Tagovi

Lokalni izbori – Stranka ZA GRAD?

Sve je počelo davno – osnivanjem Sindikata biciklista u Zagrebu, nevladine udruge koja se bori za sigurnu vožnju biciklom. Počelo je s "kritičnim masama", događajima gdje se biciklisti okupe i najavljenom trasom naprave "đir po gradu", ukazujući time na svoju brojnost i skrećući pažnju javnosti na svoje probleme. Nastavljeno je i s uspješnim prosvjedom pred Gradskim poglavarstvom, prosvjedom pred MUP-om, "oslobađanjem Masarykove" i sličnim inicijativama. Ono što je postao zaštitni znak tih manifestacija je odlično komuniciranje preko društvenih mreža, totalna miroljubivost i odlična redarska služba. Koga zanima više:
http://sindikatbiciklista.hr/
facebook - "sindikatbiciklista"

Budući udruge ne mogu politički djelovati došlo je do ideje osnivanja političke stranke – ZA GRAD koja će nastupiti na lokalnim izborima za Gradsku skupštinu.

Za sada su pokrenuli nekoliko projekata:
- Društveni dućan – kvartovski događaj gdje građani donose stvari koje im ne trebaju, a uzimaju one koje im trebaju... zapravo povratak robnoj razmjeni (ne znam što će Linić reći na ovu inicijativu).
- Društveni vrtovi – uređivanje neiskorištenih gradskih površina.
- Volontersko čišćenje nezakupljenih gradskih prostora – ovo mi je jedna od najčudnijih akcija koje sam ikada vidio: zamislite ljude koji besplatno i dobrovoljno čiste izloge zapuštenih gradskih prostora – pokušavajući time objasniti koliko je besmisleno da Grad posjeduje prostore koji nikome ne koriste.
- Zet za pet – inicijativa smanjenja cijena u javnom gradskom prometu, uz dobru studiju usporedivosti sa cijenama europskih gradova.

U političkom smislu Stranka se najviše zanima za građansku participaciju, tj. mogućnost da građani dobiju mogućnost direktnog sudjelovanja u politici – dakle uvođenje participativne demokracije, te transparentnost tog procesa. Koga zanima više:
http://za-grad.com/novosti/
facebook - "StrankaZaGrad"

Zbog čega sve ovo pišem? Najviše stoga što je ovo način rada koji mi se sviđa – kada od dobre provedbe neke ideje u praksi (promicanje sigurne vožnje biciklom) dođe do osnivanja stranke, a ne obrnuto. Dakle, riječ je o ljudima koji su u "normalnom životu" vrlo uspješno organizirali neke stvari, lobirali za svoje ciljeve, a osnivanju stranke su pristupili samo zbog "širenja područja borbe". Dakle, riječ je o kretanju "od repa", prvo terenski rad, suočavanje sa stvarnim problemima – a ne, već uobičajeno, prvo osnivanje stranke pa tek onda čuđenje i traženje samoga sebe i osmišljavanje stranačkog rada.

Mislim da će imati moj glas na predstojećim izborima, a nadam se da sam dao neke korisne informacije o jednoj novoj stranci koja stvarno odiše drukčijim stilom od uobičajenoga. Ako "probiju" uži krug onih građana koji već znaju za njih kroz navedene aktivnosti i dopru do šireg kruga građana, pogotovo mlađih - predviđam im dobre rezultate na izborima; naime riječ je o ciljanoj skupini građana koji imaju "aktivističku crtu" u sebi i rado je prepoznaju i podržavaju u drugima.

p.s. Autor dnevnika nije član stranke, samo simpatizer.

Komentari

Baš guštam...

...kako ova stranka _ _ _ZA GRAD zadnjih dana grabi krupnim koracima uspjeha. Uvjerena sam da će ostvariti svoj prvi cilj - ulazak u Gradsku skupštinu. Nevjerojatno koliko su mi svi ostali u usporedbi s njima naprosto - dosadni. Blijedi. Potrošeni. Dost' mi je i njihovog lika i djela i stila...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nametanje sebe kao tebe...

Meni je fora ovo, Ostojićev intervju H-alteru gdje novinarka koristi rečenice kao "Sličnu ideju ima i stranka Za_grad...." - dakle, kao minorna stranka na osnutku su uspjeli "nametnuti" par svojih ideja...

Tko je glasao

Ma H-alter je njihova ekipa.

Ma H-alter je njihova ekipa.

Tko je glasao

Meni su H-alterovci OK.

Meni su H-alterovci OK.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I da i ne. Ograniceni su

I da i ne. Ograniceni su ideoloski, s druge strane su kultivirani.

Tko je glasao

i meni su dok su

i meni su dok su alternativa.. no..... da li su sad to?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dabogda postali mainstream ;)

Dabogda postali mainstream ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ranko Ostojić, zeleni i "Za grad"

Ranko Ostojić je dao opsežan intervju za portal h-alter, naslovljen Zeleni Zagreb grad. Ne spominje međutim da je on kandidat za gradonačelnika, osim SDP-a i njegovih standardnih koalicijskih partnera, također čak tri stranke zelenoga imena. Možda ni ne zna. :-) Ne spominje ih s pravom, jer su svi zajedno beznačajni (tri puta nula = nula).

Spominje Mirely Holy, te na pitanje i stranku "Za grad". Spominje sa simpatijama njihove ideje, osobito vezane uz biciklizam.

Ono što nedostaje je referenca na njihovu osnovnu zamisao, participativnu demokraciju. Iako poziva »na široko okupljanje svih građana, među kojima smo jedini proveli anketu. Želim uspostaviti dvosmjernu komunikaciju, jer je bilo dosta monologa, vike i galamdžija«, diskurs je ipak u bitnom odozgo prema dolje, gdje građani "ukazuju", žale se, s druge strane, njima treba nešto "dati".

Političari redovno tako razmišljaju. Nažalost, još je veći problem što i većina građana tako razmišlja i to očekuje. :-(

Tko je glasao

Mislio si rec Rajko

Mislio si rec Rajko Ostojic?

Ranko je ministar MUP-a

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Dekompresija

Obzirom da sam i sam sklon kretanju velocipedom po zagrebačkim besućima logično je da neka biciklistička stranka ima moje simpatije no . . .

Jasno da simpatije nije ono dovoljno što bi pridobilo moj glas nego tu postoje mnogi dodatni elementi koji imaju nemali prioritet kod odabira. Dakle u čemu je problem?

Mislim da je riječ "dekompresija" upravo ono što najbolje opisuje ono što nama trenutno treba, a za one koji ne znaju to je postupak koju ronioci prakticiraju prilikom izranjanja i gdje se tijelo postepeno privikava manjem tlaku. Upravo takav postupak je gradu Zagrebu, a ne samo Zagebu nego i mnogim drugim gradovima, potreban kao logičan prelaz između investicijekog ludila, kakvog je Bandić najistaknutiji predstavnik, i suvislog realnog upravljanja gradom.

Bez obzira tko bio na vlasti očekuje ga postupak normalizacije i rješavanja posljedica od nesuvislih investicija nastalih na krilima općeg investicijskog ludila i pripadnog dotoka love. Jasno da investicija više nema ili su jako reducirane te slijedno tome gradska blagajna se sve slabije puni po inverznoj eksponencijalnoj krivulji obzirom da se cijelo gospodarstvo baziralo gotovo isključivo na građevinskom sektoru, što direktno, što indirektno. Poseban problem je što je dosadašnja gradska politika bila izuzetno populistička i nemilice se dodvoravala svojim glasačima, a i sponzorima naravno, te osim što su spiskane nevjerojatne količine love stvoreni su još i veći dugovi.

U takvom krivo uspostavljenom gospodarstvu nije dobro naglo promijeniti smjer već je neophodno izvršiti pažljivi manevar koji neće zatvoriti tisuće radnih mjesta, a to ne vidim da i jedan od kandidata spominje. Zapravo ono što najviše vidim je jedno više ili manje populistično dodvoravanje prosječnom tupom glasaču koji misli da novi gradonačelnik će trošiti neku lovu koja će pasti s neba.

Ovo je zapravo ono što nam prodaje sadašnji gradonačelnik za kojeg ljudi standardno govore da je napravio ovo ili ono kao da je sam skuhao provomajski grah od svojeg repromaterijala i pozvao nas na ručak. Nažalost to u pravilu nije tako nego kad nas gradonačelnik pozove na ručak to znači da sami moramo financirati sve namirnice, kupiti kazan, nabaviti drva i sve skuhati. Ono gdje će gradonačelnik pomoći je da će izbušiti koju rupu na kazanu kako bi dio graha tu iscurio kao što curi gradska vodovodna mreža ili kanalizacija i kao što zagađujemo sve više vodu koju pijemo.

Svakako Bandić nije rješenje za Zagreb jer ako ne drugo onda vrijedi ono da se problem ne može riješiti načinom na koji je nastao.

Sljedeće ime koje nam logički pada na pamet je SDP-ov kandidat Rajko Ostojić. Ovo je vjerojatno najgluplja stvar koju je SDP mogao napraviti, degradirati ministra zdravstva (ili kako se to već zove) iz područja u kome je stručnjak na mjesto gradonačelnika o čemu nema pojma je nešto na što je besmisleno trošiti riječi. Budaline!

Ferdelji je neka donekle nova snaga u ovom političkom horizontu koji kao temeljnu manu ima "bageraški" nastup sličan Bandiću s gomilom planova i recikliranom onom suludom idejom o "Zagrebu na Savi" čime se jedno urbano bogatstvo pretvara u još jedno Špansko ili Utrine u vremenima kad je građevinski balon gradnje stanova i ureda pokazao svu svoju promašenost. Veliki minus isto kao što je i veličina gluposti takve ideje. Dodatni minus je podrška HSS-a koji je godinama obitavao u HDZ-ovim analima i kojima je mjesto isključivo u predratnoj povijesti, onog drugog svjetskog rata.

HDZ, jel' oni imaju kandidata ili su previdjeli da su uskoro lokalni izbori?

Laburisti, eh, kad sustav propusti u javnost neko drugo ime osim Kim Ill Sunga onda ću početi razmišljati o njima.

I sad smo došli na stranku iz dnevnika Za grad koja je, u standardnoj logici eliminacije koju upražnjavamo kod svakih izbora, isplivala kao nešto novo, doduše za okorjele "neFejsbukaše" i poprilično nepoznata. Dakle neki površni dojam vezan za situacije neke vrste urbene gerile, vrlo uljuđene, naravno, i vrlo simpatične kakve bi svaka majka poželjela za zeta ili snahu. Mana tog pokreta je što mi, u današnjoj industrijskoj eri, ovi suviše liče na manufakturu i nekako ne vjerujem da će se znati nositi sa kompleksnom strukturom kakvu standardni grad ima. Ovdje prvenstveno mislim na onu ispremreženu strukturu privatnih interesa, korupcije i svakovrsnog kriminala u čemu ovaj današnji se snalazi kao vidra u fontanama.

Možemo zaključiti da od nebrojenog ovi posljednji mi se nekako čine najzanimljiviji, ipak prvenstveno u logici eliminacije, a stvarno mi je puna kapa glasanja u logici "ovog neću" i što ispadne ispadne! Zapravo jedini razlog koji me tjera da izađem na izbore je što mislim da ne bi mogao podnijeti nadutost ovog sadašnjeg u slučaju ponovne pobjede na izborima.

Ajme!

leddevet

Tko je glasao

Sava in, Zagreb out... ili kako već

Dobra analiza, baš ono što je dnevniku falilo...

No, zaboravljamo da svi mi - starimo :) Polako sve starija postaje generacija temeljena na podjelama "lijevo-desno", danas glasači postaju djeca koja nisu uživo vidjela ni Domovinski rat. (Ah, kad se sjetim on - On je mlad, on nikada uživo nije vidio Tita).

Dakle, stasa generacija kojoj je mobitel i internet - normalan. Koji nikada nisu niti vidjeli industrijsku eru u Zagrebu, koji su snažno - manufakturni. Pola školovanja i studija im je bilo manufakturno. Osim toga, puno su gledali, čitali i putovali - vidjeli su gradove slične veličine, vidjeli su bolja rješenja na djelu, znaju da je neke stvari moguće lako promijeniti. A te stvari onda mijenjaju neke druge. Dobar javni prijevoz mijenja odnos prema centru gradova, smanjuje socijalnu isključenost. Uključianje ljudi u građanske akcije podiže samosvijest, jača pojedinca. Itd.

Uglavnom, definitivno ih ne vidim kao stranku koja će osvojiti 104% glasova. No vidim ih kao stranku koja ima donekle realnu šansu ući u Gradsku skupštinu i biti vrlo poželjan korektiv. Tako da mislim da ću glasati "za nekoga", a ne "protiv svih".

p.s. Nisam izdržao pa sam ih danas posjetio u sjedištu stranke. Vrlo simpatični ljudi koje je, kako i sami priznaju, iznenadio odaziv i pozitivna energija. I da im je samo žao što su se osnovali (možda) dva mjeseca prekasno, jer ovako neće stići odraditi kampanju do kraja. Da li će izdržati "potonuće" na izborima, ako do njega dođe - vidjet ćemo.

p.s.2. Dao sam im naravno i gomilu korisnih savjeta, koje su oni pristojno zapisivali (nadam se da nije sve završilo u košu), ali ne smijem reći koje jer su me potkupili kavom (s mlijekom).

Tko je glasao

Manufakturna efemerija

Dakle, stasa generacija kojoj je mobitel i internet - normalan. Koji nikada nisu niti vidjeli industrijsku eru u Zagrebu, koji su snažno - manufakturni.
Hm, meni se čini da se ta manufaktrunost temelji na jednoj viskoindustrijaliziranom sustavu čiji su plodovi svi ti slatki uređaji sa slatkim sličicama i sva ta opća povezanost sa svim i svakim u bilo kojem trenutku.

Mislim da je ta "manufakrturnost" samo privid koji nam pružaju te visoko sofisticirane tehnologije, a taj privid je prvenstveno zamišljen kao lažni individualizam kao bi se prikrila realna ovisnost o sustavu. Nije to nikakva teorija zavjere nego je to logika koja nameće kupovinu određenog proizvoda time što nas uspijeva uvjeriti da smo upravo mi sami to izabrali bez ičijeg utjecaja sa strane.

No možda sam ja staromodan i snaga nije kad 50.000 ljudi izađe na ulicu već je snaga kad istih 50.000 učini nešto na Fejsu.

leddevet

Tko je glasao

možda ti jesi staromodan :)

No, meni se sviđa što ovi koriste "visoku tehnologiju" da bi se našli na nekakvom zapuštenom zemljištu u Prečkom i napravili od njega vrt. U tijeku je čišćenje ogromnog prostora u Vlaškoj 79. Dakle - rade, manufakturno, rukama. Na to sam mislio. Manufakturni = ne štiti ih sustav (ok, osim ovog koji opisuješ, ali to je skoro neminovnost) kao što je možda štitio neke starije generacije. Puno toga moraju napraviti sami - ako žele promjenu.

Tko je glasao

Silicij kontra "kamena s ramena"

Dam ti ja staromodan . .

Neki će zlobnici (zavidnici!) reći staromodan, no svakako nisam povodljiv i, bez obzira na dječje veselje prema novim điđama, mislim da je dobro zadržati osjećaj realnosti. Kao što sam gore rekao, sve te šarene naprave su vrlo zabavne i primamljive, no ne treba biti naivan i misliti da neko tehnološko čudo može pobijediti jedan "Bandićevski mentalitet" kojeg ni polarna zima ni artički led ne može spriječiti da u čarapama obavi zadatak za kojeg je standardno programiran u elementarnom basic-u.

leddevet

Tko je glasao

naprave vs. čarape

Otprilike taj osjećaj realnosti sam pokušao prenijeti na spomenutoj kavi. Sve u stilu - lijepo je što imate 9000 pratitelja na fb-u, ali. _____, jeste li razmišljali o ________ i ____________. Kod ovakvih stvari je to što se krećeš u određenom krugu ljudi i svi te tapšaju i govore ti da si vrlo progresivan i ovoono može koštati gubitka realnosti, da. No, ipak pričamo o ljudima koji su znali organizirati "kritične mase" u realnosti. Bandića se očito ne može pobijediti "većim Bandićem", nego "drukčijim Bandićem".

Tko je glasao

Feelings on line

Otprilike taj osjećaj realnosti sam pokušao prenijeti na spomenutoj kavi.
Mislim da smo taj osjećaj realnosti mogli iskusiti upravo ovih dana kad nam je Pollitika postala nedostupna iz nekih "mračnih" razloga, a to je upravo ono što govorim o sustavu koji je previše ovisan o tehnikalijama . Mislim da je nešto slično doživio svatko od nas kad je krenuo na put bez mobitela. Takvu tragediju je definirao jedan moj suradnika kao "bez ruke".

Eto navuklo nas i sad smo svi ovisnici i čak se ne znamo igrati demokracije bez svih tih pomagala. Rekli bi "to su nova vremena" no to što je nešto novo ne znači da je baš i dobro.

P.S. Osim toga sumnjam da se može popiti ikakvo pivo koristeći Facebook ili neku sličnu virtualnu društvenu mrežu jer ipak "birtija je birtija" i tamo smo svi neusporedivo pametniji, puno pametniji nego kad smo "na liniji" (on line).

leddevet

Tko je glasao

mislim da imamo problem isti

mislim da imamo problem isti kao i kod onih što misle da ne trebaju ništa pamtiti (bubati napamet) jer sad postoji google, a o čemu sam pisao u dnevniku "Glupo je znati".

internet i društvene mreže nisu zamjena za pamćenje, druženje, javni prostor. oni mogu biti tek njegova nadopuna. tek kombinacija jednog i drugog donose neku korist.

Tko je glasao

@zap prosvjetitelj??? pa nije

@zap prosvjetitelj???

pa nije vrag da si imao misljenje, onak cvrsto iskazano?.. a kaj bus kad ti se promijeni stav?

u svakom slucaju pazi da pijes samo po jednu kavu dnevno, kak promjena ne bi bila previse frekventna..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Gle tko se

Gle tko se javlja....fascinantno....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Evo ih opet ;)

"Temeljna odrednica našeg programa je poticanje sudjelovanja građana u donošenju političkih odluka, a osobito na lokalnoj razini gdje te odluke izravno utječu na njihov svakodnevni život." - http://www.politikaplus.com/novost/78141/stranka-za-grad-ovo-je-nasa-viz...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

podržavam. naravno - sanse su

podržavam.
naravno - sanse su im male, ali nek udju u skupstinu. Bit ce daleko bolja oporba Bandicu negosu to SDP i HDZ.

Mozda tek zahvaljujuci njima spoznamo sto je to uopce oporba.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

http://www.dnevno.hr/humor/karikature/86214-pazite-se.html

OPREZ, LAŽNJACI U OPTICAJU! TREBA IH SE KLONITI, NE VJEROVATI IM! PREVARANTE PRIJAVITI NAJBLIŽOJ POLICIJSKOJ POSTAJI!
http://www.dnevno.hr/humor/karikature/86214-pazite-se.html

Tko je glasao

Čega se bojim ?

@Zaphod
Cijenim tvoj izbor i nemam prava da ti sugeriram ili dokazujem suprotno.
Mene ti u svim tim kampanjama muči jedna stvar. Mnogi od nas kažu ; "imaju dobar program" ili "imaju loš program" i "nemaju program".
Program je velika zamka koju koriste mnogi nedokazani političari.
Kaj se nije glasalo za program 21 i otišel je u 505 PM bez crte .
Politički programi su ti kao i statuti lovačkih ili ribolovnih udruga. Slijede zakon o udrugama
i kad ih čitaš kao da su prepisani samo se imena udruga mijenjaju.
Bez uvrede oni me svojim idejama podsjećaju na još jednu modificiraniju zelenu stranku. A njihov program u 6 točkica zaista je više nego laički, iluzionistički, da ne ne kažem smiješan. Stoga su simpatični i mogu biti podružnica nekim jačim zelenim strankama.

Tko je glasao

Program je velika zamka koju

Program je velika zamka koju koriste mnogi nedokazani političari.

@Boltek, slažem se narvno da je tako uvelike kod nas s političkim programima, ali tako rade i DOKAZANI političari.

Ali koja bi bila konzekvenca? Prestati uoće gnjaviti političare, dokazane ili nedokazane, s tim kakav im je program?

"Za grad" nemaju pravi kompletan program, ali stvarno imaju nešto novo što Zaphod kaže, zasad, treba poticati.

podsjećaju na još jednu modificiraniju zelenu stranku
Da, naravno, kao što sam i pisao dolje u opsešnom komentaru - a nadam se da ćeš mi priznati kompetenciju u tom pitanju. :-) Nadam se da ne misliš da je to a priori loše. Teško je izmisliti nešto totalno novo u politici (evo Pirati su novo, a prethodno novo su bili zeleni, prije 30-40 godina). "Participativna demokracija" koja im je prva stvar, jedan je od stubova programa zelenih stranaka (koje su pak, zaista, u naprednijim zemljama i nastajale sličnim putem, "odozdo", preko građanskih inicijativa - ključni korak je pak, da se raznolike inicijative povežu i grade zajedništvo).

mogu biti podružnica nekim jačim zelenim strankama
Jel ti znaš za neku "jaču zelenu stranku" u Hrvatskoj? Meni nije poznato. :-(

Tko je glasao

Jesi li se upitao...

@Zoran Oštrić
Ponajprije čestitam ti sutrašnji rođendan.
Ni na kraj pameti (istina nije velika) mi nije da ti osporavam kompetenciju kaj se tiče zelenih i slično. Nemam ja nikaj protiv tih dečecov i pucica. Mnogima stanem na žulj jer zastupam stav da se najprije treba dokazati radom a onda uploviti u političke vode. Daj mi iskreno reci tko će ih od običnih građana prepoznati ? Po čemu. Uvijek govorim da ljude treba slušati. Osobito malog čovjeka. I znaš kaj ljudi kažu ?
„Svi bi šteli kruh bez motike, u političare, a niko neće delati“.
Od 1986. pa nadalje probal si od „Svaruna“ pa do 2003. kao nositelj liste za Sabor, i lista je dobila 1,04% glasova. 2007. kao 4. na listi dobili ste 0,6 %.
Ti programi su bili daleko kvalitetniji i bolje predstavljeni javnosti, a doživjeli su fjasko. Ne treba biti previše pametan da se skuži da ljudi nisu shvatili ozbiljno to što ste nudili. Zašto? Ne znam. Ali stavi pred običnog građanina
ovo:
"Participativna demokracija"………….

"Participativna demokracija" koja im je prva stvar, jedan je od stubova programa zelenih stranaka (koje su pak, zaista, u naprednijim zemljama i nastajale sličnim putem, "odozdo", preko građanskih inicijativa - ključni korak je pak, da se raznolike inicijative povežu i grade zajedništvo).

Pa kaj vi mislite kad čovjeku kruli u želucu da je njemu do participativne demokracije. Misliš da je majci koja nema dati djetetu za užinu , za odjeću i obuću stalo do demokracije ?
Oprosti ali za mene je to šminkeraj metroseksualaca, lezilebovića, dokonih ljudi koji ne znaju kam bi sa sobom.

Tko je glasao

@boltek

Hvala na čestitki za rođendan! I svakako nisi meni stao na žulj! :-)

zastupam stav da se najprije treba dokazati radom a onda uploviti u političke vode
Eh, o tom "dokazati se radom", mogli bi se eseji napisat, za doktorirat... Rađe ću ovaj put preskočit. :-)

aj mi iskreno reci tko će ih od običnih građana prepoznati ?
Neki sigurno hoće, pitanje - koliko?

Ne bih sad o sebi i svojim iskustvima. Vidi ovdje Galeta, koji je puno mlađi od mene ali u odnosu na ovu mladež već "u godinama", ali je ne samo mrzovoljan kao ja, nego i ogorčen zbog svojih neuspjeha i agresivno negatorski prema pokušajima mladih, to je varijacija na temu "nek susjedu crkne krava". I nije jedini takav. Nastojim ne bit takav, ne projecirati vlastite frustracije .Dajmo mladima malo "kredita"! Za šest mjeseci, vidjet ćemo... :-)

Pa kaj vi mislite kad čovjeku kruli u želucu da je njemu do participativne demokracije.
Pa nisam ja u igri, samo kibiciram sa strane, moje učene formulacije nisu za političku propagandu. :-)

Ovisi o društvenom kontakstu, tradicijama, mentalitetu. U Latinskoj Americi, gdje ima mnogo više ljudi kojim "kruli u želucu" nego u Hrvatskoj, da, ta tema je vrlo važna za ljude, od masovnog zauzimanja tvornica, preko "participativne izrade proračuna lokalnih vlasti", do "temeljnih zajednica" u Katoličkoj crkvi (što su u Vatikanu proglasili blasfemijom, pa im sad svuda u LA rastu ateizam i protestantizam).

Možda je kod nas problem, da smo daleko od situacije da STVARNO velikom broju ljudi "kruli u trbuhu". Država još odlično funkcionira, društveni konsenzus oko "kumovskog kapitalizma" i dalje je jak.

Tko je glasao

pa...

... u pravu si i nisi.

Ja ih cijenim baš zato što su se do sada dokazali u stvarnim akcijama, bez programa. Skupiti cca 2000 biciklista (kao što je bilo na prosvjedima pred Gradskom skupštinom i MUP-om) je ipak - dobar rezultat. Doći s motikom u moje naselje i napraviti "društveni vrt" a ne pričati o tome je po meni sasvim ok, i bez programa (to su napravili prošli vikend).

Imaju li ikakvog potencijala - a, bumo vidjeli. Slažem se da je promašeno da svaka grupa dobrih ljudi osnuje svoju "zelenu strančicu", umjesto da se pokušaju uklopiti u neku. No, možda imaju potencijala, pa narastu. A kako ne namjeravam ovaj puta glasati za nikoga od "velikih", tražim (i pišem) o zanimljivim malenima koje sam pronašao.

A da li je riječ samo o entuzijastičkoj hrpi "klinaca" i da li se ja sramotim pišući i razmišljajući ozbiljno o njima - to stvarno ne znam. Vjerojatno :)

Tko je glasao

Uklapanje u okostale stranke

Uklapanje u okostale stranke koje u 20 godina nisu uspjele zelenu ideju izdici iznad margine bi bilo politicko samoubojstvo.

Postojece stranke su prepune ego tripera i samo bi im ubile entuzijazam.
Bolje je da su krenuli sami svojim putem.
Il ce narast - il ce se ugasiti....
Al ce barem znati da su pokusali....
O njima ovisi da li ce i dokle stici.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

o njima...

... a i o "nama" koji ćemo ih podržati ili nećemo. Zato mi je besmisleno tražiti im prevelike zamjerke u ovome ili onome, stvarno su premladi.

Po meni je jedina velika falinga njihovo preveliko povjerenje u društvene mreže i internet, kompletan marketing im se za sada svodi na to (+ naravno, utjecaj koji imaju na ljude koji su direktno obuhvaćeni njihovim akcijama).

Tko je glasao

Koliko ja vidim i sto smatram

Koliko ja vidim i sto smatram nultim problemom, penetrirali su u vrlo uzak krug populacije na fb-u. H-alter ekipa. I to je to. A to je vrlo malo.

Drugi jos veci problem koji sam ranije spomenuo je da nisu lovili nikakva partnerstva jer su zabrijali da su dovoljno veliki. SDP i HDZ su svjesni da su premali i da moraju koalirati, ali ova ekipa brije da to nije bitno.

Treci problem je sto ta ekipa nije od jucer, da bi se reklo da su se zaletjeli grlom u jagode.

Pozitivne vrijednosti s druge strane (zbog kojih cu izgleda i glasati za njih) su priznati cu svjezina, neopterecenost, pozitivna slika i sposobnost u vodjenju grupnih projekata.

Da ne idem na izbore glasati za Ferdeljija, ne bi mi se dalo ici samo radnji njih, ali ovako s obzirom na opcu ponudu, s obzirom da ne vidim bolje, a istovremeno su doticni barem malo zaduzili i mene kroz svoje akcije, sve pet.

Tko je glasao

...

Ako se dobro sjećam, spominjali su u jednom intervjuu da bi mogli jedino koalirati s Piratima, ali da im programi nisu identični i da bi rado prvi puta sami, ok.

Zatim, danas je objavljeno da su ponosni recimo na broj "pratitelja na FB-u" (trenutno skoro 9.000... recimo Laburisti imaju oko 4.500) što nije loše, ali pitam se da li je dovoljno (naprimjer - pollitika ima 19.000, a grupa "Veliki prosvjed za rušenje vlade" je imala i do 35.000).

No mislim da na ovim izborima imaju moj glas.

Tko je glasao

zgodno i politicki program su

zgodno i politicki program

su dvije odvojene teme..

evo bas se vrti reklama na politici
http://ferdelji.com/index.php/o-nama/izborni-program/?gclid=CKDj1MiMgrcC...

to je program za grad koji se moze ili ne mora ili se moze djelomicno svidati ili ne..

a ta akcija ZA GRAD sa pretenzijom politicke stranke
lici na savez izvidacaca koji voli prirodu i brine se o njoj, organizira logorovanja i ostale akcije dobra srca i humanosti... brige za slabije i ciscenja.. niti ti se sto ima svidati niti ne... jer nema nikakvog organizacijskog potencijala za grad.. ideje plana organizacije.. sve ono sto neciji program u politickom smislu mora sadrzavati..

civilne i humanitarne akcije su jedno, a organizacija grada ipak zahtjeva nesto drugo.. obecanje o ispunjavanju zelja gradanstva i prenosenju tih zelja u skupstinu.. to mi se ne cini dovoljan politicki potencijal... nije politicka stranka posta vec kreator.. a zagreb nije bas malo mjesto da bi izvidacke i kulturne akcije bile dovoljan potencijal za sudjelovanje u vlasti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vidim, nisi još pročitala program...

možda ćeš barem (jedan od) interviewa kojih su se iz stranke ZA GRAD u posljednje vrijeme nadavali - http://www.libela.org/razgovor/3715-bez-participacije-nema-demokracije/

(zap, inače, vidjela sam na fejsu da ti se stranka ZA GRAD zahvaljuje na lijepom članku ;)

Kako je i martin dolje rekao, svima je dosta mlatitelja prazne slame i skupih projekata za naše pare. Ne znam što fali viziji da se npr. gradski prostori aktiviraju i dadu na korištenje... ili da tramvajska karta košta 5 kuna... Ako pogledaš prijedloge na njihovoj stranici, primijetit ćeš da su ljudi zainteresirani za konkretno rješavanje njihovih "malih stvari", da su zainteresirani za "javno", da su empatični i da žele normalnu, slobodnu i razumno ugodnu svakodnevicu, a ne nekakve građevinske hektare uz Savu i slične megaturbo pizdarije od kojih običan čovjek najčešće nema ništa.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

reci ti meni @bigi.. da li je

reci ti meni @bigi..

da li je spahtlanje izloga politika ili aktivizam? ciscenje parkova od smeca su upravo demonstrirali sdp-ovci.. jel su oni posebni isto?

"stavljanje u funkciju" praznih gradskih prostora, sto je to? po cemu je to posebno kad imas nekoliko politickih stranaka koje to isto predlazu ili su predlagale vec odavno ili nedavno.. sto je najbolje u toj ideji, cini mi se da bi ju bandic prvi uspio provesti.. a mozda ce to i on krenuti u svojoj kampanji..

biciklisticke staze... ok, zgodno.. ali da li je to politika grada ili aktivizima?

grad je ogromno i zivo poduzece.. ne vodi se aktivistickim akcijama...
bas kao sto ni ideja vodilja stranaka ne moze biti slusanje naroda.. vec to treba biti dodatak na neku osmisljenu politiku...

za grad.. je po meni stranka simpa, spremna za opoziciju i predlaganja akcija.. no zar takvih nema dovoljno? evo ti laburista, oni su jako vec razvili modus rada u opoziciji i predlaganja planova 'gradanski i socijalno" osjetljivih... dijeljenje karanfila, rodna ravnopravnost, smanjenje troskova gradskih poduzeca.. sve to imaju svi, cak i sdp i hdz.. bandic je ipak najaktivniji u socijalnoj osjetljivosti i poticanju... osobno je obisao valjda pola grada, ima i psa, trci.. a ako treba i na sljeme ide.. vozi biciklu, otvara "in" akcije .. I ostojic je pazljiv prema gradskom saobracaju vozi se vlakicima, ima prakiralista za zagadivace u planu..

Dakle gdje je razlika?

jer svi imaju taj dio koji se zove "socijalan".. "drustven".. "rodno ravnopravan".. "gradsko transportabilan".. svi znaju trositi i sparati... a da li je itko od kandidata osmislio ista u vezi poslovanja grada? osnovnoj organizaciji?

Sto dakle na toj manjkavoj strani predlazu ZA GRAD biciklisti? jer ovo drugo nema razlike kod niti jednog kandidata na izborima.. osim u detaljima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

politika grada

Opet totalno nekuženje što uopće Gradovi rade... Ja razumijem da je tebi puno privlačnije kada Ferdelji kaže "sagradit ćemo 4 hidroelektrane na Savi"... no, ti projekti već postoje cca 20 godina, drugo - to uopće nije u njegovoj nadležnosti. Tako može obećati i slijetanje na Mjesec.

Gradovi jednostavno moraju što bolje funkcionirati - a to bi bila protočnost ljudi, robe i - ideja. Upravo ova stranka pokušava uvesti građansku participaciju. Ono, tipa, grupa građana ima problem, pa ga preko ove stranke uspiju "ugurati" u Gradsku skupštinu da se o njemu raspravlja. Bili to šetači pasa, prodavačice samoniklog bilja ili nešto treće.

Zagreb nije poduzeće, Holding je poduzeće. Zagreb je - Grad, a Grad daje smjernice, okvir za razvoj - ako netko u svom programu ima ideje snižavanje javnog prijevoza, revitalizaciju gradskih prostora, poboljšavanje pješačke i biciklističke zone i slične stvari koje potiču turizam, ugodniji život, razvoj Centra, dizanje kvalitete života na "periferiji", naravno da ću ih podržati.

A ti podrži - građenje hidroelektrana koje će izgraditi... gradonačelnik. Jel ti uopće znaš koje su ingerencije gradonačelnika i Gradske skupštine kada pričaš o "poslovanju grada"?

Tko je glasao

Budzet jednak KA-ST??

oh... da li znam?

grad jest poduzece, najveca poduzeca danasnjag doba, pace...

zato se svima i svidaju. ne zaraduju se generacijama, ne nasljeduju se formalno... no ipak.. grad je novac..

za zagreb kazu da tko ima zagreb ima i hrvatsku .. u politickom i ekonomskom smislu..

jednom, davno.. netko je rekao da je godisnji budzet grada zagreba jednak cijeni kostanja autoceste KA-ST.. ne znam da li je to bas skroz tocno, no vise je nego orijentacija u poimanju vodenja grada i gradskih poslova, odredivanja politike i smjera zivota i razvoja velike urbane cjeline.. nase najvece..

kultura je novac gledano kroz politiku.. standard urbanizacije je novac, gledano kroz politiku.. itd itd itd..

sve to zajedno zahtjeva prijedlog vodenja, smjer, plan ideju... ako zbog niceg drugog bar zato da se mozemo odrediti da li nam se taj smjer svida ili ne..

nedostatak osnovnih tocaka, ideje i nacina vodenja grada (citaj budzeta u kn) sasvim je dovoljno da netko bude simpatican, ali nista vise od toga.. jer ako cemo samo to gledati svi su simpaticni..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

da i ne

Očito ne znaš koliki je godišnji budžet Grada Zagreba (znam da te to neće spriječiti u raspravi, dapače). A očito ne znaš ni za što se taj budžet troši - koliki postotak u njemu imaju tzv. socijalni transferi (sufinanciranje dječjih vrtića, dodatak na mirovine za slabo imućne i slično, subvencija ZETu za pokrivanje gubitaka, itd.) Očito i jako brkaš Zagrebački holding i Grad.

Grad ima vrlo malo direktnog utjecaja na stvari koje određuju gospodarstvo, tržište rada i slično, Grad NE određuje poreze, doprinose i slično. Grad jedino određuje prirez, porez na tvrtku i komunalnu naknadu. Ali zato Grad može dati okvir, smjernice u kojem smjeru se želi razvijati - i time poticati određene grane gospodarstva. Ovo što recimo predlaže stranka Za_grad se meni sviđa... a ovo što predlaže Ferdelji su totalna lupetanja jer je promašio ingerencije za mjesto koje se natječe.

No, to tebe neće omesti da kažeš da je baš on super. Iako priča o slijetanju na Mjesec. A oni koji se natječu za nešto a nemaju pojma za što - meni nisu simpatični.

Tko je glasao

jel ti negdje vidis da sam

jel ti negdje vidis da sam napisala kako je itko super?
ja ne, pa te stoga molim da mi citiras te "super" dijelove.. kao i pripadajuca imena... barem prije nego nastavis imputirani...

a sve ostalo sto si napisao o socijalnim transferima... je klasicno politikantstvo.. socijalni transferi jesu novac.. kao sto je i grad vlasnik svih tih poduzeca na koje kao nema utjecaja.. osim "kulturnih" sto silom hoces dokazati.. no to naravno nije tocno.. grad je ne samo vlasnik vec i upravitelj, onaj koji usmjerava rad svih svojih poduzeca.. pored toga grad je i onaj koji propisuje i inkasira, poreze, takse, i jos mnogo ostalih troskova koje se mozda tako ne zovu ali nisu nista drugaciji..

dakle.. smijesno je to sto pricas.. i daleko od realnosti..

dovoljno je vidjeti strku koja se oko "izborne borbe" za vlast u gradu odvija i zasto im je svima stalo da ga "osvoje".. kao i zasto je mnogima stalo da se ne vidi razlog osvajanja.. novac, prije svega.. onaj novac koji se iz grada moze dobiti... za razlicite grupacije i razlicite svrhe..

sto se tice svidanja.. ili ne.. na svakom je da sam odluci.. no bilo bi suvislo kod takmicara zahtjevati da kazu svoje planove u vezi organizacije.. umjesto ovoga sto radis.. isticanju spahtlanja kao necem od izuzetne vaznosti i posebnost... koju naprosto svi isticu kao nesto sto imaju..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

možda su realni?

Ova stranka očito zna da neće "pomesti protivnike" pa nema ni potrebe da oni tu nešto ludo elaboriraju i idu u detalje. Pretpostavljam da se vide kao stranka koja pokušava osvojiti par zastupnik mjesta u Gradskoj skupštini i biti "korektivni element", netko tko će inzistirati na transparentnosti i preko koga će se moći građanski participirati.

Ili misliš da su zabrijali da će pobijediti pa sada moraju detaljno obrazložiti koju kulturnu i socijalnu politiku žele voditi sljedeći mandat? Meni je to super. Luzeri kojima nijedna anketa ne daje nikakve šanse, ali zato imaju programe od 150 točaka... joj. Rekao sam ti da su mi simpatični jer kreću od dna prema gore, i baš jer su suprotnost svima koji u životu nisu uzeli špahtlu, motiku ili bicikl, ali zato znaju sve o tome.

Tko je glasao

mislim da je to

mislim da je to neozbiljno..

korektivnih faktora imamo koliko god hoces

bianko cekove traze svi "novi" "bolji" "mladi" itd itd

a onih koji imaju nesto suvislo za reci NEMA pa NEMA ...

sarlatan jedan ili drugi svejedno je.. meni se cini da je najvaznije ostaviti dojam da se nesto mijenja a da se nista promijenilo ne bi.. pa se tako generalno gledano i ova stranka ZA GRAD uklapa u tu sliku niceg.. simpaticni, mladi zgodni... i jednako nista...

izbrisati ili ne-postaviti sve ono sto izaziva prijepore i razmisljanja nije politicki pocetak vec zafrkancija.. ili aktivisticka zafrkancija

koju je pored te stranke biciklista moglo kao program postaviti i jos sto slicnih, cak i od ovih starih postojecih.. ne bi bilo neke razlike..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nou problem...

Ti čekaj tu idealnu političku stranku sa savršenim programom, vizijom gospodarstva, svime do detalja i minuciozno razrađenim.

Ova je udruga kao sindikat USPJELA u borbi za svoje članstvo, iako su tek šačica građana bez ikakve financijske potpore. Napravili su nekoliko odličnih manifestacija, promovirali ono za što se bore, Bandić ih je primio, Gradski ured za promet ih je primio, njihovi prijedlozi su uvaženi za nekoliko budućih rekonstrukcija. Transport i prijevoz su izuzetno važne stvari pogotovo za malu zemlju koja niti proizvodi automobile niti baš nešto ludo proizvodi benzin.

Dakle - napravili su nešto konkretno na jednoj razini. Sada pokušavaju uspeti se na sljedeću. Ja ću to podržati. A ti podrži Ferdeljija i njegove "četiri elektrane na Savi".

Tko je glasao

meni se i dalje cini da je

meni se i dalje cini da je najvaznije ostaviti dojam da se nesto mijenja a da se nista promijenilo ne bi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sjedim i tipkam...

... nitko ti ne brani da osnuješ stranku koja će najzad STVARNO sve promijeniti - onako iz korijena.

A dok to ne napraviš (a nećeš), slobodno pljuj druge koji nešto barem pokušavaju.

Tko je glasao

pokusavaju? da, rade isto sto

pokusavaju?

da, rade isto sto i ti..

pokusavaju ostaviti dojam da se nesto mijenja a da se nista promijenilo ne bi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Ja uopće nisam tema ovog dnevnika, već jedna nova lokalna stranka.

Naravno, ja se samo trudim da izgleda da nešto mijenjam, dok zapravo ništa ne mijenjam... No, ti. Ti si skroz druga priča. Čudo je jedno neopisivo koliko ti stvarno mijenjaš stvari, ono, stubokom. Razdragane mase trče za tobom i viču "Luno, dosta nam je ovih koji samo ostavljaju dojam da nešto mijenjaju, vodi nas ti - ti koja stvarno mijenjaš stvari."

Mislim da imaš mali problem s poimanjem osobne važnosti i djelovanja. Uopće ne znam odakle ti ta fantazija da si tako... neponovljiva. Preporuka - pogledati Klub boraca :)

Tko je glasao

evo vidi.. covjek skroz

evo vidi.. covjek skroz promijenio pristup i sad se sve mijenja..
http://www.soundset.hr/fun/hrabra-odluka-mladog-sarajlije-biciklom-do-sa...

kao da su dnevnici koje si pisao posljednje vrijeme stvarno utjecali na znacajne promjene u ponasanju mladih i onih koji se tako osjecaju... bas kao sto je i dugme utjecalo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hehehe

A gdje me nađe :)

p.s. Jel možeš sada prestati chatati, lijepiti spotove, slike crvenoglavih mrava i koristiti ostale postupke kojima ovu stranicu pretvaraš u sprdnju i poligon za svoje trolanje?

Tko je glasao

dnevnik nije stranica.. a ni

dnevnik nije stranica.. a ni @zaphod portal..

a sto se drugog tice, ni najmanje se ne sprdam.. savrseno sam ozbiljna.. kad kazem za sprdnju da je sprdnja..
i posve sam sigurna da je ovo osnovna poanta dnevnika:
najvaznije ostaviti dojam da se nesto mijenja a da se nista promijenilo ne bi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno

Naravno da nećemo podržati mlade koji su uočili prazne gradske prostore, dali prijedlog što s njima, čiste ih te osvjećuju građnstvu da oni postoje - već ćemo podržati onoga tko mudro napiše "revitalizacija zapuštenih gradskih prostora". To puno bolje zvuči.

Zašto bismo vjerovali tisućama mladih koji koriste alternativne načine prijevoza, naspram nekom ovako iskusnom tko u programu napiše "informatizacija prometa". Wow. Informatizacija. Prometa. Odmah sam se uzbudio.

Zašto bismo vjerovali ekipi koja ide stvarno po naseljima (upravo su završeni društveni vrtovi Prečko i Vrbani), a ne tipu koji mudro nabaci "stimulacija urbanog vrtlarstva".

Luno, apsolutno si u pravu. Božesačuvaj da bih podržao one koji stvarno nešto pokušavaju napraviti, rađe ću podržati one koji pričaju kako će to jednom, možda, ako bude lijepo vrijeme, napraviti.

Tko je glasao

a sto kazes na ovu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci