najmlađa unuka mene uči logaritme ili geometriju, npr.

Tko je glasao

lignjune

nećeš vjerovati imam većinu zuba u glavi. ne poznam kategoriju "internacionalnog krezubaša", nego samo relevantan/irelevantan izvor. vjeruj mi, nije ništa bolji od povijesti kojima su me cijepili desetljećima, boško buva, bombaši, valter brani sarajevo, da nije tite hitler bi osvojio moskvu, da nije tite ne bi imali što imamo i tako dalje...
broj jedan reče
"
u beču su, 20-ih ili 30-ih godina, ne pamtim najbolje zbog droge, u istu birtiju zalazili tito, hitler, staljin, trocki (i freud i wittgenstein ali oni su nebitni). vjerojatno su u toj birtiji dogovorili drugi svjecki, naravno u suradnji s anglosaksonskom judeomasonerijom. samo je pitanje jel tada tito već ovaj podvaljeni rus ili naš domaći broz.
"
a zašto misliš zbog čega sam za naslov dnevnika uzeo ime filma guy ritchiea "lock, stock and two smoking barrels", u kojem lopine varaju jedni druge?
zajebanciju na stranu, sa druge strane, a zašto ne istražiti povijest i staviti stvari na svoje mjesto, tko je koga zajebao, ko je odgovoran za što, a ne stalno kao pokvareni gramofom "da nije njega, ne bi znali odat, ili je vratio ovo, ono".
kratka, crtica, babin brat koji je proveo cijeli život u fordovim tvornicama, bio čoek načitan, i doša umrit u domovinu po stare dane sa amerikenjskom penzijom, uvijek bi babi odbrusio kada bi počela lelekati da je tito spasio od pavelića i četnika... "šuti budalo što ti znaš, tko je bio tito?!". to je onda bila vrhunska hereza, premda baba nije bila luda, pa je inkognito slušala na tavanu "glas amerike" i grgu zlatopera kad svi legnu, a za to je, da je koji susjed prijavio, ljubičica bijela slala na golać. za slušanje radio emisije, pa ti budi titi opozicija...
a o judeomasoneriji, samo pažljivije pročitaj linkani tekst iz dnevnika na koga su se englezi oslanjali u specijalnim operacijama, pa se zatim malo informiraj u kojoj je zemlji održan najveći masonski kongres u svijetu, kao počast braći za obavljeni posao...
http://ieg-ego.eu/en/threads/transnational-movements-and-organisations/i...
"
The international masonic manifestations for peace were also revived after the First World War. The two new transnational masonic organisations (the A.M.I. and the A.F.L.) sought to make use of this "brand": after members of the manifestations' old organisational committee had proclaimed the first post-war meeting for August 1926 in Basel, the grand lodge "Yugoslavia" in Belgrade organised a further peace manifestation with representatives from grand lodges under the aegis of the A.M.I.52
"
ako ne znaš, pitaj, starina robot će da nađe na mreži...

Tko je glasao

iako

osjećam određena svjetonazorska neslaganja između nas dvojice :) svejedno cijenim većinu toga šta pišeš, a bogami i volju koju imaš. ja u zadnje vrime sto puta počmem komentar pa jednostavno odustanem jer mi nije dovoljno stalo. i ovo mi je treći pokušaj.

glede naše istorije kao i povijesti općenito, jasno mi je da se uvijek zakulisno odigravalo svega i svačega, šta više čitam manje znam zapravo. a ne mogu se ni od ideoloških interpretacija obranit, kako svojih, tako i od autora koji pišu o koječemu. sve se više i meni čini da je povijest hrpa izmišljotina o događajima koji se nisu uopće nisu zbili, opisana od ekipe koja im nije svjedočila.

šta se tiče judeomasonerije, evo i danas imamo za predsjednicu reptilsku namjesnicu, članicu trilaterale, medije nam kontrolira drugi trilateraš, svemogući fiškal, naravno uz 'opoziciju' austrijskih fratara, prije par godina nam je premijera koji je ima status političkog božanstva odjedanput iz vedra neba neko smijenio, a nije narod. i sad ti sad budi pametan ko tu koga jebe. jesu li naši mrszki neprijatelji englezi, jesu li ameri, je li merkelica, ko je taj ko drži konce i pravi budale od nas?

možda hrvacki vitez otpisani zna? bilo bi lijepo da podijeli i s nama pa da udarimo na dušmanina zajedno.

ima jedna rečenica u tvom dnevniku koja po meni objašnjava najbitnije, a ti si je onako ovlaš nabacio - zašto smo između radića i izvana nametnutih govana izabrali ovo potonje. to je pravo pitanje, ta naša nevjerojatna sposobnost da vazda iz vreće vagine izvučemo penis, da prostiš. a to nam se događa zato šta se već stoljećima ne mičemo od plemenskog stanja uma i konvertitskog beščašća. to je jedina konstantna kroz našu povijest, izdaja, lizanje čizme stranom gazdi i vječna prilagodba u smjeru boljitka vlastitog dupeta nauštrb sunarodnjaka. uvik je to isti soj ljudi, a njihovu zadnju bolesno očitu metamorfozu si moga vidt '91., iz velikih komunista i partijskih poslušnika u neopjevane hrvatske domoljube. to nit su komunisti nit patrioti već najobičniji šljam koji nas unazađuje već stoljećima, sad jel to katolička etika i duh bizantizma ne bi ti zna reć, ali znam da takvu marvu nije problem jeftino kupit i okrenit jedne protiv drugih, na vlastitu štetu.

evo 25 godina smo svoji na svome, mogli smo šta smo htjeli i kako smo htjeli, a pogledaj šta smo napravili od sebe. nisu tu krivi ni srbi ni englezi ni masoni ni jugoslaveni, krivi smo mi, odnosno očito solidan dio hrvackog narodnog korpusa kojeg sam opisa u par rečenica iznad. takvi su kod nas uvik na najodgovornijim društvenim pozicijama, takvi nam kroje zakone i sudbinu. pa sad bili oni upravljani od iluminata ili maliciozni sami od sebe, ja im u svakom slučaju jebem majku sve do jednom. ne mogu ih više trpit i moja životna misija je borit se protiv njih koliko mogu. zasad grandiozno pobjeđuju i nema naznaka preokreta :)

Tko je glasao

gledaj stari @lignjice

Hrvate takve poput tebe ..oni koji ne vole Hrvate i Hrvatsku...naprosto obožavaju...

ovi što su ti metnuli plus...bi voljeli da su svi Hrvati poput tebe...
aj se ti probaj javiti u onu katoličku udrugu..Đenakolo--čini mi se.. pa da se probaš skinut s igle...

Poznajem dvadesetak mladih ljudi koji su došli iz Beograda...gdje su završili kao djeca tijekom traktorijade... svi na igli... sad kod nas na metadonu...jer Hrvatska mati brine o svojoj djeci...pa i razmetnoj.

Posluni kaj ti veli krezubi ognjištar @ drvosjek. Budeš možda duže poživio i ..svi tvoji..budu sretniji.

sve dobro...

Tko je glasao

jesi

se ti to osjetio prozvan? hehehehe stara konvertitčino, ne boj se ti za moje hrvatstvo, ja ga neću imat potrebu dokazivat pod stare dane, kad mi prostata naraste veća od mozga, jer ga nisam ni izdao u mladosti zbog šugavih beneficija poput činova u jna.

ne heroinu sam jer sam u imovinskom ratu '91. bio u odjeljenju bijele tehnike pa imam ptsp od vožnje kamiona punih perilica, frižidera i špareta. vršio sam tehničko čišćenje na oslobođenim područjima u oluji, nije lako živjet s tim. kruha i igala.

Tko je glasao

u čemu je problem?

Hrvati su iracionalan svijet koji vjeruju da svijet pokreće gola politika, a da je ekonomija nekakav marginalan produkt kojim se bave drugorazredni bezveznjaci. Tako su znali nekada davno da "regnum regno non praescribit leges", ali nisu znali osnovati poreznu upravu, pa je mađarsko ministarstvo financija ubiralo poreze po Hrvatskoj. Onda se ta činjenica koristila u bojnom pokliču protiv Mađara, iako je mađarski financ ministar tražio od Hrvata da prikupljaju poreze na području ondašnje Hrvatske.
Odgovor je bio "znate, gospon ministar, mi vam to ne znamo, dajte vi to napravite, a nama dajte kaj nami pripada....." i tako je bilo.
Sada opet mislimo da mi možemo imati državu u kojoj Mađari (ponovno) upravljaju energetikom, Austrijanci i Talijani bankama, a Nijemci telekomunikacijama.

Tko je glasao

Evo napokon da i ja, krezubi

Evo napokon da i ja, krezubi desničar, da se napokon složim sa ljevičarom s umjetnim zubalom. :)))

Tko je glasao

@squid

ja imam toliko obaveza da nekada pišem ove glupe dnevnike ili odgovaram iza ponoći, a poslije treba ići na posao, i pretežito pišem kada me raspizde budalaštine koje pročitam ovdje ili na portalima. posljednjih godina doslovce se ne možeš posrati da ne pročitam nešto o titu, jovanci, jugoslaviji, kako je sve bilo dobro, pa su zločesti nacionalisti sve razbili i više nam nije dobro. čitam dnevnike kako je bilo dobro i pravedno da su ubijali zarobljenike i njihove obitelji jer su igrom slučaja bili na krivoj strani; čitam dnevnike u kojima se iznose mega-gluposti, povijesne neistine i manipulacije ljudi koji nemaju elementarno znanje povijesti. povijesne obljetnice se iskorištavaju za produbljivanje razlika umjesto da se uči na greškama. ako se širom svijeta mogu sastajati ratni veterani, ako se mogu sučeliti sudionici dana "d", bitke za staljingrad, zašto se ovdje ne mogu sjesti i reći ok, pucali smo jedni na druge, završimo tu priču jednom.
ne, to ovdje ne vrijedi nego se nastavlja sa raspirivanjem podjela i mitova, umjesto da se hladne glave, knjigovodstveno prikupe povijesne činjenice, stave na papir i jednom zauvjek odlože u ormar.
sa druge strane kako vrijeme prolazi, otvaraju se arhive i polako izlaze kosturi iz ormara i mnoge stvari više nemaju ono značenje koje su imale, i dobijaju potpuno novo značenje, te njih treba uključiti u jednadžbe. što se tiče tajnih društava, povijesti i povijesnih zbivanja i posljednjem naivcu treba biti jasno da postoje dvije povijesti jedna službena koja je u knjigama i ona prava...

Tko je glasao

Činjenica da su britanske

Činjenica da su britanske obavještajne službe organizirale puč i pad jugoslavenske vlade je stara činjenica, davno poznata. "Uspon trećeg reicha" je knjiga u kojoj se to spominjalo i spekuliralo je li time došlo do odgađanja operacije Barbarossa (definitivno je) i je li to kašnjenje uticalo na to da Nijemce uhvati zima u Rusiji. Zima je značila i lošiju logistiku i probleme u osvajanju Moskve. Obrana Moskve je moralno, a i organizacijski, puno značila SSSRu.

Britanci vjerojatno nisu znali za Hitlerove planove na istoku, ali nagovoriti papke da besplatno otvore novi front prema Njemačkoj je potez stoljeća. Možda čak i više. Takve budale je teško naći. Al nađu se :)))

Tko je glasao

ruska priča

kao što dolje navodim von rudstedt i von kleist su na nurnberškom procesu smatrali da je travanjski rat bio ključan za kašnjenje, ostali njemački zapovjednici se u tome nisu slagali. von kleist je zapovjedao tenkovskim napadom na jugoslaviju, i bez obzira na operetski karakter tog rata, posade su se zamorilie i trebalo je popraviti panzere. pored toga se zaboravlja da su grci nijemcima pružili u to vrijeme najjači otpor i tu su nijemci izgubili daleko više nego sjevernije sa šajkačama. jedan povjesničar je negdje napisao "da hitler nije inzistirao zabiti svastiku na akropoli, zabio bi je u kremlju"...
ostali zapovjednici, poput bocka u centru su pri tvrdnjama koje sam naveo, dakle blato u ukrajini (nakon 10 minuta kiše ceste u ukrajini postaju blatne kaljuge), izgleda je te godine došlo do klimatskog poremećaja koji je rezultirao kišnim proljećem i brzom i opakom zimom, nadalje ruska nerazvijenost i nemogućnost brzih prodora i opskrbe je ograničila kvalitetnu opskrbu na 600 km dubine. nijemci su potcijenili ruse i njihov borbeni moral, a kao i u američkom napadu na irak (koja je kopija blitzkriega u osnovici), nakon par stotina kilometara vojska je stala zbog nestanka goriva i hrane, čime su gubili moment napada i dozvolili rusima da se organiziraju. potom glupa hitlerova inzistiranja na osvajanju lenjingrada umjesto moskve, te švrljanja pišit ću kakit ću na jugu gdje su rusima dali mjesec dana da organiziraju obranu staljingrada, nakon čega je praktički nakon propasti napada na britaniju i staljingradske bitke, rat mogao komotno završiti jer se sve ostalo, uz par izuzetaka svodilo na šamaranje švaba od sjevera do juga...
klausevitz je davno rekao "sve je u strategiji jednostavno", no provođenje toga baš i nije, napoleon je za razliku od hitlera dostigao moskvu, no potom je dobio po glavini...

Tko je glasao

Jugoslavija nikada nije bila

Jugoslavija nikada nije bila vojni problem Hitleru. Daa, njemački generali su se nekako morali opravdati pred Hitlerom za neke svoje greške u "blickrigu"..
Hitleru je YU bila važna samo zbog spoja sa Srednjim istokom i Afrikom, inače, potpuno zanemariva.

Ostalo su partizanska maštarenja o svojoj "važnosti".

Tko je glasao

Jugoslavija je bila manji problem Hitleru

zahvaljujući vjernim fašističkim slugama i kvislinzima koji su posao obavljali bolje i od samog gospodara.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Točno! Jedni kvislinzi su za

Točno! Jedni kvislinzi su za mentora uzeli Hitlera a drugi Staljina.
Dva najveća zločinca IIWW.

Sve sami "velikani". Staljin, Hitler, Tito, Pavelić i student Sorbone - Draža Mihajlović kao omiljeni antifašista debele svinje sa havanom u gubici. Odazivao se na ime Winston.

Jaka ekipa!

Tko je glasao

Opet splačina

Čuj, ni ti ne buš postal mlad i lijep ak se uguraš među zgodne manekene, tak ni Tito ne bu postal fašistički zločinac usprkos tvojim splačinarenjima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prvo, dovoljno sam mlad a

Prvo, dovoljno sam mlad a vanserijski sam lijep - tvrde mnoge!!!
Tito nije bio fašistički zločinac već komunistički a to ti je nekaj fest gorše.
Cmok!

Tko je glasao

par detalja

zahvaljujem svima na komentarima. nakon što sam se ubio hranom na krizmi prijateljevog sina puna trbuha i otupjelih refleksa nastavit ću komentar događaja koji su izazvali hitlerovu intervenciju u jugoslaviji, iz perspektive britanskih izvora, ako je kome promaklo.
soe, odnosno odjel za specijalne operacije u jugoslaviji je očekivao najveću podršku od prestolonasljednika pavla, osvjedočenog anglofila, te pouzdanika u generalštabu i zrakoplovstvu jugoslavenske vojske, te konzularnim predstavništvima u zagrebu, splitu, dubrovniku, sušku, ljubljani i skopju. podmićivali su poznate novinare, urednike novina. obratite pažnju na dio
"Lord Amery commented in 1991 when on a visit to Yugoslavia, ‘[T]here is stuff in the British archives that would make your hair stand on end.’ Much of the original SOE material has been lost."
ukratko, ne očekujte da su stavili sve karte na stol i rekli, "da mi smo organizirali rušenje vlasti i izazvali hitlera da intervenira u jugoslaviji, kako bi spasili naše guzice"
nadalje navode da su se isključivo oslanjali na srbe, srpske političke stranke i dio slovenskog političkog establishmenta. u hrvatskoj su bili tanki sa izuzetkom hrvatskih nezavisnih demokrata srđana budisavljevića, (hm, čovjek je srbin, nakon državnog udara u ožujku, postaje ministar unutarnjih poslova), imali su svog čovjeka u šibenskoj nadbiskupiji i anđelinovića u splitu.
nisu naveli koji je od anđelinovića, no predpostavljam o kojima bi moglo biti riječ. englezi su imali kontakte sa dijelom komunističke partije, muslimanskom partijom, ujedinjenim jugoslavenima u zagrebu, zaposlenicima shella, cunarda, lloyda, imali su utjecaja u židovskoj zajednici u hrvatskoj, i dakako u jugoslavenskoj mreži masona, u principu nisu ništa prepustili slučaju.
što se tiče komentara mog posta, prvo objašnjenje što je značilo provocirati rat sa hitlerom u travnju 1941. hitler je do tada zgazio poljsku, norvešku i francusku, posebno u svjetlu briljantne operacije njemačke vojske koja je 300.000 savezničkih vojnika dotjerala do plaža dunkerka te umjesto da ih uništi, stala i omogućila im da pobjegnu u britaniju. još uvijek se vode prijepori zašto hitler nije naredio panzerima tog svibnja da britance razbiju kao kante, već im dao vremena da se pregrupiraju i zbrišu preko kanala.
hitler je u to vrijeme imao najbolju vojsku na svijetu, i sssr je napao sa 152 divizije, od kojih 19 tenkovskih divizja, 14 motoriziranih, 111 pješadijskih, 1 konjičke i 2 planinarske. tome treba dodati 14 rumunjskih i 21 finske divizije u pričuvi. nijemci su napali ruse sa 3.350 tenkova, 7.184 topova, 600.000 motornih vozila, 625.000 konja, 2.713 aviona, a saveznici osovine su ih opskrbili sa još 900 aviona.
postoje povijesne dvojbe da li je državni udar 27.ožujka 1941. u beogradu jedan od uzroka propasti operacije barbarossa; stručnjaci se uglavnom slažu da je njemačka armija podcjenila rusku, zatim da je blitzkrieg koncepcija u rusiji doživjela fijasko obzirom da je linija opskrbe njemačkih postrojbi bila max. 600 km, zatim nagli dolazak zime, ukrajinske kiše i blato, dakle klimatske nevolje, te konačno nepripremljenost nijemaca za zimske uvjete ratovanja, i vjerojatno najvažnije hitlerove loše strategijske zapovjedi, obzirom da je inzistirao na napadu na lenjingrad, umjesto udara na moskvu. von rundstet i von kleist su smatrali da je hitlerov angažman na balkanu iscrpio njihove tenkovske postrojbe, no to nije utjecalo na grupu armija centar koja je trebala izvršiti glavni udar do moskve. vjerojatno je riječ o nizu faktora, a tvrdnje pretežno jugoslavenske historiografije o važnosti hitlerove intervencije u jugoslaviji za propast operacije barbarossa su pretjerane i neutemeljene u povijesnim podatcima.

Tko je glasao

Već sam i prije negdje napisala, pa da se prepričam

Jasno da je našim narodima, kakvi već jesu, najpametnija opcija bila šutit, kenjat, biti kvisling light s alo-alo pokretom otpora, pa potom kako koja strana pretegne... poslije snimati lijepe filmove i serije oko jedne polukrivotvorene priče i kroz nju napuhavati kvislingovštinu ili alo-alovštinu, već prema prilici, ali na žalost, to nije bilo moguće iz (barem) dva razloga:

Prvo, kako su Slaveni, a posebno južni, prezreni na svijetu, tako su i nacisti bili posebno odurni i brutalni i njihova okupacija ovih krajeva nije ličila na okupaciju... štajaznam... Nizozemske.

Taj prezir nije bez osnova, jer se nigdje nije izrodio tako oduran kvisling kao na ovim prostorima, što je drugi razlog.

Tako da našem čovjeku, inače povijesno naviknutom da bude sluga i da se klanja porobdžijama, uz povremene incidentne i pitoreskne mikro-bune, post festum romansirane, te da gleda kako će preživit, nije preostalo izbora nego krenuti masovno u krvavi rat. Naime, ovdašnji su ljudi naviknuti na tiraniju, teror i strahovladu, ali čak ni takvi ne mogu mirno ležati u svojim kukavnim kućama kad ih žive dođu proždirati zaraženi štakori. Tada čak i oni posežu za lopatama i počinju gnječiti gamad.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jedan sarkastičan plus za

Jedan sarkastičan plus za komentar. :))))
Ne bi nas naciji okupirali, niti bi se s njima zamarali. Možda bi kao danak dali par tisuća vojnika da se tuku u njemačkoj vojsci.
Nakon 1943. bi digli puč i priključili se Saveznicima. Nijemci ne bi uspjeli reagirati kao 1941. (Ovo je diskutabilno jer je slično pokušala Mađarska pa su je Saveznici otpilili.)
Broj žrtava bi bio bar 10 puta manji, da ne govorimo o zlu komunizma nakon 1945.
Svejedno, vjerojatno bi nakon 1945. imali nekakav građanski rat u kojem bi vidjeli bi li se Jugoslavija raspala ili ne.
A sve bi se riješilo još prije mojeg rođenja....eh.

Tko je glasao

amorfna masa

kako se u tu tvoju teoriju uklapa pop Đujić..a kako se uklapa Nečertanije i Garašanin....

kako se u tu tvoju teoriju uklapa atentat u bgd. skupštini i diktatura koju je uveo onaj svinjar a kojeg je Ante poslije rješio u Marseillesu.

Uobičajeno je da jači i razvijeniji..civiliziraniji i kulturniji..koloniziraju slabije, manje razvijene i manje kulturne .

Hrvati su poslije 1918. imali usud da je kod njih - obrnuto...da ih Srbija tretira kao koloniju...a to stanje je bilo neodrživo..... Juga je dobila i drugu šansu poslije WW2..ali eto..nije išlo...pa smo Jugu morali rasturiti...a Srbiju odjebati u Balkan...gdje joj je i mjesto.

Kolaterala su hrvatski pravoslavci koji su si umislili da su veći Srbi i Jugoslaveni od Srbijanaca. Nevoljnici..ovdje se nisu osjećali ugodno...a tamo ih baš i ne žele...bez miraza.

sve dobro...

Tko je glasao

uputno je malima negdje po

uputno je malima negdje po strani čekati ishod, kao što su učinile mnoge demokratskije i antifašističkije zemlje od ruralne blatne vukojebine na Balkanu

Eto sve si tu reka!
Velika je razlika između odnosa velikih i moćnih prema zemljama poput Danske, Belgije i Holandije naspram onima blatne vukojebine na Balkanu. Holanđani već 200 godin za ratne operacije koristidu plaćenike. Belgijanci su ipak imali značajan pokret otpora u drugon svj. ratu, a posvetili su se gotovo isključivo smaknućima kolaboracionista. Danska je poznata po masovnome pasivnome otporu koji je značajno smanjija dotok resursa nacistima.

Još davno davno tamo od velike ilirske pobune http://bs.wikipedia.org/wiki/Baton ovde je jedna te ista priča...
"Vi Rimljani ste sami krivi jer ste poslali vukove da čuvaju vaša stada a ne pastire."
To je prvi put do tada kad su ova plemena ovde prikinila međusobno gotovo konstantne čarke. Iako su Rimljani pobijedili (i to ne u bici nego podmićivanjen plovice pobunjenika, uglavnon onih iz Panonije) to ih je koštalo toliko nenormalno novaca da se više nikad nisu oporavili.
Niko nije toliko ironičan poput povijesti pa je nekada malo plemensko naselje od par pojata zvano Salona postalo zadnji glavni grad rimskoga carstva, a zadnji rimski car Julije Nepot umoren u Dioklecijanovoj palači. Danas ka šta san već negdi spomenija, rimljani plaćaju nama da bi vidili tu palaču šta su oni zgradili.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Marcellinus_Dalmatia.jpg
U plavome je ono šta je ostalo od zapadnoga rimskoga carstva... u biti provincija Dalmacija.

Na mistu ove vukojebine di obitavaju mali i blatnjavi su se događale najveće prekretnice u povijesti čovječanstva. Spomenimo samo Gavrila Principa šta je srušija četiri imperija s dva metka, a prije njega Konstantina Velikoga koji je rođen u Nišu iz romanizirane obitelji i koji je proglasija krščanstvo službenon viron rimskoga carstva. Riči "In hoc signo vinces" ili ti "pod ovin znakon pobijeđuješ" danas na svome znaku nosi 4. gardijska brigada. Neko će reć da su ova dvojica neusporedivi ali stvar je u tome šta su i jedan i drugi, svaki na svoj način, prominili tijek povijesti.
Nakon 2000 godina i završetka drugoga svj. rata iste te granice untar kojih su obitavali (obitavaju) Iliri su tu samo se ime prominilo u Jugoslavija. Tada su također ova plemena prikinila međusobno klanje i po prvi put u povijesti, usudija bi se reć ciloga svita, kad je mali narod reka velikima "Ili će te nan dat naš dil ili će opet bit velikih problema", a veliki i moćni su ustuknili i mali svoj dil dobili.
Kad god mi neko reče da je hrvatska vojska danas u Afganistanu ja nemogu a da se ne nasmješin i rečen mu da smo mi već bili u Afganistanu još davno davno i borili se za lika koji se zva Alexandar Veliki. Taj lik je pokušava učinit isto ono šta danas tamo pokušavaju Ameri. Bit više mirotvorac nego osvajač. Za 2000 godin mi ćemo opet bit tamo s neznan... Marsijancima u velikoj borbi protiv ugnjetavača s planeta Quetzl.

Zato mi se pitanje zašto smo mi još uvik blatnjava balkanska vukojebina pari retoričko. Od kad ljudi ovde žividu pa do dana danas glavni oblik zarađivanja za život.. nazovite to kako oćete... u jednome ili drugome obliku je pljačka. Kad su Rimljani došli reć kraljici Teuti da prikine s sačekušama na kopnu i moru ova in je odgovorila da ona nemože naredit svome narodu da prikine svoj način života. Na putu nazad u Rim tome izaslanstvu je neko namistija sačekušu...
Mapa ilirske pobune pod vodstvon "maršala" Batona http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/GreatIllyrianRevolt.jpg u usporedbi s mapon bitke na Neretvi pod vodstvon "maršala" Josipa Broza Tita 2000 godina kasnije http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Operacija_Weiss...

Ovde je i bit će ka šta je uvik bilo.

Nadan se da nisan bija dosadan s ovin podužin komentaron.

Tko je glasao

To je super. Lijepo je kad

To je super. Lijepo je kad ljudi o sebi imaju mišljenje kao o nečem velikom i važnom. Međutim, osim tvrdoglavosti i lupanja glavom kroz zid, ponekad u životu, a i u povijesti, je bitno mućnuti tintarom.

Što 1941. nije baš bio slučaj.

Tko je glasao

istini za volju pojam

istini za volju pojam "balkanska vukojebina" treba koristiti s oprezom. Srce Balkana je Bugarska, Rumunjska, Makedonija, Abanija, Grčka, dio Bosne i dio Srbije. Mi smo periferija Balkana, iliti zapBalkan, zahvaljujući slavnom carstvu koje je od nas napravilo koliko toliko uljuđen svijet, učinilo nas je nacijom koja zna razlikovati asfalt od kaldrme, a grad od varoši. U vrijeme stravičnih klanja između Njemačke i Francuske vojske na francuskim frontovima za Prvog rata, ovdje uopće nije bilo rata. Ni metak nije ispaljen. Vojnici su mobilizirani za rat na raznim frontovima, od Soče do galicije, ali ratnih operacija nije bilo, tako da smo što se toga tiče u odnosu na Nijemce i Francuze, civiliziran europski svijet. Iako oni misle drugačije.
Balkanski vulkani se bude ponovno, tamo u Makedoniji.

Tko je glasao

igre gladi, šojka rugalica na balkanu

teza o "blatnom balkanu" nije toliko pejorativna, koliko tužna konstatacija da su balkanski narodi, a među njima najbrojniji hrvati i srbi zbog geostrateškog položaja uvijek i u pravilu ovisili od volje nekoga tko je imao najveću batinu, od karolinga do britanaca i kominterne, i konačno sad-a. svoj društveno-pravni status gradili u skladu sa trenutnim stanjem na šahovskoj ploči, i uvijek u dogovorima u kojima su nešto davali, nešto gubili, ovo drugo najčešće. hrvatska je nakon nestanka srednjevjekovnih relativno samostalnih i snažnih država bila prisiljena na vjekovne pogodbe sa ugarima, a potom hasburgovcima.
dolazak turaka na balkan i daleko važnija bitka kod marice 1371., iz korijena mijenja igru, nakon kojega su se srednjevjekovne države rušile redom kao kule od karata, pa znamo nakon krbave je došla hrvatska na red, gdje je praktički prepolovljena i stavljena pod tursku administraciju, sa uništenim plemstvom koje je u drugim državama evoluiralo u građansko-demokratske sustave. dodao bih, treba razilkovati turski tretman katolika i pravoslavaca, jer su potonji institutom milleta bili u daleko povoljnijem položaju.
srbija je kao država nakon kosovske bitke izgublila državnost (izgleda je ključnu prevagu prema nekoj ranoj talijanskoj kronici odluku donijelo 5.000 kršćanskih strijelaca koje su turci unajmili od grka i đenovljana, i na neki je način paradigme "igara gladi" na balkanu, u kojima se svi sudionici bore za goli život, i rade trenutna savezništva kako bi preživjeli, a kršćenske vojske i vladari jedni drugima zabijaju noževe u leđa, na radost lutkara koji povlače konce. srbi su od toga kasnije napravili srpskog gospodara prstenova).
premda bube kaže da postoje tomovi o srbima na internetu, srpska državnost je bila od kosova do 19. stoljeća nula, a jedinu stvar koju rade najbolje od svih nas koji smo se stisli na ovom poluotoku je kreiranje mitova, u tome su apsolutni genijalci. još od kosovske bitke do srđana dragojevića braća srbi prekrajaju povijest prema željama. prvi i drugi srpski ustanak stvorili su jezgro nove srpske državnosti, koja je tek turskim hatišerifima 1830 i 1833. priznala stvorena nekakva samostalnost, koju su potvrdili pojedinim političkim i ratnim aktivnostima, no oni su bili pod protektoratom rusije do pariškog kongresa 1858. godine kada je izgubila protektora, i na neki način internacionalizirala svoj problem i položaj. srbiji su velike sile (pogodite koje) državnost stvorili 1878. god. berlinskim kongresom praktički iz ničega jer je demokracija u toj srbiji dolazila sa zapada preko vojvodine. od tada je srbija zbog geostrateškog položaja bila britanski žandar na balkanu u specifičnim odnosima sa rusijom i islamom.
srbija, a potom jugoslavija kao njena produžena ruka je bila tampon zona britanskih utjecaja, gdje su igrači kompleksnim operacijama kao u igrama gladi stvarala savezništva.
u tom smislu je za hrvate pogubna ideja jugoslavenstva, a ne zbog banalnih termina "jugoslavenčina", "končara", "borosana" i "titove zadužbine"...
no to ostavimo vrlom domazet-loši...

Tko je glasao

Mi smo periferija

Mi smo periferija Balkana...

Onoga momenta kad priznamo sami sebi da smo največi Balkanci, do srži, od svih na Balkanu onda će se nešto ovde počet minjat. Do tada vrtit će se jedna te ista predstava, a minjat će se jedino scenografija.

Tko je glasao

čini mi se da nikada nisi bio

čini mi se da nikada nisi bio na pravom Balkanu. Na tromeđi Srbije, Bugarske i Makedonije...plus Grčka i Albanija...
mi smo prema njima eine kleine nacht musik, veći dio Hrvatske je jedna relativno uljuđena austrougarska provincija, osim nekoliko pograničnih područja.
Na Balkanu je vrijeme stalo u Otomanskom carstvu, ni dva balkanska , ni dva svjetska rata nisu uspjela europeizirati prostor, gdje se samo čeka da slijedeći vulkani prorade.

Tko je glasao

Krivo ti se čini. Proveja san

Krivo ti se čini. Proveja san pet dan u Nišu tamo polovicon 80-ih.

uljuđena austrougarska provincija

Moš mislit!
Zaboravija san točno koje godine je to bilo, mislin za vrime turske opsade Splita 1657. god. Zarobiljen je popriličan broj Turaka iz njihove pozadine. Uglavnon stariji muški, žene i dica šta pratidu vojsku. Kuvaju, šiju, popravljaju stvari i slično. Splićani su odlučili ih sve pustit ali kad su ovi stigli tamo negdi poviše Klisa naletili su na sačekušu. Tokom kratke borbe s onima šta su pružali otpor jednome od tih Turaka je rasparan želudac pa je sadržaj ispa vanka skupa s dukatima šta je ovi proguca. Nekome od ovih sačekušara se upalila lampica "Ej, ako je ovi proguca dukate možda su i ostali!" Rasporili su sve, žene, dicu, sve...
Toliko o uljuđenosti austrijske i mletačke provincije.

Tko je glasao

turci, talijanci i blagodeti civilizacije

ja sam bio upravo tih godina malo kopao rovove na graničnom kamenu na tromeđi srbija, makedonija bugarska, karaule ribarci, đeva i tko bi ih znao. tamo sam tada vidio kako ljudi spavaju u istoj kući sa marvom na blatnom podu...ukratko, nije baš civilizacijsko-friendly okoliš.
milu nam dalmaciju je venecija kupila 1409. godine od ladislava napuljskog za siću od 60.000 dukata, eto toliko smo im bili vrijedni. nakon venecijanaca 1537. naši dragi turci su osvojili klis, a prethodno je hercegovački sandžak ahmed beg malo popalio poljica i dikoga skratio za glavicu junačku. iz tog vremena je i legenda o mili gojsalić koja nije tila dat mrskom turčinu, nego mu bacila baklju u barutanu i odnija đava turke u dženet.
turci su inače bili poznati po milosrdnom tretmanu katolika jer ako nisi obrezo ćunu, aga ti je kada mu se prohtije zgrabio najbolji komad stoke, odveja ti sina u janjičare ili po potrebi bi ti zajašio ženu, ili ćer. zato u dugopolju, kao i u nekim krajevima bosne prvo pojedu pečenje, pa onda juhu, od straja da čalmaš ne bi odnikle doletio, pizda mu materina oklen li je doša i odnija pečenog oli lešanog janjca, na žalost domaćina, fešta bi propala.
turci su nakon osvajanja klisa tu uspostavili vlast, i nemilice gazili kršćansku raju, a u slučaju pobune zna se da bi radila sablja.
događaj o kojem govoriš zbio se tijekom kandijskih ratova, kada su naši tadašnji splićani i poljičani sa mlečanima 1648. godine osvojili klis. turci su se predali, no zbog prijetnje zloglasnog mustafa-age barakovića da će se osvetiti krvavo onima koji su se odrekli turske vlasti, poljičani, vlasi i splićani su se malo opustili, i turcima se desio mali bleiburg. naši su ubili 300, a 200 zarobili, jer se pronio glas da su turci progutali zlato i tili punih trbuja otić do livna i svojih. mlečani su skratili za glavu kolovođe pobune (jebi ga onda nije bilo haškog tribunala). turci su se poslije pokušali osvetiti pa je iz livna 10.000 turaka i 500 konjanika napalo split, pa su malo palili, ubijali, ali su se splićani obranili, jebat ga pod vodstvom mlečana težaci su izgradili bedeme i tvrđavu gripe, pa se turčin zajeba.
no "kliški incident" je mila majka što su turcima napravili nakon pada turske srbi i bugari, nema tamo kume više ni jedne džamije, braco sve ih je papija vuko.
na kraju balade, kada je osvojio split, i porazio poljičane maršal marmont je probio u marmontovoj dio bedema i od te zemlje nasuo rivu, i od divjaka nas učinija gospodom. civilizacija druže kurir. ceste, code civile, frenč revolušn, austro-ugarska i zemljišne knjige.
u etnografskom muzeju u splitu, pored ravnateljeve kancelarije je wc sa kamenom školjkom, iz 15. stoljeća. dakle tadašnji splićani-mlečani su kenjali u wc-u dok je većina svijeta brisala guzice kamenjem na livadi.

Tko je glasao

i od divjaka nas učinija

i od divjaka nas učinija gospodom

Je, isto onako kako odijelo čini gospodina.

Tko je glasao

Makedonija...

Nakon godina i godina pljačke, mitomanije, laži, ogromnih krstova i smanjenja vidljivosti od gustoće tamjanske paleži, i tamo su se napokon izlila govna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Oduvijek govorim da je pozitivno

kod Tite ..što je bio protiv beogradske svinjarske dinastije....to je trebalo svakako rušiti...

no, jebo mu pas mater...zašto je bio protiv države za Hrvate....znači...

do WW2 ili do 1945. može ga se gledati pozitivno uz određene ograde..

https://www.google.hr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-......

onda se pokazao kao diktatorsko i zločinačko đubre...što je cijelo vrijeme zapravo i bio... Staljinov agent.......

Zahvaljujući njegovoj revoluciji umotanu u slučajni antifašizam...na ovim prostorima izginulo je cca 1 000 000 ljudi previše....za čije babe zdravlje...svejedno se sve urušilo kao kula od karata čim je đubre oteglo papke.

Unazadio nas je oko 100 godina...proklet bio.

sve dobro...

Tko je glasao

Slučajni Dušan silni nedojebani

Dušan silni

U bilo kojoj svjetskoj enciklopediji povijesti (izdanih prije pada Berlinskog zida) ćeš zapise o Srbiji naći po dvadesetak puta tekstualno većima od zapisa o Hrvatskoj. No, možda je tome razlog što je ovih prvih do tri puta više, da su svoje i tuđe vladare strasno voljeli i mrzili. I imali stvarna kraljevstva a ne mitove.

Srpske dinastije, koje ti nazivaš svinjerskim, vladali su svojim državama shodno vremenu kada su postojale , oni i danas imaju Beli dvor, krune i relikvije svojih vladara, nasljednike. U Srbiji postoji i pokret koji zastupa vraćanje na kraljevinu.

Kod normalnih ljudi nema potrebe da se dinastije koje su tvojoj državi, kao i drugim državama  i ljudima pomogli, da kao narod opstanu, nazivati svinjarskim. Hrvati su se klanjali srpskim kraljevima i  mnogim drugim.

Ili samo imaš problem sukobljavanja s autoritetom, izgubljenim identitetom, sve ti se koze razbježale pa nemaš u čega da umočiš.

A u Hrvatskoj je jedini ‘kralj’ kome bi se današnje hrvatine htjeli vratiti dr. Ante Pavelić ili makar sjesti u njegov stolac ili uz njegov stol.

Izvore, dakle linkove ti ne ostavljam, badava bi mi bio trud.

Tko je glasao

Svaka čast Dušanu i Srbiji

bmk.za njih (vas).... klonite se nas Hrvata i ovo malo Hrvatske što je preostalo....dobrim dijelom zahvaljujući baš našim prodanim dušama...jugoslavenima, titoistima i ostalim šugama koje se danas vole nazivati antifašistima .

Srbija ima svoja legitimna nastojanja...koja su u suprotnosti s interesima Hrvata, pokazalo se... svi koji sviraju u iste diple sa Srbijom ( danas Četnikstan) a žive u Hrvatskoj..su izdajice hrvatskih interesa i potencijalni petokolonaši...znači kandidati za...već neku represiju..u slučaju da se mora..

Što se tiče dr.Ante Pavelića....što se njegove ideje tiče..podržavam...u provedbi nije uspio..ali ideja mu je preživjela....tako da...za mene je nadnevak
30.svibanj 1990....dan oslobođenja..a kralj..jebe mi se za kraljeve...pogotovo srpske...kao i za njihovu mitomaniju bez humanizma i renesanse.

Vi Srbi ste najponiženiji narod bivše Juge...kako ? jednostavno...odrekli ste se svog tog..kakvog takvog kralja svinjarskog podrijetla...e da bi prigrlili Hrvata Broza za cara....podveli mu mladu Ličanku Jovanku...radi kakve takve ravnoteže....što reći osim...pljuc...

Posebno hrvatski Srbi imaju zašto biti zahvalni Titi i hrvatskim komunistima...nametnuo im je tijekom rata rusku školu ratovanja...na URA JURIŠ..seljačine na ustaške bunkere..a iza komesar-komunista s mašinkom..neda nazad..pa ste bezveze ginuli ko muve..."PROZOR NOĆAS MORA PASTI" moš si mislit....

ps.ovo zadnje znam iz prve ruke

sve dobro...

Tko je glasao

opasan dnevnik...

Ako ovaj dnevnik pročita, recimo @drvosjek, mogao bi se ponovo upisati u KPJ :)

Tko je glasao

Kako srozati odličan dnevnik

dok je Hitler još udarao po bukarama bavarske pive i uvježbavao svoje epileptične govore u zadimljenim krčmama među sisatim bavarskim konobaricama

Zapravo, izgleda da se radilo o Rohmovom omiljenom gay baru, al' nek' ti bude. Međutim...

Stjepan Radić je bio karizmatična figura, političar kojega nakon toga više nikada nismo imali, osim par kandidata, koji nažalost nisu nikada sazreli u tolikoj mjeri

...ovo ti nikako ne mogu oprostiti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci