Tagovi

Lokalni izbori: HDZ i SDP u padu, ali svi ostali daleko iza!

Vadio sam neke brojčane pokazatelje s prošlonedjeljnih lokalnih izbora. Preko vikenda imao sam vremena to srediti. Vjerujem da onima, koji žele objektivno sagledati politička kretanja, može biti korisno.

Sažetak:
– Izlazak na izbore manji nego 2009. (49% - 45%)
– Gledajući rezultate po županijama, vrlo su male razlike u odnosu na 2009.. HDZ je ispred SDP-a u gotovo istom odnosu (ukupno u glasovima 30%-26%)
– HDZ i SDP snažno dominiraju, zauzimajući prvo i drugo mjesto u većini županija
– Postotak glasova koje su dobili je međutim znatno manji (64% – 55%). Nema "treće snage" jer su ostali glasovi rasuti na razne stranke i liste.

Kod usporedbi rezultata raznih izbora i anketa, treba imati u vidu da se različite kategorije ne mogu bezrezervno uspoređivati. Izlaznost na izbore za Sabor uvijek je bitno veća kao za lokalne izbore, a za izbore za Europski parlament bila je bitno manja. Dio glasača uvijek glasa za iste stranke, ali mnogi dijele svoje glasove, prema prilici. To se vidi u nekim lokalnim sredinama, gdje manje stranke ili nezavisne liste imaju "utvrde", ali na izborima za Sabor dobijaju bitno manje. Radikalan primjer je Milan Bandić, koji je sa svojom nezavisnom listom za Sabor 2011. i na području Zagreba doživio fijasko.

Možemo dakle samo oprezno i uvjetno sagledavati neke trendove. Lokalne izbore prije svega možemo uspoređivati s prethodnim lokalnim izborima.

Županijske skupštine same po sebi nisu osobito bitne u našem sustavu vlasti (osim Grada Zagreba, koji ima poseban položaj jer je spojena regionalna i lokalna samouprava), ali lako je zbrojiti sve glasove pa vidjeti neki opći trend. Zato sam usporedio broj glasova odnosno postotke koje su pojedine liste dobile na izborima za županijske skupštine 2009. i 2013..

U privremenim neslužbenim rezultatima izbora nedostaju rezultati sa tri glasačka mjesta (po jedno u Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Osječko-baranjskoj županiji). To samo marginalno utječe na ukupne postotke.

1. Broj upisanih birača

Prije analize rezultata, spomenimo popise birača. Kao što je poznato, postojao je ozbiljan problem jer godinama nisu bili ažurirani uklanjanjem umrlih i odseljenih. Kao rezultat rada na sređivanju popisa, broj upisanih birača koji žive na području RH sad je manji za 320.000, odnosno 7,84%, nego prije četiri godine. Slijedeća tablica pokazuje situaciju po županijama, poredano po postotku smanjenja. Klikni na tablicu za veći prikaz.

2. Izlaznost na izbore

Broj važećih lističa bio je 2009. g. ukupno 1.854.338, a sada 1.698.217, odnosno 45,10% od broja upisanih birača. S obzirom da je ondašnji popis birača bio očito prenapuhan, realno je tada broj važećih listića bio 49,25%. (Nisam zapisao sve brojeve nevažećih lističa, ali koliko sam bacio pogled, veći je nego 2009.).

Razlike među županijama također su značajne. Najmanja je glasovnost (tj. postotak broja važećih listića u odnosu na broj upisanih birača, za razliku od "izlaznost", postotak onih koji su izašli na izbore, u što su uključeni i nevažeći listići) u Primorsko-goranskoj županiji: 39,63%. Najveća je u Dubrovačko-neretvanskoj: 53,59%.

Zbrajajući brojeve važećih listića, u šest županija u kojima je prvo mjesto osvojila lista predvođena SDP-om izlaznost je 43,18%, a u 13 županija, u kojima je prvo mjesto osvojila lista predvođena HDZ-om, 46,34%.

3. Dominirajuće koalicije (tj. zajedničke liste)

Rezultate iz 2009. i 2013. možemo uspoređivati imajući na umu da se radilo prvenstveno o sukobu dvije najjače stranke, SDP-a i HDZ-a. Obje međutim gotovo uvijek nastupaju sa zajedničkim listama sa manjim strankama, parlamentarnim i vanparlamentarnim, a pritom je u ove četiri godine došlo do velikih promjena partnera. (Inače, valja primijetiti da su u Europi, u zemljama koji imaju proporcionalni izborni sustav, zajedničke liste više stranaka ili zakonski nemoguće, ili vrlo rijetke. Koalicijski ugovor može se sklopiti prije izbora i znači da će stranke nakon izbora surađivati, ali u pravilu svaka ide sa svojom listom.)

Godine 2009., HDZ je samostalno nastupio u četiri županije, au 17 u koalicijama. HSS je bio u 15 županija u koaliciji sa HDZ-om, a u jednoj sa SDP-om. HSLS je bio u 14 županija u koaliciji sa HDZ-om, a u dvije sa SDP-om. HSU se podijelio podjednako: u šest županija sa HDZ-om, a u sedam sa SDP-om. HSP je bio u koaliciji sa HDZ-om u pet županija. U koaliciji sa HDZ-om bile su još četiri vanparlamentarne stranke, svaka u samo jednoj županiji.

Na zajedničkoj listi sa SDP-om bili su HNS u 17 županija, DC u šest, IDS i HDSSB u po jednoj, SDSS u dvije, SDA u tri, te još šest vanparlamentarnih stranaka ukupno u osam županija.

Sada se su se pak podijelili HSLS i HSS. Prva je u devet županija u koalicij sa SDP-om, a u šest sa HDZ-om. Druga je u šest županija sa HDZ-om, a u dvije sa SDP-om. HSU je sada međutim posve prešla na stranu SDP-a, s kojom je u koaliciji u 16 županija, a nigdje sa HDZ-om. HNS je u koaliciji sa SDP-om u 16 županija.

HDZ je međutim dobio nove partnere u BUZ (9 županija) i HSP-AS (17 županija). U koalicijama predvođenim HDZ-om ili SDP-om su također i razne vanparlamentarne stranke.

(Zbrka nastaje i zbog toga, što zbog nebrige Ministarstva uprave, koje registrira političke stranke, "Zagorska stranka" i "Zelena stranka" imaju istu kraticu, ZS, a također dvije stranke imaju istu kraticu ZELENI. Sve četiri stranke javljaju se na listama u koaliciji s velikim strankama.)

Sveukupno, gledajući postotke koje razne stranke dobivaju u anketama javnoga mnjenja i koje su imale na izborima za Sabor 2011., možemo procijeniti da je ukupni doprinos koalicijskih partnera ukupnome rezultatu otprilike isti. Zato je moguće uspoređivati rezultate koje su ostvarile dvije bitne snage: koalicija predvođena HDZ-om i koalicija predvođena SDP-om. (Dalje ćemo obično skraćeno govoriti "HDZ" i "SDP").

4. Rezultati: prva i druga mjesta

Gledajući tko je osvojio prvo i drugo mjesto, vidimo da HDZ i SDP snažno dominiraju, te da su promjene u odnosu na 2009. minimalne.

HDZ je osvojio prvo mjesto u 13 županija, a SDP u šest. U jednoj županiji prvo mjesto osvojila je lista predvođena IDS-om i u jednoj HDSSB-om.

Godine 2009. HDZ je imao 14 prvih mjesta. Sada su izgubili prvo mjesto u Osječko-baranjskoj županiji u korist HDSSB-a. SDP je i tada imao šest prvih mjesta i svuda ga je zadržao.

U četiri županije HDZ je drugi, a u 13 županija drugi je SDP. Ostale liste osvojile su drugo mjesto u četiri županije: lista predvođena HSS-om u Koprivničko-križevačkoj i HNS-om u Međimurskoj, te kandidacijske liste grupe birača Milana Bandića u gradu Zagrebu i Mirka Duspare u Brodsko-posavskoj.

Godine 2009., HDZ je bio drugi u šest županija, a SDP u 10 županija, te u pet ostale liste.

U četiri županije HDZ je treći, a SDP je treći u dvije županije.

Tako gledano, dakle, HDZ je zabilježio mali pad, a SDP mali napredak.

Zajedno, te dve stranke (s mlađim koalicijskim partnerima) potpuno dominiraju. Od 42 prva i druga mjesta, osvajaju 36 (a šest puta su treće), a od ostalih šest, nijedna druga stranka ne javlja se dvaput.

5. Rezultati: treća mjesta

Kad pogledamo tko je osvajao treće mjesto, potvrđuje se velika dominacija HDZ-a i SDP-a. Tu naime vlada velika šarolikost i na vidiku nema nikog, tko bi potencijalno mogao postati respektabilna "treća snaga" na nacionalnom nivou, odlijepivši se iz gužve stranaka stisnutih negdje oko pet, možda osam ili tri posto na nacionalnom nivou.

Gore je navedeno šest županija, u kojem je netko drugi bio prvi ili drugi, a HDZ ili SDP na trećem mjestu. Od ostalih 15 županija, najuspješniji je HDSSB, koji je (uz jedno prvo mjesto) treći u tri slavonske županije. HSS i laburisti su treći u dvije, te u osam županija razni:
– koalicija tri pravaške stranke u Sisačko-moslavačkoj,
– koalicija Hrvatske demokratske seljačke stranke, HNS-a i HSU u Bjelovarsko bilogorskoj,
– koalicija Akcije mladih i dvije regionalne stranke u Primorskoj goranskoj,
– HSLS u Ličko-senjskoj (gdje su bile samo četiri liste, a četvrta je SDSS),
Akcija mladih u Zadarskoj,
Nezavisna lista Stipe Petrine (što je sad stranka!) u Šibensko-kninskoj,
– Kandidacijska lista grupe birača Ivana Grubišića u Splitsko-dalmatinskoj, te
Most nezavisnih lista u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Kako se vidi iz ove šarolikosti, nezamislivo je da se neka nova relevantna snaga stvori objedinjavanjem raznih lokalnih snaga.

Zanimljivo je spomenuti da su dvije nezavisne liste iz 2009. u međuvremeno postale stranke, te su obje zabilježlie pad glasova. NL Stipe Petrine pala je s drugog na treće mjesto, a stranka "Ladonja" u Istri prošla je daleko slabije nego Nezavisna lista Plinia Cuccurina 2009., pa nije ni prešla prag.

Treba spomenuti rezultat Hrvatskih laburista. Neki mediji pisali su o totalnom krahu, što nije opravdano jer osvojili su ukupno gledano 5,28% glasova (89.620 u 20 županija, u jednoj nisu nastupili) i prešli izborni prag u 12 županija. Ali to svakako, kao i rezutat na izborima za Europski parlament, jest bitno slabije od njihovih ambicija. Jedini su uložili ozbiljan napor u to da postanu treća snaga, nastupajući svuda samostalno.

6. Rezultati: Broj glasova dvije dominantne snage

Pogledajmo, konačno, i broj glasova koje su dvije vodeće snage dobile. Za razliku od poretka, što smo gore prikazali, obje bilježe značajan pad.

Zbrajajući brojeve glasova u svim županijama, koalicije predvođene HDZ-om imamu 502.049 glasova odnosno 29,56%, a koalicije predvođene SDP-om 439.457 glasova odnosno 25,88%. Vrlo maleni postoci, ukupno malo više od 55%. Samo zbog velikog rasapa preostalih 45% glasova na razne liste zadržavaju dominaciju.

Godine 2009, liste predvođene HDZ-om osvojile su 643.083 glasa (34,68%), a liste predvođene SDP-om 552.272 (29,78%). Obje dakle bilježe značajan pad.

Iz toga bi se moglo zaključiti da dominacija HDZ-a i SDP-a u hrvatskoj politici danas počiva više na slabosti drugih, nego na njihovoj snazi.

Komentari

Tragedija ovih izbora nije u statistici

Tragedija se ne sastoji u nekakvom neuspjehu SDP-a, jer uostalom zbog čega bi i bili nagrađeni boljim izbornim rezultatima, s obzirom na demonstrirano u posljednjih skoro godinu i po, ne, tragedija se sastoji u vitalnosti HDZ-a, i to ovakvog HDZ-a - HDZ-a koji je prestao biti demokršćanska stranka (ako je ikad i bio), koji se pretvorio u čistu desnu populističku stranku i kojeg su napustili i viđeniji umjereniji članovi koje imalo krase nekakve moralne kvalitete i ugled.

Tragedija je i u tome što je i ovako "umivena" lijeva opcija laburista slabo prepoznata, a još manje nagrađena.

I ove afere koje potresaju državu, kao i borbenost nekad mlitavih sindikata pokazuju da ne treba potcjenjivati djelovanje političkog podzemlja pod vodstvom nekadašnjeg prvog murjaka države.

Sve u svemu, Hrvatska je je već debelo na putu prema putu s lošeg na gore...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I ovakvi nakaradni lokalni

I ovakvi nakaradni lokalni izbori bazirani na nakaradnom lokalnom ustroju, nepotrebno silnih županija, općina i kvazigradova, nedvojbeno su iskazali i istakli definitivno dvostranačje i veliki otklon birača od politike. Po mom sudu svi smo izgubili ili bolje rečeno svi smo izgubljeni u labirintu neznanja, nesposobnosti i hoštapleraja svih fela.
Zagreb je posebno zanimljiv, jer od 14 kvartova SDP je osvojio 10, dok je na gradskom nivou slika potpuno drugačija, što govori da se samo to biračko tijelo na gradskom nivou podijelilo, što bi trebalo značiti da u ovima nešto ne štima i da nešto ne rade dobro, ukoliko nisu u fazi da su toliko genijalni da ih glupi ljudi ne razumiju, tipa Zoki i co.
Bandić, kojeg ne mogu smislit ni nacrtanog, je prelukav da javno uđe u koaliciju bilo skim, računati će na tihu Karamarkovu podršku i na potencijalne prebjege kojih u nas nikad ne manjka.

Tko je glasao

Zagreb

Zagreb je posebno zanimljiv, jer od 14 kvartova SDP je osvojio 10, dok je na gradskom nivou slika potpuno drugačija
Četvrti ima 17. SDP je osvojio većinu glasova u većini - a ipak, ne zaboravimo, osvojio je većinu glasova i za gradsku skupštinu! No, Bandićev problem je bio da nje mogao osobno biti nosilac svih "nezavisnih lista", ljudima su uvelike bile neprepoznatiljive.

Nisam gledao sve rezultate za njih, ali evo recimo koalicijska lista HSLS-HSS-ZL-DSU dobila je, za vijeća črtvrti, dvoznamenkasti rezultat (16%) jedino u Stenjevcu, i to zato jer je Ferdelji tu bio osobno nositelj liste. (Inače, jedna zanimljivost: ta je koalicijska lista dobila manje glasova, nego sama Zelena lista prije četiri godine!)

A da "s ovima nešto ne štima" - naravno! :-)

Nezanemariv broj ljudi dijeli glasove, ne glasaju uvijek za iste na raznim izborima. (I ja sam primjerice tako napravio). Također, jedan od elemenata jest da je za četvrti (i mjesne odbore) bilo manje istaknutih listi.

Tko je glasao

Zahvaljujem na ispravci i

Zahvaljujem na ispravci i ispričavam se zbog netočnosti, dakle od 17 kvartova 12 je osvojio SDP i co., a 5 HDZ i co. ( Brezovica, Podsljeme, G.Dubrava, D.Dubrava i Sesvete)

Tko je glasao

Četvrti ima 17. SDP je

Četvrti ima 17. SDP je osvojio većinu glasova u većini - a ipak, ne zaboravimo, osvojio je većinu glasova i za gradsku skupštinu!

to je understatement. SDP je u većini četvrti osvojio apsolutnu većinu u broju mandata.
da je berina lista ostvarila isti rezultat, danas ne bi pričali o porazu SDP-a u zagrebu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

županije nisu nepotrebne, one

županije nisu nepotrebne, one su taman mjera za hrvatsku, samo ih treba ojačati i politički i financijski.

a ako se netko protivi županijama, neka mi lijepo kaže koje su ovlasti koliko je proračun županija, na što se troše novci, i što bi postigli ukidanjem istih.
čini mi se da vaćina nama pojma o županijama, ne znaju ništa ali znaju da ih treba ukinuti. to je naša zamlja znanja, i pokvarenih lijenih političara, a ni glasači možda nisu puno bolji.

što se tiče općina, fiancije nisu toliki problem koliko malobrojnost i povezanost malih zajednica može štetiti političkom razvoju. općina od par stotina ljudi koji su većinom obiteljski prijateljski i intreresno povezani pretvara se u klanovske sukobe. loše je kad s malo para možeš kupiti pola glasačkog tijela. za to bi veličinu trebalo ograničiti na minimalono 5 000 ljudi možda čak i više. one priče o trošku malih općina su odvratne, oe nisu trošak društvu, to je samo smobizam urbanih seronja prepunih predrasuda. i zagreb je mala učmala zatvorena sretina, vjerojatno gora od Preka ili ili nekog drugog malog mjesta.

Tko je glasao

REalno gledajući odavno smo

REalno gledajući odavno smo mi izgubili. Stvoren je dio ljudi koji su doslovno "uhljebi" sistema i koji žive samo od sistema. Njihova svrha postojanja na poslu ne postoji te oni znaju ako netko treći dođe na vlast sa posve drugačijim razmišljanjem (rješavanje problema i ogromna zaduženost i nelikvidnost...) bi ih vjerovatno poslao na pravi rad. Uzmimo ovako svako gotovo selo ima načelnika , a većina imaju i zamjenika načelnika. Uz to načelnik ima 2 tajnice , čistačicu i nekoliko ljudi iz administrativnog osoblja. Podiže si prirez i naplaćuje ga ljudima , ali to njihovim glasačima odgovara jer su njihove obitelji ustvari zaposleni kod njega. Uz to imamo i državne tvrtke i razne agencije koje pucaju po šavovima od "prezaposlenih" ljudi , a realna stvarnost je da sve te tvrtke OSTVARUJU GUBITKE. Možda ne znate , ali ideja npr. SDP kod nas u Vinkovcima oko rješavanja nezaposlenosti je osnivanje agencije. Pitam se da li je tu itko NORMALAN !?

Slijedeći glasovi su obećana radna mjesta preko veze mladih članovima stranaka , koji su vjerovatno nakon izbora razočarani (jer opet većina njih nije zaposlena preko veze...) , ali važno je da dobiješ neku nadu...

JEdan blago rečeno zatvoren i unaprijeđen totalitaristički sistem. IRonija izlazim u Vinkovcima nakon izbora , LJUDI SU DOSLOVNO RAZOČARANI i to POSEBNO oni koji su glasali za HDZ i SDP... Pitam se ja jesu li oni normalni , razočarani , a glasali za svoje (mogao bi točno odrediti ko za koga glasa...) Najžešće je što npr. nitko ne očekuje bolje , a pokušava održati svoj status pa kada svi propadnu neka i on propadne. ŠTo je još gore na slijedećim parlamentarnim izborima ja vidim HDZ i koaliciju ko pobjednike , a SDP i koaliciju blage gubitnike i sve će krenuti još gorim putem , jer ti LJUDI NE ZNAJU , NE ŽELE ZNATI i NE ŽELE SE TRUDITI IŠTA PROMIJENITI.

Razmišljanje za plakati , ali odavno ne puštam suzu za većinu hrvatskog naroda , jer nije jednostavno to zaslužio. Prvo za bolje sutra SE TREBA BORITI I RADITI , ali šta ćeš ljudi biraju ISTO i ko im KRIV... Možda je najbolje pustiti da se Hrvatska spusti na razinu JAmajke, Filipina i onda doslovno početi pravu REVOLUCIJU.

Zorane dobra analiza sa naglaskom da sam ja očekivao malo više pobjeda nezavisnih lista i trećih stranaka , ali to je bila samo nada :)

Justice for all !

Tko je glasao

REalno gledajući odavno smo

Justice for all !

Tko je glasao

Zgodno

napisano i pregledano, napravio sličnu analizu odmah poslije izbora, ali tada nisu bili vidljivi podaci o samoj izlaznosti na izorima. Ako vas zanima, pošaljem .xls (2009 i 2013) gdje su prijeđena i gradonačelnička mjesta te izbori za skupštinu unutra "glavnih gradova". Gdje je zapravo isto takvo ili slično stanje i 3 opcija je većinom Laburisti, a vidi se osjetni pad prema dvije glavne stranke (HDZ i SDP) i u skupštinama.

Tko je glasao

Zagreb - bol golema SDP-a

Gore sam se striktno ograničio na analizu broja dobivenih glasova za liste za županijske skupštine. Nisam ulazio u dodatne pretpostavke o postizbornim koalicijama, gdje stranka koja je po broju glasova prva može izgubiti većinu - to nije više direktno "volja birača", jer kod nas nema, kao što u dnevniku spominjem, u razvijenijim zemljama parlamentarne demokracije uobičajenih predizbornih koalicija, koje ne uključuju zajedničke liste. (Npr. u Njemačkoj svatko zna, da će liberali biti s demokršćanima, a zeleni sa socijaldemokratima).

Ipak, Zagreb je veliki poraz SDP-a, zbog toga što će vijećnici izabrani na Kandidacijskoj listi grupe birača Milana Bandića nesumnjivo sklopiti koaliciju s HDZ-om, pa uz gradonačelnika (što je 99,9% sigurno) izgubiti i Skupštinu. Tako će HDZ opet, nakon 2001., doći u priliku upravljati Zagrebom, iako to rezultatom nisu zaslužili.

Tko je glasao

ja mislim da se jako varaš

ja mislim da se jako varaš oko koalicije s HDZom, Bandić nije od jučer i zna što mu je potrebno, daleko je vjerojatnije da će koalicijske partnere tražiti na drugoj strani
nadalje, bandić se do sada nikada nije asocirao s HDZom i puno je pazio na to, da su surađivali jesu ali nikada formalne koalicije nije bilo (a moglo je biti, od predsjedničkih do parlamentarnih pa čak i sada kod zagrebačkih)

inače, odličan tekst

Tko je glasao

mrak

Sve i da Bandić hoće izostaviti HDZ iz gradske vlasti to ne može učiniti jer HSS i HSLS nemaju dovoljno mandata da podupru Bandićevu vlast, a i sam Ferdelji je otklonio tu mogućnost.

Iako Bandić nije od jučer to ga nije spriječilo da u predsjedničkog kampanji ne odbije podršku Tomislava Merčepa.

Tko je glasao

priča se da je bandić već

priča se da je bandić već sredio da dvoje s SDP-ove liste pretrče.
potom, tu je i HSU, koji je u skupštinu ušao kroz koliranje s SDP-om, a koji se navodno već obećao bandiću. btw, višnja fortuna, 3. s liste cijelo vrijeme radi u bandićevoj upravi.
što su sve kamenčići koji govore o kvaliteti SDP-ove liste.

uz prebjege, i prešutnu potporu HDZ-a (što će im više, kada bandić za predsjednika skupštine namjerava staviti šterna - čovjeka s kojim je hdz pregovarao da bude njihov gradonačelnički kandidat) - HDZ će konačno doći do ukidanja "oporbene situacije u metropoli"

zahvalu mislim isporučiti kolegama na konvenciji.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Bandić i HDZ?

Ja sam tu prihvatio uvjerenje koje je uobičajeno, da će koalirati. Iz ovoga što kažu mrak i hadži, moglo bi biti zanimljivo!

U svakom slučaju, SDP gubi. A mislim da se ne može reći da je za to kriv Ostojić. Ja sam u studenome 2012. pisao o tome kako Bernardić kao kandidat očito ima problema, ali mislio sam, da će SDP, kad ga je nominirao, sad stati iza njega i maksimalno ga promovirati. Ovo je ispalo vrlo loše.

Tko je glasao

Laž, prokleta laž i HDZ

Novi list, J.K

HDZ, za početak, nije pobijedio na lokalnim izborima. Bez obzira što je pobjedu Karamarko proglasio već u izbornoj noći, a zatim tu tezu, uz pomoć ostalih stranačkih velikodostojnika živčano branio, brojke su prokleta stvar. A one kažu da su HDZ-ove koalicije dobile za cca pet postotnih poena manje glasova nego one koje je ta stranka sklopila na lokalnim izborima 2009. godine. One kažu da u prvom krugu HDZ nije uspio osvojiti niti jedno uporište koje je dosad držala ljevica na razini županija i županijskih središta (nijedno nisu ni izgubili). One kažu da su HDZ-ove liste u velikim gradovima ostvarile još lošiji rezultat od onog lošeg kojeg su imali prije četiri godine.

Istina, HDZ je osvojio najviše mjesta u općinskim, gradskim i županijskim vijećima, ali to je kriterij po kojem je jednako vrijedna jedna stolica u najmanjem općinskom vijeću u zemlji, kao i ona u skupštini najvećeg grada. Tako nešto upotrebljavati kao argument dosad je imao obraza samo Veliki Blefer osobno. Ivo Sanader. Lijepo je vidjeti da njegov duh još živi u njegovoj stranci.

Drugi kriterij po kojem se "dokazuje" kako je HDZ pobjednik izbora je da se Hrvatska "zaplavila", jer ta stranka ima većinu u županijama. Upravo zato - da bi se maksimizirao HDZ-ov izborni rezultat je početkom devedesetih i napravljena ova groteskna i neprirodna podjela na tzv. županije u zemlji snažnih povijesnih regija. I teško će se, s ovakvim razgraničenjem ikad i izmijeniti plava, županijska boja karte Hrvatske. Ali, zamislimo li Hrvatsku s pet regija jasno je da bi plava boja prevladavala samo na istoku i jugu. Veći dio zemlje bio bi, ne samo po rezultatima ovih lokalnih izbora - crven. Ili bar crvenkast.

Čemu to skoro pa patološko inzistiranje na "pobjedi" potpuno je nejasno. Naime, HDZ je prije samo mjesec dana sa svojom koalicijom ostvario čistu i nespornu pobjedu na izborima za Europski parlament. Istina, vrlo tijesnu, ali i 0,79 postotnih poena prednosti je - prednost.

Štoviše, ako se samo malo strpe, do drugog kruga, možda bi mogli ipak pobjednički dignuti ruke: jer, nije nezamislivo da HDZ osvoji sve velike dalmatinske gradove: Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. U kombinaciji s ostalim rezultatima, to bi se svakako moglo proglasiti pobjedničkim rezultatom HDZ-a, bez obzira na potonuće u nekim drugim sredinama.

Međutim, i SDP za deset dana može proglasiti nespornu izbornu pobjedu unatoč zagrebačkog pljusci koju su doživjeli od Milana Bandića. Naime, ako kandidati koje podržava ta stranka osvoje Split i Osijek, bit će na vlasti u tri od četiri najveća grada u zemlji (do ovih izbora su imali samo Rijeku). Kako je vrlo izvjesna i pobjeda u simbolički prevažnom Vukovaru, proglasiti takav izborni rezultat Milanovićeve stranke ikakvim osim pobjedničkim bilo bi otužno.

No, najvjerojatnije će se izborni rezultati tako posložiti da će jedino pravedno biti proglasiti cijelu priču - neriješenom, s malom prednosti onome koji prevlada u majci svih izbornih bitaka 2013. godine, onoj za Grad Split.

Teško je, međutim, vjerovati, da će HDZ inzistirati na bilo čemu osim na tome da su oni "rasturili", pa makar i izgube na sve i jednom drugom krugu lokalnih izbora. Jer, ukoliko toj stranci činjenice ne odgovaraju... zna se.

http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Zalede-Jasmina-Klarica/Laz-prok...

Tko je glasao

Čestitam na kreativnom

Čestitam na kreativnom pristupu jer se nitko iz Kukuriku koalicije još nije dosjetio ključa po kojem stoji ovaj tvoj zaključak:

Tako gledano, dakle, HDZ je zabilježio mali pad, a SDP mali napredak.

Tko zna, možda bi Milanović i honorirao ovaj toliko žuđeni zaključak. Bez obzira što ne stoji ali je pravi melem na ljutu ranu. Prosječno inteligentnom čovjeku je međutim jasno da onaj tko vodi u prvim mjestima, nužno mora gubiti u drugim i trećim. Od sada žemo izgleda imati dvije kategorije pobjednika, jedne prema kriteriju prvih a druge prema broju drugih i trećih mjesta. :)))

Takav pristup pogoduje svima jer baš svako od sudionika može biti nekakav pobjednik. Pohvaliti se da je, recimo, osvojio najviše 5-tih mjesta.

Gotovo nitko od analitičara ne spominje najbitnije. Ne radi se ovdje o srazu SDP-a s HDZ-om kakav je nekada bio. Radi se o HDZ-u izranjavljenom brojnim aferama, s bivšim premijerom u zatvoru i brojnim suđenjima koja su u tijeku. Prisjetimo se onih predviđanja od prije godinu dvije dana, kakva je sudbina predskazivana HDZ-u? Išla su od izbornog kraha pa sve do raspada stranke.

E taj i takav HDZ se sad sukobio s SDP-om pa bi bio red da se to uzme u obzir i pri davanju ocjena. HDZ je na lokalnim izborima pobijedio a SDP izgubio. Izgubiti od ovakvog HDZ-a čak nije ni običan poraz već katastrofa.

To je jedina činjenica a sve ostalo su nijanse.

Pobjeda u drugim i trećim mjestima možda i može poslužiti kao kakav takav melem u unutarstranačkim vidanjima rana no trpati ih u ozbiljne analize je neozbiljno.

Preporučam jedini relevantan kriterij, broj mjesta (funkcija) za koje se natječe. Usporedi prije i sada, i to je to kad je riječ o pobijedi i porazu, odnosno usponu i padu.

B-52

Tko je glasao

Izranjavani HDZ? Pa da HDZ

Izranjavani HDZ? Pa da HDZ baci atomsku bombu na Hrvatsku ne bi dobio manje od 20 posto glasova zahvaljujući kretenizmu hadezeovskih fanatika poput tebe.

Ali dobro, ako je HDZ izranjavan i kao takav se suprotstavio SDP-u na izborima, onda bi bilo pošteno i spomenuti da je SDP "izranjavan" očekivanjem stanovništva da čarobnim štapićem popravi razvaline od države koju je HDZ ostavio u amanet. I zbog tog razočarenja u Vladu SDP-a, neki su birači kaznili SDP na lokalnim izborima.

Tko je glasao

Izranjavljenom izbornim

Izranjavljenom izbornim porazom i time poremećenom umu nije nemoguće u jednoj te istoj osobi vidjeti istovremeno laburističkog i hadezeovskog fanatika.

Nije mi samo jasno je li Griotta ovdje dala plus mom hadezeoskom kretenskom fanatizmu ili nekoj drugoj mudrosti cijenjenog komentatora, toliko velikoj da zasjeni čak i njegov već kronično očitovani nedostatak kućnog odgoja.

B-52

Tko je glasao

Hvala na pohvali, ali ne zaslužujem ju!

Stvarno nisam bio nimalo kreativan. Samo sam usporedio situaciju 2009. i 2013.

. Prosječno inteligentnom čovjeku je međutim jasno da onaj tko vodi u prvim mjestima, nužno mora gubiti u drugim i trećim.
A kakve to veze ima sa situacijom, koju opisujem? :-(

2009. HDZ je imao 14 prvih mjesta i 6 drugih, a 2013. - 13 prvih i 4 druga.

2009. SDP je imao 6 prvih i 10 drugih, a 2013. - 6 prvih i 13 drugih.

Zaključiti iz toga da je HDZ malo igubio, a SDP malo dobio, nije nimalo kreativno, niti za to treba nešto više od prosječne inteligencije.

E sad, kad bi netko tu napisao da je SDP zapravo dobio izbore - to bi fakat bilo kreativno!
:-D

Što se tiče pitanja tko je koliko izranjavljen, je li poraz ili katastrofa isl., ovaj dnevnik se time ne bavi.

Tko je glasao

Kratko i jasno, izbori su

Kratko i jasno, izbori su bili za župane, gradonačelnike, općinske načelnike i vijećnike na te tri razine. Izbore za mjesne odbore, četvrti i razno trenutno ostavljam po strani.

Jedini kriterij uspješnosti je usporediti koliko je tko osvojio funkcija 2009. i sad pa kome što ispadne. Nema drugog načina i kriterija za utvrđivanje pobjede ili poraza.

Broj birača, urbano, neurbano, drugo, peto ili treće mjesto, prvi i drugi krug - sve je to za analize druge vrste i po potrebi filozofiranje kad se želi zamagliti suština i ishod izbora.

Bit će da me zaveo naslov dnevnika, nisam stekao dojam da HDZ pada. Štoviše, mislim da se puno i čak zabrinjavajuće uzdigao obzirom na to gdje je bio, ali ne toliko 2009.godine već 2010 i posebno 2011.godine. Za pravu je analizu to HDZ-ova polazna pozicija. No ok, poštujem, ti takvom nisi ni želio baviti.

B-52

Tko je glasao

U redu, tvoje je pravo da tako misliš.

Ja sam analizirao neke brojke i usporedio 2009. i 2013.. Tebi se čini da to nije bitno - u redu, imaš na to pravo.

Ipak, nisam napisao ništa netočno, nego samo po tvom sudu irelevantno.

<>

Tko je glasao

zoran oštrić

Tvoja je metoda vjerodostojna jer se uvijek uspoređuju zadnji izbori sa trenutnim, a ne uspoređuju se trenutni izbori s nekom virtualnom točkom iz razdoblja između dva izbora.

Tko je glasao

matematika je alat koji ti

matematika je alat koji ti pomaže u nekim analizama a ne svrha sama sebi. činjenica je da ako gledaš trendove HDZ raste vrlo brzo. I to mene ne zabrinjava kao činjenica. ali me zabrinjava razlog zašto raste. naime, to nije zbog kvalitete programa ili zato što su postali jako dobri nego zato što je SDP katastrofa. Milanović je dobio izbore iz istog razloga prije godinu i pol. Ako maknemo sve ideološke poteze (koji je bilo) suštinski SDP jedino što je napravio je dignuo poreze. Znači nastavio je istu ekonomsku politiku HDZa plus što je digao poreze i stime izazvao katastrofalnu nezaposlenost i pad BDPa kao i zacementirao poreznu bazu na niskom nivou jer uz PDV od 25%, dividendu, poreznu presiju, strah od rada, rasta neće biti. Banke i poduzetnici se ponašaju potpuno logično. Banke ne daju kredite a poduzetnici ne traže. Strane investicije su potpuno zamrle. zašto bi netko recimo ulagao u Hrvatsku sa 20+12% poreza na dobit a u Srbiji ima 10% i podupire se svako otvoreno radno mjesto sa 10000 Eura. Zašto?

Jedna studentica mi kaže da više nema niti poslova za 1600 kn.

Ja mislim da se svi slažemo da Hrvatskoj treba zaokret u ekonomskoj politici. Činjenica je da će SDP izgubiti slijedeće parlamentarne izbore (bilo redovne ili prijevremene) ako ne napravi ekonomski zaokret (a izgledno je da neće jer Milanović tupi da oni uvode "red", šta god da to značilo (meni nije jasno što to znači - naplatili su samo 380 milijuna kuna potraživanja od starih poreza što bi se vjervatno naplatilo samo po sebi i da nitko ništa nije radio)). Činjenica je da će vjerovatno onda HDZ dobiti što opet ne garantira zaokret u ekonomskoj politici.

Tko je glasao

@Zoki

hvla na isprnoj analizi izbora. naročito me se je dojmio popis birača i brojkice koje govore koliko je u pojedinim mjestima bilo manje birača. bojimse da su se te brojkice malo promijenile u Zagrebu neposredno pred lokalne izbore. bila sam svjedok prijavljivanja starijih osoba i njihovog zahtjeva za osobnom iskaznicom. ne govorim o prijavi boravka već o prebivalištu. ako cijela dvorana sluša nagluhog starčeka kako nema osobnu iskaznicu i kako treba novu onda s preko 50 posto sigurnošću možemo govoriti o rupama koje se zaobilaze.

w. ;)

Tko je glasao

Još neke brojkice

U 14 županija, u kojima je pobijedio HDZ, ima 1.921.738 upisanih birača, a u 6 županija, u kojima je pobijedio SDP, ima 1.392.608 (od čega je međutim Zagreb gotovo pola).

U županijama, u kojima je pobijedio SDP, ukupno je sada 87.485 upisanih birača manje nego 2009. ili -6,28%.

U županijama, u kojima je pobijedio HDZ, ukupno je sada 232.632 upisanih birača manje nego 2009. ili -12,10%.

Iz korelacije ne treba izvlačiti zaključke o uzročno-posljedičnoj vezi. Muljanja prilikom glasovanja zbog dvostrukog prijavljenog prebivališta ili "glasanja mrtvih" sigurno je bilo, ali ne u tako velikoj mjeri.

Vjerojatnije se radi o tome, da su "SDP-ove županije" (Primorsko-goranska, grad Zagreb, Međimurska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka) u cjelini razvijenije, pa je vjerojatno i administracija manje aljkava.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci