Tagovi

Lokalni izbori u RH - vrsta političke farse

Kako su jasni svi rezultati lokalnih izbora u RH, očekivao sam neki dnevnik na tu temu. Nekada nije mogao proći značajniji politički događaj, a da se na pollitici.com ne pojavi, nekoliko sati nakon toga, neki dnevnik na aktualnu temu. O čemu se radi da pollitika kaska za nekim događajima, da li je i ona skliznula u prosječnost, da li su je određeni likovi pogurali čak ispod prosjeka jednog nekada sjajnog kolaborativnog bloga??
Zato samo nekoliko natuknica na temu drugog kruga lokalnih izbora u RH!
Prvo, oni su ipak, drugi krug, stanovito iznenađenje. Priznajem da sam očekivao potop kandidate SDP-a i partnera na temelju svih brljotina koje je izvela Vlada zadnjih mjeseci, ali i Zoran Milanović posebno. Čini se da su se izbori, na sreću, odigrali bez posljedica ove šarlatanske, neodgovorne Vladine politike na lokalne prilike.
Najveće iznenađenje, usprkos prognozama da dr.Rajko Ostojić nema šansi protiv Mikija - Milana Bandića, je poraz ekipe Rajka Ostojića! Gotovo svi glasovi Ferdeljija, Vukšića i Mađerić, otišli su u drugom krugu - Milanu Bandiću i njegov populizam i klijentelizam još jednom su potvrđeni u hrvatskoj metropoli. Ozbiljan doktor nije imao šanse u okršaju s Mikijem kojem nije teško zagaziti u blato Kozari Boka i biti sveprisutan u gradu podno Medvednice.
U MOM ZAVIČAJU NIŠTA NOVO
Zainteresirao sam se za prvi krug izbora u Virovitici, i tražim uporno koliko je to bilo u broju glasova! Nitko mi nije odgovorio u BROJU GLASOVA koliko je dobio Kirin (HDZ) koliko Barić (SDP) i koliko Prpić (HSPD, mala lokalna stranka).
Politika je umijeće, neki dodaju umijeće mogućeg, a neki dodaju, umijeće i koaliranja! Čujem glasove i ocjene i meni se nameće zaključak: pored gubitka Zagreba, kojeg SDP zapravo nije ni imao, SDP i partneri imaju gradonačelnike u podosta važnih gradova: Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku (HNS) Koprivnici, Sisku, Vukovaru... Nije točno što istočnije to tužnije jer je Osijek preuzeo Ivica Vrkić, uz pomoć SDP-a, Sabo je ostao gradonačelnik Vukovara, grada simbola. Naime, pokazalo se da su antićiriličari zapravo grupa bukača, na uzici HDZ-a a da je građanima ipak do mira u kući, a ne do bildanja nacionalističko-šovinističkih mišića!
U mojoj županiji, sada, pobjedom Roštaša, u Slatini, pobjedom HDZ kandidata u nekoliko manjih mjesta, definitivno je jasno da je Virovitičko-podravska županija bastion HDZ-a u Hrvatskoj! Tužno, ali istinito, no to je volja naroda, zapravo izašlih birača na glasovanje.Međutim, što se tiče Virovitice, Bariću je izmakao drugi krug za samo 0, 9 % glasova izašlih koji su otišli Kirinu, i na neki način mi je žao što je Ivica Kirin dobio povjerenje Virovitičana već u prvom krugu.
Kako su ključni mediji pod kontrolom HDZ-a i tradicionalno je puk zaljubljen u gradu i VPŽ u HDZ, Kirin bi vjerojatno pobijedio i u drugom krugu! Ali, velika je šteta što u Virovitici nismo imali drugi krug jer od 19. 05. do prekjučer, ZAJEDNIČKIM SNAGAMA, dalo bi se znatno uzdrmati, ako ne i srušiti Kirina! VELIKA šansa je propuštena, HSPD sa Sinišom Prpićem nije iskoristio prostor koji je otvoren rivalitetom HDZ-a i SDP-a i po mome, Siniša Prpić i HSPD, mala lokalna stranka, su najveći gubitnici ovih lokalnih izbora!!!
ŠTO SA ZORANOM MILANOVIĆEM??
Također, sada će teško biti, na nacionalnoj razini, mijenjati luzera Zorana Milanovića, a to se što skorije MORA dogoditi! Ostaje činjenica da je teški poraz dr. Rajka Ostojića, kao i debakl SDP-a u Istri izravna posljedica petljanja Zorana Milanovića u zagrebačke i istarske prilike. Nije Milan Bandić toliko dobar, koliko je Milanović otvorio mu prostor i donio mu glasove. Teški gubitnici su i Davor Bernardići i na neki način zeleno-crvena Mirela Holy. Jedina dobra vijest je da je frknuo iz sedla meni krajnje nesimpatični Damir Kajin, i da Istru preuzima ipak ambiciozni Flego. No, pitanje je da li Istra može bolje, kao što je pitanje da li Dubrovnik s Vlahušićem može bolje?? Iza nekih se vuku repovi, ali očito, birači ih negdje ne kažnjavaju, dapače...Gotovo je groteskno kako Gazimir Čačić, pred odlazak u zatvor, uništavatelj HNS-a, diže šašu i slavi sa Habušem i Štromarom, svojim pulenima, izborne pobjede!
Veliki gubitnici lokalnih izbora su i laburisti Drage Lesara, koji su očito dosegli maksimum od 10 % na nacionalnoj razini, ali lokalno nigdje se zapravo nisu afirmirali! Lesar je precijenio snage svoje stranke i platio je ceh samostalnom izlasku na lokalne izbore!
Srećom, Braco i Seka u Splitu i Županiji su KONAČNO zaustavljeni, „kerumovština“ je za sada, bar na vrhu Splita i Županije,zaustavljena, ali posljedive kerumovštine neće se ispraviti ni u dva manadata SDP-eova gradinačelnika Splita, toliku štetu je kerumovština napravila Splitu. Loše je što u Zadru nije došlo do promjena i što Božidar Kalmeta i HDZ nastavljaju svoj đir!
ZAKLJUČAK
Sve u svemu kampanja za lokalne izbore trajala je predugo, većih promjena ipak nema i neće biti, jer rasplet političkih događanja ovisi o raspletu u vrhu SDP- a i vrhu HDZ-a. Očigledno je da Tomislav Karamarko zvani Putinko, treba računati na jaki pritisak nezadovoljnih u HDZ-eu kojih nije mali broj, isto tako pokazalo se da baš pendrekuša Ruža Tomašić i odnosi, a ne samo donosi glasove HDZ-u! Mi kao Hrvatska ulazimo u EU kao država – slučaj a to su većim dijelom pokazali i ovi lokalni izbori koji su samo ipak refleks strančarenja i lošeg političkog sustava, kao i niske političke kulture hrvatskih građana.
Ruralno je po tko zna koji put pobijedilo gradsko, Zagreb će se još više poseljačiti, analitičari tipa Davora Gjenero, će analizirati, vukovi će zavijati, a ovce blejati...Iz neke krčme odjekivat će "istrčale istrčale, zagrebačke frajle", umirovljenici će se boriti za porcije graha u Maksimiru, na stadion ili u arenu doći će neka zalutala svjetska zvijezda, imat ćemo čak i Univerzijadu 2..., sindikat i Vlada će još pregovarati, a onda će se ono malo imućnih stuštiti na Jadran, naravno, ako konačno zasja sunce na duže ljetno razdoblje!
Ogromanu nezaposlenost ne mogu riješiti lokalni političari, kriminal i potiho djelovanje mafije također, pravna država na lokalnim razinama ostat će blokirana, dobro umrežena klijentela od 1991. malo će biti promijenjena nekim novim likom, mediji će i dalje životariti, umirovljenici također. Ostat ćemo jedna od evropskih zemalja koja najsporije izlazi iz svjetske krize započete 2008.
Sve u svemu, jedna politička farsa zvana lokalni izbori je završena, stari i glomazni teritorijani ustroj nije ni taknut, traže se zemlje gdje se da zaposliti, tu i tamo netko razmišlja i priprema se za evropske projekte, trebamo dobiti Škotsku u nogometu, malo ćemo se još baviti definicijom braka, ali ukupno gledajući "učili učili, od ponedjeljka do petka, al se nismo makli, dalje od početka!"

Komentari

SVIMA!

Današnji (subotnji, 8.06. 2013.) Jutarnji: Miljenko Jergović piše o dva bečka knjižara: LJUBO I PRST! Sjajan tekst, povezao je u jednu priču dva, priznajem, romaneskna lika! I javno zahvaljujem Miljenku, osjećam se ponosan!
I tu ćete saznati ono što sugurno niste znali, nema toga u Grdilinovu arhivu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

SVIMA

Da, konačno sam našao podatke u u vrojevima, ali bez pdatka o broju birača s pravom glasa u Virovitici. kao ni izlaznost! Sve sam sigurniji, da i porred određene kontrole, u nas su su dogodile PRIJEVARE u brojanju glasova, i preračunavanju u postotke, MOŽDA SU NEKI LOKALNI IZBORI u HRVATSKOJ BILI NAMJEŠTENI!
Pomozite mi, možda smo na tragu prijevare!!
Daklem nedostaje mi podatak o broju građana s pravom glasa u gradu Virovitici, u prvom krugu za lokalne izbore, kao i broj ukupno izašlih na izbore i broj nevažećih listića!????
POMOZITE, POMOZITE!!!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA, VIROVITICA UKUPNO
Broj birača na obrađenim biračkim mjestima 18.410
Pristupilo glasovanju 9.498 51,59 %
Glasovalo birača ( prema glasačkim listićima ) 9.496 51,58 %
Broj važećih listića 9.206 96,95 %
Broj nevažećih listića 290 3,05 %
liste broj glasova postotak
1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS
HRVATSKA SOCIJALNO - LIBERALNA STRANKA - HSLS
HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ - HSP AS
IVICA KIRIN, dipl.ing. - nositelj liste 4.341 47,15 %
2. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP
HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI - HNS
HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA - HSU
DAMIR BARIĆ, dipl.ing. - nositelj liste 2.495 27,10 %
3. HRVATSKA STRANKA PRAVNE DRŽAVE - HSPD
mr. SINIŠA PRPIĆ - nositelj liste 856 9,30 %
4. HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA
JOSIP HUDI, bacc.ing.agr. - nositelj liste 373 4,05 %
5. HRVATSKA STRANKA PRAVA - HSP
NEZAVISNI SELJACI HRVATSKE - NSH
STRANKA PENZIONERA - SP
BORIS HLAVATI - nositelj liste 298 3,24 %
6. ZAVJET ZA HRVATSKU - ZZH
DALIBOR MARIĆ - nositelj liste 239 2,60 %
7. AKCIJA SOCIJALDEMOKRATA HRVATSKE - ASH
DEMOKRATSKA STRANKA ŽENA - DSŽ
SAVEZ ZA PROMJENE - SP
STRANKA UMIROVLJENIKA HRVATSKE - BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO - SUH
NIKOLA HULJAK, mag.ing.el. - nositelj liste 238 2,59 %
8. HRVATSKI DEMOKRATSKI SAVEZ SLAVONIJE I BARANJE - HDSSB
IVAN KOCIJAN - nositelj liste 193 2,10 %
9. STRANKA UMIROVLJENIKA - SU
IVAN ŠANTIĆ - nositelj liste 173 1,88 %

Tko je glasao

SVIMA

Čujem danas da MIlanović misli kako ne bi trebalo ponovo brojati glasove nakon izbora! Baš me zanima zašto ne bi trebalo?? Kao, mora se odmah reagirati, kada je potpisano od biračkog odbora, gotovo je! On se zapravo založio za to da se muljaže na biralištima toleriraju!!
I to priča jedan pravnik????
Prijedlog: ili poseban Zakon o kontroli glasačkih listića (odrediti proceduru,. tko to može raditi..itd,) ili ugraditi takve odredbe u neki drugi zakon! Ali, omogućiti prebrojavanje još jednom, bez pardona, posebno kod jako tijesnog rezultata tj. kada netko dobije izbore s jednim do pet, ili do deset glasova razlike, ponoviti izbore, primjerice za gradonačelnika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

brojanje listića

Brojanje listića - budući da je riječ o komadu papira (a ne, nažalost, elektronskom glasanju - gdje bi postojale opcije A) prvi kandidat B) drugi kandidat C) nevažeće) ima svojih realnih poteškoća.

Birački odbor - nakon završetka glasanja gleda u fizičke listiće koji, čak i ako su najjednostavniji (kao drugi krug za gradonačelnike i slično) i imaju samo dvije opcije - pružaju nevjerojatne mogućnosti zabune. Evo mojih primjera od prije par dana:

1) Glasač zaokruži broj ispred Ostojića, a kod Bandića napiše "Šupčina na kvadrat" (nakon vijećanja, priznajemo ovaj listić jer je "volja glasača nedvojbeno utvrđena")

2) Glasač zaokruži broj ispred Bandića, pa prekriži, pa zaokruži Ostojićevo prezime, pa dolje napiše "E sori, zajebo sam" (nakon vijećanja ovaj proglašavamo nevažećim - čim se na listiću "dotaknu" dva imena, nema više sigurnosti na kojeg je stvarno mislio, bez obzira na dopisani tekst).

... itd., itd.

Dakle - ponovno prebrojavanje - da, kod bliskog rezultata (to bi čar izborno povjerenstvo trebalo samo predložiti), ali nikakvo ponovno glasanje, čemu? Listići su tu, komisijski se još jednom prebroje skroz ispočetka - i to je to, volja građana.

Tko je glasao

@zaphod

Naveo si zanimljive primjere, a sigurno bi se našlo pedesetak specifičnih slučajeva kada prebrojavači dolaze u dileme! Ali, kada se svojevremeno, ako se dobro sjećam, ponovo brojalo u Kaliforniji, kod izbora predsjednika SAD, zašto se to ne bi radilo u - Belišću!??? Evo, do danas nisam našao u brojkama rezultate izbora za gradonačelnika Virovitice! Samo ih vidim u postotcima! Danas mi je rekla jedna zaposlenica u virovitičkoj upravi da pogledam službenu stranicu HDZ-a. Evo, idem pogledati!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubo,

Evo, do danas nisam našao u brojkama rezultate izbora za gradonačelnika Virovitice!

očito je da ti je google neprijatelj :)))

sve imaš na ovim linkovima:

rezultati izbora za gradonačelnika

http://www.izbori.hr/2013Lokalni/rezult/krug-1/r_17_10_4910_000.html?t=1...

za gradsku skupštinu

http://www.izbori.hr/2013Lokalni/rezult/krug-1/r_08_10_4910_000.html?t=1...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus POMOZI JOŠ!!

Hvala ti do neba!! Reci mi još da li dobro računam da je jedan posto od izašlih birača je 95 !!!!???? da li ako podijelimo nevažeće listiće na tri, upitna je pobjeda Kirina??? U svakom slučaju, nije li malo čudno da je Kirin dobio ono iznad 50 % - 0,9 % i tako je onemogućen drugi krug??? Nisam bio baš naročiti matematičar, priznajem!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...

Reci mi još da li dobro računam da je jedan posto od izašlih birača je 95 !!!!????

da...

da li ako podijelimo nevažeće listiće na tri, upitna je pobjeda Kirina???

??? ne razumijem te baš najbolje, zašto bi nevažeće listiće dijelio na 3 i zašto bi zbog toga bila upitna pobjeda kire?!

ljubo, sve je regularno, ne razbijaj glavu bezveze...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Kirinu sam već javno čestitao, no kako se otkrivaju ove vro tijesne pobjede (Belišće, Split..) sada sam, kada znam brojke, siguran da se Kirin provukao, i da je nekoliko desetaka glasova omogućilo mu pobjedu u prvom krugu! A sve se to, na jednom većem ili dva manja biračka mjesta, gdje smo svi domaći, da namjestiti!
NO, KAKO JE VIROVITICA BASTION HDZ-A VRLO JE VELIKA VJEROJATNOST DA BI POBIJEDIO I U DRUGOM KRUGU, DA JE DO NJEGA DOŠLO!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vidoviti Milan

Prvo kažeš da ne znaš brojke - ali si na tragu prevare.

Onda kažeš da ne znaš ni računati - ali si svejedno i dalje na tragu prevare.

Kad ti drugi daju brojke i izračunaju - siguran si da se Kirin provukao ali i da se sve to da namjestiti.

Bravo!!!

Da u DIP-u ima osoba s takvim sposobnostima, bila bi to sigurno predstava za pamćenje. Ovako, osim nama na Pollitici, svekolikoj je javnosti uskraćen užitak.

B-52

Tko je glasao

@sm

Pišeš ovo kao da živiš u New Yorku, a ne 40-tak kilometara od Virovitice!! Ništa nisam tvrdio, nego mi je intuicija govorila da se radi o vrlo, vrlo tijesnoj pobjedi Kirina u prcvom krugu. Od drugog kruga, koji sam priželjkivao dijelila nas je - vlas kose!
Ako to nisi doživio u Đ., mogao si u Virovitici.
Pretpostavljeni scenarij ide ovako: Izborno povjerenstvo dobiva poruku iz HDZ-a da sve izlazne ankete i dojave njihovih članova s izbornih mjesta pokazuju da će Kirinu biti gusto, od premoćne it'zbotne pobjede nema ništa. Onda neki boss u nekoj grdaskoj četvrti, na biralištu kaže ovako (mada ima i predstavnika drugih stranalka): "Kiro je naš, pa znamo ga da ne škrtari.. Kome sve nije pomogao u gradu, u Zagrebu?? Znate da i danas ima dobre veze - od MUP-a na dalje... Imamo tu nevažeših listića, ajd da iz njih izvućemo pedesetak i proglasimo ih važećim! Naravno, u korist našeg Kire! Poslije,u noći svi mi na janjetinu i pićence, ja častim!"
Najvažnije. radilo se o nekih 80-tak glasova koji su nedostajali za pobjedu Kirina u prvom krugu!!
Odgovor prisutnih: "Ma, imaš pravo. Tu smo cijeli dan dreždili za neku crkavicu od naknade, osim toga, ako ne pobijedi sada, pobijedit će u drugom krugu! Daj janjetinu, i graševinu..!"
"sm" činiš mi se običan štreber, bez imalo mašte, zbilja, kao da si u Beču ili New Yorku, a ne u ovoj provincijalnoj vukojebini, sličnoj mojoj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Mašta radi svašta

Imamo tu nevažeših listića, ajd da iz njih izvućemo pedesetak i proglasimo ih važećim! Naravno, u korist našeg Kire! Poslije,u noći svi mi na janjetinu i pićence, ja častim!"

Doista fascinira tvoje nepoznavanje izbornog procesa a posebice mjesta i načina brojanja glasova.

Maštoviti građani bi svoj talent, umjesto da ga ovdje trate, bolje mogli iskoristiti pišući scenarij za nekakav film - komediju dakako. Sigurno bi bila hit.

B-52

Tko je glasao

@sm

Fascinira tvoja NAIVA što se tiče političke korupcije i političkih prijevara u Hrvatskoj!
Zar ti stvarno misliš da su izbore namještali samo Socijalistička partija Srbije i Slobodan Milošević???
Osim toga, blizu su ti Hlebine, kaj ne???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kad te plate

U komentaru ispod svog Dnevnika, LJ.R.W. laže javnost o tome kako je "poreznica" N. .. (I Milanović) za nešto kriva, te je siroti B..... eto nesretno izgubio.
Istina je, da je upravo ta žena ( uz zajednički dogovor s B.....) dovukla B.iz Šečerane "Viro", učlanila ga 8 mjeseci prije izbora u SDP, da bi ga nametnula svojoj gradskoj organizaciji kao kandidata za gradonačelnika. B. je do jučer "jeo i pio" sa Đakićem, Kirinom, te vlasnikom šečerane Z..
Dakle, ova sprega je poznata Virovitičanima, te je zato pobjedio Kirin.
Da stvar bude gora, LJ.R.W.. se prodao B.... za par stotina eura, te se otvoreno i navijački stavio u službu B.evog glasnogovornika.
Na portalu Virovitica.net, komentari o Ljubinoj "trgovini", sve govore. Kampanja je završila, B. više nema, a Ljubo je ostao sam kao "gluva kuja"......

Jebem ti čovjeka koji izda i naj bolje prijatelje i to one zadnje.
Jebem ti čovjeka kojemu su mačke još jedino društvo i sa kojima jedino može pričati.
Pametnom čovjeku je lako zaključiti zašto je "poreznica" dovela B.

Tko je glasao

@Grdilin Anagrame slagat u radno vrijeme???

Ne mogu vjerovati da te S. P. nagovorio na ovaj komentar!!!!???
On dobro zna da Kirin je pobijedio u prvom krugu, baš zahvaljujući njemu! I sve više sumnjam, nemam dokaza, već samo političku intuiciju da je onih 8o-tak glasova Kirinu namješteno! Nikakvi alibiji, najčešće S.P. ne pomažu pa ni tvoja pomoć iz Makarske koji pišeš na virovitici. netu objede, kao što radiš i ovdje. Takvim metodama služili su se staljinisti, pa udbaši, soaši..,. itd. ali samo sam na to često rekao: iššššššššššššš!
I ne stvaraj raskol tamo gdje ga nema!
Ovo o nekom zajedničkom pilu i jelu Barića s Kirinom, i HDZ društvom je razina kampanje koju je S. P. vodio. pa se moglo dogoditi da je Barić dobio za osam mjeseci političkog rada duplo više glasova nego S.P. za šest godina larmanja. Išao je S.P. s negativnom kampanjom i samo pomagao Kirinu, da bi u završnici otvoreno napadao Barića i SDP... A s tim istim SDP-eom koalirao je na razini Županije!
I ne jebi s nekoliko stotina eura kada je JAVNA TAJNA da tekstove ne pišem za honorar manji od 200 000 eura! Gospođa Maja Frenkel je platila 400 000 eura!!!
Vrati se svom "liblingu" Čačiću, i peci kolače koje ćeš mu nositi na sastanak pokraj zatvora, ha, ha...
I ne jebi dalje po tavanu, Grdobo jedna, već konačno radi nešto u toj Šumariji! Dok si na državnim jaslama, kao i tvoj prijatelj S.P. možeš larmati koliko hoćeš, svi znaju koji si ti parazit u Hrvatskim šumama i lokalni politikant... Anagrame slagat u radno vrijeme???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Oh Ljubo

Nešto te je iznerviralo.
S.P. nije u ovom slučaju moj informator.
Imam i drugih kod kojih provjerim informacije.
Postoje podružnice po cijeloj našoj.(ne i tvojoj).
Druga stvar ja ti nikada nisam pisao na Virovitici net. niti na tamo lokalnim drugim portalima.
Istina je da su neki drugi moje komentare prenosili na neke portale.
Nekada bi i naveli pollitiku gdje je objavljeno, a nekada i ne bi.
Zato si ne umišljaj svašta.
Skočit će ti cukar, a to nije dobro za tvoje zdravlje.

I tekstove si u vrijeme kampanje pisao za novac,
Nije to sramota Ljubo, ali sramota je pisati kontra svog odličnog prijatelja koji ti je ćesto znao pomoči.

Drži se ti i dalje svojih mačaka jer to ti je jedino još preostalo.

Tko je glasao

@grdilin

Ako nisi ti, onda je tvoje komentare prenosio "fitilj",(ovdje "kukljica" kjoji je trajno baniran!!) također dio mreže, bolje grupice, koja već najmanje 4 godine širi gnjusne laži o meni kao osobi!
Naravno da sam pisao za novac, i to veliki, pa napisao sam ti to!??
Prijatelj će to razumjeti, jer baš i prijatelji se poznaju po tome što mogu jedan drugome OTVORENO reći ono što ih ide. I lijepo te voza, kaže da ste stalno u kontaktu!
A ti, ponavljam ti, radi nešto korisno i pametno, a ne da sastavljaš anagrame u radno vrijeme!
Nervi odlično, cukar odlično, tlak, odlično, jedino malo cmoljvao, tmurno vriijeme! Ali i to će biti nevažno kada stigne dvonožna mačka, a navečer, nadam se, pobjeđujemo Škotsku!
Da, i uskoro se imam naći s Damirom Barićem, da popijemo kavu!
A sutra slavimo godišnjicu mature, moram još otići po viagru, ne možeš to sve izdržat samo s orehnjačama, hu, hu...ha, ha..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

0,90%

ti je u ovom slučaju cca 83 glasa za njega...

Tko je glasao

@zaphod

To je to što me zanimalo! PUNO HVALA NA IZRAČUNU!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Što se Zagreba tiče (a i šire)...

...kako stvari stoje, triba učit gange - pa, da počmemo - http://www.bijakova.com/Ganga.htm

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigi

Ta ganga ne odgovara nikako Bandiću.
To je ganga zabiokovskog kraja.
To je ganga ljudi koji su platili stravičnim žrtvama od nacista i fašista pa do utaša.

Tko je glasao

Sve bi dali za vlast u Zagrebu,nisu ga baš puno spominjali naHTV

Zaboravi da ste pjevali "Od Vardara pa do Triglava" i počni učiti gange.)))

Što se Zagreba tiče, sve bi "uspjehe" i "svoju pobjedu" mijenjali za vlast u Zagrebu.

Tko je glasao

@Bigi

Nepošteno je kulturnu baštinu UNESCO-a. nematerijalnu, ismijavati! Osim toga, sve više zamišljam tko bi JEDINI MOGAO POKRENUTI GRADNJU SINAGOGE U Praškoj 7 - Milan BANDIĆ! I za to bi mu i gange pjevao! Jer, kada se bolje razmisli, on i njegovi ipak nešto naprave, a ovi u Banskim dvorima, lupetaju pa lupetaju...! Bandić nije moj ljubimac, ali ako Milanović nastavi tražiti razne alibije za svoje očigledne greške još bi mogao i postati..!
Jer ta urbana rupa u samom središtu grada Zagreba sramota je za Koordinaciju židovskih općina i dr. Krausa, i pomoćnika mu tajkunčića Bienenfelda, "etnobiznismena", ali i grad Zagreb, i Hrvatsku! Prije će to pokrenuti Bandić, nego ona tzv. crvena Vlada i Milanović!
I zato tebi minusić za upis, drugarice moja!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

jao ovo je dakle već

jao

ovo je dakle već kafkijanski obrat

sjećam se Danimira@ čiji urbani rasizam i opanjkavanje gange su me naveli da napišem tekst naslovljen "Raštika"

kakav obrat, UNESCO

;D

Tko je glasao

@Rebel Olabavi malo...!

Pisao sam o tipu Dinarida, tipu čovjeka vezanog za Dinaru i okolne planine, ljude vezane krš i kamen, vječitu borbu za preživljavanje što je imalo odraza na ponašanje i običaje takvih ljudi. Tip takvog čovjeka je opisan u etnografskoj literaturi i to nema izravne veze s gangama niti rasizmom, a najmanje s Milanom Bandićem, mojim kolegom s faksa, radišnim čovjekom koji zna i skretati, ali koji ipak radi i ostavlja i pozitivnog traga iza sebe.
Za razliku od tebe jako dobro poznam mentalitet Zagrepčanaca, purgera, kaj ne i kaj god mentalitet, i njihov odnosu prema došljacima tzv. provincijalcima, jer sam i sam bio došljak iz Slavonije. Birajući između uštogljenog doktora koji ne bi zašel u Kozari Bok (a u koji sam i sam zalazio, dok sam radio na mjesnim zajednicama, i relativno dobro ga poznajem), koji po nalogu Milanovića, bez svog identiteta, kao vojnik stranke, ulazi u političku utakmicu, držeći za rezervu Ministarstvo zdravstva, što je bio znak da ni on sam nije vjerovao u svoju pobjedu, i Milana Bandića, sklon sam - Milanu Bandiću! Od dva zla, da sam sada u Zagrebu, birao bih manje - Milana Bandića, koliko god on kontroverzan bio! I za upravljati takvim gradom, i Zagrepčancima treba enormnih nerava, konjskih! Bandić ih ima!
I jedino u njemu vidim čovjeka koji je u stanju zatvoriti onu užasnu urbanu rupu u Praškoj 7, i etobizničarima Židovima iz Palmotićeve 16, koje također vodi jedan doktor, ali naveliko ishlapjeli, narediti da grade sinagogu, zajedno sa Zagrebom, a ne iznajmljuju vječno parkiralište na toj lokaciji i lovu troše na tko zna koji način???
Gange mi nisu nešto previše simpatične, ali ako UNESCO kaže da je to dio nematerijalne SVJETSKE kulturne baštine, onda vjerujem UNESCO-U! I jebeš čovjeka koji je pravolinijaš, i ne zna mijenjati poneki svoj stav, ovisno o okolnostima, vremenu, okruženju...
I vidim da pamtiš svaku svoju glupost, i svaki svoj tekst, i svaki povod tekstu! Nemš drugog posla pa se i ti počinješ opsesivno baviti mojom personom?? I nisi ispisao kak je bilo u Dugom Selu što se tiče lokalnih izbora??
A možda si i ti, kak Zagrepčanci, s visoka gledao na Dugo Selo...???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ne pamtim baš sve ali ovo sam

ne pamtim baš sve ali ovo sam zapamtio jer mi je bilo nevjerojatno da Židov i intelektualac javno tako nastupa spram kulturnog nasljeđa jednog čitavog naroda

Nadalje, ti poznaješ Zagrebčance veliš, viš' ja jako dobro poznajem moje Hercegovce i stoga tvrdim da je Milan Bandić najobičnija lopovska hulja koja može imponirati samo nedosisanoj masi kojoj poriluk viri iz dupeta a Zagreb im je na usnama

Bio sam prije 1,5 god ispred njegov(ih)e kuća u Poganoj Vlaki, maslenici, navodnjavanje, restaurirane stare hercegovačke kuće u zaseoku gdje nitko više ne živi, bajka, skupa bajka...volio bih da se imovina njega i žene usporedi sa primanjima..nego, fascinantna je ta tvoja osobina da si zarad vikendice ili sinagoge spreman braniti hulju

Tko je glasao

@Rebel

Zašto piješ (alkohol) kada ti škodi?? O kakvoj vikendici sad govoriš??? I kakve veze ima sad Milan Bandić s mojom vikendicom koja je odletjela 1992. u nebo i za koju već 22 godine od hrvatskih vlasti ne mogu dobiti odštetu, ni kunu odštete???
I otkuda ti pravo da dovodiš u pitanje moju NADU da će Milan Bandić KONAČNO POKRENUTI GRADNJU SINAGOGE ili KULTURNOG ŽIDOVSKOG CENTRA, sa sinagogom u urbanoj rupi koja zjapi do neba, i sada je parkiralište, u Praškoj 7 ?? Jesi ti ikada uopće bio u Praškoj 7 u središtu Zagreba, 100 metara od Jelačić placa??? I ta te rana u srcu Zagreba nije uznemirila???
I otkuda ti pravo da insinuiraš Hercegovcima an blok, lopovluk???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

avaj Ljubo@ ne znam kako i iz

avaj Ljubo@ ne znam kako i iz čega ste izvukli sve ove silne zaključke o meni od alkohola do predeasuda prema Hercegovcima, ali promašili ste ceo fudbal

Vikendicu ste spominjali isto jednom u stilu da ćete podržati BILO KOGA tko bi vam pomogao u obeštećenju, dakle osobni benefit ispred zajedničkog - malo licemjerno za nekoga tko se kune u socijalizam i Tita

Jesam li ikada bio u Praškoj? Ne, mi iz Dugog Sela gravitiramo prema Lipiku, kako kulturom tako i ekonomijom

Poznajem mentalitet Hercegovaca bolje od vas i nemojte mi tu sada drobiti o generaliziranju ta ja sam o tome pisao prije 3 godine i nemam uopće potrebu ponovno se očitovati

Rana u srcu Zagreba je Milan, a ne rupa u zemlji

Alkohol ne pijem, osim katkada u društvu pivu, pa ako je to diskvalifikacija, eto, diskvalificirali ste me

Tko je glasao

usput, pročitao sam jedno

usput, pročitao sam jedno dobro zapažanje da Milan sve više podsjeća na pokojnog Moamera, naime, gdje on tu i šator

:D

Tko je glasao

@Rebel Olabavi malo...!

Pisao sam o tipu Dinarida, tipu čovjeka vezanog za Dinaru i okolne planine, ljude vezane krš i kamen, vječitu borbu za preživljavanje što je imalo odraza na ponašanje i običaje takvih ljudi. Tip takvog čovjeka je opisan u etnografskoj literaturi i to nema izravne veze s gangama niti rasizmom, a najmanje s Milanom Bandićem, mojim kolegom s faksa, radišnim čovjekom koji zna i skretati, ali koji ipak radi i ostavlja i pozitivnog traga iza sebe.
Za razliku od tebe jako dobro poznam mentalitet Zagrepčanaca, purgera, kaj ne i kaj god mentalitet, i njihov odnosu prema došljacima tzv. provincijalcima, jer sam i sam bio došljak iz Slavonije. Birajući između uštogljenog doktora koji ne bi zašel u Kozari Bok (a u koji sam i sam zalazio, dok sam radio na mjesnim zajednicama, i relativno dobro ga poznajem), koji po nalogu Milanovića, bez svog identiteta, kao vojnik stranke, ulazi u političku utakmicu, držeći za rezervu Ministarstvo zdravstva, što je bio znak da ni on sam nije vjerovao u svoju pobjedu, i Milana Bandića, sklon sam - Milanu Bandiću! Od dva zla, da sam sada u Zagrebu, birao bih manje - Milana Bandića, koliko god on kontroverzan bio! I za upravljati takvim gradom, i Zagrepčancima treba enormnih nerava, konjskih! Bandić ih ima!
I jedino u njemu vidim čovjeka koji je u stanju zatvoriti onu užasnu urbanu rupu u Praškoj 7, i etobizničarima Židovima iz Palmotićeve 16, koje također vodi jedan doktor, ali naveliko ishlapjeli, narediti da grade sinagogu, zajedno sa Zagrebom, a ne iznajmljuju vječno parkiralište na toj lokaciji i lovu troše na tko zna koji način???
Gange mi nisu nešto previše simpatične, ali ako UNESCO kaže da je to dio nematerijalne SVJETSKE kulturne baštine, onda vjerujem UNESCO-U! I jebeš čovjeka koji je pravolinijaš, i ne zna mijenjati poneki svoj stav, ovisno o okolnostima, vremenu, okruženju...
I vidim da pamtiš svaku svoju glupost, i svaki svoj tekst, i svaki povod tekstu! Nemš drugog posla pa se i ti počinješ opsesivno baviti mojom personom?? I nisi ispisao kak je bilo u Dugom Selu što se tiče lokalnih izbora??
A možda si i ti, kak Zagrepčanci, s visoka gledao na Dugo Selo...???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Rebel

Več mi se i komp počeo pregrijavati i lupam dupliće.. Sorry!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss

Ljubo mnogo toga vrijedi u dnevniku, ali tvrdnje o Istri i Milanoviću ne stoje. Milanović se morao "upetljati" u Istru jer je istarski SDP funkcionirao kao Jakovičićeva kolonija. SDP-ovci u Istri su bili politički pasivni i prepustili su se IDS-ovskoj struji bez ikakve namjere da većinski obnašaju vlast. Isto tako, Milanović je morao intervenirati i u Zagrebu jer je Bernadić jako loše prolazio u anketama.

Novi SDP kojeg je instalirao Milanović je izborio najbolje rezultate ikad. Na prošlim lokalnim izborima ta je stranka u Istri imala 8 posto birača, a na ovim 27 posto. Odsad će IDS morati računati na jaču oporbu i neće moći više despotski vladati.

Što god mislio o Kajinu on je najpošteniji političar iz IDS-a. Njegov je grijeh samo povlaštena saborska mirovina. S druge strane, IDS funkcionira kao organizacija koja mešetari s nekretninama i zemljom, istarske novinare je kupio, a sam Jakovčić, poput Kusturice ima čitavo selo u svom posjedu. Isto tako ostaje misterij kako Jakovčić godinama otplaćuje kredite čije su mjesečne rate veće od njegove plaće.

Tko je glasao

Zašto farsa?

Ok Ljubo, na stranu rezultati, utvrde i savezi,, ali zašto "farsa od izbora"?

Mislim, ni meni se ne sviđaju rezultati izbora u Zagrebu, osobno sam glasao protiv Bandića (desilo se da je protukandidat Ostojić pa sam zaokružio njega...), ali ne mogu reći da su zbog toga izbori farsa. Oni kojima se dalo izaći na izbore su rekli svoje, nema tu farse.

Moramo se pomiriti s činjenicom da stanovništvo stvarno ne želi nikakve promjene - koliko god kukali da im je stanje nepodnošljivo oni svejedno ne žele da se išta stvarno mijenja u onim bitnim odnosima u društvu. Oni bi htjeli to isto - al' da nam bude bolje. Nije slučajno da stvarnih ideoloških razlika među strankama nema osim onih čisto kozmetičkih, te da se društvo polarizira samo u pitanjima poput ustašo-partizanskih i klero-homoseksualnih natezanja, koji zapravo ne utiču na funkcioniranje društva u značajnoj mjeri.

I zato ni ovi izbori nisu bili farsa, već samo potvrda stvarnog stanja. Teško je, ali treba to prihvatiti.

Tko je glasao

@libzard

Kritičan sam prema sustavu, pa i prema lokalnim izborima. Suglasan sam da su oni zapravo odraz stanja u društvu, a kako je stanje u društvu farsično, proturječno, kaotično, i lokalni izbori mi se čine takvima! Živio sam i radio dugo u Zagrebu, ne mogu naprosto vjerovati da se Zagrepčanci mire s činjenicom da gradom vlada solidno umrežena grupacija manipulatora, da ne kažem lopova, što čak nema veze ni s političkim bojama! Pogledaj malo, razgrni malo ono što se događa sa Zagrebačkim holdingom, usporedi cijene komunalnih usluga s evropskim gradovima veličine Zagreba! Tragedija je negativna selekcija kadrova, u politiku ulaze najnesposobniji ljudi, karijeristi koji ne vole Zagreb, kao što seljačine ne vole grad! Pazi, ne seljaci, seljačine koje se služe blefom kao da smo na varoškom vašaru! A k tome, doktori glume Bogom dane spasitelje, po nalogu - Zorana Milanovića i nesposobnog SDP-a!
Prestrašno!
Možda je čak dobro da sam trenutno u tzv. provinciji da ne gledam kako se pred mojim očima urušava "beli Zagreb grad", nekada moćan grad, industrijsko, kulturno, znanstveno, medijsko, sportsko... središte ex-Jugoslavije! Bilo je i onda zagrebačke sirotinje, ali Zagreb je disao sasvim drugačije tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Oni, koji su tada na Jakuševcu prodavali sitnarije (Poljaci) dolaze danas u Zagreb da kupe ono što je od tog moćnog grada preostalo!
Prestrašno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ne razumijem što ti je sporno

Ne razumijem što ti je sporno u samim lokalnim izborima, mislim kao mehanizmu... misliš li da bi neki drugi izborni sustav dao neke bitno različite rezultate?

Kad razgovaram s ljudima, prilično čest argument koji čujem, a koji je usmjeren u korist Bandića jest taj da je iza njega, za razliku od onih prije njega, barem nešto ostalo - da je on barem nešto napravio. A valja razumjeti da je sam njegov javni politički nastup upravo genijalan na onom emocionalnom planu igrokaza "čovjeka iz naroda" i da fino ide niz dlaku ljudima. Pitak do bola, jednom rječju.

A emocionalnu dimenziju nipošto ne treba podcjenjivati.

Tko je glasao

izborni sustav

Mislim da bi ponešto revidirani sustav lokalnih izbora svakako dao drugačije izborne rezultate. Možda i ne na izvršnoj instanci (gradonačelnici i načelnici), ali u gradskim skupštinama svakako. No dvostranačka aždaja (SDP i HDZ) svojom 3/4 većinom u Saboru nikako ne želi pokrenuti promjenu tog sustava koja bi u konačnici dozvolila i drugima da bar sjede i diskutiraju u lokalnim skupštinama jer nad njima ne bi mogla imati realnu kontrolu.

Prvo pitanje: za što služi izborni prag od 5%? Npr. u Zagrebu se bira 51 skupštinarac. Statistički gledano, svaka lista koja ima čak i malo manje od 2% (1,96%) bi trebala dobiti bar jedno mjesto, zar ne? E pa ne, jer zakon veli da moraju prvo skupiti 5% kako bi uopće pristupili razdiobi mjesta.

Što se događa? Od 100% glasača s regularnim listićima 75% zaokruži 4 grupacije koje prođu, a 25% zaokruži 20 grupacija koje ne ostvare minimalno 5%. Tom metodom prag od minimalno 5% ne donosi 2,5 mjesta već malo manje od 4 mjesta u skupštini.

Znači, čim si prošao prag imaš garantiranih 3, vrlo vjerojatno 4 mjesta u skupštini. Zašto? Zašto nema grupacija sa snagom 1 mjesta u skupštini mjesto u političkom životu?

Da nadodam, sigurno je lijep broj glasača (s općim znanjem matematike i logike) glasao za veće stranke upravo jer njihov idealan ili bar optimalan izbor vidljivo (po predizbornim anketama) nije bio dovoljno blizu famoznih 5% - dok je možda bio itekako preko 2% ali ta cifra ne pali.

OK, sad smo prošli problem debilnog praga. Odgovor uvijek može biti: pa zašto onda ne koaliraju više raznih malih komplementarnih grupacija? E pa naravno zato jer znaju da i s 5% pragom dobivaju po D'Hontu točno onaj minimum, tj 3 ili max 4 mjesta, a na primjer imaju svaki na svojoj listi po 3-4 kvalitetne osobe kompetentne i voljne raditi u javnu korist. I kako onda odlučiti između npr. 3 takve grupacije, ukupno 12 takvih osoba, kojih 4 staviti na vrh?

Tu vidim drugu potrebnu promjenu koju smo upravo prije mjesec i pol dana imali priliku vidjeti i koristiti: liste na kojima zaokružujemo i preferirane kandidate. Tako bi na kraju sami glasači koalicije npr. 3 grupacije imali priliku na svoj način poredati kandidate na listi.

Više grupacija zajedno = više glasova koaliciji = mogućnost prelaska praga (prag jednako 100%/broj zastupnika u skupštini)
Preferirani kandidati = nebitan poredak na listi, glasači odlučuju tko je zaista kompetentan sjediti u skupštini

Npr. vjerujem da bi tim načinom jedna koalicija "Za grad" + Zeleni + Pirati dobila bar 50% više od njihovog pukog zbroja, što bi iznosilo cca 8% iliti cca 5-6 zastupnika, Ako svaka grupacija napravi dovoljno dobru promidžbu, "Za grad" bi imao cca 3-4 zastupnika, a pirati i zeleni bar po jednoga.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

lokalni izbori u manjim sredinama

U manjim sredinama još nismo digli stupanj demokracije na nivo potreban za kvalitetne lokalne izbore.

Za vrijeme Juge glasalo se na lokalnim izborima za osobu (jer su svi kandidati bili iz SKH/KPJ, kako komu drago), i čak mi se čini da su kvalitetniji ljudi izlazili na površinu: oni koji su išli po selu, razgovarali s svojim biračima, imali planove itd. Druga je stvar koliko su bili u poziciji te planove kasnije provesti (uslijed pritiska odozgor) a i para koje su lokalne zajednice zadržavale (tj koje su im bile dane opet odozgor). No to se nije previše promijenilo, i danas lokalnim zajednicama općenito (tj većini) nedostaje novac za ispunjavanje planova pa opet ovise o beskorisnim županijama (tko je trenutno na vlasti) ili vladi u Zagrebu (opet, tko je na vlasti).

Zašto imamo sve manje nezavisnih pobjednika? Zašto odabir kandidata nije po stručnosti, zalaganju, kvaliteti programa prema lokalnoj zajednici? Zato jer i dalje raja glasa stranački, i to na najmanjim listama (one za gradske četvrti npr.)

Čak i dva gradonačelnika velika grada koji su nazivno nestranački u biti su bili stranački kandidati: Vrkić otvoreno podržan od SDP-a (čestitam, makar je Bubalo začudo jedan od rijetkih gradonačelnika sa PLUSOM u proračunu???), i Bandić tajno podržan od HDZ-a (opet čestitam na vrloj maskaradi kojom produžava agoniju mojeg grada u nedogled....)

Zanimljiv primjer što su u biti lokalni izbori u hrvatskim malim sredinama prikazujem na primjeru općine Murter:

U prvom krugu dosadašnji načelnik Božikov (HSS) izlazi uz podršku HDZ-a, tuče kandidata SDP-a no debelo ga premašuje nezavisni kandidat "Liste za Murter", inače bivši HDZ-ovac Željko Jerat. Jerat uzima 46%, a izlaznost 67%.

Za gradsko vijeće u isto vrijeme lista HSS-a koalira sa HNS-om (WTF???), debelo tuče liste i HDZ-a i SDP-a, no jednako gubi od "Liste za Murter".

Čovjek bi očekivao, s takvom podrškom, čistu pobjedu nezavisnog kandidata u drugom krugu, zar ne? Mislim, mora da nije neki ultratvrdi desničar kad može HNS s njim, pa stoga možemo očekivati da SDPovi glasači ipak glasaju za njega, zar ne? Pogotovo što već godinama HSS vodi Murter a stanje je zbilja jadno - zamislimo samo koliko novaca Murteru ostaje zbog NP Kornati, i vjerujem da imaju mogućnosti (financijske) biti u redovnom plusu van hladnog pogona općine, što je ipak prerogativ za bitne zahvate. No tamo se već godinama razvlači metar po metar kanalizacija, uz goleme troškove čiji je glavni uzrok nesposobna uprava.

No što se zbiva? Izlaznost skoči 3% na 70%, Jerat dobije 2% više (ukupno 48%) a Božikov iz HSS/HDZ kombinacije 18% više (ukupno 50%). Praktički svi glasovi su se prelili sadašnjem načelniku...

To bi trebao biti znak SDP-u da odmah raspusti svoj ogranak jer figurira u igri interesa drugih. Nažalost to se zasigurno neće dogoditi kao što se nije na vrijeme dogodilo u Zagrebu (Bandića su izbacili zbog samostalnog izlaska na predsjedničke izbore, a ne zbog stanja u ZGB i zagrebačkom SDP-u), kao što ne očekujem veliku promjenu u npr. Požegi.

U Požegi su bili pak najnapetiji izbori u drugom krugu. Ronko je izgubio (nakon bilijun godina previše) sa samo 46 glasova razlike. HDZ-ov budući gradonačelnik Neferović je jednostavno preuzeo glasače HDSSB-a i nezavisnog kandidata Smolčića, koji je pokazao odličnu inicijativu i za sav svoj trud, skupljanje kvalitete i na listi i najrealnije sagledavanje situacije u gradu dobio mizernih 10% na gradonačelničkim a 9% na skupštinskim izborima.

U prvom krugu je Ronko odnio relativnu većinu od 43%, dok je HDZ-ov Neferović dosta zaostajao na 35%. Opet se glasalo stranački, jer je realno u Požegi HDZ uvijek HDZ, no Ronko je čisti Bandić. Čak je radio iste poteze kao i Bandić, npr odbijanje sučeljavanja s drugim kandidatima (dok u isto vrijeme SDP u Zagrebu proziva Bandića, njihov kandidat se ponaša tako u drugom gradu pače središtu županije).

No u drugom krugu se sve preokrenulo (za razliku od Zagreba, gdje je odnos ostao praktički isti). I građani kojima je dosta takve vladavine su izašli u drugi krug, začepili nos i glasali za HDZ.

U normalnom stranačkom ogranku bi ovaj rezultat morao rezultirati velikom smjenom nakon puno godina ničega. Baš me zanima da li će se to i izdogoditi. Duboko se nadam da hoće, da se Požega napokon riješi nepotističke diktature, kumovštine i "ruka ruku mije" politikatstva i stranačkog kadroviranja. No ako hoće, očekujem Ronka na slijedećim izborima u HDSSB-u ili čak HDZ-u.

Btw da napomenem, Požega je jedan od rijetkih gradova u HR gdje je Ronkov "SDP" u odličnim odnosima sa Crkvom. Novac koji je biskupija dobila i povlastice u gradu su nemjerljive, a pače i križeve po gorama većim i pozlaćenijim od Kerumovih igrica, kao i kip Franji Tuđmanu. U Požegi se nikad nije čulo u crkvama išta protiv Ronka a na korist HDZ-u... Ovo je vjerojatno najbitniji razlog zašto je uopće izrdžavao u požeškoj sredini.

Nisko povjerenje građana u SDP, na primjeru Požege i Zagreba, iščitavam kroz realnost da SDP izgubi veliku prednost s nekvalitetnim kandidatom, a u isto vrijeme protiv nekvalitetnog kandidata ne zaradi ništa. U Splitu može SDP slaviti pobjedu ali razlika je jednako mala samo s plus predznakom (makar realno protiv puno kvalitetnijeg protukandidata nego su to Ronko ili Bandić).

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

No što se zbiva? Izlaznost

No što se zbiva? Izlaznost skoči 3% na 70%, Jerat dobije 2% više (ukupno 48%) a Božikov iz HSS/HDZ kombinacije 18% više (ukupno 50%). Praktički svi glasovi su se prelili sadašnjem načelniku...
To bi trebao biti znak SDP-u da odmah raspusti svoj ogranak jer figurira u igri interesa drugih. Nažalost to se zasigurno neće dogoditi kao što se nije na vrijeme dogodilo u Zagrebu (Bandića su izbacili zbog samostalnog izlaska na predsjedničke izbore, a ne zbog stanja u ZGB i zagrebačkom SDP-u), kao što ne očekujem veliku promjenu u npr. Požegi.

Ko već nije skužio da su HDZ i SDP jedna te ista stranka ZAPADA i elite izvana koja neda hrvatskom narodu da progleda bolje da se ostavi politike. Te dvije stranke i njihovi sateliti se razlikuju samo u tzv. ideološkim podjelama Crkva - homoudruge, ali kada je u pitanju ŽIVOT i EKONOMIJA POSVE SU ISTI.

Čak štoviše gdje god se pojavila kvalitetna treća alternativa (npr. Stipe Petrina...) kreće zajednička mašinerija - to je najbolje vidjeti na Osječkoj televiziji (HDZ, SDP ekipa...) koja je stvarno po onom Bubalu pljuvala kada god je stigla. TO je čak toliko ogavno bilo gledati , pa ma koliko mi bili odurni ovi iz HDSSB-a toliko su još vjerovatno gori i biti će gori ovi drugi.

Tako je bilo i sa Bandićem (kojeg uopće ne volim , ali je bolja opcija od ove suprotne opstrukcije stalnih zagrebačkih skupština...) , koji je kao HDZ-ov igrač ,a pitanje ostaje kako onda ti isti HDZ-ovci ga već godinama nisu ubacili u HDZ. Nažalost naše velike stranke se više bave opstrukcijom drugim manjih i sluganstvom elitama svijeta, nego vizijom , radom , proizvodnjom.

Kada sve to narod prokuži (neće dok skroz ne bude gladan i dok god se može nadati poslu preko veze...) dotle se ništa posebno neće promijeniti u Hrvatskoj već ćemo tonuti dublje i prema još gorem.

Justice for all !

Tko je glasao

@z00y

Čestitam, odlična dopuna mojim natuknicama! Tu bi i "silverci" mogao naučiti kako da dopuni natukice za dnevnik, kao i neki drugi koji ga uvijek istim automatizmom minusiraju! Ali, srećom, evo, mađu se oni koji se kvalitetnim upisima uključuju u raspravu, npr. i MIrtaflora!
Bez konstruktivnih rasparava možemo zaboraviti demokraciju u Hrvatskoj! A velik dio naših svakodnevnih nevolja baš počinje i završava na lokalnim razinama!
I velika je šteta što se na lokalnim razinama pretežno glasa stranački, a premalo vodi računa o programima i projektima za budućnosz lokalnih sredina gdje stranačka pripadnost ne bi trebala biti presudna! No, ne i sasvim zanemarena!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ma Ljubo@ Vi ste naprosto

ma Ljubo@ Vi ste naprosto neshvaćeni na ovom portalu, vaša je sudbina onaj www.Točak.net koji niste već 3 komentara spomenuli, tamo poštuju vaše djelo i lik u stilu Rodinovog "Mislioca"

Imate stomilionamilijardi lajkova i nitko vas ne zajebava

Tko je glasao

@Rebel

Ajd, ne zajebaji i ti, nego pričaj kako su to riješili tvoji "dragi" Dugoseljani!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@ljubo... a kako li je ono

@ljubo... a kako li je ono proso tvoj miljenik @grdi?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Grdi je već dobio čestitku od mene za umijeće koaliranja! Srušili su jedan bastion HDZ-a u Hrvatskoj, u Makarskoj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@z00y

Čestitam, odlična dopuna mojim natuknicama! Tu bi i "silverci" mogao naučiti kako da dopuni natukice za dnevnik, kao i neki drugi koji ga uvijek istim automatizmom minusiraju! Ali, srećom, evo, mađu se oni koji se kvalitetnim upisima uključuju u raspravu, npr. i MIrtaflora!
Bez konstruktivnih rasparava možemo zaboraviti demokraciju u Hrvatskoj! A velik dio naših svakodnevnih nevolja baš počinje i završava na lokalnim razinama!
I velika je šteta što se na lokalnim razinama pretežno glasa stranački, a premalo vodi računa o programima i projektima za budućnosz lokalnih sredina gdje stranačka pripadnost ne bi trebala biti presudna! No, ne i sasvim zanemarena!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

čuj...

Nadam se da će silverci promijeniti taj minus nakon tvoje nadopune i objašnjenja, no fakat je da ti je dnevnik imao neke propuste.

No čini mi se da bi mogao i ti smanjiti dozu konfliktnosti (npr. prema grdilinu) i smanjiti ad hominem napade. Manje bi minusa bilo.

Najbedastiji minusi su mi oni koji niti ne komentiraju a minusiraju.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Bilo bi bolje da ni ti nisi

Bilo bi bolje da ni ti nisi napisao dnevnik o lokalnim izborima.
1. Bandićevu pobjedu proglašavaš najvećim iznenađenjem ovih izbora
2. tražiš rezultate izbora u točnom broju glasova u prvom krugu u Virovitici, a to imaš već dva tjedna na izbori.hr
3. Kalmetu nazivaš Željko iako se zove Božidar

Ti i Gjenero možete ruku pod ruku.

A kao pollitika.com su srozali neki drugi?!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci

U uvodu ti stoji da sam napisao NATUKNICE o lokalnim izborima! Napiši ti bolji dnevnik!
I molim te, ne uspređuj me s Gjenerom: svaki puz kada čujem s onim otezanjem mmmmmmm (ne znam da li je to govorba amana) i kada pomislim da u 4 godina nisam zapamtio nijednu njegovu rečenicu, pitam se tko ga to uporno dovodi, i zašto, na HRT!???
Brojke sam tražio na pogrešnim portalima, odnosno google me nije dobro vodio!
Hvala na ispravci za Kalmetu, idem to ispraviti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@silverci

Da ne budem Gjenero, evo ispravaka, na brzinu napisana, upisa:
@silverci
U uvodu ti stoji da sam napisao NATUKNICE o lokalnim izborima! Napiši ti bolji dnevnik!
I molim te, ne uspređuj me s Gjenerom: svaki put kada ga čujem s onim otezanjem mmmmmmm (ne znam da li je to govorna mana?) i kada pomislim da u 4 godina nisam zapamtio nijednu njegovu rečenicu, pitam se tko ga to uporno dovodi, i zašto, na HRT!???
Brojke sam tražio na pogrešnim portalima, odnosno google me nije dobro vodio!
Hvala na ispravci za Kalmetu, idem to ispraviti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

....

zašto su kerum i bubalo igubili izbore u splitu i osijeku?

evo zašto...

https://pbs.twimg.com/media/BLx-9_mCUAAmJYk.jpg:large

:)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci