Tagovi

Lokalna Održivost Na Pulski Način

S obzirom na to da je Pula do prije koju godinu bila poznata kao "rock city", vjerojatno bi ovu priču bilo idealno započeti stihovima buntovničkih pjesama lokalnog podrijetla. Metal, punk ili hard rock inspiracije "made in Pula" zasigurno ne fali. No Tereza Kesovija se ipak nekako najidealnije uklapa u aktualnu pulsku demokratsku pushionu: "Sve se vraća, sve se plaća, svaki stari dug, iste noći isti dani vrte se u krug". Svejedno prati li se trenutna situacija iz religiozne, političke ili znanstvene perspektive, treća konstatacija jednostavno nije izvediva: Budući da nas je stoljećima dug put prema progresu umjesto do blagostanja doveo do toga da smo svi na planeti isti ko Grčka, ili je greška u sustavu, ili je sustav greška.

Nema tu nikakvog pretjerivanja kad se kaže da u nama ljudima leži fantastični potencijal. Pa ipak, čovječanstvo je zapelo na početničkoj grešci. Slikovito dočarano, čitav mehanizam za proizvodnju društvene i gospodarske klime funkcionira na suludi način da ukoliko doktori ne liječe zdrave, a zdravi se ne pretvaraju bolesnima, nastupa kataklizma Olivera Mandića: "Sve je propalo, svemu je kraj, sve se srušilo, izgubilo sjaj". Krivicu za posljedice idiotizma podjednako snose i doktori i zdravi pacijenti.

Je li ova informacija dovoljna da u svakom od nas pokrene volju za sitnim promjenama u uobičajenim svakodnevnim životnim navikama koje će neminovno dovesti do velikih promjena na globalnom niovu? Recimo što kažete na ovo, hoće li Facebook ipak nestati prije nego što nemati korisnički račun u njemu postane teroristički čin?

Kako izgleda, grčka tragedija bi eventualno mogla dobiti mnogo bezbolniji rasplet od onog koji se do sada očekivao. Na susretu u organizaciji njemačkog lista Die Welt, iz Deutsche Banke su predložili da Grčka uvede dvojni valutni sustav. Osim eura, kao platno sredstvo, trebala bi početi cirkulirati i komplementarna valuta "geuro". Ovaj prijedlog, međutim, ni izbliza se ne dotiče onoga o čemu se vodi glavna riječ u dokumentu 'monetarna reforma' pulske organizacije Udruga Crom Alternativna Razmjena.

- Zašto je ubijeno neovisno istraživačko novinarstvo?

- Ako je svima poznato da su banke uzrok ekonomske krize, zašto policija štiti pljačkaše i udara po opljačkanima?

- Ako obrazovni sustav konstantno poskupljuje, zašto su djeca sve tuplja i gluplja?

- Zašto je prihvaćen rat protiv terorizma kad se dobro zna da su vlade lagale?

- Zašto su znatiželja i informiranost odjednom opasna teroristička prijetnja?

- Zašto se ljudi sve više i brže debljaju?

- Zašto moćnici pod zemljom grade banke sjemena, a nad zemljom naturaju genetski modificiranu hranu?

- Zašto elita gradi tajne podzemne baze?

- Zašto se šuti o posljedicama naftne katastrofe u Meksičkom zaljevu?

- Zašto se šuti o posljedicama nuklearne katastrofe u Fukushimi?

- Zašto cijepljenje svjetske populacije uzima sve više maha ako je znanstveno dokazano da je štetno i za odrasle i za djecu?

- Zašto po preporuci više sile stanovništvo pije vodu zagađenu toksičnim industrijskim otpadom fluoridom?

- Ako to nije neophodno, zašto mobilni telefoni i ostali uređaji rade na frekvenciji ljudskog mozga?

- Zašto je nebo išarano kemijskim tragovima aviona ako smo zbog aluminija i ostalih otrovnih tvari sve bolesniji?

- Zašto su se aerodromi pretvorili u terorizirajući rendgenski pregled?

- Zašto nas vlade kako im se prohtije smiju špijunirati, zatvarati i ubijati bez suđenja?

- Zašto se naš DNK monitorira, očne šarenice skeniraju, krv testira i kretanje prati?

Iz nekog samo njima znanog razloga, solucija predložena od strane Deutsche Banke u pogledu grčkog financijskog kolapsa, umjesto fokusiranja pažnje na pitanje kako je uopće došlo do toga da se sve pretvorilo u jedan neotplativi vječni kamatonosni dug, usmjerena je prema očajničkom izmišljanju novih trikova kojima te u stvarnosti nepostojeće dugove i dalje treba nastaviti isplaćivati.

"Oni što dolaze za nama, imat će samo betonirane pejzaže, slušat će samo cvrkut plastičnih ptica, imat će sterilizirane osjećaje i u wc-u televiziju, oni što dolaze za nama umjesto šljivovice ispijat će čaše etera". Danas je ova financijska anarhija sve pretvorila u prah i pepeo, ali sjećate li se kako je nekad kad je Pulom vladala neka druga anarhija, tamo gdje sad stanuju mržnja i zavist carevalo druženje? Nema više onog štimunga, more ima neki čudan zadah, nestala je čak i riba. Financijska anarhija ubila je prijateljstvo i ljude učinila spodobama koje u moljenju za koricu kruha slave vlastito ropstvo.

"Pula No Stop" drastična je razlika u odnosu na "Pula Non Stop", projekt neslavno propao prije nego što je uopće pokrenut, iako je progutao dobre pare. O čemu se radi? "Pula No Stop" je inovativna inicijativa iz radionice ideja s južnog vrha istarskog poluotoka za stvaranje kreativne ekonomske, društvene i kulturne zone na tom području kroz interakciju i međusobno druženje Puležana, širenje prijateljstva i dobru zabavu između ostalog. Više možete saznati na ovoj adresi:

Pula No Stop - Održiva Kreativna Zona

Komentari

Pula je devastirana davno

Pula je devastirana davno prije nego je u njoj zavladao IDS, a Jakovčić je samo nastavio tim tragom i upropastio grad koji je odavno sveden na malo veće selo.
Ako se netko ovdje toga još sjeća, Pula je '80-ih godina imala vrlo jak zabavni i noćni život, po kojem bila poznata širom ex YU: danas tamo više nema života poslije 18 h. Imala je Pula '80-ih i razvijen kulturni život, čiji je vrhunac je bilo ponovno otvaranje INK 1989. (nakon 20-godišnje "pauze"), i to kao jednog od najmodernijih kazališta u bivšoj državi, a danas od njega manje-više postoji samo zgrada! Pula je danas zapravo svedena na selo s nešto više od 60.000 ljudi, koje živi samo od turizma - samo ljeti i samo sezonski.
Ako ćemo baš iskreno, najveći šamar Puli opalio je Tuđman, kada je inzistirao da Pazin (za koji je jadan mislio da je "centar hrvatstva u Istri") postane županijsko središte. Posljedica toga bilo je i izmještanje dijela regionalnih institucija u Pazin, gradić s manje od 5.000 ljudi. Ne treba posebno ni govoriti da je sve to pratilo drastično rezanje novca koji se iz državnog i županijskog proračuna slijeva u Pulu, pa bi se prije moglo reći da je "rijeka novca" potekla uzbrdo (odnosno iz PU prema ZG i Pazinu), nego obratno, kao bi bilo logično. S tom praksom nastavile su i sve druge hrvatske vlade, uključujući i ovu zadnju, Milanovićevu.
Drugi udarac PU zadale su objektivne okolnosti, odnosno nastanak granice između HR i SLO. To je Pulu doslovno pretvorilo u prometno slijepo crijevo, a kad nema crikuliranja ljudi, nema ni novih ideja, novih znanja i sl. Osim toga, udaljilo ju je od Ljubljane, s kojom je do 1990. bila puno više vezana nego sa Zagrebom.
Treće je napravila tranzicija, koja je uništila dobar dio pulske industrije. PU je nekad bila jedan od najvećih industrijskih centara na Jadranu, a danas je od toga ostao samo Uljanik i još nešto sitno. Industrijska zona pretovirla se u trgovačku, pa su u njoj danas, umjesto hala i pogona, shopping centri i auto-saloni. A, kad nema industrije, nema ni potrebe za novom radnom snagom, kad nema potrebe za radnicima, nema ni migracija (osim onih političkih, koje su tamo u zadnjih 20 godina poticane), a onda ni za prometnim vezama. Rezultat toga je zatvaranje sredine u samu sebe.
Po gradaciji krivnje, tek onda dolazi IDS i njegova politika, koja je Pulu totalno provincijalizirala. Njihova je krivnja ogromna. Istina je da se IDS u PU na vlasti održava kupnjom glasova manjinaca, što znači i zapošljavanjem i kadroviranjem po političkim i raznim drugim nepotističkim linijama. S obzirom na strukturu stanovništva, stvorenu nakon Drugog svj. rata, PU je za to više nego pogodno tlo.
Istina je i da je IDS Pulu poptuno marginalizirao, kako bi se pulskim novcem jačali (tj. kupovali) pravi centri IDS-ove moći (Rovinj, Poreč, Labin i, hm..., Pazin). To se vidjelo i kada je prošle godine pulski gradonačelnik u Saboru zatražio da PU postane centar Istarske županije, i našao se potpuno usamljen u tome, jer su ostali IDS-ovci bili suzdržani, a svi drugi zastupnici protiv. Jednostavno, IDS-u Pula baš i nije po volji, osim kao rezervoar novca i poslova u komunalnim poduzećima i institucijama u koje zbrinjava "podobne" kadrove. Nije baš po volji ni SDP-u, a ni HDZ-u. I, ne, kod nikog od njih to nije (samo) iz čiste zlobe, ima u svemu tome i puno nenanja i nesnalaženja, a najviše je zbog uskih stranačkih interesa.
Ono što Puli kronično fali, to je sposobna vlast, ona koja će biti svjesna vremena i trenutka, onog što se može i onog što se, u datim okolnostima, ne može napraviti. Vlast koja će osjećati puls svojih građana jer ni jedna do sada to nije bila u stanju. Treba joj i vlast koja će imati viziju razvoja grada i koja će konačno biti u stanju normalno funkcionirati s centrom (Zagrebom).
A, ono što joj pogotovo treba, to je izlazak iz ljuske u kojoj danas PU funkcionira, a koja je najmanja u povijesti. Čak je i u vrijeme kada je bila anglo-američka enklava (od 1945. do 1947.) Pula obuhvaćala (nešto) širi prostor nego danas. Za one koji ne znaju, čak ni neki dijelovi samoga naselja Pula administrativno ne spadaju pod Grad Pulu, pa je tako Pješčana Uvala u Općini Medulin, a Šurida u Općini Fažana, dok je aerodrom u Općini Ližnjan. Za Brijune se ni ne zna gdje su, jer se oko njih glođu i Pula, i Fažana, i Vodnjan. Zato bi Grad Pulu trebalo proširiti barem na okolne općine Medulin, Ližnjan i Fažana, a možda i na dijelove današnjeg Grada Vodnjana (Galižana i, možda, Peroj) i Općine Marčana (Loborika). Tek tada bi se stvorili uvjeti za neki razvoj, u kojem grad i prigrad dišu istim plućima. Alternativa svemu tome je daljnja stagnacija grada.

Tko je glasao

zahvaljujuci bambiju i

zahvaljujuci bambiju i jakovcicu pula izgleda kao nekakva balkanska palanka! ids uvijek i pobjedjuje na izborima jer je jakovcic "kupio" sve nacionalne manjine u istri da glasaju za njega, srbe, bosnjake, chiptare, talijane, rome... a on im to vraca na mnogo nacina! pogledajte samo gastronomsku ponudu u istri (meduljin, rovinj, porec...), totalno je chiptarizirana, gdje nitko ne moze graditi, sipci mogu (ulica sergijevaca u puli, riva u rovinju...), inspekcije u velikom luku zaobilaze ugostiteljske objekte chiptara, srbi i dalje kao i prije rata direktoruju u mnogim javnim poduzecima i cuo sam jedan isto tako zanimljiv podatak kako u istri nema nezaposlenoga srbina i uglavnom su zaposleni u javnim poduzecima i boljim firmama uopce gdje se bez debele veze ne moze niti primirisati...
nino jakovcic i njegov jurisnik (inace sampion gluposti) kajin su dokazani srbofili i pokusavaju od istre napraviti yugoslaviju u malom jer nikada nisu niti prezalili bivsu drzavu!
zadnjih desetljeca su rankovicevci koji su dovlaceni u istru i tamo dobivali besplatno zemljista, stanove, kuce talijana (rovinj...) tako "dresirali" domace istrijane da cete cuti od njih i danas kako je u istru svatko dobrodosao samo ne njihovi sunarodnjaci hrvati (purgeri, ercegovci, slavonci...)... ima toga jos puno samo mi se ne da vise pisati!

Kitz

Tko je glasao

Kako mi u Cromu nakon 5

Kako mi u Cromu nakon 5 godina webovanja sad jako dobro znamo što je web i što je moguće učiniti preko weba, odlučili smo se spustiti s ekrana na ulicu - ovo bi bila službena najava. Tko što i ko koga u političkom smislu, uopće nas ne zanima. Ako uspijemo proširiti alternativno sredstvo razmjene, vjerovao ili ne, sve će se ostalo srediti - nazovimo to tako - "samo od sebe".
prijatno :)

Tko je glasao

peace for everybody

nema sredjivanja nicega u istri i puli sve dok je ta banda na vlasti! zalosno je da te ne zanima "tko koga" u politickom smislu, zato na izborima pobijedjuju uvijek isti, oni nezainteresirani ne izadju na izbore, a oni zainteresirani (bolje receno, koji imaju interesa, tj. koristi od ids-a) izadju svi i kao manjina pobijede vecinu...
nemas pojma koliko bi mi bilo drago kada bi pula konacno procvjetala, a ovako je cacak u srbiji, gdje sam bio nedavno, u usporedbi sa pulom las vegas, sramota za pulu i za polezane.
lani su moji prijatelji iz norveske, zajedno sa nekoliko svojih prijatelja, u povratku iz dubrovnika, preko plitvica, navratili i u pulu, i rekose mi da su se u pulu jako razocarali, a ja se osramotih jer sam im ja to preporucio!

Kitz

Tko je glasao

zalosno je da te ne zanima

zalosno je da te ne zanima "tko koga" u politickom smislu, zato na izborima pobijedjuju uvijek isti

Ne samo u Puli i Istri - na izborima pobjeđuju uvijek isti iz jednog jedinog razloga: Većina se kupuje. Kupuje se kroz novine, kupuje se kroz televiziju, kupuje se kroz radio, kupuje se kroz Internet, biblioteke, konferencije, susrete, koverte... Većina se naravno kupuje novcem. Kako političari nemaju novac, oni nisu ti koji kupuju već također oni koje kupuju. Postoji samo jedan izvor novca i samo jedan kupac...

Webovali smo 5 godina, politizirati u istim uvjetima ne namjeravamo narednih 2 tisuće godina :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci