Tagovi

LOPOV(INA)

Konačno je završila priča oko druge faze privatizacije INA-e. Tjednima su nam jedni punili glave time kako je kupovina tih dionica poslovni potez života (npr. Čačić), a drugi su nam proturali skepsu (čudno je da su to bili članovi Vlade), koju je u Hrvatskoj lako prodati nakon svih pljački i prijevara posljednjih 16 godina.

Nakon što je cijena dionica odmah po početku trgovanja drastično porasla, jasno da je to ipak bio posao stoljeća. Nakon svega nameće se pitanje zašto je Hrvatska Vlada koja je morala imati jasan uvid u stvarnu vrijednost dionica naše najjače tvrtke, praktički odgovarala građane, čiji bi interes morala štititi, od kupovine istih.

Također bi se mogli zapitati zašto je Sanaderova Vlada odlučila da čak 65% preostalih dionica prepusti stranim investicijskim fondovima, dok je za domaće fondove ostavila samo 35%, na čemu su ti isti strani fondovi u samo nekoliko dana zaradili oko 250 miljuna kuna.

Ako prema želji našeg premijera prestanemo slušati obećanja, a počnemo pratiti djela, odgovori se nameću sami. Naime, pogodovanje stranim kompanijama je modus operandi ove Vlade. Sjetimo se samo Bechtela, Sunčanog Hvara, treće GSM mreže, itd., uostalom i Žužul je nakon buke podignute ovakvim poslovima bio prisiljen na ostavku (što naravno ne znači da isto ne radi u sjeni). Jedino je ostalo nepoznato kome su se i s kolikim iznosom strani investicijski fondovi zahvalili, i što je stvarno premijer radio na operi u Veroni. Vrijeme će nam odgovoriti i na ova pitanja, samo da ne bude prekasno.

Komentari

Hrvatski mirovinski fondovi

Hrvatski mirovinski fondovi u ovom trenutku imaju oko 3 milijarde kuna za investiranje u vrijednosne papire. Umjesti njima lada prodaje 65 posto preostalih dionica strancima po cijeni 1590 kuna, a samo tri dana kasnije na burzi ine dostižu cijenu od 255 kuna. Kolika je bila nečija provizija?

Tko je glasao

Volio bih da si to pitanje

Volio bih da si to pitanje svakodnevno postavlja državni odvjetnik Bajić. I da ne može spavati dok ne zadovolji znatiželju.

B-52

Tko je glasao

Vlada bi prije svega trebala

Vlada bi prije svega trebala ponuditi donice INA-e svojim građanima koji u ovoj zemlji plačaju porez i domaćim investicijskim fondovima pa tek onda, ako što ostane, strancima. Građani bi u svojoj vlastitoj zemlji trebali imati veća prava od stranaca, a Vlada bi trebala štititi interese svojih ljudi, kao što to čine strane vlade za svoje građane. Ista stvar i sa ZERP-om, trebali bismo ga odmah proglasiti i zaštititi naše more i ribare. Pa zar to nije jasno ovoj desničarskoj Vladi?

Tko je glasao

Nije.

Nije.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci