Tagovi

Lokacijska na tuđem gruntu by HoTo & BaMi ili Karijes kontra Gebisa

Kaže:
Propali pregovori stanara Varšavske 6 i Tomislava Horvatinčića
Cvjetni prolaz: Stanari od Horvatinčića traže 8.000 eura za čatvorni metar

Ukratko, stanari ucijenili Tomu i on se naljutio:
Više ne želim imati nikakvog posla s Varšavskom 6.

Ali vratimo se u ljeto 2007. godine:
Hoto grupi tri lokacijske dozvole za Cvjetni trg
Gradski ured za graditeljstvo izdao je sredinom srpnja Hoto grupi investitora Tome Horvatinčića tri lokacijske dozvole za gradnju u sklopu bloka na Cvjetnome trgu.
Dozvole pokrivaju gradnju trgovačko-poslovnog kompleksa i podzemnih etaža na mjestu stare Vjesnikove tiskare, gradnju zamjenskog dvorištnog trgovačko-poslovnog kompleska na zemljištu kina Zagreb te gradnju ulazno-izlazne rampe za podzemnu garažu u pješačkoj zoni Varšavske ulice.

I sad još nešto (boldao ja):
ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI (Narodne novine br. 76 - 13.07.2007.)
- - - - - -
Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole
- - - - - -
Članak 107.
(1) Zahtjevu za izdavanje lokacijske dozvole prilaže se:
– izvod iz katastarskoga plana, odnosno njegova preslika,
– tri primjerka idejnog projekta čija je situacija prikazana na odgovarajućoj posebnoj geodetskoj podlozi,
– izjavu projektanta da je idejni projekt izrađen u skladu s dokumentom prostornog uređenja na temelju kojeg se izdaje lokacijska dozvola,
– pisano izvješće i potvrdu o nostrifikaciji idejnog projekta ako je projekt izrađen prema stranim propisima,
dokaz o pravnom interesu podnositelja zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole.
- - - - - -

Ovaj Zakon je stupio na snagu 1. listopada 2007. i ponešto se razlikuje od prethodna 2 zakona koja zamjenjuje i koji su bili na snazi u trenutku izdavanja lokacijskih dozvola ali bit ostaje ista i više-manje je prepisana.

Dakle dokazivanje pravnog interesa podnosioca zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole je, rečeno jednostavnim jezikom, u pravilu dokazivanje vlasništva odnosno prava raspolaganja prostorom na kome se kani izvršiti planirani zahvat. Ili još jednostavnije, treba biti vlasnik grunta ili opunomoćenik.
Pitanje je kako je HoTo mogao dobiti dozvolu za prolaz ispod zgrade u Varšavskoj 6 koje nije bio vlasnik (osim u manjem dijelu) i tko mu je takvo rješenje izdao.
Dosta je logično da nitko ne može dobiti dozvolu za bilo kakvu gradnju na tuđem terenu inače bi ja vrlo jednostavno riješio svoje građevne probleme proširivanjem na susjedovu parcelu.

HoTo je dobio (prema novinama) 3 lokacijske dozvole koje mogu biti izdane u slučaju da se pojedini građevni sklopovi mogu graditi nezavisno i mogu funkcionirati nezavisno (ili u hijerarhiji od prvog prema trećem). Osnovni element planirane gradnje na Cvjetnom trgu je garaža bez koje ništa drugo se ne može graditi, ne samo zato što je ispod svega nego zato što je za sve ostale sadržaje neizbježno riješiti promet u mirovanju. Iz toga proizlazi da je ključna lokacijska dozvola garaža, a toj garaži nije osiguran pristup (sitnica). Imamo mi rampu u pješačkoj zoni (ona se jedino može graditi), ali ona nije povezana s garažom jer ima jedna kuća u Varšavskoj. Znači, imamo garažu u koju se ne može ući (za izaći nije bitno jer tako i tako nema nikog unutra) i lokacijsku dozvolu u kojoj nitko se nije pitao gdje je priključak na javnu prometnicu.

I što sad?

HoTo ide u napad na stomatologe.

Zubari svih zemalja ujedinite se!

Glavni likovi iz priče:
HoTo - Horvatinčić Tomislav (1948. Rakov Potok kraj Samobora) zagrebački graditelj
BaMi - Bandić Milan (1955. Cerov Dolac u selu Donji Mamići) zagrebački gradonačelnik

P.S. Ovo je prvenstveno tekst o pravnoj državi a ne o Cvjetnom trgu.

Komentari

A ima i

A ima i nastavak:
Horvatinčić: U Varšavskoj 6 otvaram javnu kuću
Kontraverzni poduzetnik Tomislav Horvatinčić, zbog visoke cijene od 8 tisuća eura po kvadratu koju su tražili stanari, odustao je od kupnje sedam stanova u Varšavskoj 6. Međutim, u tri stana koja je ranije otkupio, krenut će, kaže, u novi, ali jedan od najstarijih zanata.
- U Varšavskoj 6 otvorit ću javnu kuću u kojoj će poseban status imati policija, a zaposliti se mogu svi uključujući i novinarke - rekao nam je revoltirani Horvatinčić.

Ako ovo nastavimo na priču o pravnoj državi pitam se dali HoTo ima registriranu takvu djelatnost ili će otvoriti novu firmu "HoTo Javno".

Svakako je "duhovita" i njegova ponuda novinarkama, a ono da "će poseban status imati policija" nije mi jasno u kakvoj ulozi (davatelj ili primatelj usluge).

I još jedno pitanje: zar je Bandić uspio provesti legalizaciju prostitucije i kako je on to znao da će to trebati HoTu?

Stvarno imamo fine i kulturne ljude, uzorne nadasve!
___________________________________________

A evo još dodataka, da čovjek ne povjeruje kamo to sve ne ide:
Česi sagradili garažu bez ulaza
Gradske vlasti Praga pokušavaju pronaći rješenje za problem s podzemnom garažom koja je izgrađena u središtu grada, ali bez mogućnosti pristupa za automobile.

Nije loše znati da nismo sami na planetu.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

U vezi pojma javni interes,

U vezi pojma javni interes, u Hrvatskoj se je razvila svjetski renomirana pravna i stvarna praksa, po kojoj postoji mogućnost da je Horvatinčić u veoma neravnopravnom pa i diskriminirajućem pravnom i stvarnom položaju u odnosu na pretežnu većinu teorije i prakse javnog interesa (TIPJI), koja TIPJI je vezana uz druge teorije i prakse - razvojnik (developer), strana ulaganja, JPP, program, avangarda, maršal Tito, general Tuđman, TIPS, Pips&chips&videoclips itd.

Zašto možda takva nepravda prema Horvatinčiću?

Svi znamo da su veliki projekti i poslovi tako namješteni, uključujući strane trgovačke centre i razno, da se i dozvole rade unatrag prema izvedenom i željama, te da se uz to s velikimk poletom i voljom iz gradskog i državnog sustava i proračuna rade i financiraju tome prilagođene infrastrukture i strukture, pa i razni djelovi toga:
Npr. devedesetih su kao gradski službeni programi novcima i svačim bile gurane više godina stambene granje za tržište po markovićevu modelu za 0 kuna uz pomož kalođere i Barbića 100 % privatnih tvrtki Tehnika, Tempo, Novogradnja i drugih. Za razvojnički projekt Importane I je bilo i službeno svimaa na uvidu da je to veliki gradski interes pa je grad rješavao pripremu zemljišta po načelu sve pod zemljom, a sve je pod zemljom, pa i oko vlasničkih pitanja. Također je 1990.g. izborima izabrana i konstituirana vlast HDZ-a zamjenjena neizabranima i sa zadnje liste KNS, jer je rečeno da je to kršenje ustava i zakona javni interes. Kako nitko nije prigovarao niti prigovora i svima je to normalno, iz istog kruga su ničim instalirani na čelo Plive i ZABA, koje su potom privatizirane sa 0 kuna u proračun i nejasnoćom tko. Poslije su urdno popljačani novci fakulteta, zavoda i sličnog, sve sa pozantim imenima i izniosima u lipu i vraćena niti lipa, pa je zaključkom da je to javni interes sve stavljeno ad acta i u zaborav;
- udružene snage privatiziraju IGH, državni institut, koji u ime države daje pečate i razno, pa je to kao da si službeno privatizirao Vladu, državnu upravu i slično, te se tom d.d. daju poslovi i još da oni u gradskoj vjećnici određuju šta će se raditi i naplaćuju ulaz za to, pa i gradnju u Cesaračevoj kao javni interes, pri čemu je minsirica dioničar, član poglavarstva GZ dioničar i ujedno potpredsjednik koji bez problema napada predsjednika svoje stranke da ne zna .. i svima je to normalno;
- i razdoblju SFRJ svima još normalnije, čak se i hvale da su tako bili sposobni i svima je to normalno.

Obzirom da nikakvog prigovora nema i svima je to normalno, u skladu s takvom masovnom i bez prigovora TIPJI je slučaj gradnje Horvaatinčića višestruka nepravda prema njemu:
- ovi prethodni nikad ništa ne ulože a o dozvolama nitko i ne pita, i kada su manje ugledni razvojnici od njega. Javni interes se je ovdje morao iskazivati u mjeri i način kao svi imprsivni javno interesantni projekti od 1941. do, uključujući da se je javno očitalo više odličnika nego za te pa i više renomiranih stručnjaka, te aako javni interes nije tu iskazan postavlaj se pitanje kao to da nema prigovora za masu toga i vječnsot više nego sličnog i još goreg;
- Horvatinčić nešto ulaže, već je uložio, jest da je to možda uz pomoć sličnog, a li ovi svi ostali nikad u javbvno intersantne poslove nisu uložili u početku ni lipe, samo uzeli, jer ono prije se nikad ne računa, postoci i ostalo se posluje uvijek nanovo;
- Horvatinčić, je istaknuti razvojnik. Ako se je razvojnik Antunović, kako sam kaže, od poznanstava sa Stipom Mesić u Garešnici s početka šezdesetih, kada su osnivali prvu privatnu tvrtku od Njemačke do Vladivostoka, razvio jako, a i Mesić, Horvatinčić koji je tada bio u toj istoj Garešnici policajac se je razvio još više, i estetski, za Antunovića koji je surađivao samo sa jednim akademikom (Vulin) i blizak mu je turbofolk, jer sa naočalima i flomasterima crta i objašnjava u suradnji ne samo sa akademikom Kinclom nego i sa legijom toga, pa je više razvijen i od većine drugih i uživa podršku i suradnju i od samog Vedriša, Ive Pukanića pa time vjerojatno i mate mirogojskog itd.;
- obzirom da se je to sve razvilo ispod šinjela maršala Tita i nastavilo pod govoraancijom Franje Tuđmana, možda ključno kada su britanski aparati izvukli Tita iz nezavidne situacije u šumama u Bari i potom brodom na imperijalnoj razini prebacili na Vis. Nedavno obnovljene bitke za ime trga su pokazale da ljevica brani ime mašala Tita, a time se također pravi nepravda Horvatinčić jer sve što je izleglo razvja se bez prigovora a on kao neupitni razvojnik od maršala do sadašnjeg presjednika, gradonaačelnika, akdemika i samog Vedriša ja na režimu patnje, dok IGH d.d. neupitno jaše i sve divizije, kao da je drug Tito na čelu kolone.

Tko je glasao

Lokacijska vrijedi 2 (+2)

Lokacijska vrijedi 2 (+2) godine. :) Možda ju je ishodio ranije.
Mada nisam siguran da je čovjek trebao biti vlasnik grunta. Uostalom, i zašto bi trebao? :) Kupi čovjek grunt, traži dozvolu i ne dobije ju. Što će mu grunt onda?

Tko je glasao

Mada nisam siguran da je

Mada nisam siguran da je čovjek trebao biti vlasnik grunta. Uostalom, i zašto bi trebao?
Mogućnost da se dobije lokacijska dozvola na ime osobe koja nije vlasnik grunta je ukinuta prilično davno, negdje 80-tih godina ako se ne varam (onda se to zvalo "posebni uvjeti uređenja prostora" i bilo je puno pametnije smišljeno). Osnovni razlog je bio što su razni mešetari ishodili dozvole na tuđem gruntu i onda te razne naivce ucjenjivali kako bi im ustupili pravo građenja. Svakako je to bio prostor za razne mutne poslove.
Osim toga kosi se sa zdravom logikom i neprikosnovenosti privatnog vlasništva. Što itko ima raditi na mom gruntu i planirati ikakve radove bez moje suglasnosti. (Naravno osim gradnji šireg društvenog interesa kako se to lijepo kaže).

Inače HoTo je dobio lokacijske dozvole po starom zakonu, piše u dnevniku.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Za većinu infrastrukturnih

Za većinu infrastrukturnih objekata, čak i onih najjednostavnijih, nije potrebno vlasništvo da bi se ishodila Lokacijska dozvola. I na zapadu postoji vid kreditiranja koji obuhvaća dio koji spada pod "kupnja zemljišta." Drugim riječima investitor ishođuje Lokacijsku (ili neki referentni dokument koji daje uvjete za gradnju), i na temelju dobivenih uvjeta traži kredit za investiciju sa stavkom za kupnju zemljišta.
Lokacijska ne spada u planiranje radova.
Osim toga, što je s prostornim planiranjem? I tu postoji planiranje prostora koji je tko zna u čijem vlasništvu.

Tko je glasao

Lokacijska ne spada u

Lokacijska ne spada u planiranje radova
Kod nas na žalost spada na jedan uvrnuti način (po starom i novom zakonu). Koliko god se to kosilo sa zdravom logikom, projekt za ishođenje građevinske dozvole treba biti identičan (iako u zakonu piše "u skladu") projektu na temelju koga je ishođena građevinska dozvola. To vrijedi čak i za nebitne detalje kao što su elementi unutrašnjosti. Projekt će biti odbijen čak ako je kuća manja a ponekad čak ako je netko presložio prozore. To znači da projekt za ishođenje lokacijske dozvole nije nikakav idejni projekt već zapravo vrlo detaljno razrađeni projekt budući da naš zakon funkcionira po modelu "takac - makac".

Što se tiče lokacijske na tuđem gruntu to može ali, kao što je z00ey naveo, samo uz suglasnost vlasnika grunta (ja sam napisao "opunomoćenik").

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Koliko god se to kosilo sa

Koliko god se to kosilo sa zdravom logikom, projekt za ishođenje građevinske dozvole treba biti identičan (iako u zakonu piše "u skladu") projektu na temelju koga je ishođena građevinska dozvola.

Ovo je djelomično točno, a razlog tome je loš, uspavan i preplašen kadar koji odobrava građevne dozvole, uz loše napisan zakon, tj zakon koji se može tumačiti na više načina.

Od referenta do referenta se drugačije tretiraju različitosti između projekata za ishođenje lokacijske i građevne dozvole. Vrlo često se odbijaju makar je smanjena kvadratura odnosno kubatura, ili je smanjen broj stanova (sve podaci koji imaju dozvoljen maximum, a ne minimum pri ishođenju lokacijske). Apsurd da ne može biti veći.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Vrlo često se odbijaju

Vrlo često se odbijaju makar je smanjena kvadratura odnosno kubatura, ili je smanjen broj stanova (sve podaci koji imaju dozvoljen maximum, a ne minimum pri ishođenju lokacijske). Apsurd da ne može biti veći.
Ovo nisu slučajnosti nego osnove napredovanja, bile i u ekspanziji do skorog loma i obrata:
1. za velike ciljeve i napredovanja iz etape u etapu su ključni vodstva i vizionari koji (r)evolucionarno probijau granice, samo nebo je graanica, pa je s tim u vezi sve što to ometa nužno uloniti tako da je jedino ovo normalni, bez ikakvih granica i limita;
2. s druge strane otpor i neprijatelji i tako svetom napredovanju od početka ne miruju, a zapravo i prije (jer pobunjenici stižu prije osvajača, zauzimaju busije i pripremaju pobune - evanđelje po Bunuelu), pa je za borbu s neprijateljem bilo nužno razraditi neke pouzdane mjere, također tako da je normalno ograničenje i sprječavanje bez ikakvih granica i limita, jer neprijatelj nikad ne spava. Tako se neprijatelj može kriti i iza manje i jednako i više a ni kadaa se to rješi nije ni blizu kraj, jer tu još u vijek ima toliko preodgajanja i provjera, pa se je na kardeljizam u suvremenim uvjetima naodgraadio i maoizam i slično.

Odavno se stvar razvija sama od sebe.
U vezi predmetnog razmatranja:
- ad. 1. zašto bi prva poduzetnička ekipa od zapada do Vladivostoka, orahovička Mesić-Antunović-Horvatinčić etc. položila napredak u trnje kada ovi koji se bune praše sve u šesnaest (npr. Niko Gamulin, ČIP, razgovor kako je preko privatne tvrtke sihodio lokacijske za sve trgovačke centre po Zagrebu a zetim sam sebi kao urbanist odobrio, grad podupro, još slavniji urbanisti Doklestić, ratko Miličević ... još i više) a tek kako sve ostaale naapredne snage (npr. Jure Radić IGH d.d. i šta sve ne koji zajedno s Kincl itd. praše sve u šesnaest, Jure do Vladivostoka, Kincl također ČIP - pitanje, profesore kako uspjevate u tako dugom vremenu biti tako genijalni, šta sve ne ...). To je linija napretka koja praši i razbuktava, sva naoko mrtva materija iz sedmadesetih i dalje kao vatromet se rasprskava;
- ad 2. zauzdavanje neprijatelja koji spava ne miruju, pa je normalno da ne može bilo tko i bilo kako bilo šta raditi, samo mi, pa se to širi i širi, praćeno poznatom kardeljsitičko-maoističkom hiperprodukcijom posebnosti za sve i svašta i sve inertnijom sljedbom, dok se zadnji ostaci duha na neki čudan način smješe, jer ako to ne rade pa i rade loše im se piše, jer i napredna sljedba i najćei privrženici postaju žrtve, obzirom da borba protiv neprijatelja koji ne spava ne jenjava nego se širi.

Tko sada da se tu gura u prostor između tih pojava, tako normalnih i svima poznatih, dragih za bavljenje, to je toliko prapovjesno da se svatko čudi i takvim primislima a onaj tko misli je jamačno lud. Ili neki možda bi, ali nakon obavljenih beskrajnih jahanja, već kasno, zima je.

Nije jasno šta su po Zagrebu radili oni prije II svjetskog rata a još manje kako ta ekipa nije uspjevala pratiti taj kasniji napredak, pa su se pogubili.

Tko je glasao

Sigurno ju je ishodio

Sigurno ju je ishodio ranije, jer je to ljeto bila pomama za završetkom projekata i predajom prije nego novi zakon stupi na snagu... predavali su se WC papiri sa žigom koji su se naknadno dopunjavali, samo kako bi išlo po staroj proceduri.

U starom Zakonu o prostornom uređenju nema te stavke, ali su uredno referenti tražili dokaz o vlasništvu ili opunomoćenju (protupravno)... kako je HoTo to preskočio, vjerojatno s pravnikom pod miškom.

Što se tiče problema kupovanja samo s lokacijskom, to se rješava opunomoćenjem: kapara - punomoć - lokacijska. Ukoliko nema uvjeta za lokacijsku, povrat kapare u ugovoru... rizik i dalje postoji (da li prodavač još ima sredstva ili je već potrošio), ali može se i deponirati kod bilježnika ili advokata, pa je i to riješeno.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci